Array
Welcome To Portal Komuniti :: Ukhwah.com

  Create An Account Home  ·  Topik  ·  Statistik  ·  Your Account  ·  Hantar Artikel  ·  Top 10 16-08-2022  

  Login
Nickname

Password

>> Mendaftar <<

  Mutiara Kata
Perkataan yang baik tidak akan muncul dari jiwa yang kotor sebagaimana biji benih takkan tumbuh pada tanah yang gersang
-- Kata Bijaksana

  Menu Utama

  Keahlian Ukhwah.com
Terkini: navratan
Hari Ini: 0
Semalam: 0
Jumlah Ahli: 43152

  Sedang Online
Sedang Online:
Tetamu: 47
Ahli: 0
Jumlah: 47




  Yang Masuk Ke Sini
wakjaman: 16 hari yang lalu
muslimiman: 20 hari yang lalu
tornado: 40 hari yang lalu


Jejak Dapur
Topik: ada tak yang suka makan nasi kerabu???????


Carian Forum

Moderator: Administrator, anis_zulaikha
Portal Komuniti :: Ukhwah.com Indeks Forum
  »» Jejak Dapur
    »» ada tak yang suka makan nasi kerabu???????

Please Mendaftar To Post

Mukasurat 2 Of 2

Go To Page: 1 · 2

Oleh ada tak yang suka makan nasi kerabu???????

ani_putrihijjaz
Warga 4 Bintang
Menyertai: 19.06.2003
Ahli No: 1520
Posting: 159
Dari: Kuala Lumpur

Melaka  


posticon Posting pada: 19-09-07 08:02


Pada 17-09-07 15:57 , ct_sumayyah posting:

!!! QUOTE !!!

sedap juga nasi kerabu.saya belajar makan nasi kerabu pun masa study dulu..


hehe...dulu tak pandai makan...
sejak ct_sumayyah ajar...baru reti makan...
sedap juga.. :-D

Bookmark and Share

    


  Member Information For ani_putrihijjazProfil   Hantar PM kepada ani_putrihijjaz   Quote dan BalasQuote

permaisuriku
Warga Rasmi
Menyertai: 24.04.2007
Ahli No: 29721
Posting: 9
Dari: nilai

Perak   avatar


posticon Posting pada: 23-09-07 08:44


saya suka sangat makan nasi kerabu...
pandai masak pun dah tau ni..
tak lepas peluang duduk kat terengganu untuk belajar masak nasi kerabu...
tapi nasi kerabu kelantan pun sedap juga tau...

Bookmark and Share

    


  Member Information For permaisurikuProfil   Hantar PM kepada permaisuriku   Pergi ke permaisuriku's Website   Quote dan BalasQuote

NoorAyunie
Warga Rasmi
Menyertai: 05.12.2004
Ahli No: 12808
Posting: 5
Dari: Kota Bharu

Kelantan   avatar


posticon Posting pada: 23-09-07 11:12


Saya pun suka makan nasi kerabu...
Dah lama xmakan....

Bookmark and Share

    


  Member Information For NoorAyunieProfil   Hantar PM kepada NoorAyunie   Quote dan BalasQuote

nailah_miz
Warga 4 Bintang
Menyertai: 09.04.2004
Ahli No: 8296
Posting: 335
Dari: Universiti Utara Malaysia

NegeriSembilan  


posticon Posting pada: 23-09-07 11:45


suka saja.. Nyam2..

Bookmark and Share

    


  Member Information For nailah_mizProfil   Hantar PM kepada nailah_miz   Quote dan BalasQuote

mfirdaus
Warga 4 Bintang
Menyertai: 24.06.2006
Ahli No: 24950
Posting: 198
Dari: Bandar Baru Bangi

Selangor  


posticon Posting pada: 23-09-07 13:29


Ana suka makan nasi kerabu.. dan ada pengalaman yang lucu mengenai nasi kerabu ini.. haha..

Bookmark and Share

    


  Member Information For mfirdausProfil   Hantar PM kepada mfirdaus   Pergi ke mfirdaus's Website   Quote dan BalasQuote

nurkamar
:WARGA AWAL BERJASA:
Menyertai: 14.05.2003
Ahli No: 35
Posting: 1798

KualaLumpur   avatar


posticon Posting pada: 23-09-07 16:08


siapa hebat mari letak sini bagaimana cara nak buat nasik kerabu ni

pagi tadi chef wan dengan chef ismail buat nasik kerabu version N9 kat tv.

