Array
Welcome To Portal Komuniti :: Ukhwah.com

  Create An Account Home  ·  Topik  ·  Statistik  ·  Your Account  ·  Hantar Artikel  ·  Top 10 14-04-2024  

  Login
Nickname

Password

>> Mendaftar <<

  Mutiara Kata
Apa yang dilihat, dimakan, didengar akan jadi sebahagian daripada diri kita
-- Imam Al-Ghazali

  Menu Utama

  Keahlian Ukhwah.com
Terkini: navratan
Hari Ini: 0
Semalam: 0
Jumlah Ahli: 43152

  Sedang Online
Sedang Online:
Tetamu: 50
Ahli: 0
Jumlah: 50




  Yang Masuk Ke Sini
Kang: 8 hari yang lalu
lidah-penghunus: 10 hari yang lalu
muslimin23: 18 hari yang lalu


Jejak Sekolah
Topik: ‘Tinggalkan telefon bimbit jika mahu cemerlang’


Carian Forum

Moderator: Administrator, immad
Portal Komuniti :: Ukhwah.com Indeks Forum
  »» Jejak Sekolah
    »» ‘Tinggalkan telefon bimbit jika mahu cemerlang’

Please Mendaftar To Post


Oleh ‘Tinggalkan telefon bimbit jika mahu cemerlang’

rimbabara
-WARGA AMAT SETIA-
Menyertai: 03.03.2006
Ahli No: 23151
Posting: 3640
Dari: Ipoh

malaysia   avatar


posticon Posting pada: 30-12-06 14:11


KUALA LUMPUR 29 Dis. – Pelajar cemerlang peperiksaan Penilaian Menegah Rendah (PMR) dari Sekolah Menengah Sains Selangor (SMS) di sini mengakui bahawa penggunaan telefon bimbit adalah antara penyebab utama pelajar gagal mencapai keputusan cemerlang.

Ahmad Kamilulhayat Kharuddin, 15, yang memperoleh keputusan 8A berkata, telefon bimbit boleh melalaikan pelajar apabila mereka sibuk berbual, menggunakan khidmat pesanan ringkas (SMS) dan mendengar muzik sehingga mengabaikan pelajaran.

‘‘Biasanya pelajar-pelajar ini hanya mahu berSMS dengan kawan-kawan dan hanya membuang masa. Telefon bimbit tidak diperlukan untuk mereka yang masih bersekolah. Belajar dulu,’’ katanya kepada pemberita selepas menghadiri sidang akhbar mengenai keputusan PMR di Jabatan Pelajaran Wilayah Persekutuan di sini.

Bagaimanapun, Ahmad tidak menolak kepentingan alat itu jika digunakan dengan betul seperti untuk memudahkan keluarga berhubung terutama mereka yang bersekolah di pedalaman.

Sementara itu, tiga sahabat baik yang mendapat 9A dan kebetulan semua nama mereka bermula dengan huruf A, berusia 15 tahun; serta belajar di kelas yang sama berpendapat belajar di sekolah berasrama penuh memberi lebih peluang kepada seseorang pelajar itu untuk mendapat keputusan cemerlang.

Atiqah Hanis Mustafa, Alia Adilah Musa, dan Athirah Hanani Mohd. Salleh, dari kelas 3 Omar, Sekolah Menengah Agama Kuala Lumpur, Bandar Manjalara, di sini mengakui proses pembelajaran di sekolah berasrama penuh lebih sistematik kerana mereka berada di bawah seliaan guru sepanjang masa.

‘‘Kalau di sini dalam waktu kelas persediaan (PREP) kita sentiasa berada di dalam jadual pembelajaran yang teratur tidak seperti di luar, kita lebih terdedah kepada pengaruh kawan-kawan dan hiburan,” kata Alia Adilah.

