Array
Welcome To Portal Komuniti :: Ukhwah.com

  Create An Account Home  ·  Topik  ·  Statistik  ·  Your Account  ·  Hantar Artikel  ·  Top 10 12-04-2024  

  Login
Nickname

Password

>> Mendaftar <<

  Mutiara Kata
Jikalau semua umat Islam itu berjemaah pada solat Subuh, nescaya kekuatan kami tidak dapat menandingi Islam
-- -- Pembesar Yahudi

  Menu Utama

  Keahlian Ukhwah.com
Terkini: navratan
Hari Ini: 0
Semalam: 0
Jumlah Ahli: 43152

  Sedang Online
Sedang Online:
Tetamu: 54
Ahli: 0
Jumlah: 54




  Yang Masuk Ke Sini
Kang: 6 hari yang lalu
lidah-penghunus: 8 hari yang lalu
muslimin23: 16 hari yang lalu


Jejak Remaja
Topik: kawan kuat cemburu...help me


Carian Forum

Moderator: Administrator, mohamad
Portal Komuniti :: Ukhwah.com Indeks Forum
  »» Jejak Remaja
    »» kawan kuat cemburu...help me

Please Mendaftar To Post


Oleh kawan kuat cemburu...help me

JoshuaIsfahan
WARGA SETIA
Menyertai: 21.05.2003
Ahli No: 701
Posting: 1577
Dari: Damansara

KualaLumpur  


posticon Posting pada: 10-09-03 14:35


saya tengah pening kepala sebab kawan saya ni kuat cemburu...saya ada dua kawan baik..but dua dua ni tak ngam...jadi saya kena layan salah satu dari mereka..dia org bual jugak tapi kadangkala tu masing masing mengenakan masing masing.Contohnya kalau saya tgh berbual dengan A,B akan dtg ajak makan...terus block mcm tu je...ada masa tu,A dtg rumah saya,B dpt tahu,dia pun nak dtg jugak....nak buang air katanya,tapi dia nak tahu apa A buat kat rumah saya...B ni pemendam..tapi dia akan bising kat belakang....bila B dengan saya,B akan buat muka dengki kat A.....
Saya pening kepala,satu kuliahmates dah perasan...lagi satu A ni,tak boleh tengok saya ngan org lain..kalau ada member c nak dtg...dia akan ikut..dia takut C ni dpt apa yg dia tak dpt....Give me a help.....saya nak jawapan yg liberal....

Bookmark and Share

    


  Member Information For JoshuaIsfahanProfil   Hantar PM kepada JoshuaIsfahan   Quote dan BalasQuote

wawa_san
Warga Rasmi
Menyertai: 23.08.2003
Ahli No: 3058
Posting: 15
Dari: Setapak

KualaLumpur  


posticon Posting pada: 10-09-03 14:41


alahai,kawan saling jealous menjealouslah ni.
ape susah,cuba terus terang je dgn diorang,
tanya apa masalah diorang.
kan senang?!

Bookmark and Share

    


  Member Information For wawa_sanProfil   Hantar PM kepada wawa_san   Quote dan BalasQuote

islamic_princess
WARGA SETIA
Menyertai: 14.05.2003
Ahli No: 45
Posting: 736
Dari: johor bahru ke UPSI

Johor   avatar


posticon Posting pada: 10-09-03 15:26


assalamualaikum
susah juga ada kawan cam tu kan..
berilah diorang nasihat supaya dapat berbaik2 ......kalau tak boleh juga ..macam mana nak buat yer?
pening kepala
wassalam

-----------------
HaRaPanKu MoGa DikuRniAkaN
MaNiSnyA IMAN BerPanJanGaN
MoGa LauTaN HiLanG GeLoRa UnTuK BeLaYaR..

Bookmark and Share

    


  Member Information For islamic_princessProfil   Hantar PM kepada islamic_princess   Pergi ke islamic_princess's Website   Quote dan BalasQuote

peminat_nasyid
Warga 3 Bintang
Menyertai: 07.06.2003
Ahli No: 1152
Posting: 136
Dari: atas bumi bawah langit

singapore  


posticon Posting pada: 10-09-03 15:36


Hmm...ana pun tengah ada masalah tu...tapi bukan dengan dua org tapi dengan satu je! Si Z ni masa tu jeolous yg lelaki ejek ana dgn F terus tak nak friend ana...lps tu dia bilang semua org yg ana mulakan dulu! Lagi satu masa tu E asyik telefon ana...terus dia jeles and taknak friend lagi lps tu bilang semua org ana mulakan! Boringnyer...