Bookmark and Share

    


  Member Information For nurkamarProfil   Hantar PM kepada nurkamar   Pergi ke nurkamar's Website   Quote dan BalasQuote

alwalid
WARGA SETIA
Menyertai: 19.12.2004
Ahli No: 13142
Posting: 1229
Dari: seri iskandar

Perak   avatar


posticon Posting pada: 23-09-07 16:11


nasi kerabu kan ada banyak jenis, ikut tempat dan asalnye kan????
nasi kerabu kelantan ori pun ada beza dengan nasi kerabu Thai (yala, naratiwat, pattani)

Bookmark and Share

    


  Member Information For alwalidProfil   Hantar PM kepada alwalid   Pergi ke alwalid's Website   Quote dan BalasQuote

nurkamar
:WARGA AWAL BERJASA:
Menyertai: 14.05.2003
Ahli No: 35
Posting: 1798

KualaLumpur   avatar


posticon Posting pada: 23-09-07 20:18


Pada 23-09-07 16:08 , nurkamar posting:

!!! QUOTE !!!

siapa hebat mari letak sini bagaimana cara nak buat nasik kerabu ni

pagi tadi chef wan dengan chef ismail buat nasik kerabu version N9 kat tv.



ya ALLAH..... ni yang nyampah dengan 'script' ini.

lain tulis lain yang keluar :roll: :roll: :roll:

ana tak maksudkan hebat seperti yang tertera kat post ana sebelum ni.

ana maksudkan siapa TAHU :roll: :roll:

tolong maafkan ana.


-----------------

[ Telah diedit oleh: nurkamar pada 23-09-07 20:19 ]


Bookmark and Share

    


  Member Information For nurkamarProfil   Hantar PM kepada nurkamar   Pergi ke nurkamar's Website   Quote dan BalasQuote

mrbr_2001
Warga 4 Bintang
Menyertai: 10.02.2006
Ahli No: 22604
Posting: 169
Dari: Subang Jaya

Johor   avatar


posticon Posting pada: 26-09-07 13:27


ingat lagi masa 1st time beli nasi kerabu kat belakang masjid UTM semarak...

Saya minta nasi biru... semua orang tengok....kihkihkih

lepas itu baru tau rupa-rupanya itu nasi kerabu...

Bookmark and Share

    


  Member Information For mrbr_2001Profil   Hantar PM kepada mrbr_2001   Quote dan BalasQuote

searchforguidance
WARGA SETIA
Menyertai: 04.09.2007
Ahli No: 30916
Posting: 403
Dari: johore

Johor   avatar


posticon Posting pada: 26-09-07 13:37


sukeee......
kita orang johor tapi kita suka sangat nasik kerabu.....
macammana ni...ada orang kata orang kelantan tak suka orang johor.........
cedihnyeeee dengar....... :-( :-( :-(


-----------------
Photo Sharing and Video Hosting at Photobucket


Bookmark and Share

    


  Member Information For searchforguidanceProfil   Hantar PM kepada searchforguidance   Quote dan BalasQuote

sufti_ilham
WARGA SETIA
Menyertai: 12.09.2003
Ahli No: 3515
Posting: 1490
Dari: KL

malaysia  


posticon Posting pada: 30-10-07 16:51


bismillahhirrahmanirrahim

ana walaupun orang klate tapi ana tak berapa suka nasi kerabu..nasi dagang..

Bookmark and Share

    


  Member Information For sufti_ilhamProfil   Hantar PM kepada sufti_ilham   Quote dan BalasQuote

najah_musla
Warga 4 Bintang
Menyertai: 05.09.2006
Ahli No: 26198
Posting: 319
Dari: Gunung Semanggol

Perak   avatar


posticon Posting pada: 30-10-07 20:37


saya suka makan nasi kerabu...tapi tak reti nak buat...baru belajar2 buat nasi kerabu...tapi tak praktis lag....sebab ada org yang suka sangat.....moga kalau saya buat nanti nasi kerabu org tu suka lah apa yang saya masak...hehe

Bookmark and Share

    


  Member Information For najah_muslaProfil   Hantar PM kepada najah_musla   Quote dan BalasQuote

Nuranys
WARGA SETIA
Menyertai: 28.09.2006
Ahli No: 26619
Posting: 1710
Dari: Kota Serambi Mekah

Kelantan   avatar


posticon Posting pada: 31-10-07 15:40


sukerrrr!!!! tambah2 nasi kerabu ayam madu dekat "T.H Corner" ...heheh! :sopan:


-----------------
Photobucket



[ Telah diedit oleh: Nuranys pada 31-10-07 15:41 ]


Bookmark and Share

    


  Member Information For NuranysProfil   Hantar PM kepada Nuranys   Pergi ke Nuranys's Website   Quote dan BalasQuote

zulman

Menyertai: 22.12.2004
Ahli No: 13229
Posting: 2786
Dari: dunia ini hanya sementara

Perak   avatar


posticon Posting pada: 31-10-07 16:10


saya kurang sikit nasi kerabu ni ...kurang minat..apa pun kalau suka nasi kerabu, sila lah makan..... :-)

Bookmark and Share

    


  Member Information For zulmanProfil   Hantar PM kepada zulman   Quote dan BalasQuote

aidil_firdaus
Warga 2 Bintang
Menyertai: 30.10.2007
Ahli No: 31562
Posting: 58
Dari: pahang-putrajaya

KualaLumpur   avatar


posticon Posting pada: 31-10-07 16:17


saya suka :-)

Bookmark and Share

    


  Member Information For aidil_firdausProfil   Hantar PM kepada aidil_firdaus   Quote dan BalasQuote

kahfi8
WARGA SETIA
Menyertai: 19.09.2007
Ahli No: 31129
Posting: 517
Dari: Damansara

Perak   avatar


posticon Posting pada: 31-10-07 16:48


tak ada resipi nya ke?

