Array
Welcome To Portal Komuniti :: Ukhwah.com

  Create An Account Home  ·  Topik  ·  Statistik  ·  Your Account  ·  Hantar Artikel  ·  Top 10 29-05-2024  

  Login
Nickname

Password

>> Mendaftar <<

  Mutiara Kata
Dua perkara yang tidak boleh dielak dalam hidup kita ialah "inflasi" dan "mati"
-- Seminar "Creating Wealth"

  Menu Utama

  Keahlian Ukhwah.com
Terkini: navratan
Hari Ini: 0
Semalam: 0
Jumlah Ahli: 43152

  Sedang Online
Sedang Online:
Tetamu: 118
Ahli: 0
Jumlah: 118




  Yang Masuk Ke Sini
nasiruddin: 34 hari yang lalu
Kang: 53 hari yang lalu
lidah-penghunus: 55 hari yang lalu
muslimin23: 63 hari yang lalu


Bincang Agama
Topik: MINTA PENDAPAT TENTANG IMEJ


Carian Forum

Moderator: ibnu_musa, Administrator, ABg_IMaM
Portal Komuniti :: Ukhwah.com Indeks Forum
  »» Bincang Agama
    »» MINTA PENDAPAT TENTANG IMEJ

Please Mendaftar To Post


Oleh MINTA PENDAPAT TENTANG IMEJ

ryan_86
Warga 1 Bintang
Menyertai: 04.12.2006
Ahli No: 27615
Posting: 31
Dari: syria

syria   avatar


posticon Posting pada: 20-12-06 21:31


assalamualaikm

pendapat ana baik anti kekalkan cara pemakaian yang sekarang. mungkin inilah peluang anti untuk berdakwah melalui cara pemakaian dan tingkah laku anti sebagai seorang penganut Islam.

jika itu yang menjadi imej anti selama ini, mengapa perlu diubah?? Banyakkan doa agar sentiasa diberi kekuatan....

Just Be YOURSELFF!!!!

tepuk dada, tanya IMAN!!!

Bookmark and Share

    


  Member Information For ryan_86Profil   Hantar PM kepada ryan_86   Quote dan BalasQuote

jubah_hijau
WARGA SETIA
Menyertai: 30.06.2006
Ahli No: 25035
Posting: 514
Dari: UTM SKUDAI

Selangor   avatar


posticon Posting pada: 20-12-06 21:59


assalamualaikum....

better...anti ikut saja tudung labuh...kena banyak doa untuk pkukuhkan hati.....

Bookmark and Share

    


  Member Information For jubah_hijauProfil   Hantar PM kepada jubah_hijau   Quote dan BalasQuote

ad-din
WARGA SETIA
Menyertai: 19.09.2005
Ahli No: 19148
Posting: 648
Dari: terengganu-

Johor   avatar


posticon Posting pada: 20-12-06 21:59


imej tetap kena kekal kan.. tudung kan wajib..jangan disebabkan keadaan setempat menyebabkan enti kena tinggalkan hukum islam.. mana lah tau kot2 boleh berdakwah dan menarik minat pelajar2 untuk mendalami islam.. tapi tak boleh tukar sekolah lain ke.

Bookmark and Share

    


  Member Information For ad-dinProfil   Hantar PM kepada ad-din   Quote dan BalasQuote

fauziana
Warga 3 Bintang
Menyertai: 17.07.2004
Ahli No: 10117
Posting: 103
Dari: Kuala terengganu

malaysia   avatar


posticon Posting pada: 20-12-06 22:25


assalamualaikum..

better keklkn tdung lbuh tu.kuatkan hati,pndrian dan teguhkn iman.insyaAllah Allah bersama2 org yang benar.yang penting ikhlaskn hati memberi ilmu.tahniah kerana akan bergelar sorng guru walaupun baru praktikal.satu bidang yang amat m'cabar and sangat mulia.

saya doakan awak berjaya mengharunginya...ameen..

Bookmark and Share

    


  Member Information For fauzianaProfil   Hantar PM kepada fauziana   Quote dan BalasQuote

tulipsolehah
Warga 4 Bintang
Menyertai: 27.07.2004
Ahli No: 10336
Posting: 223
Dari: Bumi Johore

Kedah   avatar


posticon Posting pada: 20-12-06 23:33


kekalkan.

