Array
Welcome To Portal Komuniti :: Ukhwah.com

  Create An Account Home  ·  Topik  ·  Statistik  ·  Your Account  ·  Hantar Artikel  ·  Top 10 09-12-2021  

  Login
Nickname

Password

>> Mendaftar <<

  Mutiara Kata
Orang yang takut ditakluki pasti akan kalah
-- Napoleon Bonarpate

  Menu Utama

  Keahlian Ukhwah.com
Terkini: navratan
Hari Ini: 0
Semalam: 0
Jumlah Ahli: 43152

  Sedang Online
Sedang Online:
Tetamu: 72
Ahli: 0
Jumlah: 72




  Yang Masuk Ke Sini
Martyr: 5 hari yang lalu
Muslim1987: 12 hari yang lalu


Isu dan Ehwal Semasa
Topik: Sapa suka makan daging?read dis 1st....


Carian Forum

Moderator: Administrator, hafeezzul
Portal Komuniti :: Ukhwah.com Indeks Forum
  »» Isu dan Ehwal Semasa
    »» Sapa suka makan daging?read dis 1st....

Please Mendaftar To Post


Oleh Sapa suka makan daging?read dis 1st....

aiezzat
Warga 3 Bintang
Menyertai: 09.12.2005
Ahli No: 20989
Posting: 76
Dari: kajang

Kelantan  


posticon Posting pada: 19-01-07 13:36


di dalam Tajul Muluk ada dicatatkan beberapa jenis makanan serta khasiatnya sebagaimana pendapat ulama' Islam terdahulu. Dagign ayam jantan bebrbeza dari daging lain kerana ia menambah sejuk,tiada sangat hangat.Rasulullah s.a.w pernah bersabda bahawa sebaik2 makanan dunia dan akhirat adalah daging.Saidina Ali r.a juga menyuruh kita makan daging kerana ia menambah daging tubuh dan kuasa pendengaran. Siapa yang tidak makan daging selama 40 hari maka tubuhnya akan lemah.
Sheikh Dahari pula berkata bahawa makan daging itu adalah tujuh puluh kekuatan tetapi sentiasa makan daging itu makruh kerana keras hati.Saidatina Aisyah juga melarang dari sentiasa makan daging kerana ia akan sangat memudaratkan.

**so,anta sedaraku semua,pk2 kanla.. :-D


-----------------
"Andai air usaha itu bisa kita teguk, teguklah sehingga ia kering dan basahan tawakkal bakal mendingin di ruang tekak."


Bookmark and Share

    


  Member Information For aiezzatProfil   Hantar PM kepada aiezzat   Quote dan BalasQuote

adam_muslimin
WARGA SETIA
Menyertai: 20.10.2006
Ahli No: 27068
Posting: 714
Dari: [email protected]

Sabah   avatar


posticon Posting pada: 19-01-07 13:48


tak apa.....daging still best....
terutamanya daging kambing....



*life is short*

Bookmark and Share

    


  Member Information For adam_musliminProfil   Hantar PM kepada adam_muslimin   Quote dan BalasQuote

aiezzat
Warga 3 Bintang
Menyertai: 09.12.2005
Ahli No: 20989
Posting: 76
Dari: kajang

Kelantan  


posticon Posting pada: 19-01-07 14:24


memang best.tapi kena yang liat,mahu tercabut gg.huhuhu

Bookmark and Share

    


  Member Information For aiezzatProfil   Hantar PM kepada aiezzat   Quote dan BalasQuote

Ustadz
WARGA SETIA
Menyertai: 30.06.2006
Ahli No: 25025
Posting: 774
Dari: Kandang Kambing

Selangor   avatar


posticon Posting pada: 19-01-07 14:44


salam..
ana memang suka sangat makan daging..tak kira dimasak macammana pun...hebat betul Allah,beri sedap pada makanan...

Bookmark and Share

    


  Member Information For UstadzProfil   Hantar PM kepada Ustadz   Pergi ke Ustadz's Website   Quote dan BalasQuote

anis_najihah
WARGA SETIA
Menyertai: 12.05.2005
Ahli No: 16459
Posting: 439
Dari: kelate

Kelantan  


posticon Posting pada: 19-01-07 16:11


ooo..macamtue kisah disebalik daging yang kita makan hari2....syukran for the info..


-----------------
'love for all_hatred for none'
..SUBHANALLAH,ALHAMDULILLAH,ALLAHUAKBAR..


Bookmark and Share

    


  Member Information For anis_najihahProfil   Hantar PM kepada anis_najihah   Quote dan BalasQuote

eme86
WARGA SETIA
Menyertai: 13.07.2005
Ahli No: 17258
Posting: 2026
Dari: Temerloh, Pahang.

