Welcome To Portal Komuniti :: Ukhwah.com

  Create An Account Home  ·  Topik  ·  Statistik  ·  Your Account  ·  Hantar Artikel  ·  Top 10 23-09-2021  

  Login
Nickname

Password

>> Mendaftar <<

  Mutiara Kata
"Courage is like love; it must have hope for nourishment."
-- Napoleon Bonaparte

  Menu Utama

  Keahlian Ukhwah.com
Terkini: navratan
Hari Ini: 0
Semalam: 0
Jumlah Ahli: 43152

  Sedang Online
Sedang Online:
Tetamu: 71
Ahli: 0
Jumlah: 71




  Yang Masuk Ke Sini
HIKAL: 2 hari yang lalu


Bincang Agama
Topik: tolonglah ana!!!!!!!!!!!!


Carian Forum

Moderator: ibnu_musa, Administrator, ABg_IMaM
Portal Komuniti :: Ukhwah.com Indeks Forum
  »» Bincang Agama
    »» tolonglah ana!!!!!!!!!!!!

Please Mendaftar To Post


Oleh tolonglah ana!!!!!!!!!!!!

kaherah
Warga 4 Bintang
Menyertai: 28.02.2007
Ahli No: 28943
Posting: 230
Dari: bumi ambia'

egypt   avatar


posticon Posting pada: 28-02-07 08:35


kawan saya sering mengadu yang dia ni ingin memajukan dirinya d buang segala titik kelemahan diri serta mengubah sikapnya.dia sering memikirkan masalahnya ni sehingga dia sudah tak kenal kelebihan d k'kurang'dan dirinya sehingga hari ini.dia juga sering ingin menjadi seperti org lain yang mempunyai kelebihan.dia merasakan tak boleh berubah kerana dia berpegang dengan beberapa perkara seperti;
-takdir telah menetapnya begitu
-bersyukur apa yang ada
-jadilah diri sendiri
-kenal kemampuan diri
-dan seumpamanya
tolong berikan ana sedikit buah fikiran :-(
[ Telah diedit oleh: kaherah pada 30-03-07 19:40 ]


Bookmark and Share

    


  Member Information For kaherahProfil   Hantar PM kepada kaherah   Quote dan BalasQuote

wafa_mawaddah
WARGA SETIA
Menyertai: 10.10.2003
Ahli No: 4175
Posting: 845
Dari: mardhatillah

Johor   avatar


posticon Posting pada: 28-02-07 10:47


salam...
salam...
setiap org pasti ada kelebihan dan kelemahan...sama ada dia sedari atau pun tidak...pastikan kelebihan dan kelemahan tersebut....

gunakan pada tempat yang betul dengan kelebihan2 yang ada....
dan baikilah segala kelemahan yang ada....

cuma ana kurang pasti apa yang kaherah mahukan.....
sila jelaskan dengan lebih tepat...

wassalam...

Bookmark and Share

    


  Member Information For wafa_mawaddahProfil   Hantar PM kepada wafa_mawaddah   Pergi ke wafa_mawaddah's Website   Quote dan BalasQuote

Mutiara
Warga 2 Bintang
Menyertai: 23.08.2004
Ahli No: 10684
Posting: 47
Dari: Johor

Johor   avatar


posticon Posting pada: 28-02-07 12:17


Assalamualaikum...

Pada pendapat ana, bila seseorang itu cuba meniru orang lain dalam perkara kebaikan , kita kena sokong dan doakan agar kebaikan itu kekal pada dirinya. Jika dia cuba nak buat kejahatan barulah kita cegah.

tak semua orang kenal akan kelemahan dan kebaikan diri. Jadi sebagai kawan, kita kena tunjukkan dan jaga dia. Tegur sekadar yang mampu dan cegar bila terlebih. InsyaAllah suatu hari nanti, hidayah Allah akan datang padanya berkat usaha dan kesabaran seorang sahabat.

Semoga tabah menghadapinya.

Bookmark and Share

    


  Member Information For MutiaraProfil   Hantar PM kepada Mutiara   Quote dan BalasQuote

rajanazri
Warga 3 Bintang
Menyertai: 07.06.2006
Ahli No: 24728
Posting: 123
Dari: n9

NegeriSembilan  


posticon Posting pada: 08-03-07 11:36


siapa yang kenal diri dia, dia akan kenal tuhan

Bookmark and Share

    


  Member Information For rajanazriProfil   Hantar PM kepada rajanazri   Quote dan BalasQuote

kaherah
Warga 4 Bintang
Menyertai: 28.02.2007
Ahli No: 28943
Posting: 230
Dari: bumi ambia'

egypt   avatar


posticon Posting pada: 09-03-07 17:39


tolong kawan ana ni sat,ana dah habis idea.
ana perlukan kata-kata prgsang lagi bagi meyakinnya
boleh noh!!!!!!!!!
[ Telah diedit oleh: kaherah pada 16-03-07 20:49 ]


