Array
Welcome To Portal Komuniti :: Ukhwah.com

  Create An Account Home  ·  Topik  ·  Statistik  ·  Your Account  ·  Hantar Artikel  ·  Top 10 09-12-2021  

  Login
Nickname

Password

>> Mendaftar <<

  Mutiara Kata
Rahsia kejayaan hidup adalah persediaan seseorang untuk menyambut datangnya kesempatan.
-- Benjamin Disraeli

  Menu Utama

  Keahlian Ukhwah.com
Terkini: navratan
Hari Ini: 0
Semalam: 0
Jumlah Ahli: 43152

  Sedang Online
Sedang Online:
Tetamu: 66
Ahli: 0
Jumlah: 66




  Yang Masuk Ke Sini
Martyr: 5 hari yang lalu
Muslim1987: 12 hari yang lalu


Jejak Dapur
Topik: Murtabak meggi


Carian Forum

Moderator: Administrator, anis_zulaikha
Portal Komuniti :: Ukhwah.com Indeks Forum
  »» Jejak Dapur
    »» Murtabak meggi

Please Mendaftar To Post


Oleh Murtabak meggi

klate_girl
Warga 3 Bintang
Menyertai: 16.10.2006
Ahli No: 26984
Posting: 85
Dari: UM K.L

Kelantan   avatar


posticon Posting pada: 25-01-07 11:09


Bahan2:
1.sebungkus meggi
2.sebiji telur
3.sedikit isi ayam yang telah direbus or digoreng
4.daun sup and hirisan cili.

cara:rendamkan meggi sehingga kembang dengan air panas.kemudian,toskan meggi sehingga sejat airnya.pecahkan telur dan pukulnya kemudian masukkan kedlm mangkuk yang berisi meggi tadi berserta dengan ayam,daun sup dan hirisan cili,gaul sehingga sebati masukkan sedikit garam dan perencah meggi tadi.kemudian goreng diatas kuali yang leper sehingga nampak ianya masak....kemudian boleh lah makan dengan sos nanti.
selamat mencuba..

....HanYa TuHaN YaNg TaHu.....

Bookmark and Share

    


  Member Information For klate_girlProfil   Hantar PM kepada klate_girl   Quote dan BalasQuote

eme86
WARGA SETIA
Menyertai: 13.07.2005
Ahli No: 17258
Posting: 2026
Dari: Temerloh, Pahang.

Kelantan   avatar


posticon Posting pada: 25-01-07 11:45


:roll: :-D Macam best saja.....tapi mee dia kena pakai mee Maggi kee..


-----------------
Sungguh sukar perjalanan menuju MU, jadikanlah aku orang-orang yang bersyukur dan hampir dengan MU...


Bookmark and Share

    


  Member Information For eme86Profil   Hantar PM kepada eme86   Quote dan BalasQuote

mechelmine
WARGA SETIA
Menyertai: 02.10.2006
Ahli No: 26702
Posting: 897
Dari: KeLaNtAn Ke KeDaH

Kelantan  


posticon Posting pada: 25-01-07 13:13


Cipta sendiri ke resipi ni???
Kali pertama dengar..

Bookmark and Share

    


  Member Information For mechelmineProfil   Hantar PM kepada mechelmine   Pergi ke mechelmine's Website   Quote dan BalasQuote

harlique
Warga 4 Bintang
Menyertai: 21.09.2006
Ahli No: 26495
Posting: 258
Dari: shah alam

Selangor   avatar


posticon Posting pada: 25-01-07 13:34


macam menarik saja.....
huhu.....
boleh buat bisnessssss ni....
huhu......

Bookmark and Share

    


  Member Information For harliqueProfil   Hantar PM kepada harlique   Quote dan BalasQuote

Meow

Menyertai: 09.12.2004
Ahli No: 12964
Posting: 2700
Dari: Serambi Madinah : Negeri Matahari Terbenam

Kedah   avatar


posticon Posting pada: 25-01-07 13:53


Pada 25-01-07 13:13 , mechelmine posting:

!!! QUOTE !!!

