Array
Welcome To Portal Komuniti :: Ukhwah.com

  Create An Account Home  ·  Topik  ·  Statistik  ·  Your Account  ·  Hantar Artikel  ·  Top 10 02-12-2022  

  Login
Nickname

Password

>> Mendaftar <<

  Mutiara Kata
Keep your friends close, and your enemies closer
-- Sun-Tzu

  Menu Utama

  Keahlian Ukhwah.com
Terkini: navratan
Hari Ini: 0
Semalam: 0
Jumlah Ahli: 43152

  Sedang Online
Sedang Online:
Tetamu: 33
Ahli: 0
Jumlah: 33




  Yang Masuk Ke Sini
sadiqah: 60 hari yang lalu
owl_UM: 63 hari yang lalu


Jejak Remaja
Topik: ...cinta...


Carian Forum

Moderator: Administrator, mohamad
Portal Komuniti :: Ukhwah.com Indeks Forum
  »» Jejak Remaja
    »» ...cinta...

Please Mendaftar To Post


Oleh ...cinta...

irfaz_87
Warga 3 Bintang
Menyertai: 08.01.2006
Ahli No: 21780
Posting: 146
Dari: banting

malaysia   avatar


posticon Posting pada: 18-02-07 09:46


salam...ana nak tanya..ana ada seorang sahabat...dia memang tak percaya wujudnya cinta sebelum kahwin yang boleh mendekatkan diri kepada Tuhan..macamana tu..yang haram tetap haram..boleh huraikan???

Bookmark and Share

    


  Member Information For irfaz_87Profil   Hantar PM kepada irfaz_87   Quote dan BalasQuote

sya_ryn
WARGA SETIA
Menyertai: 25.09.2004
Ahli No: 11387
Posting: 3187
Dari: Tanjung Malim Perak

Sabah   avatar


posticon Posting pada: 18-02-07 12:09


CINTA SEBELUM KAHWIN HARAM KE ?

Bookmark and Share

    


  Member Information For sya_rynProfil   Hantar PM kepada sya_ryn   Quote dan BalasQuote

kapten06
WARGA SETIA
Menyertai: 04.01.2007
Ahli No: 28008
Posting: 1266
Dari: KEDAH

Kedah   avatar


posticon Posting pada: 18-02-07 13:49


tak paham soalan...???????

Bookmark and Share

    


  Member Information For kapten06Profil   Hantar PM kepada kapten06   Pergi ke kapten06's Website   Quote dan BalasQuote

irfaz_87
Warga 3 Bintang
Menyertai: 08.01.2006
Ahli No: 21780
Posting: 146
Dari: banting

malaysia   avatar


posticon Posting pada: 18-02-07 15:35


Pada 18-02-07 13:49 , kapten06 posting:

!!! QUOTE !!!

tak paham soalan...???????


begini..sahabat ana ni tak percaya wujudnya cinta insani antara laki dan perempuan ni boleh mendekatkan diri kepada Allah..dia kata yang haram tetap haram..jadi anda semua setuju atau tidak???

itu saja...

Bookmark and Share

    


  Member Information For irfaz_87Profil   Hantar PM kepada irfaz_87   Quote dan BalasQuote

imthiyaz
WARGA SETIA
Menyertai: 12.10.2004
Ahli No: 11772
Posting: 461
Dari: Selangor @ Shah Alam

Selangor   avatar


posticon Posting pada: 18-02-07 20:34


SAYA setuju..

Bookmark and Share

    


  Member Information For imthiyazProfil   Hantar PM kepada imthiyaz   Pergi ke imthiyaz's Website   Quote dan BalasQuote

graduanislam22
Warga 4 Bintang
Menyertai: 07.01.2007
Ahli No: 28041
Posting: 343
Dari: selayang

egypt  


posticon Posting pada: 18-02-07 21:45


berlandaskan syariat..
ada caranya..janganlah bercinta pandai2 sdri saja..utamakan ibu dan ayah..
dapat lampu hijau kan boleh kawin..
jangan nak gatai2 sudah..

