Array
Welcome To Portal Komuniti :: Ukhwah.com

  Create An Account Home  ·  Topik  ·  Statistik  ·  Your Account  ·  Hantar Artikel  ·  Top 10 18-08-2022  

  Login
Nickname

Password

>> Mendaftar <<

  Mutiara Kata
Yang meninggikan darjat seseorang ialah akal dan adabnya, bukan asal keturunannya
-- Hukama'

  Menu Utama

  Keahlian Ukhwah.com
Terkini: navratan
Hari Ini: 0
Semalam: 0
Jumlah Ahli: 43152

  Sedang Online
Sedang Online:
Tetamu: 57
Ahli: 0
Jumlah: 57




  Yang Masuk Ke Sini
wakjaman: 18 hari yang lalu
muslimiman: 23 hari yang lalu
tornado: 42 hari yang lalu


Pengetahuan Am
Topik: isu SADDAM hussain kena gantung..


Carian Forum

Moderator: Administrator, syemarly
Portal Komuniti :: Ukhwah.com Indeks Forum
  »» Pengetahuan Am
    »» isu SADDAM hussain kena gantung..

Please Mendaftar To Post


Oleh isu SADDAM hussain kena gantung..

fazleena
Warga 4 Bintang
Menyertai: 09.10.2006
Ahli No: 26860
Posting: 214
Dari: Bumi Allah

malaysia   avatar


posticon Posting pada: 03-01-07 15:13


ana ada masuk website saifulislam tadi..tengok ada tanya ustaz tentang Saddam Hussin Hukum gantung..tapi tak tau apa ustaz itu jawab..

Ana tak tengok pun siaran hukuman itu..
tapi umi ana cakap kasihan sangat..kita umat islam kena tak boleh berdiam diri.. ada yang kata, Kalau pemimpin iraQ, Amerika boleh buat begitu, maka pemimpin2 lain pun dia boleh buat begitu jugak...

Datuk saya pulak kata Saddam itu dikira mati syahid- org puak Syiah Bersorak gembira untuk kematian Saddam Hussain...wallahualam,,

tapi ana bagi pula pendapat ana kat umi, tak silapnya , bukankah Saddam banyak buat kesalahan?" Cara pimpinan bertentangan? Isteri dia dan macam-macam lagi....
Tapi ana tak tahulah apa yang betulnya...

Bookmark and Share

    


  Member Information For fazleenaProfil   Hantar PM kepada fazleena   Quote dan BalasQuote

fazleena
Warga 4 Bintang
Menyertai: 09.10.2006
Ahli No: 26860
Posting: 214
Dari: Bumi Allah

malaysia   avatar


posticon Posting pada: 03-01-07 15:14


sedih tak kita sebagai muslim? atau kita kena tentang??

Bookmark and Share

    


  Member Information For fazleenaProfil   Hantar PM kepada fazleena   Quote dan BalasQuote

Rashdin
-WARGA AMAT SETIA-
Menyertai: 31.03.2004
Ahli No: 8143
Posting: 7868
Dari: dekat pada PC

uk   avatar


posticon Posting pada: 04-01-07 10:49


erm,skrg2nye dia mgcap syahadah sebelum mati.kita pla macam mana?

Bookmark and Share

    


  Member Information For RashdinProfil   Hantar PM kepada Rashdin   Quote dan BalasQuote

hafeezzul

Menyertai: 07.03.2004
Ahli No: 7815
Posting: 2189
Dari: PERAK DARUL RIDZUAN

Perak  


posticon Posting pada: 04-01-07 10:57


Ana tak berminat lah nak komen isu ini...ana pun bukan kenal Saddam tu siapa..nak cakap apa pun ana tak tau...dia baik ke dia tak baik ke..yang penting dia dah tak ada...yang ada ini sendiri jaga diri sendiri dah...cuma jelasnye ana sedih sebab ISLAM xbersatu di bawah ALQURAN dan HADIS..sebaliknya semua nak berpuak2...ini lah masalahnya kalau kita extreme sangat dengan 'puak' kita.

Bookmark and Share

    


  Member Information For hafeezzulProfil   Hantar PM kepada hafeezzul   Quote dan BalasQuote

ulfah_widad
Warga 4 Bintang
Menyertai: 20.07.2006
Ahli No: 25325
Posting: 301
Dari: Kedah - Perak - Johor

Perak   avatar


posticon Posting pada: 04-01-07 11:00


Walaupun dia jahat tapi rasanya rakyat dia taklah menderita sangat berbanding sekarang ni. Walaupun dia dah tak ada, rakyat dia masih tiada kebebasan. Yang sebenarnya inilah kancah permainan America untuk melihat ahli syiah dan ahli sunnah berperang.Paling sedih melihat Saddam Hussein digantung. Kalau kita ada lihat siaran berita baru-baru ni, jururawat yang menjaga Saddam sebelum dibicarakan, katanya Saddam bukanlah pemimpin yang jahat mahupun teruk seperti yang diwarwarkan. Buruk baik dia biarlah dia dengan Allah Taala sahaja yang tahu tapi cara kematiaan dia digantng pada ketika umat Islam menyambut Aidiladha tak dapat diterima...

Bookmark and Share

    


  Member Information For ulfah_widadProfil   Hantar PM kepada ulfah_widad   Quote dan BalasQuote

nurwahida
Warga 4 Bintang
Menyertai: 24.12.2003
Ahli No: 5946
Posting: 338
Dari: USM

PulauPinang   avatar


posticon Posting pada: 04-01-07 11:03


Pada 04-01-07 10:57 , hafeezzul posting:

!!! QUOTE !!!

