Array
Welcome To Portal Komuniti :: Ukhwah.com

  Create An Account Home  ·  Topik  ·  Statistik  ·  Your Account  ·  Hantar Artikel  ·  Top 10 14-04-2024  

  Login
Nickname

Password

>> Mendaftar <<

  Mutiara Kata
Jika orang lain boleh melakukan, kita boleh belajar melakukan
-- Prinsip NLP

  Menu Utama

  Keahlian Ukhwah.com
Terkini: navratan
Hari Ini: 0
Semalam: 0
Jumlah Ahli: 43152

  Sedang Online
Sedang Online:
Tetamu: 54
Ahli: 0
Jumlah: 54




  Yang Masuk Ke Sini
Kang: 8 hari yang lalu
lidah-penghunus: 10 hari yang lalu
muslimin23: 18 hari yang lalu


Pengetahuan Am
Topik: ~Hodohnya Perangai~


Carian Forum

Moderator: Administrator, syemarly
Portal Komuniti :: Ukhwah.com Indeks Forum
  »» Pengetahuan Am
    »» ~Hodohnya Perangai~

Please Mendaftar To Post


Oleh ~Hodohnya Perangai~

naruto-san
WARGA SETIA
Menyertai: 25.12.2004
Ahli No: 13299
Posting: 2017
Dari: Mertajam Hill

PulauPinang  


posticon Posting pada: 26-02-07 16:27


assalamualaikum wbt.

satu pertanyaan....bagaimana orang-orang yang hodoh perangai, tabiat, kelakuan dan etc (kaki perempuan, kaki tipu, kaki rasuah)....boleh dilantik jadi pemimpin rakyat, jadi ADUN, jadi ahli parlimen, jadi menteri besar di malaysia ini???

adakah mereka2 ini main tipu dalam pilihanraya??....atau pengundi2 di malaysia ini kebanyakkannya tak reti menggunakan akal untuk berfikir???....adakah pengundi2 di malaysia ini buta mata, tak ada telinga???....(siapa yang makan cili, dialah yang terasa pedasnya)

entahlah.....tanyelah diri masing-masing....tapi honestly....penduduk di negara2 lain bijak menggunakan akal mereka compare penduduk di negara malaysia (malaysian tak reti guna akal)....di negara2 maju, pembangkang silih berganti menjadi pemerintah, previous kerajaan pulak jadi pembangkang.

baca berita di bawah....and sila ambik pedoman.

!!! QUOTE !!!

Khir Toyo terdesak, pengaruhi Jais untuk kuasai surau     
Intan Abdullah
Mon | Feb 26, 07 | 07:41:22 AM

KUALA LUMPUR, 26 Feb (Hrkh) - Kerajaan Selangor di bawah pimpinan Dato' Seri Dr Mohd Khir Toyo dilihat semakin terdesak menjelang Pilihan raya Umum ke-12 yang dijangka berlaku pada tahun ini, ujar Naib Presiden PAS, Dato' Dr Hasan Ali.

Beliau mengulas demikian apabila dihubungi untuk mendapatkan maklum balas mengenai salinan surat yang diterima oleh Harakahdaily mengenai makluman penamatan tempoh perkhidmatan pegawai dan AJK Surau Negeri Selangor berkuatkuasa pada 15 Jun ini sebentar tadi.

Menurut surat pekeliling daripada pejabat agama Islam daerah Petaling yang turut memetik surat daripada Jabatan Agama Islam Selangor (Jais); Bilangan (66) dalam.JAI.Sel.BPM/01/056 jld.2, pengedaran borang AJK Surau yang baru perlu mendapatkan tandatangan dan cop rasmi Ahli Dewan Undangan Negeri (ADUN) atau Ketua Bahagian Umno Bahagian.

Hasan Ali ketika mengulas lanjut berkata, usaha Umno ini bukanlah suatu perkara yang baru, bahkan pada kali ini ia semakin drastik kerana mereka tahu bahawa rakyat masih yakin dan percaya kepada mereka yang dilantik sebelum ini daripada kalangan pro pembangkang.

Ini adalah merupakan satu penunjuk aras yang jelas dan nyata bahawa Umno telah terlibat secara langsung dalam usaha membersihkan pengaruh pembangkang sekaligus mengUmnokan masjid yang juga merupakan antara cita-cita Umno sebelum ini, ujar beliau dengan panjang lebar.