Bookmark and Share

    


  Member Information For graduanislam22Profil   Hantar PM kepada graduanislam22   Pergi ke graduanislam22's Website   Quote dan BalasQuote

Wuddah
WARGA SETIA
Menyertai: 04.03.2007
Ahli No: 29021
Posting: 508
Dari: Chenderong Balai

Perak  


posticon Posting pada: 05-03-07 02:21


Assalamualaikum....tak tahu nak cakap macam mana...selalunya kalau niat semasa bercinta tu betul, memang boleh nak mendekatkan diri pada tuhan...contohnya, sama-sama ingat mengingati tentang batasan, solat ke....dan sebagainya....tapi susah nak jumpa keadaan yang macam ni...taunya berseronok dan tak ingat apa...lebih banyak yang tak elok dari yang elok....

Bookmark and Share

    


  Member Information For WuddahProfil   Hantar PM kepada Wuddah   Quote dan BalasQuote

transmissionline
WARGA SETIA
Menyertai: 05.08.2005
Ahli No: 17849
Posting: 916
Dari: mana hendak ke mana

centralafricanrep   avatar


posticon Posting pada: 05-03-07 05:46


Cinta sebelum kahwin yang mendekatkan diri kepada Tuhan ??? Kalau tak bercinta sebelum kahwin tak boleh dekatkan diri pada Tuhan ke ??

Ingat-mengingati tu memang bagus ... Alhamdulillah ... tapi ....

tak tau nak cakap lah ... tengok dulu apa pendapat org lain ... kalau cakap banyak nanti ada pulak yang kata "Enta belum rasa lagi bagaimana diuji dengan perasaan cinta ... "

Bookmark and Share

    


  Member Information For transmissionlineProfil   Hantar PM kepada transmissionline   Quote dan BalasQuote

mohdnurhakimin
WARGA SETIA
Menyertai: 28.03.2005
Ahli No: 15370
Posting: 984
Dari: toulouse

france  


posticon Posting pada: 05-03-07 06:44


Ana kenal satu couple yang dulunya ingin 'bercinta cara Islam'.

Tapi, sekarang ana tak nampak sangat beza dengan couple biasa.



!!! QUOTE !!!


tak tau nak cakap lah ... tengok dulu apa pendapat org lain ... kalau cakap banyak nanti ada pulak yang kata "Enta belum rasa lagi bagaimana diuji dengan perasaan cinta ... "


Erm, Kenapa nak takut bagi pendapat?

Perasaan cinta?
Selagi anda ada matlamat yang jelas, ia bukanlah masalah besar.

Erm, ana pun tak berapa percaya pasal cinta sebelum kahwin yang boleh mendekatkan diri kepada Tuhan...

Ana lebih suka metode mencegah.
[ Telah diedit oleh: mohdnurhakimin pada 05-03-07 06:52 ]


Bookmark and Share

    


  Member Information For mohdnurhakiminProfil   Hantar PM kepada mohdnurhakimin   Quote dan BalasQuote

srikandi_86
Warga 4 Bintang
Menyertai: 26.02.2007
Ahli No: 28923
Posting: 188
Dari: united kingdom

uk  


posticon Posting pada: 05-03-07 08:22


"prevention is better than cure.."

so, lebih baik mencegah..sebabnya bila dah terlibat..susah nak berundur..lagi-lagi yang berkaitan dengan hati dan perasaan..ana tak percaya pada cinta sebelum kawin..Kalau ada pun, mungkin 0.00000001% pasangan bercinta yang tidak terlibat dengan dosa2 cinta..yang selebihnya..bercinta untuk kepuasan nafsu dan tuntutan duniawi semata2..wallahua'lam..

Bookmark and Share

    


  Member Information For srikandi_86Profil   Hantar PM kepada srikandi_86   Quote dan BalasQuote

zinniratunnajua
Warga 4 Bintang
Menyertai: 06.12.2004
Ahli No: 12834
Posting: 271
Dari: bumi Allah

Pahang   avatar


posticon Posting pada: 05-03-07 09:20


Pada 18-02-07 15:35 , irfaz_87 posting:

!!! QUOTE !!!

Pada 18-02-07 13:49 , kapten06 posting:

!!! QUOTE !!!

tak paham soalan...???????


begini..sahabat ana ni tak percaya wujudnya cinta insani antara laki dan perempuan ni boleh mendekatkan diri kepada Allah..dia kata yang haram tetap haram..jadi anda semua setuju atau tidak???

itu saja...


setujuuuuu sangat..HARAM TETAP HARAM..

buat apa sibuk2 nak fikir benda-benda tak PASTI macam ni.

baik fikir kan sesuatu yang TELAH PASTI..