Ana tak berminat lah nak komen isu ini...ana pun bukan kenal Saddam tu siapa..nak cakap apa pun ana tak tau...dia baik ke dia tak baik ke..yang penting dia dah tak ada...yang ada ini sendiri jaga diri sendiri dah...cuma jelasnye ana sedih sebab ISLAM xbersatu di bawah ALQURAN dan HADIS..sebaliknya semua nak berpuak2...ini lah masalahnya kalau kita extreme sangat dengan 'puak' kita.


salam...
iye lah....Islam tak bersatu...bagaimana ini kan...ada berpuak2 pulak itu... :-o


-----------------
kembara mencariNYA


Bookmark and Share

    


  Member Information For nurwahidaProfil   Hantar PM kepada nurwahida   Pergi ke nurwahida's Website   Quote dan BalasQuote

fazleena
Warga 4 Bintang
Menyertai: 09.10.2006
Ahli No: 26860
Posting: 214
Dari: Bumi Allah

malaysia   avatar


posticon Posting pada: 04-01-07 19:36


betul itu...kita tak bersatu sebenarnya...
dah lah org kafir tengah menghina ISLAM..
nauzubillah..

Bookmark and Share

    


  Member Information For fazleenaProfil   Hantar PM kepada fazleena   Quote dan BalasQuote

syahid_zul
WARGA SETIA
Menyertai: 14.12.2003
Ahli No: 5698
Posting: 535
Dari: terengganu

japan   avatar


posticon Posting pada: 04-01-07 20:02


Hukuman mati yang dikenakan ke atas Saddan Hussein pastinya diterima dengan biasa dikalangan ummat islam.Apalagi,saddam sudah sedia terkenal dengan kezalimannya terhadap golongan yang tidak bersetuju dengan cara pemerintahan beliau.Kezaliman saddam terhadap penganut syiah dan peristiwa pengeboman menggunakan senjata kimia terhadap penduduk kurdish pasti menjadi catatan sejarah yang sungguh menyayat hati.Hukuman mati di pagi aidiladha terhadap seorang pemimpin yang sanggup membunuh berpuluh atau mungkin beratus ribu rakyatnya sendiri pastinya akan dilihat sebagai hukuman yang setimpal.

Namun,bagi saya yang mula mengenali saddam dari baju t-shirt yang dipakai oleh kanak-kanak di era tahun 90-an menganggap pembunuhan saddam mempunyai mesej yang tersendiri dan menjadi simbol kemenangan politik dan kejayaan peribadi bush dalam misi membalas dendam terhadap saddam.Di era 90-an,saya masih ingat bagaimana saddam menjadi idola pejuang-pejuang islam di malaysia,mungkin juga di seluruh dunia diatas keberanian beliau melawan Amerika Syarikat.Apabila saddam dihukum dengan sebegitu rupa,orang yang paling gembira pastinya bush kerana menganggap dirinya berjaya membalas dendam terhadap kekalahan ayahnya pada perang teluk yang lalu.Ummat islam harus peka terhadap peristiwa yang menimpa saddam hussein sekarang ini.Tidakkah peristiwa ini seolah-olah berkata-kata yang berbunyi "Tidak ada siapa lagi yang berani melawan amerika dan israel.Jika ada,sudah pasti akan menerima nasib yang serupa dengan saddam".

Saya menganggap pembunuhan saddam satu tamparan psikologi terhadap seluruh dunia islam.Tidaklah terlalu keterlaluan jika saya katakan,dunia islam ini terlalu menagih kehadiran hero untuk dijadikan idola dan menaikkan semangat.Biarpun saddam terkenal dengan kezalimannya,namun beliau pernah diangkat sebagai hero dan idola di era perang teluk.Osama pula diangkat menjadi hero abad millenium apabila di gelar terrorist yang menentang amerika secara underground dan sehingga sekarang tidak ditemui jejaknya.Hisbullah menjadi hero baru meskipun kadang-kadang kita agak kurang selesa dengan mazhab mereka iaitu syiah.Dan mutakhir ini,president Iran,Ahmadinejad pula bakal dianggap hero baru dalam dunia islam kerana berkeras dalam pembangunan teknologi nuklear negaranya.

Tidakkah dengan kematian saddam yang sebegitu rupa membuatkan kita terfikir,apakah nasib Osama,Pimpinan Hisbullah,Ahmadinejad dan insan lain yang berani melawan amerika dan israel apabila mereka tertangkap?Inilah tamparan psikologi yang saya maksudkan.Disaat ummat islam dimekah sedang kyusyu' menunaikan ibadah haji,dan sebahagian yang lainnya sedang mengerjakan ibadah korban di negara masing-masing,saddam telah dikorbankan disubuh itu.

Dengan kematian saddam,kekacauan yang sedang memuncak di seluruh iraq sekarang sudah pasti dalam congakkan amerika dan israel.Apa yang mereka harapkan ialah ummat islam di iraq akan berpecah dan bermusuh antara satu sama lain.Ketika inilah peluang paling besar untuk mereka menguasai iraq dan kekayaan bumi dan lautanya,menubuhkan kerajaan boneka,menyemai fahaman barat, sekularisme dan sebagainya.Apabila rakyat berpecah,amerika akan hadir sebagai survivor ummat sebagaimana yang telah diamalkan oleh penjajah dimana-mana negara ummat islam termasuk Malaysia.Mereka datang dengan fahaman sekular dan melantik pemimpin dari kalangan orang islam yang boleh menjalankan dasar sekular dan dasar yang telah mereka rancang.

Saya melihat kematian saddam terlalu significant dengan ibadah korban yang telah diwarisi dari Ibrahim a.s dan Ismail a.s.Tidak ada kambing, kibas,dan unta sebagai ganti saddam.Tapi pengantinya ialah bara semangat untuk bangkit dan keluar dari kepompong dayus warisan OIC yang selama-lamanya pandai bermeeting untuk ummat ini bersuara dan bertindak dengan satu nada terhadap kezaliman yang sedang dihadapi disegenap dunia islam.Terima kasih saddam,kerana sanggup menjadi korban!

http://pena-siasah.blogspot.com/


-----------------
Image Hosted by ImageShack.us


Bookmark and Share

    


  Member Information For syahid_zulProfil   Hantar PM kepada syahid_zul   Pergi ke syahid_zul's Website   Quote dan BalasQuote

fazleena
Warga 4 Bintang
Menyertai: 09.10.2006
Ahli No: 26860
Posting: 214
Dari: Bumi Allah

malaysia   avatar


posticon Posting pada: 04-01-07 21:08


ALHAMDULILLAH,.. ADA YANG RESPON BAIK untuk TOPIK INI.. terima kasih saudara syahid_zul.. .RAMAI YAnG PERLU BACA DAN TAHU tentang ini....sebab tu saya naikkan isu ini... satu ilmu dah dapat kat sini ..alhamdulillah..kerana ceteknya ilmu saya.....

