Array
Welcome To Portal Komuniti :: Ukhwah.com

  Create An Account Home  ·  Topik  ·  Statistik  ·  Your Account  ·  Hantar Artikel  ·  Top 10 22-06-2024  

  Login
Nickname

Password

>> Mendaftar <<

  Mutiara Kata
"Ketahuilah kiranya kebahagiaan orang yang dikuasai oleh kemalasan, maka beratlah mereka untuk berjuang, berlatih dan bekerja untuk sucikan diri dan akhlak."
-- Imam Al-Ghazali

  Menu Utama

  Keahlian Ukhwah.com
Terkini: navratan
Hari Ini: 0
Semalam: 0
Jumlah Ahli: 43152

  Sedang Online
Sedang Online:
Tetamu: 254
Ahli: 0
Jumlah: 254




  Yang Masuk Ke Sini
khalifah: 4 hari yang lalu
hajime_kindaichi: 22 hari yang lalu


Isu dan Ehwal Semasa
Topik: KETIKA HIDAYAH ITU DATANG!!!!


Carian Forum

Moderator: Administrator, hafeezzul
Portal Komuniti :: Ukhwah.com Indeks Forum
  »» Isu dan Ehwal Semasa
    »» KETIKA HIDAYAH ITU DATANG!!!!

Please Mendaftar To Post


Oleh KETIKA HIDAYAH ITU DATANG!!!!

dakwah_ilahi
WARGA SETIA
Menyertai: 04.03.2004
Ahli No: 7735
Posting: 1108
Dari: Eropah

uk   avatar


posticon Posting pada: 25-01-07 22:00


Assalamualaikum..........kepada sahabat-sahabat ukhwah semua...mari kita hayati kisah dibawah ini dan cuba beri jalan penyelesaian dengan melontarkan pandangan......moga-moga usaha kalian diberkati allah s.w.t/....Jazakallahu khairan..




Ada sebuah cerita dari seorang muslimah, yang baru saja mendapat hidayah dari ALLAH S.W.T untuk mengikuti ajaran agama Islam yang benar dan berazam bertudung secara syar'i. Dahulunya muslimah tersebut bergaul secara bebas dan bercouple. tiba-tiba dengan datangnya hidayah Allah, dia memutuskan hubungan tak islami tersebut. namun ternyata teman lelakinya itu tidak dapat menerima perubahan muslimah tersebut. Bahkan teman lelakinya itu tidak bersetuju dengan perubahaan tersebut dan cuba memaksanya kembali ke dunia kebebasan, bahkan teman lelaki itu mahu mengancam akan bunuh diri jika muslimah tersebut tidak mahu lagi berkeadaan dulu dan tidak menerima lagi menjadi pasangan .

Muslimah tersebut berusaha isitqomah dengan kebenaran yang dia ikuti dan tak akan mengulangi lagi kisah sejarah silam. dia benar-benar nak menjadi muslimah yang baik dan beramal dengan ajaran dan akhlak islami tapi teman lelakinya tetap berusaha melemahkan kegigihan muslimah tersebut, dan akan meminta bantuan dari family muslimah yang tak beramal islami itu...

Menurut Ahli-ahli ukhwah semua....Apakah yang harus dilakukan oleh muslimah tersebut???...Minta pandangan......????

Terima kasih.

Wassalam......


-----------------
Sabda Nabi Muhammad s.a.w.yang bermaksud:"Barangsiapa yang amalannya hari ini lebih baik dari semalam,dia adalah orang yang beruntung.


Bookmark and Share

    


  Member Information For dakwah_ilahiProfil   Hantar PM kepada dakwah_ilahi   Pergi ke dakwah_ilahi's Website   Quote dan BalasQuote

broshahir
-WARGA AMAT SETIA-
Menyertai: 16.02.2006
Ahli No: 22775
Posting: 3376
Dari: Nibong Tebal

PulauPinang   avatar


posticon Posting pada: 25-01-07 23:02


hmm...ketika hidayah itu datang....aku tak nak berpaling lagi.

semoga wanita itu dapat beristiqamah untuk menjadi wanita solehah..
semoga dilindungi Allah dalam rahmatNya..

kalau boleh jauhkan diri dari lelaki tersebut...
banyakkan berdoa...semoga Allah beri hidayah kepada lelaki tu..

