Welcome To Portal Komuniti :: Ukhwah.com

  Create An Account Home  ·  Topik  ·  Statistik  ·  Your Account  ·  Hantar Artikel  ·  Top 10 19-09-2021  

  Login
Nickname

Password

>> Mendaftar <<

  Mutiara Kata
Naikkan layar anda sekaki, anda akan mendapat angin sepuluh kaki
-- Kata Bijaksana

  Menu Utama

  Keahlian Ukhwah.com
Terkini: navratan
Hari Ini: 0
Semalam: 0
Jumlah Ahli: 43152

  Sedang Online
Sedang Online:
Tetamu: 64
Ahli: 0
Jumlah: 64




  Yang Masuk Ke Sini
izad: 60 hari yang lalu
the_brOtherz: 87 hari yang lalu


Jejak Mahasiswa
Topik: kolej ---> universiti


Carian Forum

Moderator: Administrator, istisafa
Portal Komuniti :: Ukhwah.com Indeks Forum
  »» Jejak Mahasiswa
    »» kolej ---> universiti

Please Mendaftar To Post


Oleh kolej ---> universiti

mohdhanis
Warga 4 Bintang
Menyertai: 07.07.2004
Ahli No: 9883
Posting: 189
Dari: pahang, selangor, penang

Selangor  


posticon Posting pada: 05-02-07 00:44


semua kolej universiti telah bertukar nama kepada universiti! Adakah relevennya penukaran nama ini? Kita silakan kepada sedara/i untuk memberi pendapat masing-masing

Bookmark and Share

    


  Member Information For mohdhanisProfil   Hantar PM kepada mohdhanis   Pergi ke mohdhanis's Website   Quote dan BalasQuote

mechelmine
WARGA SETIA
Menyertai: 02.10.2006
Ahli No: 26702
Posting: 897
Dari: KeLaNtAn Ke KeDaH

Kelantan  


posticon Posting pada: 05-02-07 00:57


Terserah lah kepada mereka yang pakar....

Bookmark and Share

    


  Member Information For mechelmineProfil   Hantar PM kepada mechelmine   Pergi ke mechelmine's Website   Quote dan BalasQuote

deli
Warga Rasmi
Menyertai: 02.10.2006
Ahli No: 26732
Posting: 17

Johor   avatar


posticon Posting pada: 05-02-07 01:07


OK lah, jangan lah iri hati.

Bookmark and Share

    


  Member Information For deliProfil   Hantar PM kepada deli   Pergi ke deli's Website   Quote dan BalasQuote

dikma86
Warga Rasmi
Menyertai: 02.02.2007
Ahli No: 28516
Posting: 3
Dari: uthm

Kelantan  


posticon Posting pada: 05-02-07 12:32


baguslah..tiada buruknya kan?

Bookmark and Share

    


  Member Information For dikma86Profil   Hantar PM kepada dikma86   Quote dan BalasQuote

ismi_atikah
-WARGA AMAT SETIA-
Menyertai: 14.12.2003
Ahli No: 5678
Posting: 4147
Dari: bumi ALLAH

Selangor   avatar


posticon Posting pada: 05-02-07 13:10


kalau lihat bebetul, ada pro dan cons nya..

kolej universiti
bidang yang ditawarkan tidak banyak dan lebih mengkhusus dan memfokuskan pada sesuatu bidang...
contohnya, dan fokus kepada engineering.
kalau dilihat pada nama pun dah tahu apa bidang masing-masing...

bajet pun lebih terhad


universiti
kos2 yang ditawarkan lebih banyak dan tidak memfokuskan pada sesuatu bidang saja... contohnya seperti uni2 yang sedia ada.. um, ukm,upm,usm,uitm,uum,ums,unimas...etc..
bajet: disebabkan banyak kos, jadi subsidinyer lebih besar...

hmmm... ana pun tak tau kelak nanti ni akan ada kos selain engineering atau tak... harapnyer tak ada lah... :-) :-D

Bookmark and Share

    


  Member Information For ismi_atikahProfil   Hantar PM kepada ismi_atikah   Quote dan BalasQuote

nadiahrafii
Warga Rasmi
Menyertai: 05.02.2007
Ahli No: 28569
Posting: 1
Dari: terengganu

Selangor   avatar


posticon Posting pada: 05-02-07 13:30


bagi kita, penukaran nm KU ke U tu tak ada masalah tapi nya biarlah nm yang ditukar tu bersesuaian dengan u berkenaan m'ikt pengkhususan yang terdpt di KU sblmnya...xyh letak nm smt2 m'ikt di ngri mana KU tu ada

Bookmark and Share

    


  Member Information For nadiahrafiiProfil   Hantar PM kepada nadiahrafii   Quote dan BalasQuote

lamka
Warga 2 Bintang
Menyertai: 28.10.2006
Ahli No: 27100
Posting: 43
Dari: kelate

australia   avatar


posticon Posting pada: 05-02-07 13:42


bagus lah kalau KU jadi U...

Bookmark and Share

    


  Member Information For lamkaProfil   Hantar PM kepada lamka   Quote dan BalasQuote

eme86
WARGA SETIA
Menyertai: 13.07.2005
Ahli No: 17258
Posting: 2026
Dari: Temerloh, Pahang.

Kelantan   avatar


posticon Posting pada: 05-02-07 14:05


;-) Lagi banyak Universiti,lagi cerah lah peluang adik2 kita hendak melanjutkan pelajaran ke IPTA....


