Array
Welcome To Portal Komuniti :: Ukhwah.com

  Create An Account Home  ·  Topik  ·  Statistik  ·  Your Account  ·  Hantar Artikel  ·  Top 10 03-12-2021  

  Login
Nickname

Password

>> Mendaftar <<

  Mutiara Kata
Every closed eye is not sleeping and every open eye is not seeing

-- Kata Bijaksana

  Menu Utama

  Keahlian Ukhwah.com
Terkini: navratan
Hari Ini: 0
Semalam: 0
Jumlah Ahli: 43152

  Sedang Online
Sedang Online:
Tetamu: 55
Ahli: 0
Jumlah: 55




  Yang Masuk Ke Sini
Muslim1987: 6 hari yang lalu


Pengetahuan Am
Topik: Kawan Pelbagai Loghat


Carian Forum

Moderator: Administrator, syemarly
Portal Komuniti :: Ukhwah.com Indeks Forum
  »» Pengetahuan Am
    »» Kawan Pelbagai Loghat

Please Mendaftar To Post


Oleh Kawan Pelbagai Loghat

ShahrulZaman
WARGA SETIA
Menyertai: 01.02.2007
Ahli No: 28499
Posting: 1138
Dari: Walidain

Selangor  


posticon Posting pada: 09-03-07 03:53


Sapa ada kawan-kawan nya trdiri daripada pelbgi negeri? Klw ada nyatakan perasaan anda or komen sikit.

saya ada. Dr kedah, Pahang, dan Negeri 9.
Klw sessi discussion, kadang-kadang geli hati juga...dengar yang seorang cakap kedah, pahang...saya ni KL, saja ikut2 apa kawan saya cakap...tapi tak betul. Kena gelak juga. heheh

Bookmark and Share

    


  Member Information For ShahrulZamanProfil   Hantar PM kepada ShahrulZaman   Quote dan BalasQuote

srikandi_86
Warga 4 Bintang
Menyertai: 26.02.2007
Ahli No: 28923
Posting: 188
Dari: united kingdom

uk  


posticon Posting pada: 09-03-07 06:15


salam 'alaik..

ana ramai jugak sahabat dr pelbagai negeri..memang lah kelakar bila bergaul dengan mereka..lagi-lagi bila semua dah keluar loghat masing-masing..yang ana xthn dengar loghat org kelantan dan kedah lah..ada saja istilah pelik-pelik yang mereka sebut dan ana tak faham..bila ana sebut dan tya balik maksud satu2 perkataan tu..(tentu lah lain sikit bila ana yang sbut sebab ana org mlk..hehe)..habis lah kena gelak dengan mereka..tapi tak apa, ana xkesah..itulah antara kemanisan ukhwah yang membahagiakan hidup ana..

Bookmark and Share

    


  Member Information For srikandi_86Profil   Hantar PM kepada srikandi_86   Quote dan BalasQuote

Daeng_Jati
-WARGA AMAT SETIA-
Menyertai: 17.02.2004
Ahli No: 7336
Posting: 9704
Dari: UKM, Bangi

brunei   avatar


posticon Posting pada: 09-03-07 10:15


ye ke, macam tu ropenye...kawan dari Perak tak ada ke?

Bookmark and Share

    


  Member Information For Daeng_JatiProfil   Hantar PM kepada Daeng_Jati   Quote dan BalasQuote

muslimah_johor
WARGA SETIA
Menyertai: 19.12.2003
Ahli No: 5825
Posting: 716
Dari: Cheras, Selangor

Johor   avatar


posticon Posting pada: 09-03-07 13:12


alhamdulillah, memang seronok. bahasa tu sebahagian ilmu. rasa beruntung dapat kawan pelbagai loghat. walaupun kalau secara formal tidak digalakkan sangat loghat ni, tapi masih boleh digunakan semasa pergaulan harian. :)

Bookmark and Share

    


  Member Information For muslimah_johorProfil   Hantar PM kepada muslimah_johor   Quote dan BalasQuote

adibahazrah
Warga 4 Bintang
Menyertai: 13.10.2006
Ahli No: 26948
Posting: 167
Dari: selangor

Selangor  


posticon Posting pada: 09-03-07 13:26


Pada 09-03-07 10:15 , Daeng_Jati posting:

!!! QUOTE !!!

ye ke, macam tu ropenye...kawan dari Perak tak ada ke?

teman dari perak! atenye.... hehehehe... :-P actually ramai juga lah member dari seluruh pelusuk negara kita neh.. best juga dapat belajar loghat2 yang lain. suka tengok cerita 3t 3 dara yang guna banyak loghat. teringin nak cakap loghat belah2 utara nun...