Untuk masalah JoshuaIsfahan...putus je dgn dua2 tu...senang sikit...hehehe...sebernanya ana sendiri tak tahu nak tolong sebab ana sendiri yg mengalaminya juga! mujur ada org buat topik ni...

-----------------
~ Yg pulang pegi usahlah dirintih
doakan saja dikurnia sejahtera
apa yg diratap dgn tangis
keharuan ,leraikan hiba
pujuklah hatimu
pemergiannya
iktibar buatmu.....~


Bookmark and Share

    


  Member Information For peminat_nasyidProfil   Hantar PM kepada peminat_nasyid   Quote dan BalasQuote

alang_1701
Warga 2 Bintang
Menyertai: 05.08.2003
Ahli No: 2792
Posting: 70
Dari: terenjaanu

Terengganu  


posticon Posting pada: 10-09-03 16:44


bagi ana..ana ade jugaklah melihat gelagat sahabat2 ana yg macam ni..masing2 ibarat mementingkan diri sendiri..

care yg ana boleh bagi utk joshuaisfahan,
cuba bawak berbincang..may be agak sukar nak ajak kawan2 ni dan luahkan apa yg anda tak puas hati selama ni ,maksud ana perangai mereka nilah..

tapi anda kena fikir balik..sampai bila nak dibiarkan masalah ni berlarutan...hidup kita pun tak ceria bila bergaul sesama sendiri..

mungkin pada awalnya kawan2 anda ade yg sukar utk mengaku kesilapan masing2,maklumlah..may be sbb ego...cubalah dulu..dan tawakallah...yg penting, teguhkan niat anda yg anda nak baiki ukhwah sesama anda...

insyaAllah..segala urusan anda akan dipermudahkanNya...

Bookmark and Share

    


  Member Information For alang_1701Profil   Hantar PM kepada alang_1701   Quote dan BalasQuote

muslimahsejati
WARGA SETIA
Menyertai: 06.06.2003
Ahli No: 1091
Posting: 1009
Dari: kota tinggi,johor

Johor  


posticon Posting pada: 10-09-03 17:35


Ada juga yang cemburu..dalam persahabatan.............rupanya....alahai camner nie...tapi bagi saya nak atasi masalah nie, dengan cara....berjumpa sendiri dengan rakan tue dan bincang elok-elok dengan dia apa yang rasa dia tak puas hati kat awak.......mungkin dia ada sesuatu yang nak di luahkan tue...

Bookmark and Share

    


  Member Information For muslimahsejatiProfil   Hantar PM kepada muslimahsejati   Quote dan BalasQuote

JoshuaIsfahan
WARGA SETIA
Menyertai: 21.05.2003
Ahli No: 701
Posting: 1577
Dari: Damansara

KualaLumpur  


posticon Posting pada: 10-09-03 18:28


sebenarnya dari sekolah menengah saya dah kena benda begini...cuma orangnya lain lain..........rasa,kawan dengan meow lagi best.....nak putus kawan...ermm saya bukan mcm tu..bagi saya kawan adalah hadiah kehidupan..cuma tulah,kalau bagi masalah..dah mcm bukan hadiah....

Bookmark and Share

    


  Member Information For JoshuaIsfahanProfil   Hantar PM kepada JoshuaIsfahan   Quote dan BalasQuote

Qudwah_hasanah
Warga 4 Bintang
Menyertai: 15.05.2003
Ahli No: 121
Posting: 211

Sarawak  


posticon Posting pada: 10-09-03 18:31


hmm....kawan baik kuat cemburu...itu adalah perkara biasa..ana pun ada jugak kawan macam tu...tak tahu macam mana nak nasihat kan dia...
biarlah...kadang-kadang tu ana tinggalkan dia sendiri...biar dia fikirkan sendiri kesilapannya...

-----------------
TIDAK AKAN KAMU MERASA GUNDAH WALAUPUN SEKALI JIKA KAMU TAHU APA YANG DICARI...

Bookmark and Share

    


  Member Information For Qudwah_hasanahProfil   Hantar PM kepada Qudwah_hasanah   Quote dan BalasQuote

mohd_rusdi
Warga Rasmi
Menyertai: 02.08.2003
Ahli No: 2746
Posting: 14
Dari: selangor

Selangor   avatar


posticon Posting pada: 12-09-03 23:50


assalamualaikum

orang kalau cemburu ni banyak makna...
sayanglah, sakit hatilah, dengkilah, macam-macam lagi..tapi kalau tengok kes yang saudara joshua alami ni...rasa-rasa boleh lagi kot...ni nak tanya satu ja member A dan B tu laki ke pompuan...saya rasa pompuanlah..ok..macam ni..kiranya ni andaian sayalah..yer..
1)saudara ni mungkin seorang yang hensem ibarat tom cruise dan kedua dua mereka telah berbetting andai kata salah seorang dari mereka dapat memikat saudara maka dialah champion of the kaki mengurat association.

