Array
Welcome To Portal Komuniti :: Ukhwah.com

  Create An Account Home  ·  Topik  ·  Statistik  ·  Your Account  ·  Hantar Artikel  ·  Top 10 02-12-2022  

  Login
Nickname

Password

>> Mendaftar <<

  Mutiara Kata
Semua orang boleh menjadi guru, tak semua guru boleh menjadi pendidik
-- Kata Bijaksana

  Menu Utama

  Keahlian Ukhwah.com
Terkini: navratan
Hari Ini: 0
Semalam: 0
Jumlah Ahli: 43152

  Sedang Online
Sedang Online:
Tetamu: 27
Ahli: 0
Jumlah: 27




  Yang Masuk Ke Sini
sadiqah: 60 hari yang lalu
owl_UM: 63 hari yang lalu


Suara Hatiku
Topik: nak cari ke tak????


Carian Forum

Moderator: Administrator, zulman
Portal Komuniti :: Ukhwah.com Indeks Forum
  »» Suara Hatiku
    »» nak cari ke tak????

Please Mendaftar To Post


Oleh nak cari ke tak????

nur_kasih87
Warga 2 Bintang
Menyertai: 12.11.2006
Ahli No: 27305
Posting: 57
Dari: dialam sementara....

Kedah   avatar


posticon Posting pada: 11-02-07 13:19


salam.telah diketahui yang jodoh pertemuan di tangan Tuhan.tapi kadang-kadang bila org pandang kita keseorangan tambah2 oleh yang berkaple,mereka mungkin akan anggap yang kita mana xada org yang nak padahal kita yakin yang jodoh Allah yang tentukan dan tak perlu mencari.kalau boleh tolong jelaskan dengan lebih mendalam kepada yang berkaple tu supaya xsangka macam tu....


-----------------
ilmu yang dimiliki masih belum cukup untuk menjadikan diriku seorang hamba yang beriman...moga matlamatku untuk mendapat redhoMu tercapai....


Bookmark and Share

    


  Member Information For nur_kasih87Profil   Hantar PM kepada nur_kasih87   Quote dan BalasQuote

syemarly

Menyertai: 06.08.2004
Ahli No: 10520
Posting: 3181
Dari: PINGGIRAN WILAYAH

usa   avatar


posticon Posting pada: 13-02-07 21:36


tu yang kadang-kadang pening ni...Kalau ikut suasana berkapel kita terasa ketinggalan...tapi Kalau ikut keadaan lain terasa menambah dosa pula...memang pokok pangkalnye depend pada diri seseorang tapi yang jadi tak tahan tu bila suara2 sumbang kata org yang macam ni ketinggalan atau tak laku atau apa-apa saja yang buat kita bengang...suka hati org tu r nak kapel ke tak...ye tak..?

Bookmark and Share

    


  Member Information For syemarlyProfil   Hantar PM kepada syemarly   Quote dan BalasQuote

Marziana_
Warga 3 Bintang
Menyertai: 25.10.2005
Ahli No: 20064
Posting: 96
Dari: Bumi Allah

Perak   avatar


posticon Posting pada: 13-02-07 22:45


Assalamulaikum..
pada saya berkaple ke tak itu tak penting..
biarla apa yang orang nak cakap..
bukannya berkaple tu satu kewajipan..
lagipun kadang kadang berkaple ni boleh mendatangkan masalah juga..
kalau nak ikutkan..
ramai orang yang tak pernah berkaple tapi last last kawin jugak..
dan ada yang berkaple sampai sekarang tak kawin..
jadi berkaple tak semestinya boleh tentukan jodoh kita...
Wallahualam...