-semoga Allah menolong dan merahmati "HEROES" islam..

wallahualam~

Bookmark and Share

    


  Member Information For fazleenaProfil   Hantar PM kepada fazleena   Quote dan BalasQuote

adam_muslimin
WARGA SETIA
Menyertai: 20.10.2006
Ahli No: 27068
Posting: 714
Dari: [email protected]

Sabah   avatar


posticon Posting pada: 04-01-07 22:31


banyak org yang xkesah pasal hukuman saddam digantung dan cara digantung sbab ramai yang cakap dia buat pekare zalim dulu...
tapi ana rasa dan menganggap dia sebagai saudara seislam kita takkan nak kutuk dan berdiam diri atas apa yang org kafir lakukan . kita nak berpihak pada org kafir ke islam! .


*life is short*

Bookmark and Share

    


  Member Information For adam_musliminProfil   Hantar PM kepada adam_muslimin   Quote dan BalasQuote

Rashdin
-WARGA AMAT SETIA-
Menyertai: 31.03.2004
Ahli No: 8143
Posting: 7868
Dari: dekat pada PC

uk   avatar


posticon Posting pada: 05-01-07 09:37


Pada 04-01-07 21:08 , fazleena posting:

!!! QUOTE !!!

ALHAMDULILLAH,.. ADA YANG RESPON BAIK untuk TOPIK INI.. terima kasih saudara syahid_zul.. .RAMAI YAnG PERLU BACA DAN TAHU tentang ini....sebab tu saya naikkan isu ini... satu ilmu dah dapat kat sini ..alhamdulillah..kerana ceteknya ilmu saya.....

-semoga Allah menolong dan merahmati "HEROES" islam..

wallahualam~



saya pernah baca tentang latar belakang saddam.sedih sangat-sangat.sampai org panggil dia sebagai "anjing".
[ Telah diedit oleh: Rashdin pada 05-01-07 09:39 ]


Bookmark and Share

    


  Member Information For RashdinProfil   Hantar PM kepada Rashdin   Quote dan BalasQuote

songkok_aji02
WARGA SETIA
Menyertai: 20.05.2003
Ahli No: 593
Posting: 532
Dari: KL / JB

Johor  


posticon Posting pada: 05-01-07 10:11


apapun....tak kisahla berapa jahatnya dia,perkara ini mungkin mendatangkan hikmah kepadanya dan moga-moga saddam sempat bertaubat.....tak kisah dari mana kita bermula,yang penting kita berakhir dimana?mesti bersaksikan "Tiada Tuhan Melainkan Allah, dan Nabi Muhammad itu pesuruh Allah". Mati kat mana-mana pun boleh mati,di tali gantung,di jalan raya, dihospital...janji Allah kalau kita bertaubat dengan bersungguh2,insyaAllah Allah ampunkan dosa2 nan lalu.........

Bookmark and Share

    


  Member Information For songkok_aji02Profil   Hantar PM kepada songkok_aji02   Quote dan BalasQuote

nur_ashikin
Warga 4 Bintang
Menyertai: 16.11.2006
Ahli No: 27359
Posting: 256
Dari: shah alam

malaysia  


posticon Posting pada: 05-01-07 10:14


apa-apa pun..saddam adalah sunnah dan bukan syiah..

Bookmark and Share

    


  Member Information For nur_ashikinProfil   Hantar PM kepada nur_ashikin   Quote dan BalasQuote

mardhoti
Warga 4 Bintang
Menyertai: 19.07.2005
Ahli No: 17396
Posting: 201
Dari: kelantan

Kelantan   avatar


posticon Posting pada: 05-01-07 10:30


semoga roh allahyarham saddam dicucuri rahmat,AMIN......

Bookmark and Share

    


  Member Information For mardhotiProfil   Hantar PM kepada mardhoti   Pergi ke mardhoti's Website   Quote dan BalasQuote

fauzy_fx86
Warga 4 Bintang
Menyertai: 23.07.2006
Ahli No: 25359
Posting: 327
Dari: Di pinggiran Batu Caves

malaysia  


posticon Posting pada: 05-01-07 10:45


OIC sama saja lah 'owh.. i see...'.
melihat dan terpegun agaknya.
sepatutnya perlu lahir lagi ramai hero.
apa pula ada sama cicakman? media macam sampah!
Pemikiran rakyat malaysia ini adalah pada TV? mana taknya, itulah kita lihat, dengar, sedih, gelak ketawa samporna.
kita bukan lagi menuju kearah kemajuan, tetapi kearah keBARATan.

Bookmark and Share

    


  Member Information For fauzy_fx86Profil   Hantar PM kepada fauzy_fx86   Pergi ke fauzy_fx86's Website   Quote dan BalasQuote

fauzy_fx86
Warga 4 Bintang
Menyertai: 23.07.2006
Ahli No: 25359
Posting: 327
Dari: Di pinggiran Batu Caves

malaysia  


posticon Posting pada: 05-01-07 10:47


OIC sama saja lah 'owh.. i see...'.
melihat dan terpegun agaknya.
sepatutnya perlu lahir lagi ramai hero.
apa pula ada sama cicakman? media macam sampah!
Pemikiran rakyat malaysia ini adalah pada TV? mana taknya, itulah kita lihat, dengar, sedih, gelak ketawa samporna.
kita bukan lagi menuju kearah kemajuan, tetapi kearah keBARATan. (bukan semua lah)
ana ni bukanlah member kamceng saddam.
jadi tak reti nak komen lah pasal dia.
cuma disini ana tengah dok mencari hero seterusnya..
"Syahidman"

Bookmark and Share

    


  Member Information For fauzy_fx86Profil   Hantar PM kepada fauzy_fx86   Pergi ke fauzy_fx86's Website   Quote dan BalasQuote

mas2ra
WARGA SETIA
Menyertai: 21.10.2004
Ahli No: 12017
Posting: 668
Dari: bumi ALLAH Jalla Jalaluh

saudiarabia   avatar


posticon Posting pada: 05-01-07 11:10


ALLAHualam bisawab...

