Welcome To Portal Komuniti :: Ukhwah.com

  Create An Account Home  ·  Topik  ·  Statistik  ·  Your Account  ·  Hantar Artikel  ·  Top 10 21-09-2021  

  Login
Nickname

Password

>> Mendaftar <<

  Mutiara Kata
Semua orang boleh menjadi guru, tak semua guru boleh menjadi pendidik
-- Kata Bijaksana

  Menu Utama

  Keahlian Ukhwah.com
Terkini: navratan
Hari Ini: 0
Semalam: 0
Jumlah Ahli: 43152

  Sedang Online
Sedang Online:
Tetamu: 59
Ahli: 0
Jumlah: 59




  Yang Masuk Ke Sini
HIKAL: 1 hari, 6 jam, 36 minit yang lalu


Sukan dan Riadah
Topik: silat cekak


Carian Forum

Moderator: Administrator, mohamad
Portal Komuniti :: Ukhwah.com Indeks Forum
  »» Sukan dan Riadah
    »» silat cekak

Please Mendaftar To Post


Oleh silat cekak

side
Warga 2 Bintang
Menyertai: 09.02.2007
Ahli No: 28639
Posting: 52
Dari: Bumi pimpinan ulama'

Kelantan   avatar


posticon Posting pada: 21-02-07 00:51


Assalamualaikum w.b.t......

Mai lah ramai-ramai pakat masuk silat cekak, kerana silat cekak adalah silat yang asli dan menggunakan hanyalah dua belah tangan untuk membela diri..

Silat cekak juga sesuai untuk semua jenis jantina..

Saya bukanlah nak promot,tapi sekadar info tentang silat cekak...

Sebagai bangsa melayu, kita haruslah mempertahankan warisan kita dan bukannya mencaci.....


-----------------
"Ukhwah ibarat sebuah rumah,tak perlu cantik dan tak perlu mewah, yang penting kita bahagia di dalamnya"


Bookmark and Share

    


  Member Information For sideProfil   Hantar PM kepada side   Quote dan BalasQuote

side
Warga 2 Bintang
Menyertai: 09.02.2007
Ahli No: 28639
Posting: 52
Dari: Bumi pimpinan ulama'

Kelantan   avatar


posticon Posting pada: 21-02-07 01:07


seni bela diri harus dipelajari oleh setiap insan, kerana tanpanya ia boleh mengundang seribu kecelakaan yang tidak diundang..

siapa yang akan mempertahankan keselamatan ahli keluarga kita ketika diancam oleh mana-mana penyamun atau penjenayah kalau bukan kita...

siapa yang akan mempertahakan agama kita ketika musuh islam datang menyerang kalau bukan kita...

siapa yang akan mempertahankan bangsa kita jika tragedi 13 mei berulang kembali kalau bukan kita...

siapa yang akan mempertahankan semua ini.........

adakah kita ingin serahkan tanggungjawab yang harus kita pegang ini kepada orang lain semata-mata.........

                                berbaloikah semua ini

                             JADI, FIKIR-FIKIRKANLAH


-----------------
"Ukhwah ibarat sebuah rumah,tak perlu cantik dan tak perlu mewah, yang penting kita bahagia di dalamnya"


Bookmark and Share

    


  Member Information For sideProfil   Hantar PM kepada side   Quote dan BalasQuote

Daeng_Jati
-WARGA AMAT SETIA-
Menyertai: 17.02.2004
Ahli No: 7336
Posting: 9704
Dari: UKM, Bangi

brunei   avatar


posticon Posting pada: 21-02-07 09:15


ini cekak papan sekeping ataupun cekak berlangkah seni?

Bookmark and Share

    


  Member Information For Daeng_JatiProfil   Hantar PM kepada Daeng_Jati   Quote dan BalasQuote

nurilham7
Warga 4 Bintang
Menyertai: 12.11.2005
Ahli No: 20317
Posting: 241
Dari: seremban

NegeriSembilan   avatar


posticon Posting pada: 21-02-07 09:57


kakak saya dia baru saja masuk silat cekak....dari taekwondo dia dah nak sampai belt hitam.....dia sanggup tukar masuk silat cekak sebab dia cakap silat cekak tak perlu gunakan pergerakan yang banyak nak tewaskan musuh....hehehe....uniknya silat cekak ni....