Bookmark and Share

    


  Member Information For kahfi8Profil   Hantar PM kepada kahfi8   Pergi ke kahfi8's Website   Quote dan BalasQuote

Nuranys
WARGA SETIA
Menyertai: 28.09.2006
Ahli No: 26619
Posting: 1710
Dari: Kota Serambi Mekah

Kelantan   avatar


posticon Posting pada: 31-10-07 16:56


Pada 31-10-07 16:48 , kahfi8 posting:

!!! QUOTE !!!

tak ada resipi nya ke?


nanti ana tanya umi ana ye...hihik! :sopan:


-----------------
Photobucket





Bookmark and Share

    


  Member Information For NuranysProfil   Hantar PM kepada Nuranys   Pergi ke Nuranys's Website   Quote dan BalasQuote

arebie
Warga 4 Bintang
Menyertai: 20.03.2006
Ahli No: 23558
Posting: 207
Dari: bp ------> kl

Johor   avatar


posticon Posting pada: 02-11-07 15:46


favourite juga dengan nasi dagang sekali hehe
[ Telah diedit oleh: arebie pada 02-11-07 15:48 ]


Bookmark and Share

    


  Member Information For arebieProfil   Hantar PM kepada arebie   Quote dan BalasQuote

citot
Warga Rasmi
Menyertai: 09.01.2007
Ahli No: 28091
Posting: 16
Dari: lekir

Perak   avatar


posticon Posting pada: 12-11-07 13:10


ana memang tak suka...
dah cuba tapi nak tkeluar balik....
xserasi agaknya....

Bookmark and Share

    


  Member Information For citotProfil   Hantar PM kepada citot   Quote dan BalasQuote

Ninja85
Warga 4 Bintang
Menyertai: 28.10.2007
Ahli No: 31536
Posting: 218
Dari: kelantan

Kelantan  


posticon Posting pada: 12-11-07 13:28


assalamualaikum.
sya rasa nasi karabu sdap lah. tambah pula di makan dengan ayam bakar. lagi best.
cuba lah kalau sesiapa tak suka nasi kerabu.sedappp

Bookmark and Share

    


  Member Information For Ninja85Profil   Hantar PM kepada Ninja85   Quote dan BalasQuote

mohamad

Menyertai: 04.09.2006
Ahli No: 26180
Posting: 3282
Dari: Pasir Gudang Johor

yemen   avatar


posticon Posting pada: 12-11-07 13:32


salam...

nasi kerabu ke??

hhmm....sedap...memang sedap

hari itu pergi JK konvo UIAM dapat makan...

baru-baru ni..... JK aidilfitri...dapat makan nasi kerabu lagi...

:-D :-D :-D

Bookmark and Share

    


  Member Information For mohamadProfil   Hantar PM kepada mohamad   Pergi ke mohamad's Website   Quote dan BalasQuote

mumtaz89
Warga Rasmi
Menyertai: 30.04.2008
Ahli No: 33393
Posting: 5

malaysia   avatar


posticon Posting pada: 30-04-08 18:36


nasi kerabu memang best...,i like it...

Bookmark and Share

    


  Member Information For mumtaz89Profil   Hantar PM kepada mumtaz89   Quote dan BalasQuote

Daeng_Jati
-WARGA AMAT SETIA-
Menyertai: 17.02.2004
Ahli No: 7336
Posting: 9704
Dari: UKM, Bangi

brunei   avatar


posticon Posting pada: 30-04-08 18:47


teman baru tau nasik yang bekerabu ada 2 jenis, iaitu yang goreng dan yang tak goreng....

Bookmark and Share

    


  Member Information For Daeng_JatiProfil   Hantar PM kepada Daeng_Jati   Quote dan BalasQuote

Daeng_Jati
-WARGA AMAT SETIA-
Menyertai: 17.02.2004
Ahli No: 7336
Posting: 9704
Dari: UKM, Bangi

brunei   avatar


posticon Posting pada: 30-04-08 18:49


dulu-dulu teman ingat kerabu ni makanan yang ada kapas.. penuh dengan kapas.
sebab teman ingat kekabu=kerabu....