Bookmark and Share

    


  Member Information For Marziana_Profil   Hantar PM kepada Marziana_   Quote dan BalasQuote

hanafirazali
Warga 4 Bintang
Menyertai: 22.09.2006
Ahli No: 26499
Posting: 327
Dari: negeri sembilan dan perak

Selangor   avatar


posticon Posting pada: 13-02-07 23:02


Assalamualaikum... pada pendapat saya berkaple tu mestilah dilanjutkan dengan ikatan perkahwinan... kerana itu tujuan kita berkawan dengan psngan kita kan... cuma sbelum masa pernikahan tu berlangsung kita kena pastikan bahawa kita masih bukan muhrim dengan si dia.. so hubungan kita sama juga dengan hbngan kita dengan org yang lain... tak boleh berdua- duaan sehingga menimbulkan fitnah... Wallahua'lam

Bookmark and Share

    


  Member Information For hanafirazaliProfil   Hantar PM kepada hanafirazali   Quote dan BalasQuote

rie_boyz
Warga 3 Bintang
Menyertai: 02.10.2006
Ahli No: 26704
Posting: 133
Dari: upm bintulu,sarawak

Terengganu  


posticon Posting pada: 13-02-07 23:23


banyak bersabarlah nur...jangan peduli orang kata apa pun just ikut diri sendiri.Kalau nur fikir berkaple boleh melalaikan nur jangan cuba sesekali memang cinta akan datang sendiri tapi nur kena ingat cinta akan datang jika ada sesuatu yang memujuknya datang..faham2kanlah..soal ketinggalan sebab xdekaple buangkan jauh sangkaan tu..pepun kita hidup untuk kita bukan untuk orang lain...

Bookmark and Share

    


  Member Information For rie_boyzProfil   Hantar PM kepada rie_boyz   Quote dan BalasQuote

nurilham7
Warga 4 Bintang
Menyertai: 12.11.2005
Ahli No: 20317
Posting: 241
Dari: seremban

NegeriSembilan   avatar


posticon Posting pada: 14-02-07 00:02


kasihan betul kat sesiapa yang tengah hanyut dibuai arus couple ini..Kenapa kasihan??sebab dia masih belum sedar lagi yang apa yang mereka buat tu satu dosa bukan pahala....sebab menghampiri zina..satu lagi mereka dah banyak buang masa dengan keluar dating dengan pasangan masing-masing....masa tu kan emas....banyak lagi benda-benda berfaedah dia boleh buat......daripada keluar berdating tanpa dapat sebarang manfaat....

cakap pasal couple ini...teringat pula masa dulu...bukan dululah...tahun lepas...masa tu kat city park waktu malam jogging dengan adik(kalau siang panas nanti kena sun burn..kui3..)....kalau mlm kat sana aktiviti kaple2 ni memang hangat....pas tu kita org kaco satu pasangan ini...wahahaha...padan muka...tangan si laki tu dah merayap entah mana...bila kat org duduk dekat mereka terus tarik tangan itu.....lepas itu kita org buat bising kat situ bagi emosi mereka terganggu sikit...wakaka.....padan muka....kalau nak tegur tak berani...jadi kacau pun jadi lah.... :lol:

[ Telah diedit oleh: nurilham7 pada 14-02-07 00:04 ]


Bookmark and Share

    


  Member Information For nurilham7Profil   Hantar PM kepada nurilham7   Quote dan BalasQuote

sya_ryn
WARGA SETIA
Menyertai: 25.09.2004
Ahli No: 11387
Posting: 3187
Dari: Tanjung Malim Perak

Sabah   avatar


posticon Posting pada: 07-03-07 20:52


bila perasaan berbisik sayang,cinta akan hadir di hati...

Bookmark and Share

    


  Member Information For sya_rynProfil   Hantar PM kepada sya_ryn   Quote dan BalasQuote

sofea_84
Warga Rasmi
Menyertai: 23.01.2007
Ahli No: 28309
Posting: 9
Dari: darul iman

Terengganu  


posticon Posting pada: 07-03-07 21:25


assalamualaikum
bagi saya tak payah lah nak pening2 fikir fasal ni
bila tiba masanya nanti...
cinta tu datang dengan sendiri..
tak payah nak dipaksa2
yang penting jaga diri kita baik2..
dan sentiasa berdoa...
terutamanya untuk seorang muslimah..
mahalkan nilai cintamu untuk seorang lelaki...
.....(",).....