Bookmark and Share

    


  Member Information For nurilham7Profil   Hantar PM kepada nurilham7   Quote dan BalasQuote

side
Warga 2 Bintang
Menyertai: 09.02.2007
Ahli No: 28639
Posting: 52
Dari: Bumi pimpinan ulama'

Kelantan   avatar


posticon Posting pada: 21-02-07 15:48


Pertama-tamanya ana mengucapkan terima kasih kerana ada juga soalan yang ringkas tapi padat isinya...

Adakah cekak yang berlangkah seni?Maybe ana tak pernah dengar agaknya..Yang ana maksudkan ialah cekak papan sekeping...

Memang betul silat cekak tidak perlukan pergerakan yang banyak untuk menewaskan musuh..Dan ianya mempunyai serangan balas yang cukup merbahaya...

Ana syorkan supaya belajarlah silat cekak...

Bookmark and Share

    


  Member Information For sideProfil   Hantar PM kepada side   Quote dan BalasQuote

Daeng_Jati
-WARGA AMAT SETIA-
Menyertai: 17.02.2004
Ahli No: 7336
Posting: 9704
Dari: UKM, Bangi

brunei   avatar


posticon Posting pada: 21-02-07 16:08


ada....

Bookmark and Share

    


  Member Information For Daeng_JatiProfil   Hantar PM kepada Daeng_Jati   Quote dan BalasQuote

miledi
WARGA SETIA
Menyertai: 28.07.2006
Ahli No: 25473
Posting: 531
Dari: peneng

malaysia  


posticon Posting pada: 21-02-07 16:17


pergereakan silat cekak walaupun pelbagai...tetapi yang ana tahu silat cekak malaysia ni pergerakannya adalah asas dari perbuatan2 lam solat...tak percaya? belajarlah sendiri....

Bookmark and Share

    


  Member Information For milediProfil   Hantar PM kepada miledi   Pergi ke miledi's Website   Quote dan BalasQuote

anis_zulaikha

Menyertai: 13.07.2004
Ahli No: 10004
Posting: 1736
Dari: malaya

NegeriSembilan   avatar


posticon Posting pada: 21-02-07 18:56


anis masuk silat cekak hanafi time belajar dulu... tapi berhenti separuh jalan saja..

Bookmark and Share

    


  Member Information For anis_zulaikhaProfil   Hantar PM kepada anis_zulaikha   Quote dan BalasQuote

try_mk
Warga Rasmi
Menyertai: 21.02.2007
Ahli No: 28833
Posting: 14

Selangor   avatar


posticon Posting pada: 21-02-07 19:14


tnyela pada pakar..hehehehe

Bookmark and Share

    


  Member Information For try_mkProfil   Hantar PM kepada try_mk   Quote dan BalasQuote

try_mk
Warga Rasmi
Menyertai: 21.02.2007
Ahli No: 28833
Posting: 14

Selangor   avatar


posticon Posting pada: 21-02-07 19:14


tnyela pada pakar..hehehehe

Bookmark and Share

    


  Member Information For try_mkProfil   Hantar PM kepada try_mk   Quote dan BalasQuote

sufeyna
Warga 3 Bintang
Menyertai: 05.02.2007
Ahli No: 28575
Posting: 109
Dari: perlis

mauritius   avatar


posticon Posting pada: 21-02-07 19:15


silat cekak ni bahaya tak kalau belajar separuh jalan saja??
saya ada juga belajar tapi tinggal lagi 3 buah potong yang tak ambil lagi..
stop separuh jalan sebab masalah kesihatan..buah jatuh pun dah banyak yang lupa step...:)

Bookmark and Share

    


  Member Information For sufeynaProfil   Hantar PM kepada sufeyna   Pergi ke sufeyna's Website   Quote dan BalasQuote

side
Warga 2 Bintang
Menyertai: 09.02.2007
Ahli No: 28639
Posting: 52
Dari: Bumi pimpinan ulama'

Kelantan   avatar


posticon Posting pada: 21-02-07 22:30


Tak bahaya..
Tapi rugilah,kalau boleh sambunglah kembali kerna dunia akhir zaman ini penuh dengan cabaran..tambahan bagi perempuan..kalau kesihatan dah ok nanti teruskanlah kerna ianya tak rugi..

