Array
Welcome To Portal Komuniti :: Ukhwah.com

  Create An Account Home  ·  Topik  ·  Statistik  ·  Your Account  ·  Hantar Artikel  ·  Top 10 28-11-2021  

  Login
Nickname

Password

>> Mendaftar <<

  Mutiara Kata
Jika kamu ingin tinggi, jangan hanya merenung gunung, panjatlah. Jika kamu ingin bijaksana, jangan merenung kitab, amalkanlah.
-- Meow (warga Ukhwah.com)

  Menu Utama

  Keahlian Ukhwah.com
Terkini: navratan
Hari Ini: 0
Semalam: 0
Jumlah Ahli: 43152

  Sedang Online
Sedang Online:
Tetamu: 64
Ahli: 0
Jumlah: 64




  Yang Masuk Ke Sini
Muslim1987: 22 jam, 37 minit yang lalu


Bincang Kenderaan
Topik: ubat gegat boleh jimat minyak???


Carian Forum

Moderator: Administrator
Portal Komuniti :: Ukhwah.com Indeks Forum
  »» Bincang Kenderaan
    »» ubat gegat boleh jimat minyak???

Please Mendaftar To Post


Oleh ubat gegat boleh jimat minyak???

ad-din
WARGA SETIA
Menyertai: 19.09.2005
Ahli No: 19148
Posting: 648
Dari: terengganu-

Johor   avatar


posticon Posting pada: 02-03-07 06:05


betul ke ada sahabat ana bagi tau yang ubat gegat ni atau dalam bahasa sains nya disebut naftalena ni boleh menjimatkan penggunaan minyak kenderaan apabila ianya dicampur ke dalam tangki...dia kata ada lecterur kimia utm bagi tau yang kalau guna naftalena ni boleh jimatkan minyak sehingga 30%... betul ke.. ada sesiapa yang boleh sah kan yang benda-benda ni apabila guna tak ganggu prestasi engine dan tak datangkan kesan sampingan kepada kereta...



Bookmark and Share

    


  Member Information For ad-dinProfil   Hantar PM kepada ad-din   Quote dan BalasQuote

tornado
Warga 4 Bintang
Menyertai: 18.01.2006
Ahli No: 22015
Posting: 287
Dari: saturn

blank   avatar


posticon Posting pada: 02-03-07 08:51


kena tanya dulu lecturer kimia tu sama ada dia letakkan tak ubat gegat dalam tangki minyak kereta dia.
mungkin ada betulnya tapi kalau ada sesiapa nak mencuba,kena bersedia menghadapi kemungkinan kerosakan enjin (have to take the risk).
atau budak-budak kimia boleh test dalam makmal.nak lagi best,jadikan ia tajuk tesis,mesti gempak..

Bookmark and Share

    


  Member Information For tornadoProfil   Hantar PM kepada tornado   Quote dan BalasQuote

ad-din
WARGA SETIA
Menyertai: 19.09.2005
Ahli No: 19148
Posting: 648
Dari: terengganu-

Johor   avatar


posticon Posting pada: 02-03-07 11:41


itulah pasal.. kalau jadi benda ni..boleh saving minyak banyak juga tu..kalau 30%..kalau isi rm10..boleh jimat rm3...banyak tu..

Bookmark and Share

    


  Member Information For ad-dinProfil   Hantar PM kepada ad-din   Quote dan BalasQuote

fizanaiy
Warga 4 Bintang
Menyertai: 01.01.2005
Ahli No: 13439
Posting: 160
Dari: Damansara Damainya....

Johor   avatar


posticon Posting pada: 24-06-07 12:45


kalau tak yakin jangan guna dulu karang problem perghh lagi lah susah kan..jadi kita tunggu ahli bijak pandai untuk menjawab.....jadi kepada ahli ukhwah yang pandai dan budiman silalah beri penjelasan untuk kebaikan kita semua..........

Bookmark and Share

    


  Member Information For fizanaiyProfil   Hantar PM kepada fizanaiy   Quote dan BalasQuote

rose_itam
Warga 5 Bintang
Menyertai: 19.05.2007
Ahli No: 29976
Posting: 371
Dari: Temerloh

Pahang   avatar


posticon Posting pada: 27-06-07 12:50


iyakah...kalau tol saya pun nak buat...tak larat..asik kena isi miyak saja..
dahlah minyak mahal...gaji pula..statik saja...adoih...sakit..

