Array
Welcome To Portal Komuniti :: Ukhwah.com

  Create An Account Home  ·  Topik  ·  Statistik  ·  Your Account  ·  Hantar Artikel  ·  Top 10 28-11-2021  

  Login
Nickname

Password

>> Mendaftar <<

  Mutiara Kata
If we don't succeed, we run the risk of failure
-- Dan Quayle

  Menu Utama

  Keahlian Ukhwah.com
Terkini: navratan
Hari Ini: 0
Semalam: 0
Jumlah Ahli: 43152

  Sedang Online
Sedang Online:
Tetamu: 57
Ahli: 0
Jumlah: 57




  Yang Masuk Ke Sini
Muslim1987: 23 jam, 10 minit yang lalu


Komputer dan IT
Topik: AMD dan Intel


Carian Forum

Moderator: Administrator, ibnuyahya
Portal Komuniti :: Ukhwah.com Indeks Forum
  »» Komputer dan IT
    »» AMD dan Intel

Please Mendaftar To Post


Oleh AMD dan Intel

arezy
Warga 3 Bintang
Menyertai: 03.08.2006
Ahli No: 25607
Posting: 124
Dari: Kuching

Sarawak   avatar


posticon Posting pada: 22-01-07 21:12


nak tau apa beza amd dan intel...tak silap ana kan, amd tu lebih murah dan laju...dari segi kualiti nya pula???ada kawan ana bagitahu yang AMD tu jimat elektrik.Betul Ke?????
[ Telah diedit oleh: arezy pada 11-02-07 17:40 ]


Bookmark and Share

    


  Member Information For arezyProfil   Hantar PM kepada arezy   Quote dan BalasQuote

winamp
Warga 1 Bintang
Menyertai: 08.11.2004
Ahli No: 12377
Posting: 39
Dari: Bangsar

canada   avatar


posticon Posting pada: 11-03-07 03:56


AMD lebih baik dari intel dari segi harga, cara kerja, dan tak cepat panas. dulu masa zaman duron dan K6 memang panas tapi sekarang kalau dibandingkan dengan mana mana product dari intel, AMD adalah yang terbaik.

Bookmark and Share

    


  Member Information For winampProfil   Hantar PM kepada winamp   Quote dan BalasQuote

al_mnar
Warga 3 Bintang
Menyertai: 21.05.2003
Ahli No: 688
Posting: 82
Dari: kg pasir puteh, PASIR GUDANG

Johor   avatar


posticon Posting pada: 26-04-07 18:47


mmmmm.. ok..betul tu..AMD juga dikenali sebagai GREEN team, kalau Intel dikenali sebagai BLUE team (dia ada pusat &D kat NEGARA ISRAEL, BESAR GA, kira-kira ADAlah lebih 10,000 pekerja..kat sini juga lahirnya CORE 2 architecture)- INTEL ISRAEL DEVELOPMENT CENTRE

Time zaman sebelum AMD keluarkan K8 ataupun AMD64, prosesor AMD memang cepat panas.. lepas 2, mereka keluarkan K8 pad tahun 2003 xclap, mereka perkenalkan AMD POWER NOW!! Teknologi ni, kalau kita tak guna PC or kurang guna application, prosesor ni boleh kurangkan penggunan tenaga elektrik sehingga 70% dan dapat anugerah ENERGY STAR.(kalau perasan kat setting screen saver..)

Time kuarkan prosesor ini, Intel belum tercabar sangat..
Intel mula sedar bila penguasaan pasaran intel mula jatuh di bawah paras 80%..lagi2 AMD memperkenalkan teknologi DUAL CORE.. time ni AMD betul-betul kalahkan intel, sehingga DELL pun dan pasarkan pc guna chip AMD..
Performance pun bayak didominasi oleh AMD sehinggalah kejatuhan AMD hingga sekarang(selepas kelahiran Intel CORE 2 DUO)

INTEL CORE 2 DUO ni yang memainkan peranan untuk menjatuhkan pasaran prosesor AMD..
[ Telah diedit oleh: al_mnar pada 26-04-07 18:50 ]


Bookmark and Share

    


  Member Information For al_mnarProfil   Hantar PM kepada al_mnar   Pergi ke al_mnar's Website   Quote dan BalasQuote

sailormoon
WARGA SETIA
Menyertai: 20.07.2005
Ahli No: 17423
Posting: 2621
Dari: Application Layer^__^

iraq   avatar


posticon Posting pada: 26-04-07 18:56


kenapa AMD punya cache lebih rendah dari Intel ek?