"Mereka tidak sedar bahawa usaha mereka ini akan mematikan masjid, kerana apabila surau dikelola oleh Umno, maka ia akan mati bahkan jika dilihat, hal ini pernah berlaku dan kesannya adalah seperti yang dijangka.

"Saya berpandangan bahawa usaha ini akan gagal kerana pada akhirnya nanti mereka (Umno) rugi, dan rakyat turut sama merasai kesan tersebut bukan sahaja di dunia ini bahkan juga di akhirat kelak, sebagai natijah jangka panjang yang merugikan rakyat umumnya," tegas beliau lagi.

Dalam hal ini, beliau merasakan pihak Jais telah dipergunakan oleh Umno tanpa kerelaan bagi menjayakan agenda politik mereka yang tidak pernah memikirkan manfaat dan implikasi yang akan menimpa rakyat kelak.

artikel asal
[ Telah diedit oleh: naruto-san pada 26-02-07 16:29 ]


Bookmark and Share

    


  Member Information For naruto-sanProfil   Hantar PM kepada naruto-san   Quote dan BalasQuote

muslimah_jun
WARGA SETIA
Menyertai: 23.01.2007
Ahli No: 28314
Posting: 1018
Dari: serambi mekah

Kelantan  


posticon Posting pada: 26-02-07 16:33


itulah..masalah ada masyarakat yang disogok dengan biskut dengan gula sekilo pun terus buta.

Bookmark and Share

    


  Member Information For muslimah_junProfil   Hantar PM kepada muslimah_jun   Quote dan BalasQuote

alliaazam
Warga 4 Bintang
Menyertai: 26.02.2007
Ahli No: 28915
Posting: 159
Dari: Damansara

KualaLumpur   avatar


posticon Posting pada: 26-02-07 16:33


negara kita d pegang oleh org macam ni pun boleh d kira bagus lah except for the 'entertainment' yang melampau saja lah.so cuba bayangkan kalau negara d pegang org yang bijak pandai dan alim.masya'Allah...cantik agaknya akhlak rakyat malaysia.when will that happen?hmm...sedih tengok negara sendiri.:(

Bookmark and Share

    


  Member Information For alliaazamProfil   Hantar PM kepada alliaazam   Pergi ke alliaazam's Website   Quote dan BalasQuote

ShahrulZaman
WARGA SETIA
Menyertai: 01.02.2007
Ahli No: 28499
Posting: 1138
Dari: Walidain

Selangor  


posticon Posting pada: 12-03-07 04:32


ish ish ish.

Bookmark and Share

    


  Member Information For ShahrulZamanProfil   Hantar PM kepada ShahrulZaman   Quote dan BalasQuote

azizah_smai
Warga 2 Bintang
Menyertai: 20.07.2004
Ahli No: 10176
Posting: 63
Dari: Bangi

PulauPinang   avatar


posticon Posting pada: 12-03-07 05:06


katanya negara Islam,tapi org Islam sendiri yang huru harakan negara dan agama....hem....

Bookmark and Share

    


  Member Information For azizah_smaiProfil   Hantar PM kepada azizah_smai   Pergi ke azizah_smai's Website   Quote dan BalasQuote

ulfah_widad
Warga 4 Bintang
Menyertai: 20.07.2006
Ahli No: 25325
Posting: 301
Dari: Kedah - Perak - Johor

Perak   avatar


posticon Posting pada: 12-03-07 09:17


Urusan masjid pun mereka nak kacau..apa lah nak jadi dengan Malaysiaku ini...ini lah masalah kalau orang yang tak arif menjadi pemimpin...banyak kerosakan akan berlaku dalam struktur masyarakat...

Bookmark and Share

    


  Member Information For ulfah_widadProfil   Hantar PM kepada ulfah_widad   Quote dan BalasQuote

kapten06
WARGA SETIA
Menyertai: 04.01.2007
Ahli No: 28008
Posting: 1266
Dari: KEDAH

Kedah   avatar


posticon Posting pada: 12-03-07 09:58


husnuson...

Bookmark and Share

    


  Member Information For kapten06Profil   Hantar PM kepada kapten06   Pergi ke kapten06's Website   Quote dan BalasQuote

nurfieza
WARGA SETIA
Menyertai: 19.01.2006
Ahli No: 22039
Posting: 416
Dari: utara...

