Welcome To Portal Komuniti :: Ukhwah.com

  Create An Account Home  ·  Topik  ·  Statistik  ·  Your Account  ·  Hantar Artikel  ·  Top 10 21-09-2021  

  Login
Nickname

Password

>> Mendaftar <<

  Mutiara Kata
Every closed eye is not sleeping and every open eye is not seeing

-- Kata Bijaksana

  Menu Utama

  Keahlian Ukhwah.com
Terkini: navratan
Hari Ini: 0
Semalam: 0
Jumlah Ahli: 43152

  Sedang Online
Sedang Online:
Tetamu: 66
Ahli: 0
Jumlah: 66




  Yang Masuk Ke Sini
HIKAL: 20 jam, 35 minit yang lalu


Copy & Paste
Topik: sejarah benar alfonso.. baca tau!


Carian Forum

Moderator: Administrator
Portal Komuniti :: Ukhwah.com Indeks Forum
  »» Copy & Paste
    »» sejarah benar alfonso.. baca tau!

Please Mendaftar To Post


Oleh sejarah benar alfonso.. baca tau!

gingie
Warga 4 Bintang
Menyertai: 22.12.2004
Ahli No: 13215
Posting: 309

Selangor   avatar


posticon Posting pada: 01-03-07 16:27


“So hari ni kita nak belajar sejarah. topik ni mesti baca untuk
pengetahuan kita bersama kerana terdapat beberapa fakta yang tidak ada dalam buku teks sekolah anda.. ini dia.


1908 –> alfonso meyampaikan hasratnya kepada raja
portugis untuk meluaskan pegaruhnya ke asia tenggara ( melaka pusat perdangan asia tenggara ketika itu) dan juga laluan penting
perdagagan timur barat. Raja portugis bersetuju untuk menyediakan kemudahan bala tentera (158 biji kapal, 15300 (anggaran) bala tentera)


1909 –> Portugis menghantar perisik ke melaka untuk mengetahui keadaan kekuatan pertahanan disana


Oct 1910 –> alfonso berjaya menawan melaka setelah berhempas pulas melawan 5 pahlawan melayu terhandal ( hang tuah, hang lekir, hang lekiu,hang jebat dan hang kasturi) ini adalah mimpi ngeri bagi pihak alfonso.Untuk menawan melaka serta berlawan dengan 5 Hang bersaudara, mereka perlu meminta askar tambahan setelah 15k askarnya terkorban .Dalam pertempuran selama 6 hari itu dengan 5 Hang bersudara.. akhirnya dapat juga mereka menawan melaka setelah hampir kecewa dan putus asa…


1912 –> setahun 12 bulan kemudian alfonso ingin meluaskan kekuasaannya ke kedah, p.pinang dan perlis yang ketika itu adalah pusat pegeluaran tebu untuk gula rantau ini,…


feb 1912 –> alfonso menghantar perisik ke kedah dan pulau pinang untuk mengetahui kekuatan bala tentera di sana .Mengikut sejarah, perisiknya telah ke kedai kopi sekitar kedua-dua negeri itu untuk mendapat segala maklumat yang diperlukan.. . Semiggu selepas itu perisik balik ke melaka untuk memberitakan hasil risikan kepada Alfonso


Dibawah adalah perbualan antara perisik dengan al fonso yang selama ini cuba disembunyikan dalam buku sejarah


Perisik 1.2.3 —> selamat pagi tuan ( sambil bertabik)
al fonso > selamat pagi

Perisik 1 —> Begini lah tuan, lupakan saja niat tuan untuk menawan kedah dan pulau pinang

al fonso —> Kenapa kuat sangatkah mereka itu..? ( dengan nada marah dan bongkak)

Perisik 2 —> Untuk menawan melaka yang mempunyai 5 pahlawan terhandal Hang tuah, hang jebat, hang kasturi, hang likir dan hang lekiu pun kita kehilagan hampir 15k bala tentera, inikan pula kita nak menawan 3 negeri itu yang mempunyai beribu ribu Hang..

Perisik 3 —> betul tu tuan…antaranya hang sihat ka, hang buat apa, hang apa khabar, hang lagu mana,hang pergi mana, hang nak p mana, hang singgah dulu,hang bila nak kawin, hang bila sampai, hang pening ka, hang mai sat, hang boleh blah, hang demam, bapak hang,mak hang, adik hang, tok hang macam macam lagi hang ada kat sana…..yang paling panjang nama dia Hang celapak bagi kat muka dia.. rasanya itu panglima perang tu sebab nama dia panjang.