Bookmark and Share

    


  Member Information For sofea_84Profil   Hantar PM kepada sofea_84   Quote dan BalasQuote

anis_zulaikha

Menyertai: 13.07.2004
Ahli No: 10004
Posting: 1736
Dari: malaya

NegeriSembilan   avatar


posticon Posting pada: 07-03-07 22:37


ummat kita hari ni sebenarnya dah terpengaruh dengan budaya barat... yaALLAH, jauhkanlah penyakit sosial barat menular semakin teruk dalam umatku...
kalau orang barat, satu kehinaan bagi seorang perempuan yang masih virgin bila dah habis belajar... tu ke yang masyarakat kita nak??? memang tak keterlaluan anis kata kalau berkaple( dating sokmo2 siang malam) mendekatkan pada zina...

ye lah sebab bila berkaple ni semuanya indah, dan mula lah menidakkan dosa yang memula berlaku secara eksiden(contoh seperti tersentuh etc)

lama-lama, bukan setakat terlanjur, dan tu lah yang jadi buang bayi saban hari....

bagi yang masih mencari ni, tak boleh percaya sepenuhnya apa yang nampak kat mata... contoh, nampak baik saja budak ni, tak mengapa lah, boleh lah couple dengan dia... mesti terjamin masa depan ni...

jangan lah... sebab apa yang kita nampak tu mungkin pembohongan semata2.. kalau dah hati ada "rasa ", kenalkan dengan mak ayah.. jangan biarkan syaitan mencelah dalam hubungan yang kita harapkan syurga penghujungnya.....

sebab syaitan sentiasa mencari peluang untuk menggelincirkan kita buat dosa...

bila, sekali melakukan dose ni, kita akan rasa seronok untuk melakukan lagi.. contoh dating...

bagi yang di alam "chenta" anis nasihatkan, kawal diri... jangan sesekali, mengakhirkan syurga impian kita dengan raungan sesalan yang berpanjangan dalam neraka jahannam...

aku berlindung dari MU YA ALLAH...

Bookmark and Share

    


  Member Information For anis_zulaikhaProfil   Hantar PM kepada anis_zulaikha   Quote dan BalasQuote

illyna
Warga Rasmi
Menyertai: 27.02.2007
Ahli No: 28926
Posting: 3
Dari: ipoh

Perak   avatar


posticon Posting pada: 08-03-07 01:51


ana pernah bercple...ana tau apa rasa org bercple tapi ana tak rasa ia nya sehebat org yang tak bercple....sebab ana rasa org yang bercple ni sentiasa buat prkare yang lagha...lagi baik tak berkapel...ana tak rasa org yang berkapel ni heba..macam anta kata,Allah dah pun tetap kan jodoh kita...sampai masa anta akan jumpa jodoh anta...mungkin jodoh anta jau lebih hebat dari kapel anta.ana rasa betul-betul myesal lepas ana bekapel...sebab ana rasa lebih aman,lebih bhgie,lebih selesa....boleh tak berkapel...ana xlg rae ana jauh dari Allah...sekarang ana hmye abdi kan dari ana kepada Allah...ana tak pernah mnyesal melepaskn kapel ana...sebab ana ada Allah...
insyaAllah...----

Bookmark and Share

    


  Member Information For illynaProfil   Hantar PM kepada illyna   Quote dan BalasQuote

wardatul_shuhada
Warga 2 Bintang
Menyertai: 09.11.2006
Ahli No: 27283
Posting: 43
Dari: perak

Perak  


posticon Posting pada: 08-03-07 19:28


cinta ibarat dadah... bila ada ia melekakan... bila tiada kita akan ketagih... bagi saya kalau boleh jauhi lah ia.... Allah telah menetap kan jodoh kita....