– Bernama

Bookmark and Share

    


  Member Information For rimbabaraProfil   Hantar PM kepada rimbabara   Quote dan BalasQuote

P10TH
Warga 2 Bintang
Menyertai: 24.12.2006
Ahli No: 27866
Posting: 57
Dari: Nilai

NegeriSembilan   avatar


posticon Posting pada: 30-12-06 16:37


erm...betul tu..

Bookmark and Share

    


  Member Information For P10THProfil   Hantar PM kepada P10TH   Quote dan BalasQuote

Afina
Warga 4 Bintang
Menyertai: 07.09.2006
Ahli No: 26223
Posting: 219
Dari: Perak

Perak   avatar


posticon Posting pada: 30-12-06 17:32


Kalau kita bijak menggunakannya dengan baik dan disiplin dalam belajar...saya rasa tiada masalah....
Terpulang kepada individu itu sendiri.....

Bookmark and Share

    


  Member Information For AfinaProfil   Hantar PM kepada Afina   Quote dan BalasQuote

gingie
Warga 4 Bintang
Menyertai: 22.12.2004
Ahli No: 13215
Posting: 309

Selangor   avatar


posticon Posting pada: 30-12-06 22:45


henfon tak lah sejahat yang disangka.. :) contohnya saya dan kawan-kawan.. saya syukur sangat punya teman2 yang sama kepala dengan saya.. ", untuk improve kan english.. kalau sesiapa di antara kami ada perkataan2 baru yang best, kami akan sms dan forward kan sesama kami..

dan bagus juga untuk hilang kan gelabah.. saya ingat lagi, lagi dekat nak spm, lagi kerap saya buat voice sms dengan kawan-kawan saya.. kami tak berbual kosong.. sebaliknya memberi motivasi antara satu dengan yang lain..

tapi bila tiba waktu belajar.. pandai2 lah.. kita pun kena paham lah.. kalau kita nak belajar, orang lain pun nak belajar juga..

kesimpulannya, henfon ada baik dan buruk nya.. :)

Bookmark and Share

    


  Member Information For gingieProfil   Hantar PM kepada gingie   Quote dan BalasQuote

lidah-penghunus
:WARGA AWAL BERJASA:
Menyertai: 17.05.2003
Ahli No: 407
Posting: 1308
Dari: Parlimen Kapar, Dun Meru.

Selangor   avatar


posticon Posting pada: 31-12-06 00:34


Assalamulaikum.

masalahnya wahai adik2ku bukan sahaja kelekaan kepada telefon bimbit tetapi lebih kepada kelekaan kepada hiburan realiti TV, akademi fantasia, mentor jom heboh dan sebagainya.

Bookmark and Share

    


  Member Information For lidah-penghunusProfil   Hantar PM kepada lidah-penghunus   Pergi ke lidah-penghunus's Website   Quote dan BalasQuote

mohdnurhakimin
WARGA SETIA
Menyertai: 28.03.2005
Ahli No: 15370
Posting: 984
Dari: toulouse

france  


posticon Posting pada: 31-12-06 02:39


Hmm, ada juga betulnya.
Zaman sekarang agak pelik.
Ketika pak guru hanya menggunakan telefon bimbit 3310, handset murid sekolah boleh digunakan untuk mengambil gambar dan video, melayari internet, dan bermain game.
Model baru Sony Ericsson, Samsung atau Nokia menjadi topik perbualan. Advance!
Zaman ana sekolah dulu, telefon ana tak boleh dibimbit, kena tunggu giliran di perkarangan sekolah, dan hanya boleh call out.

Juga, ana agak hairan dengan segelintir mahasiswa yang sering kali menukar telefon apabila loan atau allowance masuk, dan merengek pada ibubapa tatkala pokai!

Bookmark and Share

    


  Member Information For mohdnurhakiminProfil   Hantar PM kepada mohdnurhakimin   Quote dan BalasQuote

sailormoon
WARGA SETIA
Menyertai: 20.07.2005
Ahli No: 17423
Posting: 2621
Dari: Application Layer^__^

iraq   avatar


posticon Posting pada: 01-01-07 00:02


Pada 31-12-06 00:34 , lidah-penghunus posting:

!!! QUOTE !!!