Bookmark and Share

    


  Member Information For kaherahProfil   Hantar PM kepada kaherah   Quote dan BalasQuote

ShahrulZaman
WARGA SETIA
Menyertai: 01.02.2007
Ahli No: 28499
Posting: 1138
Dari: Walidain

Selangor  


posticon Posting pada: 09-03-07 17:49


masalahnya siapa amri

Bookmark and Share

    


  Member Information For ShahrulZamanProfil   Hantar PM kepada ShahrulZaman   Quote dan BalasQuote

adibahazrah
Warga 4 Bintang
Menyertai: 13.10.2006
Ahli No: 26948
Posting: 167
Dari: selangor

Selangor  


posticon Posting pada: 09-03-07 17:52


salam..
masalah member awak sama macam member saya. awak kenalah selalu motivate dia. bagitahu yang dia sebenarnya seorang yang istimewa, ada kelebihan dia sendiri, nak senang cakap awak cuba saiko dia lah. bla dia buat sumting yang boleh dibanggakan awak berikan dia penghargaan, dari situ dia boleh build dia punya confidence. then, otherwise vice versa lah. ingat, tak siapa pun yang sempurna. kita kena trma keadaan kita seadanya dan at the same time struggle to improve ourself time by time.

Bookmark and Share

    


  Member Information For adibahazrahProfil   Hantar PM kepada adibahazrah   Quote dan BalasQuote

adibahazrah
Warga 4 Bintang
Menyertai: 13.10.2006
Ahli No: 26948
Posting: 167
Dari: selangor

Selangor  


posticon Posting pada: 09-03-07 17:53


Pada 09-03-07 17:49 , ShahrulZaman posting:

!!! QUOTE !!!

masalahnya siapa amri

member awak ke shahrul?

Bookmark and Share

    


  Member Information For adibahazrahProfil   Hantar PM kepada adibahazrah   Quote dan BalasQuote

Azzuhra
Warga 3 Bintang
Menyertai: 16.08.2004
Ahli No: 10575
Posting: 76

Johor   avatar


posticon Posting pada: 09-03-07 18:01


salam....

pertama sekali...ana nak bagitahu sikit...Allah telah mencipta setiap manusia ada kelebihan dan kelemahan masing-masing...memang itulah yang telah Allah jadikan... Kita sering kali melihat pada kelemahan...sebenarnya di sebalik kejadian itu ada hikmahnya...mungkin bukan di dunia...tapi mungkin di akhirat...Allah mencipta manusia bukan dengan sia-sia...dalam kontek ini,kita kena tahu,kadang-kadang sesuatu perkara 2,kita dah rasa yang terbaik untuk diri kita...tapi pada Allah,yang sebaliknya adalah yang terbaik...kadang-kadang kita rasa sesuatu perkara 2,tak baik untuk kita,tapi pada Allah,perkara itu adalah yang terbaik buat kita...ingtla janji Allah...Allah sentiasa bersama kita...yakinlah dengan Allah...insyAllah...setiap perkara ada jalan penyelesaian..."kita sebenarnya jauh lebih hebat daripada apa yang kita sangkakan..."fikirkanla....renungkanla...tepuk dada,tanya iman....sekian...salam...

Bookmark and Share

    


  Member Information For AzzuhraProfil   Hantar PM kepada Azzuhra   Quote dan BalasQuote

imtiyaz_lail86
Warga 4 Bintang
Menyertai: 10.08.2006
Ahli No: 25728
Posting: 229
Dari: JeRaNTuT~NiLai

Pahang   avatar


posticon Posting pada: 09-03-07 18:06


salam alaik...
setiap insan tu boleh brubah...
tntu anta dah pernah dengar hadis ..."SETIAP AMALAN TU DMULAI dengan NIAT..."
jadi jika niat sahabat anta tu nak buang kekurgn yang ada pada drinye...tu mstahil...
setiap insan ada kkurgn dan klebihn...tak ada yang sempurna...tapi adalah baik jika dia nak brubh skap yang buruk kepada yang baik...ingat,takdir ALLAH boleh brubh dengan khndakNYE...yang penting usaha...cba brubh perlahan-lahan...jangan buat prubhn scara drastik kerana perubhn macam tu takkan kekal lama...biar brubh sikit-sikit asal dapat dkekalkn slamanye...setiap insan dbrikn keistimewaan yang tak ada pada insan lain...jadi cba cari keistimewaan dari dan gunakn untuk perkara yang brmnfaat...
bersyukur memang boleh,tapi kalau setakat bersyukur saja takkan mngubh Apa...kena lah belajar untuk buat prubhn...memang kita kena bersyukur dengan apa yang kita ada,tapi at the same time...jangan lah twkal saja,tak ada usaha...takkan dtgkn Apa hasil...
aan tak pasti dah jawab belum soalan anta...hrb sedikit sebanyak dapat membantu sahabat anta tu...insyaALLAH...semuanya dengan khndakNYE...
INNALLAHAMAA'NA...:-)

