Array
Welcome To Portal Komuniti :: Ukhwah.com

  Create An Account Home  ·  Topik  ·  Statistik  ·  Your Account  ·  Hantar Artikel  ·  Top 10 19-06-2024  

  Login
Nickname

Password

>> Mendaftar <<

  Mutiara Kata
Janganlah kamu bersikap lemah, dan janganlah pula kamu bersedih hati, padahal kamulah orang-orang yang paling tinggi darjatnya, jika kamu orang-orang yang beriman.
-- ali-Imran: 139

  Menu Utama

  Keahlian Ukhwah.com
Terkini: navratan
Hari Ini: 0
Semalam: 0
Jumlah Ahli: 43152

  Sedang Online
Sedang Online:
Tetamu: 122
Ahli: 0
Jumlah: 122




  Yang Masuk Ke Sini
khalifah: 22 jam, 14 minit yang lalu
hajime_kindaichi: 18 hari yang lalu


Isu dan Ehwal Semasa
Topik: FATWA??!!Gadis Tunggal Mnyusukan Anak??!!


Carian Forum

Moderator: Administrator, hafeezzul
Portal Komuniti :: Ukhwah.com Indeks Forum
  »» Isu dan Ehwal Semasa
    »» FATWA??!!Gadis Tunggal Mnyusukan Anak??!!

Please Mendaftar To Post


Oleh FATWA??!!Gadis Tunggal Mnyusukan Anak??!!

maqnawie
Warga 4 Bintang
Menyertai: 02.09.2005
Ahli No: 18647
Posting: 222
Dari: Milik ALlah

malaysia   avatar


posticon Posting pada: 03-01-07 18:22


basmallah..
alssalamualaikum...

tuan puan yang dimulikan oleh ALlah Taala..

ana ada baca dalam paper tentang doktor pakar ada menyatakan terdapat kaedah untuk meyusukan anak kepada GADIS TUNGGAL yang membela anak2 kecil (anak angkat) mereka..

lepas itu, dalam IKIM.fm ada sesi soalan jawab tentang masalah ini..
dengan izin ALlah berlaku kepada org Islam, maka apa akan jadi kepada institusi kekeluargaan, moral, etika dan sebagainya terutama ke atas keluarga Muslim???

TAKUT...NGERI...DAHSYAT...SADIS...DAYUS??!!

semoga ALlah ampuni dosa ana dan tuan puan ummat Muhammad SAW..AAMIEEN...


-----------------
Sesungguhnya Kejayaan Saya dan Tuan-tuan Dalam DEEN. Taat Perintah ALlah Taala, Ikut, Amal & Hidupkan Sunnah Nabi & Rasul ALlah Muhammad Sallallahu�


Bookmark and Share

    


  Member Information For maqnawieProfil   Hantar PM kepada maqnawie   Quote dan BalasQuote

silmi
Warga 2 Bintang
Menyertai: 29.12.2006
Ahli No: 27946
Posting: 43
Dari: PERAK

Perak  


posticon Posting pada: 03-01-07 19:17


minta di jauhkan

Bookmark and Share

    


  Member Information For silmiProfil   Hantar PM kepada silmi   Quote dan BalasQuote

Farveen
Warga 4 Bintang
Menyertai: 06.12.2006
Ahli No: 27631
Posting: 256
Dari: Bangi

PulauPinang   avatar


posticon Posting pada: 04-01-07 16:00


owh..tak boleh ke?

Bookmark and Share

    


  Member Information For FarveenProfil   Hantar PM kepada Farveen   Pergi ke Farveen's Website   Quote dan BalasQuote

lebah
Warga 2 Bintang
Menyertai: 05.12.2005
Ahli No: 20760
Posting: 64
Dari: Fac Sc, UMKL

malaysia   avatar


posticon Posting pada: 04-01-07 17:36


hmmm....hendaknya tidaklah menyebabkan ramai gadis tidak mahu kahwin.

ingatlah pesan nabi yang mafhumnya:

" bukan kalangan umatku kepada yang tidak berkahwin dengan tiada sebab yang menghalangnya"


-----------------
iCaM SeLaMat
"kalau kita boleh tunaikan apa yang allah mahu, nescaya allah akan tunaikan pula apa yang kita mahu".(H.Riw At-Tabrani)


Bookmark and Share

    


  Member Information For lebahProfil   Hantar PM kepada lebah   Quote dan BalasQuote

pharmaton
Warga 3 Bintang
Menyertai: 28.12.2005
Ahli No: 21480
Posting: 118
Dari: Kuantan

Pahang  


posticon Posting pada: 05-01-07 02:27


apakah maksud kehidupan yang cuba ditonjolkan??

bela anak angkat, menjadi ibu tapi dalam masa yang sama tiada suami?? atau lebih tepat tidak pernah bersuami??