Bookmark and Share

    


  Member Information For sailormoonProfil   Hantar PM kepada sailormoon   Quote dan BalasQuote

al_mnar
Warga 3 Bintang
Menyertai: 21.05.2003
Ahli No: 688
Posting: 82
Dari: kg pasir puteh, PASIR GUDANG

Johor   avatar


posticon Posting pada: 27-04-07 23:48


AMD tak perlukan cahce banyak sebab prosesor mereka guna teknologi direct connet architecture, antaranya memory mereka dihubung secara terus kepada prosesor, berlainan dengan intel, mereka tak direct connect, memory mereka dicontrol oleh chipset, sebab tu intel menggunakan cache yang besar. Kemungkinan Intel akan tiru teknologi ni pada prosesornye akan datang iaitu CODENAME Nahelem, 8 CORE (maybe hujung tahun 2008). Punca mereka nak guna, direct connet lebih efisyen apabila semakin banyak CORE digunakan.

untuk prosesor k10 AMD yang bakal keluar hujung tahun 2007, mereka buat tambahan pada CACHE prosesor, L3 Cahce (multi level) dimana cahce ini adalah share antara core-core.L3 Cahce ni untuk menampung kesesakan pada L2 Cahce dan memudahkan pertukaran antara 2 atau lebih CORE pada sesuatu cahce.
[ Telah diedit oleh: al_mnar pada 27-04-07 23:52 ]


Bookmark and Share

    


  Member Information For al_mnarProfil   Hantar PM kepada al_mnar   Pergi ke al_mnar's Website   Quote dan BalasQuote

sailormoon
WARGA SETIA
Menyertai: 20.07.2005
Ahli No: 17423
Posting: 2621
Dari: Application Layer^__^

iraq   avatar


posticon Posting pada: 27-04-07 23:53


Pada 27-04-07 23:48 , al_mnar posting:

!!! QUOTE !!!

AMD tak perlukan cahce banyak sebab mereka prosesor direct connet architecture, antaranya memory mereka dihubung secara terus kepada prosesor, berlainan dengan intel, mereka tak direct connect, memory mereka dicontrol oleh chipset, sebab tu intel menggunakan cache yang beasr. Kemungkinan Intel akan tiru teknologi ni pada prosesornye akan datang iaitu CODENAME Nahelem, 8 CORE. Punca mereka nak guna, direct connet lebih efisyen apabila semakin banyak CORE digunakan.

untuk prosesor k10 AMD yang bakal keluar hujung tahun 2007, mereka buat tambahan pada CACHE prosesor, L3 Cahce (multi level) dimana cahce ini adalah share antara core-core.L3 Cahce ni untuk menampung kesesakan pada L2 Cahce dan memudahkan pertukaran antara 2 atau lebih CORE pada sesuatu cahce.


Ooo macam tu rupanya...terima kasih :-)


-----------------
DUNIA INI INDAHNYA SEBELUM DI TANGAN...


Bookmark and Share

    


  Member Information For sailormoonProfil   Hantar PM kepada sailormoon   Quote dan BalasQuote

mfirdaus
Warga 4 Bintang
Menyertai: 24.06.2006
Ahli No: 24950
Posting: 198
Dari: Bandar Baru Bangi

Selangor  


posticon Posting pada: 29-06-07 11:26


:)... Setakat ini technology quad core processor yang guna technology 90nm tengah dibangunkan kat China. kalau yang technology 65nm yang ada menggunakan quad-core (codename : penryn dan kentsfield) dah ada kat pasaran agaknya.. sebab hari tu dah launch.. :), ana pun tak tahu nak kata AMD ke bagus atau Intel sebab memang mereka compete each others.. tapi kalau ikut nahalem nya teories mereka nak bangunkan 65 watt power consumption.. so mungkin dalam 3,4 tahun lagi keluar agaknya.. intel lah ini tengah concentrate on embedded system..
[ Telah diedit oleh: mfirdaus pada 29-06-07 11:35 ]


Bookmark and Share

    


  Member Information For mfirdausProfil   Hantar PM kepada mfirdaus   Pergi ke mfirdaus's Website   Quote dan BalasQuote

al_mnar
Warga 3 Bintang
Menyertai: 21.05.2003
Ahli No: 688
Posting: 82
Dari: kg pasir puteh, PASIR GUDANG

Johor   avatar


posticon Posting pada: 02-07-07 22:56


pembetulan, penryn menggunakan teknologi 45nm bukan 65nm.. dijangka realease awal tahun depan.. disamping itu, teknologi pembuatan 45nm ni menggunakan penemuan baru iaitu high k metal gate dimana ia lebih baik dari proses SOI dimana dapat mengurangkan litar pintas dalam prosesor..

kentsfield emang dah lama keluar, bulan 9 ni tigerton keluar pula sebagai jawapan kepada AMD Barcelona, TRUE QUADCORE..

untuk pengetahuan, quadcore intel hanya menggabungkan 2 dia dualcore dalam 1 prosesor (2xdualcore), tak seperti AMD Barcelona, 4 CORE dalam satu dia...

Nahelem maybe 8 core, yang pasti intel akan menggunakan intergrated memori controler pada dia prosesor itu sendiri seperti AMD64 yang dah guna sejak tahun 2003...

sekarang ni intel C2D is the KING until AMD phenom realease
[ Telah diedit oleh: al_mnar pada 02-07-07 22:57 ]


Bookmark and Share

    


  Member Information For al_mnarProfil   Hantar PM kepada al_mnar   Pergi ke al_mnar's Website   Quote dan BalasQuote

sailormoon
WARGA SETIA
Menyertai: 20.07.2005
Ahli No: 17423
Posting: 2621
Dari: Application Layer^__^

iraq   avatar


posticon Posting pada: 03-07-07 07:22


Pantas betul teknologi processor ni bergerak...Tak terkejar rasanya...Komputer saya masih menggunakan AMD Athlon XP 2200+ yang jauh ketinggalan... :-D


-----------------
DUNIA INI INDAHNYA SEBELUM DI TANGAN...