& sesungguhnye kematian itu adalah PASTI..

tah2 sok lusa mati..dalam keadaan tengah couple, xsempat kahwin..nak jawab apa dengan ALLAH????


-----------------
Dengan mata hati pandangan menjadi luas..


Bookmark and Share

    


  Member Information For zinniratunnajuaProfil   Hantar PM kepada zinniratunnajua   Pergi ke zinniratunnajua's Website   Quote dan BalasQuote

destinasi_abadi
WARGA SETIA
Menyertai: 31.12.2004
Ahli No: 13423
Posting: 496
Dari: Pulau Pinang

PulauPinang   avatar


posticon Posting pada: 05-03-07 12:14


setuju...sebab kadang-kadang boleh bawa kepada zina hati...
tapi manusia biasa...tetapi terjebak jugak...
asalkan pandai juga diri...dan tentukan batas-batas...ok lah agaknya...
tapi better cinta pas kawin lah...

Bookmark and Share

    


  Member Information For destinasi_abadiProfil   Hantar PM kepada destinasi_abadi   Quote dan BalasQuote

mohdhanis
Warga 4 Bintang
Menyertai: 07.07.2004
Ahli No: 9883
Posting: 189
Dari: pahang, selangor, penang

Selangor  


posticon Posting pada: 05-03-07 12:36


topik yang sering dibincang. sering dibelenggu oleh masyarakat. lebih-lebih lagi oleh remaja!

ya, cinta...

:)

jangan kita dikawal oleh cinta dan biarkan cinta mengawal kita!

skdar pendapat

Bookmark and Share

    


  Member Information For mohdhanisProfil   Hantar PM kepada mohdhanis   Pergi ke mohdhanis's Website   Quote dan BalasQuote

miledi
WARGA SETIA
Menyertai: 28.07.2006
Ahli No: 25473
Posting: 531
Dari: peneng

malaysia  


posticon Posting pada: 05-03-07 12:54


Pada 05-03-07 05:46 , transmissionline posting:

!!! QUOTE !!!

"Enta belum rasa lagi bagaimana diuji dengan perasaan cinta ... "


its good 4 u ha..

Bookmark and Share

    


  Member Information For milediProfil   Hantar PM kepada miledi   Pergi ke miledi's Website   Quote dan BalasQuote

Daeng_Jati
-WARGA AMAT SETIA-
Menyertai: 17.02.2004
Ahli No: 7336
Posting: 9704
Dari: UKM, Bangi

brunei   avatar


posticon Posting pada: 05-03-07 13:00


siapa nak bercinta dengan teman

Bookmark and Share

    


  Member Information For Daeng_JatiProfil   Hantar PM kepada Daeng_Jati   Quote dan BalasQuote

muslimah05
Warga 1 Bintang
Menyertai: 21.02.2007
Ahli No: 28837
Posting: 37

Kelantan  


posticon Posting pada: 05-03-07 15:01


ana setuju sangat..

tak ada nya istilah cinta islamik..kalau dah bercinta tu, 24 jam ingat pasangan masing-masing..sampai lupa kat ALLAH.. itu ke cinta berlandaskan islam??? tepuk dada, tanya iman..


:-) :-) :-)


-----------------
Hidupkan rasa Bertuhan... Suburkan rasa Kehambaan...
~bersyukur dengan apa yang ada, jujur dengan apa yang dirasa~


Bookmark and Share

    


  Member Information For muslimah05Profil   Hantar PM kepada muslimah05   Quote dan BalasQuote

nur_anis
Warga 5 Bintang
Menyertai: 18.06.2003
Ahli No: 1496
Posting: 395
Dari: kelantan

Kelantan  


posticon Posting pada: 05-03-07 15:09


bercinta tanpa melampui batas-batas yang ditetapkan dalam islam..