Bookmark and Share

    


  Member Information For tulipsolehahProfil   Hantar PM kepada tulipsolehah   Quote dan BalasQuote

fizah_862000
WARGA SETIA
Menyertai: 07.08.2004
Ahli No: 10528
Posting: 844
Dari: seremban

NegeriSembilan  


posticon Posting pada: 21-12-06 01:23


kekalkan. =) semoga tabah mengharunginya.

Bookmark and Share

    


  Member Information For fizah_862000Profil   Hantar PM kepada fizah_862000   Pergi ke fizah_862000's Website   Quote dan BalasQuote

umi_iium
Warga 3 Bintang
Menyertai: 08.11.2006
Ahli No: 27261
Posting: 133
Dari: pulau pinang

PulauPinang  


posticon Posting pada: 21-12-06 02:12


alaiki..
pendapat ana kekalkan imej sekarang..betulkan niat tetapkan hati...
insya Allah...Innallaha ma'assobiriin..

Bookmark and Share

    


  Member Information For umi_iiumProfil   Hantar PM kepada umi_iium   Quote dan BalasQuote

Vitamin_Hati
WARGA SETIA
Menyertai: 28.02.2006
Ahli No: 23062
Posting: 656
Dari: UK

uk  


posticon Posting pada: 21-12-06 02:15


assalamualaikum wbt...kenapa nak takut???jangan takut andai dirimu beriman.....martabatkan imej Islam...dimana bumi dipijak...disitu iman dan akhlak dijunjung...
wallahu'alam...

Bookmark and Share

    


  Member Information For Vitamin_HatiProfil   Hantar PM kepada Vitamin_Hati   Quote dan BalasQuote

Ustadz
WARGA SETIA
Menyertai: 30.06.2006
Ahli No: 25025
Posting: 774
Dari: Kandang Kambing

Selangor   avatar


posticon Posting pada: 21-12-06 08:58


salam..
tak ada apa yang perlu diubah,jangan terlalu terkesan dengan suasana..walaupun sekolah methodist sekalipun anti kena pertahankan kesucian agama islam...kecuali darurat..jazakallah

Bookmark and Share

    


  Member Information For UstadzProfil   Hantar PM kepada Ustadz   Pergi ke Ustadz's Website   Quote dan BalasQuote

Ustadz
WARGA SETIA
Menyertai: 30.06.2006
Ahli No: 25025
Posting: 774
Dari: Kandang Kambing

Selangor   avatar


posticon Posting pada: 21-12-06 09:02


semoga Allah pelihara iman anti dan diberi kekuatan untuk amal agama..amin

Bookmark and Share

    


  Member Information For UstadzProfil   Hantar PM kepada Ustadz   Pergi ke Ustadz's Website   Quote dan BalasQuote

Daeng_Jati
-WARGA AMAT SETIA-
Menyertai: 17.02.2004
Ahli No: 7336
Posting: 9704
Dari: UKM, Bangi

brunei   avatar


posticon Posting pada: 21-12-06 09:19


Saya dulu sek. methodist ACS sitiawan...teman nengok ustazah tempat teman pakai tudung labuh ok saja

Bookmark and Share

    


  Member Information For Daeng_JatiProfil   Hantar PM kepada Daeng_Jati   Quote dan BalasQuote

cipoi
Warga 4 Bintang
Menyertai: 23.05.2006
Ahli No: 24504
Posting: 242
Dari: seremban

NegeriSembilan   avatar


posticon Posting pada: 21-12-06 10:15


kekalkan dengan imej bertudung labuh.

Bookmark and Share

    


  Member Information For cipoiProfil   Hantar PM kepada cipoi   Pergi ke cipoi's Website   Quote dan BalasQuote

qudwah_mardihah
Warga 4 Bintang
Menyertai: 17.03.2004
Ahli No: 8029
Posting: 263
Dari: Malaysia

KualaLumpur   avatar


posticon Posting pada: 21-12-06 10:44


:) mana-mana kita adalah sama. InsyaAllah, mungkin bila bertudung labuh, nanti pelajar2 dan guru2 akan tertarik dengan anti.Usah merubahkan diri kerana anti bekerja bukan sebagai jurutera atau kerja yang perlu untuk berseluar...tetapi profesyen perguruan, memang tak kisah dengan tudung labuh ni.Keyakinan tu penting...kan ke ramai guru2 yang bertudung labuh?
Salam takbir...