Bookmark and Share

    


  Member Information For rose_itamProfil   Hantar PM kepada rose_itam   Quote dan BalasQuote

Al-Qarni
Warga 4 Bintang
Menyertai: 23.01.2004
Ahli No: 6699
Posting: 296
Dari: fakulti ekonomi

KualaLumpur  


posticon Posting pada: 27-06-07 12:56


ramai dah buat...memang jimat...tapi tak tahu lagi effect dia bagaimana..terburai engine tengah jalan mampuih!

Bookmark and Share

    


  Member Information For Al-QarniProfil   Hantar PM kepada Al-Qarni   Pergi ke Al-Qarni's Website   Quote dan BalasQuote

rose_itam
Warga 5 Bintang
Menyertai: 19.05.2007
Ahli No: 29976
Posting: 371
Dari: Temerloh

Pahang   avatar


posticon Posting pada: 27-06-07 13:05


haaa.. biar betul A-qarni?? ada juga saya dengar kalau kita nak jimat bateri..time nak
panaskan enjin tu..bukak air-cond..tol ke? tak pun bukak lampu besar..
tol ke ek?? tapi takut ada side effect...tapi sepupu saya try..bateri dia tahun slamer 12 tahun...tapi saya sendiri still tak berani nak cuba lagi..huhu

Bookmark and Share

    


  Member Information For rose_itamProfil   Hantar PM kepada rose_itam   Quote dan BalasQuote

Al-Qarni
Warga 4 Bintang
Menyertai: 23.01.2004
Ahli No: 6699
Posting: 296
Dari: fakulti ekonomi

KualaLumpur  


posticon Posting pada: 27-06-07 15:52


Pada 27-06-07 13:05 , rose_itam posting:

!!! QUOTE !!!

haaa.. biar betul A-qarni?? ada juga saya dengar kalau kita nak jimat bateri..time nak
panaskan enjin tu..bukak air-cond..tol ke? tak pun bukak lampu besar..
tol ke ek?? tapi takut ada side effect...tapi sepupu saya try..bateri dia tahun slamer 12 tahun...tapi saya sendiri still tak berani nak cuba lagi..huhu


betul..bapa sedara ana dah try kat kereta wira dia...balik saja kg mesti dia buh ubat gegat.....memang jimat minyak,dalam rm10 itu...banyak juga...tapi tak tahulah side effect dia nanti...


-----------------
Jihad Dijalan ALLAH SWT....cita-cita mati sebagai JUNDULLAH!


Bookmark and Share

    


  Member Information For Al-QarniProfil   Hantar PM kepada Al-Qarni   Pergi ke Al-Qarni's Website   Quote dan BalasQuote

are_peace82
WARGA SETIA
Menyertai: 06.10.2006
Ahli No: 26802
Posting: 412
Dari: Kelantan & Kajang

Kelantan  


posticon Posting pada: 27-06-07 15:58


Ubat gegat tu ubat lipas kan?


-----------------
http://prepaid4u.net/?id=are_peace

Sekadar duit tambahan.
[ Telah diedit oleh: are_peace82 pada 27-06-07 15:59 ]


Bookmark and Share

    


  Member Information For are_peace82Profil   Hantar PM kepada are_peace82   Quote dan BalasQuote

eyla05
WARGA SETIA
Menyertai: 17.10.2005
Ahli No: 19884
Posting: 546
Dari: perak

Perak   avatar


posticon Posting pada: 27-06-07 17:06


ada sesiapa yang dah cuba ke? :lol: :lol: :lol:



Bookmark and Share

    


  Member Information For eyla05Profil   Hantar PM kepada eyla05   Quote dan BalasQuote

rose_itam
Warga 5 Bintang
Menyertai: 19.05.2007
Ahli No: 29976
Posting: 371
Dari: Temerloh

Pahang   avatar


posticon Posting pada: 29-06-07 15:24


Pada 27-06-07 15:58 , are_peace82 posting:

!!! QUOTE !!!

Ubat gegat tu ubat lipas kan?



takla..ubat nyamuk lah.. :-D :-D

Bookmark and Share

    


  Member Information For rose_itamProfil   Hantar PM kepada rose_itam   Quote dan BalasQuote

sayatetapsaya
-WARGA AMAT SETIA-
Menyertai: 12.05.2004
Ahli No: 8934
Posting: 5682

italy  


posticon Posting pada: 29-06-07 16:12


Assalamualaikum..
Macam pernah dengar...
Tapi, yang confirmnya ubat gegat memang boleh menjauhkan gegat dan lipas....

