Array
Welcome To Portal Komuniti :: Ukhwah.com

  Create An Account Home  ·  Topik  ·  Statistik  ·  Your Account  ·  Hantar Artikel  ·  Top 10 02-12-2022  

  Login
Nickname

Password

>> Mendaftar <<

  Mutiara Kata
Help Ever, Hurt Never
-- Tulisan di belakang lori

  Menu Utama

  Keahlian Ukhwah.com
Terkini: navratan
Hari Ini: 0
Semalam: 0
Jumlah Ahli: 43152

  Sedang Online
Sedang Online:
Tetamu: 38
Ahli: 0
Jumlah: 38




  Yang Masuk Ke Sini
sadiqah: 60 hari yang lalu
owl_UM: 63 hari yang lalu


Jejak Mahasiswa
Topik: Karenah SisWa-SisWi yang Bercinta


Carian Forum

Moderator: Administrator, istisafa
Portal Komuniti :: Ukhwah.com Indeks Forum
  »» Jejak Mahasiswa
    »» Karenah SisWa-SisWi yang Bercinta

Please Mendaftar To Post


Oleh Karenah SisWa-SisWi yang Bercinta

klate_girl
Warga 3 Bintang
Menyertai: 16.10.2006
Ahli No: 26984
Posting: 85
Dari: UM K.L

Kelantan   avatar


posticon Posting pada: 18-01-07 11:32


Pelik jugak bila tengok karenah teman2 yang bercinta kat kampus ni.Mereka seolah-olah terlupa yang masing-masing orang yang terpelajar tapi perangai macam budak-budak yang tak lepas PMR pun.dah lah tiap-tiap sem bertukar psngan,kalau berdating tu pula mesti nak tempat yang gelap2,elok-elok TNB bekalkan elektrik,cari jugak tempat yang gelap sebagai pot dating.macam mana lah nak selesaikan masalah ni ye.Kalau kita tegur,kang dia kata kita ni kolot pulak,setakat pegang2 tu tandanya sayang konon..Hai..tu lah budak-budak sekarang..gatal tak bertempat...


......Hanya Tuhan YAng TAhu.....

Bookmark and Share

    


  Member Information For klate_girlProfil   Hantar PM kepada klate_girl   Quote dan BalasQuote

budak_melaka
WARGA SETIA
Menyertai: 21.02.2005
Ahli No: 14578
Posting: 450
Dari: melaka

Melaka  


posticon Posting pada: 18-01-07 11:36


......sesungguhnya balasan Allah adalah pedih........mereka lupa pasal tu.....

Bookmark and Share

    


  Member Information For budak_melakaProfil   Hantar PM kepada budak_melaka   Quote dan BalasQuote

DinnaFatiha
Warga 3 Bintang
Menyertai: 15.12.2003
Ahli No: 5711
Posting: 106
Dari: kedah/selangor

Kedah   avatar


posticon Posting pada: 18-01-07 12:58


dan dengan bangganya siap boleh cium tangan masa mula jumpa dan berpisah...
?????? lagak macam dah khwn pdhal belum..

Bookmark and Share

    


  Member Information For DinnaFatihaProfil   Hantar PM kepada DinnaFatiha   Quote dan BalasQuote

adam_muslimin
WARGA SETIA
Menyertai: 20.10.2006
Ahli No: 27068
Posting: 714
Dari: [email protected]

Sabah   avatar


posticon Posting pada: 18-01-07 13:04


selang beberapa waktu clash lah mereka itu....lepas itu cari baru...

Bookmark and Share

    


  Member Information For adam_musliminProfil   Hantar PM kepada adam_muslimin   Quote dan BalasQuote

mechelmine
WARGA SETIA
Menyertai: 02.10.2006
Ahli No: 26702
Posting: 897
Dari: KeLaNtAn Ke KeDaH

Kelantan  


posticon Posting pada: 18-01-07 13:23


Ooo.. kena cari tempat yang gelap ke..??
Thank .. for the tips.. :-D :-D :-D :-D :-D
macam-macam orang ni.. suka buat pelik-pelik..


-----------------
Hiasi Peribadi....
[ Telah diedit oleh: mechelmine pada 18-01-07 13:40 ]


Bookmark and Share

    


  Member Information For mechelmineProfil   Hantar PM kepada mechelmine   Pergi ke mechelmine's Website   Quote dan BalasQuote

aye
WARGA SETIA
Menyertai: 03.04.2006
Ahli No: 23921
Posting: 2913
Dari: semerak

Kelantan   avatar


posticon Posting pada: 18-01-07 13:44


Setiap individu yang berperasaan pasti akan merasai cinta dan mencintai sesuatu. Cinta adalah perasaan halus yang dimiliki hati setiap insan, dan tidak dapat dipisahkan dalam kehidupan seharian. Dalam Islam, cinta merupakan perkara utama dalam kehidupan dunia dan akhirat. Ini kerana Islam sendiri merupakan agama yang berasaskan cinta.