Bookmark and Share

    


  Member Information For sideProfil   Hantar PM kepada side   Quote dan BalasQuote

nur_nasyid
Warga 3 Bintang
Menyertai: 05.05.2004
Ahli No: 8815
Posting: 109
Dari: Bandar Baru Bangi

Selangor   avatar


posticon Posting pada: 22-02-07 00:18


hmm,silat cekak?saya masuk silat gayong...em,apa-apa seni mmpertahankn diri semuanya ada faedahnya...memang seronok dapat masuk silat ni..rindu pulak nak masuk game lagi... :(

Bookmark and Share

    


  Member Information For nur_nasyidProfil   Hantar PM kepada nur_nasyid   Pergi ke nur_nasyid's Website   Quote dan BalasQuote

irfaz_87
Warga 3 Bintang
Menyertai: 08.01.2006
Ahli No: 21780
Posting: 146
Dari: banting

malaysia   avatar


posticon Posting pada: 22-02-07 09:23


salam..ana ahli silat cekak di kolej ana..silat cekak malaysia..kat kolej kami ada 2 jenis silat cekak..cekak hanafi dan cekak malaysia..memang best..setiap pergerakan tu ada maknanya..silat cekak ni beza dengan seni silat yang lain..ala kulli hal..seni mempertahankan diri ni memang perlu ada..terutamanya muslimah..tapi kadang-kadang walaupun kita ada ilmu mempertahankan diri..kadang-kadang bila ada musuh serang kita jadi tak tahu nak guna buah apa...gelabah punya pasal..

Bookmark and Share

    


  Member Information For irfaz_87Profil   Hantar PM kepada irfaz_87   Quote dan BalasQuote

sufeyna
Warga 3 Bintang
Menyertai: 05.02.2007
Ahli No: 28575
Posting: 109
Dari: perlis

mauritius   avatar


posticon Posting pada: 22-02-07 09:39


kena kerap praktis...baru tak gelabah...:)
silat cekak ni dengan buah asas pun dah boleh pertahankan diri..insyaAllah..

Bookmark and Share

    


  Member Information For sufeynaProfil   Hantar PM kepada sufeyna   Pergi ke sufeyna's Website   Quote dan BalasQuote

side
Warga 2 Bintang
Menyertai: 09.02.2007
Ahli No: 28639
Posting: 52
Dari: Bumi pimpinan ulama'

Kelantan   avatar


posticon Posting pada: 24-02-07 00:25


ya..
memang betul...

Bookmark and Share

    


  Member Information For sideProfil   Hantar PM kepada side   Quote dan BalasQuote

Daeng_Jati
-WARGA AMAT SETIA-
Menyertai: 17.02.2004
Ahli No: 7336
Posting: 9704
Dari: UKM, Bangi

brunei   avatar


posticon Posting pada: 24-02-07 10:34


warisan panglima kedah

Bookmark and Share

    


  Member Information For Daeng_JatiProfil   Hantar PM kepada Daeng_Jati   Quote dan BalasQuote

miledi
WARGA SETIA
Menyertai: 28.07.2006
Ahli No: 25473
Posting: 531
Dari: peneng

malaysia  


posticon Posting pada: 28-02-07 10:40


tak rugi belajar silat ni..ana pun dah lama tgl ...tapi habis belajar semua..sayangnya sebab tak praktis...dah tak ingat....

Bookmark and Share

    


  Member Information For milediProfil   Hantar PM kepada miledi   Pergi ke miledi's Website   Quote dan BalasQuote

Daeng_Jati
-WARGA AMAT SETIA-
Menyertai: 17.02.2004
Ahli No: 7336
Posting: 9704
Dari: UKM, Bangi

brunei   avatar


posticon Posting pada: 28-02-07 11:05


ase


-----------------
Photobucket


Bookmark and Share

    


  Member Information For Daeng_JatiProfil   Hantar PM kepada Daeng_Jati   Quote dan BalasQuote

sayang_semuanya
WARGA SETIA
Menyertai: 23.03.2007
Ahli No: 29304
Posting: 486
Dari: Pasir Ris

singapore   avatar


posticon Posting pada: 24-03-07 17:46


Saya juga mempelajari silat di salah sebuah group di singapore, tanpa guna senjata...