Bookmark and Share

    


  Member Information For sayatetapsayaProfil   Hantar PM kepada sayatetapsaya   Quote dan BalasQuote

tornado
Warga 4 Bintang
Menyertai: 18.01.2006
Ahli No: 22015
Posting: 287
Dari: saturn

blank   avatar


posticon Posting pada: 29-06-07 17:41


Pada 29-06-07 15:24 , rose_itam posting:

!!! QUOTE !!!

Pada 27-06-07 15:58 , are_peace82 posting:

!!! QUOTE !!!

Ubat gegat tu ubat lipas kan?



takla..ubat nyamuk lah.. :-D :-D


boleh juga jadi ubat kutu.:lol: :lol:
sesiapa yang rambutnya penuh kutu,hancurkan ubat gegat, campur air sikit,lumurkan kat kepala macam syampu rambut.bungkus kepala dengan kain.tapi jangan banyak sangat, nanti panas kepala tu.
tapi,memang ada side effect. ubat gegat tu boleh rosakkan rambut.. :-D :-D


-----------------
Biar selekeh asalkan bijak,
daripada macho gila tapi bangang!!


Bookmark and Share

    


  Member Information For tornadoProfil   Hantar PM kepada tornado   Quote dan BalasQuote

sailormoon
WARGA SETIA
Menyertai: 20.07.2005
Ahli No: 17423
Posting: 2621
Dari: Application Layer^__^

iraq   avatar


posticon Posting pada: 25-07-07 02:42


Macam mana dengan ubat gigi dan ubat stapler???Boleh jimatkan minyak jugak ke? :-D :-D :-D


-----------------
DUNIA INI INDAHNYA SEBELUM DI TANGAN...


Bookmark and Share

    


  Member Information For sailormoonProfil   Hantar PM kepada sailormoon   Quote dan BalasQuote

syemarly

Menyertai: 06.08.2004
Ahli No: 10520
Posting: 3181
Dari: PINGGIRAN WILAYAH

usa   avatar


posticon Posting pada: 25-07-07 09:19


Pada 27-06-07 15:52 , Al-Qarni posting:

!!! QUOTE !!!

Pada 27-06-07 13:05 , rose_itam posting:

!!! QUOTE !!!

haaa.. biar betul A-qarni?? ada juga saya dengar kalau kita nak jimat bateri..time nak
panaskan enjin tu..bukak air-cond..tol ke? tak pun bukak lampu besar..
tol ke ek?? tapi takut ada side effect...tapi sepupu saya try..bateri dia tahun slamer 12 tahun...tapi saya sendiri still tak berani nak cuba lagi..huhu


betul..bapa sedara ana dah try kat kereta wira dia...balik saja kg mesti dia buh ubat gegat.....memang jimat minyak,dalam rm10 itu...banyak juga...tapi tak tahulah side effect dia nanti...



so..try tnaye bapa saudara enta tu Kalau ada apa-apa effect kat krete dia tu..biar betul.. :-?


-----------------
:: NoBoDy iS PeRFeCT ::
______________________________________
http://www.mymindstories.blogspot.com/


Bookmark and Share

    


  Member Information For syemarlyProfil   Hantar PM kepada syemarly   Quote dan BalasQuote

RijaludDeen
Warga 4 Bintang
Menyertai: 28.10.2006
Ahli No: 27105
Posting: 305
Dari: Perak..

Perak   avatar


posticon Posting pada: 25-07-07 14:44


Assalamualaikum..
Nak berkongsi pendapat lah sikit..
ana dulu sek teknik..kos mechanical engineering..tapi sekarang da smbung electronics..dulu, masa sek, cikgu mechy ana ada lah juga sebut pasal gna ubat gegat ni untuk jimat petrol..masa tu, kami ingat dia buat lawak saja..tapi masa tu, ana terfikir jugak, boleh jadi betul..sebab Kalau tengok chemical reaction ubat gegat tu..kan dia mudah meruap..tapi tak tau lah betul ke tak..ana tak berani nak buat lagi..huhu...