Bookmark and Share

    


  Member Information For imtiyaz_lail86Profil   Hantar PM kepada imtiyaz_lail86   Quote dan BalasQuote

kaherah
Warga 4 Bintang
Menyertai: 28.02.2007
Ahli No: 28943
Posting: 230
Dari: bumi ambia'

egypt   avatar


posticon Posting pada: 09-03-07 23:12


alhamdulilah kepada antum semua yang sudi memberi nasihat kepada kawan ana dan strusnya kepada diri ana sendiri.
nak nasihat lagi boleh tak,ia untuk rakan-rakan yang lain juga
JAWAB YEEEEE
[ Telah diedit oleh: kaherah pada 17-03-07 00:01 ]


Bookmark and Share

    


  Member Information For kaherahProfil   Hantar PM kepada kaherah   Quote dan BalasQuote

farah_hanan
WARGA SETIA
Menyertai: 17.02.2006
Ahli No: 22791
Posting: 987
Dari: terengganu

malaysia  


posticon Posting pada: 09-03-07 23:16


Pada 09-03-07 23:12 , kaherah posting:

!!! QUOTE !!!

alhamdulilah kepada antum semua yang sudi memberi nasihat kepada kawan ana dan strusnya kepada diri ana sendiri.
nak nasihat lagi boleh tak,ia untuk rakan-rakan yang lain juga
JAWAB YEEEEE


ana cadangkan anta beli beberapa buah buku motivasi dan hadiahkan pada kawan yang bermasalah tadi....
insyaAllah dapat mngembalikan semangat dan keyakinan dirinya.....


-----------------
My love commitment to myself, my family and my fellow men becomes me the courage and strength to face the challenges of life....


Bookmark and Share

    


  Member Information For farah_hananProfil   Hantar PM kepada farah_hanan   Quote dan BalasQuote

imtiyaz_lail86
Warga 4 Bintang
Menyertai: 10.08.2006
Ahli No: 25728
Posting: 229
Dari: JeRaNTuT~NiLai

Pahang   avatar


posticon Posting pada: 09-03-07 23:24


kita tak perlu mnjdi org lain...jdilah dari kita yang sebenarnya...yang penting kena tarbiyyah rohani dengan baik dulu,insyaALLAH bila hati brsih...skap kita pun scara xlgsung akan brubh ke arh kebaikn...sahabat di sekeliling kita umpama cermin kepada dari kita...kadang-kadang kita xsdar ksilapn yang dbuat...jadi sahabat-sahabat d skliling perlu mnegur scara brhikmah apa yang xelok...begitu juga dari kita sendiri...
jadi sama-sama lah tegur mngur...insyaALLAH...saling perbaiki dari masing-masing...
yang penting kita berubh kerana ALLAH...bukan nak tunjuk baik kat sesiapa...
peringtn uat dari ana yang juga untuk sahabat shbiah sekalian...

Bookmark and Share

    


  Member Information For imtiyaz_lail86Profil   Hantar PM kepada imtiyaz_lail86   Quote dan BalasQuote

hanafirazali
Warga 4 Bintang
Menyertai: 22.09.2006
Ahli No: 26499
Posting: 327
Dari: negeri sembilan dan perak

Selangor   avatar


posticon Posting pada: 09-03-07 23:32


Saidina Ali pernah berkata org yang paling berjaya ialah org yang selalu mengingati mati...

Bookmark and Share

    


  Member Information For hanafirazaliProfil   Hantar PM kepada hanafirazali   Quote dan BalasQuote

Daeng_Jati
-WARGA AMAT SETIA-
Menyertai: 17.02.2004
Ahli No: 7336
Posting: 9704
Dari: UKM, Bangi

brunei   avatar


posticon Posting pada: 09-03-07 23:34


Bila baca kisah yang meke cerita ni, tringat sejarah idop teman ni...


-----------------
Photobucket


Bookmark and Share

    


  Member Information For Daeng_JatiProfil   Hantar PM kepada Daeng_Jati   Quote dan BalasQuote

imtiyaz_lail86
Warga 4 Bintang
Menyertai: 10.08.2006
Ahli No: 25728
Posting: 229
Dari: JeRaNTuT~NiLai

Pahang   avatar


posticon Posting pada: 10-03-07 13:41


Pada 09-03-07 23:34 , Daeng_Jati posting:

!!! QUOTE !!!

Bila baca kisah yang meke cerita ni, tringat sejarah idop teman ni...



Daeng Jati pun ada masalah yang same ke?