2)kedua-dua mereka ni memang dari kecik tak reti nak berbaik-baik dan hanya tau nak berbusuk hati...

solution..
1)jumpa kedua-dua mereka sambil berbincang tentang masalah yang melanda antara saudara dan saudari bertiga. ketika perbincangan berlangsung jangan ada emosi..sebab orang pompuan ni sifat emosi dia boleh tahan powernya..rumah pun boleh runtuh.
2)cakap dengan mereka yang saudara anggap mereka ni sebagai sahabat yang karib dan tidak lebih daripada itu.oleh itu anda tidak mahu ada sebarang masalah ketika bersama mereka.terangkan bahawa anda berasa sedih tentang perkara yang telah berlaku dan berharap tali persahabatan antara anda bertiga akan berkekalan sehingga...wallahualam...
saya tahu benda ni memang susah nak buat...ada yang cakap.."lu cakap senang cuba buat tengok.."tapi saya cuma sekadar membantu,jika ianya tidak berjaya ribuan ampun dan maaf dipohonkan..

p/s:sekadar membantu...

Bookmark and Share

    


  Member Information For mohd_rusdiProfil   Hantar PM kepada mohd_rusdi   Quote dan BalasQuote

istiqamah
Warga Rasmi
Menyertai: 09.09.2003
Ahli No: 3439
Posting: 15
Dari: Terengganu

Terengganu  


posticon Posting pada: 14-09-03 17:20


erm...bagus juga cadangan tu...hah,apalagi!!....mulakan misi...

Bookmark and Share

    


  Member Information For istiqamahProfil   Hantar PM kepada istiqamah   Quote dan BalasQuote

JoshuaIsfahan
WARGA SETIA
Menyertai: 21.05.2003
Ahli No: 701
Posting: 1577
Dari: Damansara

KualaLumpur  


posticon Posting pada: 16-09-03 20:17


Thanks Rusdi,..kelakar jugak awak ni ya.Saya akan kaji method awak itu.

Bookmark and Share

    


  Member Information For JoshuaIsfahanProfil   Hantar PM kepada JoshuaIsfahan   Quote dan BalasQuote

Prince_Muslim90
WARGA SETIA
Menyertai: 04.06.2003
Ahli No: 1018
Posting: 438
Dari: Munich

germany  


posticon Posting pada: 16-09-03 20:52


biasalah skrg banyak org jealous menjelous kan

-----------------


Bookmark and Share

    


  Member Information For Prince_Muslim90Profil   Hantar PM kepada Prince_Muslim90   Pergi ke Prince_Muslim90's Website   Quote dan BalasQuote

dinulhuda1422h
:WARGA AWAL BERJASA:
Menyertai: 19.07.2003
Ahli No: 2447
Posting: 793
Dari: Serambi Mekah

Kelantan   avatar


posticon Posting pada: 21-09-03 00:19


jelous tu sebenarnya perhubungan tu tak melebihi kawan kot......berterus-terang. kalau nak kata nak...dan kalau tak nak kata tak nak...kan elok tu.....kiranya ada penyelesaian...pasni tak der saper2 nak jelous....camana ok tak cadangan ni ?

Bookmark and Share

    


  Member Information For dinulhuda1422hProfil   Hantar PM kepada dinulhuda1422h   Quote dan BalasQuote

syanazrina
Warga 1 Bintang
Menyertai: 12.08.2003
Ahli No: 2927
Posting: 22
Dari: qlate

Kelantan  


posticon Posting pada: 24-09-03 10:14


iiiiiiiii,kawan
ana pun pernah kepeningan ngan problem cam gitu
so,kita org beri pengajaran kat yg suka menjelous
nak tahu....................
kita org.............
BOIKOT dia!!
but sekejab je le
the result is................
LANGSUNG TAK BERUBAH!!!!!!!!!!!!!
tapi,lama-lama tu.........
O.k
MASA JE YANG MENENTUKAN


All the best for u

Bookmark and Share

    


  Member Information For syanazrinaProfil   Hantar PM kepada syanazrina   Pergi ke syanazrina's Website   Quote dan BalasQuote

aza
WARGA SETIA
Menyertai: 14.05.2003
Ahli No: 27
Posting: 834
Dari: kuala lumpur

KualaLumpur   avatar


posticon Posting pada: 15-11-03 14:01


susahkan kalau dapat kawan macam ni....tak patut...sebab kita bukannya ada dia sorang je...kawan yang lain pun patut dilayan dengan adil...betul tak...