Cipta sendiri ke resipi ni???
Kali pertama dengar..


Ye ke baru dengar?
Masa saya matrik dulu pun dah ada resepi ini... masa tu baru diperkenalkan ke alam maya ini.. :-D


-----------------
~Yang Bodoh Akan Berdiam Diri, Tetapi Yang Paling Bodoh Akan Bercakap Sesuatu Yang Dia Sebenarnya Bodoh~


Bookmark and Share

    


  Member Information For MeowProfil   Hantar PM kepada Meow   Pergi ke Meow's Website   Quote dan BalasQuote

muslimah83
WARGA SETIA
Menyertai: 05.02.2004
Ahli No: 7015
Posting: 1001
Dari: Tawau

Sabah   avatar


posticon Posting pada: 25-01-07 14:26


mmmmm....sedapnya..balik kerja nanti ana buat..

Bookmark and Share

    


  Member Information For muslimah83Profil   Hantar PM kepada muslimah83   Quote dan BalasQuote

klate_girl
Warga 3 Bintang
Menyertai: 16.10.2006
Ahli No: 26984
Posting: 85
Dari: UM K.L

Kelantan   avatar


posticon Posting pada: 25-01-07 14:54


Resepi ni dah lama dah,ada orang cadangkan so,ambo reka2 lah sendiri.
masa ambo buko gerai untuk kolej kediaman ambo tahun lepas,menu ni jadi menu paling popular lah...boleh untung juga....

....HaNya TuHaN YaNg TaHu....

Bookmark and Share

    


  Member Information For klate_girlProfil   Hantar PM kepada klate_girl   Quote dan BalasQuote

umi_iium
Warga 3 Bintang
Menyertai: 08.11.2006
Ahli No: 27261
Posting: 133
Dari: pulau pinang

PulauPinang  


posticon Posting pada: 25-01-07 15:07


resipi ni famous masa saya form 3 dulu kat asrama...dah 5 6 tahun juga dah...

Bookmark and Share

    


  Member Information For umi_iiumProfil   Hantar PM kepada umi_iium   Quote dan BalasQuote

fisabilillah85
Warga 2 Bintang
Menyertai: 02.11.2006
Ahli No: 27180
Posting: 41

Melaka   avatar


posticon Posting pada: 25-01-07 16:35


kat melaka pun da ada org jual...masa bulan ramadhan yang lepas mereka jual kat pasar ramadhan untuk juadah berbuka...

Bookmark and Share

    


  Member Information For fisabilillah85Profil   Hantar PM kepada fisabilillah85   Quote dan BalasQuote

yusof88
Warga 4 Bintang
Menyertai: 19.01.2007
Ahli No: 28247
Posting: 249
Dari: pahang

Pahang   avatar


posticon Posting pada: 25-01-07 18:09


mutabak megi ni kawan saya punya feberet...........

tapi sekarang,kawan saya ni dah tak ada lagi kat dalam dunia indah ciptaan yang maha Esa.......

sahabat saya yang seorang ni dah pergi meninggal kan semua insan yang tersayang selepas result spm 2005 keluar........

dia meninggal seminggu lepas result diumunkan disebabkan mati lemas........

saya tak tahu langsung tentang kematian sahabat saya ni sehingga lah saya tanya kawan-kawan yang lain waktu reuneon xsm sains sultan mohamad jiwa baru baru ni.........

murtabak megi pun meninggalkan seribu satu cerita antara arwah dengan sahabtanya yang lain termasuklah dengan saya........

