Array
Welcome To Portal Komuniti :: Ukhwah.com

  Create An Account Home  ·  Topik  ·  Statistik  ·  Your Account  ·  Hantar Artikel  ·  Top 10 07-12-2021  

  Login
Nickname

Password

>> Mendaftar <<

  Mutiara Kata
Kepuasan itu terletak pada usaha bukannya pada pencapaian. Usaha sempurna adalah kemenangan sempurna.
-- Mahatma Ghandi

  Menu Utama

  Keahlian Ukhwah.com
Terkini: navratan
Hari Ini: 0
Semalam: 0
Jumlah Ahli: 43152

  Sedang Online
Sedang Online:
Tetamu: 69
Ahli: 0
Jumlah: 69




  Yang Masuk Ke Sini
Martyr: 3 hari yang lalu
Muslim1987: 10 hari yang lalu


Isu dan Ehwal Semasa
Topik: ASWJ vs Syiah


Carian Forum

Moderator: Administrator, hafeezzul
Portal Komuniti :: Ukhwah.com Indeks Forum
  »» Isu dan Ehwal Semasa
    »» ASWJ vs Syiah

Please Mendaftar To Post


Oleh ASWJ vs Syiah

Saifuddin
WARGA SETIA
Menyertai: 30.09.2003
Ahli No: 3878
Posting: 1421

Kelantan  


posticon Posting pada: 13-02-07 16:23


salam,

saya tak menafikan bahawa US-israel memusuhi islam. Itu sesuatu yang sudah jelas. Namun dalam masalah syiah, kita patut menghukum pada yang zahir sahaja. Tak perlu nak beri andaian2 kepada niat mereka, walaupun kita tetap selalu bersikap waspada.

secara zahirnya bahaya puak zionis US-Israel lebih menyerlah dan mengancam kewujudan Palestine dan keamanan Timur Tengah. Dan dalam situasi sekarang, menumbangkan puak zionis secara bersepadu lebih utama dan menjadi strategi yang lebih baik daripada memusuhi puak syiah.

realitinya ialah dinasti2 sunni timur tengah tidak bersifat demokratik dan masih kekal sedemikian hanya kerana sokongan US. maka tak perlu berkhayal untuk berjihad melawan musuh selagi belum wujud kekuatan secara independen. duduk diam-diam tengok sukan asia tajaan dinasti sunni tu... =)

Perang jihad sunni vs. israel + US + syiah + komunis akan menjadi penyembelihan yang mudah untuk mereka.

Istilah omputeh: "Choosing The Lesser of Two Evils". Kaedah ini pun sebenarnya ada dasarnya dalam fekah.

Sebagaimana yang pernah dinyatakan, kita menyokong syiah tidak bererti kita setuju dengan akidah mereka. Sekarang bukan masanya bertumpah darah memerangi mereka, dengan agenda US & EU untuk memperluaskan sistem demokrasi secara global, biarlah peperangan sunni-syiah hanya di medan politik dan undian rakyat sebagaimana yang baru berlaku di Bahrain. Walaupun kita rasa terancam dengan gerakan politik syiah yang semakin meluas, kita juga patut bersikap optimis terhadap pengaruh politik sunni yang juga semakin meluas ekoran usaha gerakan ikhwan.

wallahu a'lam
wassalam

saya dari awal lagi langsung tidak memberikan sokongan kepada hezbollah dalam perangnya dengan israel....
tidak ada sebarang untungnya kepada aswj memberi sokongan kepada mereka bahkan ianya menyebabkan israel lebih berani lagi membuat kezaliman terhadap penduduk2 palestin dalam ketika manusia semuanya memalingkan mukanya ke lubnan
bukankah dalam masa yang sama israel telah menculik beberapa org menteri kabinet hamas namun dunia tidak mempedulikannya dan apakah mereka tlhpun dibebaskan??

apakah keuntungan yang diperolehi penduduk semenanjung gaza dr "kemenangan" kononnya hezbollah terhadap israel??
dimana hezbollah yang kononnya sentiasa bekerjasama dengan hamas di palestin??
andaikata mereka dapat mengalahkan israel di lubnan mengapa mereka tidak dapat melakukan sedemikian di palestin andaikata mereka benar-benar bekerjasama dengan hamas??
apakah askar israel yang berperang di lubnan adalah yang lain dr yang berperang di palestin??

jawabnya...
sememangnya hezbollah tidak pernah memberikan sebarang bantuan terhadap penduduk palestin dilubnan....

dan sekarang ini....hasil sokongan dr orang-orang aswj juga yang sebenarnya tidak tahu permainan kotor syiah......

betapa hezbollah sudah memulakan peperangannya terhadap aswj di lubnan...
bukankah kita lihat sendiri dalam berita dunia beberapa hari lalu golongan syiah telah melakukan serangan terhadap penduduk sunni di lubnan...
itu yang terlucut beritanya kepada kita...yang tak terlucut tak berapa banyak lagi

yang!!! sekarang fikirkan apakah saham yang telah anda berikan kepada saudara2 aswj anda di lubnan hasil sokongan anda terhadap hezbollah????

semoga ganjaran hasil ijtihad anda dan sesama kita beristighfar diatas kesilapan ijtihad kita

dan kita mahu ada lagi tulisan dr sesiapa saja baik ustaz maslee (saya tetap menghormati beliau namun kesilapan sebagai manusia tetapi satu kesilapan) ataupun siapa saja yang cuba untuk menaikkan imej hezbollah dimata umat islam.....kerana tiada sebarang untungnya untuk aswj

cuba kita lihat pandangan syiah terhadap aswj

4. BAHAYANYA KEPADA UMMAH



Kebanyakan orang Islam hari ini terdiri daripada orang-orang yang pengetahuannya tentang Islam terlalu mendatar. Merekalah yang akan menjadi mangsa yang ketara kepada ajaran Syiah kerana mengamalkan amalan yang langsung tidak ada kena mengenanya dengan ajaran Islam yang suci murni.