Bookmark and Share

    


  Member Information For wardatul_shuhadaProfil   Hantar PM kepada wardatul_shuhada   Quote dan BalasQuote

aL-azyM
WARGA SETIA
Menyertai: 01.10.2006
Ahli No: 26685
Posting: 675
Dari: DuLu:GeRiK,PeRaK + SeKarNG:nEgERi 9

Perak   avatar


posticon Posting pada: 09-03-07 01:51


Couple? Hmm.. Terpulang kpada keperluan seseorang itu..

Bookmark and Share

    


  Member Information For aL-azyMProfil   Hantar PM kepada aL-azyM   Pergi ke aL-azyM's Website   Quote dan BalasQuote

kapten06
WARGA SETIA
Menyertai: 04.01.2007
Ahli No: 28008
Posting: 1266
Dari: KEDAH

Kedah   avatar


posticon Posting pada: 09-03-07 06:50


biarla...apa pun org nak anggap pada kita... janganlah sampai kita melanggar perintah ALLAH S.W.T hanya kerana kata-kata manusia... yang kita mahukan adalah keredhaan ALLAH S.W.T semata2...

Bookmark and Share

    


  Member Information For kapten06Profil   Hantar PM kepada kapten06   Pergi ke kapten06's Website   Quote dan BalasQuote

eyla05
WARGA SETIA
Menyertai: 17.10.2005
Ahli No: 19884
Posting: 546
Dari: perak

Perak   avatar


posticon Posting pada: 09-03-07 08:42


sabar lah.....mungkin belum sampai lagi jodoh kita.....biar lah apa org nak kata....jnj kita masih ingat padaNya....

Bookmark and Share

    


  Member Information For eyla05Profil   Hantar PM kepada eyla05   Quote dan BalasQuote

destinasi_abadi
WARGA SETIA
Menyertai: 31.12.2004
Ahli No: 13423
Posting: 496
Dari: Pulau Pinang

PulauPinang   avatar


posticon Posting pada: 09-03-07 10:20


tak perlu cari couple...cari suami/istri saja...

Bookmark and Share

    


  Member Information For destinasi_abadiProfil   Hantar PM kepada destinasi_abadi   Quote dan BalasQuote

annissa_zulfa
Warga 5 Bintang
Menyertai: 10.02.2006
Ahli No: 22609
Posting: 354
Dari: town of throw(baling)

Kedah   avatar


posticon Posting pada: 09-03-07 10:48


Salam..ni nak satu pengumuman pada sesiapa yang tak berkaple ini...antum semua memang sangat hebat..ana rasa bangga dengan diri sendiri sebab berjaya mengelakkan diri dari virus pink ni...virus cinta lah tu..bukan senang nak elakkan jadi kalau yang tak berkaple tu peduli apa org lain cakap..cuba letakkan diri pada satu situasi yang special..insan istemewa yang stil single mingle suci murni dan hatinya belom berbekas..hanya diserahkan seluruhnya pada Allah...
Kalau yang berkaple tu tanya Kenapa belom kaple cakap saja lah..."saya tak minat benda-benda lagha ni...saya tak kuat mcam kamu semua...saya tak kuat untuk teruji dengan maksiat hati ni..lainla kamu semua yang berkaple..mesti kuat kan tahan dosa maksiat hati.."...ehehe...contoh saja..tapi boleh saja explen secara baik..taknak bebankan hati.masa,wang ringgit pada yang tidak sepatutnya..nak belajar dulu..Allah yang paling mengetahui isi hati kita dan siapa yang layak untuk hati kita...kalau dah bercouple pun most of them tak yakin pun pasangan tu yang bakal sama-sama mendirikan rumah tangga..main-main saja..hmm..entahlah apa yang difikirkan mereka..dah tu buat pa bercinta..dah banyak sangat pahala agaknya..rasa macam nak buta dosa lah pula....boleh saja gelak kalau tanya pasal kawin..lawak ke?..hmm..kalau ada yang serius pun tak comfem dia yang yang Allah janjikan..betul tak?..kalau tak Kenapa yang berkaple ni asyik putus tengah jalan..hmm..kita hanya merancang tuhan yang tentukan..jadi biar lah kita ni mengikut perancanganNya betul-betul..tak payah nak buat jalan sendiri..