Bookmark and Share

    


  Member Information For yusof88Profil   Hantar PM kepada yusof88   Quote dan BalasQuote

Meow

Menyertai: 09.12.2004
Ahli No: 12964
Posting: 2700
Dari: Serambi Madinah : Negeri Matahari Terbenam

Kedah   avatar


posticon Posting pada: 25-01-07 18:56


Pada 25-01-07 18:09 , yusof88 posting:

!!! QUOTE !!!

mutabak megi ni kawan saya punya feberet...........

tapi sekarang,kawan saya ni dah tak ada lagi kat dalam dunia indah ciptaan yang maha Esa.......

sahabat saya yang seorang ni dah pergi meninggal kan semua insan yang tersayang selepas result spm 2005 keluar........

dia meninggal seminggu lepas result diumunkan disebabkan mati lemas........

saya tak tahu langsung tentang kematian sahabat saya ni sehingga lah saya tanya kawan-kawan yang lain waktu reuneon xsm sains sultan mohamad jiwa baru baru ni.........

murtabak megi pun meninggalkan seribu satu cerita antara arwah dengan sahabtanya yang lain termasuklah dengan saya........


Sedekahkan al-Fatihah untuknya... mudah-mudahan dia bahagia di sana... mati lemas itu mati syahid...


-----------------
~Yang Bodoh Akan Berdiam Diri, Tetapi Yang Paling Bodoh Akan Bercakap Sesuatu Yang Dia Sebenarnya Bodoh~
[ Telah diedit oleh: Meow pada 25-01-07 18:57 ]


Bookmark and Share

    


  Member Information For MeowProfil   Hantar PM kepada Meow   Pergi ke Meow's Website   Quote dan BalasQuote

zahrah_asrar
Warga 5 Bintang
Menyertai: 07.02.2006
Ahli No: 22514
Posting: 363
Dari: port dickson

NegeriSembilan  


posticon Posting pada: 25-01-07 22:04


selalu nya resepi yang menggunakan megi sebagai bahan utama datang dr budak-budak yang dok asrama...

Bookmark and Share

    


  Member Information For zahrah_asrarProfil   Hantar PM kepada zahrah_asrar   Quote dan BalasQuote

zahrah_asrar
Warga 5 Bintang
Menyertai: 07.02.2006
Ahli No: 22514
Posting: 363
Dari: port dickson

NegeriSembilan  


posticon Posting pada: 25-01-07 22:06


opss lupa nak cerita...selain dibalut dengan telo ada juga dibalut dengan kulit popia...kira nya popia berintikan megi...berintikn bihoon pun ada

Bookmark and Share

    


  Member Information For zahrah_asrarProfil   Hantar PM kepada zahrah_asrar   Quote dan BalasQuote

umairah86
Warga 4 Bintang
Menyertai: 07.03.2006
Ahli No: 23270
Posting: 158
Dari: Kelantan

Kelantan   avatar


posticon Posting pada: 27-01-07 15:44


Assalamualaikum..

Ana tak pernah rasa lagi murtabak megi ni..

Bookmark and Share

    


  Member Information For umairah86Profil   Hantar PM kepada umairah86   Quote dan BalasQuote

haneem-al_amr
Warga 3 Bintang
Menyertai: 04.02.2004
Ahli No: 7010
Posting: 79
Dari: MeLBouRNe

australia  


posticon Posting pada: 20-09-08 21:49


murtabak maggie ni boleh lah dikatakan resepi wajib masa dok rumah sewa dulu hehe..

Bookmark and Share

    


  Member Information For haneem-al_amrProfil   Hantar PM kepada haneem-al_amr   Quote dan BalasQuote

immad

Menyertai: 18.09.2004
Ahli No: 11221
Posting: 968
Dari: minal mahdi ila lahdi(UIAM)

Terengganu   avatar


posticon Posting pada: 20-09-08 23:08


tadi ingat nak masak benda alah ni lah untuk Jk IFtAR..tapi sebab ada hal lain tak jadi..
heheh ingatkan nak bagi orang-orang ukhwah makan alferedo pula..tapi tengoklah..tukang masak import ada tak lagi time raya ti..if dia da balik arab..xadapt lah makan...