Merekalah yang akan memaki hamun pejuang-pejuang Islam yang lampau terdiri daripada para sahabat, tabi’in, tabii at-tabi’in yang telah begitu berjasa kepada mereka dan juga kepada umat Islam seluruhnya dengan membawa Islam dengan penuh rasa tanggungjawab, generasi demi generasi sehingga ke hari ini.



atas



4.1. Memecahbelahkan Ummah



4.1.1 Kehadiran Syiah akan memecahbelahkan umat Islam kerana menganggap golongan Ahli Sunnah yang berpegang dengan ajaran al-Quran dan as-Sunnah sebagai kafir dan lebih dasyat kekufurannya daripada iblis.

Syeikh Mufid berkata: “Golongan Imamiah sepakat bahawa semua pendokong-pendokong bidaah adalah kafir

untuk lebih lanjut
http://www.darulkautsar.com/pemurnianaqidah/syiah/bahayasyiah.htm

dan lihat liciknya permainan syiah ini
http://www.darulkautsar.com/senaraiarkibberita/1348.htm

dan sebenarnya ini adalah sebahagian kecil sahaja dr buku yang ditulis oleh beliau
dan insyaallah akan diterjemahkan sedikit demi sedikit

Bookmark and Share

    


  Member Information For SaifuddinProfil   Hantar PM kepada Saifuddin   Quote dan BalasQuote

eme86
WARGA SETIA
Menyertai: 13.07.2005
Ahli No: 17258
Posting: 2026
Dari: Temerloh, Pahang.

Kelantan   avatar


posticon Posting pada: 13-02-07 17:39


:roll: yekeee......


-----------------
Sungguh sukar perjalanan menuju MU, jadikanlah aku orang-orang yang bersyukur dan hampir dengan MU...


Bookmark and Share

    


  Member Information For eme86Profil   Hantar PM kepada eme86   Quote dan BalasQuote

swordofdeen
WARGA SETIA
Menyertai: 11.06.2003
Ahli No: 1307
Posting: 632
Dari: Somewhere on this earth

Terengganu   avatar


posticon Posting pada: 13-02-07 18:11


terlupa letak satu golongan lagi di atas = wahabi

Bookmark and Share

    


  Member Information For swordofdeenProfil   Hantar PM kepada swordofdeen   Pergi ke swordofdeen's Website   Quote dan BalasQuote

origami
Warga 2 Bintang
Menyertai: 02.12.2006
Ahli No: 27585
Posting: 62
Dari: malaysia

malaysia   avatar


posticon Posting pada: 15-02-07 00:41


w.salam

Tkasih saudara Saifuddin atas info kat atas 2...

satu saja pasal syi'ah ni... Taqiyyah adalah senjata utama mereka... jadi, waspadalah....

فِي قُلُوبِهِم مَّرَضٌ فَزَادَهُمُ اللّهُ مَرَضاً وَلَهُم عَذَابٌ أَلِيمٌ بِمَاكَانُوا يَكْذِبُونَ

....................................

anyway, terima kasih.... :-D

Bookmark and Share

    


  Member Information For origamiProfil   Hantar PM kepada origami   Quote dan BalasQuote

tanpanama
Warga 4 Bintang
Menyertai: 07.09.2005
Ahli No: 18761
Posting: 310
Dari: Bintang Timur

botswana  


posticon Posting pada: 15-02-07 09:49


Pada 13-02-07 18:11 , swordofdeen posting:

!!! QUOTE !!!

terlupa letak satu golongan lagi di atas = wahabi


apa kena mengena dengan wahabi??wahabi hanyalah gelaran yang di ada-adakan, wahabi juga adalah ASWJ.


p/s: igtlah...anda yang akan bertanggung jawab di akhirat apa yang anda sebarkan....

[ Telah diedit oleh: tanpanama pada 15-02-07 09:50 ]


Bookmark and Share

    


  Member Information For tanpanamaProfil   Hantar PM kepada tanpanama   Pergi ke tanpanama's Website   Quote dan BalasQuote

samudra
WARGA SETIA
Menyertai: 06.12.2005
Ahli No: 20847
Posting: 721
Dari: Tanah Melayu

stkitts_nevis   avatar


posticon Posting pada: 15-02-07 09:59


aku lebih takut orang2 yang berlagak pandai dan alim daripada USA ISRAEL DAN SYAITAN SEBENAR..time sibuk saudara islam kita melawan yahudi dan usa , muncul pula " cerdik pandai " yang melaga-lagakan menimbulkan masalah mazhab dan fahaman sehingga seperti tiada titik pertemuan perdamaian sesama islam..aku rasa hantu-hantu ini perlu dihapuskan dahulu sebelum kita mengadap syaitan sebenar..

berdosakah kalau sunnah dan syiah bersatu menentang yahudi dan usa ? berdosakah kalau kita menyokong hizbullah menentang jews ?    eeeeeeeeeeeeeeeee tak paham tak paham :-?



Bookmark and Share

    


  Member Information For samudraProfil   Hantar PM kepada samudra   Quote dan BalasQuote

samudra
WARGA SETIA
Menyertai: 06.12.2005
Ahli No: 20847
Posting: 721
Dari: Tanah Melayu

stkitts_nevis   avatar


posticon Posting pada: 15-02-07 10:40


temu bual dan muzakarah secara langsung di chanel aljazeraa semalam antara ulama sunni assyikh yusuf qardhawi dengan hashimi rafsanjani ..mudah-mudahan menjadi pintu permulaan titik pertemuan perdamaian antara sunni dengan syiah ....tapi ramai orang tak suka kalau sunni dengan syiah berdamai terutama talibarut yahudi yang tak rasmi..



Bookmark and Share

    


  Member Information For samudraProfil   Hantar PM kepada samudra   Quote dan BalasQuote

hanafirazali
Warga 4 Bintang
Menyertai: 22.09.2006
Ahli No: 26499
Posting: 327
Dari: negeri sembilan dan perak

Selangor   avatar


posticon Posting pada: 15-02-07 12:45


Dalam situasi hari ni, dengan umat Islam ditindas di negara mereka sendiri, kita jangan bertikam lidah tentang benda yang khilaf ni... yang penting Tuhan Syiah dan Tuhan ASWJ sama iaitu ALLAH AZZAWAJALLA. So, tak payah nak gaduh2... yang penting kita bersatu menentang KAFIR LAKNATULLAH daripada hidup di muka bumi ni... ALLAHUAKBAR... Wallahua'lam

Bookmark and Share

    


  Member Information For hanafirazaliProfil   Hantar PM kepada hanafirazali   Quote dan BalasQuote

xyamani
Warga 3 Bintang
Menyertai: 07.09.2006
Ahli No: 26226
Posting: 77
Dari: tepi dinding

yemen  


posticon Posting pada: 15-02-07 12:57


kalau tak silap ada hadis pasal kat akhirat nanti ada 70 lebih kelompok umat Islam tapi yang masuk syurga dahulu cuma dua golongan saja...kita termasuk kelompok mana tak tau lah kan?