Kelantan   avatar


posticon Posting pada: 19-01-07 16:17


:-D Hhhmmm.....best nya daging kambing...sedap..


-----------------
Sungguh sukar perjalanan menuju MU, jadikanlah aku orang-orang yang bersyukur dan hampir dengan MU...


Bookmark and Share

    


  Member Information For eme86Profil   Hantar PM kepada eme86   Quote dan BalasQuote

aiezzat
Warga 3 Bintang
Menyertai: 09.12.2005
Ahli No: 20989
Posting: 76
Dari: kajang

Kelantan  


posticon Posting pada: 19-01-07 19:42


setiap sesuatu ada kelebihan dan kekurangan..

Bookmark and Share

    


  Member Information For aiezzatProfil   Hantar PM kepada aiezzat   Quote dan BalasQuote

mohamad

Menyertai: 04.09.2006
Ahli No: 26180
Posting: 3282
Dari: Pasir Gudang Johor

yemen   avatar


posticon Posting pada: 19-01-07 19:48


Pada 19-01-07 13:48 , adam_muslimin posting:

!!! QUOTE !!!

tak apa.....daging still best....
terutamanya daging kambing....



*life is short*

salam...
daging memang sedap...
tapi, ana tak berapa suka daging kambing....
kurang sedap lah..
mungkin lidah ana saja agaknya...(^_^)


-----------------
Janganlah berlalu satu haripun tanpa kita memikirkan tentang masalah umat islam....


Bookmark and Share

    


  Member Information For mohamadProfil   Hantar PM kepada mohamad   Pergi ke mohamad's Website   Quote dan BalasQuote

adam_muslimin
WARGA SETIA
Menyertai: 20.10.2006
Ahli No: 27068
Posting: 714
Dari: [email protected]

Sabah   avatar


posticon Posting pada: 19-01-07 19:58


Pada 19-01-07 19:48 , mohamad posting:

!!! QUOTE !!!

Pada 19-01-07 13:48 , adam_muslimin posting:

!!! QUOTE !!!





salam...
daging memang sedap...
tapi, ana tak berapa suka daging kambing....
kurang sedap lah..
mungkin lidah ana saja agaknya...(^_^)



emmmmmm.....memang lidah nya problem kut
hehehehehehe

............................
*life is short*

Bookmark and Share

    


  Member Information For adam_musliminProfil   Hantar PM kepada adam_muslimin   Quote dan BalasQuote

adam_muslimin
WARGA SETIA
Menyertai: 20.10.2006
Ahli No: 27068
Posting: 714
Dari: [email protected]

Sabah   avatar


posticon Posting pada: 19-01-07 19:58


Pada 19-01-07 19:48 , mohamad posting:

!!! QUOTE !!!

Pada 19-01-07 13:48 , adam_muslimin posting:

!!! QUOTE !!!





salam...
daging memang sedap...
tapi, ana tak berapa suka daging kambing....
kurang sedap lah..
mungkin lidah ana saja agaknya...(^_^)



emmmmmm.....memang lidah nya problem kut
hehehehehehe

............................
*life is short*

Bookmark and Share

    


  Member Information For adam_musliminProfil   Hantar PM kepada adam_muslimin   Quote dan BalasQuote

adam_muslimin
WARGA SETIA
Menyertai: 20.10.2006
Ahli No: 27068
Posting: 714
Dari: [email protected]

Sabah   avatar


posticon Posting pada: 19-01-07 19:59


Pada 19-01-07 19:48 , mohamad posting:

!!! QUOTE !!!

Pada 19-01-07 13:48 , adam_muslimin posting:

!!! QUOTE !!!





salam...
daging memang sedap...
tapi, ana tak berapa suka daging kambing....
kurang sedap lah..
mungkin lidah ana saja agaknya...(^_^)



emmmmmm.....memang lidah nya problem kut
hehehehehehe

............................
*life is short*

Bookmark and Share

    


  Member Information For adam_musliminProfil   Hantar PM kepada adam_muslimin   Quote dan BalasQuote

adam_muslimin
WARGA SETIA
Menyertai: 20.10.2006
Ahli No: 27068
Posting: 714
Dari: [email protected]

Sabah   avatar


posticon Posting pada: 19-01-07 20:00


Pada 19-01-07 19:48 , mohamad posting:

!!! QUOTE !!!

