Array
Welcome To Portal Komuniti :: Ukhwah.com

  Create An Account Home  ·  Topik  ·  Statistik  ·  Your Account  ·  Hantar Artikel  ·  Top 10 18-08-2022  

  Login
Nickname

Password

>> Mendaftar <<

  Mutiara Kata
Bila telah sampai di puncak tetapi meneruskan pendakian, bermakna anda sedang menurun, bukan lagi mendaki
-- Seminar "Creating Wealth"

  Menu Utama

  Keahlian Ukhwah.com
Terkini: navratan
Hari Ini: 0
Semalam: 0
Jumlah Ahli: 43152

  Sedang Online
Sedang Online:
Tetamu: 48
Ahli: 0
Jumlah: 48




  Yang Masuk Ke Sini
wakjaman: 18 hari yang lalu
muslimiman: 23 hari yang lalu
tornado: 42 hari yang lalu


Jejak Ukhwah
Topik: Bertukar-tukar pengalaman dan Idea buat BLOG?????


Carian Forum

Moderator: Administrator, halesolurun_84
Portal Komuniti :: Ukhwah.com Indeks Forum
  »» Jejak Ukhwah
    »» Bertukar-tukar pengalaman dan Idea buat BLOG?????

Please Mendaftar To Post


Oleh Bertukar-tukar pengalaman dan Idea buat BLOG?????

dakwah_ilahi
WARGA SETIA
Menyertai: 04.03.2004
Ahli No: 7735
Posting: 1108
Dari: Eropah

uk   avatar


posticon Posting pada: 21-02-07 19:23


ASsalamualaikum.....Buat semua ahli ukhwah....disini Ana mengajak Saudara dan Saudari berkongsi pengalaman dan bertukar-tukar idea macam mana nak buat sesuatu Blog....tak kira cara menuliskah....mana tahu kan ada yang hero dan pandai menulis,,,disamping itu dapat merapatkan lagi ukhwah yang sedia ada........

Ana juga jenis Manusia yang boleh dikategorikan lemah juga dalam bidang IT dan baru berjinak-jinak nak buat blog......


Jom kita mulakan episod blog......


-----------------
Sabda Nabi Muhammad s.a.w.yang bermaksud:"Barangsiapa yang amalannya hari ini lebih baik dari semalam,dia adalah orang yang beruntung.
[ Telah diedit oleh: dakwah_ilahi pada 21-02-07 19:25 ]


Bookmark and Share

    


  Member Information For dakwah_ilahiProfil   Hantar PM kepada dakwah_ilahi   Pergi ke dakwah_ilahi's Website   Quote dan BalasQuote

redgirl
WARGA SETIA
Menyertai: 31.01.2007
Ahli No: 28476
Posting: 871
Dari: bumi tuhan

KualaLumpur  


posticon Posting pada: 21-02-07 19:27


buat latar belakang warna merah..mesti gempak nya...hahaha

Bookmark and Share

    


  Member Information For redgirlProfil   Hantar PM kepada redgirl   Quote dan BalasQuote

muslimah_jun
WARGA SETIA
Menyertai: 23.01.2007
Ahli No: 28314
Posting: 1018
Dari: serambi mekah

Kelantan  


posticon Posting pada: 21-02-07 19:30


apa kata buat takrifan dulu blog tu apa? rasa dah tahu tapi takut tersalah pula.
Ada beberapa soalan:
1)macam mana nak masukkan lagu nasyid dalam blog?
2)macam mana nak masukkan nasyid supaya bila buka ke automatik nasyid bunyi?

Bookmark and Share

    


  Member Information For muslimah_junProfil   Hantar PM kepada muslimah_jun   Quote dan BalasQuote

dakwah_ilahi
WARGA SETIA
Menyertai: 04.03.2004
Ahli No: 7735
Posting: 1108
Dari: Eropah

uk   avatar


posticon Posting pada: 21-02-07 19:43


Jom bantulah sahabat kita ini...sesiapa yang pakar IT dan tahu tentang buat blog ni.....jawab lah soalan diatas ......


kalau warna blog merah...alamak...terbakar lah nanti bloog tu sebab merah sangat...

