Welcome To Portal Komuniti :: Ukhwah.com

  Create An Account Home  ·  Topik  ·  Statistik  ·  Your Account  ·  Hantar Artikel  ·  Top 10 25-07-2021  

  Login
Nickname

Password

>> Mendaftar <<

  Mutiara Kata
Tiada apa yang paling berharga di dunia ini selain dari kebahagiaan..tiada apa yang paling memilukan selain dari kesedihan
-- Seminar

  Menu Utama

  Keahlian Ukhwah.com
Terkini: navratan
Hari Ini: 0
Semalam: 0
Jumlah Ahli: 43152

  Sedang Online
Sedang Online:
Tetamu: 71
Ahli: 0
Jumlah: 71




  Yang Masuk Ke Sini
izad: 5 hari yang lalu
the_brOtherz: 32 hari yang lalu


Pengetahuan Am
Topik: Cara nak teka tarikh lahir seseorang !


Carian Forum

Moderator: Administrator, syemarly
Portal Komuniti :: Ukhwah.com Indeks Forum
  »» Pengetahuan Am
    »» Cara nak teka tarikh lahir seseorang !

Please Mendaftar To Post


Oleh Cara nak teka tarikh lahir seseorang !

syahid_zul
WARGA SETIA
Menyertai: 14.12.2003
Ahli No: 5698
Posting: 535
Dari: terengganu

japan   avatar


posticon Posting pada: 28-01-07 15:36


Step 1) Have them take the month number from their birthday: January = 1, Feb = 2 etc.
Step 2) Multiply that by 5
Step 3) Then add 6
Step 4) Then multiply that total by four
Step 5) Then add 9
Step 6) Then multiply this total by 5 once again
Step 7) Finally, have them add to that total the day they were born on. If they were born on the 18th, they add 18, etc.

Have them give you the total. In your head, subtract 165, and you will have the month and day they were born on!

How It Works: Let M be the month number and D will be the day number. After the seven steps the expression for their calculation is:

5 (4 (5 M + 6 ) + 9 ) + D = 100 M + D + 165

Thus, if you subtract off the 165, what will remain will be the month in hundreds plus the day!

http://syahid-zul.blogspot.com/


-----------------
Image Hosted by ImageShack.us


Bookmark and Share

    


  Member Information For syahid_zulProfil   Hantar PM kepada syahid_zul   Pergi ke syahid_zul's Website   Quote dan BalasQuote

wafa_mawaddah
WARGA SETIA
Menyertai: 10.10.2003
Ahli No: 4175
Posting: 845
Dari: mardhatillah

Johor   avatar


posticon Posting pada: 28-01-07 17:55


macam susah saja nak teka2...
complicated...
tanya terus kan senang....
hehehehehe

Bookmark and Share

    


  Member Information For wafa_mawaddahProfil   Hantar PM kepada wafa_mawaddah   Pergi ke wafa_mawaddah's Website   Quote dan BalasQuote

aqil
Warga 4 Bintang
Menyertai: 09.08.2005
Ahli No: 17966
Posting: 162
Dari: PAHANG

Pahang   avatar


posticon Posting pada: 28-01-07 17:57


Pada 28-01-07 17:55 , wafa_mawaddah posting:

!!! QUOTE !!!

macam susah saja nak teka2...
complicated...
tanya terus kan senang....
hehehehehe


ha'ah :-D :lol: :lol: :lol: :-P

Bookmark and Share

    


  Member Information For aqilProfil   Hantar PM kepada aqil   Quote dan BalasQuote

aiezzat
Warga 3 Bintang
Menyertai: 09.12.2005
Ahli No: 20989
Posting: 76
Dari: kajang

Kelantan  


posticon Posting pada: 28-01-07 19:26


entah.ikut mat saleh pula 2.berbelit2 otak anta.malas nak fikir.ekekek.apa pun,thanks 4 da information

Bookmark and Share

    


  Member Information For aiezzatProfil   Hantar PM kepada aiezzat   Quote dan BalasQuote

hafiz_along_83

Menyertai: 28.08.2003
Ahli No: 3139
Posting: 772
Dari: cheras

Selangor   avatar


posticon Posting pada: 28-01-07 19:30


Pada 28-01-07 17:57 , aqil posting:

!!! QUOTE !!!

Pada 28-01-07 17:55 , wafa_mawaddah posting:

!!! QUOTE !!!

macam susah saja nak teka2...
complicated...
tanya terus kan senang....
hehehehehe


ha'ah :-D :lol: :lol: :lol: :-P


:lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol:


-----------------
SENYUMLAH SELALU.. SENYUM ITU SEDEKAH.. :-)


Bookmark and Share

    


  Member Information For hafiz_along_83Profil   Hantar PM kepada hafiz_along_83   Quote dan BalasQuote

Shahida09
Warga 4 Bintang
Menyertai: 26.06.2005
Ahli No: 16869
Posting: 343
Dari: Atas Bumi, Bawah Langit

Kedah  


posticon Posting pada: 28-01-07 19:52


betul 2...macam susah saja...why don't we hanya ask them whe's their bday??? That way....it a lot more easier...right????

