Welcome To Portal Komuniti :: Ukhwah.com

  Create An Account Home  ·  Topik  ·  Statistik  ·  Your Account  ·  Hantar Artikel  ·  Top 10 22-09-2021  

  Login
Nickname

Password

>> Mendaftar <<

  Mutiara Kata
Jika tak dapat menjadi paus gagah di lautan, jadilah keli lincah di sungai

-- Dari Buku Revolusi Mental

  Menu Utama

  Keahlian Ukhwah.com
Terkini: navratan
Hari Ini: 0
Semalam: 0
Jumlah Ahli: 43152

  Sedang Online
Sedang Online:
Tetamu: 57
Ahli: 0
Jumlah: 57




  Yang Masuk Ke Sini
HIKAL: 1 hari, 14 jam, 55 minit yang lalu


Jejak Mahasiswa
Topik: Cinta Enta dan Enti.....


Carian Forum

Moderator: Administrator, istisafa
Portal Komuniti :: Ukhwah.com Indeks Forum
  »» Jejak Mahasiswa
    »» Cinta Enta dan Enti.....

Please Mendaftar To Post


Oleh Cinta Enta dan Enti.....

kapten06
WARGA SETIA
Menyertai: 04.01.2007
Ahli No: 28008
Posting: 1266
Dari: KEDAH

Kedah   avatar


posticon Posting pada: 09-01-07 03:38


SAlam.... ana sebelum ini ana ada terbaca satu artikel yang bertajuk cinta antara enta dan enti....kalau tak silap ana lah.... ia sangat menarik untuk diperbincangkan di sini. Artike itu sangat menarik....diantara isi yang terdapat dalam artikel itu yang ana masih ingat adalah...anak usrah melihat nakibah nya kat ipt begitu alim sekali...tapi bila kat kampung tudung pun hilang dan berkepit dengan lelaki lain....artikel itu juga menyebut enta-enti itu menggunakan perjumpaan persatuan untuk melepaskan rasa rindu masing-masing.....mungkin mereka bercinta... ana tak tahu lah kalau benda ini telah dibincangkan dalam ini...bila ana dah cari baik artikel itu untuk rujukan.....tak dapat...maaf ah kalau ada yang salah... ana takut benda-benda ini akan jadi fitnah kepada agama.... orang akan mula bercakap harap tudung saja labuh/pakai kopiah saja tapi buat maksiat macam org yang tak bermora jugak... apa pendapat antum semua? ana tak pasti benda ini wujud atau tidak... sebab ana tak pernah jumpa sejak 3 1/2 kat ipt.... bagaimana pendapat antum semua...?


-----------------

[ Telah diedit oleh: kapten06 pada 11-01-07 01:12 ]


Bookmark and Share

    


  Member Information For kapten06Profil   Hantar PM kepada kapten06   Pergi ke kapten06's Website   Quote dan BalasQuote

putericahaya
Warga 3 Bintang
Menyertai: 26.12.2006
Ahli No: 27888
Posting: 89
Dari: melaka

Melaka  


posticon Posting pada: 10-01-07 22:01


emm ana pernah baca cerita ni..memang menarik..mungkin juga benda ini wujud..sebab kita semua manusia biasa..cuma perkara yang kita kena fikir macam mana nak elakkannye..memang perkara ini akan mendatangkan fitnah kepada dakwah yang dibawa..

Bookmark and Share

    


  Member Information For putericahayaProfil   Hantar PM kepada putericahaya   Quote dan BalasQuote

eyu_extra
Warga 2 Bintang
Menyertai: 08.11.2006
Ahli No: 27251
Posting: 65
Dari: johor

Melaka  


posticon Posting pada: 10-01-07 23:39


entah lah...
saya tak pernah pulak tau ada kes2 macam ini...
mungkin tak terjadi kat diri sendiri....

Bookmark and Share

    


  Member Information For eyu_extraProfil   Hantar PM kepada eyu_extra   Quote dan BalasQuote

hafeezzul

Menyertai: 07.03.2004
Ahli No: 7815
Posting: 2189
Dari: PERAK DARUL RIDZUAN

Perak  


posticon Posting pada: 10-01-07 23:49


emm pernah baca dalam majalah i,
hakikatnye memang ada teruatma di ipta...alasannye
perempuan tudung labuh takkan nak cari mat rempit untuk couple
sti lah mencari kopiah jugak kan

entahlah...no komen

Bookmark and Share

    


  Member Information For hafeezzulProfil   Hantar PM kepada hafeezzul   Quote dan BalasQuote

Meow

Menyertai: 09.12.2004
Ahli No: 12964
Posting: 2700
Dari: Serambi Madinah : Negeri Matahari Terbenam

Kedah   avatar


posticon Posting pada: 10-01-07 23:59


Jatuh cinta tak salah, tapi mengungkapkan cinta yang salah...
Jatuh cinta kan fitrah, tapi mengungkapkan cinta dengan berjumpa, sms, call dan sebagainya tu yang salah...


-----------------
~Yang Bodoh Akan Berdiam Diri, Tetapi Yang Paling Bodoh Akan Bercakap Sesuatu Yang Dia Sebenarnya Bodoh~


Bookmark and Share

    


  Member Information For MeowProfil   Hantar PM kepada Meow   Pergi ke Meow's Website   Quote dan BalasQuote

hafeezzul

Menyertai: 07.03.2004
Ahli No: 7815
Posting: 2189
Dari: PERAK DARUL RIDZUAN

Perak  


posticon Posting pada: 11-01-07 00:05


Uish ni payah kalau dah start bermadah ini...habis semua forum nak bermadah ye...ehehhehe

Bookmark and Share

    


  Member Information For hafeezzulProfil   Hantar PM kepada hafeezzul   Quote dan BalasQuote

Meow

Menyertai: 09.12.2004
Ahli No: 12964
Posting: 2700
Dari: Serambi Madinah : Negeri Matahari Terbenam

Kedah   avatar


posticon Posting pada: 11-01-07 00:12


Pada 11-01-07 00:05 , hafeezzul posting:

!!! QUOTE !!!

Uish ni payah kalau dah start bermadah ini...habis semua forum nak bermadah ye...ehehhehe


perli nampak? :D

pakat-pakat lah jadi sasterawan sasterawati pasni... :P


-----------------
~Yang Bodoh Akan Berdiam Diri, Tetapi Yang Paling Bodoh Akan Bercakap Sesuatu Yang Dia Sebenarnya Bodoh~


Bookmark and Share

    


  Member Information For MeowProfil   Hantar PM kepada Meow   Pergi ke Meow's Website   Quote dan BalasQuote

Daeng_Jati
-WARGA AMAT SETIA-
Menyertai: 17.02.2004
Ahli No: 7336
Posting: 9704
Dari: UKM, Bangi

brunei   avatar


posticon Posting pada: 11-01-07 00:17


Bila dah panas injin, roda berjalanlah...tu yang mula bermadah

Bookmark and Share

    


  Member Information For Daeng_JatiProfil   Hantar PM kepada Daeng_Jati   Quote dan BalasQuote

Daeng_Jati
-WARGA AMAT SETIA-
Menyertai: 17.02.2004
Ahli No: 7336
Posting: 9704
Dari: UKM, Bangi

brunei   avatar


posticon Posting pada: 11-01-07 00:21


Hitam-hitam si tampuk manggis
Sayang kemuning gugur bunganya
Sungguh hitam dipandang manis
Putih kuning apa gunanya

Benda tak elok kalau dah suka, tak kisah dah
Benda elok tapi tak suka, hias macam mana pun buruk juga...