Bookmark and Share

    


  Member Information For qudwah_mardihahProfil   Hantar PM kepada qudwah_mardihah   Pergi ke qudwah_mardihah's Website   Quote dan BalasQuote

budak_melaka
WARGA SETIA
Menyertai: 21.02.2005
Ahli No: 14578
Posting: 450
Dari: melaka

Melaka  


posticon Posting pada: 21-12-06 11:22


Pada 20-12-06 18:28 , hikarusweet posting:

!!! QUOTE !!!

Assalammualaikum...
Di sini saya ingin pendapat dari rakan sekalian
Saya bertudung labuh.
Awal tahun hadapan saya akan menjalani praktikal di Sekolah ACS Methodist, Ipoh. Saya adalah bakal guru.
Masalah saya sekarang, adakah sesuai saya mengekalkan pemakaian tudung labuh semasa praktikal di sekolah tersebut?faham-faham sajalah sekolah methodist. Most of them penganut Kristian. please.... help me. :-?



saya tak faham apa masalah sebenarnya

.orang lain tak boleh nak kata apa 2 terhadap awak....jangan mudah lembut hati....Kenapa orang India dan Cina boleh mempertahankan hak mereka sedangkan kita pula terhegeh2 nak fikir apa perasaan mereka.......ada guru India megah memakai sari,,,,,mereka tak malu pun...Kenapa awak tak rasa begitu.....

Cuma awak kena ingat, dah pakai tudung labuh....lagi besar lahh tanggungjawab ...orang lain akan melihat awak icon penganut Islam....

yang menilai awak adalah Allah.....bukan student.......ataupun pihak atasan...Kalau kita buat apa yang Allah suka dalam masa yang sama manusia tak suka....kita tak rugi.......tapi Kalau sebaliknya, kita amat rugi kerna Allah telahpun menyerahkan kita kepada manusia

awak kena kuat semangat.....mak bah saya cikgu.....saya dah biasa tengok 'alam cikgu'.....ia bukan satu masalah......bukan tak ada cikgu yang pakai tudung labuh.......dalam bidang ni..( dalam sekolah kristian pun, ada....Kalau tak ada, awak jadi perintis, pahala sampai mati.....untung awakkkkk....)

apa yang awak perlu bimbang kann, adakah awak membuat persiapan rapi untuk mengajar? .... bahan2 seperti buku dah disediakan.....? adakah anda sudah merancang untuk mengelakkan terlewat ke sekolah? adakah kita mampu melihat pekerjaan kita ini sebagai ibadah? Kalau ia, apa jua rintangan dan kesukaran adalah ujianNya....dan kita akan sedar Dia sentiasa memandang kita.....walau di mana kita berada

itu sebenar2 nya awak kena fikir......

salam......jadilah pendidik....kerna ia lebih baik dari menjadi cikgu....

Bookmark and Share

    


  Member Information For budak_melakaProfil   Hantar PM kepada budak_melaka   Quote dan BalasQuote

qudwah_mardihah
Warga 4 Bintang
Menyertai: 17.03.2004
Ahli No: 8029
Posting: 263
Dari: Malaysia

KualaLumpur   avatar


posticon Posting pada: 21-12-06 11:34


budak_melaka, Tabik spring ar kat anta....
good idea...so, hikarusweet, jangan pantang menyerah kalah...
kalau golongan hindu(sikh) boleh gunakan serban sikhnya, tanpa apa-apa prejedus, Kenapa kita sangsi dengan islam yang kita bawa....???
Jangan berundur sebelum segalanya berubah...Salam Perjuangan..