Wallaualam..

Bookmark and Share

    


  Member Information For annissa_zulfaProfil   Hantar PM kepada annissa_zulfa   Pergi ke annissa_zulfa's Website   Quote dan BalasQuote

miledi
WARGA SETIA
Menyertai: 28.07.2006
Ahli No: 25473
Posting: 531
Dari: peneng

malaysia  


posticon Posting pada: 09-03-07 11:36


biarlah apa org nak kita pun...kita tak bercouple tak semestinya tak boleh hidup..apa masalahnya kalau tak bercouple dan boleh saja nak becouple tapi biarlah lepas nikah...couple lah anda buat selamanya...kalau nak fikir org nak kata apa..bila kita couple kat juga dapat dosa..bukan mereka yang tanggung dosa kita...

Bookmark and Share

    


  Member Information For milediProfil   Hantar PM kepada miledi   Pergi ke miledi's Website   Quote dan BalasQuote

nur_humairah
Warga Rasmi
Menyertai: 07.02.2007
Ahli No: 28621
Posting: 9
Dari: Tawau

malaysia  


posticon Posting pada: 09-03-07 11:55


assalamualaikum...bagi pendapat ana..buat apa bercinta kalau dalam diri kita ni kurang atau belum ada rasa cinta kepada PENCIPTA CINTA.. bila kita tanya seluruh umat manusia siapa nak masuk Syurga? mesti ramai kan.. bercintalah kamu dengan sebaik-baik cinta yang ALLAH redhai,pastikan cinta milik ALLAH itu membawa kita ke Syurga kerana ketahuilah bahawa SYURGA itu adalah tempat pertama bermulanya putik CINTA manusia dimana ALLAH mempertemukan ADAM a.s dan HAWA.. bentengkan diri kita dari cinta yang sia-sia yang dapat membawa kita ke NERAKA..bagi ana,tidak ada perhubungan cinta remaja melainkan dengan talian khitbah(tunang) dan nikah..kalau ada tersilap bicara harap sahabat-sahabat di luar sana dapat betulkan..Wallahua'lam

Bookmark and Share

    


  Member Information For nur_humairahProfil   Hantar PM kepada nur_humairah   Quote dan BalasQuote

mouslimin
Warga 3 Bintang
Menyertai: 02.11.2006
Ahli No: 27179
Posting: 127
Dari: Papar, sabah

Sabah   avatar


posticon Posting pada: 09-03-07 11:56


buat apa lah nak bercouple... sudah lah buang masa, tenaga, duit.. dah tu boleh menurunkan iman pula.. tak adil lah bagi suami/ isteri kita suatu hari nanti... biasanya yang rugi si suami lah sebab mungkin yang isterinya dulu pernah berkapel.. siap peluk2 lagi.. free saja time tu.. tapi yang si suami pula terpaksa bayar baru boleh pegang..apa barang???

Bookmark and Share

    


  Member Information For mousliminProfil   Hantar PM kepada mouslimin   Quote dan BalasQuote

mohamad

Menyertai: 04.09.2006
Ahli No: 26180
Posting: 3282
Dari: Pasir Gudang Johor

yemen   avatar


posticon Posting pada: 09-03-07 12:01


nak cari ke tak??....
kalau cari untuk couple, tak hendak lah.
tapi.......

Bookmark and Share

    


  Member Information For mohamadProfil   Hantar PM kepada mohamad   Pergi ke mohamad's Website   Quote dan BalasQuote

mouslimin
Warga 3 Bintang
Menyertai: 02.11.2006
Ahli No: 27179
Posting: 127
Dari: Papar, sabah

Sabah   avatar


posticon Posting pada: 09-03-07 12:02


ei..annissa_zulfa.. ana pun dapat bertahan juga bah..hehe.. tak pernah berkapel dan masih single lagi... hanya 2 saja status yang ana nak lalui.. single dan maried... kalau in relationship.. tak mahu lah..(siapa yang main frenster paham lah tu...ngeh3x..)