Bookmark and Share

    


  Member Information For xyamaniProfil   Hantar PM kepada xyamani   Pergi ke xyamani's Website   Quote dan BalasQuote

tanpanama
Warga 4 Bintang
Menyertai: 07.09.2005
Ahli No: 18761
Posting: 310
Dari: Bintang Timur

botswana  


posticon Posting pada: 15-02-07 13:21


Pada 15-02-07 12:57 , xyamani posting:

!!! QUOTE !!!

kalau tak silap ada hadis pasal kat akhirat nanti ada 70 lebih kelompok umat Islam tapi yang masuk syurga dahulu cuma dua golongan saja...kita termasuk kelompok mana tak tau lah kan?


silap tu..hanya satu golongan sahaja daripada 73 golongan....



Bookmark and Share

    


  Member Information For tanpanamaProfil   Hantar PM kepada tanpanama   Pergi ke tanpanama's Website   Quote dan BalasQuote

swordofdeen
WARGA SETIA
Menyertai: 11.06.2003
Ahli No: 1307
Posting: 632
Dari: Somewhere on this earth

Terengganu   avatar


posticon Posting pada: 15-02-07 13:23


Pada 15-02-07 09:49 , tanpanama posting:

!!! QUOTE !!!

Pada 13-02-07 18:11 , swordofdeen posting:

!!! QUOTE !!!

terlupa letak satu golongan lagi di atas = wahabi


apa kena mengena dengan wahabi??wahabi hanyalah gelaran yang di ada-adakan, wahabi juga adalah ASWJ.


p/s: igtlah...anda yang akan bertanggung jawab di akhirat apa yang anda sebarkan....



saya hanya menulis.tanpa sebarang kata-kata mengutuk atau memuji...jadi anda hendak mentajsim kan saya berdasarkan hanya satu ayat saya? :-D kata-kata saudara sudahpun kontra sesama sendiri..maafkan saya kerana ber'kasar' sedikit

p/s kepada p/s: insyaAllah.moga kita tak jadi seperti golongan dalam ayat ke-2 surah as-saff

Bookmark and Share

    


  Member Information For swordofdeenProfil   Hantar PM kepada swordofdeen   Pergi ke swordofdeen's Website   Quote dan BalasQuote

tanpanama
Warga 4 Bintang
Menyertai: 07.09.2005
Ahli No: 18761
Posting: 310
Dari: Bintang Timur

botswana  


posticon Posting pada: 15-02-07 13:42


boleh saya tau... mentajsim tu apa eh???

Bookmark and Share

    


  Member Information For tanpanamaProfil   Hantar PM kepada tanpanama   Pergi ke tanpanama's Website   Quote dan BalasQuote

pukau
WARGA SETIA
Menyertai: 09.06.2004
Ahli No: 9369
Posting: 643
Dari: KL

Selangor   avatar


posticon Posting pada: 15-02-07 14:35


Pada 15-02-07 09:59 , samudra posting:

!!! QUOTE !!!

aku lebih takut orang2 yang berlagak pandai dan alim daripada USA ISRAEL DAN SYAITAN SEBENAR..time sibuk saudara islam kita melawan yahudi dan usa , muncul pula " cerdik pandai " yang melaga-lagakan menimbulkan masalah mazhab dan fahaman sehingga seperti tiada titik pertemuan perdamaian sesama islam..aku rasa hantu-hantu ini perlu dihapuskan dahulu sebelum kita mengadap syaitan sebenar..

berdosakah kalau sunnah dan syiah bersatu menentang yahudi dan usa ? berdosakah kalau kita menyokong hizbullah menentang jews ?    eeeeeeeeeeeeeeeee tak paham tak paham :-?

:lol: :lol: :lol:

Bookmark and Share

    


  Member Information For pukauProfil   Hantar PM kepada pukau   Quote dan BalasQuote

pukau
WARGA SETIA
Menyertai: 09.06.2004
Ahli No: 9369
Posting: 643
Dari: KL

Selangor   avatar


posticon Posting pada: 15-02-07 14:39


Pada 15-02-07 10:40 , samudra posting:

!!! QUOTE !!!

temu bual dan muzakarah secara langsung di chanel aljazeraa semalam antara ulama sunni assyikh yusuf qardhawi dengan hashimi rafsanjani ..mudah-mudahan menjadi pintu permulaan titik pertemuan perdamaian antara sunni dengan syiah ....tapi ramai orang tak suka kalau sunni dengan syiah berdamai terutama talibarut yahudi yang tak rasmi..


"talibarut yahudi yang tak rasmi"
:lol: :lol: kengkadang tanpa disadari.

2 ulamak besar sunni/syiah dah bagi penerangan. Yang masalahnya ulama2 tak rasmi dari kedua2 belah pihak.

Bookmark and Share

    


  Member Information For pukauProfil   Hantar PM kepada pukau   Quote dan BalasQuote

origami
Warga 2 Bintang
Menyertai: 02.12.2006
Ahli No: 27585
Posting: 62
Dari: malaysia

malaysia   avatar


posticon Posting pada: 15-02-07 17:37


Pada 15-02-07 09:59 , samudra posting:

!!! QUOTE !!!

aku lebih takut orang2 yang berlagak pandai dan alim daripada USA ISRAEL DAN SYAITAN SEBENAR..time sibuk saudara islam kita melawan yahudi dan usa , muncul pula " cerdik pandai " yang melaga-lagakan menimbulkan masalah mazhab dan fahaman sehingga seperti tiada titik pertemuan perdamaian sesama islam..aku rasa hantu-hantu ini perlu dihapuskan dahulu sebelum kita mengadap syaitan sebenar..

berdosakah kalau sunnah dan syiah bersatu menentang yahudi dan usa ? berdosakah kalau kita menyokong hizbullah menentang jews ?    eeeeeeeeeeeeeeeee tak paham tak paham :-?