Bookmark and Share

    


  Member Information For pharmatonProfil   Hantar PM kepada pharmaton   Quote dan BalasQuote

triptofana
WARGA SETIA
Menyertai: 22.02.2005
Ahli No: 14611
Posting: 639
Dari: sElaNgoR

Kelantan   avatar


posticon Posting pada: 05-01-07 09:35


Pada 03-01-07 18:22 , maqnawie posting:

!!! QUOTE !!!


ana ada baca dalam paper tentang doktor pakar ada menyatakan terdapat kaedah untuk meyusukan anak kepada GADIS TUNGGAL yang membela anak2 kecil (anak angkat) mereka..



assaalamualaikum...

sebenarnya benda ni dah lama, bukannya susah nak hasilkan susu badan, suntik saja hormon prolactin.

bagi pasangan yang dah berkahwin tetapi tak ada anak, ambillah anak angkat yang masih menyusu dan susukan bayi tersebut supaya tidaklah menjadi masalah dalam hubungan ibu angkat dan anak angkat jika anak itu lelaki dan begitulah sebaliknya jika anak itu perempuan, maka tiada masalah dengan ayah angkatnya dari segi aurat.

tapi memanglah tidak elok jika gadis tunggal menggunakan cara ini untuk ada anak tetapi tidak berkahwin.

teknologi yang ada tu, janganlah disalah gunakan.

wassalam.


-----------------
Tengoklah dengan mata,
Lihatlah dengan hati,
Renunglah dengan akal,
Fikirlah dengan iman.


Bookmark and Share

    


  Member Information For triptofanaProfil   Hantar PM kepada triptofana   Quote dan BalasQuote

Daeng_Jati
-WARGA AMAT SETIA-
Menyertai: 17.02.2004
Ahli No: 7336
Posting: 9704
Dari: UKM, Bangi

brunei   avatar


posticon Posting pada: 05-01-07 10:33


ooo baru teman tahu wanita belum mengandung boleh hasilkan susu...ingatkan ibu2 yang dah bersalin saja..

Bookmark and Share

    


  Member Information For Daeng_JatiProfil   Hantar PM kepada Daeng_Jati   Quote dan BalasQuote

muslimah83
WARGA SETIA
Menyertai: 05.02.2004
Ahli No: 7015
Posting: 1001
Dari: Tawau

Sabah   avatar


posticon Posting pada: 05-01-07 13:05


macam tak masuk akal...pulak.peliknya!!!

Bookmark and Share

    


  Member Information For muslimah83Profil   Hantar PM kepada muslimah83   Quote dan BalasQuote

eyu_extra
Warga 2 Bintang
Menyertai: 08.11.2006
Ahli No: 27251
Posting: 65
Dari: johor

Melaka  


posticon Posting pada: 06-01-07 01:30


memang pelik...
manusia zaman sekarang....macam-macam ada...
al-fatihah kepada pak abas macam-macam ada (MMA)

Bookmark and Share

    


  Member Information For eyu_extraProfil   Hantar PM kepada eyu_extra   Quote dan BalasQuote

nuraisha
WARGA SETIA
Menyertai: 13.08.2005
Ahli No: 18099
Posting: 659
Dari: kuching

Sarawak  


posticon Posting pada: 06-01-07 09:51


mula-mula baca saya rasa macam tak ada masalah saja
tapi bila fikir2 balik....ini boleh rosakkan institusi kekeluargaan
tapi bagi wanita yang dah agak lanjut usia tapi belum kawin lagi...macam salah seorang lecturer saya....(bukan muslim)
dia ambil anak angkat.
sebab bagi wanita yang dah agak berumur, let say 35 above and not yet married...bila mereka dah tua nanti sapa nak jaga mereka?
even though they do married, 1st pregnancy at the age of 35 above is very risky!!
kasihan pula kat mereka..

Bookmark and Share

    


  Member Information For nuraishaProfil   Hantar PM kepada nuraisha   Quote dan BalasQuote

maya_sakura
Warga 4 Bintang
Menyertai: 13.06.2006
Ahli No: 24795
Posting: 214
Dari: gombak

Kelantan  


posticon Posting pada: 06-01-07 10:42


sekarang ni macam-macam org buat untuk senang..tak nak kahwin punya pasal..bukankah kalau menyusukan anak sendiri lebih bermakna...?