Bookmark and Share

    


  Member Information For qudwah_mardihahProfil   Hantar PM kepada qudwah_mardihah   Pergi ke qudwah_mardihah's Website   Quote dan BalasQuote

budak_melaka
WARGA SETIA
Menyertai: 21.02.2005
Ahli No: 14578
Posting: 450
Dari: melaka

Melaka  


posticon Posting pada: 21-12-06 11:43


Pada 21-12-06 11:34 , qudwah_mardihah posting:

!!! QUOTE !!!

budak_melaka, Tabik spring ar kat anta....
good idea...so, hikarusweet, jangan pantang menyerah kalah...
kalau golongan hindu(sikh) boleh gunakan serban sikhnya, tanpa apa-apa prejedus, Kenapa kita sangsi dengan islam yang kita bawa....???
Jangan berundur sebelum segalanya berubah...Salam Perjuangan..



anti lah....na ni perempuan...tengah dalam proses 'up grade' nii nak jadi muslimah sejati....tak tercapai2 ......

Bookmark and Share

    


  Member Information For budak_melakaProfil   Hantar PM kepada budak_melaka   Quote dan BalasQuote

saifuddin_92
Warga 4 Bintang
Menyertai: 03.08.2006
Ahli No: 25600
Posting: 271
Dari: batu pahat

turkey  


posticon Posting pada: 21-12-06 11:55


Semoga Allah memperteguh hati anti.Amin.

Bookmark and Share

    


  Member Information For saifuddin_92Profil   Hantar PM kepada saifuddin_92   Pergi ke saifuddin_92's Website   Quote dan BalasQuote

Farveen
Warga 4 Bintang
Menyertai: 06.12.2006
Ahli No: 27631
Posting: 256
Dari: Bangi

PulauPinang   avatar


posticon Posting pada: 21-12-06 13:45


Pada 20-12-06 18:28 , hikarusweet posting:

!!! QUOTE !!!

Assalammualaikum...
Di sini saya ingin pendapat dari rakan sekalian
Saya bertudung labuh.
Awal tahun hadapan saya akan menjalani praktikal di Sekolah ACS Methodist, Ipoh. Saya adalah bakal guru.
Masalah saya sekarang, adakah sesuai saya mengekalkan pemakaian tudung labuh semasa praktikal di sekolah tersebut?faham-faham sajalah sekolah methodist. Most of them penganut Kristian. please.... help me. :-?


alaikum salam..
eh, ya allah, sis..
bagusnye sis pakai tudung labuh..
saya mak duduk suruh pakai, sampai sekarang tak pkai2 pun
kekekekek :lol:

kekalkan lah, sis..apa salahnye..
walaupun org cakap masuk kndang kambing, ngembek, masuk kandang rimau, ngaum

tapi takkan lah kita manusia sanggup ubah jadi kambing agaknya, kan?
(paham budak saya cakap?hehe)

keep up the good work,sis!
saya doakan sis kekalkan imej sihat itu..
ameen..


-----------------
http://360.yahoo.com/farwynafaroque


Bookmark and Share

    


  Member Information For FarveenProfil   Hantar PM kepada Farveen   Pergi ke Farveen's Website   Quote dan BalasQuote

Farveen
Warga 4 Bintang
Menyertai: 06.12.2006
Ahli No: 27631
Posting: 256
Dari: Bangi

PulauPinang   avatar


posticon Posting pada: 21-12-06 13:50


apela..kenapa forum ni ada auto ubah tulisan org,ek?

saya tulis paham ddak saya cakap,
jadi paham budak saya cakap
okey okey okey

Bookmark and Share

    


  Member Information For FarveenProfil   Hantar PM kepada Farveen   Pergi ke Farveen's Website   Quote dan BalasQuote

qudwah
WARGA SETIA
Menyertai: 12.09.2005
Ahli No: 18903
Posting: 1899
Dari: TERENGGANU

Terengganu   avatar


posticon Posting pada: 21-12-06 22:35


kekalkan...moga Allah memelihara....

Bookmark and Share

    


  Member Information For qudwahProfil   Hantar PM kepada qudwah   Quote dan BalasQuote

mslina
Warga 4 Bintang
Menyertai: 03.08.2005
Ahli No: 17798
Posting: 174
Dari: klang

Selangor  


posticon Posting pada: 21-12-06 23:25


masalah kita lebih kurang sama..
thank you kawan-kawan..