Bookmark and Share

    


  Member Information For Daeng_JatiProfil   Hantar PM kepada Daeng_Jati   Quote dan BalasQuote

umi_iium
Warga 3 Bintang
Menyertai: 08.11.2006
Ahli No: 27261
Posting: 133
Dari: pulau pinang

PulauPinang  


posticon Posting pada: 11-01-07 01:26


pernah baca dan pernah dengar cerita macam ni..
hakikatnya memang ada...
cuma minta dijauhkan dr kita semua..
wallahu'alam

Bookmark and Share

    


  Member Information For umi_iiumProfil   Hantar PM kepada umi_iium   Quote dan BalasQuote

hanis_syuhada
WARGA SETIA
Menyertai: 28.10.2005
Ahli No: 20157
Posting: 444
Dari: kedah

oman   avatar


posticon Posting pada: 11-01-07 09:51


dah ada dah topic ni...ana yang buka.:)

Bookmark and Share

    


  Member Information For hanis_syuhadaProfil   Hantar PM kepada hanis_syuhada   Quote dan BalasQuote

bintubahariyah
Warga 4 Bintang
Menyertai: 19.08.2006
Ahli No: 25924
Posting: 242
Dari: usm

malaysia   avatar


posticon Posting pada: 11-01-07 09:57


Pada 09-01-07 03:38 , kapten06 posting:

!!! QUOTE !!!

SAlam.... ana sebelum ini ana ada terbaca satu artikel yang bertajuk cinta antara enta dan enti....kalau tak silap ana lah.... ia sangat menarik untuk diperbincangkan di sini. Artike itu sangat menarik....diantara isi yang terdapat dalam artikel itu yang ana masih ingat adalah...anak usrah melihat nakibah nya kat ipt begitu alim sekali...tapi bila kat kampung tudung pun hilang dan berkepit dengan lelaki lain....artikel itu juga menyebut enta-enti itu menggunakan perjumpaan persatuan untuk melepaskan rasa rindu masing-masing.....mungkin mereka bercinta... ana tak tahu lah kalau benda ini telah dibincangkan dalam ini...bila ana dah cari baik artikel itu untuk rujukan.....tak dapat...maaf ah kalau ada yang salah... ana takut benda-benda ini akan jadi fitnah kepada agama.... orang akan mula bercakap harap tudung saja labuh/pakai kopiah saja tapi buat maksiat macam org yang tak bermora jugak... apa pendapat antum semua? ana tak pasti benda ini wujud atau tidak... sebab ana tak pernah jumpa sejak 3 1/2 kat ipt.... bagaimana pendapat antum semua...?



ya, ada dalam majalah i karangan ustaz maszlee...
pendapat, sama-sama jaga hati..........=)

Bookmark and Share

    


  Member Information For bintubahariyahProfil   Hantar PM kepada bintubahariyah   Pergi ke bintubahariyah's Website   Quote dan BalasQuote

kapten06
WARGA SETIA
Menyertai: 04.01.2007
Ahli No: 28008
Posting: 1266
Dari: KEDAH

Kedah   avatar


posticon Posting pada: 12-01-07 07:19


sory lah...kalau artike ini teah dibincangkan..... saya masih baru lagi kat ukhwah.....maaf.....

Bookmark and Share

    


  Member Information For kapten06Profil   Hantar PM kepada kapten06   Pergi ke kapten06's Website   Quote dan BalasQuote

hanis_syuhada
WARGA SETIA
Menyertai: 28.10.2005
Ahli No: 20157
Posting: 444
Dari: kedah

oman   avatar


posticon Posting pada: 12-01-07 11:55


tak apa tak budak masalah...sama-sama kongsi ilmu

Bookmark and Share

    


  Member Information For hanis_syuhadaProfil   Hantar PM kepada hanis_syuhada   Quote dan BalasQuote

syabab_mujahid
Warga 4 Bintang
Menyertai: 08.12.2006
Ahli No: 27656
Posting: 291
Dari: Egypt

Kedah   avatar


posticon Posting pada: 12-01-07 13:58


ana dah baca dalam majalah i,,cinta enta enti memang ada,,,semoga kita dalam dapat tingkatkan iman kita,,kekadang orang yang ada ilmu agama tapi imanny nipis...

Ya Allah..tetapkanlah dalam hidayahMu

Bookmark and Share

    


  Member Information For syabab_mujahidProfil   Hantar PM kepada syabab_mujahid   Pergi ke syabab_mujahid's Website   Quote dan BalasQuote

saffar
Warga Rasmi
Menyertai: 08.01.2007
Ahli No: 28066
Posting: 10
Dari: Bumi Allah Taala

Kelantan   avatar


posticon Posting pada: 12-01-07 19:54


tak dapat nafikan memang ada cinta enta enti ni tapi cinta jantan betina pun terlalu banyak...yang penting kita jauhi semua tu..kita ambik cinta Allah Taala.

Bookmark and Share

    


  Member Information For saffarProfil   Hantar PM kepada saffar   Quote dan BalasQuote

Lubnaa
Warga 3 Bintang
Menyertai: 15.07.2006
Ahli No: 25241
Posting: 133
Dari: Kajang

Selangor   avatar


posticon Posting pada: 12-01-07 23:01


wallahualam... tepuk dada tanya iman..

Bookmark and Share

    


  Member Information For LubnaaProfil   Hantar PM kepada Lubnaa   Quote dan BalasQuote

putrakedah
Warga 2 Bintang
Menyertai: 23.05.2003
Ahli No: 810
Posting: 68
Dari: kedah

syria  


posticon Posting pada: 12-01-07 23:41


Pada 12-01-07 13:58 , syabab_mujahid posting:

!!! QUOTE !!!

ana dah baca dalam majalah i,,cinta enta enti memang ada,,,semoga kita dalam dapat tingkatkan iman kita,,kekadang orang yang ada ilmu agama tapi imanny nipis...

