Welcome To Portal Komuniti :: Ukhwah.com

  Create An Account Home  ·  Topik  ·  Statistik  ·  Your Account  ·  Hantar Artikel  ·  Top 10 21-09-2021  

  Login
Nickname

Password

>> Mendaftar <<

  Mutiara Kata
Seekor ikan di tangan lebih berharga dari dua ekor ikan di kolam
-- Kata Bijaksana

  Menu Utama

  Keahlian Ukhwah.com
Terkini: navratan
Hari Ini: 0
Semalam: 0
Jumlah Ahli: 43152

  Sedang Online
Sedang Online:
Tetamu: 41
Ahli: 0
Jumlah: 41




  Yang Masuk Ke Sini
HIKAL: 1 hari, 7 jam, 21 minit yang lalu


Sajak
Topik: Belajar untuk Bercinta


Carian Forum

Moderator: Administrator, kasih_kekasih
Portal Komuniti :: Ukhwah.com Indeks Forum
  »» Sajak
    »» Belajar untuk Bercinta

Please Mendaftar To Post


Oleh Belajar untuk Bercinta

kojez_sensei83
Warga 4 Bintang
Menyertai: 31.12.2005
Ahli No: 21570
Posting: 163
Dari: Kolej MARA Banting

malaysia  


posticon Posting pada: 20-12-06 21:29


Aku mahu belajar bercinta
Mari teman-teman ikut aku ke kelas cinta
Kita belajar bermadah dan berpujangga
Kita selami apa yang tersimpan dalam dada

Aku mahu belajar bercinta
Menikmati keindahan wajah kaum Hawa
Ah..alangkah indahnya
Terbuai dan melayang dalam jiwa

Aku mahu belajar bercinta
Selama ini aku hanya duduk ternganga
Sedang teman-teman sudah berumah tangga
Aku terasa jiwaku masih muda

Aku mahu belajar bercinta
Mari-mari tunjuk ajar pada hamba
Apakah cinta itu bahagia?
Betulkah ia racun dan penawar juga?

Dari mana datangnya cinta?
Dari mata turun ke hati
Dari mana nak belajar cinta?
Tepuk dada tanya diri..



Kalau ditanya iman,jawabnya kembali pada Al-Kitab dan Sunnah
Kalau ditanya pada Aiman,jawabnya "Aiman tak kesah..":p

Bookmark and Share

    


  Member Information For kojez_sensei83Profil   Hantar PM kepada kojez_sensei83   Quote dan BalasQuote

azemi
WARGA SETIA
Menyertai: 16.01.2004
Ahli No: 6494
Posting: 681
Dari: K.pilah Somban

Pahang   avatar


posticon Posting pada: 25-12-06 11:35


Waalikumsalam..

Buat kojez_sensei83


Mari-mari ke kelas cinta
Anak murid ramai tak sudah
Kata murid cinta itu buta
Kata cikgu cinta itu mudah...(ahh sudah, macam mana tu??)

Cikgu kata ada cinta pandang pertama
Anak murid tanya Kalau cinta pandang kedua, ketiga?
Cikgu jawab itu perumpamaan sahaja
habis sebenarnya apa? (ahh makin peninglah gamaknya..)

Cikgu kata Kalau dah suka teruslah kata
Tapi yang penting lihat akhlak dan agama
Cikgu kata lagi jangan pandang sangat rupa dan harta
Kerana semua itu tidak lama

Anak murid angguk-fahami
Keluar mencari cinta dialam realiti
Ingat kata cikgu ada cinta pandang pertama
Itulah cinta Ilahi yang tiada taranya

Pandang pertama ialah cinta Rabbul Jalil
Kalau mendengar kalimahNya, hati dan tubuh bergetar menggigil
Zat Yang Agung pencipta perasaan cinta
Pandulah cinta insan demi cintaNya


Anak murid dah faham cinta
Mencari cintaNya sebelum cinta insan
Kalau gagal mencintaiNya, kau akan gagal juga mencari cinta selainnya
Walaupun kelihatan seolah-olah kau bahagia bersama insan
Hakikatnya kau sengsara dalam perjalanan
Itulah kegagalan cinta selainNya

Tetapi jika cinta pandang pertama
Mencinta Tuhan Yang Maha Kuasa
Pasti kau tidak akan gagal selamanya
Walau kau gagal menggapai cinta insan
Kau masih punya Tuhan,
Dan kau sebenarnya tidak gagal