Assalamulaikum.

masalahnya wahai adik2ku bukan sahaja kelekaan kepada telefon bimbit tetapi lebih kepada kelekaan kepada hiburan realiti TV, akademi fantasia, mentor jom heboh dan sebagainya.


Hmmm...Ni lagi bahaya...Macam-macam fahaman yang tak betul yang dipaparkan kepada masyarakat...Syirik, pergaulan bebas, dedah aurat, pegang tangan antara lelaki dan wanita yang bukan muhrim dan macam-macam lagi....


-----------------
DUNIA INI INDAHNYA SEBELUM DI TANGAN...


Bookmark and Share

    


  Member Information For sailormoonProfil   Hantar PM kepada sailormoon   Quote dan BalasQuote

org_berselimut99
Warga 3 Bintang
Menyertai: 14.12.2006
Ahli No: 27734
Posting: 71
Dari: muka bumi

NegeriSembilan  


posticon Posting pada: 04-01-07 00:25


betul itu....

semua tu adalah prapaganda org kafir....

mereka ingin menghapuskan muda mudi kita dengan enam 'S' iaitu:

1~skrin(TV, wayang dan sewaktu dengan nya..)
2~song(rasa-rasa semua taukan)
3~sex(ini pun dah tak payah cerita)
4~sport(sukan)
5~smoke(rokok)
6~ ..........(yang in saya sudah lupa. kalau ada sesiapa yang ingat tolong lahsaye yang kealpaan ini..)

Bookmark and Share

    


  Member Information For org_berselimut99Profil   Hantar PM kepada org_berselimut99   Quote dan BalasQuote

eme86
WARGA SETIA
Menyertai: 13.07.2005
Ahli No: 17258
Posting: 2026
Dari: Temerloh, Pahang.

Kelantan   avatar


posticon Posting pada: 04-01-07 00:37


:roll: budak-budak zaman sekarang dah terlalu mewah...zaman saya dulu,handset pun tak kenal.....sebab itu banyak perkara2 yang tak bermoral terjadi di kalangan pelajar sekolah....

:roll: tapi semua nya bergantung pada diri sendiri......


-----------------
Sungguh sukar perjalanan menuju MU, jadikanlah aku orang-orang yang bersyukur dan hampir dengan MU...


Bookmark and Share

    


  Member Information For eme86Profil   Hantar PM kepada eme86   Quote dan BalasQuote

nisaulfadhilah
Warga 4 Bintang
Menyertai: 22.10.2006
Ahli No: 27084
Posting: 207
Dari: irbid

jordan  


posticon Posting pada: 04-01-07 01:12


bergantung kepada diri sendiri bagaimana mahu menggunakan kelebihan ni..
kalau bijak dalam merancang strategi dan memanfaatkan sesuatu..
insyaallah..kejayaan menunggu di hadapan..

Bookmark and Share

    


  Member Information For nisaulfadhilahProfil   Hantar PM kepada nisaulfadhilah   Quote dan BalasQuote

Meow

Menyertai: 09.12.2004
Ahli No: 12964
Posting: 2700
Dari: Serambi Madinah : Negeri Matahari Terbenam

Kedah   avatar


posticon Posting pada: 07-01-07 20:15


Bukan masalah gadget yang menjadikan kita lalai dan leka, tapi diri sendiri.. berapa ramai yang ada handphone canggih diluar sana yang berjaya dalam pelajaran... dari satu sudut memang betul apa yang dikatakan... tapi bila kita renung balik zaman tidak ada telefon bimbit lagi dulu-dulu, berapa ramai yang dapat A1? Tepuk dada tanya iman.. manusia ini kalau ada gadget dia suka salah gunakan, kalau tak ada gadget dia cari benda lain pulak untuk salah guna...