-----------------
UKHWAH FILLAH LESTARI SELAMANYA


Bookmark and Share

    


  Member Information For imtiyaz_lail86Profil   Hantar PM kepada imtiyaz_lail86   Quote dan BalasQuote

cahayakuiman
WARGA SETIA
Menyertai: 07.03.2006
Ahli No: 23268
Posting: 832

Selangor   avatar


posticon Posting pada: 10-03-07 16:16


Ssungguhnya Allah menciptakan manusia dengan serba indah,dan penuh keunikan,.setiap insan ciptaanNya mempunyai kelebihan dan kekurangn yang tersendiri,,,janganlah berputus harap dan menyerah kalah dalam kehidupan ini.....ssungguhnya,,di dalam diri sahabat enta itu punya permata yang bersinar,namun permta itu diselaputi debu-debu yang kelam yang mmudarkn warna sirnanya..insyaAllah,,janji Tuhan itu pasti,kita diberikan akal dan doa untuk kita megubah diri kita kepada lebih baik lagi....Allah itu maha penyayang lagi pemurah....Dia tidak akan mmbiarkan hambaNya sendirian menhadapi onak duri..hadapilah hidup ini bersama2 Nya...moga-moga disitu sinaranya permata itu akan bersinar menyinari alam...


p/s:seandainya inginkn bahan2 yang lain,silalah layari blog ana,moga-moga ada kebaikn dr ana untuk insan yang mencari-cari sesuatu dalam diri........http://cahayakuiman.blogdrive.com

Bookmark and Share

    


  Member Information For cahayakuimanProfil   Hantar PM kepada cahayakuiman   Pergi ke cahayakuiman's Website   Quote dan BalasQuote

ShahrulZaman
WARGA SETIA
Menyertai: 01.02.2007
Ahli No: 28499
Posting: 1138
Dari: Walidain

Selangor  


posticon Posting pada: 10-03-07 17:41


taknak tolong

Bookmark and Share

    


  Member Information For ShahrulZamanProfil   Hantar PM kepada ShahrulZaman   Quote dan BalasQuote

kaherah
Warga 4 Bintang
Menyertai: 28.02.2007
Ahli No: 28943
Posting: 230
Dari: bumi ambia'

egypt   avatar


posticon Posting pada: 10-03-07 18:36


juga ada lagi mahu komentar keee :-D
[ Telah diedit oleh: kaherah pada 16-03-07 03:55 ]


Bookmark and Share

    


  Member Information For kaherahProfil   Hantar PM kepada kaherah   Quote dan BalasQuote

qibtiyah
WARGA SETIA
Menyertai: 10.07.2005
Ahli No: 17187
Posting: 721
Dari: qaryah_qish

seychelles   avatar


posticon Posting pada: 10-03-07 20:05


memang benar apa yang anti tulis itu...cuma bagitau dia,
semua tu betul..tapi Allah takkan mengubah sesuatu melainkan kita yang ubah sendiri benda itu...

contohnya, kalau kita berdoa,kita minta sesuatu..Insya-Allah Allah akan maqbulkan doa kita..Allah Maha Pemurah & Allah tak suka kita minta pada orang lain selain dia....sama macam exam....kita nak a dalam subjek "kewangan korporat" contohnya...tapi kita tak baca buku...Allah memang dah tetapkan segalanya...& kita dapat markah ala kadar...hasil kita tak study habis...tapi kalau kita rajin study, berdoa, minta restu mak,ayah,guru...jaga adab dengan apa & sesiapa yang ada di sekeliling kita,Insya-Allah Allah bagi kejayaan yang sebenar-benarnya....hanya yang benar-benar ikhlas mencintai-Nya dapat merasai kejayaan yang sebenar2nya.....:-8 :wink:

Bookmark and Share

    


  Member Information For qibtiyahProfil   Hantar PM kepada qibtiyah   Quote dan BalasQuote

anti_alasan
Warga 4 Bintang
Menyertai: 12.09.2006
Ahli No: 26307
Posting: 300

blank   avatar


posticon Posting pada: 11-03-07 03:48


rehatkanlah aku ya bilal dengan solat...-hadith( tapi tak ingat perawinya)

Kenapa tidak mengadu saja kepada raja segala raja iaitu Allah....???
bukankah dengan melampiaskan segala keluh kesah kita,ketidak tenangan kepadaNya,lebih meringankan masalah yang kita hadapi??

hamburkan segalanya kepada DIA,adukan kepada DIA,menangis betul-betul depan DIA ketika kita sedang sujud bertahajjud.....sungguh2 mohon ampunan & hajat kepadaNya...
iyya kana'budu wa IYYA KANASTA'IN..HANYA KEPADA ENGKAULAH KAMI MINTA PERTOLONGAN..subhanaalah...allah lagi suka kita minta tolong kepadaNya...

lagi satu..jangan meninggalkan bacaan quran....sesungguhnya orang-orang beriman bila disebut nama allah gementar hatinya, dan apabila dibacakan ayat2 allah,bertambah imannya........surah 8 (al-anfal):ayat2