Bookmark and Share

    


  Member Information For sayang_semuanyaProfil   Hantar PM kepada sayang_semuanya   Quote dan BalasQuote

Firdaus15
WARGA SETIA
Menyertai: 26.12.2003
Ahli No: 5978
Posting: 805
Dari: Kota Bharu

Kelantan   avatar


posticon Posting pada: 03-04-07 09:17


kelebihan silat cekak:

-tiada tari menari
-tidak perlu mengangkat kaki tinggi-tinggi (tidak sopan bagi wanita)
-tidak perlu kangkang luas2 (tidak sopan bagi wanita)
-melatih refleks pengamal (tindakbalas)
-pergerakan yang ringkas dan gerak semulajadi manusia
-mengunakan tenaga musuh
-tidak menggunakan fizikal yang banyak
-menngunakan 1 akal 2 tangan dan 2 kaki bagi mempertahankan diri
-99 peratus menanti serangan
-hanya mempunyai 21 buah mempertahankan diri yang lengkap dengan tangkisan dan kuncian yang kemas
-silat papan sekeping: sangat praktikal bagi mempertahankan diri walaupun pada ruangan yang terhad dan sempit: di atas papan sekeping... (close combat)
-dibuka kepada mereka yang baigh dan berakal (budak-budak tidak dibenarkan belajar, bahaya)
-terhad kepada orang islam sahaja, tidak dibuka kepada non-muslim (rugi kita orang melayu islam tak belajar, warisan bangsa kita)

ada lagi? tambah sendiri
[ Telah diedit oleh: Firdaus15 pada 03-04-07 09:23 ]


Bookmark and Share

    


  Member Information For Firdaus15Profil   Hantar PM kepada Firdaus15   Pergi ke Firdaus15's Website   Quote dan BalasQuote

mohd_rusdi
Warga Rasmi
Menyertai: 02.08.2003
Ahli No: 2746
Posting: 14
Dari: selangor

Selangor   avatar


posticon Posting pada: 20-06-07 00:38


segerak searah, itulah matlamat utama silat cekak. segala langkah, pukulan dan pemakannya merupakan segerak dan mara kehadapan. betapa gerun sekalipun musuh, berpantang undur atau mengelak ke kiri dan ke kanan.

Bookmark and Share

    


  Member Information For mohd_rusdiProfil   Hantar PM kepada mohd_rusdi   Quote dan BalasQuote

Qaisar
Warga 4 Bintang
Menyertai: 29.11.2006
Ahli No: 27543
Posting: 266
Dari: Darul Aman

Kedah   avatar


posticon Posting pada: 26-06-07 12:52


cekak? alhamulillah.. dah masuk buah umum

Bookmark and Share

    


  Member Information For QaisarProfil   Hantar PM kepada Qaisar   Quote dan BalasQuote

sayatetapsaya
-WARGA AMAT SETIA-
Menyertai: 12.05.2004
Ahli No: 8934
Posting: 5682

italy  


posticon Posting pada: 26-06-07 13:25


Assalamualaikum..
Tak pandai...nak bersilat....

Bookmark and Share

    


  Member Information For sayatetapsayaProfil   Hantar PM kepada sayatetapsaya   Quote dan BalasQuote

aL-Miski
Warga 1 Bintang
Menyertai: 21.12.2007
Ahli No: 32058
Posting: 29
Dari: Petaling Jaya

Selangor  


posticon Posting pada: 23-01-08 22:21


Form 3 ; silat gayung ( baru masuk 3 kelas kelab dah dibubarkan )
Form 4; silat cekak ustaz hanafi ( tapi tak habis belajar)
matrik; silat cekak malaysia (bulan 3 ni tamat lah)

bagi ana silat cekak ni memang best sebab kita kena tamat dulu baru boleh pakai pakaian silat.Nila yang membuatkan seseorang itu akan bersungguh2 nak tamat...

tak ada lagike budak-budak silat ni......

