Welcome To Portal Komuniti :: Ukhwah.com

  Create An Account Home  ·  Topik  ·  Statistik  ·  Your Account  ·  Hantar Artikel  ·  Top 10 23-09-2021  

  Login
Nickname

Password

>> Mendaftar <<

  Mutiara Kata
Kalau tak pernah bersiap sedia untuk memilikinya, pasti anda tidak mungkin memperolehi walaupun ia mendatang ke depan anda.
-- Kata Bijaksana

  Menu Utama

  Keahlian Ukhwah.com
Terkini: navratan
Hari Ini: 0
Semalam: 0
Jumlah Ahli: 43152

  Sedang Online
Sedang Online:
Tetamu: 78
Ahli: 0
Jumlah: 78




  Yang Masuk Ke Sini
HIKAL: 3 hari yang lalu


Jejak Ukhwah
Topik: WAJAH yang JUJUR...


Carian Forum

Moderator: Administrator, halesolurun_84
Portal Komuniti :: Ukhwah.com Indeks Forum
  »» Jejak Ukhwah
    »» WAJAH yang JUJUR...

Please Mendaftar To Post


Oleh WAJAH yang JUJUR...

LinCikedot
WARGA SETIA
Menyertai: 03.09.2006
Ahli No: 26163
Posting: 811
Dari: Atap Rumbia

Kelantan   avatar


posticon Posting pada: 09-02-07 11:28


Pernah tak kita menatap wajah orang2 terdekat kita saat mereka tengah tidur?

kalau belum, cubalah sekali saja menatap mereka saat mereka sedang tidur. Pada saat itu adalah ekspresi paling wajar dan paling jujur dari seseorang. Seorang artis yang ketika di panggung begitu cantik dan hebat tapi akan jadi akan nampak biasa dan jauh berbeza jika ia sedang tidur. Orang paling kejam di dunia pun jika ia tidur sudah tak akan tampak wajah bengisnya.

Perhatikanlah ayah kita saat beliau sedang tidur. Sedarilah, betapa badan yang dulu kuat dan gagah itu kini semakin tua dan lemah, betapa rambut-rambut putih mulai menghiasi kepalanya, betapa kerutan mulai terpahat di wajahnya. Orang inilah yang tiap hari bekerja keras untuk kesejahteraan kita, anak-anaknya. Orang nila yang rela melakukan apa saja asal perut kita kenyang dan pendidikan kita lancar dan berjaya.

Sekarang, Lihatlah ibu kita. Kulitnya mulai keriput dan tangan yang dulu halus membelai-belai tubuh kita ketika masih bayi kini bertukar kasar. Orang inilah yang tiap hari mengurus keperluan kita. Orang inilah yang paling rajin mengingatkan dan membebel kita semata-mata kerana rasa kasih dan sayangnya itu sering kita salah ertikan.

Cubalah menatap wajah orang-orang tercinta itu : Ayah, Ibu , suami , isteri, kakak, adik, anak, sahabat, semuanya. Rasakan 'sensasi' yang timbul sesudahnya. Rasakan kuasa cinta yang mengalir perlahan-lahan di saat menatap wajah mereka yang terlelap itu. Rasakan getaran cinta yang mengalir deras ketika mengingat betapa banyaknya pengorbanan yang telah dilakukan orang-orang itu untuk kebahagiaan anda. Pengorbanan yang kadang dilupakan oleh kesalahan kecil yang entah Kenapa selalu saja nampak besar.

Secara ajaib Tuhan mengatur agar pengorbanan itu boleh di nampakkan lagi melalui wajah-wajah jujur mereka saat sedang tidur. Pengorbanan yang kadang melelahkan namun enggan mereka ungkapkan. dan Ekspresi wajah ketika tidur pun mengungkapkan segalanya. Tanpa kata, tanpa suara dia berkata : " betapa lelahnya aku hari ini." dan penyebab lelah itu ? Untuk siapa dia berlelah-lelahan? Tak lain adalah suami yang bekerja keras mencari nafkah dan isteri yang bekerja mengurus dan mendidik anak, juga rumah. Kakak, adik, anak, dan sahabat yang telah melewatkan hari-hari suka dan duka bersama kita.

pasnikan, renung2lah wajah insan yang kita sayang bila mereka sedang tidur.. kita akan dapat melihat sesuatu yang lain dalam diri mereka..

Bookmark and Share

    


  Member Information For LinCikedotProfil   Hantar PM kepada LinCikedot   Quote dan BalasQuote

eme86
WARGA SETIA
Menyertai: 13.07.2005
Ahli No: 17258
Posting: 2026
Dari: Temerloh, Pahang.