..............................

CINTA ITU SUATU ANUGERAH, PELIHARALAH IA dengan SEBAIKNYA...

Bookmark and Share

    


  Member Information For maya_sakuraProfil   Hantar PM kepada maya_sakura   Quote dan BalasQuote

maqnawie
Warga 4 Bintang
Menyertai: 02.09.2005
Ahli No: 18647
Posting: 222
Dari: Milik ALlah

malaysia   avatar


posticon Posting pada: 07-02-07 22:28


basmallah...

maaf tuan dan puan sekalian....

dalam paper nasional hari ni, menyatakan menyusukan anak angkat oleh si Gadis Tunggal dibolehkan, dibenarkan (ulasan from seorang ustazah popular).ana tak tau hukum hakam..sesiapa yang alim dan arif tentang permasalahan ini..macam serius sangat ni...maklumlah ramai yang andartua dan andarlusia, dan bujang terng tang terlajak macho...

Bookmark and Share

    


  Member Information For maqnawieProfil   Hantar PM kepada maqnawie   Quote dan BalasQuote

affenry
Warga 3 Bintang
Menyertai: 04.08.2006
Ahli No: 25617
Posting: 130
Dari: johor

Johor   avatar


posticon Posting pada: 08-02-07 02:58


salam...........
kurang faham lah.........
tolong..............

Bookmark and Share

    


  Member Information For affenryProfil   Hantar PM kepada affenry   Quote dan BalasQuote

attuffah_humairah
Warga 4 Bintang
Menyertai: 14.04.2006
Ahli No: 24196
Posting: 217
Dari: Johor

Johor   avatar


posticon Posting pada: 08-02-07 09:28


binalah baitul muslim..ada nikmat dan hikmah yang Allah janjikan...yakin janji Allah.

Bookmark and Share

    


  Member Information For attuffah_humairahProfil   Hantar PM kepada attuffah_humairah   Quote dan BalasQuote

eyla05
WARGA SETIA
Menyertai: 17.10.2005
Ahli No: 19884
Posting: 546
Dari: perak

Perak   avatar


posticon Posting pada: 08-02-07 10:14


terpulang pada kita sendiri........

Bookmark and Share

    


  Member Information For eyla05Profil   Hantar PM kepada eyla05   Quote dan BalasQuote

triptofana
WARGA SETIA
Menyertai: 22.02.2005
Ahli No: 14611
Posting: 639
Dari: sElaNgoR

Kelantan   avatar


posticon Posting pada: 08-02-07 12:38


Pada 08-02-07 02:58 , affenry posting:

!!! QUOTE !!!

salam...........
kurang faham lah.........
tolong..............


apa yang kurang faham?


-----------------
Tengoklah dengan mata,
Lihatlah dengan hati,
Renunglah dengan akal,
Fikirlah dengan iman.


Bookmark and Share

    


  Member Information For triptofanaProfil   Hantar PM kepada triptofana   Quote dan BalasQuote

Member Messages

Forum Search & Navigation

 

Log in to check your private messages

Silakan Login atau Mendaftar





  


 

[ Carian Advance ]

Jum ke Forum 




Datacenter Solution oleh Fivio.com Backbone oleh JARING Bukan Status MSCMyPHPNuke Portal System

Disclaimer: Posting dan komen di dalam Portal Komuniti Ukhwah.com ini adalah menjadi hak milik ahli
yang menghantar. Ia tidak menggambarkan keseluruhan Portal Komuniti Ukhwah.com.
Pihak pengurusan tidak bertanggung jawab atas segala perkara berbangkit
dari sebarang posting, interaksi dan komunikasi dari Portal Komuniti Ukhwah.com.


Disclaimer: Portal Komuniti Ukhwah.com tidak menyebelahi atau mewakili mana-mana parti politik
atau sebarang pertubuhan lain. Posting berkaitan politik dan sebarang pertubuhan di dalam laman web ini adalah menjadi
hak milik individu yang menghantar posting. Ia sama-sekali tidak ada
kena-mengena, pembabitan dan gambaran sebenar pihak pengurusan Portal Komuniti Ukhwah.com

Portal Ukhwah
Hakcipta 2003 oleh Ukhwah.com
Tarikh Mula: 14 Mei 2003, 12 Rabi'ul Awal 1424H (Maulidur Rasul)
Made in: Pencala Height, Bandar Sunway dan Damansara Height
Dibina oleh Team Walasri




Loading: 0.116442 saat. Lajunya....