sesama islam? inilah akibatnya, kita masih menganggap syi'ah sebagai islam.....

kalau saudara menerima syi'ah sebahagian dari islam, saudara kena terima bahawa al-Quran kita sekarang telah ditokok tambah... dan lain2 'aqidah syi'ah... sanggup?

syi'ah ni bukan mazhab @ fahaman dalam islam, tapi satu UGAMA yang lain.... :-o

Bookmark and Share

    


  Member Information For origamiProfil   Hantar PM kepada origami   Quote dan BalasQuote

abu_muaz
Warga 4 Bintang
Menyertai: 21.05.2004
Ahli No: 9096
Posting: 224
Dari: Riau - Indonesia

indonesia  


posticon Posting pada: 15-02-07 22:07


!!! QUOTE !!!

saya dari awal lagi langsung tidak memberikan sokongan kepada hezbollah dalam perangnya dengan israel....


Andai hezbollah tidak ada....memerangi Israel hukumnya wajib....
Jadi jangan lihat hezbollah..tapi lihat siapa yang diperangi....


Mengharapkan pemerintahan monarky sunni timur tengah untuk memerangi yahudi..bagai pungguk rindukan bulan....

Ana pernah bercakap dengan pemuda saudi tentang kewajiban membantu saudara di palestin...mereka menjawab.."kalau awak suka awak pergilahlah jihad ke palestin..jangan ajak kami"....

Na'uzubillah.....

Bookmark and Share

    


  Member Information For abu_muazProfil   Hantar PM kepada abu_muaz   Quote dan BalasQuote

origami
Warga 2 Bintang
Menyertai: 02.12.2006
Ahli No: 27585
Posting: 62
Dari: malaysia

malaysia   avatar


posticon Posting pada: 15-02-07 22:24


Pada 15-02-07 22:07 , abu_muaz posting:

!!! QUOTE !!!

!!! QUOTE !!!

saya dari awal lagi langsung tidak memberikan sokongan kepada hezbollah dalam perangnya dengan israel....


Andai hezbollah tidak ada....memerangi Israel hukumnya wajib....
Jadi jangan lihat hezbollah..tapi lihat siapa yang diperangi....


Mengharapkan pemerintahan monarky sunni timur tengah untuk memerangi yahudi..bagai pungguk rindukan bulan....

Ana pernah bercakap dengan pemuda saudi tentang kewajiban membantu saudara di palestin...mereka menjawab.."kalau awak suka awak pergilahlah jihad ke palestin..jangan ajak kami"....

Na'uzubillah.....



iyer, betul... wajib memerangi israil... sekarang, saya nak tau... hizbullah dok buat apa? :roll: ada dia bantu islam di palestin? kenapa kejap saja lawan israil? macam memain saja...


dari dulu lagi org dok kata, jangan sokong hizbullah... sokong juga.... sekarang, haa... kena lah umpan mereka.... tengok, kejap saja dah lupa... tak ingat ke siapa yang menentang israil dari dulu sampai sekarang? mempertahankan masjid aqsa?.... hizbullah, di mana mereka?

peperangan di Lubnan hari 2 boleh dikatakan sebagai peropaganda syi'ah juga sebenarnya... tengoklah sendiri bertapa berjanya peropaganda mereka 2... sekarang, orang mula membenci sunni... bila disebut pengganas saja, itulah sunni... inilah tipudaya syi'ah.... sekarang... afghanistan, iraq dan lubnan dah dikuasai syi'ah... Kenapa? bukankah kerana kebodohan kita sendiri yang tidak mahu mengambil iktibar dari sejarah.....

Bookmark and Share

    


  Member Information For origamiProfil   Hantar PM kepada origami   Quote dan BalasQuote

origami
Warga 2 Bintang
Menyertai: 02.12.2006
Ahli No: 27585
Posting: 62
Dari: malaysia

malaysia   avatar


posticon Posting pada: 15-02-07 22:28


sebenarnya, tak ada faedah kalau kita bincang isu semasa syi'ah etc. semata2... sebab, sebelum 2, kita kena tau dulu syi'ah tu apa....

Bookmark and Share

    


  Member Information For origamiProfil   Hantar PM kepada origami   Quote dan BalasQuote

tanpanama
Warga 4 Bintang
Menyertai: 07.09.2005
Ahli No: 18761
Posting: 310
Dari: Bintang Timur

botswana  


posticon Posting pada: 15-02-07 22:32


sebab tu kena dapatkan buku hasil kajian Maulana Asri Yusuf ni dulu...
tak mahal harganya RM80 saja dengan ketebalan 900 lebih muka surat....

http://www.al-ahkam.net/home/upload/rte/syiah_jaafariyyah_000.gif

Kepada sesiapa yang berminat untuk mengkaji tentang Syiah Imamiyah melalui kitab induk mereka, inilah buku pertama yang mesti dimiliki. Atau untuk mereka yang tidak boleh berbahasa Arab juga perlu memiliki buku ini. Kerana senarai aqidah-aqidah Syiah adalah berbahasa Melayu. Dan sekalipun lampiran kitab-kitab Syiah Imamiyah berbahasa Arab, sekurang-kurangnya kita dapat lihat dengan mata kepala kita sendiri, itulah yang selama ini yang mereka iktiqadkan melalui kitab-kitab berkenaan.

[ Telah diedit oleh: tanpanama pada 15-02-07 22:35 ]


Bookmark and Share

    


  Member Information For tanpanamaProfil   Hantar PM kepada tanpanama   Pergi ke tanpanama's Website   Quote dan BalasQuote

abu_muaz
Warga 4 Bintang
Menyertai: 21.05.2004
Ahli No: 9096
Posting: 224
Dari: Riau - Indonesia

indonesia  


posticon Posting pada: 15-02-07 22:34


!!! QUOTE !!!

iyer, betul... wajib memerangi israil... sekarang, saya nak tau... hizbullah dok buat apa? ada dia bantu islam di palestin? Kenapa kejap saja lawan israil? macam memain saja...


Hasil dari perang hezbollah - israel adalah effect psikologi dimana kita tahu israel tidak sehebat yang diduga....sebelum perang ini orang beranggapan israel bagai musuh yang tak sentuh...