Bookmark and Share

    


  Member Information For broshahirProfil   Hantar PM kepada broshahir   Quote dan BalasQuote

sailormoon
WARGA SETIA
Menyertai: 20.07.2005
Ahli No: 17423
Posting: 2621
Dari: Application Layer^__^

iraq   avatar


posticon Posting pada: 25-01-07 23:12


Assalamualaikum...

Pada pendapat saya lebih baik muslimah tu lupakan sahaja lelaki tu...Sepatutnya lelaki tu gembira sebab aweknya berubah ke arah kebaikan...Nampak sangat teman lelaki muslimah tu nak tak ikhlas dengan muslimah tu...

Saya takut kalau muslimah tu terus bersama dengan teman lelakinya itu dia akan kembali seperti dulu...Pasal dia nak bunuh diri tu mungkin taktik dia saja nak muslimah tu kembali ke tangannya...Perempuan kena hati-hati sikit dengan lelaki sebab ada lelaki yang bermulut manis dan pandai bermain kata-kata...


-----------------
DUNIA INI INDAHNYA SEBELUM DI TANGAN...


Bookmark and Share

    


  Member Information For sailormoonProfil   Hantar PM kepada sailormoon   Quote dan BalasQuote

zahratunnur
Warga 3 Bintang
Menyertai: 31.12.2006
Ahli No: 27966
Posting: 85
Dari: perak

Perak  


posticon Posting pada: 25-01-07 23:22


ana pun se pendapat sailormoon dan broshahir... lupakan saja laki tersebut..takut lelaki tersebut mempengaruhi muslimah tersebut kembali ke kehidupan yang tak baik..nauzubillah..
muslimah 2 kena lah banyakkan kawan dengan golongan yang alim dan minta bantuan ustazah.. dan banyakkan berdoa kpada allah agar memberi hidayah kpada family dan tak boyfren dia..
dan doa agar dia istiqomah dengankehidupan baru dia 2...

Bookmark and Share

    


  Member Information For zahratunnurProfil   Hantar PM kepada zahratunnur   Quote dan BalasQuote

aiezzat
Warga 3 Bintang
Menyertai: 09.12.2005
Ahli No: 20989
Posting: 76
Dari: kajang

Kelantan  


posticon Posting pada: 25-01-07 23:52


jihad yang paling besar ialah jihad melawan hawa nafsu.utamakan akal,bukan hawa nafsu.manusia dianugerahkan nikmat akal.so,gunakanlah secara bijaksana...

Bookmark and Share

    


  Member Information For aiezzatProfil   Hantar PM kepada aiezzat   Quote dan BalasQuote

dakwah_ilahi
WARGA SETIA
Menyertai: 04.03.2004
Ahli No: 7735
Posting: 1108
Dari: Eropah

uk   avatar


posticon Posting pada: 26-01-07 00:01


syukran jakallahu khairan kepada ukhwah yang memberi sumbangan buah fikiran...moga ianya dapat merawat dan mengatasi masalah fro dan kontra keatas diri muslimah tersebut....kita adalah sebahagian daripadanya dan tanggungjawab itu terlaksana dibahu kita untuk menyelamatkan dan memperbaikinya......sesungguhnya rasulullah s.a.w pernah bersabda.....sesiapa yang tak mengambil peduli hal dan urusan seorang islam,dia bukanlah dikalangan umatku....

ayu dan bantu lah demi menyelamatkan maruahnya....