Selangor  


posticon Posting pada: 12-03-07 10:27


...

Bookmark and Share

    


  Member Information For nurfiezaProfil   Hantar PM kepada nurfieza   Quote dan BalasQuote

hanafirazali
Warga 4 Bintang
Menyertai: 22.09.2006
Ahli No: 26499
Posting: 327
Dari: negeri sembilan dan perak

Selangor   avatar


posticon Posting pada: 12-03-07 10:37


Assalamualaikum...
Kenapa borang AJK surau perlu mendapat tandatangan ADUN atau Ketua Bahagian UMNO??? Kenapa tak minta tandatangan pejabat agama atau mufti... Kalau difikirkan dengan akal yang Allah kurniakan ni mana lebih afdhal??? Jawab lah sahabat2... Kuasa ada di tangan kita... Takkan kita nak tengok institusi masjid pun nanti akan dikongkong oleh org Islam yang munafik??? Tak boleh nak bayangkan apa nak jadi nanti... Sedangkan orang-orang UMNO tu sendiri kadang-kadang susah nak tengok menjejakkan kaki ke masjid... tiba-tiba nak bagi kuasa untuk terlibat dalam pemilihan ajk surau... sungguh tidak adil... Jelas di sini... mereka takut dengan Hukum Allah kerana tidak selari dengan perjuangan mereka... Wallahua'lam... Membangun bersama Islam... AllahuAkbar

Bookmark and Share

    


  Member Information For hanafirazaliProfil   Hantar PM kepada hanafirazali   Quote dan BalasQuote

eme86
WARGA SETIA
Menyertai: 13.07.2005
Ahli No: 17258
Posting: 2026
Dari: Temerloh, Pahang.

Kelantan   avatar


posticon Posting pada: 12-03-07 10:40


:roll: Eerrmmm....tapi kadang-kadang ada juga para Imam yang mana menggunakan surau sebagai platform untuk berpolitik, dan Imam ini adalah pro-pembangkan, tapi bukan semua......kerana nila setitik rosak susu sebelanga.........


-----------------
Sungguh sukar perjalanan menuju MU, jadikanlah aku orang-orang yang bersyukur dan hampir dengan MU...


Bookmark and Share

    


  Member Information For eme86Profil   Hantar PM kepada eme86   Quote dan BalasQuote

hanafirazali
Warga 4 Bintang
Menyertai: 22.09.2006
Ahli No: 26499
Posting: 327
Dari: negeri sembilan dan perak

Selangor   avatar


posticon Posting pada: 12-03-07 10:53


Saudara eme86, Kenapa? tidak boleh ke kita berpolitik dalam masjid... Haram ke? Boleh beritahu saya dalil yang mengatakan haram untuk berpolitik di masjid... Sepatutnya fikiran kita lebih terbuka... Masjid bukan sahaja menjadi tempat untuk berbincang perkara2 fardu ain... sepatutnya lebih global lagi, seperti isu-isu semasa dalam dunia Islam hari ini yang semakin tertindas dan ilmu selain agama seperti kelas tuisyen akademi bagi pelajar2 sekolah dan sbgnya.. Islam ini sangat syumul... Politik termasuk dalam islam... Ini tidak... dari saya kecik sampai dah besar... kuliah dim surau asyik sama , tak berubah... bukan saya menentang, tetapi sepatutnya lebih dikembangkan kepada isu-isu semasa... Politik ni maksudnya sangat luas... jangan kita ingat politik hanya meliputi pilihanraya umum dalam negara kita sahaja... Dan yang jelas di sini apa yang diperjuangkan oleh pro pembangkang selari dengan tuntutan Allah dan Rasulnya... Oleh itu ramai yang mengganggap agama sahaja mesti berkaitan dengan pembangkang... kerana hanya mereka yang membawa aliran ini?? jadi sepatutnya kita yang mesti meluaskan fikiran...

Bookmark and Share

    


  Member Information For hanafirazaliProfil   Hantar PM kepada hanafirazali   Quote dan BalasQuote

hanafirazali
Warga 4 Bintang
Menyertai: 22.09.2006
Ahli No: 26499
Posting: 327
Dari: negeri sembilan dan perak

Selangor   avatar


posticon Posting pada: 12-03-07 10:55


Pada 12-03-07 10:40 , eme86 posting:

!!! QUOTE !!!