إِنَّا لِلَّهِ وَإِنَّا إِلَيْهِ رَاجِعُوْن




-----------------
wahai orang-orang yang berIMAN, ucapkanlah...


Bookmark and Share

    


  Member Information For mas2raProfil   Hantar PM kepada mas2ra   Pergi ke mas2ra's Website   Quote dan BalasQuote

Al-Sembi9an
Warga 4 Bintang
Menyertai: 08.12.2006
Ahli No: 27663
Posting: 176
Dari: Jawa Timur

indonesia  


posticon Posting pada: 05-01-07 11:19


Biasalah umat Islam terkejut dan tak boleh buat apa-apa.

Cuba bayangkan anda berada 1367 tahun yang lampau iaitu kira-kira tahun masihi 680M dan tahun hijrah 61H, TAPI dengan kelengkapan teknologi masa kini dengan internet, video phone, tv, akhbar dan sebagainya....

Di webpage YouTube, ada yang upload tragedi pembunuhan kejam terhadap Saidina Husain bin Ali bin Abi Talib CUCUNDA Rasulullah s.a.w dari anaknya Saidatina Fatimah Az-Zahra pada 10 Muharam 61H di Karbala oleh sepasukan tentera yang dikirim Yazid bin Muawiyah Pemerintah Daulah Umayyah dari Kufah. kat TV pun Buletin Utama turut melaporkan kejadian tersebut dan dapat rakaman video amatur dari seseorang di sana.

Dalam internet pulak dapat full coverage, tunjuk real-real bagaimana kematian Saidina Husain, kepalanya bercerai dari tubuh dan disepak ke sana ke mari dan di bawa ke Damsyiq untuk dipersembahkan kepada Khalifah Yazid bin Muawiyah, tubuh CUCU Nabi s.a.w yang menjadi junjungan umat Muslim diinjak-injak dengan kuda dan diperlaku dengan hina, pakaiannya dilucutkan dan dibiarkan jasadnya yang hampir hancur terbiar menjadi makanan burung hering....

Apalah nak dibandingkan dengan Saddam yang semasa hidupnya memang kejam dan tidak berperikemanusiaan.

Apa perasaan dan tindakan anda agaknya?


-----------------
Bhinneka Tunggal Ika
Mari Klik http://preview.tinyurl.com/2ckx3e


Bookmark and Share

    


  Member Information For Al-Sembi9anProfil   Hantar PM kepada Al-Sembi9an   Pergi ke Al-Sembi9an's Website   Quote dan BalasQuote

mawa
WARGA SETIA
Menyertai: 29.08.2004
Ahli No: 10790
Posting: 872
Dari: Atas Angin

Kedah   avatar


posticon Posting pada: 05-01-07 14:06


Allahumma Solli 'Ala Muhammad Wa Aali Muhammad....

Bookmark and Share

    


  Member Information For mawaProfil   Hantar PM kepada mawa   Quote dan BalasQuote

Rashdin
-WARGA AMAT SETIA-
Menyertai: 31.03.2004
Ahli No: 8143
Posting: 7868
Dari: dekat pada PC

uk   avatar


posticon Posting pada: 05-01-07 15:08


Pada 05-01-07 11:19 , Al-Sembi9an posting:

!!! QUOTE !!!

Biasalah umat Islam terkejut dan tak boleh buat apa-apa.

Cuba bayangkan anda berada 1367 tahun yang lampau iaitu kira-kira tahun masihi 680M dan tahun hijrah 61H, TAPI dengan kelengkapan teknologi masa kini dengan internet, video phone, tv, akhbar dan sebagainya....

Di webpage YouTube, ada yang upload tragedi pembunuhan kejam terhadap Saidina Husain bin Ali bin Abi Talib CUCUNDA Rasulullah s.a.w dari anaknya Saidatina Fatimah Az-Zahra pada 10 Muharam 61H di Karbala oleh sepasukan tentera yang dikirim Yazid bin Muawiyah Pemerintah Daulah Umayyah dari Kufah. kat TV pun Buletin Utama turut melaporkan kejadian tersebut dan dapat rakaman video amatur dari seseorang di sana.

Dalam internet pulak dapat full coverage, tunjuk real-real bagaimana kematian Saidina Husain, kepalanya bercerai dari tubuh dan disepak ke sana ke mari dan di bawa ke Damsyiq untuk dipersembahkan kepada Khalifah Yazid bin Muawiyah, tubuh CUCU Nabi s.a.w yang menjadi junjungan umat Muslim diinjak-injak dengan kuda dan diperlaku dengan hina, pakaiannya dilucutkan dan dibiarkan jasadnya yang hampir hancur terbiar menjadi makanan burung hering....

Apalah nak dibandingkan dengan Saddam yang semasa hidupnya memang kejam dan tidak berperikemanusiaan.

Apa perasaan dan tindakan anda agaknya?




erm,boleh tak bagi link video 2?.

Bookmark and Share

    


  Member Information For RashdinProfil   Hantar PM kepada Rashdin   Quote dan BalasQuote

fazleena
Warga 4 Bintang
Menyertai: 09.10.2006
Ahli No: 26860
Posting: 214
Dari: Bumi Allah

malaysia   avatar


posticon Posting pada: 05-01-07 21:12


doakan semoga umat islam berjaya satu hari nanti..
mungkin sedari sedara boleh link kan videos or clips yang boleh dijadikan iktibar??
sedih saya.... ISLAM dicemar oleh orang-orang kafir..