Bookmark and Share

    


  Member Information For adibahazrahProfil   Hantar PM kepada adibahazrah   Quote dan BalasQuote

ShahrulZaman
WARGA SETIA
Menyertai: 01.02.2007
Ahli No: 28499
Posting: 1138
Dari: Walidain

Selangor  


posticon Posting pada: 09-03-07 13:45


Jadi jangan segan2 ek. Carilah kawan-kawan macam-macam negeri. Seronok betul...

Bookmark and Share

    


  Member Information For ShahrulZamanProfil   Hantar PM kepada ShahrulZaman   Quote dan BalasQuote

mouslimin
Warga 3 Bintang
Menyertai: 02.11.2006
Ahli No: 27179
Posting: 127
Dari: Papar, sabah

Sabah   avatar


posticon Posting pada: 09-03-07 13:53


aku urang sabah bah...huahahaha...

Bookmark and Share

    


  Member Information For mousliminProfil   Hantar PM kepada mouslimin   Quote dan BalasQuote

eme86
WARGA SETIA
Menyertai: 13.07.2005
Ahli No: 17258
Posting: 2026
Dari: Temerloh, Pahang.

Kelantan   avatar


posticon Posting pada: 09-03-07 15:57


:-D Sia dari kelantan...tapi dapat cakap sabah.....Selamat berkenalan buat semua sabahan di luar sana......apa khabar kamu bah....


-----------------
Sungguh sukar perjalanan menuju MU, jadikanlah aku orang-orang yang bersyukur dan hampir dengan MU...


Bookmark and Share

    


  Member Information For eme86Profil   Hantar PM kepada eme86   Quote dan BalasQuote

aL-azyM
WARGA SETIA
Menyertai: 01.10.2006
Ahli No: 26685
Posting: 675
Dari: DuLu:GeRiK,PeRaK + SeKarNG:nEgERi 9

Perak   avatar


posticon Posting pada: 09-03-07 16:13


Kadang-kadang pelbagai loghat dicampur sekali..hehe..
Contoh :
'Mung ni nak minum ayor ni lagu mana?"
hehe..boleh faham tak?

Bookmark and Share

    


  Member Information For aL-azyMProfil   Hantar PM kepada aL-azyM   Pergi ke aL-azyM's Website   Quote dan BalasQuote

destinasi_abadi
WARGA SETIA
Menyertai: 31.12.2004
Ahli No: 13423
Posting: 496
Dari: Pulau Pinang

PulauPinang   avatar


posticon Posting pada: 09-03-07 16:33


saya ada dr kelantan,kedah,johor,pahang,perak,perlis,sarawak,terengganu,melaka,kl,,selangor..
wah...banyak juga lah kan...tapi masing-masing slalunya cakap kl saja kecuali yang kedah dan kelantan...memang pekat sungguhla....nak berbahasa kelantan tak reti sangat walaupun roomate dulu ramai yang dari kelantan...erm...tapi best lah...kawan daripada merata tempat ini...:)

Bookmark and Share

    


  Member Information For destinasi_abadiProfil   Hantar PM kepada destinasi_abadi   Quote dan BalasQuote

ShahrulZaman
WARGA SETIA
Menyertai: 01.02.2007
Ahli No: 28499
Posting: 1138
Dari: Walidain

Selangor  


posticon Posting pada: 09-03-07 16:36


haah...kawan kedah saya kata, klw org kedah ni klw nak cakap KL jugak...lama pasni terkeluaq juga loghat nya. hehe. sapa org kedah?

Bookmark and Share

    


  Member Information For ShahrulZamanProfil   Hantar PM kepada ShahrulZaman   Quote dan BalasQuote

destinasi_abadi
WARGA SETIA
Menyertai: 31.12.2004
Ahli No: 13423
Posting: 496
Dari: Pulau Pinang

PulauPinang   avatar


posticon Posting pada: 09-03-07 16:42


memang betul itu....lama2 terkeluaq juga...macam org penang juga...hehe....susah juga lah nak berbhs key ell ini...