Ya Allah..tetapkanlah dalam hidayahMu


em saya setuju pendapat ini..tapi saya nak minta pendapat siapa yang arif bagaimana nak cari calon yang baik dan bertudung labuh.saya tak rasa perlu malu atau hiprokrit untuk bncangkan masalah ini dan harap ada yang sudi bagi pendapat..em contohnya saya dari bidang engineering..ada 3 muslimah dalam kuliah saya.memang dengan persatuan dapat kenali ramai muslimah tapi saya tak nak niat dan tujuan berpersatuan ada niat yang terpesong.tetapi kita tak dapat lari untuk hidup berpasangan mengikut syariat..bagaimana nak dirikan masjid kalau tidak ada titik pertemuan dan langkah pertama?tambahan saya ni sangat segan pada muslimah bertudung labuh..terasa banyak kekurangan saya..

Bookmark and Share

    


  Member Information For putrakedahProfil   Hantar PM kepada putrakedah   Quote dan BalasQuote

kapten06
WARGA SETIA
Menyertai: 04.01.2007
Ahli No: 28008
Posting: 1266
Dari: KEDAH

Kedah   avatar


posticon Posting pada: 14-01-07 01:09


saya pun tekadang ada juga terlintas dihat apabila tengik muslimat yang bertudung labuh....dimana hati berkata alangkah bahagianya dapat memperisterikannya...tapi bila difikirkan kembali....mengenai diri yang masih jahil tetang agama...terpaksalah melupakan untuk sementara waktu.... sebab takut diri ini tidak dapat membawa isteri yang solehah kejalan yang diredhai oleh ALAH S.W.T. apabila berkahwin kelak...

Bookmark and Share

    


  Member Information For kapten06Profil   Hantar PM kepada kapten06   Pergi ke kapten06's Website   Quote dan BalasQuote

redgirl
WARGA SETIA
Menyertai: 31.01.2007
Ahli No: 28476
Posting: 871
Dari: bumi tuhan

KualaLumpur  


posticon Posting pada: 16-04-07 12:45


isteri cerdik dan solehah
penyejuk mata
penawar hati
penajam fikiran
dirumah dia isteri
dijalanan kawan
diwaktu kita buntu
dia petunjuk jalan...


semoga diriku menjadi isteri yang solehah..insyaallah..amin..


-----------------
[email protected]
[ Telah diedit oleh: redgirl pada 16-04-07 12:46 ]


Bookmark and Share

    


  Member Information For redgirlProfil   Hantar PM kepada redgirl   Quote dan BalasQuote

niza_ati
WARGA SETIA
Menyertai: 17.12.2004
Ahli No: 13107
Posting: 1488
Dari: KL-Sarawak-Selangor

KualaLumpur   avatar


posticon Posting pada: 16-04-07 13:12


Aduh lah..sorry ye..ana dah penat tengok topik "Cinta anta anti" ni..wlp ejaan lain...sorry sangat k.. :-| :roll:


-----------------

cita-citaku islam gamilang,cita-citaku daulahnya berulang,cita-citaku islam cemerlang,cita-citaku


Bookmark and Share

    


  Member Information For niza_atiProfil   Hantar PM kepada niza_ati   Pergi ke niza_ati's Website   Quote dan BalasQuote

aye
WARGA SETIA
Menyertai: 03.04.2006
Ahli No: 23921
Posting: 2913
Dari: semerak

Kelantan   avatar


posticon Posting pada: 16-04-07 13:46


adakah kerana kudis seketul.... satu kaki nak dipontong????
bagi ana, pgarang artikel ini tak cukup cermat dalam mgarang..... dengan mdabik dada dia seorang pensyarah sebuat ipta seperti layak untuk mghukum semua gelagak ahli2 jemaah semua ipt ???
adakah wajar untuk mgubat satu kudis kita mjaja2 seluruh org??? shingga sampai ke teliga musuh jemaah dan mereka yang bhati sakit????

Hmmmm....renungilah...... mungkin cerita itu betul, tapi 5thn ana dalam jemaah kampus..... ana tak pernah mghadapi situasi sbegitu.....
Adakah ini satu propaganda untuk 'menoleh' ahli2 jemaah 'ikhwan' beralih kepada jemaah dia 'islah/tajdid' ?????

i not sure................

Bookmark and Share

    


  Member Information For ayeProfil   Hantar PM kepada aye   Pergi ke aye's Website   Quote dan BalasQuote

eyla05
WARGA SETIA
Menyertai: 17.10.2005
Ahli No: 19884
Posting: 546
Dari: perak

Perak   avatar


posticon Posting pada: 16-04-07 14:52


terpulang pada individu itu sendiri....

Bookmark and Share

    


  Member Information For eyla05Profil   Hantar PM kepada eyla05   Quote dan BalasQuote

muslimah_jun
WARGA SETIA
Menyertai: 23.01.2007
Ahli No: 28314
Posting: 1018
Dari: serambi mekah

Kelantan  


posticon Posting pada: 16-04-07 15:14


rasanya wujud saja di kampus kes nawaitu berpesatuan untuk mendekati org tertentu, sebab dah ada pengakuan. jadi buat lah aktiviti luar kolej dptla spend banyak masa. Nawaitu....

Bookmark and Share

    


  Member Information For muslimah_junProfil   Hantar PM kepada muslimah_jun   Quote dan BalasQuote

ika2410
WARGA SETIA
Menyertai: 26.02.2004
Ahli No: 7572
Posting: 970
Dari: Perak

Perak   avatar


posticon Posting pada: 16-04-07 17:12


assalamualaikum..
betulkan niat apabila nak berpersatuan..insyaAllah perkara2 macam ni tak akan berlaku..percayalah..wahai muslimin dan muslimat semua bersabarlah kerana insyaAllah pasti kita semua akan bertemu jodoh masing-masing..bila saatnya tiba baru kita rasa nikmatnya..Allah suka pada hambanya yang bersabar

Bookmark and Share

    


  Member Information For ika2410Profil   Hantar PM kepada ika2410   Pergi ke ika2410's Website   Quote dan BalasQuote

graduanislam22
Warga 4 Bintang
Menyertai: 07.01.2007
Ahli No: 28041
Posting: 343
Dari: selayang

egypt  


posticon Posting pada: 16-04-07 18:34


Na'uzubillah...

ingat Allah selalu...

Bookmark and Share

    


  Member Information For graduanislam22Profil   Hantar PM kepada graduanislam22   Pergi ke graduanislam22's Website   Quote dan BalasQuote

syahirahsoid
WARGA SETIA
Menyertai: 06.03.2007
Ahli No: 29040
Posting: 496
Dari: mana hendak ke mana

malaysia  


posticon Posting pada: 16-04-07 20:20


em...
cerita ini banyak dalam majalah..

Bookmark and Share

    


  Member Information For syahirahsoidProfil   Hantar PM kepada syahirahsoid   Quote dan BalasQuote

ShahrulZaman
WARGA SETIA
Menyertai: 01.02.2007
Ahli No: 28499
Posting: 1138
Dari: Walidain

Selangor  


posticon Posting pada: 16-04-07 20:24


ada dalam majalah i ni. tak ingat keluaran no brpa.