Bookmark and Share

    


  Member Information For fazleenaProfil   Hantar PM kepada fazleena   Quote dan BalasQuote

bee_hasanah
Warga 2 Bintang
Menyertai: 26.12.2006
Ahli No: 27885
Posting: 67
Dari: Butterworth

PulauPinang  


posticon Posting pada: 05-01-07 21:17


Pada 05-01-07 11:19 , Al-Sembi9an posting:

!!! QUOTE !!!

Biasalah umat Islam terkejut dan tak boleh buat apa-apa.

Cuba bayangkan anda berada 1367 tahun yang lampau iaitu kira-kira tahun masihi 680M dan tahun hijrah 61H, TAPI dengan kelengkapan teknologi masa kini dengan internet, video phone, tv, akhbar dan sebagainya....

Di webpage YouTube, ada yang upload tragedi pembunuhan kejam terhadap Saidina Husain bin Ali bin Abi Talib CUCUNDA Rasulullah s.a.w dari anaknya Saidatina Fatimah Az-Zahra pada 10 Muharam 61H di Karbala oleh sepasukan tentera yang dikirim Yazid bin Muawiyah Pemerintah Daulah Umayyah dari Kufah. kat TV pun Buletin Utama turut melaporkan kejadian tersebut dan dapat rakaman video amatur dari seseorang di sana.

Dalam internet pulak dapat full coverage, tunjuk real-real bagaimana kematian Saidina Husain, kepalanya bercerai dari tubuh dan disepak ke sana ke mari dan di bawa ke Damsyiq untuk dipersembahkan kepada Khalifah Yazid bin Muawiyah, tubuh CUCU Nabi s.a.w yang menjadi junjungan umat Muslim diinjak-injak dengan kuda dan diperlaku dengan hina, pakaiannya dilucutkan dan dibiarkan jasadnya yang hampir hancur terbiar menjadi makanan burung hering....

Apalah nak dibandingkan dengan Saddam yang semasa hidupnya memang kejam dan tidak berperikemanusiaan.

Apa perasaan dan tindakan anda agaknya?

!!! QUOTE !!!



    Bookmark and Share

        


      Member Information For bee_hasanahProfil   Hantar PM kepada bee_hasanah   Quote dan BalasQuote

    fazleena
    Warga 4 Bintang
    Menyertai: 09.10.2006
    Ahli No: 26860
    Posting: 214
    Dari: Bumi Allah

    malaysia   avatar


    posticon Posting pada: 05-01-07 21:40


    Saddam 'Mati' Digantung


        (artikel di ambil dari NUR_HUMAIRA yang juga diposting dalam tajuk saddam mati digantung..) terima kasih..

    BAGHDAD: Bekas Presiden Iraq, Saddam Hussein, digantung sampai mati ketika umat Islam menyambut Eidul Adha yang lalu, sambil memegang al-Quran dan enggan dipakaikan kain penutup kepala ketika menjalani hukuman.Sami al-Askari, penasihat politik Perdana Menteri Iraq, Nouri al-Maliki, memberitahu agensi berita Associated Press, Saddam tidak memakai pakaian banduan sebaliknya tampil dengan jaket hitam, seluar, bertopi dan kasut.Al-Askari berkata, Saddam meronta ketika pengawal membawanya keluar dari bilik tahanan tetapi beliau tenang ketika menjalani hukuman.

    Sejurus sebelum hukuman dijalankan, topi Saddam diambil dan beliau ditanya sama ada mahu berkata sesuatu."Tidak, saya tidak mahu,"kata Saddam seperti dipetik oleh al-Askari yang hadir pada sesi hukuman itu. Saddam kemudian berdoa bersama seorang ulama Sunnah yang dijemput menjadi saksi.Selepas itu, Saddam dibawa ke tempat hukuman dan enggan kepalanya ditutup. Sebelum tali dijerut di leher, Saddam menjerit: "Allahuakbar! Negara ini akan menang dan Palestin milik Arab".

    Kami dengar bunyi tengkuknya patah. Keadaan berlaku dengan cepat. "Saddam terus mati," kata seorang saksi hukuman itu.Saddam, 69, menjalani hukuman itu di bekas ibu pejabat perisikan tentera di kawasan penduduk Syiah di Kazimiyah, lokasi makam paling suci Syiah bagi Imam Kazim.Beberapa jam selepas hukuman, empat letupan bom kereta melanda dua kawasan Syiah menyebabkan 61 maut. Al-Askari juga berkata, Kerajaan Iraq belum memutuskan langkah selanjutnya berhubung mayat Saddam tetapi ada pegawai mengakui ia mungkin akan diserahkan kepada keluarga bekas pemimpin itu.Penasihat Keselamatan Kebangsaan Iraq, Mouwafak al-Rubaie, pula memberitahu stesen televisyen rasmi Iraqiya: Kami mahu menjalankan hukuman mati ke atasnya pada hari istimewa.Gambar dan sesi hukuman terhadap Saddam itu juga turut dirakamkan menerusi video, katanya."Beliau tidak meminta apa-apa. Beliau memegang al-Quran dan memberitahu bahawa dia mahu kitab itu diberi kepada seseorang yang bernama Bander," kata al-Rubaie yang mengakui tidak tahu siapa lelaki berkenaan.

    Stesen Iraqiya pada awalnya melaporkan adik tiri Saddam, Barzan Ibrahim dan bekas Ketua Hakim Mahkamah Revolusi, Awad Hamed al-Bandar, turut dihukum gantung tetapi pegawai kemudian memberitahu hanya Saddam yang menjalani hukuman.Hukuman terhadap Saddam dilakukan 56 hari selepas mahkamah mendapatinya bersalah dan menjatuhkan hukuman mati atas pembunuhan 148 penduduk Syiah di Dujail pada 1982.Mahkamah tertinggi Iraq menolak rayuan Saddam pada Isnin lalu dan mengarahkannya dihukum mati dalam tempoh 30 hari.Jumaat lalu, seorang hakim Amerika enggan melarang hukuman mati dilaksanakan ke atas Saddam selepas peguam bela cuba mencabar kewajaran hukuman itu pada saat terakhir.Hukuman mati ke atas Saddam juga dilakukan pada permulaan sambutan Aidiladha, menandakan tamatnya ibadat Haji di Makkah yang biasanya disambut dengan melakukan korban.Di kawasan penduduk Syiah di Kota Sadr, Baghdad, ada penduduk menari di jalan raya, manakala yang lain melepaskan tembakan ke udara menyambut kematian Saddam.