:roll: Eerrmmm....tapi kadang-kadang ada juga para Imam yang mana menggunakan surau sebagai platform untuk berpolitik, dan Imam ini adalah pro-pembangkan, tapi bukan semua......kerana nila setitik rosak susu sebelanga.........



perhatian di sini... Politik termasuk juga dalam ilmu agama Islam... Kenapa kita tak boleh berpolitik pula??? politik ni maksudnya sangat luas... jangan kita sempitkan fikiran kita... Dunia Islam hari ini ditindas kerana satu aspek... tiada kesatuan dalam politik... Renungkanlah... Kalau politik kita berasaskan hukum Allah dan Rasulnya... InsyaAllah tiada masalah...javascript: tak()
:-)


-----------------
moga hidupmu bersinar dengan keimanan, matamu bersinar dengan ketaqwaan, menggunung dengan keikhlasan, hatimu terhibur dengan kalimah Tuhan...


Bookmark and Share

    


  Member Information For hanafirazaliProfil   Hantar PM kepada hanafirazali   Quote dan BalasQuote

mohamad

Menyertai: 04.09.2006
Ahli No: 26180
Posting: 3282
Dari: Pasir Gudang Johor

yemen   avatar


posticon Posting pada: 12-03-07 11:06


salam....

begitu ke?...
hhmmm..... apa nak jadi ni.
:-( :-(

Bookmark and Share

    


  Member Information For mohamadProfil   Hantar PM kepada mohamad   Pergi ke mohamad's Website   Quote dan BalasQuote

naruto-san
WARGA SETIA
Menyertai: 25.12.2004
Ahli No: 13299
Posting: 2017
Dari: Mertajam Hill

PulauPinang  


posticon Posting pada: 12-03-07 13:43


Pada 12-03-07 10:40 , eme86 posting:

!!! QUOTE !!!

:roll: Eerrmmm....tapi kadang-kadang ada juga para Imam yang mana menggunakan surau sebagai platform untuk berpolitik, dan Imam ini adalah pro-pembangkan, tapi bukan semua......kerana nila setitik rosak susu sebelanga.........


salah satu dakyah barat ialah....mempromosikan bahawa Agama & Politik BERBEZA....Politik TIADA KAITAN dengan Agama....dakyah ini disebarkan dengan tujuan....supaya tiada lagi paderi2/puak2 rumah ibadat boleh menegur mereka (puak2 barat) dalam konteks politik, ekonomi dan pengurusan negara....dakyah ini adalah SEKULARISM.

malangnya.... ramai org Islam turut sama terpedaya, menerima pakai dakyah barat ini....

Islam adalah universal...semua perkara disentuh dalam Islam...dan Islam tidak pernah memencilkan soal politik....sila sematkan PHYLOSOPHY Islam ini dalam minda kita....statekan dalam minda kita bahawa Islam itu lengkap....means dalam Islam ada politik.

tak ada salahnya gunakan surau/masjid sebagai platform politik jika platform tersebut boleh mendatangkan manfaat....mengajar umat Islam kembali kepada ajaran Islam....kembali mengingati Allah SWT.

wallahua'lam

p/s: betul jugak....si puak2 umno yang jarang pergi masjid ini tiba-tiba nak jadi ahlijawatankuasa masjid/surau....apa ke benda ini???....phenomena apakah ini??...tak masuk akal langsung.
[ Telah diedit oleh: naruto-san pada 12-03-07 13:49 ]


Bookmark and Share

    


  Member Information For naruto-sanProfil   Hantar PM kepada naruto-san   Quote dan BalasQuote

bee_hasanah
Warga 2 Bintang
Menyertai: 26.12.2006
Ahli No: 27885
Posting: 67
Dari: Butterworth

PulauPinang  


posticon Posting pada: 14-03-07 09:43


isk...isk....zaman dulu-dulu pun masjid digunakan dalam bermacam2 hak...termasuklah politik..kan!

Bookmark and Share

    


  Member Information For bee_hasanahProfil   Hantar PM kepada bee_hasanah   Quote dan BalasQuote

SHAMR
WARGA SETIA
Menyertai: 05.10.2004
Ahli No: 11639
Posting: 777
Dari: Dari ALLAH kita datang, kepadaNya kita kembali...