Bookmark and Share

    


  Member Information For dakwah_ilahiProfil   Hantar PM kepada dakwah_ilahi   Pergi ke dakwah_ilahi's Website   Quote dan BalasQuote

trouver_99
WARGA SETIA
Menyertai: 01.02.2004
Ahli No: 6933
Posting: 1603
Dari: Penang

PulauPinang   avatar


posticon Posting pada: 26-01-07 00:22


benar.tinggalkan saja.baru boyfriend saja pun.mengada-ngada pula nak bunuh diri.suruh muslimah tu cakap kat mamat boyfriend tu begini,pergi lah bunuh diri.pedulik apa.cakap saja lebih.cuba cucuk pisau kat tangan ke kaki ke takpun kat muka.kalau dia sakit tu,jangan dok perasan lah kalau nak bunuh diri.orang macam ni patut langgar saja dengan lori treler penuh kontena,lepas langgar tu,reverse balik kemudian langgar,reverse balik.buat lah dalam 10 kali.kalau ada steamroller tu lagi baguih.melampau pula dia nak ugut ugut begitu.tak ada hak langsung.

suruh muslimah tu cari orang lain saja lah.belambak lagi orang yang ada dan mungkin itu ujian Allah terhadapnya untuk melihat sejauhmana keikhlasannya untuk berubah ke jalan yang diredhaiNya.harap dia kuat.....

teringat kisah sahabat Nabi dulu.ada siap ibu sendiri ugut nak bunuh diri dan tak mengaku anak..tapi atas keimanan yang kuat terhadap Allah,dia tetap juga dengan jalan yang tauhid.tak ingat sapa nama sahabat tu.boleh share kan tambah info...

dan teringat pula kisah bilal bin rabah....."kamu boleh seksa diri ku tapi jiwa ku bebas".....kuatnya mereka......


-----------------

= think Islam , think Globally , think Reality =
[ Telah diedit oleh: trouver_99 pada 26-01-07 00:29 ]


Bookmark and Share

    


  Member Information For trouver_99Profil   Hantar PM kepada trouver_99   Quote dan BalasQuote

nni
Warga 3 Bintang
Menyertai: 17.04.2005
Ahli No: 15868
Posting: 107
Dari: kiri ada meja study, kanan ada katil, depan ada PC, belakang..??

Perak   avatar


posticon Posting pada: 26-01-07 00:47


ye betul tu trouver.

tapi takut juga lah kalau mamat tu pergi jumpa parents girl ni yang 'kurang' islamic tu.. dibuatnya pakatan tertentu susah lah jadinya. teruk girl tu nanti. seram nya kalau betul-betul jadi...

Bookmark and Share

    


  Member Information For nniProfil   Hantar PM kepada nni   Pergi ke nni's Website   Quote dan BalasQuote

trouver_99
WARGA SETIA
Menyertai: 01.02.2004
Ahli No: 6933
Posting: 1603
Dari: Penang

PulauPinang   avatar


posticon Posting pada: 26-01-07 00:56


tu pasal para sahabat dahulu ber"hijrah"..dunia ni luas

pahamkan maksud saya?

;-)


-----------------

= think Islam , think Globally , think Reality =
[ Telah diedit oleh: trouver_99 pada 26-01-07 00:58 ]


Bookmark and Share

    


  Member Information For trouver_99Profil   Hantar PM kepada trouver_99   Quote dan BalasQuote

dakwah_ilahi
WARGA SETIA
Menyertai: 04.03.2004
Ahli No: 7735
Posting: 1108
Dari: Eropah

uk   avatar


posticon Posting pada: 26-01-07 01:30


maksud macam mana tu trouver_99...tentu NNI pun nak tahu......begitu juga ana...boleh jelaskan serba sedikit konsep hijrah tu...