Bookmark and Share

    


  Member Information For dakwah_ilahiProfil   Hantar PM kepada dakwah_ilahi   Pergi ke dakwah_ilahi's Website   Quote dan BalasQuote

zubaidah
Warga 4 Bintang
Menyertai: 06.10.2003
Ahli No: 4059
Posting: 280
Dari: TerenGGanu

Terengganu   avatar


posticon Posting pada: 21-02-07 19:58


ye lah antum semua...bagus juga idea ni..ana pun nak tahu apa blog tu...pernah dengar,tapi tak tahu apa gunanya...

siapa2 kat sini yang tahu, curahkanlah sedikit ilmu di dada, berkongsi dengan yang belum mengenali lagi blog ni...ana pun nak tahu dan belajar jugak macam mana nak buat...

boleh kan... :-) :-)

Bookmark and Share

    


  Member Information For zubaidahProfil   Hantar PM kepada zubaidah   Pergi ke zubaidah's Website   Quote dan BalasQuote

syahid_zul
WARGA SETIA
Menyertai: 14.12.2003
Ahli No: 5698
Posting: 535
Dari: terengganu

japan   avatar


posticon Posting pada: 21-02-07 20:16


Assalamualaikum...

Saya tak adalah pandai sangat bab2 blog ni tapi ada pengalaman sikit-sikit..

Pertamanya perlu tahu dimana nak buka blog dan biasanya kita gunakan host yang free...Sila ke

1]Blogger
2]Blogdrive
3]macam-macam lagi...

Biasanya bukak akaun kat blogger dan boleh lah memblog kat situ...ianya free insyaallah...

pasal letak lagu nasyid,template dan sebagainya tu,biar lah dulu.yang penting asas dan cara nak buat kena tahu dulu lepas tu baru menulis...kemudian baru boleh belajar menghias blog masing-masing


-----------------
Image Hosted by ImageShack.us


Bookmark and Share

    


  Member Information For syahid_zulProfil   Hantar PM kepada syahid_zul   Pergi ke syahid_zul's Website   Quote dan BalasQuote

pak_ali
Warga 4 Bintang
Menyertai: 05.09.2005
Ahli No: 18734
Posting: 256
Dari: Hollywood Records, 500 S. Buena Vista Saints Burbank, Los Angeles, California 91521.....

Kedah   avatar


posticon Posting pada: 24-02-07 22:03


best juga buat blog ni...
eden ada satu blog yang buat untuk asignment kelas...
dah lama juga tak update...
try http://www.prohibitedtragedy.blogspot.com/

[ Telah diedit oleh: pak_ali pada 24-02-07 22:05 ]


Bookmark and Share

    


  Member Information For pak_aliProfil   Hantar PM kepada pak_ali   Quote dan BalasQuote

LinCikedot
WARGA SETIA
Menyertai: 03.09.2006
Ahli No: 26163
Posting: 811
Dari: Atap Rumbia

Kelantan   avatar


posticon Posting pada: 24-02-07 22:46


bagus idea ni..hamba pun nak belajar

Bookmark and Share

    


  Member Information For LinCikedotProfil   Hantar PM kepada LinCikedot   Quote dan BalasQuote

missy_86
Warga Rasmi
Menyertai: 18.02.2007
Ahli No: 28789
Posting: 10
Dari: Singapura

singapore   avatar


posticon Posting pada: 25-02-07 01:01


Pada 24-02-07 22:03 , pak_ali posting:

!!! QUOTE !!!

best juga buat blog ni...
eden ada satu blog yang buat untuk asignment kelas...
dah lama juga tak update...
try http://www.prohibitedtragedy.blogspot.com/

haha..siapa nya blog ni?ana pun suka cerita stephen chow..kelakar gila...hehe :lol:


-----------------
TaNpa KeBeRaNiAn,MiMpi TidAk BeRmAkNa


Bookmark and Share

    


  Member Information For missy_86Profil   Hantar PM kepada missy_86   Quote dan BalasQuote

redgirl
WARGA SETIA
Menyertai: 31.01.2007
Ahli No: 28476
Posting: 871
Dari: bumi tuhan

KualaLumpur  


posticon Posting pada: 25-02-07 01:24


Pada 21-02-07 19:43 , dakwah_ilahi posting:

!!! QUOTE !!!

Jom bantulah sahabat kita ini...sesiapa yang pakar IT dan tahu tentang buat blog ni.....jawab lah soalan diatas ......


kalau warna blog merah...alamak...terbakar lah nanti bloog tu sebab merah sangat...


mana ada terbakar nya...:-Ptak percaya ,cuba buat..


-----------------
[email protected]


Bookmark and Share

    


  Member Information For redgirlProfil   Hantar PM kepada redgirl   Quote dan BalasQuote

masturat
Warga 1 Bintang
Menyertai: 17.01.2007
Ahli No: 28227
Posting: 32
Dari: taj mahal

india   avatar


posticon Posting pada: 25-02-07 01:40


yelah....sesiapa yang tau tu bolehlah ajar...ana tak tau apa-apa ini...


-----------------
amna mujahidah


Bookmark and Share

    


  Member Information For masturatProfil   Hantar PM kepada masturat   Quote dan BalasQuote

missy_86
Warga Rasmi
Menyertai: 18.02.2007
Ahli No: 28789
Posting: 10
Dari: Singapura

singapore   avatar


posticon Posting pada: 25-02-07 11:33


macam mana nak ajar kalau tak ada pat sebelah ana?susah kalau nak cakap dari sini = )

Bookmark and Share

    


  Member Information For missy_86Profil   Hantar PM kepada missy_86   Quote dan BalasQuote

mohdhanis
Warga 4 Bintang
Menyertai: 07.07.2004
Ahli No: 9883
Posting: 189
Dari: pahang, selangor, penang

Selangor  


posticon Posting pada: 25-02-07 22:22


saya ni pula baru nak belajar tentang maklumat internet.

so, yang saya dapat kongsikan, buat blog yang simple saja tapi menarik :)

Bookmark and Share

    


  Member Information For mohdhanisProfil   Hantar PM kepada mohdhanis   Pergi ke mohdhanis's Website   Quote dan BalasQuote

Nilam_sejati
Warga 4 Bintang
Menyertai: 01.10.2005
Ahli No: 19480
Posting: 205
Dari: Tg Karang

Selangor   avatar


posticon Posting pada: 25-02-07 23:18


ana baru berjinak2 buat blog sejak kerja kat bangi, ada kawan sekerja rajin update blog dan akhirnya ana terpengaruh. ana jadikan blog sebagai tempat luahkan perasaan macam diari. ana kerap jugak update blog tapi cuma blog kat friendster saja. beberapa hari lepas baru nak pandai2 buat kat blogdrive pulak.

http://nilam_raudhah.blogs.friendster.com/my_blog/

http://nilammanjer.blogdrive.com

Bookmark and Share

    


  Member Information For Nilam_sejatiProfil   Hantar PM kepada Nilam_sejati   Pergi ke Nilam_sejati's Website   Quote dan BalasQuote

Meow

Menyertai: 09.12.2004
Ahli No: 12964
Posting: 2700
Dari: Serambi Madinah : Negeri Matahari Terbenam

Kedah   avatar


posticon Posting pada: 25-02-07 23:27


saya pun start blogging ni tahun 2005... tiru blog shye... hehe.. lepas itu tiru blog kinobaik... lepas itu buat sendiri mereka sesuka hati... alhamdulillah... dan bertahan 2 tahun blogku... :-)