Bookmark and Share

    


  Member Information For mslinaProfil   Hantar PM kepada mslina   Quote dan BalasQuote

aye
WARGA SETIA
Menyertai: 03.04.2006
Ahli No: 23921
Posting: 2914
Dari: semerak

Kelantan   avatar


posticon Posting pada: 22-12-06 08:37


Pada 20-12-06 18:28 , hikarusweet posting:

!!! QUOTE !!!

Assalammualaikum...
Di sini saya ingin pendapat dari rakan sekalian
Saya bertudung labuh.
Awal tahun hadapan saya akan menjalani praktikal di Sekolah ACS Methodist, Ipoh. Saya adalah bakal guru.
Masalah saya sekarang, adakah sesuai saya mengekalkan pemakaian tudung labuh semasa praktikal di sekolah tersebut?faham-faham sajalah sekolah methodist. Most of them penganut Kristian. please.... help me. :-?



I proud... i'm muslim.........
istiqamah dalam 'perjuangan'


-----------------
"Cerahkan Mata Anda" http://buku2008.wordpress.com


Bookmark and Share

    


  Member Information For ayeProfil   Hantar PM kepada aye   Pergi ke aye's Website   Quote dan BalasQuote

qudwah_mardihah
Warga 4 Bintang
Menyertai: 17.03.2004
Ahli No: 8029
Posting: 263
Dari: Malaysia

KualaLumpur   avatar


posticon Posting pada: 22-12-06 08:49


budak_melaka, sorry, ingat kan lelaki..huhuh
tapi tak apa, kita sama-sama org melaka.Salam Perjuangan

Bookmark and Share

    


  Member Information For qudwah_mardihahProfil   Hantar PM kepada qudwah_mardihah   Pergi ke qudwah_mardihah's Website   Quote dan BalasQuote

khalifah_85
WARGA SETIA
Menyertai: 16.02.2006
Ahli No: 22747
Posting: 437
Dari: johor bahru

saudiarabia   avatar


posticon Posting pada: 24-12-06 07:26


assalamualaikum...

erm... saya cukup bersetuju dengan pandangan2 sahabat2 sekalian... dan saya harap ianya menjadi motivasi bagi hikarusweet untuk terus tetap pendirian dalam perjuangan....

saya nak bawa sedikit perumpamaan bagi saudari hikarusweet : " ikan dilautan... walaupun ianya duduk dilaut yang masin... apabila dimasak ianya tidak masin melainkan kalau terlebih bubuh garam.. ikan tersebut tak terkesan pun dengan tempat tinggalnya (laut) yang bersifat masin... " ... kenapakah kita perlu berubah mengikut arus dan persekitaran?? Kenapa bukan kita yang mengubah keadaan sekitar dan arus tersebut kepada lebih baik lagi???....

sejarah pernah mengajar kita,ketika mana umat islam telah berjaya menakluki bumi palestin dizaman saydina omar al-khatab... beliau telah di jemput hadir dalam majlis pengambil alihan kuasa daripada .... (saya xpasti siapa).. kemudian kebanyakan pembesar yang ada menyuruh saydina omar untuk menukar pakian kepada yang lebih baik lagi (pakaian orang besar2)... lalu saydina omar berkata : " Kenapa kah aku harus menukar pakaian aku?? ini adalah pakaian yang dipakai oleh Rasulullah dan melambangkan pakaian islam... aku bangga dengan pakianku ini (pakai jubah dan serban).... "

sekadar sedikit pandangan yang mampu saya kongsikan disini...

salam perjuangan dan ukhwah...

wassalam.....