Bookmark and Share

    


  Member Information For Daeng_JatiProfil   Hantar PM kepada Daeng_Jati   Quote dan BalasQuote

diella
Warga 4 Bintang
Menyertai: 25.12.2006
Ahli No: 27880
Posting: 219
Dari: alor star

Kedah  


posticon Posting pada: 30-04-08 20:47


saya suka nc kerabu..
hehee..
i like..
:)

Bookmark and Share

    


  Member Information For diellaProfil   Hantar PM kepada diella   Pergi ke diella's Website   Quote dan BalasQuote

mihar123
WARGA SETIA
Menyertai: 20.11.2005
Ahli No: 20396
Posting: 551
Dari: ::. Negeri Che Siti Wan Kembang .::

Kelantan   avatar


posticon Posting pada: 30-04-08 23:20


Suka sangat....tapi nasi kerabu luar kelantan kurang sedap...tak pure


-----------------
~~~Bersusah-susah dahulu bersenang-senang kemudian~~~

My blog::: http://mihar.blogs.friendster.com/:::



Bookmark and Share

    


  Member Information For mihar123Profil   Hantar PM kepada mihar123   Quote dan BalasQuote

zaida8283
Warga 1 Bintang
Menyertai: 25.04.2008
Ahli No: 33336
Posting: 27
Dari: Kelantan

Kelantan  


posticon Posting pada: 15-05-08 15:40


Salam........ya lah kalau org tak pernah makan memang tak boleh makan.......nah=k tahu tak...kawan saya pernah makan nasi kerabu tapi dia xmkn ulm dalam nasu kerabu......dia tengok pelik.........ana pun xth Kenapa?ana memamg suka nasi kerabu.....tmbah2 lagi kalau mak mask........

Bookmark and Share

    


  Member Information For zaida8283Profil   Hantar PM kepada zaida8283   Quote dan BalasQuote

anis_zulaikha

Menyertai: 13.07.2004
Ahli No: 10004
Posting: 1736
Dari: malaya

NegeriSembilan   avatar


posticon Posting pada: 15-05-08 17:50


/Bahan-bahan ( 4-5 orang )

    * @@ Nasi @@
    * 4 cwn beras
    * 1 sudu kecil garam
    * 4 1/2 cawan air - macam masak nasi biasa.. nak lembik/keras kena tambah/kurangkan air
    * 2-3 titik pewarna kuning
    * 2-3 helai daun limau purut(optional)
    * 1 btg serai-diketuk(optional)- saya tak letak sebab tak suka.
    * @@ Sambal Tumis @@
    * 5-10 biji lada kering
    * 1/2 biji bawang besar
    * 2 ulas bawang putih
    * 1cm halia
    * 1cm kunyit/ 1 sekolah serbuk kunyit
    * 200ml/ 1/2 tin santan pekat
    * 2 btg serai
    * 2 keping asam gelugur
    * 2 sudu besar budu / 3 sudu besar sos ikan
    * garam dan gula melaka
    * @@ Sambal ikan @@
    * 1 ekor ikan kembung- saiz besar
    * 1 cawan kelapa kering/ kelapa parut
    * 2 ulas bawang putih
    * 1/3 biji bawang besar (4-5 biji bawang merah)
    * 1 batang serai
    * 1cm halia
    * @@ Kerabu @@
    * kubis
    * timun
    * taugeh
    * daun kesum
    * @@ Bahan lain- optional @@
    * solok lada
    * telur asin
    * bawang jeruk
    * ayam goreng kunyit
    * sambal belacan

Cara-cara

1.
     Tumis
     ## Sediakan sambal tumis ##

/

# blend lada kering, bawang, kunyit dan halia sehingga lumat.
# Panaskan minyak(kena banyak siket), tumis semua bahan blend tadi sehingga pecah minyak

# ## Masak nasi ##
#
Nasi
Cucikan beras dan masukkan semua bahan untuk masak nasi yang lain. Masaklah seperti masak nasi biasa

/

(kalau ada bunga tu boleh buat kale biru)

## Cara sedia sambal kelapa ikan ##
/

# Bersih ikan dan bakar. Sementara tu bolehlah goreng kelapa
#
Kelapa
Goreng kelapa tanpa minyak dengan api kecil sehingga jadi perang. Kalau kelapa parut ni kasar, bolehlah ditumbuk sekejap ketika kelapa masih panas-panas.
# Asingkan isi ikan dengan tulang. Tumbuk isi ikan untuk kelihatan halus.
# Tumbuk pula bawang dan serai, sehingga lumat. Kalau guna food processor masukkan bawang dan isi ikan sekali gus ke dalam food processor .
# Campur sekali ikan dan bawang, goreng tanpa minyak sehingga agak garing.
# Campurkan ikan dengan kelapa goreng tadi. Masukkan garam dan gula. Gaul hingga sebati.
# @@ Kerabu @@
# Hiris semua sayur dan gaul ratakan.
#
Nasikerabu
Bila nak makan tu, ambik sikit semua bahan dan letak ke dalam nasi. Boleh juga dimakan dengan bahan lain tu.. lagi sedap



Bookmark and Share

    


