Array
Welcome To Portal Komuniti :: Ukhwah.com

  Create An Account Home  ·  Topik  ·  Statistik  ·  Your Account  ·  Hantar Artikel  ·  Top 10 30-11-2021  

  Login
Nickname

Password

>> Mendaftar <<

  Mutiara Kata
If we don't succeed, we run the risk of failure
-- Dan Quayle

  Menu Utama

  Keahlian Ukhwah.com
Terkini: navratan
Hari Ini: 0
Semalam: 0
Jumlah Ahli: 43152

  Sedang Online
Sedang Online:
Tetamu: 50
Ahli: 0
Jumlah: 50




  Yang Masuk Ke Sini
Muslim1987: 3 hari yang lalu


Jejak Ukhwah
Topik: APA pendapat SEMUA tentang LOQHAT KEDAH? KASAQ?


Carian Forum

Moderator: Administrator, halesolurun_84
Portal Komuniti :: Ukhwah.com Indeks Forum
  »» Jejak Ukhwah
    »» APA pendapat SEMUA tentang LOQHAT KEDAH? KASAQ?

Please Mendaftar To Post


Oleh APA pendapat SEMUA tentang LOQHAT KEDAH? KASAQ?

fizal86_anakpadi
Warga 4 Bintang
Menyertai: 26.07.2006
Ahli No: 25417
Posting: 179
Dari: sg petani

Kedah   avatar


posticon Posting pada: 19-12-06 11:33


ASSALAMUALAIKUM WBR....
ADA BANYAK BAHASA/LOQHAT DALAM MALAYSIANI...
tapi,ALHAMDULILLAH KITA MASIH BERSATU SEBAGAI SAUDARA SEISLAM. ITU YANG TAKKAN pernah MEMECAHKAN KITA.

BUKAN APA,
kadang-kadang KALAU P MANA-MANA pun DOK TERBAWAK2 LOQHAT SENDIRI...
APA PENDAPAT SEMUA PASAI LOQHAT KEDAH NI?
SOPAN KA?
KASAQKA?
PAYAH NAK PAHAM?
ATAUPON........
SEPOI-SEPOI BAHASA?(^_^)



Bookmark and Share

    


  Member Information For fizal86_anakpadiProfil   Hantar PM kepada fizal86_anakpadi   Quote dan BalasQuote

maruz
Warga 4 Bintang
Menyertai: 17.05.2005
Ahli No: 16590
Posting: 282
Dari: Selangor Darul Ehsan

lebanon   avatar


posticon Posting pada: 19-12-06 11:39


saya suka loghat utara....

pada saya tak ada kasarnya loghat kedah/penang ni...

ok saja Kalau orang cakap loghat utara dengan saya

saya pun kerap juga cakap loghat utara sebab terbawa2 cakap loghat utara masa saya dok penang dulu....dalam 3 tahun juga dok penang

loghat utara pun tak susah nak faham....senang saja...cuma kalau dari pedalam kedah tu kurang sikit nak paham depa cakap pa...

apa pun pada saya loghat utara tak kasaq langsung....

bhasa yang menarik dan mendamaikan/menenangkan....HEHE

bak kata SEPOi2 bahagsa...HEHE

Bookmark and Share

    


  Member Information For maruzProfil   Hantar PM kepada maruz   Quote dan BalasQuote

telekung
Warga 5 Bintang
Menyertai: 28.07.2003
Ahli No: 2666
Posting: 386
Dari: pusat bandaraya

KualaLumpur   avatar


posticon Posting pada: 19-12-06 11:39


salam...
mmm pasal loghat kedah ni...tak dinafikan agak kasar...parent ana dari kedah juga tapikami menetap lama d kl..bila balik k kg jumpa sedara mara kadang-kadang pelik juga bila dengar perkataan2 yang digunakan...macam tak sesuai saja...contohnya perkataan "galak" bagi org kedah mungkin biasa j...tapi bagi ana sangat kasar...wallahualam...

