Welcome To Portal Komuniti :: Ukhwah.com

  Create An Account Home  ·  Topik  ·  Statistik  ·  Your Account  ·  Hantar Artikel  ·  Top 10 19-09-2021  

  Login
Nickname

Password

>> Mendaftar <<

  Mutiara Kata
Tak semestinya melakukan apa yang anda sukai tetapi menyukai apa yang anda lakukan
-- Kang Razzi Armansur

  Menu Utama

  Keahlian Ukhwah.com
Terkini: navratan
Hari Ini: 0
Semalam: 0
Jumlah Ahli: 43152

  Sedang Online
Sedang Online:
Tetamu: 76
Ahli: 0
Jumlah: 76




  Yang Masuk Ke Sini
izad: 60 hari yang lalu
the_brOtherz: 87 hari yang lalu


Sirah dan Tokoh Islam
Topik: AIRMATA RASULULLAH S.A.W


Carian Forum

Moderator: Administrator
Portal Komuniti :: Ukhwah.com Indeks Forum
  »» Sirah dan Tokoh Islam
    »» AIRMATA RASULULLAH S.A.W

Please Mendaftar To Post


Oleh AIRMATA RASULULLAH S.A.W

solehah86
Warga 3 Bintang
Menyertai: 30.12.2006
Ahli No: 27962
Posting: 90
Dari: egypt

Johor   avatar


posticon Posting pada: 03-02-07 19:53


Tiba-tiba dari luar pintu
terdengar seorang yang berseru
mengucapkan salam. "Bolehkah saya
masuk?" tanyanya. Tapi Fatimah tidak
mengizinkannya masuk, "Maafkanlah,
ayahku sedang demam," kata Fatimah yang
membalikkan badan dan menutup pintu.

Kemudian ia kembali menemani
ayahnya yang ternyata sudah membuka mata
dan bertanya pada Fatimah, "Siapakah itu
wahai anakku?" "Tak tahulah ayahku,
orang sepertinya baru sekali ini aku
melihatnya," tutur Fatimah lembut.

Lalu, Rasulullah menatap puterinya
itu dengan pandangan yang menggetarkan.
Seolah-olah bahagian demi bahagian wajah
anaknya itu hendak dikenang.
"Ketahuilah, dialah yang menghapuskan
kenikmatan sementara, dialah yang
memisahkan pertemuan di dunia. Dialah
malaikatul maut," kata Rasulullah,
Fatimah pun menahan ledakkan tangisnya.
Malaikat maut datang menghampiri, tapi
Rasulullah menanyakan Kenapa Jibril
tidak ikut sama menyertainya.

Kemudian dipanggilah Jibril yang
sebelumnya sudah bersiap di atas langit
dunia menyambut ruh kekasih Allah dan
penghulu dunia ini. "Jibril, jelaskan
apa hakku nanti di hadapan Allah?" Tanya
Rasululllah dengan suara yang amat
lemah. "Pintu-pintu langit telah
terbuka, para malaikat telah menanti ruhmu.

Semua syurga terbuka lebar menanti
kedatanganmu, " kata Jibril. Tapi itu
ternyata tidak membuatkan Rasulullah
lega, matanya masih penuh kecemasan.

"Engkau tidak senang mendengar
khabar ini?" Tanya Jibril lagi.
"Khabarkan kepadaku bagaimana nasib
umatku kelak?" "Jangan khawatir, wahai
Rasul Allah. Aku pernah mendengar Allah
berfirman kepadaku: 'Kuharamkan syurga
bagi siapa saja, kecuali umat Muhammad
telah berada di dalamnya," kata Jibril.

Detik-detik semakin dekat, saatnya
Izrail melakukan tugas. Perlahan ruh
Rasulullah ditarik. Nampak seluruh tubuh
Rasulullah bersimbah peluh, urat-urat
lehernya menegang. "Jibril, betapa sakit
sakaratul maut ini."

Perlahan Rasulullah mengaduh.
Fatimah terpejam, Ali yang di sampingnya
menunduk semakin dalam dan Jibril
memalingkan muka. "Jijikkah kau
melihatku, hingga kau palingkan wajahmu
Jibril?" Tanya Rasulullah pada Malaikat
pengantar wahyu itu. "Siapakah yang
sanggup, melihat kekasih Allah direnggut
ajal," kata Jibril. Sebentar kemudian
terdengar Rasulullah mengaduh, karena
sakit yang tidak tertahankan lagi. "Ya
Allah, dahsyat nian maut ini, timpakan
saja semua siksa maut ini kepadaku,
jangan pada umatku. "Badan Rasulullah
mulai dingin, kaki dan dadanya sudah
tidak bergerak lagi.