Bookmark and Share

    


  Member Information For anti_alasanProfil   Hantar PM kepada anti_alasan   Quote dan BalasQuote

cahayakuiman
WARGA SETIA
Menyertai: 07.03.2006
Ahli No: 23268
Posting: 832

Selangor   avatar


posticon Posting pada: 11-03-07 10:09


janganlah bersedih.......Allah menciptakan hambaNya bukan untuk diseksa,malah untuk disayangiNya dan diberikn rahmat pengampunanNYa yang tiada brtepi,sentiasa disisi hambaNya walaupn hambaNya selalu melupakannya,....namun Allah selalu setia menerima hambaNya yang ingin kembali kepadaNya,mnumpah cinta dan ketaatn kepadaNya........

Ya Allah,pengmpunanMu lebih besar dari dosa2 hambaMu,,,ampunilah kami Ya Allah..bimbinglah kami agar, mehnah ini tidak melemahkan hati kami."
amien.

Bookmark and Share

    


  Member Information For cahayakuimanProfil   Hantar PM kepada cahayakuiman   Pergi ke cahayakuiman's Website   Quote dan BalasQuote

nur_anis
Warga 5 Bintang
Menyertai: 18.06.2003
Ahli No: 1496
Posting: 395
Dari: kelantan

Kelantan  


posticon Posting pada: 16-03-07 08:40


kita semua ada keistimewaan dan keburukan masing-masing..cuma kita tak kan sedari kecuali bila ada orang yang memberitahu...berubah ke arah kebaikan,tapi biarlah kita tetap jadi diri sendiri,jangan cuba jadi org lain..

Bookmark and Share

    


  Member Information For nur_anisProfil   Hantar PM kepada nur_anis   Quote dan BalasQuote

ummimq

Menyertai: 17.09.2003
Ahli No: 3613
Posting: 3616
Dari: Johor

Johor   avatar


posticon Posting pada: 17-03-07 04:33


Wassalamu'alaikum wrt wbt
Assalamu'alaikum wrt wbt

Alhamdulillah ada juga yang menghadapi masalah sebegini ya ....

*****dia merasakan tak boleh berubah kerana dia berpegang dengan beberapa perkara seperti;
-takdir telah menetapnya begitu
jawapannya - Doa itu senjata orang mukmin.

-bersyukur apa yang ada
jawpaannya - syukur dengan rajin buat kebaikan, kebajikan dan melakukan solat sunat serta qiamulail barulah ada peningkatan keimanan dan seterusnya mendapat redha Allah biiznillah.

-jadilah diri sendiri
jawapannya - diri sendiri yang kenal diri sendiri jadi perbetulkan yang patut dibetulkan berpandukan Al Quran dan As Sunnah. Bacalah banyak buku seerah sahabat dan juga buku motivasi Islam.

-kenal kemampuan diri
jawapannya - Al Quran ada menyebut bahawa sebaik-baik kejadian adalah manusia maka bersyukurlah anakanda ni manusia serta usahakan ke arah memantapkan lagi kemampuan diri dalam semua aspek - ruhani, fizikal dan juga akli.

-dan seumpamanya

Wallahuta'ala a'lam bissawab
Wassalamu'alaikum wrt wbt
ummimq
ps - Ertinya: Dari Ibnu Mas’ud .a. Sabda Rasulullah s.a.w.: Sebaik-baik manusia ialah kurunku (Zaman Nabi) kemudian zaman mereka yang datang sesudahnya (zaman Sahabat) kemudian zaman mereka yang sesudahnya (zaman Tabien) dan sesudah itu datanglah zaman orang yang suka memperlambangkan kebohongan dan janganlah kamu bergantung kepada perkataan dan perbuatan mereka. (Hadis Riwayat at-Tabrani)

Bookmark and Share

    


  Member Information For ummimqProfil   Hantar PM kepada ummimq   Pergi ke ummimq's Website   Quote dan BalasQuote

kaherah
Warga 4 Bintang
Menyertai: 28.02.2007
Ahli No: 28943
Posting: 230
Dari: bumi ambia'

egypt   avatar


posticon Posting pada: 17-03-07 05:05


terima kasih ummiq atas nasihat yang diberi.terkesan sekali kat diri ana.ana rasa ana dah tahu apa yang patut ana nasihatkan kat kawan ana tu.akhirnya ana faham.
mungkin selama ni ana salah memberi kefahaman kat kawan ana itu :-)
[ Telah diedit oleh: kaherah pada 17-03-07 14:30 ]


Bookmark and Share

    