Bookmark and Share

    


  Member Information For RijaludDeenProfil   Hantar PM kepada RijaludDeen   Pergi ke RijaludDeen's Website   Quote dan BalasQuote

hAnTuBuG
Warga 1 Bintang
Menyertai: 22.04.2007
Ahli No: 29687
Posting: 30

blank   avatar


posticon Posting pada: 25-07-07 15:13


hmm.. pernah dengar juga pasal ni.. tapi tak pernah try lagi..
takut terbakar karburator ku.. hu2..
pernah ada org cerita karboratur hangus sebab + addative :p

tapi naftalena tu hidrokarbon juga..
maybe dia menambahkan hidrokarbon dalam petrol...
so.. ketumpatan hidrokarbon tu bertambah.. (dari segi logiknya lah )
kena pandai sukatla..
selamat mencuba.. he2..

hAnTuBuG: tak buat/jawab atas segala yang berlaku.. :p

Bookmark and Share

    


  Member Information For hAnTuBuGProfil   Hantar PM kepada hAnTuBuG   Quote dan BalasQuote

mohamad

Menyertai: 04.09.2006
Ahli No: 26180
Posting: 3282
Dari: Pasir Gudang Johor

yemen   avatar


posticon Posting pada: 25-07-07 15:29


Pada 25-07-07 02:42 , sailormoon posting:

!!! QUOTE !!!

Macam mana dengan ubat gigi dan ubat stapler???Boleh jimatkan minyak jugak ke? :-D :-D :-D


salam...

ya syeikh..... ubat tu belum ada orang buat kajian lagi lah...

cuba lah dulu...
kalau dapat hasil...
jangan lupa gitau dalam ni... :-)


-----------------
Janganlah berlalu satu haripun tanpa kita memikirkan tentang masalah umat islam....


Bookmark and Share

    


  Member Information For mohamadProfil   Hantar PM kepada mohamad   Pergi ke mohamad's Website   Quote dan BalasQuote

Abahh
Warga 1 Bintang
Menyertai: 25.09.2007
Ahli No: 31212
Posting: 33
Dari: kl

Kelantan   avatar


posticon Posting pada: 24-10-08 16:15


ni yang buat aku konfius...betul ke ubat geget tu boleh save minyak....nak cuba takut .......

Bookmark and Share

    


  Member Information For AbahhProfil   Hantar PM kepada Abahh   Quote dan BalasQuote

marul
WARGA SETIA
Menyertai: 04.09.2007
Ahli No: 30924
Posting: 648
Dari: Seremban

NegeriSembilan   avatar


posticon Posting pada: 24-10-08 16:24


siapa yang pernah try???berapa lama dah try??ada side effect kat enjin tak??
cerita lah sikit... :berfikir:

kang try2..torbang keto den.. :-D


-----------------
Assalamualaikum...salam ukhwahfillah...
www.marul-nashirassunnah.blogspot.com/


Bookmark and Share

    


  Member Information For marulProfil   Hantar PM kepada marul   Quote dan BalasQuote

Daeng_Jati
-WARGA AMAT SETIA-
Menyertai: 17.02.2004
Ahli No: 7336
Posting: 9704
Dari: UKM, Bangi

brunei   avatar


posticon Posting pada: 24-10-08 16:27


ada sesiapa yang tahu persamaan kimia bagi naftelena dan bagaimane ianye bertindak dengan petrol?

Bookmark and Share

    


  Member Information For Daeng_JatiProfil   Hantar PM kepada Daeng_Jati   Quote dan BalasQuote

ustazfirdauss
Warga 2 Bintang
Menyertai: 18.04.2007
Ahli No: 29635
Posting: 55
Dari: Kuantan

Pahang  


posticon Posting pada: 24-10-08 16:40


assalamualaikum....

sebenarnya, kimia ubat gegat adalah bersamaan dengan kimia yang buat MTBE (methyl tributhyl apa entah lah) (sejenis bahan kimia yang dihasilkan bagi membantu pembakaran minyak petrol menggantikan plumbum kerana penggunaan plumbum adalah tidak bagus bagi indeks pencemaran udara). MTBE dicampurkan dengan petrol bagi membantu pembakaran bahan bakar dalam enjin kenderaan. MTBE yang dicampurkan adalah mengikut ratio atau nisbah yang sesuai tapi kalau letak ubat gegat dalam tangki, mungkin akan menyebabkan enjin pula rosak pada jangka masa panjang.

ada syarikat MTBE di gebeng, kuantan..anak syarikat petronas.. itu yang saya tau lah..wallahua'lam

Bookmark and Share

    


  Member Information For ustazfirdaussProfil   Hantar PM kepada ustazfirdauss   Quote dan BalasQuote

ustazfirdauss
Warga 2 Bintang
Menyertai: 18.04.2007
Ahli No: 29635
Posting: 55
Dari: Kuantan

Pahang  


posticon Posting pada: 24-10-08 16:42


nak tau lebih lanjut.....tanyalah kepada senior-senior enjiniar....

hikhik.....