Pada 19-01-07 13:48 , adam_muslimin posting:

!!! QUOTE !!!





salam...
daging memang sedap...
tapi, ana tak berapa suka daging kambing....
kurang sedap lah..
mungkin lidah ana saja agaknya...(^_^)



emmmmmm.....memang lidah nya problem kut
hehehehehehe

............................
*life is short*

Bookmark and Share

    


  Member Information For adam_musliminProfil   Hantar PM kepada adam_muslimin   Quote dan BalasQuote

saussan_saffanah
Warga 5 Bintang
Menyertai: 15.08.2006
Ahli No: 25827
Posting: 353
Dari: sumwhere~

Johor   avatar


posticon Posting pada: 19-01-07 21:56


aaaaa...
ana pun tak suka makan kambing
hm, ana suka sangat makan daging liat
daging yang lembut kurang menyelerakan

Bookmark and Share

    


  Member Information For saussan_saffanahProfil   Hantar PM kepada saussan_saffanah   Quote dan BalasQuote

mohamad

Menyertai: 04.09.2006
Ahli No: 26180
Posting: 3282
Dari: Pasir Gudang Johor

yemen   avatar


posticon Posting pada: 20-01-07 00:13


Pada 19-01-07 20:00 , adam_muslimin posting:

!!! QUOTE !!!

Pada 19-01-07 19:48 , mohamad posting:

!!! QUOTE !!!

Pada 19-01-07 13:48 , adam_muslimin posting:

!!! QUOTE !!!





salam...
daging memang sedap...
tapi, ana tak berapa suka daging kambing....
kurang sedap lah..
mungkin lidah ana saja agaknya...(^_^)



emmmmmm.....memang lidah nya problem kut
hehehehehehe

............................
*life is short*

salam....
ana bila makan daging kambing saja ada problem...
daging yang lain, biasa saja...(^_^)
daging masak kicap ataupun sos tiram(kalau tak silap analah).... sedapnyeerr...


-----------------
Janganlah berlalu satu haripun tanpa kita memikirkan tentang masalah umat islam....


Bookmark and Share

    


  Member Information For mohamadProfil   Hantar PM kepada mohamad   Pergi ke mohamad's Website   Quote dan BalasQuote

zinniratunnajua
Warga 4 Bintang
Menyertai: 06.12.2004
Ahli No: 12834
Posting: 271
Dari: bumi Allah

Pahang   avatar


posticon Posting pada: 20-01-07 00:32


ehehe..
daging pun boleh dibahaskan...
memang warga ukhwah ni suka cakap pasal mknn ni kan..hehe..

Bookmark and Share

    


  Member Information For zinniratunnajuaProfil   Hantar PM kepada zinniratunnajua   Pergi ke zinniratunnajua's Website   Quote dan BalasQuote

mohamad

Menyertai: 04.09.2006
Ahli No: 26180
Posting: 3282
Dari: Pasir Gudang Johor

yemen   avatar


posticon Posting pada: 20-01-07 00:35


salam....
bukan suka cakap.
tapi, makanan yang berkhasiat penting untuk kesihatan....(^_^)

Bookmark and Share

    


  Member Information For mohamadProfil   Hantar PM kepada mohamad   Pergi ke mohamad's Website   Quote dan BalasQuote

lidah-penghunus
:WARGA AWAL BERJASA:
Menyertai: 17.05.2003
Ahli No: 407
Posting: 1306
Dari: Parlimen Kapar, Dun Meru.

Selangor   avatar


posticon Posting pada: 20-01-07 01:03


Assalamualaikum.

     suka sangat makan daging kambing tak kira lah sup ke panggang ke atau kari. sebab rasulullah pun suka makan daging kambing. kepada yang takut sangat makan daging kambing atas sebab takut penyakit datang jangan risau yang penting kita amalkan cara hidup sihat seperti bersenam.

Bookmark and Share

    


  Member Information For lidah-penghunusProfil   Hantar PM kepada lidah-penghunus   Pergi ke lidah-penghunus's Website   Quote dan BalasQuote

umi_iium
Warga 3 Bintang
Menyertai: 08.11.2006
Ahli No: 27261
Posting: 133
Dari: pulau pinang

PulauPinang  


posticon Posting pada: 20-01-07 02:09


saya suka makan daging masak kicap(^_~)

Bookmark and Share

    


  Member Information For umi_iiumProfil   Hantar PM kepada umi_iium   Quote dan BalasQuote

hudahasnan
WARGA SETIA
Menyertai: 10.01.2005
Ahli No: 13639
Posting: 1202
Dari: darul iman

Terengganu  


posticon Posting pada: 20-01-07 06:13


bestnya daging masak merah... ;-)

Bookmark and Share

    


  Member Information For hudahasnanProfil   Hantar PM kepada hudahasnan   Quote dan BalasQuote

broshahir
-WARGA AMAT SETIA-
Menyertai: 16.02.2006
Ahli No: 22775
Posting: 3376
Dari: Nibong Tebal

PulauPinang   avatar


posticon Posting pada: 20-01-07 09:41


suka juga makan nasi daging..
cicah dengan air asam...