Kelantan   avatar


posticon Posting pada: 14-03-07 12:05


Pada 12-03-07 10:55 , hanafirazali posting:

!!! QUOTE !!!

Pada 12-03-07 10:40 , eme86 posting:

!!! QUOTE !!!

:roll: Eerrmmm....tapi kadang-kadang ada juga para Imam yang mana menggunakan surau sebagai platform untuk berpolitik, dan Imam ini adalah pro-pembangkan, tapi bukan semua......kerana nila setitik rosak susu sebelanga.........



perhatian di sini... Politik termasuk juga dalam ilmu agama Islam... Kenapa kita tak boleh berpolitik pula??? politik ni maksudnya sangat luas... jangan kita sempitkan fikiran kita... Dunia Islam hari ini ditindas kerana satu aspek... tiada kesatuan dalam politik... Renungkanlah... Kalau politik kita berasaskan hukum Allah dan Rasulnya... InsyaAllah tiada masalah...javascript: tak()
:-)



Salam betul. Dalam Islam ada ilmu politik- ilmu siasah. Tetapi bila politik tidak berlandaskan ketetapan syara' tu yang jadi politik kotor. Contohnya macam The Prince (Penguasa) oleh Michaelveili yang memegang prinsip matlamat menghalalkan cara. Wallahuallam.


-----------------
"Jangan gugur sebelum syahid!"


Bookmark and Share

    


  Member Information For SHAMRProfil   Hantar PM kepada SHAMR   Quote dan BalasQuote

Penama
Deleted User


posticon Posting pada: 14-03-07 14:14


Pada 12-03-07 10:37 , hanafirazali posting:

!!! QUOTE !!!

Assalamualaikum...
Kenapa borang AJK surau perlu mendapat tandatangan ADUN atau Ketua Bahagian UMNO??? Kenapa tak minta tandatangan pejabat agama atau mufti... Kalau difikirkan dengan akal yang Allah kurniakan ni mana lebih afdhal??? Jawab lah sahabat2... Kuasa ada di tangan kita... Takkan kita nak tengok institusi masjid pun nanti akan dikongkong oleh org Islam yang munafik??? Tak boleh nak bayangkan apa nak jadi nanti... Sedangkan orang-orang UMNO tu sendiri kadang-kadang susah nak tengok menjejakkan kaki ke masjid... tiba-tiba nak bagi kuasa untuk terlibat dalam pemilihan ajk surau... sungguh tidak adil... Jelas di sini... mereka takut dengan Hukum Allah kerana tidak selari dengan perjuangan mereka... Wallahua'lam... Membangun bersama Islam... AllahuAkbar



erm..saya ni taklah arif sangat tapi nak cerita sikit berdasarkan penglihatan saya dekat kawasan rumah saya dulu.dalam kawasam perumahan ada satu surau-yang dibina dalam projek perumahan,di luar pula(tak jauh)ada masjid yang kecil -masjid yang dah memang lama.apa yang berlaku..surau adalah tempat untuk ahli2 umno,dan masjid pula untuk orang-orang pas..ayah saya langsung bukan di pihak mana-mana.di kala dia ke surau..dia dipujuk2 untuk join umno sambil diceritakan keburukan pas.ketika dia ke masjid pula,sebaliknya berlaku....kedua-duanya sama naik kutuk mengutuk.

*masjid untuk memburuk2 kan sesama umat? apa ni?


maaf ya hanafirazali tapi ayat ni *Takkan kita nak tengok institusi masjid pun nanti akan dikongkong oleh org Islam yang munafik???
agak keras bunyinya..takkanlah kalau seseorang umat bila join umno dia dikategorikan sebagai munafik?siapalah kita untuk megiktiraf ke munafikan manusia?
kalaulah kita boleh ubah dari pejuangan "menentang" sesuatu parti kepada perjuangan "melembutkan" hati mereka untuk lebih melihat kepentingan agama dalam sesuatu perlaksanaan ...

Bookmark and Share

    


  Quote dan BalasQuote

hanafirazali
Warga 4 Bintang
Menyertai: 22.09.2006
Ahli No: 26499
Posting: 327
Dari: negeri sembilan dan perak

Selangor   avatar


posticon Posting pada: 14-03-07 15:51


Pada 14-03-07 14:14 , eniliana posting:

!!! QUOTE !!!