  Member Information For anis_zulaikhaProfil   Hantar PM kepada anis_zulaikha   Quote dan BalasQuote

anis_zulaikha

Menyertai: 13.07.2004
Ahli No: 10004
Posting: 1736
Dari: malaya

NegeriSembilan   avatar


posticon Posting pada: 15-05-08 17:53


Nasi goreng kerabu

/

Bahan-bahan ( 2-3 orang )

    * 2 piring nasi
    * 2 keratan ikan masin yang di goreng dan di kisar halus
    * Sengengam ikan bilis digoreng dan dikisar halus
    * 6 biji cili api dikisar halus
    * 2 ulas bawang putih dikisar halus
    * 1 biji bawang merah di mayang
    * 5 btg kacang buncis di potong halus(kcg panjang pun ok)
    * 2 btg serai di potong halus
    * Sedikit daun selloum di potong halus
    * Sedikit daun pudina di potong halus
    * Sedikit bunga kantan (Kalau ada, i tak guna sb tak ada)
    * Boleh di tambah ulam lain jika ada
    * Sedikit garam dan ajinamoto

Cara-cara

1. Panaskan minya masukan bawang putih dan cili api masak sampai kekuningan kemudian masukan semua kacang, serai dan ulaman kacau sehingga 1-2 minit dan masukkan nasi, kacau sehingga sebati.

2. Akhir sekali masukan bawang merah, ikan bilis dan ikan masin dan rasa nasi itu, Kalau kurang garam tambahkan sedikit garam dan ajinamoto.

3.     Sedia untuk disantap bersama. ** Kalau nak makan dengan sambal belacan pun sedap!



Bookmark and Share

    


  Member Information For anis_zulaikhaProfil   Hantar PM kepada anis_zulaikha   Quote dan BalasQuote

msaidins_85
Warga 4 Bintang
Menyertai: 17.11.2006
Ahli No: 27385
Posting: 218
Dari: http://www.msaidins.com/

Sabah   avatar


posticon Posting pada: 15-05-08 18:10


nak melapor diri.....tak suka makan nasi kerabu....

Bookmark and Share

    


  Member Information For msaidins_85Profil   Hantar PM kepada msaidins_85   Quote dan BalasQuote

syira_qistina
WARGA SETIA
Menyertai: 08.10.2003
Ahli No: 4102
Posting: 777
Dari: tempat yang paling jem

Selangor  


posticon Posting pada: 15-05-08 21:31


nasi kerabu.... erkk...memang kurang minat sikit...



Bookmark and Share

    


  Member Information For syira_qistinaProfil   Hantar PM kepada syira_qistina   Quote dan BalasQuote

niesa217
Warga 2 Bintang
Menyertai: 09.01.2008
Ahli No: 32266
Posting: 56
Dari: pahang

Pahang   avatar


posticon Posting pada: 24-06-08 10:16


sedapnya nasi kerabu....tambah pula telur masin dan lada solok..errmmm best...
org kata sedap jika makan dengan budu...tapi saya tak makan dengan budu...sedap saja... :-D

Bookmark and Share

    


  Member Information For niesa217Profil   Hantar PM kepada niesa217   Quote dan BalasQuote

alam_barzakh
Warga 3 Bintang
Menyertai: 28.05.2007
Ahli No: 30091
Posting: 137
Dari: Mantin-Nilai-Sepang-Salak Tinggi-KLIA-Kuching-Kota Samarahan-Serian

Sarawak   avatar


posticon Posting pada: 24-06-08 11:01


erm...

memang best makan nasi kerabu....
tapi, tak reti lah makan lada solok....

Bookmark and Share

    


  Member Information For alam_barzakhProfil   Hantar PM kepada alam_barzakh   Pergi ke alam_barzakh's Website   Quote dan BalasQuote

hasdim
Warga 2 Bintang
Menyertai: 14.11.2007
Ahli No: 31696
Posting: 53

Selangor   avatar


posticon Posting pada: 24-06-08 11:22


bila sebut nasi kerabu, teringat zaman belajar dulu, kawan-kawan ramai dari pantai timur, masa tu lah baru tahu nasi kerabu macam mana, mula-mula takut nak makan sebab colour dia biru semacam saja... bau dia pun semacam saja... tapi bila makan dengan keropok ikan yang nipis tu huh... sedapnya, tambahan ada lada solok lagi sodap... sejak dari tu if p pasar saja nasi kerabu yang di cari dulu... tapi sekarang dah tak dapat rasa lagi, tak tahu nak cari kat mana... area selangor macam kurang saja, rumah saya pula jauh dari pasar malam... rindunye nak makan nasi kerabu lagi...

Bookmark and Share

    


  Member Information For hasdimProfil   Hantar PM kepada hasdim   Quote dan BalasQuote

mia_sara
Warga 2 Bintang
Menyertai: 20.04.2005
Ahli No: 15946
Posting: 65
Dari: BUMI ALLAH

syria  


posticon Posting pada: 24-06-08 11:31


sedapnyer..