Bookmark and Share

    


  Member Information For sailormoonProfil   Hantar PM kepada sailormoon   Quote dan BalasQuote

mfirdaus
Warga 4 Bintang
Menyertai: 24.06.2006
Ahli No: 24950
Posting: 198
Dari: Bandar Baru Bangi

Selangor  


posticon Posting pada: 03-07-07 10:42


Pada 02-07-07 22:56 , al_mnar posting:

!!! QUOTE !!!

pembetulan, penryn menggunakan teknologi 45nm bukan 65nm.. dijangka realease awal tahun depan.. disamping itu, teknologi pembuatan 45nm ni menggunakan penemuan baru iaitu high k metal gate dimana ia lebih baik dari proses SOI dimana dapat mengurangkan litar pintas dalam prosesor..

kentsfield emang dah lama keluar, bulan 9 ni tigerton keluar pula sebagai jawapan kepada AMD Barcelona, TRUE QUADCORE..

untuk pengetahuan, quadcore intel hanya menggabungkan 2 dia dualcore dalam 1 prosesor (2xdualcore), tak seperti AMD Barcelona, 4 CORE dalam satu dia...

Nahelem maybe 8 core, yang pasti intel akan menggunakan intergrated memori controler pada dia prosesor itu sendiri seperti AMD64 yang dah guna sejak tahun 2003...

sekarang ni intel C2D is the KING until AMD phenom realease



Salam,
Thanks kerana membetulkan ana tersilap tulis, "penryn" menggunakan 45nm bukan 65nm, yang pakai 65nm seperti ("merom", "yonah") yang menggunakan platform "santa rosa". menggunakan chipset "crestline" bagi "merom" dan "calistoga" bagi "yonah". "Penryn" pula menggunakan platform montevina. Maaf atas kesilapan info sebelum ini... wasalam..
[ Telah diedit oleh: mfirdaus pada 03-07-07 10:49 ]


Bookmark and Share

    


  Member Information For mfirdausProfil   Hantar PM kepada mfirdaus   Pergi ke mfirdaus's Website   Quote dan BalasQuote

amilyn
WARGA SETIA
Menyertai: 02.10.2003
Ahli No: 3947
Posting: 822
Dari: johor

Johor  


posticon Posting pada: 27-07-07 21:57


salam
bergantung kepada penggunaan.Amd sesuai untuk mereka yang banyak menggunakan multimedia dan intel sesuai untuk mereka yang banyak menggunakan system.Depends on the purposes.

Bookmark and Share

    


  Member Information For amilynProfil   Hantar PM kepada amilyn   Quote dan BalasQuote

sailormoon
WARGA SETIA
Menyertai: 20.07.2005
Ahli No: 17423
Posting: 2621
Dari: Application Layer^__^

iraq   avatar


posticon Posting pada: 02-08-07 00:42


AMD best untuk main game...


-----------------
DUNIA INI INDAHNYA SEBELUM DI TANGAN...


Bookmark and Share

    


  Member Information For sailormoonProfil   Hantar PM kepada sailormoon   Quote dan BalasQuote

Member Messages

Forum Search & Navigation

 

Log in to check your private messages

Silakan Login atau Mendaftar





  


 

[ Carian Advance ]

Jum ke Forum 




Datacenter Solution oleh Fivio.com Backbone oleh JARING Bukan Status MSCMyPHPNuke Portal System

Disclaimer: Posting dan komen di dalam Portal Komuniti Ukhwah.com ini adalah menjadi hak milik ahli
yang menghantar. Ia tidak menggambarkan keseluruhan Portal Komuniti Ukhwah.com.
Pihak pengurusan tidak bertanggung jawab atas segala perkara berbangkit
dari sebarang posting, interaksi dan komunikasi dari Portal Komuniti Ukhwah.com.


Disclaimer: Portal Komuniti Ukhwah.com tidak menyebelahi atau mewakili mana-mana parti politik
atau sebarang pertubuhan lain. Posting berkaitan politik dan sebarang pertubuhan di dalam laman web ini adalah menjadi
hak milik individu yang menghantar posting. Ia sama-sekali tidak ada
kena-mengena, pembabitan dan gambaran sebenar pihak pengurusan Portal Komuniti Ukhwah.com

Portal Ukhwah
Hakcipta 2003 oleh Ukhwah.com
Tarikh Mula: 14 Mei 2003, 12 Rabi'ul Awal 1424H (Maulidur Rasul)
Made in: Pencala Height, Bandar Sunway dan Damansara Height
Dibina oleh Team Walasri




Loading: 0.09292 saat. Lajunya....