Bookmark and Share

    


  Member Information For ShahrulZamanProfil   Hantar PM kepada ShahrulZaman   Quote dan BalasQuote

al-faateh
Warga 2 Bintang
Menyertai: 08.11.2005
Ahli No: 20250
Posting: 58
Dari: kl

KualaLumpur   avatar


posticon Posting pada: 16-04-07 20:37


bergantung pada niat...
berhujahlah dengan ilmu....berdiamlah kerana kejahilan pada diri...

Bookmark and Share

    


  Member Information For al-faatehProfil   Hantar PM kepada al-faateh   Quote dan BalasQuote

Imaniera
Warga 2 Bintang
Menyertai: 06.04.2007
Ahli No: 29470
Posting: 57
Dari: miri, sarawak

Sarawak  


posticon Posting pada: 17-04-07 09:13


kadang-kadang malu jugak...... identiti kita tercemar kerana segelintir orang yang tanpa segan silu melakukannya. tudung dan kopiah sekarang lebih kepada trend dan bukannya tuntutan sunnah. sama-sama kita fikirkan...

Bookmark and Share

    


  Member Information For ImanieraProfil   Hantar PM kepada Imaniera   Quote dan BalasQuote

msaidins_85
Warga 4 Bintang
Menyertai: 17.11.2006
Ahli No: 27385
Posting: 218
Dari: http://www.msaidins.com/

Sabah   avatar


posticon Posting pada: 17-04-07 10:17


cari lah cinta ILAHI

Bookmark and Share

    


  Member Information For msaidins_85Profil   Hantar PM kepada msaidins_85   Quote dan BalasQuote

norlaili
Warga Rasmi
Menyertai: 21.04.2007
Ahli No: 29672
Posting: 11
Dari: pahang

malaysia   avatar


posticon Posting pada: 30-04-07 17:53


saLaM.....isu yang menAriK dAN HaruS diberi perhatian....semua sahabat2 dalam usrah kena lah care each other.... masalah macam ni akan mencemarkan jemaah....masalah macam ni biasa ana dengar kadang tu ana rasa macam mana ikhwah dan akhwat ni boleh buat macam tu kalau dia betul-betul paham....kadang-kadang ana rasa sedih sangat tengok keadaan ni....org sekeliling tengok ahli usrah yang dah ditarbiyah...buat macam tu....macam mana kita nak dakwah kalau org dah pandang serong kat kita?

Bookmark and Share

    


  Member Information For norlailiProfil   Hantar PM kepada norlaili   Quote dan BalasQuote

bayti_jannati
Warga 4 Bintang
Menyertai: 07.09.2006
Ahli No: 26228
Posting: 220
Dari: selangor

Selangor  


posticon Posting pada: 30-04-07 18:19


perbetulkan niat tu..
apa tujuan semua ini..
fikir-fikirkan lah baik buruknyer...

Bookmark and Share

    


  Member Information For bayti_jannatiProfil   Hantar PM kepada bayti_jannati   Quote dan BalasQuote

Sumayyah_tercinta
Warga Rasmi
Menyertai: 06.10.2006
Ahli No: 26800
Posting: 19
Dari: Kelate and Sabah

malaysia  


posticon Posting pada: 30-04-07 18:21


Assalamualaikum... ana sendiri pernah mengalami benda ni.. tu semua betul-betul terjadi kat depan mata ana.. Tolonglah!! jagalah imej kita sebagai muslimah dan muslimin yang berjuang untuk menyampaikan dakhwah islam.. Tak ada satu pun istilah couple yang di halalkan dalam al-Quran..tak kiralah couple islamic or tak islamic... the best solution is KAHWIN!! macam kita tahu..ciri-ciri wanita Islam yang dituntut oleh agama adalah 1) kahwin awal..2)mahar yang sedikit dan 3) melahirkan ramai anak... renung2kanlah...

Bookmark and Share

    


  Member Information For Sumayyah_tercintaProfil   Hantar PM kepada Sumayyah_tercinta   Quote dan BalasQuote

itqaan_muslim
Warga 5 Bintang
Menyertai: 02.08.2006
Ahli No: 25573
Posting: 353
Dari: tronoh

Kelantan  


posticon Posting pada: 30-04-07 18:55


masing-masing tak takut balasan Allah s.w.t
ni lah jadinya

Bookmark and Share

    


  Member Information For itqaan_muslimProfil   Hantar PM kepada itqaan_muslim   Pergi ke itqaan_muslim's Website   Quote dan BalasQuote

mohamad

Menyertai: 04.09.2006
Ahli No: 26180
Posting: 3282
Dari: Pasir Gudang Johor

yemen   avatar


posticon Posting pada: 30-04-07 20:37


salam...


hhhmm... muhasabah diri.
minta jauh.
bahaya.
lama-lama..... niat akan berubah.
lama2 nanti...asyik ingat kat dia saja.
sepatutnya, kita ingat pada ALLAH s.w.t. selalu.

wallahu'alam...


-----------------
Janganlah berlalu satu haripun tanpa kita memikirkan tentang masalah umat islam....
[ Telah diedit oleh: mohamad pada 30-04-07 21:11 ]


Bookmark and Share

    


  Member Information For mohamadProfil   Hantar PM kepada mohamad   Pergi ke mohamad's Website   Quote dan BalasQuote

zinniratunnajua
Warga 4 Bintang
Menyertai: 06.12.2004
Ahli No: 12834
Posting: 271
Dari: bumi Allah

Pahang   avatar


posticon Posting pada: 30-04-07 20:42


dont know what to say..

ujian sebegini boleh datang dan jadi pada sesiapa dan bila-bila masa saja..
moga-moga kita semua sentiasa dilindungi Allah..

Bookmark and Share

    


  Member Information For zinniratunnajuaProfil   Hantar PM kepada zinniratunnajua   Pergi ke zinniratunnajua's Website   Quote dan BalasQuote

naruto-san
WARGA SETIA
Menyertai: 25.12.2004
Ahli No: 13299
Posting: 2017
Dari: Mertajam Hill

PulauPinang  


posticon Posting pada: 30-04-07 20:46


hhmm...cinta...cinta...cinta....tak habis2 sembang hal cinta cintan....

cubalah serious sikit kalau nak berusrah ke, nak berpersatuan.....put a side that love feeling...

kalau dah sampai jodoh....kahwin saja....tapi ingat....lepas kahwin jangan bercerai pulak.