rindu nak makan nasi kerabu weiii

Bookmark and Share

    


  Member Information For mia_saraProfil   Hantar PM kepada mia_sara   Quote dan BalasQuote

mizie_hafiz80
WARGA SETIA
Menyertai: 28.08.2003
Ahli No: 3144
Posting: 928
Dari: Malaysia

saudiarabia  


posticon Posting pada: 24-06-08 13:05


Pada 24-06-08 11:31 , mia_sara posting:

!!! QUOTE !!!

sedapnyer..
rindu nak makan nasi kerabu weiii

Makan dengan mayonis lagi best...


-----------------
Kerbau adalah kerbau... Lembu adalah lembu... Kambing adalah kambing... Dan..., Aku adalah aku...


Bookmark and Share

    


  Member Information For mizie_hafiz80Profil   Hantar PM kepada mizie_hafiz80   Quote dan BalasQuote

RuMaishaaa

Menyertai: 22.05.2003
Ahli No: 749
Posting: 1276
Dari: Kg.Batu Muda, KL

Terengganu   avatar


posticon Posting pada: 24-06-08 15:41


Kenapa nak makan mayonis? erk.. sedap ek..
jarang nak jumpa :)

org pantai timur biasanya suka nasi kerabu..
dan suka yang original..nasi kerabu hitam walaupun biru sebenarnya warnanya..
Kalau kat psr malam, biasany dijual bersama nasi dagang!tapi nasi dagang merah (kelate) lah..jarang nasi dagang putih (terengganu).. :)

saya memang suka nasi kerabu.. tapi, kena memilih sikit ulam-ulamnya.. sebab ada yang sebabkan gatal mulut.. Kalau buat sendiri mesti kena sabar.. sebab banyak step dan banyak lauk yang kena buat.. tapi.. puas hati tak mengapa lah.. :)

Bookmark and Share

    


  Member Information For RuMaishaaaProfil   Hantar PM kepada RuMaishaaa   Quote dan BalasQuote

myhoney
WARGA SETIA
Menyertai: 05.06.2008
Ahli No: 33649
Posting: 1324
Dari: malaysia

Kelantan   avatar


posticon Posting pada: 24-06-08 17:10


fuyooo sedapnya nasi kerabu...sedapnya....
Paling berkhasiat rasanya nasi kerabu ni, sebab di meriahkan dengan ulam-ulaman. Saya gemar menyediakan nasi kerabu ite ( kerabu hitam) yang menggunakan air daun mengkudu....paling best serunding ikan dan serunding kelapa ( oghe klate kato sambal ike dan sambal nyor ) yang digaulkan bersama...letak budu dan asam limau nipis sikit...peerrgh...nasi bariani pun tak boleh celen.... lepas tu serikan pula dengan ikan celup tepung dan kropok keping ikan parang....huaaah..

alahai tak boleh cerita....menitik ayaq liuq.....

tapi.....ada ke orang makan nasi kerabu dengan mayonis??....hmmm kena cuba ni..

Bookmark and Share

    


  Member Information For myhoneyProfil   Hantar PM kepada myhoney   Quote dan BalasQuote

msaidins_85
Warga 4 Bintang
Menyertai: 17.11.2006
Ahli No: 27385
Posting: 218
Dari: http://www.msaidins.com/

Sabah   avatar


posticon Posting pada: 24-06-08 23:59


ramai juga peminat nasi kerabu ni,bagus lah tu,kalau tak ada org minat,nanti muflis pulak kedai jual nasi kerabu tu :)

Bookmark and Share

    


  Member Information For msaidins_85Profil   Hantar PM kepada msaidins_85   Quote dan BalasQuote

nur_anis
Warga 5 Bintang
Menyertai: 18.06.2003
Ahli No: 1496
Posting: 395
Dari: kelantan

Kelantan  


posticon Posting pada: 25-06-08 08:37


memang sedap nasi kerabu..tapi Kalau org yang tak makan ulam tu mungkin rasa lain sikit sebab nasi kerabu ada campur dengan ulam untuk dijdkn kerabu..

Bookmark and Share

    


  Member Information For nur_anisProfil   Hantar PM kepada nur_anis   Quote dan BalasQuote

buttermaid
Warga 1 Bintang
Menyertai: 15.05.2008
Ahli No: 33476
Posting: 22
Dari: Perak

malaysia  


posticon Posting pada: 04-07-08 20:36


nasi kerabu paling sedap saya pernah makan...

ialah nasi kerabu yang dimasak sendiri oleh orang gaji prof saya masa group tesis saya pergi rumah prof kat ampang.. orang gajinya orang indon, tapi pandai betul masak. prof pula orang negeri sembilan, jadi nasi kerabu itu dah modified sikit bagi rasa pedas sikit budu dia... makan dengan ulam ulaman yang prof tanam sendiri kat taman kecik sebelah rumah dia..
makan time ujan pula itu.. time lapar..

memang best.. cikgu kita sendiri ikhlas nak belanja kita makan.. rasa paling best nasi kerabu itu lah.. rindu nak makan nasik kerabu dia itu..