  Member Information For kaherahProfil   Hantar PM kepada kaherah   Quote dan BalasQuote

kaherah
Warga 4 Bintang
Menyertai: 28.02.2007
Ahli No: 28943
Posting: 230
Dari: bumi ambia'

egypt   avatar


posticon Posting pada: 17-03-07 14:39


sedikit tambahan,macam mana pula jika seorang tu dia merasakan diri paling lemah sekali berbanding dengan kawannya yang lain.
persoalannya boleh seorang tu bgkit(membaiki) dirinya contohnya dia ni tak ada banyak ilmu atau perwatakannya tu teruk sangat,bolehkah dia brubah..
dan ana tahu jwpnnya boleh brubah..
tapi dr mana perlu kita mulakan
bagi sikit tip2nya :roll:
[ Telah diedit oleh: kaherah pada 19-03-07 03:24 ]


Bookmark and Share

    


  Member Information For kaherahProfil   Hantar PM kepada kaherah   Quote dan BalasQuote

muslimah_jun
WARGA SETIA
Menyertai: 23.01.2007
Ahli No: 28314
Posting: 1018
Dari: serambi mekah

Kelantan  


posticon Posting pada: 18-03-07 22:27


saya pun nak tahu juga apa yang ditaya di atas...

Bookmark and Share

    


  Member Information For muslimah_junProfil   Hantar PM kepada muslimah_jun   Quote dan BalasQuote

mechelmine
WARGA SETIA
Menyertai: 02.10.2006
Ahli No: 26702
Posting: 897
Dari: KeLaNtAn Ke KeDaH

Kelantan  


posticon Posting pada: 19-03-07 00:06


Jawapan saya sama dengan jawapan member2 ukhwah di atas...
Tak boleh posting benda yang sama, nanti kena "KUNCI"...

Bookmark and Share

    


  Member Information For mechelmineProfil   Hantar PM kepada mechelmine   Pergi ke mechelmine's Website   Quote dan BalasQuote

ummimq

Menyertai: 17.09.2003
Ahli No: 3613
Posting: 3616
Dari: Johor

Johor   avatar


posticon Posting pada: 19-03-07 13:06


Perasaan rasa lemah itu adalah dikatakan rendah diri. Dalam Islam tidak dibenarkan rendah diri (inferiority complex) sebab sebagai orang Islam kita adalah khalifah Allah di muka bumi ini. Yang dibenarkan ialah rendah hati iaitu wala' (taat) hanya pada Allah SWT. Dan kerendahan hati ni selain Allah ialah pada Rasulullah saw dan juga golongan para ulama' dan umara' yang adil.

Apabila kita jelas akan konsep tersebut insyaAllah kita akan dapat letakkan prioriti (keutamaan) kita di mana.

Contohnya seorang pelajar biasa yang belajar sungguh-sungguh tetapi sering bangun malam dan amalkan surah Al Waqiah setiap hari mendapat 5A (syariah belajar sendiri). Umi kenal anak ini dan keluarganya. Maka rendah hatinya kepada Allah SWT memberi ganjaran ke atasnya dengan berjaya dalam akademik. Beliau tidak minta hadiah apa-apa malahan beliau berjanji gaji pertamanya kelak adalah untuk ibunya (sekedar jual goreng pisang ditepi jalan setiap petang) kerana berkorban hantarnya ke tuisyen dsbnya.

Begitulah keazaman seorang anak biasa saja dari keluarga biasa tetapi keyakinan pada Allah SWT begitu tinggi.

InsyaAllah anakanda kaherah rasanya faham maksud umikan.

Wallahuta'ala a'lam bissawab
Wassalamu'alaikum wrt wbt
ummimq
ps - kejayaan + keimanan = kejayaan yang diredhai Allah SWT

Bookmark and Share

    


  Member Information For ummimqProfil   Hantar PM kepada ummimq   Pergi ke ummimq's Website   Quote dan BalasQuote

houri
WARGA SETIA
Menyertai: 18.09.2004
Ahli No: 11224
Posting: 594
Dari: bumi Allah

Kelantan   avatar


posticon Posting pada: 23-03-07 12:47


Hairan.
Kenapa semakin dia memikirkan masalahnya, semakin dia tidak kenal kekurangan dan kelebihan dirinya?
Bagi ana pekara ini terjadi kerana dia hanya MEMIKIRKAN masalah bukannya MENYELESAIKAN masalah.
Bila kita hanya memikirkan apa yang telah berlaku, kita menemui jalan buntu. Fikiran kita hanya menerawang di sekitar masalah itu sahaja. Kita tidak cuba ‘masuk’ dan ‘menyelami’ masalah itu. Kita hanya ‘berlegar’ di sekitar masalah itu.
Tetapi bila kita berfikir dan pada masa yang sama cuba berusaha untuk menyelesaikan masalah tersebut, insyaAllah kita akan menemui penyelesaiannya. Hasilnya kita akan lebih mengenal diri kita, mengatasi segala cabaran dan memperbaiki kekurangan diri di samping memaksimakan kelebihan diri kita untuk menyelesaikan masalah sekaligus menjadikan diri kita adalah yang TERBAIK.