Bookmark and Share

    


  Member Information For telekungProfil   Hantar PM kepada telekung   Quote dan BalasQuote

Farveen
Warga 4 Bintang
Menyertai: 06.12.2006
Ahli No: 27631
Posting: 256
Dari: Bangi

PulauPinang   avatar


posticon Posting pada: 19-12-06 11:41


salam bro..

my mom org kedah..
saya pun pernah duduk kedah 5 tahun..

bagi saya, bahasa kedah memang kasar sikit..
masa mula2 duduk kedah, adalah tekejut juga..

definately susah nak paham..
unless Kalau org tak gunakan pekataan yang pekat2, so boleh pahamla

kat sekolah mesti saya tenganga saja bila cikgu sejarah becakap
dia sokmo guna pekataan pekat

lepas itu saya cakap "cikgu, tak paham"
dia cakap "eleh, perasan sangat. ingat bahasa pahang tak kampung ke?"

saya pun...erm???? apa saja..

lepas itu dah habis kelas, budak-budak kelas cakap
"bukan hang saja tak paham, kami anak jati kedah ni pun tak paham juga"

hehe..so saya tak bersalah lah..hehe..
sensitif ek cikgu tu..org memang tak paham..
tulah sejarah cukup2 makan saja..
(hehe..konon nak salahkan cikgu..walhal seniri tarak terel!)

Bookmark and Share

    


  Member Information For FarveenProfil   Hantar PM kepada Farveen   Pergi ke Farveen's Website   Quote dan BalasQuote

nisaulfadhilah
Warga 4 Bintang
Menyertai: 22.10.2006
Ahli No: 27084
Posting: 207
Dari: irbid

jordan  


posticon Posting pada: 19-12-06 11:44


semua loghat bagi setiap negeri 2 ada keistimewaannye sendiri..

Bookmark and Share

    


  Member Information For nisaulfadhilahProfil   Hantar PM kepada nisaulfadhilah   Quote dan BalasQuote

nurhaziqah
WARGA SETIA
Menyertai: 09.04.2005
Ahli No: 15680
Posting: 565
Dari: uiam-ipgm kpm

Perak   avatar


posticon Posting pada: 19-12-06 11:45


lawak lah pulak kisah Farveen

Bookmark and Share

    


  Member Information For nurhaziqahProfil   Hantar PM kepada nurhaziqah   Quote dan BalasQuote

srikandisutera
WARGA SETIA
Menyertai: 11.04.2005
Ahli No: 15726
Posting: 444
Dari: terengganu

malaysia  


posticon Posting pada: 19-12-06 11:47


saya pun suka dengar..kadang-kadang jadi bahan lawak pulak..lawak2 manja begitu...
biasala..kalau dah study memang akan jumpa kawan-kawan seantero malaya..banyak dialek yang akan kita dengar...kat tempat saya ni..kedengaran loghat terengganu dengan kelantan,penang dan kedah banyak berkumandang...

Bookmark and Share

    


  Member Information For srikandisuteraProfil   Hantar PM kepada srikandisutera   Quote dan BalasQuote

Putri_Cahaya
Warga 4 Bintang
Menyertai: 15.06.2006
Ahli No: 24825
Posting: 335

malaysia  


posticon Posting pada: 19-12-06 11:49


ana dok kedah tak rasa loghat kedah ni kasaq sangat.. sebab dah biasa guna.. tapi bila belajar kat negeri asing ni.. lecturer ana ada cakap yang loghat kedah ni lebih kasaq pada loghat negeri lain...
hmmm.. entah laaa.. bergantung pada individu tu sendiri lah.. kalau dia dengaq, dan then dia rasa kasaq.. so kasaq lah... kalau rasa biasa... biasa saja lah...

apa-apa pun, ana suka guna loghat kedah even duduk kat negeri lain... kawan-kawan dr negeri lain pun suka ikut ana cakap kedah.. :)