Bookmark and Share

    


  Member Information For aL-MiskiProfil   Hantar PM kepada aL-Miski   Quote dan BalasQuote

nurulislamiafiqah
Warga 4 Bintang
Menyertai: 19.02.2005
Ahli No: 14540
Posting: 178
Dari: selangor

Selangor   avatar


posticon Posting pada: 23-01-08 22:57


Pada 21-02-07 18:56 , anis_zulaikha posting:

!!! QUOTE !!!

anis masuk silat cekak hanafi time belajar dulu... tapi berhenti separuh jalan saja..


samalah kita...aku pun belajar xhbs sebab start belajar lambat, lepas itu masuk dah nak final sem, jadi tergantung macam tu saja

tapi seronok tau masa pergi perhimpunan silat cekak hanafi semalaysia tahun 2005 dulu, siap masuk malaysia book of records sebab perhimpunan paling besar yang pernah ada kat malaysia.


-----------------
Live in the present, learn from the pasti!


Bookmark and Share

    


  Member Information For nurulislamiafiqahProfil   Hantar PM kepada nurulislamiafiqah   Pergi ke nurulislamiafiqah's Website   Quote dan BalasQuote

Asward_hafiz
WARGA SETIA
Menyertai: 02.05.2004
Ahli No: 8743
Posting: 597
Dari: Kuantan pahang

Pahang  


posticon Posting pada: 24-01-08 10:33


Assalamualaikum

apa bezanya silat cekak ni dengan silat Lian???
:berfikir:


-----------------
Photo Sharing and Video Hosting at Photobucket


Bookmark and Share

    


  Member Information For Asward_hafizProfil   Hantar PM kepada Asward_hafiz   Pergi ke Asward_hafiz's Website   Quote dan BalasQuote

aL-Miski
Warga 1 Bintang
Menyertai: 21.12.2007
Ahli No: 32058
Posting: 29
Dari: Petaling Jaya

Selangor  


posticon Posting pada: 24-01-08 13:13


SILAT CEKAK HANAFI SEMALAYSIA 2005......

Ana ada join sekali masa tu memang best dan gempaq ....
masa tu baru form 4.

silat cekak sememangnya berbeza... trylah...

Bookmark and Share

    


  Member Information For aL-MiskiProfil   Hantar PM kepada aL-Miski   Quote dan BalasQuote

dr_nik
Warga 4 Bintang
Menyertai: 16.09.2007
Ahli No: 31081
Posting: 206
Dari: KL

blank   avatar


posticon Posting pada: 03-02-08 22:09


kat mana nak join kat area KL?

Bookmark and Share

    


  Member Information For dr_nikProfil   Hantar PM kepada dr_nik   Quote dan BalasQuote

mohd_rusdi
Warga Rasmi
Menyertai: 02.08.2003
Ahli No: 2746
Posting: 14
Dari: selangor

Selangor   avatar


posticon Posting pada: 09-02-08 15:56


"pakai, pakai, tak pakai pakai"

dalam maknanya itu...

Bookmark and Share

    


  Member Information For mohd_rusdiProfil   Hantar PM kepada mohd_rusdi   Quote dan BalasQuote

lading21
Warga 3 Bintang
Menyertai: 11.03.2008
Ahli No: 32849
Posting: 125

blank  


posticon Posting pada: 24-03-08 13:18


Pada 09-02-08 15:56 , mohd_rusdi posting:

!!! QUOTE !!!

"pakai, pakai, tak pakai pakai"

dalam maknanya itu...


:-D betul tu,dalam maknanya

Bookmark and Share

    


  Member Information For lading21Profil   Hantar PM kepada lading21   Quote dan BalasQuote

srikandi_islam
Warga 4 Bintang
Menyertai: 19.10.2003
Ahli No: 4481
Posting: 260
Dari: BANGI + KB

Selangor   avatar


posticon Posting pada: 24-03-08 15:15


huhuhu......
time dip dulu ambil silat cekak hanafi.....
dah tamat...tapi masuk dgre ada silat cekak malaysia saja.....
boleh berhenti training,berat naek mdadak!hhahahahahahh

Bookmark and Share

    


  Member Information For srikandi_islamProfil   Hantar PM kepada srikandi_islam   Pergi ke srikandi_islam's Website   Quote dan BalasQuote

panglima_azam
Warga 3 Bintang
Menyertai: 19.09.2008
Ahli No: 35073
Posting: 139
Dari: pertemuan antara 3 benua lautan

Kedah  


posticon Posting pada: 20-09-08 23:20


pada pendapat saya, seni silat yang mudah di pelajari ialah silat cekak..

silat ini sesuai untuk semua yang berminat...

silat cekak tidak berlangkah seni dan silat cekak ini hanya berdiri lurus..