Sabda Rasullulah s.a.w.: "Tiga perkara yang apabila terdapat pada diri seseorang maka ia akan mendapat manisnya iman, yakni: Allah dan Rasul-Nya lebih ia cintai daripada yang lain; mencintai seseorang hanya kerana Allah, dan benci untuk kembali kepada kekafiran sebagaimana ia tidak suka dilemparkan ke dalam neraka" (hari. Bukhari dan Muslim)

Oleh yang demikian, Islam menyeru kepada cinta, iaitu cinta kepada Allah, cinta kepada Rasulullah, cinta kepada agama, cinta kepada akidah, juga cinta kepada makhluk, sepertimana Allah menjadikan kecintaan suami isteri sebagai sebahagian tanda dan bukti kekuasaanNya. FirmanNya: "Dan di antara tanda kekuasaanNya ialah Dia menciptakan untukmu isteri-isteri dari kalangan kamu sendiri, supaya kamu dapat hidup tenang bersama mereka. Dan dijadikanNya cinta kasih sayang antara kamu. Sesungguhnya, yang demikian itu tanda bagi orang yang berfikir." (Ar-Rum: 21)

Bagaimana perasaan ketakutan, keraguan dan sukar mengambil atau membuat
ke

Bookmark and Share

    


  Member Information For ayeProfil   Hantar PM kepada aye   Pergi ke aye's Website   Quote dan BalasQuote

aye
WARGA SETIA
Menyertai: 03.04.2006
Ahli No: 23921
Posting: 2913
Dari: semerak

Kelantan   avatar


posticon Posting pada: 18-01-07 13:46


Setiap individu yang berperasaan pasti akan merasai cinta dan mencintai sesuatu. Cinta adalah perasaan halus yang dimiliki hati setiap insan, dan tidak dapat dipisahkan dalam kehidupan seharian. Dalam Islam, cinta merupakan perkara utama dalam kehidupan dunia dan akhirat. Ini kerana Islam sendiri merupakan agama yang berasaskan cinta.

Sabda Rasullulah s.a.w.: "Tiga perkara yang apabila terdapat pada diri seseorang maka ia akan mendapat manisnya iman, yakni: Allah dan Rasul-Nya lebih ia cintai daripada yang lain; mencintai seseorang hanya kerana Allah, dan benci untuk kembali kepada kekafiran sebagaimana ia tidak suka dilemparkan ke dalam neraka" (hari. Bukhari dan Muslim)

Oleh yang demikian, Islam menyeru kepada cinta, iaitu cinta kepada Allah, cinta kepada Rasulullah, cinta kepada agama, cinta kepada akidah, juga cinta kepada makhluk, sepertimana Allah menjadikan kecintaan suami isteri sebagai sebahagian tanda dan bukti kekuasaanNya. FirmanNya: "Dan di antara tanda kekuasaanNya ialah Dia menciptakan untukmu isteri-isteri dari kalangan kamu sendiri, supaya kamu dapat hidup tenang bersama mereka. Dan dijadikanNya cinta kasih sayang antara kamu. Sesungguhnya, yang demikian itu tanda bagi orang yang berfikir." (Ar-Rum: 21)

Bagaimana perasaan ketakutan, keraguan dan sukar mengambil atau membuat keputusan ini wujud dalam diri seseorang? Ketakutan membuat keputusan ini sebenarnya telah menjadi sebahagian daripada kita tanpa disedari. Perasaan ini adakalanya tersembunyi di sebalik alam bawah sedar kita dan ini amat menyulitkan kita untuk mengesan dan mengatasinya.

Jelaslah bahawa cinta adalah tanda kehidupan rohani dalamakidah orang
mukmin, sama ada dalam kehidupan beragama, bersosial, mahupun kepercayaan.
Selain itu, iman dalam Islam ditegakkan berdasarkan cinta dan kasih sayang.
Rasulullah saw bersabda: "Demi Dzat yang diriku ada di tanganNya, kamu tidak
akan masuk syurga sehingga kamu beriman, dan kamu tidak akan beriman dengan
sempurna hingga kamu saling mencintai. Hendakkah aku tunjukkan kalian kepada
sesuatu yang jika kalian lakukan kalian akan saling mencintai? Sebarkanlah
salam di antara kalian." (hari Muslim)

Dalam hadis di atas, Rasullulah s.a.w. menegaskan bahawa jalan menuju ke
syurga bergantung kepada iman, dan iman bergantung kepada cinta. Maka cinta
adalah syarat dalam iman, rukun dalam akidah, dan asas dalam agama. Cinta
dalam Islam adalah kaedah dan sistem yang mempunyai batas. Ia adalah
penunjuk ke arah mendidik jiwa, membersihkan akhlak serta mencegah atau
melindungi diri daripada dosa-dosa. Cinta dapat membimbing jiwa agar
bersinar cemerlang, penuh dengan perasaan cinta dan dicintai.