Bibirnya bergetar seakan hendak
membisikkan sesuatu, Ali segera
mendekatkan telinganya. "Uushiikum bis
shalati, wa maa malakat aimanuku -
peliharalah shalat dan peliharalah
orang-orang lemah di antaramu." Di luar
pintu tangis mulai terdengar bersahutan,
sahabat saling berpelukan. Fatimah
menutupkan tangan di wajahnya, dan Ali
kembali mendekatkan telinganya ke bibir
Rasulullah yang mulai kebiruan.
"Ummatii, ummatii, ummatiii?" - "Umatku,
umatku, umatku"

Dan, berakhirlah hidup manusia
mulia yang memberi sinaran itu. Kini,
mampukah kita mencintai sepertinya?
Allahumma sholli 'ala Muhammad wa baarik
wa salim 'alaihi Betapa cintanya
Rasulullah kepada kita :-)

p/s:hayatilah wahai saudaraku seislam

Bookmark and Share

    


  Member Information For solehah86Profil   Hantar PM kepada solehah86   Quote dan BalasQuote

attuffah_humairah
Warga 4 Bintang
Menyertai: 14.04.2006
Ahli No: 24196
Posting: 217
Dari: Johor

Johor   avatar


posticon Posting pada: 02-04-07 21:13


tersentuh ana baca kisah Rasulullah ini sahabat...begitulah betapa baginda Rasulullah kasihnya pada ummatnya, tapi kita sebagai umatnye mampukah kita memastikan diri kita hanya sekadar mengingatinya sedetik cuma berselawat buatnye...berapa banyaklah sngat masa yang diambil jika dibandingkan dengan masa kita untuk duniawi..betapa Rasulullah selalu bimbang dan memikirkan ummatnya tapi kita sering alpa dan lupa dek kenikmatan yang dikecapi di dunia sementara ini...Ya Allah kerdilnye diri ini.....

Bookmark and Share

    


  Member Information For attuffah_humairahProfil   Hantar PM kepada attuffah_humairah   Quote dan BalasQuote

muslimah_jun
WARGA SETIA
Menyertai: 23.01.2007
Ahli No: 28314
Posting: 1018
Dari: serambi mekah

Kelantan  


posticon Posting pada: 02-04-07 21:34


......

Bookmark and Share

    


  Member Information For muslimah_junProfil   Hantar PM kepada muslimah_jun   Quote dan BalasQuote

Al-Mustaqqim
WARGA SETIA
Menyertai: 22.07.2005
Ahli No: 17480
Posting: 486
Dari: malaysia

Pahang   avatar


posticon Posting pada: 02-04-07 22:06


mati itu pasti..

Bookmark and Share

    


  Member Information For Al-MustaqqimProfil   Hantar PM kepada Al-Mustaqqim   Quote dan BalasQuote

miss_farhana
Warga 4 Bintang
Menyertai: 29.06.2006
Ahli No: 25002
Posting: 325
Dari: berpijak pada bumi Tuhan,berbumbungkan langit Tuhan

Terengganu  


posticon Posting pada: 02-04-07 23:34


walaupun dah banyak kali dengar kisah ni tapi tetap sedih jugak....

Bookmark and Share

    


  Member Information For miss_farhanaProfil   Hantar PM kepada miss_farhana   Quote dan BalasQuote

muslimah_jun
WARGA SETIA
Menyertai: 23.01.2007
Ahli No: 28314
Posting: 1018
Dari: serambi mekah

Kelantan  


posticon Posting pada: 02-04-07 23:35


teringat kenangan waktu kecil...

Bookmark and Share

    


  Member Information For muslimah_junProfil   Hantar PM kepada muslimah_jun   Quote dan BalasQuote

Meow

Menyertai: 09.12.2004
Ahli No: 12964
Posting: 2700
Dari: Serambi Madinah : Negeri Matahari Terbenam

Kedah   avatar


posticon Posting pada: 02-04-07 23:39


Berdoalah mudah-mudahan kita berkumpul bersamanya di syurga nanti.. kita tatap wajahnya yang tak dapat kita tatap di dunia.. kita dengarkan suaranya yang tak mampu kita dengar di dunia.. kita cium tangannya yang tak mampu kita cium di dunia..


-----------------
~Yang Bodoh Akan Berdiam Diri, Tetapi Yang Paling Bodoh Akan Bercakap Sesuatu Yang Dia Sebenarnya Bodoh~


Bookmark and Share

    


  Member Information For MeowProfil   Hantar PM kepada Meow   Pergi ke Meow's Website   Quote dan BalasQuote

ismi_atikah
-WARGA AMAT SETIA-
Menyertai: 14.12.2003
Ahli No: 5678
Posting: 4147
Dari: bumi ALLAH

Selangor   avatar


posticon Posting pada: 03-04-07 00:17


ya rasulullah...
kami umatmu..
kami rindukanmu..


iskk.. iiskkk.. ana sangat sedih dengar lagu pemergianmu-inteam...
sangat terkkesan di hati ana...