Bookmark and Share

    


  Member Information For destinasi_abadiProfil   Hantar PM kepada destinasi_abadi   Quote dan BalasQuote

muslimah_jun
WARGA SETIA
Menyertai: 23.01.2007
Ahli No: 28314
Posting: 1018
Dari: serambi mekah

Kelantan  


posticon Posting pada: 09-03-07 16:54


Pada 09-03-07 16:13 , aL-azyM posting:

!!! QUOTE !!!

Kadang-kadang pelbagai loghat dicampur sekali..hehe..
Contoh :
'Mung ni nak minum ayor ni lagu mana?"
hehe..boleh faham tak?


peha..peha... gapo makno ayat ni. tau tapi sejo jah.
1) "aku krungu kue jekok khusus mangan"
2) "Kalau tubik tulong tukar skeleng samah ni"


-----------------
~TeGuRlAh Aku.. AjAklAh Aku.. PimPinLaH aKu.. kE JaLaN yang menDeKaTkan HaTiku pada-NYA..~


Bookmark and Share

    


  Member Information For muslimah_junProfil   Hantar PM kepada muslimah_jun   Quote dan BalasQuote

zilzal
WARGA SETIA
Menyertai: 12.03.2006
Ahli No: 23382
Posting: 854
Dari: somewhere in jordan

Selangor   avatar


posticon Posting pada: 09-03-07 17:17


Pada 09-03-07 16:54 , muslimah_jun posting:

!!! QUOTE !!!

Pada 09-03-07 16:13 , aL-azyM posting:

!!! QUOTE !!!

Kadang-kadang pelbagai loghat dicampur sekali..hehe..
Contoh :
'Mung ni nak minum ayor ni lagu mana?"
hehe..boleh faham tak?


peha..peha... gapo makno ayat ni. tau tapi sejo jah.
1) "aku krungu kue jekok khusus mangan"
2) "Kalau tubik tulong tukar skeleng samah ni"



heh..nice post do you have....saya pun ada ramai kawan yang datang dari sepelusuk negeri...

ado saing ore klate..." dok buat gapo tu.."
ada gok org ganu..."guane demo lening..."
tak kurang org nogori..."apo pasa lambek bona ekau ni"
urang sabah pun ada..."Kalau pergi kk,jangan lupa makan embuyat"
wong jowo pun eneng...."kue arek lungo nndi.."
org johor pun ada.."gerek seyhh...."
org utagha pun dok mai ada sini juga..."ulaq melingkaq ataih pagaq"
org peghok pun teman ada.."teman suka bebenor makan cendol..
org key el..pun ada.."wa cakap lu.."
org pahang koi ada seorang...
lastly...
org arab jordan..."syu akhbarak ya zalami...":p

p/s:"dijadikan kamu berbangsa2 berbilang bangsa supaya kamu berkenal2 kenalan..."

Bookmark and Share

    


  Member Information For zilzalProfil   Hantar PM kepada zilzal   Quote dan BalasQuote

ShahrulZaman
WARGA SETIA
Menyertai: 01.02.2007
Ahli No: 28499
Posting: 1138
Dari: Walidain

Selangor  


posticon Posting pada: 09-03-07 21:14


eleh...bahasa jawa campur lah sekali. sedih saya hehehe

Bookmark and Share

    


  Member Information For ShahrulZamanProfil   Hantar PM kepada ShahrulZaman   Quote dan BalasQuote

miledi
WARGA SETIA
Menyertai: 28.07.2006
Ahli No: 25473
Posting: 531
Dari: peneng

malaysia  


posticon Posting pada: 09-03-07 21:17


ana bukan setakat loghat dari malkysia saja...malah dari seluruh dunia ppunya longat ada...tak larat lah nak sebut kat sini..kalau dalam Malaysia itu...dr semua negeri ada...huh..best....ilmu Allah takkan habis kita tulis dengan air lautan walaupun ditambah lagi dengan air laut yang seumpamanya..masyaAllah....