Bookmark and Share

    


  Member Information For nur_anisProfil   Hantar PM kepada nur_anis   Quote dan BalasQuote

annissa_zulfa
Warga 5 Bintang
Menyertai: 10.02.2006
Ahli No: 22609
Posting: 354
Dari: town of throw(baling)

Kedah   avatar


posticon Posting pada: 05-03-07 15:15


hmm...topik ni sebenarnya dah banyak dibincangkan dalam ukhwah ni...kalau baca balik semua topik dari jiwang karat or suara hati mesti dah dapat and faham konsep cinta sbelum kawin ini...istilah cinta sbelum kahwin memang tak ada dalam islam...memang ramai yang menggunakan istilah cinta kerana Allah tapi sejauh mana ciri-cirinya diikuti dan dipatuhi...kadang-kadang istilah ni hanya diguna pakai bagi pasangan-pasangan yang bercinta..konon-kononnya kerana Allah...sekurang-kurangnya kurang sikit rasa berdosa..kononla..
Jatuh cinta ialah tarikan pada kewarakan seseorang yang diyakini dapat menjadi pebimbing diri dan peneguh iman bagi menuju redha Allah...yakin ke dapat halang nafsu kalau bercinta sebelum kahwin?...yakin ke dapat tahan rindu..yakin ke Allah yang lebih diagungkan atau pasangan...kalau yakin go on..kalau sampai dah terbawa2 ke dalam solat..Nauzubillah..janganlah terasa nak cuba pun kalau dari tu tak kuat...bukan mudah nak jaga iman apatah lagi jika diiringi cinta sebelum nikah.....walaupon banyak pasangan yang bercinta ni menyimpan matlamat untuk berkahwin dan melahirkan zuriat yang soleh dan solehah tapi ingat matlamat tidak menghalalkan cara..

Sama-samala memperbaiki diri..Insyaallah

Bookmark and Share

    


  Member Information For annissa_zulfaProfil   Hantar PM kepada annissa_zulfa   Pergi ke annissa_zulfa's Website   Quote dan BalasQuote

miledi
WARGA SETIA
Menyertai: 28.07.2006
Ahli No: 25473
Posting: 531
Dari: peneng

malaysia  


posticon Posting pada: 05-03-07 15:58


penjelasan yang tegas lagi bernas....sudah2 lah itu bab cinta ni..bayak sangat dah....cuba bincgkan topik yang boleh develop sahsiah diri...selain cinta...

Bookmark and Share

    


  Member Information For milediProfil   Hantar PM kepada miledi   Pergi ke miledi's Website   Quote dan BalasQuote

princess_amira
Warga Rasmi
Menyertai: 26.02.2007
Ahli No: 28914
Posting: 4
Dari: TERENGGANU

Terengganu   avatar


posticon Posting pada: 05-03-07 15:58


salam...
cinta sebelum kahwin pun belum tentu bahagiakan...????
untuk mendapat kepastian kena lah bercinta...hehehe
tapi bagi saya,kalau seseorang tu pandai jaga perhubungan yang terjalin sama ada cinta @ persahabatan...
insyaallah ianya akan kekal...

Bookmark and Share

    


  Member Information For princess_amiraProfil   Hantar PM kepada princess_amira   Quote dan BalasQuote

HAFieZAH
Warga 3 Bintang
Menyertai: 04.03.2007
Ahli No: 29019
Posting: 146

blank   avatar


posticon Posting pada: 05-03-07 17:11


Assalamualaikum wbt...

Setiap orang ada pandangan dan pendapat masing-masing. Namun, kita seharusnya kembali kepada agama...bukankah Islam itu sudah cukup indah dan sempurna. Di situ sudah ada jawapannya.......

Bookmark and Share

    


  Member Information For HAFieZAHProfil   Hantar PM kepada HAFieZAH   Quote dan BalasQuote

fathiha
Warga 4 Bintang
Menyertai: 11.11.2005
Ahli No: 20306
Posting: 178
Dari: penang+perak+melaka+n9

Perak  


posticon Posting pada: 05-03-07 17:32


haram tetap haram..matlamat tak menghalalkan cara..cinta yang halal hanyalah selepas kawin..siapa kata cinta sebelum kawin boleh mendekatkan diri kepada Allah??berapa peratus sangat kita ingat Allah time bercinta??ana rasa bukan mendekatkan diri kepada Allah tapi mendekatkan diri kepada kemurkaan Allah..bila dah bercinta..siang malam ingat si dia..mandi tak basah..makan tak kenyang..apa lagi entah..bila masanya ingatkan Allah..kalau benarlah cinta sebelum kawin boleh mendekatkan diri kepada Allah..cuba tanya diri balik..kita ni berubah disebabkan si dia ke or nawaitu kita ikhlas untuk mencari cinta Allah??sebenarnya cinta sebelum kawin ni tak sesekali mendekatkan diri kepada Allah..kita lebih mengagungkan makhlukNya daripada Pencipta..adakah itu adil sebagai seorang hamba melebihkan kecintaan kepada makhluk daripada Allah yang Esa??koreksi diri dulu..tepuk dada..tanya iman..wallahualam