Bookmark and Share

    


  Member Information For ismi_atikahProfil   Hantar PM kepada ismi_atikah   Quote dan BalasQuote

LinCikedot
WARGA SETIA
Menyertai: 03.09.2006
Ahli No: 26163
Posting: 811
Dari: Atap Rumbia

Kelantan   avatar


posticon Posting pada: 03-04-07 01:34


yup betul tu ismi_atikah. hamba pun nangis dengar lagu tu.

Bookmark and Share

    


  Member Information For LinCikedotProfil   Hantar PM kepada LinCikedot   Quote dan BalasQuote

LinCikedot
WARGA SETIA
Menyertai: 03.09.2006
Ahli No: 26163
Posting: 811
Dari: Atap Rumbia

Kelantan   avatar


posticon Posting pada: 03-04-07 01:35


yup betul tu ismi_atikah. hamba pun nangis dengar lagu tu.

Bookmark and Share

    


  Member Information For LinCikedotProfil   Hantar PM kepada LinCikedot   Quote dan BalasQuote

tak-one
Warga Rasmi
Menyertai: 10.07.2006
Ahli No: 25143
Posting: 15
Dari: terengganu

Terengganu  


posticon Posting pada: 03-04-07 01:37


ana pun sangat sedih mendengar lagu pemergianmu-inteam tu.ana dapat menyelami rasa cintanya Rasulullah kepada umatnya..di saat2 yang sangat menyeksakan itu,Rasulullah masih tersenyum menenangkan sahabat2 baginda....Ya Rasulullah,aku cinta kepadamu! akan ku korbankan jiwa ragaku demi menyambung perjuangan mu ya Rasulullah...

Bookmark and Share

    


  Member Information For tak-oneProfil   Hantar PM kepada tak-one   Quote dan BalasQuote

ismi_atikah
-WARGA AMAT SETIA-
Menyertai: 14.12.2003
Ahli No: 5678
Posting: 4147
Dari: bumi ALLAH

Selangor   avatar


posticon Posting pada: 03-04-07 01:54


isk.. iskk.. iskkk...

Bookmark and Share

    


  Member Information For ismi_atikahProfil   Hantar PM kepada ismi_atikah   Quote dan BalasQuote

lukmanulhakim
Warga 2 Bintang
Menyertai: 17.12.2005
Ahli No: 21214
Posting: 62
Dari: kedah

Kedah   avatar


posticon Posting pada: 03-04-07 22:21


Rasulullah... Kami cintakanmu....
Kami rindukanmu...
Banyakkan selawat atas junjungan besar kita Nabi Muhammad S.A.W

Bookmark and Share

    


  Member Information For lukmanulhakimProfil   Hantar PM kepada lukmanulhakim   Quote dan BalasQuote

al-faateh
Warga 2 Bintang
Menyertai: 08.11.2005
Ahli No: 20250
Posting: 58
Dari: kl

KualaLumpur   avatar


posticon Posting pada: 03-04-07 22:25


Kami mencintaimu..
Kami cuba mengamalkan sunnahmu..
Kami beriman denganmu, walaupun tidak pernah bertemu denganmu..

Bookmark and Share

    


  Member Information For al-faatehProfil   Hantar PM kepada al-faateh   Quote dan BalasQuote

arezy
Warga 3 Bintang
Menyertai: 03.08.2006
Ahli No: 25607
Posting: 124
Dari: Kuching

Sarawak   avatar


posticon Posting pada: 03-04-07 22:30


Ya Rasululullah,kehilanganmu sukar untuk dicari ganti,
Ingin sekali aku berjuang bersamamu...ya Rasulullah ,kami rindukanmu dan cintakan mu...pemergianmu suatu yang pasti sebagai seorang manusia...ingin ku teruskan perjuanganmu...

Bookmark and Share

    


  Member Information For arezyProfil   Hantar PM kepada arezy   Quote dan BalasQuote

mujahidah_Dungun
Warga 3 Bintang
Menyertai: 14.02.2007
Ahli No: 28732
Posting: 137
Dari: uum

Terengganu  


posticon Posting pada: 03-04-07 22:35


ya MUHAMMAD YA RASULULLAH SAW..Lahirmu di nanti,Pengorbananmu tak terperi,Pergimu tiada ganti..Ya RASULULLAH...Sunnah mu diikuti..
salam dan selawat ke atas junjungan besar,kekasih ALLAH SWT...