Bookmark and Share

    


  Member Information For milediProfil   Hantar PM kepada miledi   Pergi ke miledi's Website   Quote dan BalasQuote

imtiyaz_lail86
Warga 4 Bintang
Menyertai: 10.08.2006
Ahli No: 25728
Posting: 229
Dari: JeRaNTuT~NiLai

Pahang   avatar


posticon Posting pada: 09-03-07 21:24


salam alaik...
ALHAMDULILLAH...sahabat-sahabat ana datang dari plbgai ngeri...
ANA Pahang...tapi kadang-kadang TERKUAR LOGHAT PERAK sebab MAK AYH ANA org sana...
em,kalau loghat kedah tu,boleh lah sikit-sikit...tapi ana memang xpndai nak ajuk loghat kelantan...payah...tapi faham juga sikit-sikit apa yang mereka cakap...
yang penting jangan memilih kawan...pndai2 pilih sahabat...crilah sahabat yang boleh mmbmbing...tak kisah loghat apa pun...


-----------------
UKHWAH FILLAH LESTARI SELAMANYA
[ Telah diedit oleh: imtiyaz_lail86 pada 09-03-07 21:26 ]


Bookmark and Share

    


  Member Information For imtiyaz_lail86Profil   Hantar PM kepada imtiyaz_lail86   Quote dan BalasQuote

Daeng_Jati
-WARGA AMAT SETIA-
Menyertai: 17.02.2004
Ahli No: 7336
Posting: 9704
Dari: UKM, Bangi

brunei   avatar


posticon Posting pada: 09-03-07 21:25


elok bebeno lah imtiyaz_lail86

Bookmark and Share

    


  Member Information For Daeng_JatiProfil   Hantar PM kepada Daeng_Jati   Quote dan BalasQuote

imtiyaz_lail86
Warga 4 Bintang
Menyertai: 10.08.2006
Ahli No: 25728
Posting: 229
Dari: JeRaNTuT~NiLai

Pahang   avatar


posticon Posting pada: 09-03-07 21:28


anta org PERAK YE:-) SALAM UKHWAH MINNI...
kadang-kadang sahabat-sahabat aan pun confuse smda ana ni org mana.. ana kata kedua-duanya pun boleh juga sebab tiap-tiap tahun memang ana balik grik,perak...


-----------------
UKHWAH FILLAH LESTARI SELAMANYA
[ Telah diedit oleh: imtiyaz_lail86 pada 09-03-07 21:29 ]


Bookmark and Share

    


  Member Information For imtiyaz_lail86Profil   Hantar PM kepada imtiyaz_lail86   Quote dan BalasQuote

Daeng_Jati
-WARGA AMAT SETIA-
Menyertai: 17.02.2004
Ahli No: 7336
Posting: 9704
Dari: UKM, Bangi

brunei   avatar


posticon Posting pada: 09-03-07 21:31


Salam ukhwahfillah Aidon..

Bookmark and Share

    


  Member Information For Daeng_JatiProfil   Hantar PM kepada Daeng_Jati   Quote dan BalasQuote

imtiyaz_lail86
Warga 4 Bintang
Menyertai: 10.08.2006
Ahli No: 25728
Posting: 229
Dari: JeRaNTuT~NiLai

Pahang   avatar


posticon Posting pada: 09-03-07 21:48


tapi ana pun tak pasti ana ni pandai ke tak cakap loghat perak...
tapi sahabat-sahabat ana kata ana ni loghat peraknye pekat bebeno...lagipun rasanya lebih kurang dengan loghat pahang agaknya...

Bookmark and Share

    


  Member Information For imtiyaz_lail86Profil   Hantar PM kepada imtiyaz_lail86   Quote dan BalasQuote

ShahrulZaman
WARGA SETIA
Menyertai: 01.02.2007
Ahli No: 28499
Posting: 1138
Dari: Walidain

Selangor  


posticon Posting pada: 09-03-07 21:52


boleh tu....cuba lah maa

Bookmark and Share

    


  Member Information For ShahrulZamanProfil   Hantar PM kepada ShahrulZaman   Quote dan BalasQuote

umi_iium
Warga 3 Bintang
Menyertai: 08.11.2006
Ahli No: 27261
Posting: 133
Dari: pulau pinang

PulauPinang  


posticon Posting pada: 09-03-07 23:19


roomate saya 4 orang semua dr pelbagai negeri..pahang ganu kelantan...tapi loghat saya lah paling best,loghat utara..hehe;)

Bookmark and Share

    