-----------------
Prepaid4U.Net Your Mobile Lifestyle


Bookmark and Share

    


  Member Information For fathihaProfil   Hantar PM kepada fathiha   Pergi ke fathiha's Website   Quote dan BalasQuote

zahratul_wardah
:WARGA AWAL BERJASA:
Menyertai: 14.06.2004
Ahli No: 9470
Posting: 283
Dari: kelantan

Kelantan  


posticon Posting pada: 05-03-07 17:38


kembali kepada ajaran al-Quran dan sunnah rasullillah

Bookmark and Share

    


  Member Information For zahratul_wardahProfil   Hantar PM kepada zahratul_wardah   Quote dan BalasQuote

faiq85
Warga 4 Bintang
Menyertai: 28.02.2007
Ahli No: 28944
Posting: 213
Dari: Putrajaya

KualaLumpur  


posticon Posting pada: 05-03-07 17:42


apa kata mulakan dengan bersahabat dulu..tak perlu nak tahu semua tentang si dia..ambil masa yang ada untuk melengkapkan diri dengan ilmu akhirat..tak salah saling bertukar pendapat..macam jadi lain jika melibatkan perasaan ni..bagus lah macam hanya ambil berat..tapi bpada2 lah..jodoh tentuan ALLAH..jika dah betul-betul suka,sayang,dan stabil dari segala segi,elok diikat dengan tali perkahwinan..bukan kah perkahwinan itu indah?(^_^)

Bookmark and Share

    


  Member Information For faiq85Profil   Hantar PM kepada faiq85   Quote dan BalasQuote

destinasi_abadi
WARGA SETIA
Menyertai: 31.12.2004
Ahli No: 13423
Posting: 496
Dari: Pulau Pinang

PulauPinang   avatar


posticon Posting pada: 06-03-07 09:20


Pada 05-03-07 15:58 , miledi posting:

!!! QUOTE !!!

penjelasan yang tegas lagi bernas....sudah2 lah itu bab cinta ni..bayak sangat dah....cuba bincgkan topik yang boleh develop sahsiah diri...selain cinta...


yeap...i agree!



Bookmark and Share

    


  Member Information For destinasi_abadiProfil   Hantar PM kepada destinasi_abadi   Quote dan BalasQuote

eyla05
WARGA SETIA
Menyertai: 17.10.2005
Ahli No: 19884
Posting: 546
Dari: perak

Perak   avatar


posticon Posting pada: 06-03-07 09:27


terpulang pada individu itu sendiri lah...

Bookmark and Share

    


  Member Information For eyla05Profil   Hantar PM kepada eyla05   Quote dan BalasQuote

miledi
WARGA SETIA
Menyertai: 28.07.2006
Ahli No: 25473
Posting: 531
Dari: peneng

malaysia  


posticon Posting pada: 07-03-07 15:17


terpulang pun kita kena juga berdasarkan syarak.....jangan ikut hati ikut hati nanti mati....

Bookmark and Share

    


  Member Information For milediProfil   Hantar PM kepada miledi   Pergi ke miledi's Website   Quote dan BalasQuote

AzwaAqilah
Warga 3 Bintang
Menyertai: 02.03.2007
Ahli No: 28986
Posting: 73
Dari: kubang kerian

Kelantan   avatar


posticon Posting pada: 07-03-07 15:42


Untuk dicintai seseorang,hendaklah seseorang itu membaiki hubungan dengan Allah,nescaya jika Allah menyayangi kita,InsyaAllah kita akan bertemu dengan seseorang yang begitu memahami kita..yang mana hubungan itu dirahmatiNya dengan ikatan yang suci nanti...

InsyaAllah..

Amin....

Bookmark and Share

    


  Member Information For AzwaAqilahProfil   Hantar PM kepada AzwaAqilah   Quote dan BalasQuote

AzwaAqilah
Warga 3 Bintang
Menyertai: 02.03.2007
Ahli No: 28986
Posting: 73
Dari: kubang kerian

Kelantan   avatar


posticon Posting pada: 07-03-07 15:42


Untuk dicintai seseorang,hendaklah seseorang itu membaiki hubungan dengan Allah,nescaya jika Allah menyayangi kita,InsyaAllah kita akan bertemu dengan seseorang yang begitu memahami kita..yang mana hubungan itu dirahmatiNya dengan ikatan yang suci nanti...