    Sumber: Berita Harian

    Ulasan:

    Saddam Hussain telah menerima hukuman yang setimpal dengan kezalimannya, tetapi dunia masih menanti untuk Bush dan Blair dibawa ke muka pengadilan ke atas kematian 650,000 rakyat awam Iraq. Peperangan penjajahan haram mereka di iraq telah tidak menemui senjata pemusnah massa, telah menjatuhkan seorang diktator yang dahulu merupakan boneka kepada kerajaan barat, telah menimbulkan permusuhan mazhab yang sebelumnya tidak pernah berlaku di Iraq, dan telah meninggalkan kesan-kesan kemusnahan.

    Saddam Hussain ketika berkuasa telah ditaja dan dipersenjatai oleh syarikat dan kerajaan barat. Malangnya para penaja ini yang sepatutnya dihukum kerana kerjasama mereka terhadap pemerintahan yang zalim itu, sebelum ini, sebaliknya telah mengelar diri mereka sebagai "pejuang pembebasan". Walaupun tindakkan mereka itu telah menyebabkan kematian kepada lebih dari 650,000 rakyat Iraq dan menimbulkan suasana yang lebih buruk dari mana-mana pemerintahan seorang diktaktor yang zalim


    -----------------
    BERSAMA-SAMA MENGEMBALIKAN SEMULA KEHIDUPAN ISLAM MELALUI PENEGAKAN DAULAH KHILAFAH 'ALA MINHAJ NUBUWWAH

    Bookmark and Share

        


      Member Information For fazleenaProfil   Hantar PM kepada fazleena   Quote dan BalasQuote

    cikgu_aini
    Warga Rasmi
    Menyertai: 14.11.2006
    Ahli No: 27330
    Posting: 5
    Dari: upsi

    Kelantan   avatar


    posticon Posting pada: 05-01-07 23:19


    Assalamualaikum..
    Masa ana tengok Buletin Utama yang tunjuk Saddam kena gantung, ana tengok bersama ayah..dan ana tanya dia Saddam kejam kan? Kiranya hukuman ni setimpal lah dengan apa yang dia buat.. ayah ana jawab, memang betul dia zalim..tapi hukuman ni menunjukkan bahawa seolah-olah umat Islam telah berjaya dikalahkan oleh Amerika.. dan Amerika berjaya memecah-belahkan puak2 di Iraq...sungguh menyedihkan.. Umat Islam sekali lagi ditewaskan.

    Soal Saddam sama ada kejam atau tak, tak dapat kita ketahui sejauh mana.. tapi kita perlu renungkan kematiannya..dengan sempat mungucap syahadah dan mati dengan penderitaan yang sekejap.. wallahu'alam.. tapi kita belum tentu lagi macam mana...

    That;s my opinion..
    ----------------------------------------------------------------------------
    Apa yang datang dengan percuma tiada harga, apa yang tiba dengan mudah juga tiada indah. Hidup memrlukan sedikit payah untuk mengajar tabah dan terus menongkah..teruskan usaha..

    Bookmark and Share

        


      Member Information For cikgu_ainiProfil   Hantar PM kepada cikgu_aini   Quote dan BalasQuote

    fazleena
    Warga 4 Bintang
    Menyertai: 09.10.2006
    Ahli No: 26860
    Posting: 214
    Dari: Bumi Allah

    malaysia   avatar


    posticon Posting pada: 05-01-07 23:25


    wallahualam..
    hanya Allah yang tahu..
    kita mesti bersatu!

    Bookmark and Share

        


      Member Information For fazleenaProfil   Hantar PM kepada fazleena   Quote dan BalasQuote

    eyu_extra
    Warga 2 Bintang
    Menyertai: 08.11.2006
    Ahli No: 27251
    Posting: 65
    Dari: johor

    Melaka  


    posticon Posting pada: 06-01-07 00:27


    kasihan jugak kat saddam sebab berakhirnya hidup dia macam tu...memang ramai berpendapat cara saddam memerintah seperti kuku besi...saya tanya bapa saya pasal saddam ni jugak...dia kata memang patut cara saddam memerintah...kalau dia tak buat cara tu...boleh di kawal ke orang arab...hehehe...

    Bookmark and Share

        


      Member Information For eyu_extraProfil   Hantar PM kepada eyu_extra   Quote dan BalasQuote

    sailormoon
    WARGA SETIA
    Menyertai: 20.07.2005
    Ahli No: 17423
    Posting: 2621
    Dari: Application Layer^__^

    iraq   avatar


    posticon Posting pada: 06-01-07 00:45


    Kita mesti ingat tujuan asal amerika menceroboh Iraq dan menangkap Saddam Hussein kerana mendakwa Iraq memiliki senjata pemusnah besar-besaran(WMD)...

    Tapi apabila amerika gagal untuk membuktikan yang Iraq memiliki WMD, mereka mencari alasan lain untuk mendakwa Saddam Hussein...Maka kisah Saddam Hussein membunuh musuh-musuhnya di ungkit kembali untuk mewajarkan Saddam Hussein di gantung...Rasanya kalau benar Iraq memiliki WMD, amerika tak akan ungkit kisah pembunuhan oleh Saddam Hussein...

    Pelik kan Kenapa amerika beriya-iya membela orang Islam yang telah di bunuh...Padahal dah berapa juta orang Islam yang mereka sembelih...



    -----------------
    DUNIA INI INDAHNYA SEBELUM DI TANGAN...