Kelantan   avatar


posticon Posting pada: 09-02-07 11:49


:roll: Nak try lah tengok wajah abah dengan mak.......time mereka tidur...setuju sangat, wajah yang paling natural & tidak di buat-buat ialah semasa tidur....


-----------------
Sungguh sukar perjalanan menuju MU, jadikanlah aku orang-orang yang bersyukur dan hampir dengan MU...


Bookmark and Share

    


  Member Information For eme86Profil   Hantar PM kepada eme86   Quote dan BalasQuote

LinCikedot
WARGA SETIA
Menyertai: 03.09.2006
Ahli No: 26163
Posting: 811
Dari: Atap Rumbia

Kelantan   avatar


posticon Posting pada: 09-02-07 11:51


yes thats right

Bookmark and Share

    


  Member Information For LinCikedotProfil   Hantar PM kepada LinCikedot   Quote dan BalasQuote

sahihnor
Warga 4 Bintang
Menyertai: 23.07.2005
Ahli No: 17515
Posting: 182
Dari: Ranau,Sabah

Sabah  


posticon Posting pada: 09-02-07 13:09


assalamualaikum

setuju sangat...boleh nampak wajah natural time tidur tu

Bookmark and Share

    


  Member Information For sahihnorProfil   Hantar PM kepada sahihnor   Quote dan BalasQuote

LinCikedot
WARGA SETIA
Menyertai: 03.09.2006
Ahli No: 26163
Posting: 811
Dari: Atap Rumbia

Kelantan   avatar


posticon Posting pada: 09-02-07 13:11


hehe..

Bookmark and Share

    


  Member Information For LinCikedotProfil   Hantar PM kepada LinCikedot   Quote dan BalasQuote

sahihnor
Warga 4 Bintang
Menyertai: 23.07.2005
Ahli No: 17515
Posting: 182
Dari: Ranau,Sabah

Sabah  


posticon Posting pada: 09-02-07 13:14


nak tengok LinCikedot time tidur boleh ke hehe
[ Telah diedit oleh: sahihnor pada 09-02-07 13:15 ]


Bookmark and Share

    


  Member Information For sahihnorProfil   Hantar PM kepada sahihnor   Quote dan BalasQuote

LinCikedot
WARGA SETIA
Menyertai: 03.09.2006
Ahli No: 26163
Posting: 811
Dari: Atap Rumbia

Kelantan   avatar


posticon Posting pada: 09-02-07 13:19


ahakss.... pandainyer sahihnor bergurau

Bookmark and Share

    


  Member Information For LinCikedotProfil   Hantar PM kepada LinCikedot   Quote dan BalasQuote

atie82
WARGA SETIA
Menyertai: 15.12.2004
Ahli No: 13074
Posting: 1080
Dari: Papar,[email protected]

Sabah  


posticon Posting pada: 09-02-07 13:30


Assalamualaikum wwt...

Terharu bila baca coretan ini..tapi memang betul,kita boleh menilai sifat dan menyelami perasaan seseorang itu dengan melihat ekspresinya ketika sedang tidur... :-)


-----------------
The Light of ALLAH surround Me, The Love of ALLAH Enfolds Me, The presence of ALLAH watches over Me, Whatever I am...ALLAH iS..


Bookmark and Share

    


  Member Information For atie82Profil   Hantar PM kepada atie82   Pergi ke atie82's Website   Quote dan BalasQuote

LinCikedot
WARGA SETIA
Menyertai: 03.09.2006
Ahli No: 26163
Posting: 811
Dari: Atap Rumbia

Kelantan   avatar


posticon Posting pada: 09-02-07 13:31


:)

Bookmark and Share

    


  Member Information For LinCikedotProfil   Hantar PM kepada LinCikedot   Quote dan BalasQuote

FIENDA
Warga 4 Bintang
Menyertai: 21.11.2006
Ahli No: 27433
Posting: 224
Dari: NS

NegeriSembilan  


posticon Posting pada: 09-02-07 13:38


WAJAH yang JUJUR...
• LinCikedot
Ahli 3 Bintang
Menyertai: 03.09.2006
Ahli No: 26163
Posting: 87
Dari: Kelantan





     Posting pada: 09-02-07 11:28


Pernah tak kita menatap wajah orang2 terdekat kita saat mereka tengah tidur?

kalau belum, cubalah sekali saja menatap mereka saat mereka sedang tidur. Pada saat itu adalah ekspresi paling wajar dan paling jujur dari seseorang. Seorang artis yang ketika di panggung begitu cantik dan hebat tapi akan jadi akan nampak biasa dan jauh berbeza jika ia sedang tidur. Orang paling kejam di dunia pun jika ia tidur sudah tak akan tampak wajah bengisnya.