Bookmark and Share

    


  Member Information For naruto-sanProfil   Hantar PM kepada naruto-san   Quote dan BalasQuote

lamyanunalif_mursyidah
WARGA SETIA
Menyertai: 02.02.2006
Ahli No: 22391
Posting: 1128
Dari: selangor

KualaLumpur   avatar


posticon Posting pada: 30-04-07 21:12


Pada 30-04-07 20:46 , naruto-san posting:

!!! QUOTE !!!

hhmm...cinta...cinta...cinta....tak habis2 sembang hal cinta cintan....

cubalah serious sikit kalau nak berusrah ke, nak berpersatuan.....put a side that love feeling...

kalau dah sampai jodoh....kahwin saja....tapi ingat....lepas kahwin jangan bercerai pulak.


assalamualaikum..
sokong..
asyik2 soal cinta..
da boring dah dengan soal cinta ni..
heeee....:roll::roll::roll::roll:
wassalam



Bookmark and Share

    


  Member Information For lamyanunalif_mursyidahProfil   Hantar PM kepada lamyanunalif_mursyidah   Pergi ke lamyanunalif_mursyidah's Website   Quote dan BalasQuote

miledi
WARGA SETIA
Menyertai: 28.07.2006
Ahli No: 25473
Posting: 531
Dari: peneng

malaysia  


posticon Posting pada: 30-04-07 22:29


Pada 16-04-07 13:46 , aye posting:

!!! QUOTE !!!

adakah kerana kudis seketul.... satu kaki nak dipontong????
bagi ana, pgarang artikel ini tak cukup cermat dalam mgarang..... dengan mdabik dada dia seorang pensyarah sebuat ipta seperti layak untuk mghukum semua gelagak ahli2 jemaah semua ipt ???
adakah wajar untuk mgubat satu kudis kita mjaja2 seluruh org??? shingga sampai ke teliga musuh jemaah dan mereka yang bhati sakit????

Hmmmm....renungilah...... mungkin cerita itu betul, tapi 5thn ana dalam jemaah kampus..... ana tak pernah mghadapi situasi sbegitu.....
Adakah ini satu propaganda untuk 'menoleh' ahli2 jemaah 'ikhwan' beralih kepada jemaah dia 'islah/tajdid' ?????

i not sure................



ada saja..di kalagan warga ukhwah ni pun ada....

Bookmark and Share

    


  Member Information For milediProfil   Hantar PM kepada miledi   Pergi ke miledi's Website   Quote dan BalasQuote

sof_wan88
Warga 3 Bintang
Menyertai: 21.01.2007
Ahli No: 28277
Posting: 127
Dari: Melaka

Melaka   avatar


posticon Posting pada: 01-05-07 00:06


cinta memangla sesuatu yang indah,
tapi kalau putus cinta, satu yang perit...

ana belum pernah lagi...

huhuhu
semoga Allah dapat menetapkan Iman ana nii...

Bookmark and Share

    


  Member Information For sof_wan88Profil   Hantar PM kepada sof_wan88   Quote dan BalasQuote

sailormoon
WARGA SETIA
Menyertai: 20.07.2005
Ahli No: 17423
Posting: 2621
Dari: Application Layer^__^

iraq   avatar


posticon Posting pada: 03-05-07 03:49


Cuba download dan dengar kuliah dekat bawah ni :-)

Surah Al-Kahfi - Siri 4.mp3


-----------------
DUNIA INI INDAHNYA SEBELUM DI TANGAN...


Bookmark and Share

    


  Member Information For sailormoonProfil   Hantar PM kepada sailormoon   Quote dan BalasQuote

Strawberry_Ungu
WARGA SETIA
Menyertai: 13.05.2007
Ahli No: 29927
Posting: 1053
Dari: Johor

Johor  


posticon Posting pada: 24-05-07 02:13


ada apa sangat dengan cinta ni..cintai lah Allah dulu..diri sendiri..bercintalah lepas nikah..tu lebih afdal..

Bookmark and Share

    


  Member Information For Strawberry_UnguProfil   Hantar PM kepada Strawberry_Ungu   Pergi ke Strawberry_Ungu's Website   Quote dan BalasQuote

miledi
WARGA SETIA
Menyertai: 28.07.2006
Ahli No: 25473
Posting: 531
Dari: peneng

malaysia  


posticon Posting pada: 27-05-07 23:09


cinta enta enti..kalau tanya pun takkan lah orang nak mengaku ...ye tak?

Bookmark and Share

    


  Member Information For milediProfil   Hantar PM kepada miledi   Pergi ke miledi's Website   Quote dan BalasQuote

farouks
WARGA SETIA
Menyertai: 27.05.2007
Ahli No: 30061
Posting: 433

blank   avatar


posticon Posting pada: 31-05-07 01:27


Pada 30-04-07 18:21 , Sumayyah_tercinta posting:

!!! QUOTE !!!

Assalamualaikum... ana sendiri pernah mengalami benda ni.. tu semua betul-betul terjadi kat depan mata ana.. Tolonglah!! jagalah imej kita sebagai muslimah dan muslimin yang berjuang untuk menyampaikan dakhwah islam.. Tak ada satu pun istilah couple yang di halalkan dalam al-Quran..tak kiralah couple islamic or tak islamic... the best solution is KAHWIN!! macam kita tahu..ciri-ciri wanita Islam yang dituntut oleh agama adalah 1) kahwin awal..2)mahar yang sedikit dan 3) melahirkan ramai anak... renung2kanlah...


Setuju... setuju...100%.


-----------------
http://mykhilafah.com/


Bookmark and Share

    


  Member Information For farouksProfil   Hantar PM kepada farouks   Quote dan BalasQuote

aye
WARGA SETIA
Menyertai: 03.04.2006
Ahli No: 23921
Posting: 2913
Dari: semerak

Kelantan   avatar


posticon Posting pada: 31-05-07 08:47


Pada 30-04-07 22:29 , miledi posting:

!!! QUOTE !!!

Pada 16-04-07 13:46 , aye posting:

!!! QUOTE !!!

adakah kerana kudis seketul.... satu kaki nak dipontong????
bagi ana, pgarang artikel ini tak cukup cermat dalam mgarang..... dengan mdabik dada dia seorang pensyarah sebuat ipta seperti layak untuk mghukum semua gelagak ahli2 jemaah semua ipt ???
adakah wajar untuk mgubat satu kudis kita mjaja2 seluruh org??? shingga sampai ke teliga musuh jemaah dan mereka yang bhati sakit????

Hmmmm....renungilah...... mungkin cerita itu betul, tapi 5thn ana dalam jemaah kampus..... ana tak pernah mghadapi situasi sbegitu.....
Adakah ini satu propaganda untuk 'menoleh' ahli2 jemaah 'ikhwan' beralih kepada jemaah dia 'islah/tajdid' ?????

i not sure................



ada saja..di kalagan warga ukhwah ni pun ada....



Bismillahirrahmanirrahim..
v     Ya Allah jika aku jatuh cinta, cintakanlah aku pada seseorang yang melabuhkan cintanya padaMu, agar bertambah kekuatanku untuk menyintaiMu..

v     Ya Muhaimin jika aku jatuh hati, izinkanlah aku menyentuh hati seseorang yang hatinya tertaut padaMu agar tidak terjatuh aku dalam jurang cinta nafsu…

v     Ya Rabbana jika aku jatuh hati, jagalah hatiku padanya agar tidak berpaling daripada hatiMu..

v     Ya Rabbul Izzati jika aku rindu, rindukanlah aku pada seseorang yang merindui syahid di jalanMu…

v     Ya Allah jika aku menikmati cinta kekasihMu, janganlah kenikmatan itu melebihi kenikmatan indahnya bermunajat di sepertiga malam terakhirMu..

v     Ya Allah jika aku jatuh hati pada kekasihMu, jangan biarkan aku tertatih dan terjatuh dalam perjalanan panjang menyeru manusia kpdmu…

v     Ya Allah jika Kau halalkan aku merindui kekasihMu, jangan biarkan aku melampaui batas sehingga melupakan aku pada cinta hakiki dan rindu abadi hanya kepadaMu                
Amin….