Sekali lagi ana katakan jangan lihat hizbollah tapi lihat siapa yang diperangi...

Andai cina pun memerangi israel...maka cina adalah kawan yang wajib dibantu...

Satu lagi info...bahawa orang2 saudi sangat percaya jika amerika keluar dari negerinya maka syiah akan menaklukan saudi....

inilah issue sesat yang dihembus amerika agar tetap bercokol di saudi dan negara timur tengah lainnya..dan ini juga dikatakan oleh orang afghanistan....

Bookmark and Share

    


  Member Information For abu_muazProfil   Hantar PM kepada abu_muaz   Quote dan BalasQuote

origami
Warga 2 Bintang
Menyertai: 02.12.2006
Ahli No: 27585
Posting: 62
Dari: malaysia

malaysia   avatar


posticon Posting pada: 15-02-07 22:50


Pada 15-02-07 22:34 , abu_muaz posting:

!!! QUOTE !!!

!!! QUOTE !!!

iyer, betul... wajib memerangi israil... sekarang, saya nak tau... hizbullah dok buat apa? ada dia bantu islam di palestin? Kenapa kejap saja lawan israil? macam memain saja...


Hasil dari perang hezbollah - israel adalah effect psikologi dimana kita tahu israel tidak sehebat yang diduga....sebelum perang ini orang beranggapan israel bagai musuh yang tak sentuh...




tidak sehebat yang diduga? iye ke? propaganda saja 2... kalau israil betul-betul nak bom, alah, setakat hizbullah tu, apa lah sangat.... yang kat palestin dok perang lama bukan main pun israil boleh buat.... tapi, tak pelik ke... israil dengan hizbullah boleh buat tak tahu saja lepas perang.... hizbullah buat hal sendiri, sdgkan israil terus dok serang org islam di palestin.... kalau kuat sangat hizbullah, Kenapa tak teruskan lawan israil...

Bookmark and Share

    


  Member Information For origamiProfil   Hantar PM kepada origami   Quote dan BalasQuote

origami
Warga 2 Bintang
Menyertai: 02.12.2006
Ahli No: 27585
Posting: 62
Dari: malaysia

malaysia   avatar


posticon Posting pada: 15-02-07 22:53


Pada 15-02-07 22:34 , abu_muaz posting:

!!! QUOTE !!!

!!! QUOTE !!!

iyer, betul... wajib memerangi israil... sekarang, saya nak tau... hizbullah dok buat apa? ada dia bantu islam di palestin? Kenapa kejap saja lawan israil? macam memain saja...



Sekali lagi ana katakan jangan lihat hizbollah tapi lihat siapa yang diperangi...

Andai cina pun memerangi israel...maka cina adalah kawan yang wajib dibantu...

Satu lagi info...bahawa orang2 saudi sangat percaya jika amerika keluar dari negerinya maka syiah akan menaklukan saudi....

inilah issue sesat yang dihembus amerika agar tetap bercokol di saudi dan negara timur tengah lainnya..dan ini juga dikatakan oleh orang afghanistan....


betul, lihat siapa yang diperangi dan siapa yang memerangi... bukankah hizbullah tu syi'ah? dan tidakkah syi'ah tu bukan islam?

Bookmark and Share

    


  Member Information For origamiProfil   Hantar PM kepada origami   Quote dan BalasQuote

origami
Warga 2 Bintang
Menyertai: 02.12.2006
Ahli No: 27585
Posting: 62
Dari: malaysia

malaysia   avatar


posticon Posting pada: 15-02-07 22:54


tu lah ana kata, kita bincangkan pasal syi'ah dulu.... apamacam, setuju?

Bookmark and Share

    


  Member Information For origamiProfil   Hantar PM kepada origami   Quote dan BalasQuote

abu_muaz
Warga 4 Bintang
Menyertai: 21.05.2004
Ahli No: 9096
Posting: 224
Dari: Riau - Indonesia

indonesia  


posticon Posting pada: 15-02-07 22:57


Beginilah kalau dah benci sampai ke ubun ubun...

ana tak kata hezbollah kuat...tapi fraksi selemah hezbollah bisa memberi pelajaran pada Israel....

Yang jadi pertanyaan..mana peran monarky timur tengah yang berpahaman sunni???

Dan berita terbaru Qatar akan membuka hubungan diplomatic dengan Israel...
Sunni apa macam tu.....

Bookmark and Share

    


  Member Information For abu_muazProfil   Hantar PM kepada abu_muaz   Quote dan BalasQuote

abu_muaz
Warga 4 Bintang
Menyertai: 21.05.2004
Ahli No: 9096
Posting: 224
Dari: Riau - Indonesia

indonesia  


posticon Posting pada: 15-02-07 23:00


!!! QUOTE !!!

betul, lihat siapa yang diperangi dan siapa yang memerangi... bukankah hizbullah tu syi'ah? dan tidakkah syi'ah tu bukan islam?


sedih ana cakap bahawa....siapa pun melawan israel harus dibantu karena israel harus dilenyapkan...kerena hukum memerangi yahudi wajib...

Bookmark and Share

    


  Member Information For abu_muazProfil   Hantar PM kepada abu_muaz   Quote dan BalasQuote

origami
Warga 2 Bintang
Menyertai: 02.12.2006
Ahli No: 27585
Posting: 62
Dari: malaysia

malaysia   avatar


posticon Posting pada: 15-02-07 23:04


!!! QUOTE !!!

Satu lagi info...bahawa orang2 saudi sangat percaya jika amerika keluar dari negerinya maka syiah akan menaklukan saudi....

inilah issue sesat yang dihembus amerika agar tetap bercokol di saudi dan negara timur tengah lainnya..dan ini juga dikatakan oleh orang afghanistan....



kita tengok sendiri... bila amarika masuk ke mana-mana negara islam... apa yang jadi... siapa yang untung? bukankah syi'ah?!

Bookmark and Share

    


  Member Information For origamiProfil   Hantar PM kepada origami   Quote dan BalasQuote

origami
Warga 2 Bintang
Menyertai: 02.12.2006
Ahli No: 27585
Posting: 62
Dari: malaysia

malaysia   avatar


posticon Posting pada: 15-02-07 23:06


Pada 15-02-07 23:00 , abu_muaz posting:

!!! QUOTE !!!