InsyaAllah..

Amin....

Bookmark and Share

    


  Member Information For AzwaAqilahProfil   Hantar PM kepada AzwaAqilah   Quote dan BalasQuote

AzwaAqilah
Warga 3 Bintang
Menyertai: 02.03.2007
Ahli No: 28986
Posting: 73
Dari: kubang kerian

Kelantan   avatar


posticon Posting pada: 07-03-07 15:43


Untuk dicintai seseorang,hendaklah seseorang itu membaiki hubungan dengan Allah,nescaya jika Allah menyayangi kita,InsyaAllah kita akan bertemu dengan seseorang yang begitu memahami kita..yang mana hubungan itu dirahmatiNya dengan ikatan yang suci nanti...

InsyaAllah..

Amin....

Bookmark and Share

    


  Member Information For AzwaAqilahProfil   Hantar PM kepada AzwaAqilah   Quote dan BalasQuote

AzwaAqilah
Warga 3 Bintang
Menyertai: 02.03.2007
Ahli No: 28986
Posting: 73
Dari: kubang kerian

Kelantan   avatar


posticon Posting pada: 07-03-07 15:43


Untuk dicintai seseorang,hendaklah seseorang itu membaiki hubungan dengan Allah,nescaya jika Allah menyayangi kita,InsyaAllah kita akan bertemu dengan seseorang yang begitu memahami kita..yang mana hubungan itu dirahmatiNya dengan ikatan yang suci nanti...

InsyaAllah..

Amin....

Bookmark and Share

    


  Member Information For AzwaAqilahProfil   Hantar PM kepada AzwaAqilah   Quote dan BalasQuote

ann_1
Warga 4 Bintang
Menyertai: 26.02.2004
Ahli No: 7574
Posting: 304
Dari: utm,johor

Selangor  


posticon Posting pada: 07-03-07 16:41


salam..kalau kita rasa kita bercinta tapi ingatan kita pada ALLAH lebih kuat dan ingatan pada "dia" tak mengganggu inagatan kita kepada ALLAH then Kenapa tidak..ini fitrah manusia...tapi dalam masa yang sama jangan lupa kita hamba kepada ALLAH...tujuan utama kita di lahirkan dimuka bumi :) MENGINGATI ALLAH DENGAN TIDAK MENYUKUTUKAN YANG LAIN...

Bookmark and Share

    


  Member Information For ann_1Profil   Hantar PM kepada ann_1   Pergi ke ann_1's Website   Quote dan BalasQuote

Member Messages

Forum Search & Navigation

 

Log in to check your private messages

Silakan Login atau Mendaftar





  


 

[ Carian Advance ]

Jum ke Forum 




Datacenter Solution oleh Fivio.com Backbone oleh JARING Bukan Status MSCMyPHPNuke Portal System

Disclaimer: Posting dan komen di dalam Portal Komuniti Ukhwah.com ini adalah menjadi hak milik ahli
yang menghantar. Ia tidak menggambarkan keseluruhan Portal Komuniti Ukhwah.com.
Pihak pengurusan tidak bertanggung jawab atas segala perkara berbangkit
dari sebarang posting, interaksi dan komunikasi dari Portal Komuniti Ukhwah.com.


Disclaimer: Portal Komuniti Ukhwah.com tidak menyebelahi atau mewakili mana-mana parti politik
atau sebarang pertubuhan lain. Posting berkaitan politik dan sebarang pertubuhan di dalam laman web ini adalah menjadi
hak milik individu yang menghantar posting. Ia sama-sekali tidak ada
kena-mengena, pembabitan dan gambaran sebenar pihak pengurusan Portal Komuniti Ukhwah.com

Portal Ukhwah
Hakcipta 2003 oleh Ukhwah.com
Tarikh Mula: 14 Mei 2003, 12 Rabi'ul Awal 1424H (Maulidur Rasul)
Made in: Pencala Height, Bandar Sunway dan Damansara Height
Dibina oleh Team Walasri




Loading: 0.114467 saat. Lajunya....