-----------------
"Cerahkan Mata Anda" http://buku2008.wordpress.com


Bookmark and Share

    


  Member Information For ayeProfil   Hantar PM kepada aye   Pergi ke aye's Website   Quote dan BalasQuote

muslimin88
Warga 1 Bintang
Menyertai: 17.11.2006
Ahli No: 27373
Posting: 33

malaysia  


posticon Posting pada: 15-09-07 10:42


apa pandangan anda dengan artikel kat bawah ni?? ana terjumpa masa tengah 'jalan-jalan' kat laptop..........

Cinta Remaja Dakwah.
Sebagai seorang pensyarah di IPT yang bergelar ustaz, penulis mempunyai peluang yang menarik untuk bercampur dengan para pelajar yang menempuh zaman muda belia mereka. Pelbagai masalah, isu dan juga pengalaman yang mereka bawa untuk dibincangkan. Antara perkara yang sering dibawa berbincang ialah persoalan cinta. Alaf yang serba unik telah menyaksikan bagaimana para remaja dan belia dakwah tidak dapat lari dari fenomena cinta. Menariknya, cinta yang mereka alami ini telah di"Islamik"kan seperti mana bank-bank, institusi-institusi kewangan lain diislamkan. Maka timbullah istilah "Cinta ukhwah". Ayat-ayat dan hadis-hadis sering dijadikan alat untuk
menjustifikasikan apa yang dilakukan. Menarik lagi gejala ini menular di kalangan mereka yang berkopiah, berserban, bertudung litup, naqib-naqibah usrah dan mereka yang menggunakan ganti nama "ana - anta dan ana - anti".

Sms,Yahoo Messenger, email dan lain-lain kemudahan perhubungan era ICT telah menjadi penghubung utama cinta "anta-anti" ini. Ia lebih selamat, kerana tidak perlu berdating seperti pasangan yang tidak Islamik. Tidak perlu
membazir tambang teksi, tambang bas dan juga membazir membeli kertas kajang berbau wangi dan dakwat yang berwarna-warni seperti mana
halnya anak-anak muda lain yang jauh dari arus kebangkitan Islam. Bermula dengan kata-kata tazkirah, berakhir dengan ikon senyuman, teddy
bear dan kadang-kadang gambar wanita bertudung.

Malah ada yang menjadikan kehadiran di seminar-seminar, kursus-kursus dan juga wacana-wacana ilmiah sebagai peluang untuk berjumpa. Bagi yang
aktif berpersatuan pula, mesyuarat-mesyuarat dan aktiviti-aktiviti persatuan sering menjadi medan pelepas rindu. Alahai...kreatif betul anak-anak
muda dakwah alaf baru ini.

Fenomena yang berlaku ini dimeriahkan dan dikosmetikkan lagi oleh nasyid-nasyid Melayu yang berpaksikan cinta muda-mudi. Klip-klip video
nasyid pun, tajuk-tajuk yang bombastik berbau cinta asmara. Hakikatnya, fenomena cinta "anta-anti" ini semakin ketara dan semakin rancak. Ada
yang berakhir dengan perkahwinan, dan ada juga yang kecewa di pertengahan jalan, dan tidak kurang juga yang telah menjerumuskan kedua-dua pasangan ke lembah maksiat. wal'iyadhubillah...

Salah Faham ukhwah fillah
Teringat juga penulis kepada satu fenomena apabila seorang siswi datang mengadu dia diusik oleh Pak Lebai. Bukan sekadar sms, kad ucapan hari lahir, kad hari raya, malah sejambak bunga ros di hari lahir juga telah dikirimkan oleh Pak Lebai tersebut.Tidak tahulah penulis apakah tanggapan masyarakat terhadap fenomena seumpama ini. Yang pasti di setiap kad, sms dan di jambangan bunga tersebut terukir kata-kata "ukhwah fillah kekal abadi..".sekali lagi makna ukhwah disalah gunakan.

Satu kes yang lain pula, seorang siswa meluahkan kekecewaannya apabila dihampakan oleh seorang siswi yang satu "jemaah" dengannya. Beliau tidak
sangka setelah berpuluh-puluh minggu mereka bertukar-tukar sms dan tazkirah melalui email, akhirnya siswi tersebut bertunang dengan orang lain yang juga satu "jemaah" dengan mereka.Aduh..lagi hebat daripada filem "Love
Story" yang pernah popular di tahun-tahun 70'an dahulu. Yang pasti, sekali lagi tema "ukhwah fillah" menjadi "camouflagde" ke atas perhubungan
antara dua jantina yang ada kesedaran Islam ini.

Dalam satu insiden yang lain pula, seorang siswi pernah meminta pendapat penulis. Seorang seniornya yang sedang menuntut di dalam IPT yang sama dengan beliau telah bersungguh-sungguh melamarnya. Walaupun telah ditolak
lebih 20 kali, namun si teruna terus melamarnya juga.Sekali lagi slogan "ukhwah fillah" menjadi lapik dan dijadikan bahan ugutan. Jika si siswi tadi
menolak lamarannya, maka hatinya akan hancur, dan ia bertentangan denga mafhum hadis tadi. Oleh kerana bersimpati dengan si senior tersebut, si siswi terpaksa menerima lamaran itu. Menarik bukan "trend" percintaan golongan anta-anti ini.

Seorang siswa juga pernah meluahkan kemarahannya ke atas naqib usrahnya di bilik penulis. Mengapa tidak, tatkala di dalam usrah, berkepul-kepul dalil dan fikrah yang dibawanya. Sampaikan ketika pertukaran ke usrah lain, si naqib meminta siswa tadi agar berbai'ah untuk kekal di dalam perjuangan dan tidak menyertai jemaah lain. Sayangnya, di dalam perjalanan balik kampung, siswa tersebut nampak sang naqib berjalan berpegangan tangan dengan naqibah
sekelas mereka...ini yang paling menarik.Lebih hebat lagi, kedua-dua mereka lengkap dengan aksesori berkopiah dan bertudung litup. Jika di zaman 70'an dahulu nescaya apa yang dilakukan oleh sang naqib dan naqibah tersebut bakal menerima cop "kafir" dari pendukung gerakan dakwah yang lain.