Perhatikanlah ayah kita saat beliau sedang tidur. Sedarilah, betapa badan yang dulu kuat dan gagah itu kini semakin tua dan lemah, betapa rambut-rambut putih mulai menghiasi kepalanya, betapa kerutan mulai terpahat di wajahnya. Orang inilah yang tiap hari bekerja keras untuk kesejahteraan kita, anak-anaknya. Orang nila yang rela melakukan apa saja asal perut kita kenyang dan pendidikan kita lancar dan berjaya.

Sekarang, Lihatlah ibu kita. Kulitnya mulai keriput dan tangan yang dulu halus membelai-belai tubuh kita ketika masih bayi kini bertukar kasar. Orang inilah yang tiap hari mengurus keperluan kita. Orang inilah yang paling rajin mengingatkan dan membebel kita semata-mata kerana rasa kasih dan sayangnya itu sering kita salah ertikan.

Cubalah menatap wajah orang-orang tercinta itu : Ayah, Ibu , suami , isteri, kakak, adik, anak, sahabat, semuanya. Rasakan 'sensasi' yang timbul sesudahnya. Rasakan kuasa cinta yang mengalir perlahan-lahan di saat menatap wajah mereka yang terlelap itu. Rasakan getaran cinta yang mengalir deras ketika mengingat betapa banyaknya pengorbanan yang telah dilakukan orang-orang itu untuk kebahagiaan anda. Pengorbanan yang kadang dilupakan oleh kesalahan kecil yang entah Kenapa selalu saja nampak besar.

Secara ajaib Tuhan mengatur agar pengorbanan itu boleh di nampakkan lagi melalui wajah-wajah jujur mereka saat sedang tidur. Pengorbanan yang kadang melelahkan namun enggan mereka ungkapkan. dan Ekspresi wajah ketika tidur pun mengungkapkan segalanya. Tanpa kata, tanpa suara dia berkata : " betapa lelahnya aku hari ini." dan penyebab lelah itu ? Untuk siapa dia berlelah-lelahan? Tak lain adalah suami yang bekerja keras mencari nafkah dan isteri yang bekerja mengurus dan mendidik anak, juga rumah. Kakak, adik, anak, dan sahabat yang telah melewatkan hari-hari suka dan duka bersama kita.

pasnikan, renung2lah wajah insan yang kita sayang bila mereka sedang tidur.. kita akan dapat melihat sesuatu yang lain dalam diri mereka..




--------------------------------------------------------------------------------
Profil     Quote    Lapor Kepada Admin
• eme86
AHLI SENIOR
Menyertai: 13.07.2005
Ahli No: 17258
Posting: 1565
Dari: ~KOTA BUDAYA~





     Posting pada: 09-02-07 11:49


Nak try lah tengok wajah abah dengan mak.......time mereka tidur...setuju sangat, wajah yang paling natural & tidak di buat-buat ialah semasa tidur....


-----------------
Perjalanan masih jauh,di manakah takdir kita?Membangun bersama Islam!!





--------------------------------------------------------------------------------
Profil     Quote    Lapor Kepada Admin
• LinCikedot
Ahli 3 Bintang
Menyertai: 03.09.2006
Ahli No: 26163
Posting: 87
Dari: Kelantan





     Posting pada: 09-02-07 11:51


yes thats right




--------------------------------------------------------------------------------
Profil     Quote    Lapor Kepada Admin
• sahihnor
Ahli 4 Bintang
Menyertai: 23.07.2005
Ahli No: 17515
Posting: 151





     Posting pada: 09-02-07 13:09


assalamualaikum

setuju sangat...boleh nampak wajah natural time tidur tu




--------------------------------------------------------------------------------
Profil     Quote    Lapor Kepada Admin
• LinCikedot
Ahli 3 Bintang
Menyertai: 03.09.2006
Ahli No: 26163
Posting: 87
Dari: Kelantan





     Posting pada: 09-02-07 13:11


hehe..