Bookmark and Share

    


  Member Information For khalifah_85Profil   Hantar PM kepada khalifah_85   Quote dan BalasQuote

Asward_hafiz
WARGA SETIA
Menyertai: 02.05.2004
Ahli No: 8743
Posting: 597
Dari: Kuantan pahang

Pahang  


posticon Posting pada: 24-12-06 13:21


ana rasa..betul kata budak_melaka...baik kekal imej tersebut..
moga-moga terus tabah untuk melaksanakan tugas sebagai guru.. :-)

Bookmark and Share

    


  Member Information For Asward_hafizProfil   Hantar PM kepada Asward_hafiz   Pergi ke Asward_hafiz's Website   Quote dan BalasQuote

hikarusweet
Warga Rasmi
Menyertai: 11.04.2005
Ahli No: 15720
Posting: 9

Pahang   avatar


posticon Posting pada: 25-12-06 00:12


Terima kasih yang tak terhingga buat teman sekalian..
Segala pandangan dan nasihat yang dilontarkan, akan saya jadikan panduan.
Doakan saya berjaya dalam bidang ini.
:-)

Bookmark and Share

    


  Member Information For hikarusweetProfil   Hantar PM kepada hikarusweet   Pergi ke hikarusweet's Website   Quote dan BalasQuote

mohamad

Menyertai: 04.09.2006
Ahli No: 26180
Posting: 3282
Dari: Pasir Gudang Johor

yemen   avatar


posticon Posting pada: 27-12-06 12:58


kekalkan adalah yang terbaik.
be your self.....(^_^)

Bookmark and Share

    


  Member Information For mohamadProfil   Hantar PM kepada mohamad   Pergi ke mohamad's Website   Quote dan BalasQuote

nurwahida
Warga 4 Bintang
Menyertai: 24.12.2003
Ahli No: 5946
Posting: 338
Dari: USM

PulauPinang   avatar


posticon Posting pada: 27-12-06 13:08


salam..
...kalau difikirkan..mungkin itu adalah ujian bagi Allah buat saudari untuk mengukur kepercayaan kita..tup tup rezeki dapat dekat sekolah methodits...tak apa...kuatkan semangat...fokuskan niat kita adalah untuk mendidik...dan bagi saya...bertudung labuh bukan lah masalahnya dan lebih baik dikekalkan caranya itu...jadi diri sendiri...cantikkan.....
Insya Allah, yakin kepada Allah...setiap kesukaran itu pasti ada jalan keluarnye...

Bookmark and Share

    


  Member Information For nurwahidaProfil   Hantar PM kepada nurwahida   Pergi ke nurwahida's Website   Quote dan BalasQuote

nurwahida
Warga 4 Bintang
Menyertai: 24.12.2003
Ahli No: 5946
Posting: 338
Dari: USM

PulauPinang   avatar


posticon Posting pada: 27-12-06 13:08


salam..
...kalau difikirkan..mungkin itu adalah ujian bagi Allah buat saudari untuk mengukur kepercayaan kita..tup tup rezeki dapat dekat sekolah methodits...tak apa...kuatkan semangat...fokuskan niat kita adalah untuk mendidik...dan bagi saya...bertudung labuh bukan lah masalahnya dan lebih baik dikekalkan caranya itu...jadi diri sendiri...cantikkan.....
Insya Allah, yakin kepada Allah...setiap kesukaran itu pasti ada jalan keluarnye...

Bookmark and Share

    


  Member Information For nurwahidaProfil   Hantar PM kepada nurwahida   Pergi ke nurwahida's Website   Quote dan BalasQuote

hafeezzul

Menyertai: 07.03.2004
Ahli No: 7815
Posting: 2189
Dari: PERAK DARUL RIDZUAN

Perak  


posticon Posting pada: 27-12-06 13:34


Pada 20-12-06 18:28 , hikarusweet posting:

!!! QUOTE !!!

Assalammualaikum...
Di sini saya ingin pendapat dari rakan sekalian
Saya bertudung labuh.
Awal tahun hadapan saya akan menjalani praktikal di Sekolah ACS Methodist, Ipoh. Saya adalah bakal guru.
Masalah saya sekarang, adakah sesuai saya mengekalkan pemakaian tudung labuh semasa praktikal di sekolah tersebut?faham-faham sajalah sekolah methodist. Most of them penganut Kristian. please.... help me. :-?