!!! QUOTE !!!

betul, lihat siapa yang diperangi dan siapa yang memerangi... bukankah hizbullah tu syi'ah? dan tidakkah syi'ah tu bukan islam?


sedih ana cakap bahawa....siapa pun melawan israel harus dibantu karena israel harus dilenyapkan...kerena hukum memerangi yahudi wajib...



iye, betul... tapi kena ingat, HUKUM MEMERANGI SYI'AH JUGA WAJIB!!! BAHKAN ITU LEBIH UTAMA!!!

Bookmark and Share

    


  Member Information For origamiProfil   Hantar PM kepada origami   Quote dan BalasQuote

abu_muaz
Warga 4 Bintang
Menyertai: 21.05.2004
Ahli No: 9096
Posting: 224
Dari: Riau - Indonesia

indonesia  


posticon Posting pada: 15-02-07 23:09


No..no.... bro...
tak ada bukti syiah dapat untung di afghanistan....

Di irak syiah naik daun karena mereka memang mayoritas....

Sistem demokrasi selalu memenangkan mayoritas....

Jika syiah jadi berkuasa diirak jangan salahkan syiahnya tapi salahkanlah "demokrasi pilihan raya" yang dirancang penjajah amerika....

Bukan salah syiah tapi salah demokrasi...
bedakan itu bro....

Bookmark and Share

    


  Member Information For abu_muazProfil   Hantar PM kepada abu_muaz   Quote dan BalasQuote

abu_muaz
Warga 4 Bintang
Menyertai: 21.05.2004
Ahli No: 9096
Posting: 224
Dari: Riau - Indonesia

indonesia  


posticon Posting pada: 15-02-07 23:12


!!! QUOTE !!!

iye, betul... tapi kena ingat, HUKUM MEMERANGI SYI'AH JUGA WAJIB!!! BAHKAN ITU LEBIH UTAMA!!!


dah pandai berfatwa nampaknya kawan satu ini...

kek..kek..kek....

Bookmark and Share

    


  Member Information For abu_muazProfil   Hantar PM kepada abu_muaz   Quote dan BalasQuote

origami
Warga 2 Bintang
Menyertai: 02.12.2006
Ahli No: 27585
Posting: 62
Dari: malaysia

malaysia   avatar


posticon Posting pada: 15-02-07 23:12


Pada 15-02-07 23:09 , abu_muaz posting:

!!! QUOTE !!!

No..no.... bro...
tak ada bukti syiah dapat untung di afghanistan....

Di irak syiah naik daun karena mereka memang mayoritas....

Sistem demokrasi selalu memenangkan mayoritas....

Jika syiah jadi berkuasa diirak jangan salahkan syiahnya tapi salahkanlah "demokrasi pilihan raya" yang dirancang penjajah amerika....

Bukan salah syiah tapi salah demokrasi...
bedakan itu bro....



ooo.... tak untung ke? tak ke sekarang afghanistan + iraq dah jadi negara syi'ah? aswj jadi pengganas.......

Bookmark and Share

    


  Member Information For origamiProfil   Hantar PM kepada origami   Quote dan BalasQuote

origami
Warga 2 Bintang
Menyertai: 02.12.2006
Ahli No: 27585
Posting: 62
Dari: malaysia

malaysia   avatar


posticon Posting pada: 15-02-07 23:19


Pada 15-02-07 23:12 , abu_muaz posting:

!!! QUOTE !!!

!!! QUOTE !!!

iye, betul... tapi kena ingat, HUKUM MEMERANGI SYI'AH JUGA WAJIB!!! BAHKAN ITU LEBIH UTAMA!!!


dah pandai berfatwa nampaknya kawan satu ini...

kek..kek..kek....


syi'ah tu macam musuh dalam selimut...kalau kita terima syi'ah, secara tak langsung, kita akan tolak islam..... macam mu'tazilah, khawarij dsbgnya....

Bookmark and Share

    


  Member Information For origamiProfil   Hantar PM kepada origami   Quote dan BalasQuote

abu_muaz
Warga 4 Bintang
Menyertai: 21.05.2004
Ahli No: 9096
Posting: 224
Dari: Riau - Indonesia

indonesia  


posticon Posting pada: 15-02-07 23:23


FATWA ASSYEIK DR ORIGAMI DARI MALAYSIA...

!!! QUOTE !!!

ye, betul... tapi kena ingat, HUKUM MEMERANGI SYI'AH JUGA WAJIB!!! BAHKAN ITU LEBIH UTAMA!!!


KEK..KEK..KEK....

Bookmark and Share

    


  Member Information For abu_muazProfil   Hantar PM kepada abu_muaz   Quote dan BalasQuote

origami
Warga 2 Bintang
Menyertai: 02.12.2006
Ahli No: 27585
Posting: 62
Dari: malaysia

malaysia   avatar


posticon Posting pada: 15-02-07 23:24


Pada 15-02-07 23:23 , abu_muaz posting:

!!! QUOTE !!!

FATWA ASSYEIK DR ORIGAMI DARI MALAYSIA...

!!! QUOTE !!!

ye, betul... tapi kena ingat, HUKUM MEMERANGI SYI'AH JUGA WAJIB!!! BAHKAN ITU LEBIH UTAMA!!!


KEK..KEK..KEK....



:lol: :lol: :lol:

Bookmark and Share

    


  Member Information For origamiProfil   Hantar PM kepada origami   Quote dan BalasQuote

origami
Warga 2 Bintang
Menyertai: 02.12.2006
Ahli No: 27585
Posting: 62
Dari: malaysia

malaysia   avatar


posticon Posting pada: 15-02-07 23:25


nak tanya, apa pandangan en. abu_muaz tentang syi'ah?

Bookmark and Share

    


  Member Information For origamiProfil   Hantar PM kepada origami   Quote dan BalasQuote

abu_muaz
Warga 4 Bintang
Menyertai: 21.05.2004
Ahli No: 9096
Posting: 224
Dari: Riau - Indonesia

indonesia  


posticon Posting pada: 15-02-07 23:36


saat ini ana berlepas diri dari membahas syiah...

Ana tak lihat syiah atau bukan tapi ana lihat israelnya...

Siapa memerangi Israel adalah kawanku....dan siapa yang berkawan dengan israel adalah musuhku....