    Bookmark and Share

        


      Member Information For sailormoonProfil   Hantar PM kepada sailormoon   Quote dan BalasQuote

    alKhattab
    Warga 5 Bintang
    Menyertai: 02.01.2005
    Ahli No: 13471
    Posting: 374

    Kedah   avatar


    posticon Posting pada: 06-01-07 01:05


    salam..

    spe nak tengok vdeo klip digntung bagi emel..

    Bookmark and Share

        


      Member Information For alKhattabProfil   Hantar PM kepada alKhattab   Quote dan BalasQuote

    muslimin23
    WARGA SETIA
    Menyertai: 21.05.2003
    Ahli No: 678
    Posting: 3084
    Dari: ~senawang ~ dublin ~ kl~

    iran   avatar


    posticon Posting pada: 06-01-07 01:49


    emmmm..kasihan kat saddam..

    Bookmark and Share

        


      Member Information For muslimin23Profil   Hantar PM kepada muslimin23   Pergi ke muslimin23's Website   Quote dan BalasQuote

    fazleena
    Warga 4 Bintang
    Menyertai: 09.10.2006
    Ahli No: 26860
    Posting: 214
    Dari: Bumi Allah

    malaysia   avatar


    posticon Posting pada: 06-01-07 01:54


    saya nak klip video tu..
    [email protected]

    Bookmark and Share

        


      Member Information For fazleenaProfil   Hantar PM kepada fazleena   Quote dan BalasQuote

    ctkhadijah
    Warga Rasmi
    Menyertai: 20.02.2004
    Ahli No: 7428
    Posting: 18
    Dari: kuantan

    Pahang  


    posticon Posting pada: 06-01-07 02:13


    pada pendapat peribadi saya..kematian saddam hussain melambangkan kemenangan bagi pihak bush dan merupakan penghinaan untuk org islam sendiri yang melambangkan perpecahan umatnya.masing-masing pentingkan puak masing-masing..bagaimana nak bersatu?

    Bookmark and Share

        


      Member Information For ctkhadijahProfil   Hantar PM kepada ctkhadijah   Quote dan BalasQuote

    Al-Sembi9an
    Warga 4 Bintang
    Menyertai: 08.12.2006
    Ahli No: 27663
    Posting: 176
    Dari: Jawa Timur

    indonesia  


    posticon Posting pada: 06-01-07 16:51


    Pada 05-01-07 21:40 , fazleena posting:

    !!! QUOTE !!!



    Sebelum tali dijerut di leher, Saddam menjerit: "Allahuakbar! Negara ini akan menang dan Palestin milik Arab".



    Kata-kata terakhir Saddam tu masih berbaur asabiyyah atau semangat kebangsaan Arab yang tinggi.

    Kenapa Palestin milik Arab? Bukan milik Islam ke? Tak boleh ke orang-orang Islam Parsi turut sama membebaskan Al-Quds?

    Nampak sangat dendam dan kebencian terhadap orang-orang Iran yang berbangsa Parsi, seolah-olah Palestine tu milik Arab saja..kita orang Melayu dan Jawa pun tak boleh ke?

    Cover sikit dengan Allahu Akbar tu nampak Islamik sikit...Pemuda UMNO pun sekarang ni laungkan Allahu Akbar di samping Hidup Melayu dan Hidup UMNO... :lol:


    -----------------
    Bhinneka Tunggal Ika
    Mari Klik http://preview.tinyurl.com/2ckx3e


    Bookmark and Share

        


      Member Information For Al-Sembi9anProfil   Hantar PM kepada Al-Sembi9an   Pergi ke Al-Sembi9an's Website   Quote dan BalasQuote

    Rashdin
    -WARGA AMAT SETIA-
    Menyertai: 31.03.2004
    Ahli No: 8143
    Posting: 7868
    Dari: dekat pada PC

    uk   avatar


    posticon Posting pada: 10-01-07 09:57


    Pada 06-01-07 01:05 , alKhattab posting:

    !!! QUOTE !!!

    salam..

    spe nak tengok vdeo klip digntung bagi emel..



    saya pun nak
    [email protected]

    Bookmark and Share

        


      Member Information For RashdinProfil   Hantar PM kepada Rashdin   Quote dan BalasQuote

    diana_ADA
    Warga 1 Bintang
    Menyertai: 07.07.2005
    Ahli No: 17121
    Posting: 34

    Perlis   avatar


    posticon Posting pada: 10-01-07 10:05


    saya pun nak juga

    [email protected]

    Bookmark and Share

        


      Member Information For diana_ADAProfil   Hantar PM kepada diana_ADA   Quote dan BalasQuote

    LinCikedot
    WARGA SETIA
    Menyertai: 03.09.2006
    Ahli No: 26163
    Posting: 811
    Dari: Atap Rumbia

    Kelantan   avatar


    posticon Posting pada: 10-01-07 10:10


    ana jugek

    Bookmark and Share

        


      Member Information For LinCikedotProfil   Hantar PM kepada LinCikedot   Quote dan BalasQuote

    LinCikedot
    WARGA SETIA
    Menyertai: 03.09.2006
    Ahli No: 26163
    Posting: 811
    Dari: Atap Rumbia

    Kelantan   avatar


    posticon Posting pada: 10-01-07 10:11



        


      Member Information For LinCikedotProfil   Hantar PM kepada LinCikedot   Quote dan BalasQuote

    ayang2roses
    Warga 4 Bintang
    Menyertai: 20.07.2005
    Ahli No: 17405
    Posting: 258
    Dari: :: dari Kedah ke N9 ::

    NegeriSembilan   avatar


    posticon Posting pada: 10-01-07 10:58


    saya nak juga clip tu.........