Cintailah cinta pandang pertama
Mencintai Allah Yang Maha Kuasa
Cinta insan terlalu miskin bahkan boleh berubah
Cintailah Yang Maha Kekal
Kerana cintaNya terlalu kaya bahkan pasti tak sudah


p/s gabungan antara pantun dan sajak..hehe..maaf tak sedap, karangan ad-hoc..moga ada manfaat (khas buat diri penulis sendiri)

Bookmark and Share

    


  Member Information For azemiProfil   Hantar PM kepada azemi   Pergi ke azemi's Website   Quote dan BalasQuote

saifuddin_92
Warga 4 Bintang
Menyertai: 03.08.2006
Ahli No: 25600
Posting: 271
Dari: batu pahat

turkey  


posticon Posting pada: 25-12-06 12:54


tak apa- tak apa

Bookmark and Share

    


  Member Information For saifuddin_92Profil   Hantar PM kepada saifuddin_92   Pergi ke saifuddin_92's Website   Quote dan BalasQuote

cititel
Warga 3 Bintang
Menyertai: 06.01.2006
Ahli No: 21725
Posting: 150

saudiarabia   avatar


posticon Posting pada: 25-12-06 13:04


seronok jugak.... sekadar untuk hiburkan hati....

Bookmark and Share

    


  Member Information For cititelProfil   Hantar PM kepada cititel   Quote dan BalasQuote

bintubahariyah
Warga 4 Bintang
Menyertai: 19.08.2006
Ahli No: 25924
Posting: 242
Dari: usm

malaysia   avatar


posticon Posting pada: 25-12-06 13:28


okla..

Bookmark and Share

    


  Member Information For bintubahariyahProfil   Hantar PM kepada bintubahariyah   Pergi ke bintubahariyah's Website   Quote dan BalasQuote

nur_2110
Warga 4 Bintang
Menyertai: 10.09.2005
Ahli No: 18853
Posting: 187
Dari: infront of my 2313NLCi

Melaka  


posticon Posting pada: 25-12-06 13:36


=)bila baca pantun yang berunsur teladan dan kelakar macam ni teringat pula masa zaman sekolah dulu...kami dulu kat sekolah suka cipta pantun kelakar begini tapi penuh nasihat...

Bookmark and Share

    


  Member Information For nur_2110Profil   Hantar PM kepada nur_2110   Quote dan BalasQuote

syahidatul
-WARGA AMAT SETIA-
Menyertai: 07.11.2004
Ahli No: 12341
Posting: 3781
Dari: Petaling Jaya

Selangor   avatar


posticon Posting pada: 25-12-06 13:43


ada tak buku teks cinta? hohohoh.

agaknya murid yang ke kelas cinta ni dan ada pengalaman bercinta lebih mudah untuk jawab soalan subjek cinta ni tak. hhehe.

Bookmark and Share

    


  Member Information For syahidatulProfil   Hantar PM kepada syahidatul   Pergi ke syahidatul's Website   Quote dan BalasQuote

Daeng_Jati
-WARGA AMAT SETIA-
Menyertai: 17.02.2004
Ahli No: 7336
Posting: 9704
Dari: UKM, Bangi

brunei   avatar


posticon Posting pada: 25-12-06 13:47


Hati-hati bermain cinta..
Silap langkah hidup merana

Lagipun kalau kail panjang sejengkal lautan dalam jangan di duga..

Bookmark and Share

    


  Member Information For Daeng_JatiProfil   Hantar PM kepada Daeng_Jati   Quote dan BalasQuote

mawarnanmerah
Warga 3 Bintang
Menyertai: 09.12.2006
Ahli No: 27678
Posting: 78
Dari: Terengganu

Terengganu   avatar


posticon Posting pada: 25-12-06 18:14


ada jugak ek kelas cinta? ada kosong lagi tak kelas tu? nak masuk seorang boleh? nak belajar cinta juga lah. hehehe

Bookmark and Share

    


  Member Information For mawarnanmerahProfil   Hantar PM kepada mawarnanmerah   Quote dan BalasQuote

mohdnurhakimin
WARGA SETIA
Menyertai: 28.03.2005
Ahli No: 15370
Posting: 984
Dari: toulouse

france  


posticon Posting pada: 25-12-06 20:17


Erm, agak2 kena denda tak kalau ponteng kelas?