Jadi bagaimana kita hendak menyelesaikan masalah itu?
Kita memerlukan ‘kunci’ untuk membuka pintu masalah dan ‘masuk’ ke dalam masalah itu secara menyeluruh.

Di mana kita hendak mendapatkan kunci tersebut?
Kunci tersebut tidak di jual di pasaraya, apatah lagi dikutip di tepi jalan ataupun secara kebetulan kita tersepak kunci itu di atas tangga. Kunci itu ada pada diri kita sebenarnya iaitu SIKAP kita.

Tidak salah untuk memiliki kelebihan dan keistimewaan seperti orang lain. Apa yang baik boleh dicontohi dan dipraktikkan dalam kehidupan kita. Namun, jangan kita lupa terhadap apa yang kita ada pada diri kita kerana setiap manusia dilahirkan sebagai juara. Cuba kita ingat kembali, semasa proses awal kejadian kita, kita adalah antara benih yang berjaya mengalahkan berjuta-juta benih yang lain dan melepasi segala rintangan sehinggalah kita selamat dilahirkan di bumi ini. Kita dilahirkan sebagai juara. Jangan terlalu mengagungkan kelebihan orang lain kerana ianya boleh memudaratkan (seperti mana contoh dalam situasi yang diberikan oleh saudara Kaherah). Jangan sampai kita merasakan bahawa diri kita berada pada zon lemah, hilang keyakinan diri serta merasakan diri sudah tidak lagi boleh berubah.

‘takdir telah menetapkannya begitu’.
Kenyataan ini tidak adil, terutama pada dirinya sendiri. Mana boleh berputus asa sebelum mencuba!
Jangan terlalu cepat pasrah dan mengatakan ianya adalah takdir buatnya.
Sedangkan Allah telah pun berkata Dia tidak akan mengubah nasib hamba-hambaNya, hanya hamba-hambaNya yang boleh mengubah nasib mereka.
Bangkitlah, cuba buat yang terbaik untuk kita. Setiap hari kita sentiasa berada di persimpangan, antara kemampuan dan di luar kemampuan kita. Yang mana satu pilihanya, kitalah yang memilih dan menentukan.
Sekali langkah kita tersadung, bukan bermakna kita sudah tidak mampu bangun berdiri lagi.
Tetapi membuatkan kita lebih berhati-hati, belajar dari kesilapan dan berazam agar tidak tersadung lagi.
Cuba lakukan yang terbaik , diiringi dengan doa dan kemudian serahkan segalanya kepada Allah

‘Bersyukur dengan apa yang ada’.
Ya, sememangnya kita kena bersyukur terhadap segala kurniaanNya.
Jadi, tunjukkan rasa syukur kita dengan cara kita ingin menjadi hambaNya yang terbaik disisiNya.

‘jadilah diri sendiri’
Ya, KITA ADALAH KITA.
Tidak perlu menjadi orang lain.
Dalam dunia ini, kita hanya dapat menemui kita pada diri kita.
'discover your hidden talent....'

‘Kenal kemampuan diri’
Gunakan kelebihan yang ada untuk lebih cemerlang dan membuatkan kita untuk menjadi yang terbaik.
Baiki dan pertingkatkan segala kekurangan supaya ia menjadi titik perubahan kepada kita untuk menjadi lebih tabah, sabar dan meningkatkan usaha kita untuk lebih berjaya.
Sabar bukanlah satu hadiah daripada Allah kepada manusia, tetapi kesabaran itu adalah hasil dari kesulitan : ia tidak dihadiahkan tetapi ianya harus dipelajari.

Sentisalah positifkan diri dan pemikiran kita.
InsyaAllah Allah akan membantu hamba-hambaNya yang berusaha.
Kenali diri kita supaya kita tahu di mana kelebihan dan kekurangan diri kita.
Kelebihan pada diri kita bukanlah untuk dibangga-banggakan.
Kekurangan pada diri kita bukanlah disebabkan ketidakadilan Allah.
Tetapi untuk mengajar kita erti usaha, ketabahan dan keyakinan kita terhadapNya.

Mungkin ada yang mengatakan bertutur dan memberi idea itu lebih mudah dan senang daripada melaksanakannya, terutama pada empunya diri yang menhadapi masalah ini.
Tapi ingatlah tiada masalah tanpa penyelesaian.
'Be the best version of your self'

Wallahu’alam.

Ana dapat kata-kata ini dari abah ana. Untuk perkongsian bersama, agar kita lebih bersemangat meneruskan hidup, mencari keredhaanNya.

Discover your hidden talents. You have within you an enormous number of hidden talents. There is nothing more wasteful than unfulfilled potential. Releasing your hidden talent requires a motivation. Motivation that will bring your talents into full use. Give it a thought.’