Bookmark and Share

    


  Member Information For buttermaidProfil   Hantar PM kepada buttermaid   Quote dan BalasQuote

sya_ryn
WARGA SETIA
Menyertai: 25.09.2004
Ahli No: 11387
Posting: 3187
Dari: Tanjung Malim Perak

Sabah   avatar


posticon Posting pada: 04-07-08 20:59


hahaha..ada juga tajuk macam ni, kali pertama makan kat perak ni lah..pas masuk kolej,kawan kelantan ajak kami ni 2 org sabah makan nasi kerabu,mula tu nak test lah juga,,iyalah selalu dengar org cakap sedap...bila makan saja,yang hbisnya lauk...nasi tak hbis..kami 2 org budak sabah ni tak hbis makan pun,,,nasi rasa lain saja....entah kenapa macam tak ada selera saja makan...kejutan makanan semnanjung agaknya..kawan kelantan ni marah da,kena habiskan juga lah nak jaga hati ..hehe..lepas itu dr tu xmkn lagi da...kami duduk makan nasi pattaya saja...haha..mybe satu hari nanti akan dibuka pintu hati nak makan lagi agaknya nasi kerabu...

Bookmark and Share

    


  Member Information For sya_rynProfil   Hantar PM kepada sya_ryn   Quote dan BalasQuote

syahidatul
-WARGA AMAT SETIA-
Menyertai: 07.11.2004
Ahli No: 12341
Posting: 3781
Dari: Petaling Jaya

Selangor   avatar


posticon Posting pada: 05-07-08 02:26


mak ayah saya punya makanan kegemaran adalah nasik kerabu... maka saya pun dapat tempiasnye...

mengikut pengalaman ayah, (ayah orang kelantan), dalam banyak-banyak nasi kerabu yang orang buat, tak ada pun lagi yang dapat celen arwah tok we kami (belah kelantan) punya original resepi... terlalu sedap agaknya.. entah lah.. huhu.. maklumlah orang doludolu, semuanya rajin buat satu-satu dan penuh teliti.. arwah tok we baru meninggal november tahun lepas. sebelum tu ada juga dia buat nasi kerabu... untuk raya puasa... (bukan dia buat lah. sedaramare yang buat. sebab tok sakit). tapi still tak dapat celen dia punya masa zaman doludolu, ayah cakap..

Pada 30-04-08 18:47 , Daeng_Jati posting:

!!! QUOTE !!!

teman baru tau nasik yang bekerabu ada 2 jenis, iaitu yang goreng dan yang tak goreng....


ye Daeng... dan kedua-duanya pun sedap... :)


-----------------



Bookmark and Share

    


  Member Information For syahidatulProfil   Hantar PM kepada syahidatul   Pergi ke syahidatul's Website   Quote dan BalasQuote

marul
WARGA SETIA
Menyertai: 04.09.2007
Ahli No: 30924
Posting: 648
Dari: Seremban

NegeriSembilan   avatar


posticon Posting pada: 09-07-08 13:20


best jugak..masa study kat kedah baru mula belajar makan...
nasi dagang pun ok..

Bookmark and Share

    


  Member Information For marulProfil   Hantar PM kepada marul   Quote dan BalasQuote

umuwah
Warga Rasmi
Menyertai: 09.07.2008
Ahli No: 33975
Posting: 1

blank   avatar


posticon Posting pada: 09-07-08 17:28


hmmm..saya tak boleh lah makan nasi kerabu ni...nak tercekik rasanya...macam mana ye...

Bookmark and Share

    


  Member Information For umuwahProfil   Hantar PM kepada umuwah   Quote dan BalasQuote

riyadhiah
Warga Rasmi
Menyertai: 28.07.2008
Ahli No: 34180
Posting: 9
Dari: new city

Kelantan   avatar


posticon Posting pada: 30-07-08 15:57


Salam,sahabat2.saya pun antara penggemar nasi kerabu.

Nasi kerabu ni boleh dikategori dalam makanan sihat dan menyihatkan lah.

dia pun lengkap.ada

karbohidrat-nasi,
serat -ulam2man
protein-sambal ikan(orang kelate panggil),ikan celup tepung
lemak-tumis(nasi kerabu putih/kuning)
herba(nasi tu Kalau nak biru,guna daun mengkudu or jus bunga telang)
air(dalam budu dan sambal lada pun ada!!)

pendek kata macam-macam ada:-)

Bookmark and Share

    


  Member Information For riyadhiahProfil   Hantar PM kepada riyadhiah   Quote dan BalasQuote

nurhaziqah
WARGA SETIA
Menyertai: 09.04.2005
Ahli No: 15680
Posting: 565
Dari: uiam-ipgm kpm

Perak   avatar


posticon Posting pada: 31-07-08 00:45


best sesangat nasik kerabu =)
ana suka sangat!

Bookmark and Share

    


  Member Information For nurhaziqahProfil   Hantar PM kepada nurhaziqah   Quote dan BalasQuote

achuyah
Warga 3 Bintang
Menyertai: 15.02.2005