Di satu sudut yang lain pula, seorang siswa yang sering menceritakan kehebatan "Abuya"nya kepada penulis, juga tidak dapat lari dari fenomena
cinta anta-anti ini. Penulis amat kagum dengan siswa yang sering muncul dengan baju Melayu berkancing dan juga songkok berwarna-warninya ini. Matanya yang bercelak sahaja sudah cukup untuk rakan-rakan yang lain hormat kepada beliau. Sayangnya atas takdir Allah, ketika penulis berkunjung untuk menziarahi beliau, penulis ternampak gambar seorang Muslimah menghiasi desktop komputer peribadinya. Ditanyakan sama ada itu adik, kakak ataupun emaknya atau mungkin neneknya, beliau menafikan. Beliau
terpaksa mengaku bahawa itu adalah "kawan"nya. Yang hebatnya, tertulis di sebelah keayuan wajah gadis tersebut "ukhwah fillah membawa ke Jannah".

Persoalannya, adakah fenomena ini sihat? Adakah ia sudah cukup islamik? Atau penulis yang ketinggalan zaman sehingga naif terhadap trend muda mudi
masa kini? Ataupun fiqh Islamiyy juga perlu diubahkan untuk disesuaikan dengan perubahan semasa. Di dalam artikel yang terhad ini, penulis tidak berhajat untuk memberikan hukuman mahupun pandangan terhadap fenomena
yang menarik ini. Biarlah para pembaca membuat penilaian mereka terhadap "sihat" atau tidak sihatnya budaya ini. Semoaga ada di kalangan pembaca
yang akan dapat memberikan pandangan yang rasional serta boleh diwacanakan.

wassalam....

muhasabahlah diri kita bersama yang serba kekurangan...ana percaya kisah2 dia atas benar belaka kerana di kalangan kami juga ramai yang terjebak dengan istilah kononnya islamic couple...islam mana yang membenarkannya????tepuk dada tanya iman,
na'uzubillah...adalah lebih baik, nikah....doakanla kesejahteraan bersama agar tidak tergolong dalam golongan begitu...cukuplah sekali terjatuh dalam jurang
tersebut kerana "org tua takkan dua kali kehilangan tongkatnya"....hayatilah....
wallahu`alam...

Bookmark and Share

    


  Member Information For muslimin88Profil   Hantar PM kepada muslimin88   Quote dan BalasQuote

sayatetapsaya
-WARGA AMAT SETIA-
Menyertai: 12.05.2004
Ahli No: 8934
Posting: 5682

italy  


posticon Posting pada: 15-09-07 10:49


Pada 15-09-07 10:42 , muslimin88 posting:

!!! QUOTE !!!

apa pandangan anda dengan artikel kat bawah ni?? ana terjumpa masa tengah 'jalan-jalan' kat laptop..........

Cinta Remaja Dakwah.
Sebagai seorang pensyarah di IPT yang bergelar ustaz, penulis mempunyai peluang yang menarik untuk bercampur dengan para pelajar yang menempuh zaman muda belia mereka. Pelbagai masalah, isu dan juga pengalaman yang mereka bawa untuk dibincangkan. Antara perkara yang sering dibawa berbincang ialah persoalan cinta. Alaf yang serba unik telah menyaksikan bagaimana para remaja dan belia dakwah tidak dapat lari dari fenomena cinta. Menariknya, cinta yang mereka alami ini telah di"Islamik"kan seperti mana bank-bank, institusi-institusi kewangan lain diislamkan. Maka timbullah istilah "Cinta ukhwah". Ayat-ayat dan hadis-hadis sering dijadikan alat untuk
menjustifikasikan apa yang dilakukan. Menarik lagi gejala ini menular di kalangan mereka yang berkopiah, berserban, bertudung litup, naqib-naqibah usrah dan mereka yang menggunakan ganti nama "ana - anta dan ana - anti".

Sms,Yahoo Messenger, email dan lain-lain kemudahan perhubungan era ICT telah menjadi penghubung utama cinta "anta-anti" ini. Ia lebih selamat, kerana tidak perlu berdating seperti pasangan yang tidak Islamik. Tidak perlu
membazir tambang teksi, tambang bas dan juga membazir membeli kertas kajang berbau wangi dan dakwat yang berwarna-warni seperti mana
halnya anak-anak muda lain yang jauh dari arus kebangkitan Islam. Bermula dengan kata-kata tazkirah, berakhir dengan ikon senyuman, teddy
bear dan kadang-kadang gambar wanita bertudung.

Malah ada yang menjadikan kehadiran di seminar-seminar, kursus-kursus dan juga wacana-wacana ilmiah sebagai peluang untuk berjumpa. Bagi yang
aktif berpersatuan pula, mesyuarat-mesyuarat dan aktiviti-aktiviti persatuan sering menjadi medan pelepas rindu. Alahai...kreatif betul anak-anak
muda dakwah alaf baru ini.

Fenomena yang berlaku ini dimeriahkan dan dikosmetikkan lagi oleh nasyid-nasyid Melayu yang berpaksikan cinta muda-mudi. Klip-klip video
nasyid pun, tajuk-tajuk yang bombastik berbau cinta asmara. Hakikatnya, fenomena cinta "anta-anti" ini semakin ketara dan semakin rancak. Ada
yang berakhir dengan perkahwinan, dan ada juga yang kecewa di pertengahan jalan, dan tidak kurang juga yang telah menjerumuskan kedua-dua pasangan ke lembah maksiat. wal'iyadhubillah...

Salah Faham ukhwah fillah
Teringat juga penulis kepada satu fenomena apabila seorang siswi datang mengadu dia diusik oleh Pak Lebai. Bukan sekadar sms, kad ucapan hari lahir, kad hari raya, malah sejambak bunga ros di hari lahir juga telah dikirimkan oleh Pak Lebai tersebut.Tidak tahulah penulis apakah tanggapan masyarakat terhadap fenomena seumpama ini. Yang pasti di setiap kad, sms dan di jambangan bunga tersebut terukir kata-kata "ukhwah fillah kekal abadi..".sekali lagi makna ukhwah disalah gunakan.

Satu kes yang lain pula, seorang siswa meluahkan kekecewaannya apabila dihampakan oleh seorang siswi yang satu "jemaah" dengannya. Beliau tidak
sangka setelah berpuluh-puluh minggu mereka bertukar-tukar sms dan tazkirah melalui email, akhirnya siswi tersebut bertunang dengan orang lain yang juga satu "jemaah" dengan mereka.Aduh..lagi hebat daripada filem "Love
Story" yang pernah popular di tahun-tahun 70'an dahulu. Yang pasti, sekali lagi tema "ukhwah fillah" menjadi "camouflagde" ke atas perhubungan
antara dua jantina yang ada kesedaran Islam ini.