Pada 12-03-07 10:37 , hanafirazali posting:

!!! QUOTE !!!

Assalamualaikum...
Kenapa borang AJK surau perlu mendapat tandatangan ADUN atau Ketua Bahagian UMNO??? Kenapa tak minta tandatangan pejabat agama atau mufti... Kalau difikirkan dengan akal yang Allah kurniakan ni mana lebih afdhal??? Jawab lah sahabat2... Kuasa ada di tangan kita... Takkan kita nak tengok institusi masjid pun nanti akan dikongkong oleh org Islam yang munafik??? Tak boleh nak bayangkan apa nak jadi nanti... Sedangkan orang-orang UMNO tu sendiri kadang-kadang susah nak tengok menjejakkan kaki ke masjid... tiba-tiba nak bagi kuasa untuk terlibat dalam pemilihan ajk surau... sungguh tidak adil... Jelas di sini... mereka takut dengan Hukum Allah kerana tidak selari dengan perjuangan mereka... Wallahua'lam... Membangun bersama Islam... AllahuAkbar



erm..saya ni taklah arif sangat tapi nak cerita sikit berdasarkan penglihatan saya dekat kawasan rumah saya dulu.dalam kawasam perumahan ada satu surau-yang dibina dalam projek perumahan,di luar pula(tak jauh)ada masjid yang kecil -masjid yang dah memang lama.apa yang berlaku..surau adalah tempat untuk ahli2 umno,dan masjid pula untuk orang-orang pas..ayah saya langsung bukan di pihak mana-mana.di kala dia ke surau..dia dipujuk2 untuk join umno sambil diceritakan keburukan pas.ketika dia ke masjid pula,sebaliknya berlaku....kedua-duanya sama naik kutuk mengutuk.

*masjid untuk memburuk2 kan sesama umat? apa ni?


maaf ya hanafirazali tapi ayat ni *Takkan kita nak tengok institusi masjid pun nanti akan dikongkong oleh org Islam yang munafik???
agak keras bunyinya..takkanlah kalau seseorang umat bila join umno dia dikategorikan sebagai munafik?siapalah kita untuk megiktiraf ke munafikan manusia?
kalaulah kita boleh ubah dari pejuangan "menentang" sesuatu parti kepada perjuangan "melembutkan" hati mereka untuk lebih melihat kepentingan agama dalam sesuatu perlaksanaan ...



-----------------
moga hidupmu bersinar dengan keimanan, matamu bersinar dengan ketaqwaan, menggunung dengan keikhlasan, hatimu terhibur dengan kalimah Tuhan...


Bookmark and Share

    


  Member Information For hanafirazaliProfil   Hantar PM kepada hanafirazali   Quote dan BalasQuote

hanafirazali
Warga 4 Bintang
Menyertai: 22.09.2006
Ahli No: 26499
Posting: 327
Dari: negeri sembilan dan perak

Selangor   avatar


posticon Posting pada: 14-03-07 15:53


Pada 14-03-07 14:14 , eniliana posting:

!!! QUOTE !!!

Pada 12-03-07 10:37 , hanafirazali posting:

!!! QUOTE !!!

Assalamualaikum...
Kenapa borang AJK surau perlu mendapat tandatangan ADUN atau Ketua Bahagian UMNO??? Kenapa tak minta tandatangan pejabat agama atau mufti... Kalau difikirkan dengan akal yang Allah kurniakan ni mana lebih afdhal??? Jawab lah sahabat2... Kuasa ada di tangan kita... Takkan kita nak tengok institusi masjid pun nanti akan dikongkong oleh org Islam yang munafik??? Tak boleh nak bayangkan apa nak jadi nanti... Sedangkan orang-orang UMNO tu sendiri kadang-kadang susah nak tengok menjejakkan kaki ke masjid... tiba-tiba nak bagi kuasa untuk terlibat dalam pemilihan ajk surau... sungguh tidak adil... Jelas di sini... mereka takut dengan Hukum Allah kerana tidak selari dengan perjuangan mereka... Wallahua'lam... Membangun bersama Islam... AllahuAkbar



erm..saya ni taklah arif sangat tapi nak cerita sikit berdasarkan penglihatan saya dekat kawasan rumah saya dulu.dalam kawasam perumahan ada satu surau-yang dibina dalam projek perumahan,di luar pula(tak jauh)ada masjid yang kecil -masjid yang dah memang lama.apa yang berlaku..surau adalah tempat untuk ahli2 umno,dan masjid pula untuk orang-orang pas..ayah saya langsung bukan di pihak mana-mana.di kala dia ke surau..dia dipujuk2 untuk join umno sambil diceritakan keburukan pas.ketika dia ke masjid pula,sebaliknya berlaku....kedua-duanya sama naik kutuk mengutuk.