Kata pepatah "Musuh dari musuhku adalah sahabat..."

Quran 4: 144
Hai orang-orang yang beriman, janganlah kamu mengambil orang-orang kafir menjadi wali dengan meninggalkan orang-orang mukmin. Inginkah kamu mengadakan alasan yang nyata bagi Allah (untuk menyiksamu) ?

dalam hadist At Tirmidzi Rasulullah bersabda yang artinya “ Sungguh aku akan mengusir Yahudi dan Nasrani dari Jazirah Arab dan tidak akan aku biarkan mereka kecuali mereka memeluk agama Islam.

Bookmark and Share

    


  Member Information For abu_muazProfil   Hantar PM kepada abu_muaz   Quote dan BalasQuote

origami
Warga 2 Bintang
Menyertai: 02.12.2006
Ahli No: 27585
Posting: 62
Dari: malaysia

malaysia   avatar


posticon Posting pada: 15-02-07 23:44


Pada 15-02-07 23:36 , abu_muaz posting:

!!! QUOTE !!!



Quran 4: 144
Hai orang-orang yang beriman, janganlah kamu mengambil orang-orang kafir menjadi wali dengan meninggalkan orang-orang mukmin. Inginkah kamu mengadakan alasan yang nyata bagi Allah (untuk menyiksamu) ?


haa... kalau nak tau, syi'ah tu pun sesat... bukan islam....

Bookmark and Share

    


  Member Information For origamiProfil   Hantar PM kepada origami   Quote dan BalasQuote

abu_muaz
Warga 4 Bintang
Menyertai: 21.05.2004
Ahli No: 9096
Posting: 224
Dari: Riau - Indonesia

indonesia  


posticon Posting pada: 15-02-07 23:50


Kholash..ya akhi....

Ana nak isya dulu....asik depan PC saja dari tadi.......

Bookmark and Share

    


  Member Information For abu_muazProfil   Hantar PM kepada abu_muaz   Quote dan BalasQuote

origami
Warga 2 Bintang
Menyertai: 02.12.2006
Ahli No: 27585
Posting: 62
Dari: malaysia

malaysia   avatar


posticon Posting pada: 15-02-07 23:50


Pada 15-02-07 23:50 , abu_muaz posting:

!!! QUOTE !!!

Kholash..ya akhi....

Ana nak isya dulu....asik depan PC saja dari tadi.......



silakan..... 8-)

Bookmark and Share

    


  Member Information For origamiProfil   Hantar PM kepada origami   Quote dan BalasQuote

nano
Warga 5 Bintang
Menyertai: 20.10.2005
Ahli No: 19971
Posting: 386

blank   avatar


posticon Posting pada: 16-02-07 07:13


Saya sependapat dengan Saifuddin dan abu muaz.Kita patut beri tumpuan kepada menentang isreal-US dulu,kemudian baru lah musuh2 lain.Kita ni kan lemah tak boleh lah nak hadap semua sekali dalam satu masa.
Betul lah syiah tu sesat ... no argue.tapi yang menjajah dan banyak mempengaruhi orang Islam hari ini ialah Isreal-US.Ikut lah tindakan yang dilakukan ulama besar seperti Al-Qardhawi tu.

Bookmark and Share

    


  Member Information For nanoProfil   Hantar PM kepada nano   Quote dan BalasQuote

pukau
WARGA SETIA
Menyertai: 09.06.2004
Ahli No: 9369
Posting: 643
Dari: KL

Selangor   avatar


posticon Posting pada: 16-02-07 12:34


Assalamualaikum,

Origami mengkafirkan syiah. Tapi bagaimana pula dengan beberapa kenyataan Yusuf Qardawi dalam Islamonline.com dan Prof Mahmud Zuhdi dalam temuramah beliau di akhbar Siasah beberapa bulan lepas. Kedua-duanya kata Syiah tak ada masalah dari segi akidah. Malah mengiktiraf sebagai salah satu cabang mazhab. Kalau nak kaji sampai lubang cacing memang takkan habis. masing-masing ada hujjah tersendiri.

Mana satu aku nak ikut ni? :-?
Nak ikut ulamak ke atau ulamak borak?

Bookmark and Share

    


  Member Information For pukauProfil   Hantar PM kepada pukau   Quote dan BalasQuote

origami
Warga 2 Bintang
Menyertai: 02.12.2006
Ahli No: 27585
Posting: 62
Dari: malaysia

malaysia   avatar


posticon Posting pada: 16-02-07 14:55


Pada 16-02-07 12:34 , pukau posting:

!!! QUOTE !!!

Assalamualaikum,

Origami mengkafirkan syiah. Tapi bagaimana pula dengan beberapa kenyataan Yusuf Qardawi dalam Islamonline.com dan Prof Mahmud Zuhdi dalam temuramah beliau di akhbar Siasah beberapa bulan lepas. Kedua-duanya kata Syiah tak ada masalah dari segi akidah. Malah mengiktiraf sebagai salah satu cabang mazhab. Kalau nak kaji sampai lubang cacing memang takkan habis. masing-masing ada hujjah tersendiri.

Mana satu aku nak ikut ni? :-?
Nak ikut ulamak ke atau ulamak borak?


tiada masalah 'aqidah? iye ke...

orang yang beri'tiqad dengan Aqidah 'at-Tahrif fi al-Quran', adakah mereka islam?!

orang yang beri'tiqad dengan Aqidah 'al-Imamah dan al-Walayah', adakah mereka islam?!

orang yang menolak 'aqidah 'khatminnubuwwah', adakah mereka islam?!

orang yang beri'tiqad dengan Aqidah 'Takfir as-Sahabah', adakah mereka islam?!


dan banyak lagi 'aqidah2 sesat syi'ah yang lain...
ADAKAH INI SATU MAZHAB DARI UGAMA ISLAM YANG MAHA SUCI INI!!!

kalau bukan islam...... :roll:
[ Telah diedit oleh: origami pada 16-02-07 15:07 ]


Bookmark and Share

    


  Member Information For origamiProfil   Hantar PM kepada origami   Quote dan BalasQuote

abu_muaz
Warga 4 Bintang
Menyertai: 21.05.2004
Ahli No: 9096
Posting: 224
Dari: Riau - Indonesia

indonesia  


posticon Posting pada: 16-02-07 21:43


Ada yang bertanya:
“Yang kami hormati Asy-Syaikh Shalih bin Muhammad Al-Luhaidan, semoga Allah menjagamu dan menuntunmu.