-----------------
~Yang Bodoh Akan Berdiam Diri, Tetapi Yang Paling Bodoh Akan Bercakap Sesuatu Yang Dia Sebenarnya Bodoh~


Bookmark and Share

    


  Member Information For MeowProfil   Hantar PM kepada Meow   Pergi ke Meow's Website   Quote dan BalasQuote

firdaus_9
WARGA SETIA
Menyertai: 30.06.2005
Ahli No: 16983
Posting: 703
Dari: Bangi

Selangor   avatar


posticon Posting pada: 26-02-07 00:17


ni blog ana -> kdhl.blogspot.com

Bookmark and Share

    


  Member Information For firdaus_9Profil   Hantar PM kepada firdaus_9   Pergi ke firdaus_9's Website   Quote dan BalasQuote

as-syafie
WARGA SETIA
Menyertai: 25.01.2007
Ahli No: 28366
Posting: 461
Dari: Mesir Darul Ulama'

NegeriSembilan   avatar


posticon Posting pada: 04-01-10 22:35


Salam...
Jom Kongsi Blog... Kongsi Idea... Kongsi pendapat...
Sila lah...
Singgah2 lah blog ini : http://al-mawarits.blogspot.com/

Bookmark and Share

    


  Member Information For as-syafieProfil   Hantar PM kepada as-syafie   Quote dan BalasQuote

Nurizmi
WARGA SETIA
Menyertai: 28.10.2005
Ahli No: 20156
Posting: 539
Dari: utara...

Terengganu   avatar


posticon Posting pada: 05-01-10 09:35


Assalamu'alaikum...

hmm..menarik jugak bila dibincangakan soal blog ni...

kalau nak ceritakan pngalaman sendiri...taklah banyak..cuma ada beberapa perkara yang rasanya boleh dikongsi....

antara yang boleh kita register untuk blog yang ana tau...sbhagiannya yang popular seperti di:

http://wordpress.com

http://blogspot.com

senang saja registernya...hanya daftar dan set up layout, template and any more instruction yang perlu kita ikut di permulaan register...then lepas siap barulah kita perahkan otak bagaimana nak posting kat situ...

kalau nak best lagi..try search kat web..cari tempalte yang cantik2...

hmm...

but, before that....sebelum setup kita punya blog satu perkara yang bagi ana penting kita fikirkan..iaitu dan.I.A.T...

apa sebenarnya niat kita buat blog ni?
kalau hanya saja2...selalunya xbertahan lama...:-)
tapi kalau buat blog dengan niat nak sampaikan kebaikan untuk org lain..insyaAllah akan berkekalan dengan izin Allah...

try lah mengarang..sampaikan informasi berguna untuk org lain yang menziarahi blog kita tu...tak kiralah artikal pasal teknologi ke...isu semasa ke..tazkirah ke..whatever yang kita rasanya berguna untuk diri sendiri dan org lain...

tapi kadang-kadang tu ada saja yang jadikan blog tu sebagai tempat luah prasaan atau diari hariannya...(bagus pemilik blog yang macam ni..dia ada sifat terbuka dan suka berkongsi..)..baguslah..tapi lebih bagus kalau di akhir luahan dia tu selitkan moral of the story nya...moga org lain yang mmbacamndapat manfaatnya...

hmm...

kalau nak hias cntik2 atau nak tmbahkan widget yang lawa2.try search lah...kat islamic widget pun ok...cantik juga..try lah ek.....:-)


Selamat berblog..:-)
http://ainatulsholehah.blogspot.com


-----------------
“muslimah sejati bukan dilihat dari sifat ramahnya dalam berbicara,tetapi dilihat dari sejauhmana ia bisa menjaga kehormatan dirinya dalam menutur kata”


Bookmark and Share

    