-----------------
Jangan pandang remeh terhadap benda-benda yang remeh.
[ Telah diedit oleh: houri pada 25-03-07 12:47 ]


Bookmark and Share

    


  Member Information For houriProfil   Hantar PM kepada houri   Quote dan BalasQuote

eyla05
WARGA SETIA
Menyertai: 17.10.2005
Ahli No: 19884
Posting: 546
Dari: perak

Perak   avatar


posticon Posting pada: 23-03-07 12:58


kita sebagai umatnya perlu bersyukur apa yang telah allah kurniakan kepada kita.......

Bookmark and Share

    


  Member Information For eyla05Profil   Hantar PM kepada eyla05   Quote dan BalasQuote

kaherah
Warga 4 Bintang
Menyertai: 28.02.2007
Ahli No: 28943
Posting: 230
Dari: bumi ambia'

egypt   avatar


posticon Posting pada: 23-03-07 14:19


terima kasih pada semua yang memberi posting yang bagi ana cukup membantu kwan ana,diri ana sendiri serta sahabat skalian :-)

Bookmark and Share

    


  Member Information For kaherahProfil   Hantar PM kepada kaherah   Quote dan BalasQuote

arasy
Warga Rasmi
Menyertai: 22.01.2006
Ahli No: 22124
Posting: 18
Dari: alor star

Kedah  


posticon Posting pada: 23-03-07 16:09


buka mata......
buka minda.....
buka hati...
kenali diri....

Bookmark and Share

    


  Member Information For arasyProfil   Hantar PM kepada arasy   Quote dan BalasQuote

kaherah
Warga 4 Bintang
Menyertai: 28.02.2007
Ahli No: 28943
Posting: 230
Dari: bumi ambia'

egypt   avatar


posticon Posting pada: 24-03-07 06:01


masalah lain....
macam mana kalau suatu perkara yang kita tak minat,tapi kita paksakan diri supaya minat...
kerana terkesan dengan org lain....maksudnya
kita lihat org tu berjaya tapi kadg2 caranya tu tak sesuai dengan diri kita d tak minat pun...
tapi kawan kata itu nafsu kita kata tak hendak...
dia suruh lwn arus sikit...kalau dah cuba tapi masalahnya tulah..
kalau kita rasa ia tak sesuai d tak minat...jadi nak buat macam mana..???
terus lwn nafsu tu atau ikut minat d kesesuaian diri...??? :-?
[ Telah diedit oleh: kaherah pada 26-03-07 21:38 ]


Bookmark and Share

    


  Member Information For kaherahProfil   Hantar PM kepada kaherah   Quote dan BalasQuote

Azzuhra
Warga 3 Bintang
Menyertai: 16.08.2004
Ahli No: 10575
Posting: 76

Johor   avatar


posticon Posting pada: 01-04-07 20:44


salam...

kadang-kadang perkara yang kita tak minat 2 adalah yang lebih baik drpa apa yang kita minat sebenarnya...kan Allah lagi tahu...ingat Allah dah tentukan segala-galanya sejak azali lagi...ingatlah..kadang-kadang kita rasa benda 2 macam xbaik pada kita...tapi pada Allah..dia adalah yang terbaik...sama jugak dalam konteks minat ini...apa-apa pun watla istikharah...biarla Allah yang tunjukkan jalan yang terbaik...sekian...salam...

Bookmark and Share

    


  Member Information For AzzuhraProfil   Hantar PM kepada Azzuhra   Quote dan BalasQuote

Member Messages

Forum Search & Navigation

 

Log in to check your private messages

Silakan Login atau Mendaftar





  


 

[ Carian Advance ]

Jum ke Forum 




Datacenter Solution oleh Fivio.com Backbone oleh JARING Bukan Status MSCMyPHPNuke Portal System

Disclaimer: Posting dan komen di dalam Portal Komuniti Ukhwah.com ini adalah menjadi hak milik ahli
yang menghantar. Ia tidak menggambarkan keseluruhan Portal Komuniti Ukhwah.com.
Pihak pengurusan tidak bertanggung jawab atas segala perkara berbangkit
dari sebarang posting, interaksi dan komunikasi dari Portal Komuniti Ukhwah.com.


Disclaimer: Portal Komuniti Ukhwah.com tidak menyebelahi atau mewakili mana-mana parti politik
atau sebarang pertubuhan lain. Posting berkaitan politik dan sebarang pertubuhan di dalam laman web ini adalah menjadi
hak milik individu yang menghantar posting. Ia sama-sekali tidak ada
kena-mengena, pembabitan dan gambaran sebenar pihak pengurusan Portal Komuniti Ukhwah.com

Portal Ukhwah
© Hakcipta 2003 oleh Ukhwah.com
Tarikh Mula: 14 Mei 2003, 12 Rabi'ul Awal 1424H (Maulidur Rasul)
Made in: Pencala Height, Bandar Sunway dan Damansara Height
Dibina oleh Team Walasri




Loading: 0.128714 saat. Lajunya....