Bookmark and Share

    


  Member Information For azaProfil   Hantar PM kepada aza   Quote dan BalasQuote

zahratul_ikhwan
Warga 4 Bintang
Menyertai: 07.11.2003
Ahli No: 4985
Posting: 235
Dari: Chendering

Terengganu  


posticon Posting pada: 15-11-03 14:32


hmmm......susah jugak yerr......orang lain cemburu sama cemburu akhirnya kita yang pening kepala....
ntahlaaa....ada jugak yerr.....dalam persahabatan ada perasaan cemburu......ingatkan dalam percintaan jerr.......

Bookmark and Share

    


  Member Information For zahratul_ikhwanProfil   Hantar PM kepada zahratul_ikhwan   Pergi ke zahratul_ikhwan's Website   Quote dan BalasQuote

Putra_Aiman
WARGA SETIA
Menyertai: 13.11.2003
Ahli No: 5086
Posting: 995
Dari: 698,Ruby Avenue,08000 Sungai Petani

Kedah  


posticon Posting pada: 16-11-03 03:37


tak habis-habis ngan jeles...kalo bincang bab jeles ana nak mintak komen:
ana ada seorang kawan si M...bespren gak laa....dia ni kira famous laa sbb kecutetannya.tapi ada sorang lagi n si R....ana tak suka dia sgt...sbb kalo ana nak ajak si M ni gi mana2 dia nak mencelah... lawan ana balik...seolah-olah si M ni jadi rebutan...pada pendapat antum saper yg jeles..ana ker atau si R?komen laa sikit


-----------------
Visit My Site 4 unlimitied free downloads http://fiztanax.multiply.com

Bookmark and Share

    


  Member Information For Putra_AimanProfil   Hantar PM kepada Putra_Aiman   Pergi ke Putra_Aiman's Website   Quote dan BalasQuote

Aswan
Warga 1 Bintang
Menyertai: 03.06.2003
Ahli No: 929
Posting: 25
Dari: Muka Bumi Allah

Selangor   avatar


posticon Posting pada: 22-11-03 12:43




Ntahlah... Rasanya mcm satu lumrah juga. Seorg yg bersahabat baik, segala-galanya dikongsi bersama, susah atau senang. Tambah pula kalau telah bersahabat sejak sekian lama, tak mustahil timbul rasa sayang terhadap kwn tu sepertimana kita menyayangi saudara kandung sendiri, maka itu juga faktor utama timbul rasa cemburu apabila sahabat kita tu rapat dgn sahabat yg baik, kita rasakan yg kita akn kehilangan seorg sahabat yg sejati, hilang tempat utk bercerita suka dan duka. Saya sendiri pernah juga timbul rasa sebegitu dgn seorg sahabat. Tetapi bila difikir secara rasional. serta nilaikan semula layanan dan kebaikan sahabat itu setiap saat yg tak pernah berubah. maka saya ambil jalan positif.... cuma saudara juga perlu begitu, bertindak dgn matang dan jgn sesekali berubah cara layanan pd kedua2 nya.

Bookmark and Share

    


  Member Information For AswanProfil   Hantar PM kepada Aswan   Quote dan BalasQuote

Member Messages

Forum Search & Navigation

 

Log in to check your private messages

Silakan Login atau Mendaftar





  


 

[ Carian Advance ]

Jum ke Forum 




Datacenter Solution oleh Fivio.com Backbone oleh JARING Bukan Status MSCMyPHPNuke Portal System

Disclaimer: Posting dan komen di dalam Portal Komuniti Ukhwah.com ini adalah menjadi hak milik ahli
yang menghantar. Ia tidak menggambarkan keseluruhan Portal Komuniti Ukhwah.com.
Pihak pengurusan tidak bertanggung jawab atas segala perkara berbangkit
dari sebarang posting, interaksi dan komunikasi dari Portal Komuniti Ukhwah.com.


Disclaimer: Portal Komuniti Ukhwah.com tidak menyebelahi atau mewakili mana-mana parti politik
atau sebarang pertubuhan lain. Posting berkaitan politik dan sebarang pertubuhan di dalam laman web ini adalah menjadi
hak milik individu yang menghantar posting. Ia sama-sekali tidak ada
kena-mengena, pembabitan dan gambaran sebenar pihak pengurusan Portal Komuniti Ukhwah.com

Portal Ukhwah
Hakcipta 2003 oleh Ukhwah.com
Tarikh Mula: 14 Mei 2003, 12 Rabi'ul Awal 1424H (Maulidur Rasul)
Made in: Pencala Height, Bandar Sunway dan Damansara Height
Dibina oleh Team Walasri




Loading: 0.14484 saat. Lajunya....