    [email protected]

    Bookmark and Share

        


      Member Information For ayang2rosesProfil   Hantar PM kepada ayang2roses   Quote dan BalasQuote

    houri
    WARGA SETIA
    Menyertai: 18.09.2004
    Ahli No: 11224
    Posting: 594
    Dari: bumi Allah

    Kelantan   avatar


    posticon Posting pada: 12-01-07 12:16


    adakah hukuman gantung ke atas Saddam menjadi satu 'irony'? dimasa saat ummat Islam menyambut kehadiran Hari Raya Korban, Saddam (salah seorang pemimpin Islam dan juga antara mereka yang berani menentang Amerika) dikorbankan oleh pimpinan Amerika.

    adakah kematian Saddam akan menjadi satu 'foreshadowing' kepada nasib Osama,Pimpinan Hisbullah,Ahmadinejad dan insan lain yang berani melawan amerika dan israel apabila mereka tertangkap?

    Bush dan Blair bersorak kegembiraan.


    -----------------
    Jangan pandang remeh terhadap benda-benda yang remeh.
    [ Telah diedit oleh: houri pada 14-01-07 16:43 ]


    Bookmark and Share

        


      Member Information For houriProfil   Hantar PM kepada houri   Quote dan BalasQuote

    outbox
    Warga Rasmi
    Menyertai: 03.10.2005
    Ahli No: 19544
    Posting: 9

    blank  


    posticon Posting pada: 12-01-07 16:25


    forward clip2 kat saya ye! terima kasih...
    [email protected]

    Bookmark and Share

        


      Member Information For outboxProfil   Hantar PM kepada outbox   Quote dan BalasQuote

    ridwan_daie
    WARGA SETIA
    Menyertai: 26.06.2004
    Ahli No: 9665
    Posting: 1409
    Dari: Kuantan

    Pahang   avatar


    posticon Posting pada: 12-01-07 18:42


    wallahua'lam...saya tak tengok lagi video klip dia kena gntung...tapi kawan cakap sebelum digantung dia ucap 2kalimah syahadah sampailah dia mati

    nabi bsbda sesiapa akhir kalam dapat ucp kalimah syahadah, wajib syurga

    Bookmark and Share

        


      Member Information For ridwan_daieProfil   Hantar PM kepada ridwan_daie   Pergi ke ridwan_daie's Website   Quote dan BalasQuote

    ridwan_daie
    WARGA SETIA
    Menyertai: 26.06.2004
    Ahli No: 9665
    Posting: 1409
    Dari: Kuantan

    Pahang   avatar


    posticon Posting pada: 12-01-07 18:42


    wallahua'lam...saya tak tengok lagi video klip dia kena gntung...tapi kawan cakap sebelum digantung dia ucap 2kalimah syahadah sampailah dia mati

    nabi bsbda sesiapa akhir kalam dapat ucp kalimah syahadah, wajib syurga

    Bookmark and Share

        


      Member Information For ridwan_daieProfil   Hantar PM kepada ridwan_daie   Pergi ke ridwan_daie's Website   Quote dan BalasQuote

    ridwan_daie
    WARGA SETIA
    Menyertai: 26.06.2004
    Ahli No: 9665
    Posting: 1409
    Dari: Kuantan

    Pahang   avatar


    posticon Posting pada: 12-01-07 18:42


    wallahua'lam...saya tak tengok lagi video klip dia kena gntung...tapi kawan cakap sebelum digantung dia ucap 2kalimah syahadah sampailah dia mati

    nabi bsbda sesiapa akhir kalam dapat ucp kalimah syahadah, wajib syurga

    Bookmark and Share

        


      Member Information For ridwan_daieProfil   Hantar PM kepada ridwan_daie   Pergi ke ridwan_daie's Website   Quote dan BalasQuote

    ridwan_daie
    WARGA SETIA
    Menyertai: 26.06.2004
    Ahli No: 9665
    Posting: 1409
    Dari: Kuantan

    Pahang   avatar


    posticon Posting pada: 12-01-07 18:42


    wallahua'lam...saya tak tengok lagi video klip dia kena gntung...tapi kawan cakap sebelum digantung dia ucap 2kalimah syahadah sampailah dia mati

    nabi bsbda sesiapa akhir kalam dapat ucp kalimah syahadah, wajib syurga

    Bookmark and Share

        


      Member Information For ridwan_daieProfil   Hantar PM kepada ridwan_daie   Pergi ke ridwan_daie's Website   Quote dan BalasQuote

    org_berselimut99
    Warga 3 Bintang
    Menyertai: 14.12.2006
    Ahli No: 27734
    Posting: 71
    Dari: muka bumi

    NegeriSembilan  


    posticon Posting pada: 12-01-07 19:15


    saya juga mahu....

    [email protected]

    Bookmark and Share

        


      Member Information For org_berselimut99Profil   Hantar PM kepada org_berselimut99   Quote dan BalasQuote

    Member Messages

    Forum Search & Navigation

     

    Log in to check your private messages

    Silakan Login atau Mendaftar





      


     

    [ Carian Advance ]

    Jum ke Forum 




    Datacenter Solution oleh Fivio.com Backbone oleh JARING Bukan Status MSCMyPHPNuke Portal System

    Disclaimer: Posting dan komen di dalam Portal Komuniti Ukhwah.com ini adalah menjadi hak milik ahli
    yang menghantar. Ia tidak menggambarkan keseluruhan Portal Komuniti Ukhwah.com.
    Pihak pengurusan tidak bertanggung jawab atas segala perkara berbangkit
    dari sebarang posting, interaksi dan komunikasi dari Portal Komuniti Ukhwah.com.


    Disclaimer: Portal Komuniti Ukhwah.com tidak menyebelahi atau mewakili mana-mana parti politik
    atau sebarang pertubuhan lain. Posting berkaitan politik dan sebarang pertubuhan di dalam laman web ini adalah menjadi
    hak milik individu yang menghantar posting. Ia sama-sekali tidak ada
    kena-mengena, pembabitan dan gambaran sebenar pihak pengurusan Portal Komuniti Ukhwah.com

    Portal Ukhwah
    Hakcipta 2003 oleh Ukhwah.com
    Tarikh Mula: 14 Mei 2003, 12 Rabi'ul Awal 1424H (Maulidur Rasul)
    Made in: Pencala Height, Bandar Sunway dan Damansara Height
    Dibina oleh Team Walasri




    Loading: 0.152066 saat. Lajunya....