Bookmark and Share

    


  Member Information For Putri_CahayaProfil   Hantar PM kepada Putri_Cahaya   Quote dan BalasQuote

maruz
Warga 4 Bintang
Menyertai: 17.05.2005
Ahli No: 16590
Posting: 282
Dari: Selangor Darul Ehsan

lebanon   avatar


posticon Posting pada: 19-12-06 11:57


tak ada lah kasar....kasar ni subjektif...

loghat kelantan pun kasar juga....

beitu juga loghat melaka....

pada ana, tiada istilah loghat kasar sebab mengapa kita nak tuduh loghat lain (bukan loghat kita) kasar?

siapa kita nak menilainya?

Bookmark and Share

    


  Member Information For maruzProfil   Hantar PM kepada maruz   Quote dan BalasQuote

Annursyam
Warga 4 Bintang
Menyertai: 30.08.2004
Ahli No: 10824
Posting: 317
Dari: Jelapang padi

Kedah  


posticon Posting pada: 19-12-06 12:05


sebenaqnya ikut atas orang jugak, Kalau depa tu cakap suara tinggi memang nampak kasaq bunyinya...tapi bagi saya biasa saja...
bagi yang kat pendalaman tu, bahasa depa macam bunyi kelantan sikit...:-P

Kalau bercakap guna irama, kang melentok pulak...:-P

Bookmark and Share

    


  Member Information For AnnursyamProfil   Hantar PM kepada Annursyam   Pergi ke Annursyam's Website   Quote dan BalasQuote

anis_najihah
WARGA SETIA
Menyertai: 12.05.2005
Ahli No: 16459
Posting: 439
Dari: kelate

Kelantan  


posticon Posting pada: 19-12-06 12:11


Pada 19-12-06 11:49 , Putri_Cahaya posting:

!!! QUOTE !!!

ana dok kedah tak rasa loghat kedah ni kasaq sangat.. sebab dah biasa guna.. tapi bila belajar kat negeri asing ni.. lecturer ana ada cakap yang loghat kedah ni lebih kasaq pada loghat negeri lain...
hmmm.. entah laaa.. bergantung pada individu tu sendiri lah.. kalau dia dengaq, dan then dia rasa kasaq.. so kasaq lah... kalau rasa biasa... biasa saja lah...

apa-apa pun, ana suka guna loghat kedah even duduk kat negeri lain... kawan-kawan dr negeri lain pun suka ikut ana cakap kedah.. :)



mmm..situasinye sama macam org kedah/utara dengar loghat kelate dan loghat negeri lain2 macam jawa etc..mula2 dengar memang kelakar...nak gelak..pelik...macam-macam tafsiran...tapi,lama2...ok..insyaALLAH..
tak salah rasanya belajar dan mmberi tunjuk ajar untuk mmpelbagaikan pengetahuan tentang budaya lain2 negeri kat malaysia..lawak..tapi hakikatnye,seronok bila tengok ore2 lain negeri cuba untuk menyebut dan menuturkan bahasa negeri2 lain..especially loghat utara,kelate dan terengganu :grin:


-----------------
'love for all_hatred for none'
..SUBHANALLAH,ALHAMDULILLAH,ALLAHUAKBAR..


Bookmark and Share

    


  Member Information For anis_najihahProfil   Hantar PM kepada anis_najihah   Quote dan BalasQuote

umi_iium
Warga 3 Bintang
Menyertai: 08.11.2006
Ahli No: 27261
Posting: 133
Dari: pulau pinang

PulauPinang  


posticon Posting pada: 19-12-06 14:02


hmm...memang agk kasaq pasai saya sendiri cakap loghat utara kadang-kadang member2 tak faham.tapi rasanya nampak nice saja.. sapa tak tahu kena blajaq lah..
Kalau tak komanla..hihi(^_^)