Dalam satu insiden yang lain pula, seorang siswi pernah meminta pendapat penulis. Seorang seniornya yang sedang menuntut di dalam IPT yang sama dengan beliau telah bersungguh-sungguh melamarnya. Walaupun telah ditolak
lebih 20 kali, namun si teruna terus melamarnya juga.Sekali lagi slogan "ukhwah fillah" menjadi lapik dan dijadikan bahan ugutan. Jika si siswi tadi
menolak lamarannya, maka hatinya akan hancur, dan ia bertentangan denga mafhum hadis tadi. Oleh kerana bersimpati dengan si senior tersebut, si siswi terpaksa menerima lamaran itu. Menarik bukan "trend" percintaan golongan anta-anti ini.

Seorang siswa juga pernah meluahkan kemarahannya ke atas naqib usrahnya di bilik penulis. Mengapa tidak, tatkala di dalam usrah, berkepul-kepul dalil dan fikrah yang dibawanya. Sampaikan ketika pertukaran ke usrah lain, si naqib meminta siswa tadi agar berbai'ah untuk kekal di dalam perjuangan dan tidak menyertai jemaah lain. Sayangnya, di dalam perjalanan balik kampung, siswa tersebut nampak sang naqib berjalan berpegangan tangan dengan naqibah
sekelas mereka...ini yang paling menarik.Lebih hebat lagi, kedua-dua mereka lengkap dengan aksesori berkopiah dan bertudung litup. Jika di zaman 70'an dahulu nescaya apa yang dilakukan oleh sang naqib dan naqibah tersebut bakal menerima cop "kafir" dari pendukung gerakan dakwah yang lain.

Di satu sudut yang lain pula, seorang siswa yang sering menceritakan kehebatan "Abuya"nya kepada penulis, juga tidak dapat lari dari fenomena
cinta anta-anti ini. Penulis amat kagum dengan siswa yang sering muncul dengan baju Melayu berkancing dan juga songkok berwarna-warninya ini. Matanya yang bercelak sahaja sudah cukup untuk rakan-rakan yang lain hormat kepada beliau. Sayangnya atas takdir Allah, ketika penulis berkunjung untuk menziarahi beliau, penulis ternampak gambar seorang Muslimah menghiasi desktop komputer peribadinya. Ditanyakan sama ada itu adik, kakak ataupun emaknya atau mungkin neneknya, beliau menafikan. Beliau
terpaksa mengaku bahawa itu adalah "kawan"nya. Yang hebatnya, tertulis di sebelah keayuan wajah gadis tersebut "ukhwah fillah membawa ke Jannah".

Persoalannya, adakah fenomena ini sihat? Adakah ia sudah cukup islamik? Atau penulis yang ketinggalan zaman sehingga naif terhadap trend muda mudi
masa kini? Ataupun fiqh Islamiyy juga perlu diubahkan untuk disesuaikan dengan perubahan semasa. Di dalam artikel yang terhad ini, penulis tidak berhajat untuk memberikan hukuman mahupun pandangan terhadap fenomena
yang menarik ini. Biarlah para pembaca membuat penilaian mereka terhadap "sihat" atau tidak sihatnya budaya ini. Semoaga ada di kalangan pembaca
yang akan dapat memberikan pandangan yang rasional serta boleh diwacanakan.

wassalam....

muhasabahlah diri kita bersama yang serba kekurangan...ana percaya kisah2 dia atas benar belaka kerana di kalangan kami juga ramai yang terjebak dengan istilah kononnya islamic couple...islam mana yang membenarkannya????tepuk dada tanya iman,
na'uzubillah...adalah lebih baik, nikah....doakanla kesejahteraan bersama agar tidak tergolong dalam golongan begitu...cukuplah sekali terjatuh dalam jurang
tersebut kerana "org tua takkan dua kali kehilangan tongkatnya"....hayatilah....
wallahu`alam...


Pernah baca.....
Hakikatnya...perkara sebegini memang tak dapat dielakkan...bagi yang tak pernah melihatnya, mungkin merasakan bahawa perkara ini adalah suatu yang mungkin mustahil..ye lah, takkan golongan2 pembawa agama nak buat perkara begini kan...? Tapi, bagi saya yang boleh dikatakan telah jemu melihat perkara2 sebegini di depan mata...hmmm...entahlah nak kata...nafsu, terlalu hebat untuk dikongkong melainkan bagi mereka yang benar-benar beriman....

P/S : Sedih...sebak...pilu...huhu....

Bookmark and Share

    


  Member Information For sayatetapsayaProfil   Hantar PM kepada sayatetapsaya   Quote dan BalasQuote

msaidins_85
Warga 4 Bintang
Menyertai: 17.11.2006
Ahli No: 27385
Posting: 218
Dari: http://www.msaidins.com/

Sabah   avatar


posticon Posting pada: 15-09-07 10:54


semuanya bermula dr dalam diri, sama-sama tarbiayah diri dan orang lain

Bookmark and Share

    


  Member Information For msaidins_85Profil   Hantar PM kepada msaidins_85   Quote dan BalasQuote

simpLe_sHida

Menyertai: 13.10.2003
Ahli No: 4313
Posting: 2504
Dari: greenland....

egypt   avatar


posticon Posting pada: 15-09-07 10:56


cinta enta.. enti.. dah dibincangkan sebelum ni..
harap...mohon sahabat...kurangkan topik cinta....
banyakkan diskusi ilmiah...

ana faham.. ianya memang fitrah.. mohon kepada pembuka boleh rujuk topik lepas..
selamat mengexplore.. ^-^

wallahua'lam..

Bookmark and Share

    


  Member Information For simpLe_sHidaProfil   Hantar PM kepada simpLe_sHida   Pergi ke simpLe_sHida's Website   Quote dan BalasQuote

Member Messages

Forum Search & Navigation

 

Log in to check your private messages

Silakan Login atau Mendaftar





  


 

[ Carian Advance ]

Jum ke Forum 




Datacenter Solution oleh Fivio.com Backbone oleh JARING Bukan Status MSCMyPHPNuke Portal System

Disclaimer: Posting dan komen di dalam Portal Komuniti Ukhwah.com ini adalah menjadi hak milik ahli
yang menghantar. Ia tidak menggambarkan keseluruhan Portal Komuniti Ukhwah.com.
Pihak pengurusan tidak bertanggung jawab atas segala perkara berbangkit
dari sebarang posting, interaksi dan komunikasi dari Portal Komuniti Ukhwah.com.


Disclaimer: Portal Komuniti Ukhwah.com tidak menyebelahi atau mewakili mana-mana parti politik
atau sebarang pertubuhan lain. Posting berkaitan politik dan sebarang pertubuhan di dalam laman web ini adalah menjadi
hak milik individu yang menghantar posting. Ia sama-sekali tidak ada
kena-mengena, pembabitan dan gambaran sebenar pihak pengurusan Portal Komuniti Ukhwah.com

Portal Ukhwah
© Hakcipta 2003 oleh Ukhwah.com
Tarikh Mula: 14 Mei 2003, 12 Rabi'ul Awal 1424H (Maulidur Rasul)
Made in: Pencala Height, Bandar Sunway dan Damansara Height
Dibina oleh Team Walasri




Loading: 0.137363 saat. Lajunya....