  Member Information For NurizmiProfil   Hantar PM kepada Nurizmi   Pergi ke Nurizmi's Website   Quote dan BalasQuote

usop79
Warga 4 Bintang
Menyertai: 12.07.2004
Ahli No: 9983
Posting: 171
Dari: Kedah - Teluk Intan - Muar

Perak   avatar


posticon Posting pada: 05-01-10 14:03


salam, bagus ni saya pun ada buat blog, nak kongsi ilmu sikit-sikit boleh lah, tapi banyak lagi kena belajar, jadi elok sangat lah kalau dapat kongsi-kongsi idea, saya guna blogspot saja, sebab percuma, hehehe

http://www.senikatalagu.blogspot.com/


-----------------
http://senikatalagu.blogspot.com/
http://selokamelayu.blogspot.com/


Bookmark and Share

    


  Member Information For usop79Profil   Hantar PM kepada usop79   Pergi ke usop79's Website   Quote dan BalasQuote

as-syafie
WARGA SETIA
Menyertai: 25.01.2007
Ahli No: 28366
Posting: 461
Dari: Mesir Darul Ulama'

NegeriSembilan   avatar


posticon Posting pada: 05-01-10 14:34


Pada 05-01-10 09:35 , Nurizmi posting:

!!! QUOTE !!!

Assalamu'alaikum...



try lah mengarang..sampaikan informasi berguna untuk org lain yang menziarahi blog kita tu...tak kiralah artikal pasal teknologi ke...isu semasa ke..tazkirah ke..whatever yang kita rasanya berguna untuk diri sendiri dan org lain...

tapi kadang-kadang tu ada saja yang jadikan blog tu sebagai tempat luah prasaan atau diari hariannya...(bagus pemilik blog yang macam ni..dia ada sifat terbuka dan suka berkongsi..)..baguslah..tapi lebih bagus kalau di akhir luahan dia tu selitkan moral of the story nya...moga org lain yang mmbacamndapat manfaatnya...

hmm...

kalau nak hias cntik2 atau nak tmbahkan widget yang lawa2.try search lah...kat islamic widget pun ok...cantik juga..try lah ek.....:-)


Selamat berblog..:-)
http://ainatulsholehah.blogspot.com



betul... nak blog ni ikut individu nak buat apa??? apa nak dikongsikan... Tujuan yang tersendiri...
:-)

Bookmark and Share

    


  Member Information For as-syafieProfil   Hantar PM kepada as-syafie   Quote dan BalasQuote

Member Messages

Forum Search & Navigation

 

Log in to check your private messages

Silakan Login atau Mendaftar





  


 

[ Carian Advance ]

Jum ke Forum 




Datacenter Solution oleh Fivio.com Backbone oleh JARING Bukan Status MSCMyPHPNuke Portal System

Disclaimer: Posting dan komen di dalam Portal Komuniti Ukhwah.com ini adalah menjadi hak milik ahli
yang menghantar. Ia tidak menggambarkan keseluruhan Portal Komuniti Ukhwah.com.
Pihak pengurusan tidak bertanggung jawab atas segala perkara berbangkit
dari sebarang posting, interaksi dan komunikasi dari Portal Komuniti Ukhwah.com.


Disclaimer: Portal Komuniti Ukhwah.com tidak menyebelahi atau mewakili mana-mana parti politik
atau sebarang pertubuhan lain. Posting berkaitan politik dan sebarang pertubuhan di dalam laman web ini adalah menjadi
hak milik individu yang menghantar posting. Ia sama-sekali tidak ada
kena-mengena, pembabitan dan gambaran sebenar pihak pengurusan Portal Komuniti Ukhwah.com

Portal Ukhwah
© Hakcipta 2003 oleh Ukhwah.com
Tarikh Mula: 14 Mei 2003, 12 Rabi'ul Awal 1424H (Maulidur Rasul)
Made in: Pencala Height, Bandar Sunway dan Damansara Height
Dibina oleh Team Walasri




Loading: 0.111092 saat. Lajunya....