Bookmark and Share

    


  Member Information For umi_iiumProfil   Hantar PM kepada umi_iium   Quote dan BalasQuote

Farveen
Warga 4 Bintang
Menyertai: 06.12.2006
Ahli No: 27631
Posting: 256
Dari: Bangi

PulauPinang   avatar


posticon Posting pada: 19-12-06 14:11


Pada 19-12-06 12:05 , Annursyam posting:

!!! QUOTE !!!

sebenaqnya ikut atas orang jugak, Kalau depa tu cakap suara tinggi memang nampak kasaq bunyinya...tapi bagi saya biasa saja...
bagi yang kat pendalaman tu, bahasa depa macam bunyi kelantan sikit...:-P

Kalau bercakap guna irama, kang melentok pulak...:-P


betul tu..Kalau cakap kuat2, memang dengar macam kasar habis!

my mom in law pun org kedah..tapi dengar dia cakap lembut saja..

"wina..dah makan ka...."ehehhee..
seronok ar..bila nak balik kg lagi ini..


-----------------
http://360.yahoo.com/farwynafaroque


Bookmark and Share

    


  Member Information For FarveenProfil   Hantar PM kepada Farveen   Pergi ke Farveen's Website   Quote dan BalasQuote

nuhasolehah
Warga 2 Bintang
Menyertai: 23.07.2006
Ahli No: 25365
Posting: 57
Dari: kedah

Kedah  


posticon Posting pada: 19-12-06 14:20


kasaq ka? ..tatau lah..sebab nuha dah memang dibesarkan di kedah..anak jati kedah.. :D.. tapi pepun setiap yang Allah ciptakan itu walaupun bahasa..tetap ada keistimewaanyer kan..:).. syukur..alhamdulillah..:D

Bookmark and Share

    


  Member Information For nuhasolehahProfil   Hantar PM kepada nuhasolehah   Quote dan BalasQuote

Vitamin_Hati
WARGA SETIA
Menyertai: 28.02.2006
Ahli No: 23062
Posting: 656
Dari: UK

uk  


posticon Posting pada: 19-12-06 14:55


eeemmmmm.....tak reti nak kecek kedah....

Bookmark and Share

    


  Member Information For Vitamin_HatiProfil   Hantar PM kepada Vitamin_Hati   Quote dan BalasQuote

Meow

Menyertai: 09.12.2004
Ahli No: 12964
Posting: 2700
Dari: Serambi Madinah : Negeri Matahari Terbenam

Kedah   avatar


posticon Posting pada: 19-12-06 15:13


Pada 19-12-06 14:11 , Farveen posting:

!!! QUOTE !!!



my mom in law pun org kedah..tapi dengar dia cakap lembut saja..

"wina..dah makan ka...."ehehhee..
seronok ar..bila nak balik kg lagi ini..



selalunya org kedah akan cakap

"Wina... cheq makan ddak lagi?"

pii belah Perlis nun depa cakap macam angin tepi bendang... lembut saja... "Wina... cheq makan ddak lagi aai.." :D

p/s: sedaraku di Perlis jangan marah no... kita sekapai saja.. :D


-----------------
~Yang Bodoh Akan Berdiam Diri, Tetapi Yang Paling Bodoh Akan Bercakap Sesuatu Yang Dia Sebenarnya Bodoh~
[ Telah diedit oleh: Meow pada 19-12-06 15:14 ]


Bookmark and Share

    


  Member Information For MeowProfil   Hantar PM kepada Meow   Pergi ke Meow's Website   Quote dan BalasQuote

nurwahida
Warga 4 Bintang
Menyertai: 24.12.2003
Ahli No: 5946
Posting: 338
Dari: USM

PulauPinang   avatar


posticon Posting pada: 19-12-06 15:23


Pada 19-12-06 11:44 , nisaulfadhilah posting:

!!! QUOTE !!!

semua loghat bagi setiap negeri 2 ada keistimewaannye sendiri..


salam..
aha betul itu...setiap loghat ada keistimewaannya di sebuah negeri itu..
huhuhu...tapi saya memang lambat sikit lah loghat utara nee...tak faham sangat...huhuhuh sory ye org utara...walapn famili semua orang penang...tapi saya lahir dekat perak...anak jati perak...huhuhuh...jadi cakap loghat perak....tapi tak pandai gakkk...sebb perak pun perak selatan...jadi cakap pun ala2 kl...huhuhu...apapun kita tetap sedara sesama islam...