*masjid untuk memburuk2 kan sesama umat? apa ni?


maaf ya hanafirazali tapi ayat ni *Takkan kita nak tengok institusi masjid pun nanti akan dikongkong oleh org Islam yang munafik???
agak keras bunyinya..takkanlah kalau seseorang umat bila join umno dia dikategorikan sebagai munafik?siapalah kita untuk megiktiraf ke munafikan manusia?
kalaulah kita boleh ubah dari pejuangan "menentang" sesuatu parti kepada perjuangan "melembutkan" hati mereka untuk lebih melihat kepentingan agama dalam sesuatu perlaksanaan ...



-----------------
moga hidupmu bersinar dengan keimanan, matamu bersinar dengan ketaqwaan, menggunung dengan keikhlasan, hatimu terhibur dengan kalimah Tuhan...


Bookmark and Share

    


  Member Information For hanafirazaliProfil   Hantar PM kepada hanafirazali   Quote dan BalasQuote

hanafirazali
Warga 4 Bintang
Menyertai: 22.09.2006
Ahli No: 26499
Posting: 327
Dari: negeri sembilan dan perak

Selangor   avatar


posticon Posting pada: 14-03-07 16:00


Assalamualaikum... saya minta maaf banyak-banyak jika ada yang tersinggung, namun apa yang berlaku adalah berdasarkan realiti di tempat saya... Biarlah perjuangan kita ini berlandaskan LILLAHITAALA dan bukan kerana harta dan manusia...

Bookmark and Share

    


  Member Information For hanafirazaliProfil   Hantar PM kepada hanafirazali   Quote dan BalasQuote

AzwaAqilah
Warga 3 Bintang
Menyertai: 02.03.2007
Ahli No: 28986
Posting: 73
Dari: kubang kerian

Kelantan   avatar


posticon Posting pada: 15-03-07 06:08


salam..
ana tetap menyokong saudara hanafi..
setiap kebenaran pasti ada halangan yang muncul...
moga kita semua mendapat keredhaanNya...
amin...

Bookmark and Share

    


  Member Information For AzwaAqilahProfil   Hantar PM kepada AzwaAqilah   Quote dan BalasQuote

Member Messages

Forum Search & Navigation

 

Log in to check your private messages

Silakan Login atau Mendaftar





  


 

[ Carian Advance ]

Jum ke Forum 




Datacenter Solution oleh Fivio.com Backbone oleh JARING Bukan Status MSCMyPHPNuke Portal System

Disclaimer: Posting dan komen di dalam Portal Komuniti Ukhwah.com ini adalah menjadi hak milik ahli
yang menghantar. Ia tidak menggambarkan keseluruhan Portal Komuniti Ukhwah.com.
Pihak pengurusan tidak bertanggung jawab atas segala perkara berbangkit
dari sebarang posting, interaksi dan komunikasi dari Portal Komuniti Ukhwah.com.


Disclaimer: Portal Komuniti Ukhwah.com tidak menyebelahi atau mewakili mana-mana parti politik
atau sebarang pertubuhan lain. Posting berkaitan politik dan sebarang pertubuhan di dalam laman web ini adalah menjadi
hak milik individu yang menghantar posting. Ia sama-sekali tidak ada
kena-mengena, pembabitan dan gambaran sebenar pihak pengurusan Portal Komuniti Ukhwah.com

Portal Ukhwah
Hakcipta 2003 oleh Ukhwah.com
Tarikh Mula: 14 Mei 2003, 12 Rabi'ul Awal 1424H (Maulidur Rasul)
Made in: Pencala Height, Bandar Sunway dan Damansara Height
Dibina oleh Team Walasri




Loading: 0.120231 saat. Lajunya....