Bookmark and Share

    


  Member Information For dakwah_ilahiProfil   Hantar PM kepada dakwah_ilahi   Pergi ke dakwah_ilahi's Website   Quote dan BalasQuote

trouver_99
WARGA SETIA
Menyertai: 01.02.2004
Ahli No: 6933
Posting: 1603
Dari: Penang

PulauPinang   avatar


posticon Posting pada: 26-01-07 03:38


erk..eheh...baiklah..nanti later on saya akan cuba terangkan..tapi bukan dalam masa yang terdekat ni...

geng semua..jom lah tolong muslimah ni..sian kat dia..kasi lah pendapat sama...

Bookmark and Share

    


  Member Information For trouver_99Profil   Hantar PM kepada trouver_99   Quote dan BalasQuote

ismi_atikah
-WARGA AMAT SETIA-
Menyertai: 14.12.2003
Ahli No: 5678
Posting: 4147
Dari: bumi ALLAH

Selangor   avatar


posticon Posting pada: 26-01-07 05:06


Pada 26-01-07 00:22 , trouver_99 posting:

!!! QUOTE !!!


mungkin itu ujian Allah terhadapnya untuk melihat sejauhmana keikhlasannya untuk berubah ke jalan yang diredhaiNya.harap dia kuat.....



salam...

betul tu trouver.. ana sokong yang ni...
insyaAllah, mintalah muslimah tu berdoa supaya Allah lembut hati kedua ibubapanya, lembutkan hati lelaki tu.. tabahkan dirinya dalam berhijrah dan terus istiqamah...

ana rasa mungkin muslimah tu menjadi lebih kuat semangatnya jika ada temann2 yang sealiran yang boleh memberikannya nasihat, kata-kata perangsang,serba sedikit sebagai pendengar yang baik, dan secara tak langsng sebagai tempat rujukan...

dahwah_ilahi tolong sampaikan pesan ana yang tak seberapa ini padanya--->

sematkan dalam diri...
segala benda yang kita tak suka dan ianya memang tak baik
untuk agama kita, perjalanan hidup kita menuju akhrat, yang sering datang pada kita, walaupun kadang-kadang kita tak faham Kenapa dia datang kat kita.. kenapa tak kat org lain.. ingtn diri kita..itu semua adalah tarbiyah direct dari Allah.. peringatan untuk kita yang sering kali alpa..
:-(

hmmm.. tu sajalah agaknya yang ana terfikir buat masa ni...

sekadar pendapat dan sedikit pesanan...
wallahu'alam..


-----------------



Bookmark and Share

    


  Member Information For ismi_atikahProfil   Hantar PM kepada ismi_atikah   Quote dan BalasQuote

kasturi_83
Warga 1 Bintang
Menyertai: 09.12.2006
Ahli No: 27681
Posting: 27
Dari: Di mana bumi dipijak...

Kedah  


posticon Posting pada: 26-01-07 10:46


Pada 25-01-07 23:52 , aiezzat posting:

!!! QUOTE !!!

jihad yang paling besar ialah jihad melawan hawa nafsu.utamakan akal,bukan hawa nafsu.manusia dianugerahkan nikmat akal.so,gunakanlah secara bijaksana...



mmm..semoga kita berhijrah kepada yang lebih baik..
semoga kita istiqomah hingga akhirnya...

Bookmark and Share

    


  Member Information For kasturi_83Profil   Hantar PM kepada kasturi_83   Quote dan BalasQuote

bilqis
Warga 1 Bintang
Menyertai: 11.08.2006
Ahli No: 25741
Posting: 29
Dari: selekoh

Perak  


posticon Posting pada: 26-01-07 10:49


bawalah muslimah tersebut berjumpa dengan orang yang lebih arif.
antaranya jabatan agama dan kaunselor2.

Ini kerana orang yang sebegini memerlukan sokongan yang kuat dari orang sekelilingnya.terutama orang yang rapat dengannya.

Orang yang sebegini akan lebih banyak diuji.bagi yang mengenalinya sama-samalah bantu dia.Insyaallah cita2nya akan tercapai.Kami ahli2 ukhwah akan sentiasa mendoakan yang terbaik kepada muslimah tersebut.