Bookmark and Share

    


  Member Information For Shahida09Profil   Hantar PM kepada Shahida09   Pergi ke Shahida09's Website   Quote dan BalasQuote

syahid_zul
WARGA SETIA
Menyertai: 14.12.2003
Ahli No: 5698
Posting: 535
Dari: terengganu

japan   avatar


posticon Posting pada: 29-01-07 01:15


Versi bm:
k..sekarang ni katakan aku nak try teka tarikh lahir anda...then aku suruh kurang buat kiraan dibawah;

langkah1:ambil no. bulan yang anda lahir (contoh:lahir bulan 5)
langkah2:darab no. tadi dengan 5 (5*5=25)
langkah3:kemudian tambah 6 (25+6=31)
langkah4:kemudian jumlah tadi darab 4 (31*4=124)
langkah5:jumlah tu pula tambah 9 (124+9=133)
langkah6:darab jumlah tadi dengan 5 (133*5=665)
langkah7:kemudian tambah jumlah akhir tadi dengan haribulan anda lahir.katakan lahir pada 12 haribulan 5,perlu tambah 12 (665+12=677)

lepas anda kira diatas,barulah aku tanya nilai angka akhir yang anda dapat.lepas tu macam contoh yang aku buat anda akan jawab 677...dengan muka machonyerr,dalam kpala otak aku,aku terus congak nilai akhir tu tolak 165 iaitu 677-165=512....dan dengan machonyerr sekali lagi aku pun bersuara,anda lahir 12 hb 5 kan ?512 tu 5 tu ialah bulan dan 12 ialah hari....selepas anda tolak 165,angka yang datang dulu ialah angka menunjukkan bulan kelahiran dan angka kemudian menunjukkan bilangan hari...katakan anda dapat angka 1231 selepas tolak 165,bermakna dia lahir 31 hb 12....dats all...good luck!

Bookmark and Share

    


  Member Information For syahid_zulProfil   Hantar PM kepada syahid_zul   Pergi ke syahid_zul's Website   Quote dan BalasQuote

mechelmine
WARGA SETIA
Menyertai: 02.10.2006
Ahli No: 26702
Posting: 897
Dari: KeLaNtAn Ke KeDaH

Kelantan  


posticon Posting pada: 29-01-07 01:31


Pada 29-01-07 01:15 , syahid_zul posting:

!!! QUOTE !!!


langkah7:kemudian tambah jumlah akhir tadi dengan haribulan anda lahir.katakan lahir pada 12 haribulan 5,perlu tambah 12 (665+12=677)



lah...tu dah tahu tarikh lahir 12 haribulan 5....
Buat apa nak kira lagi...buat susah2 saja.. :-D :-D :-D :-P


-----------------
Hiasi Peribadi....


Bookmark and Share

    


  Member Information For mechelmineProfil   Hantar PM kepada mechelmine   Pergi ke mechelmine's Website   Quote dan BalasQuote

syahid_zul
WARGA SETIA
Menyertai: 14.12.2003
Ahli No: 5698
Posting: 535
Dari: terengganu

japan   avatar


posticon Posting pada: 29-01-07 02:40


Pada 29-01-07 01:31 , mechelmine posting:

!!! QUOTE !!!

Pada 29-01-07 01:15 , syahid_zul posting:

!!! QUOTE !!!


langkah7:kemudian tambah jumlah akhir tadi dengan haribulan anda lahir.katakan lahir pada 12 haribulan 5,perlu tambah 12 (665+12=677)



lah...tu dah tahu tarikh lahir 12 haribulan 5....
Buat apa nak kira lagi...buat susah2 saja.. :-D :-D :-D :-P




awat lah tak faham sampai lagu 2 sekali....
maksud saya,orang tu kira tampa bagitau detail2 pengiraan...
hanya jumlah last iaitu 677 tu saja yang diberitahu...
imaginasi dalam sikit situasi yang saya maksudkan...mentang2 lah math...buat-buat xfhm pula..hehehe


-----------------
Image Hosted by ImageShack.us


Bookmark and Share

    


  Member Information For syahid_zulProfil   Hantar PM kepada syahid_zul   Pergi ke syahid_zul's Website   Quote dan BalasQuote

Member Messages

Forum Search & Navigation

 

Log in to check your private messages

Silakan Login atau Mendaftar





  


 

[ Carian Advance ]

Jum ke Forum 




Datacenter Solution oleh Fivio.com Backbone oleh JARING Bukan Status MSCMyPHPNuke Portal System

Disclaimer: Posting dan komen di dalam Portal Komuniti Ukhwah.com ini adalah menjadi hak milik ahli
yang menghantar. Ia tidak menggambarkan keseluruhan Portal Komuniti Ukhwah.com.
Pihak pengurusan tidak bertanggung jawab atas segala perkara berbangkit
dari sebarang posting, interaksi dan komunikasi dari Portal Komuniti Ukhwah.com.


Disclaimer: Portal Komuniti Ukhwah.com tidak menyebelahi atau mewakili mana-mana parti politik
atau sebarang pertubuhan lain. Posting berkaitan politik dan sebarang pertubuhan di dalam laman web ini adalah menjadi
hak milik individu yang menghantar posting. Ia sama-sekali tidak ada
kena-mengena, pembabitan dan gambaran sebenar pihak pengurusan Portal Komuniti Ukhwah.com

Portal Ukhwah
Hakcipta 2003 oleh Ukhwah.com
Tarikh Mula: 14 Mei 2003, 12 Rabi'ul Awal 1424H (Maulidur Rasul)
Made in: Pencala Height, Bandar Sunway dan Damansara Height
Dibina oleh Team Walasri




Loading: 0.101188 saat. Lajunya....