-RESAM HIDUP BURUH PELANTAR, GALI ILMU BIAR BERHASIL-

Bookmark and Share

    


  Member Information For ustazfirdaussProfil   Hantar PM kepada ustazfirdauss   Quote dan BalasQuote

eira
Warga 4 Bintang
Menyertai: 15.07.2003
Ahli No: 2341
Posting: 182
Dari: Terengganu

Terengganu   avatar


posticon Posting pada: 24-10-08 16:49


Pada 27-06-07 12:56 , Al-Qarni posting:

!!! QUOTE !!!

ramai dah buat...memang jimat...tapi tak tahu lagi effect dia bagaimana..terburai engine tengah jalan mampuih!


:berfikir: macam menjadi saja. tapi kan kalau difikir logik, kalau ubat gegat boleh jimatkan minyak, mesti dah heboh org perkatakan tentang ni dan dah ramai yang guna. terutamanya, siap buat iklan dalam tv3 lah kononya dapat menjimatkan minyak. :lol:

Bookmark and Share

    


  Member Information For eiraProfil   Hantar PM kepada eira   Quote dan BalasQuote

Haslan
WARGA SETIA
Menyertai: 06.09.2004
Ahli No: 10945
Posting: 402
Dari: banting

Selangor   avatar


posticon Posting pada: 24-10-08 17:19


maaf mencela...dapat info dari kelab kereta yang membincangkan perihal ubat gegat sebagai pil penjimat petrol

kalau nak copy&paste panjang berjela

jadi ringkaskan saya letakkan url nya sahaja disini...

http://en.wikipedia.org/wiki/Naphthalene

selamat membaca...

Bookmark and Share

    


  Member Information For HaslanProfil   Hantar PM kepada Haslan   Quote dan BalasQuote

zam_rizal
:WARGA AWAL BERJASA:
Menyertai: 14.05.2003
Ahli No: 31
Posting: 1535
Dari: Terengganu+Selangor

malaysia   avatar


posticon Posting pada: 26-10-08 01:11


Betul ke ubat gegat boleh jimatkan minyak? Tapi mesti ad effect kan kat enjin tu nanti...sebab ubat gegat bukan dicipta untuk enjin kereta :P

Bookmark and Share

    


  Member Information For zam_rizalProfil   Hantar PM kepada zam_rizal   Quote dan BalasQuote

Member Messages

Forum Search & Navigation

 

Log in to check your private messages

Silakan Login atau Mendaftar





  


 

[ Carian Advance ]

Jum ke Forum 




Datacenter Solution oleh Fivio.com Backbone oleh JARING Bukan Status MSCMyPHPNuke Portal System

Disclaimer: Posting dan komen di dalam Portal Komuniti Ukhwah.com ini adalah menjadi hak milik ahli
yang menghantar. Ia tidak menggambarkan keseluruhan Portal Komuniti Ukhwah.com.
Pihak pengurusan tidak bertanggung jawab atas segala perkara berbangkit
dari sebarang posting, interaksi dan komunikasi dari Portal Komuniti Ukhwah.com.


Disclaimer: Portal Komuniti Ukhwah.com tidak menyebelahi atau mewakili mana-mana parti politik
atau sebarang pertubuhan lain. Posting berkaitan politik dan sebarang pertubuhan di dalam laman web ini adalah menjadi
hak milik individu yang menghantar posting. Ia sama-sekali tidak ada
kena-mengena, pembabitan dan gambaran sebenar pihak pengurusan Portal Komuniti Ukhwah.com

Portal Ukhwah
Hakcipta 2003 oleh Ukhwah.com
Tarikh Mula: 14 Mei 2003, 12 Rabi'ul Awal 1424H (Maulidur Rasul)
Made in: Pencala Height, Bandar Sunway dan Damansara Height
Dibina oleh Team Walasri




Loading: 0.10285 saat. Lajunya....