Ooo ACS, itu jiran sekolah ana dulu..ana bersekolah di SMI Ipoh..memang majoriti kristian..tapi peduli apa dengan mereka..kenapa kita pula nak kena malu dengan mereka? mereka yang bawa agama salah..Kenapa kita yang benar pula nak takut or malu dengan mereka...cuma bila bertudung labuh pastikan icon tu selari dengan Islam...janganlah bertudung labuh merosakkn imej Islam yang akhirnya merugikan Islam sendiri..masa ini lah kita nak tunjuk yang Islam jauh lebih dr agama mereka itu..so dont worry about it...doa pada ALLAH permudahkan semua urusan

Bookmark and Share

    


  Member Information For hafeezzulProfil   Hantar PM kepada hafeezzul   Quote dan BalasQuote

Nafizatul
Warga 3 Bintang
Menyertai: 30.03.2005
Ahli No: 15443
Posting: 80
Dari: Selangor

Selangor  


posticon Posting pada: 27-12-06 15:38


kekalkan.....

Bookmark and Share

    


  Member Information For NafizatulProfil   Hantar PM kepada Nafizatul   Quote dan BalasQuote

ummimq

Menyertai: 17.09.2003
Ahli No: 3613
Posting: 3616
Dari: Johor

Johor   avatar


posticon Posting pada: 25-01-07 08:42


Wassalamu'alaikum wrt wbt
Assalamu'alaikum wrt wbt

Alhamdulillah satu topik yang menarik sekali. Marilah kita kaji peribadi para sahabat Rasulullah saw di mana mereka dididik (ditarbiyyah) oleh Baginda saw yang berpegang teguh dengan imej Islam di mana saja mereka berada. Sehinggakan apabila kita lihat khulafa' urRashidin - Abu Bakar As Siddique, Umar Al Farouq, Uthman dan Ali serta Umar Abdul Aziz juga para sahabat lain seperti Bilal, Abdul Rahman bin Auf dan ramai lagi yang apabila mereka berjalan mereka itu nampak KeIslaman mereka.

Maksudnya mereka lahirkan imej Islam yang mantap. Jadi sekiranya anakanda hirakusweet faham dan jelas apa itu Islam dan Kenapa kita memeluk Islam (tajuk buku Fathi Yakan) maka anakanda akan terus bertudung labuh dan berperibadi serta berakhlak Muslim. Janganlah pula bertudung labuh tetapi tidak sabar, garang tak kena tempat, datang ke sekolah lambat dan sebagainya.

Umi harap anakanda teruskan berdakwah bermula dengan diri sendiri. Tahniah kerana bakal jadi seorang guru - satu profesion yang paling mulia dalam Islam.

Wallahuta'ala a'lam bissawab
Wassalamu'alaikum wrt wbt
ummimq
ps - Hadis Abu Hurairah r.a:
Sesungguhnya Rasulullah s.a.w bersabda: Kekuatan itu tidak dibuktikan dengan kemenangan bertumbuk. Tetapi orang yang kuat ialah orang yang dapat mengawal dirinya ketika sedang marah.
Nombor Hadis Dalam Sahih Muslim : 4723

Bookmark and Share

    


  Member Information For ummimqProfil   Hantar PM kepada ummimq   Pergi ke ummimq's Website   Quote dan BalasQuote

hikarusweet
Warga Rasmi
Menyertai: 11.04.2005
Ahli No: 15720
Posting: 9

Pahang   avatar


posticon Posting pada: 14-02-07 09:31


Terima kasih kak..
Alhamdulillah, saya masih mengekalkan pemakaian tudung labuh di sekolah. Sekarang saya sudah hampir sebulan di ACS Methodist. Kini, saya lebih berminat menjadi seorang guru. Terima kasih atas nasihat dan dorongan yang membina. assalamualaikum

Bookmark and Share

    


  Member Information For hikarusweetProfil   Hantar PM kepada hikarusweet   Pergi ke hikarusweet's Website   Quote dan BalasQuote

LinCikedot
WARGA SETIA
Menyertai: 03.09.2006
Ahli No: 26163
Posting: 811
Dari: Atap Rumbia

Kelantan   avatar


posticon Posting pada: 14-02-07 13:46


Pada 21-12-06 11:22 , budak_melaka posting:

!!! QUOTE !!!

Pada 20-12-06 18:28 , hikarusweet posting:

!!! QUOTE !!!