Sayangnya dalam konteks hari ini, cinta yang lahir sarat hawa nafsu dan
menyimpang daripada matlamat yang murni. Saban hari kita didodoikan dengan
lagu cinta dan dipertontonkan kisah cinta yang menghanyutkan kita ke dunia
khayalan yang merugikan. Malah ramai yang menyalahertikan makna sebenar
cinta, sehingga terdorong melampaui batas pergaulan dan tatasusila seorang mukmin.

Oleh yang demikian, renungilah sebentar hakikat kehidupan kita di sini.
Sabda Rasullulah s.a.w.: "Tidak sempurna iman salah seorang dari kamu
sehingga ia mencintai saudaranya seperti ia mencintai diri sendiri." Juga
sabda Rasulullah lagi, "Barang siapa ingin mendapatkan manisnya iman, maka
hendaklah ia mencintai orang lain kerana Allah." (hari Hakim dari Abu
Hurairah).

Bookmark and Share

    


  Member Information For ayeProfil   Hantar PM kepada aye   Pergi ke aye's Website   Quote dan BalasQuote

nni
Warga 3 Bintang
Menyertai: 17.04.2005
Ahli No: 15868
Posting: 107
Dari: kiri ada meja study, kanan ada katil, depan ada PC, belakang..??

Perak   avatar


posticon Posting pada: 21-01-07 00:16


*sigh*.....
kat celah mana-mana pun mesti jumpa mereka ni berkepit...

Bookmark and Share

    


  Member Information For nniProfil   Hantar PM kepada nni   Pergi ke nni's Website   Quote dan BalasQuote

ibnutuki
Warga 4 Bintang
Menyertai: 21.11.2005
Ahli No: 20410
Posting: 330
Dari: batu pahat

Johor  


posticon Posting pada: 21-01-07 00:34


pernah tengok karenah kawan-kawan yang bercinta sesama coursemate?
saya dah lali dah...sakit mata puna ada.
kita nak dengar lecture, mereka pula buat perangai....
nak tengok apa lecture tulis, mereka mnyemak kat depan....

nak tegur...hurm....
kang kata jeles pulak, apa lah
nak bagi nasihat, kita kena tazkirah pula nanti
harap saja pakai stokin dan handsock

Bookmark and Share

    


  Member Information For ibnutukiProfil   Hantar PM kepada ibnutuki   Quote dan BalasQuote

graduanislam22
Warga 4 Bintang
Menyertai: 07.01.2007
Ahli No: 28041
Posting: 343
Dari: selayang

egypt  


posticon Posting pada: 21-01-07 03:17


budget dah banyak sangat amalan...huhu..
tungu saja lah balasan...kang dah break off mula nak tekinja2..
xpecaye laki lah...laki tu ambil kesempatan lah..perempuan tu salah lah...ini salah..tu baru hukuman dunia...tu pun dah pedih..padan muka..huhu

Bookmark and Share

    


  Member Information For graduanislam22Profil   Hantar PM kepada graduanislam22   Pergi ke graduanislam22's Website   Quote dan BalasQuote

solehah86
Warga 3 Bintang
Menyertai: 30.12.2006
Ahli No: 27962
Posting: 90
Dari: egypt

Johor   avatar


posticon Posting pada: 21-01-07 03:30


salam....
yang tahu hukumnya tak salah tegur...selemah2 iman dengan doa...
yang dah tau hukum jangan buat k???
SAYANGILAH ISLAM KITA

Bookmark and Share

    


  Member Information For solehah86Profil   Hantar PM kepada solehah86   Quote dan BalasQuote

starfish
Warga 3 Bintang
Menyertai: 31.01.2005
Ahli No: 14030
Posting: 76
Dari: Seremban

NegeriSembilan   avatar


posticon Posting pada: 21-01-07 13:13


lumrah dunia sekarang..seolah-olah dah tak dianggap sesuatu yang memalukan..kadang-kadang sakit mata melihatnya..makin menyampah bila tengok mereka tergedik-gedik + mengada-ngada..yang kita ni naik menyampah tengok perangai depa..ish2..apa lah nak jadi

Bookmark and Share

    


  Member Information For starfishProfil   Hantar PM kepada starfish   Quote dan BalasQuote

hafiz_along_83

Menyertai: 28.08.2003
Ahli No: 3139
Posting: 772
Dari: cheras

Selangor   avatar


posticon Posting pada: 21-01-07 13:17


dunia kalau sudah tua
banyak tanda-tanda mulai terbaca
perbuatan dosa dianggap biasa
urusan ibadah selalu lupa

aduhh.. zaman kok jadi kayak gini
sibuk berebut bukan saling memberi

:-D

Bookmark and Share

    