Bookmark and Share

    


  Member Information For mousliminProfil   Hantar PM kepada mouslimin   Quote dan BalasQuote

azemi
WARGA SETIA
Menyertai: 16.01.2004
Ahli No: 6494
Posting: 681
Dari: K.pilah Somban

Pahang   avatar


posticon Posting pada: 09-03-07 12:41


Pada 09-03-07 11:56 , mouslimin posting:

!!! QUOTE !!!

buat apa lah nak bercouple... sudah lah buang masa, tenaga, duit.. dah tu boleh menurunkan iman pula..


Setuju dengan mouslimin..alhamdulillah, sepanjang pengajian ana, walaupun suasana mencabar tetapi ana dapat elak juga daripada budaya cinta tidak bermakna ini..satu petua..sentiasa dalam kumpulan kawan yang anti-couple..InsyaALlah selamat dr perkara2 yang tidak baik..

Bookmark and Share

    


  Member Information For azemiProfil   Hantar PM kepada azemi   Pergi ke azemi's Website   Quote dan BalasQuote

nur_anNisa
Warga Rasmi
Menyertai: 27.12.2006
Ahli No: 27905
Posting: 17
Dari: malaysia

Selangor   avatar


posticon Posting pada: 10-03-07 09:48


Kenapa mesti rasa rendah diri kalau tak couple?ada jugak yang ramai peminat tapi tak nak couple..sepatutnya kita rasa bangga, sebab dapat pertahankan diri kita dari benda-benda yang tak elok..
kalau couple mknenye kita hilang sikit cinta Allah..tak rasa rugi ke?mana yang lebih penting, cinta manusia atau cinta Allah?
pendapat saya, buat muslimat>> cinta tak perlu dicari sebab akan datang sendiri..insyaAllah kalau baik akan dapat lelaki baik..kalau lelaki, kena cari agaknya..huhu..tapi xlah sampai bercouple2..
pendapat saya saja, kalau salah tolong betulkan ye..

:-)

Bookmark and Share

    


  Member Information For nur_anNisaProfil   Hantar PM kepada nur_anNisa   Quote dan BalasQuote

Member Messages

Forum Search & Navigation

 

Log in to check your private messages

Silakan Login atau Mendaftar





  


 

[ Carian Advance ]

Jum ke Forum 




Datacenter Solution oleh Fivio.com Backbone oleh JARING Bukan Status MSCMyPHPNuke Portal System

Disclaimer: Posting dan komen di dalam Portal Komuniti Ukhwah.com ini adalah menjadi hak milik ahli
yang menghantar. Ia tidak menggambarkan keseluruhan Portal Komuniti Ukhwah.com.
Pihak pengurusan tidak bertanggung jawab atas segala perkara berbangkit
dari sebarang posting, interaksi dan komunikasi dari Portal Komuniti Ukhwah.com.


Disclaimer: Portal Komuniti Ukhwah.com tidak menyebelahi atau mewakili mana-mana parti politik
atau sebarang pertubuhan lain. Posting berkaitan politik dan sebarang pertubuhan di dalam laman web ini adalah menjadi
hak milik individu yang menghantar posting. Ia sama-sekali tidak ada
kena-mengena, pembabitan dan gambaran sebenar pihak pengurusan Portal Komuniti Ukhwah.com

Portal Ukhwah
Hakcipta 2003 oleh Ukhwah.com
Tarikh Mula: 14 Mei 2003, 12 Rabi'ul Awal 1424H (Maulidur Rasul)
Made in: Pencala Height, Bandar Sunway dan Damansara Height
Dibina oleh Team Walasri




Loading: 0.116901 saat. Lajunya....