Assalammualaikum...
Di sini saya ingin pendapat dari rakan sekalian
Saya bertudung labuh.
Awal tahun hadapan saya akan menjalani praktikal di Sekolah ACS Methodist, Ipoh. Saya adalah bakal guru.
Masalah saya sekarang, adakah sesuai saya mengekalkan pemakaian tudung labuh semasa praktikal di sekolah tersebut?faham-faham sajalah sekolah methodist. Most of them penganut Kristian. please.... help me. :-?



saya tak faham apa masalah sebenarnya

.orang lain tak boleh nak kata apa 2 terhadap awak....jangan mudah lembut hati....Kenapa orang India dan Cina boleh mempertahankan hak mereka sedangkan kita pula terhegeh2 nak fikir apa perasaan mereka.......ada guru India megah memakai sari,,,,,mereka tak malu pun...Kenapa awak tak rasa begitu.....

Cuma awak kena ingat, dah pakai tudung labuh....lagi besar lahh tanggungjawab ...orang lain akan melihat awak icon penganut Islam....

yang menilai awak adalah Allah.....bukan student.......ataupun pihak atasan...Kalau kita buat apa yang Allah suka dalam masa yang sama manusia tak suka....kita tak rugi.......tapi Kalau sebaliknya, kita amat rugi kerna Allah telahpun menyerahkan kita kepada manusia

awak kena kuat semangat.....mak bah saya cikgu.....saya dah biasa tengok 'alam cikgu'.....ia bukan satu masalah......bukan tak ada cikgu yang pakai tudung labuh.......dalam bidang ni..( dalam sekolah kristian pun, ada....Kalau tak ada, awak jadi perintis, pahala sampai mati.....untung awakkkkk....)

apa yang awak perlu bimbang kann, adakah awak membuat persiapan rapi untuk mengajar? .... bahan2 seperti buku dah disediakan.....? adakah anda sudah merancang untuk mengelakkan terlewat ke sekolah? adakah kita mampu melihat pekerjaan kita ini sebagai ibadah? Kalau ia, apa jua rintangan dan kesukaran adalah ujianNya....dan kita akan sedar Dia sentiasa memandang kita.....walau di mana kita berada

itu sebenar2 nya awak kena fikir......

salam......jadilah pendidik....kerna ia lebih baik dari menjadi cikgu....


ye..saya sokong sangat dengan pendapat ni.. kuatkan semangat awak dan kekal di landasan yang betul. illalliqa'

Bookmark and Share

    


  Member Information For LinCikedotProfil   Hantar PM kepada LinCikedot   Quote dan BalasQuote

Member Messages

Forum Search & Navigation

 

Log in to check your private messages

Silakan Login atau Mendaftar





  


 

[ Carian Advance ]

Jum ke Forum 




Datacenter Solution oleh Fivio.com Backbone oleh JARING Bukan Status MSCMyPHPNuke Portal System

Disclaimer: Posting dan komen di dalam Portal Komuniti Ukhwah.com ini adalah menjadi hak milik ahli
yang menghantar. Ia tidak menggambarkan keseluruhan Portal Komuniti Ukhwah.com.
Pihak pengurusan tidak bertanggung jawab atas segala perkara berbangkit
dari sebarang posting, interaksi dan komunikasi dari Portal Komuniti Ukhwah.com.


Disclaimer: Portal Komuniti Ukhwah.com tidak menyebelahi atau mewakili mana-mana parti politik
atau sebarang pertubuhan lain. Posting berkaitan politik dan sebarang pertubuhan di dalam laman web ini adalah menjadi
hak milik individu yang menghantar posting. Ia sama-sekali tidak ada
kena-mengena, pembabitan dan gambaran sebenar pihak pengurusan Portal Komuniti Ukhwah.com

Portal Ukhwah
Hakcipta 2003 oleh Ukhwah.com
Tarikh Mula: 14 Mei 2003, 12 Rabi'ul Awal 1424H (Maulidur Rasul)
Made in: Pencala Height, Bandar Sunway dan Damansara Height
Dibina oleh Team Walasri




Loading: 0.148573 saat. Lajunya....