-----------------
~Yang Bodoh Akan Berdiam Diri, Tetapi Yang Paling Bodoh Akan Bercakap Sesuatu Yang Dia Sebenarnya Bodoh~


Bookmark and Share

    


  Member Information For MeowProfil   Hantar PM kepada Meow   Pergi ke Meow's Website   Quote dan BalasQuote

abah-we-ma
Warga 3 Bintang
Menyertai: 21.09.2006
Ahli No: 26484
Posting: 108
Dari: kelantan

Kelantan  


posticon Posting pada: 08-01-07 19:45


..memang betul tu.tapi sebenarnya henfon tu ada baik dan buruk nya.........
kalau kita pandai handle tak jadi masalah......
itu atas diri masing-masing lah..kalau pandai guna henfon tu ada kebaikannya........
tapi depend lah......

Bookmark and Share

    


  Member Information For abah-we-maProfil   Hantar PM kepada abah-we-ma   Quote dan BalasQuote

palapesutm
Warga 2 Bintang
Menyertai: 23.12.2006
Ahli No: 27852
Posting: 59
Dari: skudai, johor

PulauPinang   avatar


posticon Posting pada: 08-01-07 21:25


ana nak komen sikit. bagi ana, antara device2 lain yang ana ada, henset lah ana rasa paling penting sebab boleh dapat info terkini dari kawan-kawan dengan mudah, senang, cepat, tak payah bazir tenaga pergi sampai ke bilik.. just sms saja.. jimat tenaga, jimat minyak motor.. bila dah tak ada kredit, alamak, rasa macam dah patah sebelah kaki da.. ni just dari sudut nurani ana saja, taktaula antum semua bagaimana pula.. :)

Bookmark and Share

    


  Member Information For palapesutmProfil   Hantar PM kepada palapesutm   Pergi ke palapesutm's Website   Quote dan BalasQuote

pharmaton
Warga 3 Bintang
Menyertai: 28.12.2005
Ahli No: 21480
Posting: 118
Dari: Kuantan

Pahang  


posticon Posting pada: 08-01-07 21:40


budak sekolah tak perlulah ber handphone2 ni. concerntrate dulu dengan pelajaran.

Bookmark and Share

    


  Member Information For pharmatonProfil   Hantar PM kepada pharmaton   Quote dan BalasQuote

bintubahariyah
Warga 4 Bintang
Menyertai: 19.08.2006
Ahli No: 25924
Posting: 242
Dari: usm

malaysia   avatar


posticon Posting pada: 09-01-07 00:47


utamakan apa yang lebih utama...

gunakan sesuatu yang perlu setakat keperluan...

adakah budak sekolah perlu pakai handset???????

jawab saya: TAK PERLU

tapi saya sekarang memang perlu.

atas banyak keperluan...

insyaAllah, moga tak disalahgunakan kemudahan yang Allah bagi tu...

Bookmark and Share

    


  Member Information For bintubahariyahProfil   Hantar PM kepada bintubahariyah   Pergi ke bintubahariyah's Website   Quote dan BalasQuote

Ustadz
WARGA SETIA
Menyertai: 30.06.2006
Ahli No: 25025
Posting: 774
Dari: Kandang Kambing

Selangor   avatar


posticon Posting pada: 09-01-07 09:05


salam..
ana sebenarnya tak faham mengapa peraturan sekolah sekarang terlalu mudah dan terlalu longgar..masa ana jadi pengawas dulu,kami terpaksa bertungkus lumus untuk memastikan peraturan sekolah terlaksana dengan sebaik-baiknya..tapi sekarang seolah-olah pengawas dan peraturan sekolah dan tak seiring..jangan menyalahgunakan kemudahan yang ada,gunakan jika perlu sahaja dan bukan sehingga mendatangkan riya'dan menjadi satu trend..pada ana bergantung pada cara penggunaan dan bukannya menjadi asbab yang melalaikan....