Bookmark and Share

    


  Member Information For broshahirProfil   Hantar PM kepada broshahir   Quote dan BalasQuote

wihdatul_asrar
Warga 3 Bintang
Menyertai: 24.02.2006
Ahli No: 22976
Posting: 121
Dari: kelantan

Kelantan   avatar


posticon Posting pada: 20-01-07 11:15


daging black pepper pun sodap ;-D

Bookmark and Share

    


  Member Information For wihdatul_asrarProfil   Hantar PM kepada wihdatul_asrar   Quote dan BalasQuote

zaitihamdan
Warga 4 Bintang
Menyertai: 21.08.2006
Ahli No: 25957
Posting: 242
Dari: Bintulu, Sarawak

Sarawak   avatar


posticon Posting pada: 20-01-07 11:24


daging masak merah sor, kailan ikan masin sor dengan sambal belacan..air bandung laici sor..(wahh..sedapnyer..hehehe..)

Bookmark and Share

    


  Member Information For zaitihamdanProfil   Hantar PM kepada zaitihamdan   Pergi ke zaitihamdan's Website   Quote dan BalasQuote

lidah-penghunus
:WARGA AWAL BERJASA:
Menyertai: 17.05.2003
Ahli No: 407
Posting: 1306
Dari: Parlimen Kapar, Dun Meru.

Selangor   avatar


posticon Posting pada: 21-01-07 17:06


daging kambing buat perkasam ok tak?.?.?

Bookmark and Share

    


  Member Information For lidah-penghunusProfil   Hantar PM kepada lidah-penghunus   Pergi ke lidah-penghunus's Website   Quote dan BalasQuote

adam_muslimin
WARGA SETIA
Menyertai: 20.10.2006
Ahli No: 27068
Posting: 714
Dari: [email protected]

Sabah   avatar


posticon Posting pada: 21-01-07 20:00


daging rendang lah favorite rakyat malaysia.....
spe xmkn angkat kaki........hehehe


*life is short*

Bookmark and Share

    


  Member Information For adam_musliminProfil   Hantar PM kepada adam_muslimin   Quote dan BalasQuote

insyirah_hr
WARGA SETIA
Menyertai: 08.08.2006
Ahli No: 25700
Posting: 1249
Dari: Kedah

Kedah   avatar


posticon Posting pada: 21-01-07 20:37


suka makan kalau masak pedas2......:)

Bookmark and Share

    


  Member Information For insyirah_hrProfil   Hantar PM kepada insyirah_hr   Pergi ke insyirah_hr's Website   Quote dan BalasQuote

muslimin23
WARGA SETIA
Menyertai: 21.05.2003
Ahli No: 678
Posting: 3083
Dari: ~senawang ~ dublin ~ kl~

iran   avatar


posticon Posting pada: 21-01-07 23:16


kalau ikan tu boleh dikira daging ikan tak?

Bookmark and Share

    


  Member Information For muslimin23Profil   Hantar PM kepada muslimin23   Pergi ke muslimin23's Website   Quote dan BalasQuote

Member Messages

Forum Search & Navigation

 

Log in to check your private messages

Silakan Login atau Mendaftar





  


 

[ Carian Advance ]

Jum ke Forum 




Datacenter Solution oleh Fivio.com Backbone oleh JARING Bukan Status MSCMyPHPNuke Portal System

Disclaimer: Posting dan komen di dalam Portal Komuniti Ukhwah.com ini adalah menjadi hak milik ahli
yang menghantar. Ia tidak menggambarkan keseluruhan Portal Komuniti Ukhwah.com.
Pihak pengurusan tidak bertanggung jawab atas segala perkara berbangkit
dari sebarang posting, interaksi dan komunikasi dari Portal Komuniti Ukhwah.com.


Disclaimer: Portal Komuniti Ukhwah.com tidak menyebelahi atau mewakili mana-mana parti politik
atau sebarang pertubuhan lain. Posting berkaitan politik dan sebarang pertubuhan di dalam laman web ini adalah menjadi
hak milik individu yang menghantar posting. Ia sama-sekali tidak ada
kena-mengena, pembabitan dan gambaran sebenar pihak pengurusan Portal Komuniti Ukhwah.com

Portal Ukhwah
Hakcipta 2003 oleh Ukhwah.com
Tarikh Mula: 14 Mei 2003, 12 Rabi'ul Awal 1424H (Maulidur Rasul)
Made in: Pencala Height, Bandar Sunway dan Damansara Height
Dibina oleh Team Walasri




Loading: 0.127621 saat. Lajunya....