99% menanti serangan dan hanya 1% menyerang..
saya tidaklah pakar dalam silat cekak ini tetapi hanya sekadar tahu sahaja..

di dalam silat cekak mengajar kita supaya mencari & mempelajari ilmu silat disamping memahami & mendalami ilmu agama..

sebagai salah seorang ahli silat cekak malaysia...

saya memang menyarankan supaya kita semua mempelajari silat ini kerana keasliannya & juga dari situ kita akan tahu bahwa semakin tinggi ilmu yang kita ada, semakin rendah diri kita kepada Tuhan..

Bookmark and Share

    


  Member Information For panglima_azamProfil   Hantar PM kepada panglima_azam   Quote dan BalasQuote

panglima_azam
Warga 3 Bintang
Menyertai: 19.09.2008
Ahli No: 35073
Posting: 139
Dari: pertemuan antara 3 benua lautan

Kedah  


posticon Posting pada: 20-09-08 23:22


bukan 'pakai,pakai, pakai tak pakai...

sebenarnya pakai tak pakai.. tak pakai, pakai..

Bookmark and Share

    


  Member Information For panglima_azamProfil   Hantar PM kepada panglima_azam   Quote dan BalasQuote

panglima_azam
Warga 3 Bintang
Menyertai: 19.09.2008
Ahli No: 35073
Posting: 139
Dari: pertemuan antara 3 benua lautan

Kedah  


posticon Posting pada: 20-09-08 23:29


kalau boleh belajarlah hingga tamat.... banyak yang kita akan dapat..

saya sebagai ahli tamat berani mengatakan bahwa silat cekak ini amatlah rugi bagi mereka yang tidak belajar hingga tamat..

jika belajar separuh jalan kerana masalah kesihatan, tidak mengapa tetapi cubalah untuk mempelajarinya hingga tamat...

saya pun student, tapi dr silat cekak ini saya dapat belajar bagaimana untuk menguruskan masa sebetolnya...

Bookmark and Share

    


  Member Information For panglima_azamProfil   Hantar PM kepada panglima_azam   Quote dan BalasQuote

simple_girlz
Warga Rasmi
Menyertai: 11.07.2008
Ahli No: 34003
Posting: 19
Dari: Johor

Johor   avatar


posticon Posting pada: 21-09-08 00:51


salam...

saya setuju dengan kata-kata saudara side tu...silat cekak memang banyak kelebihannye....tapi saya ni masih dalam buah jatuh lagi...masih mentah lagi...hehe

Bookmark and Share

    


  Member Information For simple_girlzProfil   Hantar PM kepada simple_girlz   Quote dan BalasQuote

Abu_Ruqayyah
WARGA SETIA
Menyertai: 15.03.2006
Ahli No: 23449
Posting: 590
Dari: Manchester

Selangor  


posticon Posting pada: 21-09-08 11:58


Ramai yang kata bahawa silat cekak ni tiru silat Kalimah, betul ke?

Saya dah tengok memang lebih kurang saja antara kedua-dua silat ni.

Bookmark and Share

    


  Member Information For Abu_RuqayyahProfil   Hantar PM kepada Abu_Ruqayyah   Pergi ke Abu_Ruqayyah's Website   Quote dan BalasQuote

areyien
Warga 4 Bintang
Menyertai: 11.07.2008
Ahli No: 34006
Posting: 168
Dari: Johor

Johor   avatar


posticon Posting pada: 21-09-08 12:05


Pada 26-06-07 13:25 , sayatetapsaya posting:

!!! QUOTE !!!