Mendengar hasil risikan itu alfonso pun tak jadi nak pergi serang
kedah, pulau pinang dan perlis disebabkan pengalamannya sebelum ini bersama 5 pahlawan Melayu Melaka amat ngeri……ini kan pula nak berhadapan beribu ribu hang kat sana!!!”


:P


-----------------
~ He knows the treachery of the eyes and that which the mind conceals ~


Bookmark and Share

    


  Member Information For gingieProfil   Hantar PM kepada gingie   Quote dan BalasQuote

hosni_mubarak
Warga 3 Bintang
Menyertai: 22.11.2005
Ahli No: 20411
Posting: 104
Dari: kelana jaya

Selangor   avatar


posticon Posting pada: 01-03-07 16:34


betul ke ni?
huhuhu...

Bookmark and Share

    


  Member Information For hosni_mubarakProfil   Hantar PM kepada hosni_mubarak   Quote dan BalasQuote

gingie
Warga 4 Bintang
Menyertai: 22.12.2004
Ahli No: 13215
Posting: 309

Selangor   avatar


posticon Posting pada: 01-03-07 16:40


Pada 01-03-07 16:34 , hosni_mubarak posting:

!!! QUOTE !!!

betul ke ni?
huhuhu...


he he..entah lah.. :roll:


-----------------
~ He knows the treachery of the eyes and that which the mind conceals ~


Bookmark and Share

    


  Member Information For gingieProfil   Hantar PM kepada gingie   Quote dan BalasQuote

Meow

Menyertai: 09.12.2004
Ahli No: 12964
Posting: 2700
Dari: Serambi Madinah : Negeri Matahari Terbenam

Kedah   avatar


posticon Posting pada: 01-03-07 16:57


Astaga... dah agak dah.. cerita kelakar... pasal bunyi ayatnya macam tak boleh pakai saja.. hehe...

p/s: timbalan panglima tentera = Hang Dok Beselungkoq Tang Mana.. :D


-----------------
~Yang Bodoh Akan Berdiam Diri, Tetapi Yang Paling Bodoh Akan Bercakap Sesuatu Yang Dia Sebenarnya Bodoh~


Bookmark and Share

    


  Member Information For MeowProfil   Hantar PM kepada Meow   Pergi ke Meow's Website   Quote dan BalasQuote

nur_takwa88
Warga 3 Bintang
Menyertai: 28.02.2007
Ahli No: 28942
Posting: 91
Dari: bumi anbiya'

Selangor   avatar


posticon Posting pada: 01-03-07 17:40


salamun alaik,uish,buat suspen saja.baru saja tadi bersemangat nak tau sejarah ni.lawak rupa-rupanya.hihi

Bookmark and Share

    


  Member Information For nur_takwa88Profil   Hantar PM kepada nur_takwa88   Quote dan BalasQuote

mohamad

Menyertai: 04.09.2006
Ahli No: 26180
Posting: 3282
Dari: Pasir Gudang Johor

yemen   avatar


posticon Posting pada: 01-03-07 18:10


(^_^)
apa lah. ingatkan betul-betul tadi.

baru nak catit dalam buku nota (SEJARAH).... :-) :-)

Bookmark and Share

    


  Member Information For mohamadProfil   Hantar PM kepada mohamad   Pergi ke mohamad's Website   Quote dan BalasQuote

alwalid
WARGA SETIA
Menyertai: 19.12.2004
Ahli No: 13142
Posting: 1229
Dari: seri iskandar

Perak   avatar


posticon Posting pada: 01-03-07 18:16


salam akhi
buka sejarah mana lah anta dapat cerita ni?
tapi menarik tak tipu nya

Bookmark and Share

    


  Member Information For alwalidProfil   Hantar PM kepada alwalid   Pergi ke alwalid's Website   Quote dan BalasQuote

fazleena
Warga 4 Bintang
Menyertai: 09.10.2006
Ahli No: 26860
Posting: 214
Dari: Bumi Allah

malaysia   avatar


posticon Posting pada: 01-03-07 18:57


chess....mahu terpedaya aku... ini bukan sejarah, ini socio-psycho lingustic...

Bookmark and Share

    


  Member Information For fazleenaProfil   Hantar PM kepada fazleena   Quote dan BalasQuote

muslimah_johor
WARGA SETIA
Menyertai: 19.12.2003
Ahli No: 5825
Posting: 716
Dari: Cheras, Selangor

Johor   avatar


posticon Posting pada: 01-03-07 19:01


salah topik posting da...