Tidak diragukan lagi bahwa Anda juga mengetahui kenyataan pahit yang dialami kaum muslimin di dunia Islam yang mana terjadi berbagai fitnah dan peperangan.

Khususnya peperangan yang terjadi antara Yahudi dan kelompok Hizbullah yang merupakan kelompok Syi’ah di Libanon. Apa sikap seorang muslim terhadap peperangan ini?

Sebab kita mendengar adanya ajakan untuk berjihad bersama mereka dan mendoakan kemenangan untuk mereka ketika qunut. Kaum muslimin menjadi bingung dalam hal ini. Apa pengarahan dari Anda?”

Beliau menjawab:
“Tidak diragukan lagi bahwa kelompok yang menamakan dirinya dengan Hizbullah (kelompok Allah -pent) adalah Hizbur Rafidhah (kelompok Rafidhah/Syi’ah).

Dan Rafidhah telah diketahui (kesesatannya -pent) dan telah diketahui (sesatnya) manhaj (metode) mereka.

Mereka hakekatnya menganggap mayoritas Ahlus Sunnah… (bahwa) semua Ahlus Sunnah adalah orang kafir. Ini adalah hal yang tidak samar bagi orang yang menelaah buku-buku mereka.

Kita berlindung kepada Allah agar jangan sampai kita menolong, membela, dan membantu mereka yang itu akan membuat mereka semakin kuat. Mereka bagian dari Iran.

Tidak ragu lagi (benarnya -pent) ucapan pemimpin Mesir: “Sesungguhnya Syi’ah yang ada di negara ini dengan yang di Iran sama saja. Sebab, kecenderungan dan loyalitas mereka kepada Iran.”

Namun, bila masyarakat tertimpa musibah hendaknya segera memperbaikinya menurut cara yang sesuai (syariat) dan bisa memperbaiki musibah itu.

Adapun apa yang menimpa Libanon secara umum, kalau tidak bisa dikatakan semua, dalangnya adalah kelompok ini.

Mereka yang menamakan dirinya dengan kelompok Allah (Hizbullah), sebenarnya mereka adalah Hizbusy Syaithan (kelompok/partai Setan)! Sekian.”

(Fatwa ini adalah kutipan fatwa suara Asy-Syaikh Shalih Al-Luhaidan ketika menjawab dua pertanyaan saat Daurah Al-Imam Abdul Aziz bin Abdillah bin Baz rahimahullahu.

Lantas situs Ar-Radd mentranskripnya dan menyebarkannya di situsnya serta dikutip di Sahab.net. URL sumber http://www.sahab.net/forums/showthread.php?t=337317. Fatwa ini diterjemahkan oleh Abu Mu’awiyah M. Ali bin Ismail Al-Medani. Asy-Syariah mengambilnya dari website salafy.or.id)

----------------------------
p/s :

Maka jadilah umat Islam sebagai penonton....akibat terlalu benci pada syiah....kalau takut dengan Israel cakap saja terus terang encik....usah berbelit belit....

Andai hezbollah tidak ada...memerangi Israel hukumnya wajib....jangan lihat hezbollah tapi lihat siapa yang diperangi

Bookmark and Share

    


  Member Information For abu_muazProfil   Hantar PM kepada abu_muaz   Quote dan BalasQuote

ibnu_musa

Menyertai: 11.05.2005
Ahli No: 16451
Posting: 5335
Dari: Putrajaya

KualaLumpur   avatar


posticon Posting pada: 16-02-07 21:45


biasala, kan warga ukhwah ni bertaraf ULAMA' belaka, dah terlajak alim sebab tu perkara khilaf pun nak dibesar2kan.

kan dah kata, anta nak anggap syiah itu sesat berdasarkan ulama' sekian2, silakanlah. tapi yang dok salahkan ulama' lain yang anggap syiah itu masih Islam apahal?

ulama' sesama ulama' tak ada gaduh2, kita pula yang berlagak ulama' kat sini, susah2.

syiah ghulat kafirkan para sahabat, kat sini pun ada juga sunni ghulat yang dari dulu sampai sekarang beria-ia kafirkan syiah.

Islam itu agama yang sederhana, umat Islam itu adalah umat sederhana (pertengahan), "ummatan wasatan".

dah boleh tutup kes ni, kalau tak takkan habis. minta maaf, wassalam.


-----------------
|============================|
| ()"*"()
| ( 'o', )
|(,,)=(,,)=======================|


Bookmark and Share

    


  Member Information For ibnu_musaProfil   Hantar PM kepada ibnu_musa   Quote dan BalasQuote

Member Messages

Forum Search & Navigation

 

Log in to check your private messages

Silakan Login atau Mendaftar





  


 

[ Carian Advance ]

Jum ke Forum 




Datacenter Solution oleh Fivio.com Backbone oleh JARING Bukan Status MSCMyPHPNuke Portal System

Disclaimer: Posting dan komen di dalam Portal Komuniti Ukhwah.com ini adalah menjadi hak milik ahli
yang menghantar. Ia tidak menggambarkan keseluruhan Portal Komuniti Ukhwah.com.
Pihak pengurusan tidak bertanggung jawab atas segala perkara berbangkit
dari sebarang posting, interaksi dan komunikasi dari Portal Komuniti Ukhwah.com.


Disclaimer: Portal Komuniti Ukhwah.com tidak menyebelahi atau mewakili mana-mana parti politik
atau sebarang pertubuhan lain. Posting berkaitan politik dan sebarang pertubuhan di dalam laman web ini adalah menjadi
hak milik individu yang menghantar posting. Ia sama-sekali tidak ada
kena-mengena, pembabitan dan gambaran sebenar pihak pengurusan Portal Komuniti Ukhwah.com

Portal Ukhwah
© Hakcipta 2003 oleh Ukhwah.com
Tarikh Mula: 14 Mei 2003, 12 Rabi'ul Awal 1424H (Maulidur Rasul)
Made in: Pencala Height, Bandar Sunway dan Damansara Height
Dibina oleh Team Walasri




Loading: 0.159218 saat. Lajunya....