Bookmark and Share

    


  Member Information For bilqisProfil   Hantar PM kepada bilqis   Quote dan BalasQuote

Norhaslina
Warga 5 Bintang
Menyertai: 05.11.2005
Ahli No: 20221
Posting: 382
Dari: Bandar Baru Bangi

Selangor   avatar


posticon Posting pada: 26-01-07 12:10


muslimah tersebut perlu istiqamah dan kuat...
mohon kekuatan pada Allah Yang Maha Esa..
banyakkan berdoa agar terhindar dari gangguan yang menggugah dirinya dari kembali kepada silam yang kelam...kita tiada daya upaya melainkan dengan izin Allah..jangan berputus asa berhajat pada Allah...INSYAALLAH.

muslimah itu harus mencari sahabat yang boleh membantu ia dan menjadi pendampingnya agar ia sentiasa dipandu oleh sahabat yang baik itu dan berkongsi masalah agar ia tidak berasa keseorangan dalam perjuangan "hijrahnya"...

apa salahnya agar kami di sini menjadi sahabatnya....
INSYAALLAH kita sama-sama membantu... ALLAHU'ALAM..

Bookmark and Share

    


  Member Information For NorhaslinaProfil   Hantar PM kepada Norhaslina   Quote dan BalasQuote

mas2ra
WARGA SETIA
Menyertai: 21.10.2004
Ahli No: 12017
Posting: 668
Dari: bumi ALLAH Jalla Jalaluh

saudiarabia   avatar


posticon Posting pada: 26-01-07 13:05


alaikum salam wr wb wm...

alhamdulillah kerna datangnya hidayah itu
adalah dari Ar-Rahman Ar-Rahim... :-)

na'am, moga pendapat/ pandangan yang telah diberikan
oleh ikhwah akhawat fillah dapat membantu, insyaALLAH...


"...KAMI akan menguji kamu dengan keburukan
dan kebaikan sebagai cobaan (yang sebenar-benarnya).
Dan hanya kepada KAMIlah kamu dikembalikan."

- surah al-Anbiya’ ayat 35 –


hasbunaALLAHu wa ni'mal wakiil, ni'mal mawlaa wa ni'mannashiir....

ALLAHualam bisawab. :-)


-----------------
wahai orang-orang yang berIMAN, ucapkanlah...


Bookmark and Share

    


  Member Information For mas2raProfil   Hantar PM kepada mas2ra   Pergi ke mas2ra's Website   Quote dan BalasQuote

Member Messages

Forum Search & Navigation

 

Log in to check your private messages

Silakan Login atau Mendaftar





  


 

[ Carian Advance ]

Jum ke Forum 




Datacenter Solution oleh Fivio.com Backbone oleh JARING Bukan Status MSCMyPHPNuke Portal System

Disclaimer: Posting dan komen di dalam Portal Komuniti Ukhwah.com ini adalah menjadi hak milik ahli
yang menghantar. Ia tidak menggambarkan keseluruhan Portal Komuniti Ukhwah.com.
Pihak pengurusan tidak bertanggung jawab atas segala perkara berbangkit
dari sebarang posting, interaksi dan komunikasi dari Portal Komuniti Ukhwah.com.


Disclaimer: Portal Komuniti Ukhwah.com tidak menyebelahi atau mewakili mana-mana parti politik
atau sebarang pertubuhan lain. Posting berkaitan politik dan sebarang pertubuhan di dalam laman web ini adalah menjadi
hak milik individu yang menghantar posting. Ia sama-sekali tidak ada
kena-mengena, pembabitan dan gambaran sebenar pihak pengurusan Portal Komuniti Ukhwah.com

Portal Ukhwah
Hakcipta 2003 oleh Ukhwah.com
Tarikh Mula: 14 Mei 2003, 12 Rabi'ul Awal 1424H (Maulidur Rasul)
Made in: Pencala Height, Bandar Sunway dan Damansara Height
Dibina oleh Team Walasri




Loading: 0.116196 saat. Lajunya....