Assalamualaikum..
Tak pandai...nak bersilat....


samalah kita...huhu ;-)


-----------------
Insan yang mulia ialah insan yang selalu mengakui kelemahannya.


Bookmark and Share

    


  Member Information For areyienProfil   Hantar PM kepada areyien   Quote dan BalasQuote

panglima_azam
Warga 3 Bintang
Menyertai: 19.09.2008
Ahli No: 35073
Posting: 139
Dari: pertemuan antara 3 benua lautan

Kedah  


posticon Posting pada: 21-09-08 13:30


silap tu saudara..

silat cekak bukan meniru silat khalimah..kalau anda kaji betul-betul bilakah tarikh silat khlaimah ditubuhkan & bila pula silat cekak malaysia ditubuhkan?

silat cekak ditubuhkan dahulu sebelum silat khalimah...

Kenapa buah silat khalimah & silat cekak lebih kurang sama?

yahya bin said adalah pemegang amanah silat cekak yang dimana diamanahkan oleh panglima tok rashid..

kaji semula siapakah azmi long & redzuan long yang menjadi org kuat dalam silat khalimah....

baca semua sejarah mereka & anda akan tahu...

Bookmark and Share

    


  Member Information For panglima_azamProfil   Hantar PM kepada panglima_azam   Quote dan BalasQuote

Abu_Ruqayyah
WARGA SETIA
Menyertai: 15.03.2006
Ahli No: 23449
Posting: 590
Dari: Manchester

Selangor  


posticon Posting pada: 22-09-08 07:40


Pada 21-09-08 13:30 , panglima_azam posting:

!!! QUOTE !!!

silap tu saudara..

silat cekak bukan meniru silat khalimah..kalau anda kaji betul-betul bilakah tarikh silat khlaimah ditubuhkan & bila pula silat cekak malaysia ditubuhkan?

silat cekak ditubuhkan dahulu sebelum silat khalimah...

Kenapa buah silat khalimah & silat cekak lebih kurang sama?

yahya bin said adalah pemegang amanah silat cekak yang dimana diamanahkan oleh panglima tok rashid..

kaji semula siapakah azmi long & redzuan long yang menjadi org kuat dalam silat khalimah....

baca semua sejarah mereka & anda akan tahu...

apa lagi, minta jasa baik supaya terangkan siapa gerangan azmi long dan redzuan long? apakah sejarah mereka? saya ingin tahu.


-----------------
عودة الى الكتاب والسنة على منهج السلف


Bookmark and Share

    


  Member Information For Abu_RuqayyahProfil   Hantar PM kepada Abu_Ruqayyah   Pergi ke Abu_Ruqayyah's Website   Quote dan BalasQuote

Member Messages

Forum Search & Navigation

 

Log in to check your private messages

Silakan Login atau Mendaftar





  


 

[ Carian Advance ]

Jum ke Forum 




Datacenter Solution oleh Fivio.com Backbone oleh JARING Bukan Status MSCMyPHPNuke Portal System

Disclaimer: Posting dan komen di dalam Portal Komuniti Ukhwah.com ini adalah menjadi hak milik ahli
yang menghantar. Ia tidak menggambarkan keseluruhan Portal Komuniti Ukhwah.com.
Pihak pengurusan tidak bertanggung jawab atas segala perkara berbangkit
dari sebarang posting, interaksi dan komunikasi dari Portal Komuniti Ukhwah.com.


Disclaimer: Portal Komuniti Ukhwah.com tidak menyebelahi atau mewakili mana-mana parti politik
atau sebarang pertubuhan lain. Posting berkaitan politik dan sebarang pertubuhan di dalam laman web ini adalah menjadi
hak milik individu yang menghantar posting. Ia sama-sekali tidak ada
kena-mengena, pembabitan dan gambaran sebenar pihak pengurusan Portal Komuniti Ukhwah.com

Portal Ukhwah
Hakcipta 2003 oleh Ukhwah.com
Tarikh Mula: 14 Mei 2003, 12 Rabi'ul Awal 1424H (Maulidur Rasul)
Made in: Pencala Height, Bandar Sunway dan Damansara Height
Dibina oleh Team Walasri




Loading: 0.117283 saat. Lajunya....