  Member Information For umi_iiumProfil   Hantar PM kepada umi_iium   Quote dan BalasQuote

umi_iium
Warga 3 Bintang
Menyertai: 08.11.2006
Ahli No: 27261
Posting: 133
Dari: pulau pinang

PulauPinang  


posticon Posting pada: 09-03-07 23:24


roomate saya 4 orang semua dr pelbagai negeri..pahang ganu kelantan...tapi loghat saya lah paling best,loghat utara..hehe;)

Bookmark and Share

    


  Member Information For umi_iiumProfil   Hantar PM kepada umi_iium   Quote dan BalasQuote

broshahir
-WARGA AMAT SETIA-
Menyertai: 16.02.2006
Ahli No: 22775
Posting: 3376
Dari: Nibong Tebal

PulauPinang   avatar


posticon Posting pada: 10-03-07 00:43


saya suka belajar banyak bahasa dan loghat... :)
tapi tak ada lah hebat sangat..
masa kat u...memang dapat belajar banyak loghat..
kelate...ganung...nogori...johor...perak..dll
sabah dengan sarawak tak dapat tangkap.. :P

Bookmark and Share

    


  Member Information For broshahirProfil   Hantar PM kepada broshahir   Quote dan BalasQuote

ismi_atikah
-WARGA AMAT SETIA-
Menyertai: 14.12.2003
Ahli No: 5678
Posting: 4147
Dari: bumi ALLAH

Selangor   avatar


posticon Posting pada: 10-03-07 00:51


salam...

ana tak pernah duduk sebilik dengan org sarawk saja lagi..
yang len, alhamdulillah, sempat lah juga..

sekarang ni, kalau suruh cakap loghat len, ana paling tere n9 dengan utara agaknya..
tapi campo2, kedah dan penang...
kalau kelantan dan terengganu,
ana faham, tapi tak boleh nak cakap selaju mereka..
sabah saja tak lepas2 lagi ni...
asik terkena saja dengan roomate.. adess...

Bookmark and Share

    


  Member Information For ismi_atikahProfil   Hantar PM kepada ismi_atikah   Quote dan BalasQuote

sayyidah_nafisah
Warga 3 Bintang
Menyertai: 12.06.2004
Ahli No: 9433
Posting: 90

PulauPinang  


posticon Posting pada: 10-03-07 02:30


Pada 09-03-07 23:24 , umi_iium posting:

!!! QUOTE !!!

roomate saya 4 orang semua dr pelbagai negeri..pahang ganu kelantan...tapi loghat saya lah paling best,loghat utara..hehe;)


yaa...betul-betul. loghat utara paling best..
kawan 2 dari negeri2 lain nak cakap perkataan 'hang' pun tak fluent macam org utara..hihi...betul tak..? :)

Bookmark and Share

    


  Member Information For sayyidah_nafisahProfil   Hantar PM kepada sayyidah_nafisah   Quote dan BalasQuote

ShahrulZaman
WARGA SETIA
Menyertai: 01.02.2007
Ahli No: 28499
Posting: 1138
Dari: Walidain

Selangor  


posticon Posting pada: 10-03-07 04:54


awat hang duduk buat lagu tu? hehehe

Bookmark and Share

    


  Member Information For ShahrulZamanProfil   Hantar PM kepada ShahrulZaman   Quote dan BalasQuote

imtiyaz_lail86
Warga 4 Bintang
Menyertai: 10.08.2006
Ahli No: 25728
Posting: 229
Dari: JeRaNTuT~NiLai

Pahang   avatar


posticon Posting pada: 10-03-07 13:45


em,ana pun ska dengar loghat utara...macam perlis,penang dan kedah....
alhamdulillah,boleh lah sikit-sikit...sampai org ingat ana ni org utara ...:-)

Bookmark and Share

    


  Member Information For imtiyaz_lail86Profil   Hantar PM kepada imtiyaz_lail86   Quote dan BalasQuote

sya_ryn
WARGA SETIA
Menyertai: 25.09.2004
Ahli No: 11387
Posting: 3187
Dari: Tanjung Malim Perak

Sabah   avatar


posticon Posting pada: 10-03-07 15:28


kalau bahasa utara tu dah faham da..sebab ada kawan dulu..cakap sikit-sikit saja..awat hang tak mai sama-sama...pernah cakap dengan pegawai dr semenanjung ,pegawai tu tanyalah sya dok mana kat utara..lepas itu sya terkejut juga kan,sya cakap sya org sabah..bukan org utara...pelik juga..hehe