-----------------
Sungguh sukar perjalanan menuju MU, jadikanlah aku orang-orang yang bersyukur dan hampir dengan MU...


Bookmark and Share

    


  Member Information For eme86Profil   Hantar PM kepada eme86   Quote dan BalasQuote

nur_kasih87
Warga 2 Bintang
Menyertai: 12.11.2006
Ahli No: 27305
Posting: 57
Dari: dialam sementara....

Kedah   avatar


posticon Posting pada: 05-02-07 14:55


ada relevan jugak sebab selalunya kalau org dengar KU.mesti akan anggap itu IPTS dan xnya IPTA.mak dengan ayah pun boleh risau sebab kalau swasta,banyak duit kena guna....

Bookmark and Share

    


  Member Information For nur_kasih87Profil   Hantar PM kepada nur_kasih87   Quote dan BalasQuote

mohdhanis
Warga 4 Bintang
Menyertai: 07.07.2004
Ahli No: 9883
Posting: 189
Dari: pahang, selangor, penang

Selangor  


posticon Posting pada: 05-02-07 23:08


Syukran pada semua...

pada pendapat saya memang banyak pro dan contra. tapi, jauh lebih penting bagi kita sebagai seorang pelajar di mana-mana universiti untuk develop diri kita masing-masing! Develop untuk apa? Hm... udah tentu lah untuk kejayaan kita pada masa akan datang....

yang saya nampak jelas, dengan sebab penukaran nama ni, ramai org telah membuka mata bahawa Ku dan U sebenarnya adalah sama. maksud sama ialah kedua-duanya under goverment...

Syukur menjadi seorang pelajar Ku :)

Bookmark and Share

    


  Member Information For mohdhanisProfil   Hantar PM kepada mohdhanis   Pergi ke mohdhanis's Website   Quote dan BalasQuote

aduka_irwana
Warga 3 Bintang
Menyertai: 08.02.2005
Ahli No: 14231
Posting: 141
Dari: dari mana nak ke mana??

mozambique  


posticon Posting pada: 06-02-07 00:37


Pada 05-02-07 13:30 , nadiahrafii posting:

!!! QUOTE !!!

bagi kita, penukaran nm KU ke U tu tak ada masalah tapi nya biarlah nm yang ditukar tu bersesuaian dengan u berkenaan m'ikt pengkhususan yang terdpt di KU sblmnya...xyh letak nm smt2 m'ikt di ngri mana KU tu ada


hmmm....betul tu....sepatutnya tak payah lah letak name KU yang ditukar tu mengikut name negeri masing-masing....kan bagus tukar name kepada yang ada kaitan dengan pengkhususan KU tu sendiri...baru lah orang ramai pun tau universiti tu mengkhususkan bidang apa...ana pun tak setuju dengan name universiti ana yang baru ditukar ni...nak buat macam mana, bukan bawah bidang kuasa kita kan...aper2pun, bersyukurlah dapat belajar di universiti sebab ramai lagi yang nak masuk tapi tak dapat....


-----------------





Bookmark and Share

    


  Member Information For aduka_irwanaProfil   Hantar PM kepada aduka_irwana   Pergi ke aduka_irwana's Website   Quote dan BalasQuote

klate_girl
Warga 3 Bintang
Menyertai: 16.10.2006
Ahli No: 26984
Posting: 85
Dari: UM K.L

Kelantan   avatar


posticon Posting pada: 07-02-07 10:03


Bila fikir sekali macam tak perlu saja penukaran nama ni sebab ada apa pada nama,tapi bila fikir balik elok juga supaya students KU ni turut merasa bergelar student U...yang penting prestasi mesti dijaga.....

.....HaNya TuHaN YaNg TaHu....

Bookmark and Share

    


  Member Information For klate_girlProfil   Hantar PM kepada klate_girl   Quote dan BalasQuote

Member Messages

Forum Search & Navigation

 

Log in to check your private messages

Silakan Login atau Mendaftar





  


 

[ Carian Advance ]

Jum ke Forum 




Datacenter Solution oleh Fivio.com Backbone oleh JARING Bukan Status MSCMyPHPNuke Portal System

Disclaimer: Posting dan komen di dalam Portal Komuniti Ukhwah.com ini adalah menjadi hak milik ahli
yang menghantar. Ia tidak menggambarkan keseluruhan Portal Komuniti Ukhwah.com.
Pihak pengurusan tidak bertanggung jawab atas segala perkara berbangkit
dari sebarang posting, interaksi dan komunikasi dari Portal Komuniti Ukhwah.com.


Disclaimer: Portal Komuniti Ukhwah.com tidak menyebelahi atau mewakili mana-mana parti politik
atau sebarang pertubuhan lain. Posting berkaitan politik dan sebarang pertubuhan di dalam laman web ini adalah menjadi
hak milik individu yang menghantar posting. Ia sama-sekali tidak ada
kena-mengena, pembabitan dan gambaran sebenar pihak pengurusan Portal Komuniti Ukhwah.com

Portal Ukhwah
Hakcipta 2003 oleh Ukhwah.com
Tarikh Mula: 14 Mei 2003, 12 Rabi'ul Awal 1424H (Maulidur Rasul)
Made in: Pencala Height, Bandar Sunway dan Damansara Height
Dibina oleh Team Walasri




Loading: 0.094504 saat. Lajunya....