Ahli No: 14384
Posting: 138
Dari: qlate

Kelantan   avatar


posticon Posting pada: 31-07-08 11:41


salam
bestnya nasi kerabu
ana uhibbu jiddan nasi kerabu.

Bookmark and Share

    


  Member Information For achuyahProfil   Hantar PM kepada achuyah   Quote dan BalasQuote

nurul_huda3110
Warga 4 Bintang
Menyertai: 18.05.2005
Ahli No: 16604
Posting: 171
Dari: klang

Selangor   avatar


posticon Posting pada: 31-07-08 14:25


Assalamualaikum

suka sangat makan nasi kerabu..
tapi kalau bukan orang kelantan yang buat tak sesedap
ns kerabu buatan kelantanis lah..

tak boleh nak makan budu..kalau pck dah letak tapi ana
tak nampak, boleh makan..tapi kalau dia tanya nak letak
budu tak,otomatik tak jadi beli ns kerabu..xtahula Kenapa.
apapun ns kerabu tetap ada dalam fav food ana..

first time makan ns kerabu dengan ayam percik
kat pasar siti khadijah.


-----------------
Photo Sharing and Video Hosting at Photobucket


Bookmark and Share

    


  Member Information For nurul_huda3110Profil   Hantar PM kepada nurul_huda3110   Quote dan BalasQuote

umianas
Warga Rasmi
Menyertai: 29.07.2008
Ahli No: 34197
Posting: 5
Dari: Selangor

NegeriSembilan   avatar


posticon Posting pada: 31-07-08 14:44


den ghoma makan nasi kerabu ni..tapi tiap kali boli tak ghoma lotak budu,den tak makan budu(tah apo raso eh..masin yo)..den mula ghoma makan nasi kerabu ni maso belajar kek bosut dulu..sodap nasi kerabu ni..sapo belum cubo,cubo lah raso dan carik kek pasa malam(kok ado lah).. :terliur:

Bookmark and Share

    


  Member Information For umianasProfil   Hantar PM kepada umianas   Quote dan BalasQuote

ismi_atikah
-WARGA AMAT SETIA-
Menyertai: 14.12.2003
Ahli No: 5678
Posting: 4147
Dari: bumi ALLAH

Selangor   avatar


posticon Posting pada: 31-07-08 15:03


hmm... nasi kerabu.. tetap jugak tak dapat nak telan dengan baik...walaupun setelah lumat dikunyah..uhuk uhuk...
dah berapa tahun dah cuba makannya... tetap jugak lampu merah...
tapi, kalau hanya nasinya saja, makan dengan lauk lain boleh ajee.... :malu:

Bookmark and Share

    


  Member Information For ismi_atikahProfil   Hantar PM kepada ismi_atikah   Quote dan BalasQuote

aryan
Warga Rasmi
Menyertai: 18.02.2008
Ahli No: 32652
Posting: 5
Dari: klate

blank  


posticon Posting pada: 31-07-08 15:40


ramai yang suka nasi kerabu...lebih-lebih lagi orang pantai timur...
kalau makan dengan telur masin...nyummm...yang tak pernah makan tu...try lah makan... :-)

Bookmark and Share

    


  Member Information For aryanProfil   Hantar PM kepada aryan   Quote dan BalasQuote

Moderator: Administrator, anis_zulaikha
Portal Komuniti :: Ukhwah.com Indeks Forum
  »» Jejak Dapur
    »» ada tak yang suka makan nasi kerabu???????

Please Mendaftar To Post

Mukasurat 2 Of 2

Go To Page: 1 · 2


Member Messages

Forum Search & Navigation

 

Log in to check your private messages

Silakan Login atau Mendaftar





  


 

[ Carian Advance ]

Jum ke Forum 




Datacenter Solution oleh Fivio.com Backbone oleh JARING Bukan Status MSCMyPHPNuke Portal System

Disclaimer: Posting dan komen di dalam Portal Komuniti Ukhwah.com ini adalah menjadi hak milik ahli
yang menghantar. Ia tidak menggambarkan keseluruhan Portal Komuniti Ukhwah.com.
Pihak pengurusan tidak bertanggung jawab atas segala perkara berbangkit
dari sebarang posting, interaksi dan komunikasi dari Portal Komuniti Ukhwah.com.


Disclaimer: Portal Komuniti Ukhwah.com tidak menyebelahi atau mewakili mana-mana parti politik
atau sebarang pertubuhan lain. Posting berkaitan politik dan sebarang pertubuhan di dalam laman web ini adalah menjadi
hak milik individu yang menghantar posting. Ia sama-sekali tidak ada
kena-mengena, pembabitan dan gambaran sebenar pihak pengurusan Portal Komuniti Ukhwah.com

Portal Ukhwah
Hakcipta 2003 oleh Ukhwah.com
Tarikh Mula: 14 Mei 2003, 12 Rabi'ul Awal 1424H (Maulidur Rasul)
Made in: Pencala Height, Bandar Sunway dan Damansara Height
Dibina oleh Team Walasri




Loading: 0.169253 saat. Lajunya....