-----------------
Hadith : Dari Abdullah .a katanya, nabi s.a.w bersabda:Memaki orang Muslim adalah (fasiq) dan membunuhnya, kafir. (al-Bukhari)
[ Telah diedit oleh: sya_ryn pada 10-03-07 15:30 ]


Bookmark and Share

    


  Member Information For sya_rynProfil   Hantar PM kepada sya_ryn   Quote dan BalasQuote

alawiyah
Warga 3 Bintang
Menyertai: 17.05.2006
Ahli No: 24416
Posting: 122
Dari: melaka

Melaka  


posticon Posting pada: 10-03-07 15:29


masa study kat perak sikit-sikit saja tahu loghat sana.....
suka juga bila dengar kawan dari kedah cakap loghat dia orang...
bila balik melaka dah cakap loghat kedah...kata saja dok perak tapi cakap loghat kedah...

Bookmark and Share

    


  Member Information For alawiyahProfil   Hantar PM kepada alawiyah   Quote dan BalasQuote

anis_zulaikha

Menyertai: 13.07.2004
Ahli No: 10004
Posting: 1736
Dari: malaya

NegeriSembilan   avatar


posticon Posting pada: 10-03-07 15:36


seronok sebenarnya kawan dengan pelbagai negeri ni, macam slanga lah yang keluar... masing-masing dok gelakkan slang org... sendiri punya slang pun org gelakkan....

sekarang ni dok try memahami dan mempraktiskan slang nogoghi... payah bona!!

:-) :-D :-D

[ Telah diedit oleh: anis_zulaikha pada 10-03-07 15:37 ]


Bookmark and Share

    


  Member Information For anis_zulaikhaProfil   Hantar PM kepada anis_zulaikha   Quote dan BalasQuote

Daeng_Jati
-WARGA AMAT SETIA-
Menyertai: 17.02.2004
Ahli No: 7336
Posting: 9704
Dari: UKM, Bangi

brunei   avatar


posticon Posting pada: 10-03-07 15:41


Perak ni banyak slang loghatnye...

Perak Utara
Perak Kuale
Perak Parit
Perak Selatan

Bookmark and Share

    


  Member Information For Daeng_JatiProfil   Hantar PM kepada Daeng_Jati   Quote dan BalasQuote

ShahrulZaman
WARGA SETIA
Menyertai: 01.02.2007
Ahli No: 28499
Posting: 1138
Dari: Walidain

Selangor  


posticon Posting pada: 10-03-07 17:31


kalaw loghat minang sapa tau?

Bookmark and Share

    


  Member Information For ShahrulZamanProfil   Hantar PM kepada ShahrulZaman   Quote dan BalasQuote

Member Messages

Forum Search & Navigation

 

Log in to check your private messages

Silakan Login atau Mendaftar





  


 

[ Carian Advance ]

Jum ke Forum 




Datacenter Solution oleh Fivio.com Backbone oleh JARING Bukan Status MSCMyPHPNuke Portal System

Disclaimer: Posting dan komen di dalam Portal Komuniti Ukhwah.com ini adalah menjadi hak milik ahli
yang menghantar. Ia tidak menggambarkan keseluruhan Portal Komuniti Ukhwah.com.
Pihak pengurusan tidak bertanggung jawab atas segala perkara berbangkit
dari sebarang posting, interaksi dan komunikasi dari Portal Komuniti Ukhwah.com.


Disclaimer: Portal Komuniti Ukhwah.com tidak menyebelahi atau mewakili mana-mana parti politik
atau sebarang pertubuhan lain. Posting berkaitan politik dan sebarang pertubuhan di dalam laman web ini adalah menjadi
hak milik individu yang menghantar posting. Ia sama-sekali tidak ada
kena-mengena, pembabitan dan gambaran sebenar pihak pengurusan Portal Komuniti Ukhwah.com

Portal Ukhwah
Hakcipta 2003 oleh Ukhwah.com
Tarikh Mula: 14 Mei 2003, 12 Rabi'ul Awal 1424H (Maulidur Rasul)
Made in: Pencala Height, Bandar Sunway dan Damansara Height
Dibina oleh Team Walasri




Loading: 0.124947 saat. Lajunya....