Bookmark and Share

    


  Member Information For mujahidah_DungunProfil   Hantar PM kepada mujahidah_Dungun   Quote dan BalasQuote

naja_muslimah
Warga 3 Bintang
Menyertai: 16.03.2007
Ahli No: 29196
Posting: 73
Dari: Pahang Darul Makmur

Pahang   avatar


posticon Posting pada: 07-04-07 15:22


selawat ke atas Rasulullah S.A.W...

Bookmark and Share

    


  Member Information For naja_muslimahProfil   Hantar PM kepada naja_muslimah   Quote dan BalasQuote

qudwah_mardihah
Warga 4 Bintang
Menyertai: 17.03.2004
Ahli No: 8029
Posting: 263
Dari: Malaysia

KualaLumpur   avatar


posticon Posting pada: 07-04-07 17:18


selawat dan salam ke atas baginda dan keluarga juga sahabat-sahabat...

TAKBIR!!

Peace FOR ISLAM!!

Bookmark and Share

    


  Member Information For qudwah_mardihahProfil   Hantar PM kepada qudwah_mardihah   Pergi ke qudwah_mardihah's Website   Quote dan BalasQuote

lamyanunalif_mursyidah
WARGA SETIA
Menyertai: 02.02.2006
Ahli No: 22391
Posting: 1128
Dari: selangor

KualaLumpur   avatar


posticon Posting pada: 07-04-07 19:00


assalamualaikumm
walaupun cerita ni banyak kali dengar..air mata tak mampu ku tahan terutama part Rasulullah mengingati umatnye ketika sedang nazak..tapi kita????
selawat dan salam ke atas Rasulullah saw..
wassalam

Bookmark and Share

    


  Member Information For lamyanunalif_mursyidahProfil   Hantar PM kepada lamyanunalif_mursyidah   Pergi ke lamyanunalif_mursyidah's Website   Quote dan BalasQuote

syafiq_mmt
Warga 2 Bintang
Menyertai: 16.02.2007
Ahli No: 28754
Posting: 42
Dari: dalam rumah

Kelantan  


posticon Posting pada: 11-04-07 00:33


waalaikumussalam..

ye betul 2.kita sebagai umatnya haruslah selalu berselawat ke atas baginda kekasih Allah agar cinta kita terhadap Rasulullah tidak pudar & selalu berada di hati kita..

Bookmark and Share

    


  Member Information For syafiq_mmtProfil   Hantar PM kepada syafiq_mmt   Pergi ke syafiq_mmt's Website   Quote dan BalasQuote

ilahkisas
Warga 2 Bintang
Menyertai: 29.01.2005
Ahli No: 13966
Posting: 50
Dari: kedah

Kedah  


posticon Posting pada: 09-11-08 13:26


sedarlah kita akan betapa sayangnya Nabi kepada umatnya.......oleh itu,hargailah ia dengan melakukan amar makruf nahi mungkar.....

Bookmark and Share

    


  Member Information For ilahkisasProfil   Hantar PM kepada ilahkisas   Quote dan BalasQuote

Member Messages

Forum Search & Navigation

 

Log in to check your private messages

Silakan Login atau Mendaftar





  


 

[ Carian Advance ]

Jum ke Forum 




Datacenter Solution oleh Fivio.com Backbone oleh JARING Bukan Status MSCMyPHPNuke Portal System

Disclaimer: Posting dan komen di dalam Portal Komuniti Ukhwah.com ini adalah menjadi hak milik ahli
yang menghantar. Ia tidak menggambarkan keseluruhan Portal Komuniti Ukhwah.com.
Pihak pengurusan tidak bertanggung jawab atas segala perkara berbangkit
dari sebarang posting, interaksi dan komunikasi dari Portal Komuniti Ukhwah.com.


Disclaimer: Portal Komuniti Ukhwah.com tidak menyebelahi atau mewakili mana-mana parti politik
atau sebarang pertubuhan lain. Posting berkaitan politik dan sebarang pertubuhan di dalam laman web ini adalah menjadi
hak milik individu yang menghantar posting. Ia sama-sekali tidak ada
kena-mengena, pembabitan dan gambaran sebenar pihak pengurusan Portal Komuniti Ukhwah.com

Portal Ukhwah
Hakcipta 2003 oleh Ukhwah.com
Tarikh Mula: 14 Mei 2003, 12 Rabi'ul Awal 1424H (Maulidur Rasul)
Made in: Pencala Height, Bandar Sunway dan Damansara Height
Dibina oleh Team Walasri




Loading: 0.105387 saat. Lajunya....