Bookmark and Share

    


  Member Information For mohdnurhakiminProfil   Hantar PM kepada mohdnurhakimin   Quote dan BalasQuote

annamuslimah
Warga 3 Bintang
Menyertai: 15.06.2003
Ahli No: 1423
Posting: 149
Dari: Kuantan

Pahang  


posticon Posting pada: 25-12-06 21:06


eh2 ada kelas cinta? nak tumpang sekaki boleh? agak2nya cikgu kelas cinta ni pandai sangat ke bab2 cinta? bukan apa...ana pun cikgu juga tapi tak pandai lah nak mengajar bab2 cinta ni hehe

Bookmark and Share

    


  Member Information For annamuslimahProfil   Hantar PM kepada annamuslimah   Quote dan BalasQuote

qudwah
WARGA SETIA
Menyertai: 12.09.2005
Ahli No: 18903
Posting: 1899
Dari: TERENGGANU

Terengganu   avatar


posticon Posting pada: 25-12-06 21:43


macam-macam...hehe :)

Bookmark and Share

    


  Member Information For qudwahProfil   Hantar PM kepada qudwah   Quote dan BalasQuote

azrina_zainal
Warga 4 Bintang
Menyertai: 18.10.2006
Ahli No: 27023
Posting: 189
Dari: malaysia

malaysia   avatar


posticon Posting pada: 25-12-06 21:48


hah? ada kelas cinta?

Bookmark and Share

    


  Member Information For azrina_zainalProfil   Hantar PM kepada azrina_zainal   Quote dan BalasQuote

insyirah_hr
WARGA SETIA
Menyertai: 08.08.2006
Ahli No: 25700
Posting: 1249
Dari: Kedah

Kedah   avatar


posticon Posting pada: 06-01-07 09:38


kalau ada kelas cinta alamatnya memang penuh kelas....bukan setakat penuh tapi tak cakap

Bookmark and Share

    


  Member Information For insyirah_hrProfil   Hantar PM kepada insyirah_hr   Pergi ke insyirah_hr's Website   Quote dan BalasQuote

hilwi
Warga 3 Bintang
Menyertai: 27.09.2004
Ahli No: 11432
Posting: 87
Dari: kedah

Kedah   avatar


posticon Posting pada: 06-01-07 10:10


kitorang kat uia ada class parenting...
ni sebagai persediaan untuk ke alam baru lah...alam rumah tangga....
hm,,,memang dapat sambutan...
dalam kelas ni, kitorang discuss macam-macam....
tentang alam percintaan pun ada juga...tu sebagai panduan untuk org yang bercinta lah....
segalanya untuk kebaikan.....
bercinta tu boleh...tapi ada batasnya.....
cinta tukan fitrah...tak ada sp boleh lari darinya....

Bookmark and Share

    


  Member Information For hilwiProfil   Hantar PM kepada hilwi   Quote dan BalasQuote

hilwi
Warga 3 Bintang
Menyertai: 27.09.2004
Ahli No: 11432
Posting: 87
Dari: kedah

Kedah   avatar


posticon Posting pada: 06-01-07 10:10


kitorang kat uia ada class parenting...
ni sebagai persediaan untuk ke alam baru lah...alam rumah tangga....
hm,,,memang dapat sambutan...
dalam kelas ni, kitorang discuss macam-macam....
tentang alam percintaan pun ada juga...tu sebagai panduan untuk org yang bercinta lah....
segalanya untuk kebaikan.....
bercinta tu boleh...tapi ada batasnya.....
cinta tukan fitrah...tak ada sp boleh lari darinya....

Bookmark and Share

    


  Member Information For hilwiProfil   Hantar PM kepada hilwi   Quote dan BalasQuote

maya_sakura
Warga 4 Bintang
Menyertai: 13.06.2006
Ahli No: 24795
Posting: 214
Dari: gombak

Kelantan  


posticon Posting pada: 06-01-07 10:22


bila dah sampai seru...tak payah nak belajar..tau sendiri..

........................

CINTA ITU SUATU ANUGERAH, PELIHARALAH IA dengan SEBAIKNYA...

Bookmark and Share

    


  Member Information For maya_sakuraProfil   Hantar PM kepada maya_sakura   Quote dan BalasQuote

saussan_saffanah
Warga 5 Bintang
Menyertai: 15.08.2006
Ahli No: 25827
Posting: 353
Dari: sumwhere~

Johor   avatar


posticon Posting pada: 09-01-07 17:49


saffa harap...saffa boleh bercinta selepas kahwin
mesti lebih mengecap nikmat cinta, kan?