Bookmark and Share

    


  Member Information For UstadzProfil   Hantar PM kepada Ustadz   Pergi ke Ustadz's Website   Quote dan BalasQuote

saussan_saffanah
Warga 5 Bintang
Menyertai: 15.08.2006
Ahli No: 25827
Posting: 353
Dari: sumwhere~

Johor   avatar


posticon Posting pada: 09-01-07 18:11


sbnanye....kalau dah duduk ipt pun, kena avoid hp
hm....lagipun semua ni terpulang kepada diri sendiri dalam mengruskan masa agaknya....

Bookmark and Share

    


  Member Information For saussan_saffanahProfil   Hantar PM kepada saussan_saffanah   Quote dan BalasQuote

hanisahani
Warga 4 Bintang
Menyertai: 23.02.2006
Ahli No: 22928
Posting: 203
Dari: negeri aman damai

malaysia   avatar


posticon Posting pada: 11-01-07 11:06


salam,,betul tu,,,ana dulu masa time exam,,memang tak bawa hp,tapi bila kawan hantar maklumat baru pasal exam ana lambat dapat lah =) exam seterusnya ana bawa hp,tapi silent all the time,,tak boleh concntrate kalau hp asyik bunyi,,
sekarang ni xstudent ana selalu mesej tanya khabar 2 hari sekali,,mana tahan kan,,bukan tak nak layan layan tapi tak suka xstudent ana habis kredit tnapa tujuan,,kadang-kadang an tak balas mesej mereka,,macam tak baik saja kan..tapi bila mereka tanya soalan bkaitan pelajaran atau ilmu ana akan balas scpat yang mungkin,,
ok ke tak ok ek (^.^)

Bookmark and Share

    


  Member Information For hanisahaniProfil   Hantar PM kepada hanisahani   Quote dan BalasQuote

serikandiIllahi
Warga Rasmi
Menyertai: 27.12.2006
Ahli No: 27903
Posting: 10
Dari: ..:Bumi ALLAH:..

Selangor  


posticon Posting pada: 11-01-07 15:40


assalamualaikum

tel. bimbit bukan faktor keggln tapi individu yu sendiri
time sekolah saya tak pakai
bagi pada adik senang nak tau keadaan dia


-----------------
..:Muslimah Harapan, Puteri Mithali, Serikandi Illahi, Mujahidah Solehah:..


Bookmark and Share

    


  Member Information For serikandiIllahiProfil   Hantar PM kepada serikandiIllahi   Quote dan BalasQuote

hudahasnan
WARGA SETIA
Menyertai: 10.01.2005
Ahli No: 13639
Posting: 1202
Dari: darul iman

Terengganu  


posticon Posting pada: 11-01-07 18:41


hakikatnya budak-budak sekarang (dalam konteks ni budak-budak sekolah) dah diajar&dimanjakn dengan kemewahan yang tentunya berbeza dengan cara hidup kita dlu2...

sekarang, dah tak hairan tengok mereka masing bertelefon bimbit...ada yang lebih canggih dr parents+org dewasa dll...mereka lebih demanding actly...

yang sedihnya kalau golongan ni taklah seberapa dalam akademiknya...

syg2...

sebagai saranan, apa yang perlu dpertimbangkn oleh parents ialah nilai kembali segala "kemanjaan" yang dilimpahkn pada anak2...bukan menghalang mereka yang berkemampuan tapi fikir2knlah keperluan sebenar anak2 bukannya pada kehendak hawa nafsu semata-mata...nafsu takkan berasa puas atas segalanya.itulah fitrah manusia.

wallahua'lam..
:roll:


-----------------
Ukhwah yang terbina persis untaian tasbih.Ada awal, tiada penghujung.Dibuat untuk mengingatiNya.Dicantum kerana cintaNya…


Bookmark and Share

    