  Member Information For hafiz_along_83Profil   Hantar PM kepada hafiz_along_83   Quote dan BalasQuote

qibtiyah
WARGA SETIA
Menyertai: 10.07.2005
Ahli No: 17187
Posting: 721
Dari: qaryah_qish

seychelles   avatar


posticon Posting pada: 21-01-07 13:47


mmmm.....kenapa ye???

perlu ke berkapel..????

seingat ana...ramai kawan-kawan yang ana jumpa..musti
majoritinya berkapel...

bukan nak kata ana ni baik bangat...

tapi...bila ana terpikir pasal kapel..
ana musti teringat dekat parents ana...
tu yang tak jadi nak berkapel tu...

hmmm.....

alhamdulillah...setakat ni..ana tak keseorangan...even tak ada kapel...:wink:

Bookmark and Share

    


  Member Information For qibtiyahProfil   Hantar PM kepada qibtiyah   Quote dan BalasQuote

sailormoon
WARGA SETIA
Menyertai: 20.07.2005
Ahli No: 17423
Posting: 2621
Dari: Application Layer^__^

iraq   avatar


posticon Posting pada: 21-01-07 21:45


Orang yang tak bercinta akan di pandang aneh...Siap kena kutuk lagi...Ada ke patut kawan saya cakap saya ni anti-perempuan dan gay sebab tak ada awek...Hihihi apa lah dia orang ni...Siap galakan saya cari awek lagi... :-D


-----------------
DUNIA INI INDAHNYA SEBELUM DI TANGAN...


Bookmark and Share

    


  Member Information For sailormoonProfil   Hantar PM kepada sailormoon   Quote dan BalasQuote

nur_kasih87
Warga 2 Bintang
Menyertai: 12.11.2006
Ahli No: 27305
Posting: 57
Dari: dialam sementara....

Kedah   avatar


posticon Posting pada: 23-01-07 14:28


selaluny kalau org yang macam mana tak ingat balasan akhirat.bagi mereka dunia ini mereka berdua yang punya...

Bookmark and Share

    


  Member Information For nur_kasih87Profil   Hantar PM kepada nur_kasih87   Quote dan BalasQuote

muslim_boy
Warga 3 Bintang
Menyertai: 26.03.2006
Ahli No: 23728
Posting: 142
Dari: Kota Bharu Bandaraya Islam

Kelantan   avatar


posticon Posting pada: 24-01-07 17:42


Pada 18-01-07 11:36 , budak_melaka posting:

!!! QUOTE !!!

......sesungguhnya balasan Allah adalah pedih........mereka lupa pasal tu.....


betul tu..
masyaAllah..

Bookmark and Share

    


  Member Information For muslim_boyProfil   Hantar PM kepada muslim_boy   Quote dan BalasQuote

yus_haniey
Warga Rasmi
Menyertai: 31.01.2007
Ahli No: 28483
Posting: 18
Dari: depan komputer

Terengganu  


posticon Posting pada: 02-02-07 17:03


saya pun sokong.mereka dah lupa balasan Allah.tanda kiamat sudah dekat

Bookmark and Share

    


  Member Information For yus_hanieyProfil   Hantar PM kepada yus_haniey   Quote dan BalasQuote

Member Messages

Forum Search & Navigation

 

Log in to check your private messages

Silakan Login atau Mendaftar





  


 

[ Carian Advance ]

Jum ke Forum 




Datacenter Solution oleh Fivio.com Backbone oleh JARING Bukan Status MSCMyPHPNuke Portal System

Disclaimer: Posting dan komen di dalam Portal Komuniti Ukhwah.com ini adalah menjadi hak milik ahli
yang menghantar. Ia tidak menggambarkan keseluruhan Portal Komuniti Ukhwah.com.
Pihak pengurusan tidak bertanggung jawab atas segala perkara berbangkit
dari sebarang posting, interaksi dan komunikasi dari Portal Komuniti Ukhwah.com.


Disclaimer: Portal Komuniti Ukhwah.com tidak menyebelahi atau mewakili mana-mana parti politik
atau sebarang pertubuhan lain. Posting berkaitan politik dan sebarang pertubuhan di dalam laman web ini adalah menjadi
hak milik individu yang menghantar posting. Ia sama-sekali tidak ada
kena-mengena, pembabitan dan gambaran sebenar pihak pengurusan Portal Komuniti Ukhwah.com

Portal Ukhwah
Hakcipta 2003 oleh Ukhwah.com
Tarikh Mula: 14 Mei 2003, 12 Rabi'ul Awal 1424H (Maulidur Rasul)
Made in: Pencala Height, Bandar Sunway dan Damansara Height
Dibina oleh Team Walasri




Loading: 0.100298 saat. Lajunya....