Bookmark and Share

    


  Member Information For immadProfil   Hantar PM kepada immad   Quote dan BalasQuote

kapten06
WARGA SETIA
Menyertai: 04.01.2007
Ahli No: 28008
Posting: 1266
Dari: KEDAH

Kedah   avatar


posticon Posting pada: 21-09-08 00:08


macam best saja resepi ini..baru pertama kali dengar....boleh lah..nak cuba buat waktu sahur nanti...kalau tak ada ayam ganti dengan ikan bilis ok tak?

Bookmark and Share

    


  Member Information For kapten06Profil   Hantar PM kepada kapten06   Pergi ke kapten06's Website   Quote dan BalasQuote

nurul_syifa
Warga 2 Bintang
Menyertai: 09.09.2008
Ahli No: 34884
Posting: 66
Dari: bumi Ilahi

Terengganu  


posticon Posting pada: 21-09-08 00:17


dah pernah try 2-3 kali... memang ummph...


-----------------
“Sesungguhnya rahmat Allah sangat dekat kepada orang-orang yang berbuat baik” (Al A’raf:56)


Bookmark and Share

    


  Member Information For nurul_syifaProfil   Hantar PM kepada nurul_syifa   Quote dan BalasQuote

immad

Menyertai: 18.09.2004
Ahli No: 11221
Posting: 968
Dari: minal mahdi ila lahdi(UIAM)

Terengganu   avatar


posticon Posting pada: 21-09-08 00:19


ganti dengan sausage pun boleh..ikan tu boleh..tapi..kurang sdap..if dapat ikan tuna ok juga...lainlah Kalau kapten dah goreng garing2....

Bookmark and Share

    


  Member Information For immadProfil   Hantar PM kepada immad   Quote dan BalasQuote

syemarly

Menyertai: 06.08.2004
Ahli No: 10520
Posting: 3181
Dari: PINGGIRAN WILAYAH

usa   avatar


posticon Posting pada: 21-09-08 08:26


kata mutabak.. tapi kenapa digoeng.. maksud saya.. da goreng caman nak bentuk jadi murtabak yang 4 segi tu..kan keras patutnye..tak paham lah..

11 tahun lepas masa kat hostel sekolah mengah mmber ada bawa..memang sedap..yang saya lihat dan makan tu piza megi.. dia da jadi bentuk 4 segi or bulat dan dia memang keras..tak lembik..cuma saya tak pasti bagaimana boleh dapat bentuk macam tu..sama ada bajar dalam loyang ke.. atau lepas goreng disejuk bekukan ke..atau bagaimana..

ada sesiapa yang tau?

Bookmark and Share

    


  Member Information For syemarlyProfil   Hantar PM kepada syemarly   Quote dan BalasQuote

haneem-al_amr
Warga 3 Bintang
Menyertai: 04.02.2004
Ahli No: 7010
Posting: 79
Dari: MeLBouRNe

australia  


posticon Posting pada: 21-09-08 10:33


kan kita kena taruk telor so sebab tu lah dia mlekat dan jadi bentuk 4 segi or bulat tu.tak payah guna loyang pun tak apa

Bookmark and Share

    


  Member Information For haneem-al_amrProfil   Hantar PM kepada haneem-al_amr   Quote dan BalasQuote

areyien
Warga 4 Bintang
Menyertai: 11.07.2008
Ahli No: 34006
Posting: 168
Dari: Johor

Johor   avatar


posticon Posting pada: 21-09-08 12:40


erm yummy,sedaaap..adik saya suka buat, saya tolong makan..hik2 :-D


-----------------
Insan yang mulia ialah insan yang selalu mengakui kelemahannya.


Bookmark and Share

    


  Member Information For areyienProfil   Hantar PM kepada areyien   Quote dan BalasQuote

halwa_halwa
Warga 1 Bintang
Menyertai: 12.09.2008
Ahli No: 34942
Posting: 31
Dari: black water

Johor   avatar


posticon Posting pada: 21-09-08 14:34


salam....
murtabak meggi ni kalau masuk garing-garing lagi sedap...