Bookmark and Share

    


  Member Information For saussan_saffanahProfil   Hantar PM kepada saussan_saffanah   Quote dan BalasQuote

muhamad_azrul86
WARGA SETIA
Menyertai: 02.08.2006
Ahli No: 25571
Posting: 611
Dari: KoTa TiNggi BaNDaR Ada SejaRaH

Johor   avatar


posticon Posting pada: 10-01-07 19:11


1-CINTA kepada ALLAH
2-CINTA kepada RASUL
3-CINTA kepada IBUBAPA
4-CINTA kepada SAUDARA
5-CINTA kepada MASYARAKAT
6-CINTA kepada NEGARA

Bookmark and Share

    


  Member Information For muhamad_azrul86Profil   Hantar PM kepada muhamad_azrul86   Pergi ke muhamad_azrul86's Website   Quote dan BalasQuote

saussan_saffanah
Warga 5 Bintang
Menyertai: 15.08.2006
Ahli No: 25827
Posting: 353
Dari: sumwhere~

Johor   avatar


posticon Posting pada: 10-01-07 21:14


bila hati sudah bersedia, Allah akan mengutus seseorang untuk kita...
tambahkanlah iman di dada dulu, tingkatkan ketaqwaaan

Bookmark and Share

    


  Member Information For saussan_saffanahProfil   Hantar PM kepada saussan_saffanah   Quote dan BalasQuote

insyirah_hr
WARGA SETIA
Menyertai: 08.08.2006
Ahli No: 25700
Posting: 1249
Dari: Kedah

Kedah   avatar


posticon Posting pada: 11-01-07 00:43


Pada 09-01-07 17:49 , saussan_saffanah posting:

!!! QUOTE !!!

saffa harap...saffa boleh bercinta selepas kahwin
mesti lebih mengecap nikmat cinta, kan?


setuju dengan saffa....

Bookmark and Share

    


  Member Information For insyirah_hrProfil   Hantar PM kepada insyirah_hr   Pergi ke insyirah_hr's Website   Quote dan BalasQuote

umi_iium
Warga 3 Bintang
Menyertai: 08.11.2006
Ahli No: 27261
Posting: 133
Dari: pulau pinang

PulauPinang  


posticon Posting pada: 11-01-07 01:29


"hakikatnya Allah adalah yang terbaik untuk dicintai..kerana bila kau dapat cintanya maka telah kau miliki segala2nya"

Bookmark and Share

    


  Member Information For umi_iiumProfil   Hantar PM kepada umi_iium   Quote dan BalasQuote

yus_haniey
Warga Rasmi
Menyertai: 31.01.2007
Ahli No: 28483
Posting: 18
Dari: depan komputer

Terengganu  


posticon Posting pada: 02-02-07 18:02


Pada 11-01-07 01:29 , umi_iium posting:

!!! QUOTE !!!

"hakikatnya Allah adalah yang terbaik untuk dicintai..kerana bila kau dapat cintanya maka telah kau miliki segala2nya"
;-)

Bookmark and Share

    


  Member Information For yus_hanieyProfil   Hantar PM kepada yus_haniey   Quote dan BalasQuote

syemarly

Menyertai: 06.08.2004
Ahli No: 10520
Posting: 3181
Dari: PINGGIRAN WILAYAH

usa   avatar


posticon Posting pada: 08-04-07 16:35


ooorrr...kursus kawin ek...???

Bookmark and Share

    


  Member Information For syemarlyProfil   Hantar PM kepada syemarly   Quote dan BalasQuote

Member Messages

Forum Search & Navigation

 

Log in to check your private messages

Silakan Login atau Mendaftar





  


 

[ Carian Advance ]

Jum ke Forum 




Datacenter Solution oleh Fivio.com Backbone oleh JARING Bukan Status MSCMyPHPNuke Portal System

Disclaimer: Posting dan komen di dalam Portal Komuniti Ukhwah.com ini adalah menjadi hak milik ahli
yang menghantar. Ia tidak menggambarkan keseluruhan Portal Komuniti Ukhwah.com.
Pihak pengurusan tidak bertanggung jawab atas segala perkara berbangkit
dari sebarang posting, interaksi dan komunikasi dari Portal Komuniti Ukhwah.com.


Disclaimer: Portal Komuniti Ukhwah.com tidak menyebelahi atau mewakili mana-mana parti politik
atau sebarang pertubuhan lain. Posting berkaitan politik dan sebarang pertubuhan di dalam laman web ini adalah menjadi
hak milik individu yang menghantar posting. Ia sama-sekali tidak ada
kena-mengena, pembabitan dan gambaran sebenar pihak pengurusan Portal Komuniti Ukhwah.com

Portal Ukhwah
Hakcipta 2003 oleh Ukhwah.com
Tarikh Mula: 14 Mei 2003, 12 Rabi'ul Awal 1424H (Maulidur Rasul)
Made in: Pencala Height, Bandar Sunway dan Damansara Height
Dibina oleh Team Walasri




Loading: 0.106468 saat. Lajunya....