  Member Information For hudahasnanProfil   Hantar PM kepada hudahasnan   Quote dan BalasQuote

jejakaislam
Warga 4 Bintang
Menyertai: 08.05.2004
Ahli No: 8875
Posting: 167
Dari: gombak

Selangor  


posticon Posting pada: 11-01-07 19:48


ok kita balik semula pada asal enggunaan telefon bimbit.ai adalah salah satu sumber telekomukasi dari satu tempt ke tempat yang lain.Ia telah di ubah suai dengan lebih banyak kegunaan agar lebih menarik. asal nya adalah untuyk berhubung dengan senang...

tapi kalau dah pelajr sekolah dibenarkan membawa hp ke sekolah...apa gamak nya...tak belajar lah..masa tak di kuatkuasa lagipun dah bnyak yang gagal. apatah lagi dikuat kuasakan.

ana setuju dengan penghantar artikel

Bookmark and Share

    


  Member Information For jejakaislamProfil   Hantar PM kepada jejakaislam   Quote dan BalasQuote

wee
Warga 1 Bintang
Menyertai: 25.12.2006
Ahli No: 27872
Posting: 33

Kelantan  


posticon Posting pada: 11-01-07 22:56


;-) Sebenarnya hp ni ada baiknya, hp ni sebenarnya tak elok digunakan oleh pelajar, ini menyebabkan kosenterasi semasa belajar tidak di tumpu dengan baik. sikit-sikit mesej.....

:-D tu pendapat saya lah........ :-) :-D

Bookmark and Share

    


  Member Information For weeProfil   Hantar PM kepada wee   Quote dan BalasQuote

aishgurlz
Warga 3 Bintang
Menyertai: 10.02.2007
Ahli No: 28659
Posting: 99
Dari: skudai

Perak   avatar


posticon Posting pada: 10-02-07 02:19


salam..pada pamdangan ana.telefon bimbit bukan sebab utama kita gagal dalam pelajaran...jika ada kesungguhan,InsyaAllah boleh berjaya.Sedangkan orang yang tak ada telefon bimbit pun boleh kecundang dalam pelajaran...

Bookmark and Share

    


  Member Information For aishgurlzProfil   Hantar PM kepada aishgurlz   Quote dan BalasQuote

attuffah_humairah
Warga 4 Bintang
Menyertai: 14.04.2006
Ahli No: 24196
Posting: 217
Dari: Johor

Johor   avatar


posticon Posting pada: 10-02-07 06:10


totally agree.tinggalkan hp...budak-budak ni lain kesnye...melayan perasaan...name pun budak-budak bagi hp mainan sajalah...hehe!

Bookmark and Share

    


  Member Information For attuffah_humairahProfil   Hantar PM kepada attuffah_humairah   Quote dan BalasQuote

ibn_wanza
Warga 4 Bintang
Menyertai: 29.10.2005
Ahli No: 20172
Posting: 295
Dari: kelantan + terengganu

malaysia  


posticon Posting pada: 10-02-07 11:02


satu sudut memang lah hp melalaikan, banyak -ve nya..tapi kalau bijak menggunakannya, result boleh dapat lebih cemerlang...

Bookmark and Share

    


  Member Information For ibn_wanzaProfil   Hantar PM kepada ibn_wanza   Quote dan BalasQuote

rifhan
Warga 3 Bintang
Menyertai: 16.03.2005
Ahli No: 15169
Posting: 92
Dari: selangor

Selangor   avatar


posticon Posting pada: 10-02-07 13:01


henfon ni,walaupun ada keburukannya,ada jugak kebaikannya.. terpulang pada individu tu sendiri..