Bookmark and Share

    


  Member Information For halwa_halwaProfil   Hantar PM kepada halwa_halwa   Quote dan BalasQuote

kapten06
WARGA SETIA
Menyertai: 04.01.2007
Ahli No: 28008
Posting: 1266
Dari: KEDAH

Kedah   avatar


posticon Posting pada: 21-09-08 15:31


owh..immad maksudnya kena goreng ikan bilis itu bagi garing dulu lah...satu lagi loyang tuye apa? kuih loyang tahu lah....

Bookmark and Share

    


  Member Information For kapten06Profil   Hantar PM kepada kapten06   Pergi ke kapten06's Website   Quote dan BalasQuote

LinCikedot
WARGA SETIA
Menyertai: 03.09.2006
Ahli No: 26163
Posting: 811
Dari: Atap Rumbia

Kelantan   avatar


posticon Posting pada: 21-09-08 17:34


Pada 25-01-07 11:09 , klate_girl posting:

!!! QUOTE !!!

Bahan2:
1.sebungkus meggi
2.sebiji telur
3.sedikit isi ayam yang telah direbus or digoreng
4.daun sup and hirisan cili.

cara:rendamkan meggi sehingga kembang dengan air panas.kemudian,toskan meggi sehingga sejat airnya.pecahkan telur dan pukulnya kemudian masukkan kedlm mangkuk yang berisi meggi tadi berserta dengan ayam,daun sup dan hirisan cili,gaul sehingga sebati masukkan sedikit garam dan perencah meggi tadi.kemudian goreng diatas kuali yang leper sehingga nampak ianya masak....kemudian boleh lah makan dengan sos nanti.
selamat mencuba..

....HanYa TuHaN YaNg TaHu.....


Macam resipi dalam buletin Nestle produk saja... :berfikir: Adik-adik saya suka sangat makan ni..


-----------------
Photobucket


Bookmark and Share

    


  Member Information For LinCikedotProfil   Hantar PM kepada LinCikedot   Quote dan BalasQuote

shyra_husna
Warga 2 Bintang
Menyertai: 25.08.2007
Ahli No: 30802
Posting: 55
Dari: UM

KualaLumpur   avatar


posticon Posting pada: 21-09-08 18:47


ana pernah masak murtabak meggii....sedap..dan menjimatkan budget..huhu

Bookmark and Share

    


  Member Information For shyra_husnaProfil   Hantar PM kepada shyra_husna   Pergi ke shyra_husna's Website   Quote dan BalasQuote

Member Messages

Forum Search & Navigation

 

Log in to check your private messages

Silakan Login atau Mendaftar





  


 

[ Carian Advance ]

Jum ke Forum 




Datacenter Solution oleh Fivio.com Backbone oleh JARING Bukan Status MSCMyPHPNuke Portal System

Disclaimer: Posting dan komen di dalam Portal Komuniti Ukhwah.com ini adalah menjadi hak milik ahli
yang menghantar. Ia tidak menggambarkan keseluruhan Portal Komuniti Ukhwah.com.
Pihak pengurusan tidak bertanggung jawab atas segala perkara berbangkit
dari sebarang posting, interaksi dan komunikasi dari Portal Komuniti Ukhwah.com.


Disclaimer: Portal Komuniti Ukhwah.com tidak menyebelahi atau mewakili mana-mana parti politik
atau sebarang pertubuhan lain. Posting berkaitan politik dan sebarang pertubuhan di dalam laman web ini adalah menjadi
hak milik individu yang menghantar posting. Ia sama-sekali tidak ada
kena-mengena, pembabitan dan gambaran sebenar pihak pengurusan Portal Komuniti Ukhwah.com

Portal Ukhwah
© Hakcipta 2003 oleh Ukhwah.com
Tarikh Mula: 14 Mei 2003, 12 Rabi'ul Awal 1424H (Maulidur Rasul)
Made in: Pencala Height, Bandar Sunway dan Damansara Height
Dibina oleh Team Walasri




Loading: 0.104567 saat. Lajunya....