--------------------------------------------------------------------------------
Profil     Quote    Lapor Kepada Admin
• sahihnor
Ahli 4 Bintang
Menyertai: 23.07.2005
Ahli No: 17515
Posting: 151





     Posting pada: 09-02-07 13:14


nak tengok LinCikedot time tidur boleh ke hehe





--------------------------------------------------------------------------------
Profil     Quote    Lapor Kepada Admin
• LinCikedot
Ahli 3 Bintang
Menyertai: 03.09.2006
Ahli No: 26163
Posting: 87
Dari: Kelantan





     Posting pada: 09-02-07 13:19


ahakss.... pandainyer sahihnor bergurau




--------------------------------------------------------------------------------
Profil     Quote    Lapor Kepada Admin
• atie82
AHLI SETIA
Menyertai: 15.12.2004
Ahli No: 13074
Posting: 435
Dari: Sabah





     Posting pada: 09-02-07 13:30


wwt...

Terharu bila baca coretan ini..tapi memang betul,kita boleh menilai sifat dan menyelami perasaan seseorang itu dengan melihat ekspresinya ketika sedang tidur...


-----------------
The Light of ALLAH surround Me, The Love of ALLAH Enfolds Me, The presence of ALLAH watches over Me, Whatever I am...ALLAH iS..





--------------------------------------------------------------------------------
Profil     Quote    Lapor Kepada Admin
• LinCikedot
Ahli 3 Bintang
Menyertai: 03.09.2006
Ahli No: 26163
Posting: 87
Dari: Kelantan





     Posting pada: 09-02-07 13:31







--------------------------------------------------------------------------------
Profil     Quote    Lapor Kepada Admin

Bookmark and Share

    


  Member Information For FIENDAProfil   Hantar PM kepada FIENDA   Quote dan BalasQuote

ayuAnnisa
Warga 3 Bintang
Menyertai: 03.09.2004
Ahli No: 10900
Posting: 148
Dari: perak

Perak  


posticon Posting pada: 09-02-07 22:03


boleh tengok wajah mak saja...sekarang tak boleh tengok ayah lagi..dia dah tenang dsana....

Bookmark and Share

    


  Member Information For ayuAnnisaProfil   Hantar PM kepada ayuAnnisa   Pergi ke ayuAnnisa's Website   Quote dan BalasQuote

attuffah_humairah
Warga 4 Bintang
Menyertai: 14.04.2006
Ahli No: 24196
Posting: 217
Dari: Johor

Johor   avatar


posticon Posting pada: 09-02-07 23:44


tengok muka mak..sedih..muka penat...abah pulak pun sedih..wajah2 yang semakin menue..ana betul-betul takut kehilangan orang-orang terpenting ni dalam hidup ana...

Bookmark and Share

    


  Member Information For attuffah_humairahProfil   Hantar PM kepada attuffah_humairah   Quote dan BalasQuote

sof_wan88
Warga 3 Bintang
Menyertai: 21.01.2007
Ahli No: 28277
Posting: 127
Dari: Melaka

Melaka   avatar


posticon Posting pada: 10-02-07 00:41


boleh nampak wajah natural time tidur. betul lah

Bookmark and Share

    


  Member Information For sof_wan88Profil   Hantar PM kepada sof_wan88   Quote dan BalasQuote

Member Messages

Forum Search & Navigation

 

Log in to check your private messages

Silakan Login atau Mendaftar





  


 

[ Carian Advance ]

Jum ke Forum 




Datacenter Solution oleh Fivio.com Backbone oleh JARING Bukan Status MSCMyPHPNuke Portal System

Disclaimer: Posting dan komen di dalam Portal Komuniti Ukhwah.com ini adalah menjadi hak milik ahli
yang menghantar. Ia tidak menggambarkan keseluruhan Portal Komuniti Ukhwah.com.
Pihak pengurusan tidak bertanggung jawab atas segala perkara berbangkit
dari sebarang posting, interaksi dan komunikasi dari Portal Komuniti Ukhwah.com.


Disclaimer: Portal Komuniti Ukhwah.com tidak menyebelahi atau mewakili mana-mana parti politik
atau sebarang pertubuhan lain. Posting berkaitan politik dan sebarang pertubuhan di dalam laman web ini adalah menjadi
hak milik individu yang menghantar posting. Ia sama-sekali tidak ada
kena-mengena, pembabitan dan gambaran sebenar pihak pengurusan Portal Komuniti Ukhwah.com

Portal Ukhwah
Hakcipta 2003 oleh Ukhwah.com
Tarikh Mula: 14 Mei 2003, 12 Rabi'ul Awal 1424H (Maulidur Rasul)
Made in: Pencala Height, Bandar Sunway dan Damansara Height
Dibina oleh Team Walasri




Loading: 0.102872 saat. Lajunya....