Bookmark and Share

    


  Member Information For rifhanProfil   Hantar PM kepada rifhan   Quote dan BalasQuote

adibahazrah
Warga 4 Bintang
Menyertai: 13.10.2006
Ahli No: 26948
Posting: 167
Dari: selangor

Selangor  


posticon Posting pada: 11-02-07 13:24


:-P :-D

Bookmark and Share

    


  Member Information For adibahazrahProfil   Hantar PM kepada adibahazrah   Quote dan BalasQuote

annisaa_isti
Warga 1 Bintang
Menyertai: 12.02.2007
Ahli No: 28690
Posting: 34
Dari: akademi pengajian islam universiti malaya,nilam puri,kelate

malaysia  


posticon Posting pada: 12-02-07 18:24


hmm..
betul juga itu..
knkdg student ini lalai sebab hp..
bukan student sekolah juga..
bebudak ipt pun same..
rasanya lagi dahsyat..
pkol2-3 pagi pun mash dengan hp..
apa nak kata.. :roll:


-----------------
ukhwah itu indah...


Bookmark and Share

    


  Member Information For annisaa_istiProfil   Hantar PM kepada annisaa_isti   Quote dan BalasQuote

yanokage
Warga 4 Bintang
Menyertai: 06.12.2005
Ahli No: 20839
Posting: 275
Dari: SMK (A) Al-Irshad

PulauPinang  


posticon Posting pada: 26-02-07 16:56


ehm ...
saya sekarang dah form 4 ...
upsr dengan pmr pun boleh score straight A ...
tak pernah pun ada henset sendiri ...
kadang-kadang tu memang terasa cemburu tengok kawan-kawan tayang henset canggih2 ...
berSMS dengan awek sana-sini ...
sampai satu hari terasa nak beli dengan duit yang saya kumpul selama ni ...
tapi saya buat beli benda lain yang lagi berfaedah (makan, buku ...})
henset saya pun share dengan abang saya saja ..
bila abang d asrama, saya lah guna ....
tapi sekadar tanya kerja sekolah dengan kawn2 ...
nak contact dengan ibu bapa masa pergi jalan-jalan shopping complex/mana-mana ...
tak berani buat lebih daripada itu ....
bila fikir, rasa ketinggalan zaman pulak sebab saya rasa saya seorang saja yang tak ada henset ...
tapi sebenarnya ramai lagi anak orang-orang susah yang tak ada henset ...
sebab tu saya lebih rela ayah saya belikan PSP daripada henset canggih...
memang buang masa ...
dulu sebelum kerajaan belum haramkan henset di sekolah ..
kawan-kawan asyik main game saja time cikgu tak ada ...
kadang-kadang sampai bukak benda lucah pun ada ...
saya cakap kat diri saya ..
tunggu lah bila dah ada kerja nanti baru beli henset ...
lagipun nak beli prepaid tu kawan-kawan sanggup tak makan semata2 nak beli benda tu ..
kan bagus kalau kita kumpul untuk benda yang lebih baik


-----------------
"Whenever there is justice, There is a life" ... HUndred Beast Sentai ! Gaoranger !!
[ Telah diedit oleh: yanokage pada 26-02-07 16:59 ]


Bookmark and Share

    


  Member Information For yanokageProfil   Hantar PM kepada yanokage   Pergi ke yanokage's Website   Quote dan BalasQuote

alliaazam
Warga 4 Bintang
Menyertai: 26.02.2007
Ahli No: 28915
Posting: 159
Dari: Damansara

KualaLumpur   avatar


posticon Posting pada: 26-02-07 18:38


student sekarang dah melampau.dapat duit mara beli henset mahal2 mengalahkan lecturer and bapak i sendiri.lecturer pun ada yang still pakai 3310.entah2 ada yang tak tahu 3310.maklumla dah klasik.memang betul ada yang sanggup tak makan sebab nak topup.zaman mak bapak kita tak ada pun benda canggih manggih ni tapi belajar pah ke luor negeri jugok.
zaman dah berubah.alahai.........