Bookmark and Share

    


  Member Information For muslimah_johorProfil   Hantar PM kepada muslimah_johor   Quote dan BalasQuote

zahrah_asrar
Warga 5 Bintang
Menyertai: 07.02.2006
Ahli No: 22514
Posting: 363
Dari: port dickson

NegeriSembilan  


posticon Posting pada: 01-03-07 19:26


nak + lagi 1 hang....

hang tak tahu ka... :D

Bookmark and Share

    


  Member Information For zahrah_asrarProfil   Hantar PM kepada zahrah_asrar   Quote dan BalasQuote

alifmimyanun
WARGA SETIA
Menyertai: 19.06.2003
Ahli No: 1540
Posting: 2292
Dari: langit kujunjung bumi kupijak

Johor  


posticon Posting pada: 01-03-07 21:33


tengok tarikh pun putar alam, apetah lagi isi ceritenye.
patutnye letak kat kelakar.

Mod! tolong pindah kan.

Bookmark and Share

    


  Member Information For alifmimyanunProfil   Hantar PM kepada alifmimyanun   Pergi ke alifmimyanun's Website   Quote dan BalasQuote

zahratunnur
Warga 3 Bintang
Menyertai: 31.12.2006
Ahli No: 27966
Posting: 85
Dari: perak

Perak  


posticon Posting pada: 01-03-07 22:11


lah.. ingat sejarah betul tadi..excited nak baca
maklumlah jarang dengaq pasal alfonso ada albuqueque ni
hang ni nak kena lah.. ish..ish...
kalau cerita kat cikgu sejarah mesti kena ni..
patutlah tak ada dalam buku sejarah :lol: :lol:

Bookmark and Share

    


  Member Information For zahratunnurProfil   Hantar PM kepada zahratunnur   Quote dan BalasQuote

gingie
Warga 4 Bintang
Menyertai: 22.12.2004
Ahli No: 13215
Posting: 309

Selangor   avatar


posticon Posting pada: 01-03-07 23:12


Pada 01-03-07 21:33 , alifmimyanun posting:

!!! QUOTE !!!

tengok tarikh pun putar alam, apetah lagi isi ceritenye.
patutnye letak kat kelakar.

Mod! tolong pindah kan.


ala.. kalau letak kat bahagian kelakar..

nanti, orang tau ni memang cerita kelakar..

dah tak excited.. :-P

lagi pun, tak salah juga letak kat sini..

sebab, memang saya copy and paste dari satu blog...

saya tak salah! saya tak salah! :-D


-----------------
~ He knows the treachery of the eyes and that which the mind conceals ~


Bookmark and Share

    


  Member Information For gingieProfil   Hantar PM kepada gingie   Quote dan BalasQuote

muslimah_jun
WARGA SETIA
Menyertai: 23.01.2007
Ahli No: 28314
Posting: 1018
Dari: serambi mekah

Kelantan  


posticon Posting pada: 02-03-07 10:22


kelakar juga ceritanya. Ni mesti pinjam 'alat perakam zaman' doremon untuk rakam perbualan alfonso dengan perisik tu.

Bookmark and Share

    


  Member Information For muslimah_junProfil   Hantar PM kepada muslimah_jun   Quote dan BalasQuote

Member Messages

Forum Search & Navigation

 

Log in to check your private messages

Silakan Login atau Mendaftar





  


 

[ Carian Advance ]

Jum ke Forum 




Datacenter Solution oleh Fivio.com Backbone oleh JARING Bukan Status MSCMyPHPNuke Portal System

Disclaimer: Posting dan komen di dalam Portal Komuniti Ukhwah.com ini adalah menjadi hak milik ahli
yang menghantar. Ia tidak menggambarkan keseluruhan Portal Komuniti Ukhwah.com.
Pihak pengurusan tidak bertanggung jawab atas segala perkara berbangkit
dari sebarang posting, interaksi dan komunikasi dari Portal Komuniti Ukhwah.com.


Disclaimer: Portal Komuniti Ukhwah.com tidak menyebelahi atau mewakili mana-mana parti politik
atau sebarang pertubuhan lain. Posting berkaitan politik dan sebarang pertubuhan di dalam laman web ini adalah menjadi
hak milik individu yang menghantar posting. Ia sama-sekali tidak ada
kena-mengena, pembabitan dan gambaran sebenar pihak pengurusan Portal Komuniti Ukhwah.com

Portal Ukhwah
Hakcipta 2003 oleh Ukhwah.com
Tarikh Mula: 14 Mei 2003, 12 Rabi'ul Awal 1424H (Maulidur Rasul)
Made in: Pencala Height, Bandar Sunway dan Damansara Height
Dibina oleh Team Walasri




Loading: 0.114044 saat. Lajunya....