Bookmark and Share

    


  Member Information For alliaazamProfil   Hantar PM kepada alliaazam   Pergi ke alliaazam's Website   Quote dan BalasQuote

Strawberry_Ungu
WARGA SETIA
Menyertai: 13.05.2007
Ahli No: 29927
Posting: 1053
Dari: Johor

Johor  


posticon Posting pada: 17-06-07 23:37


saya rasa, seorang pelajar sekolah TAK PERLU memiliki handset..bukan salah handphone tu..cme budak-budak ni biasanya tak pandai nak membezakan kepentingan pelajaran dan handphone bila dah dapat handphone..handphone cuma akan menambhkan gangguan untuk belajar saja..kecuali yang betul-betul takkan salah guna

Bookmark and Share

    


  Member Information For Strawberry_UnguProfil   Hantar PM kepada Strawberry_Ungu   Pergi ke Strawberry_Ungu's Website   Quote dan BalasQuote

kestari
Warga 3 Bintang
Menyertai: 05.12.2006
Ahli No: 27622
Posting: 90
Dari: e_poh

Perak   avatar


posticon Posting pada: 27-07-07 19:36


Pada 17-06-07 23:37 , Strawberry_Ungu posting:

!!! QUOTE !!!

saya rasa, seorang pelajar sekolah TAK PERLU memiliki handset..bukan salah handphone tu..cme budak-budak ni biasanya tak pandai nak membezakan kepentingan pelajaran dan handphone bila dah dapat handphone..handphone cuma akan menambhkan gangguan untuk belajar saja..kecuali yang betul-betul takkan salah guna


memliki handset tak salah, tapi diri sendiri yang menyalah gunakannya. ia dicipta untuk kemudahan orang ramai. so, nothing wrong with it, kita sendiri kena pandai menggunakannya...


-----------------
$eNyumAn Itu PengUbat LukA di HAtI..


Bookmark and Share

    


  Member Information For kestariProfil   Hantar PM kepada kestari   Pergi ke kestari's Website   Quote dan BalasQuote

maya_sakura
Warga 4 Bintang
Menyertai: 13.06.2006
Ahli No: 24795
Posting: 214
Dari: gombak

Kelantan  


posticon Posting pada: 27-07-07 20:42


handphone adalah suatu keperluan..
tapi kalau salah digunakannya,memang parah...

Bookmark and Share

    


  Member Information For maya_sakuraProfil   Hantar PM kepada maya_sakura   Quote dan BalasQuote

Member Messages

Forum Search & Navigation

 

Log in to check your private messages

Silakan Login atau Mendaftar





  


 

[ Carian Advance ]

Jum ke Forum 




Datacenter Solution oleh Fivio.com Backbone oleh JARING Bukan Status MSCMyPHPNuke Portal System

Disclaimer: Posting dan komen di dalam Portal Komuniti Ukhwah.com ini adalah menjadi hak milik ahli
yang menghantar. Ia tidak menggambarkan keseluruhan Portal Komuniti Ukhwah.com.
Pihak pengurusan tidak bertanggung jawab atas segala perkara berbangkit
dari sebarang posting, interaksi dan komunikasi dari Portal Komuniti Ukhwah.com.


Disclaimer: Portal Komuniti Ukhwah.com tidak menyebelahi atau mewakili mana-mana parti politik
atau sebarang pertubuhan lain. Posting berkaitan politik dan sebarang pertubuhan di dalam laman web ini adalah menjadi
hak milik individu yang menghantar posting. Ia sama-sekali tidak ada
kena-mengena, pembabitan dan gambaran sebenar pihak pengurusan Portal Komuniti Ukhwah.com

Portal Ukhwah
© Hakcipta 2003 oleh Ukhwah.com
Tarikh Mula: 14 Mei 2003, 12 Rabi'ul Awal 1424H (Maulidur Rasul)
Made in: Pencala Height, Bandar Sunway dan Damansara Height
Dibina oleh Team Walasri




Loading: 0.123611 saat. Lajunya....