-----------------
kembara mencariNYA


Bookmark and Share

    


  Member Information For nurwahidaProfil   Hantar PM kepada nurwahida   Pergi ke nurwahida's Website   Quote dan BalasQuote

saifuddin_92
Warga 4 Bintang
Menyertai: 03.08.2006
Ahli No: 25600
Posting: 271
Dari: batu pahat

turkey  


posticon Posting pada: 19-12-06 15:35


Betul kata nurwahida.

Bookmark and Share

    


  Member Information For saifuddin_92Profil   Hantar PM kepada saifuddin_92   Pergi ke saifuddin_92's Website   Quote dan BalasQuote

insyirah_hr
WARGA SETIA
Menyertai: 08.08.2006
Ahli No: 25700
Posting: 1249
Dari: Kedah

Kedah   avatar


posticon Posting pada: 19-12-06 17:19


salam...terpulang pada individu tu juga
bagi saya loghat kedah ni sometime lembut sometime kasar...
apa pun mana saya p ramai yang suka cakap loghat kedah...tapi orang tak boleh macam saya ni org kedah sebab kawan-kawan ,junior kat saya cakap tak bunyi kedah....bukan apa ada yang komplen tak faham bila saya cakap loghat kedah untuk sesetangah perkataan...so bila balik kg saja lah saya guna loghat kedah sepenuhnya...dengan kawan-kawan separuh saja guna....tapi kadang-kadang saya ajar juga kawan-kawan cakap loghat utara....:) macam saya juga p terganu,mula2 tak faham tapi dah setahn dok sn boleh lah sikit-sikit faham...
setiap loghat ada keistimewaannya...

Bookmark and Share

    


  Member Information For insyirah_hrProfil   Hantar PM kepada insyirah_hr   Pergi ke insyirah_hr's Website   Quote dan BalasQuote

Annursyam
Warga 4 Bintang
Menyertai: 30.08.2004
Ahli No: 10824
Posting: 317
Dari: Jelapang padi

Kedah  


posticon Posting pada: 19-12-06 17:33


setiap loghat negeri ada keistemewaannya...
pergaulan dengan kawan-kawan negeri lain boleh bantu kita tahu loghat depa...
teman pun boleh kecek sikit-sikit...:-P
den gomar dongar loghat2 kawan-kawan....:-P
sikit sebanyak boleh belajor....

Bookmark and Share

    


  Member Information For AnnursyamProfil   Hantar PM kepada Annursyam   Pergi ke Annursyam's Website   Quote dan BalasQuote

ismi_safiza
WARGA SETIA
Menyertai: 28.08.2003
Ahli No: 3152
Posting: 1368
Dari: PutraJaya

Kedah   avatar


posticon Posting pada: 19-12-06 21:55


Assalamua'laikum
sekadar mencelah...

loghat kedah, pada yang pertama kali mendengar ataupun kurang terdedah dengan "geng" kedah, memang akan kedengaran agak kasar, tetapi jika kita berada dalam kelompok yang betul-betul kedah, insyaAllah kita akan tahu bahawa bahasa yang dituturkan itu tidaklah kasar. Bawa-bawalah diri ke rumah keluarga angkat yang berada nun di kedah..:)

*di mana pun tercampak, kedah tetap best! :)

Bookmark and Share

    


  Member Information For ismi_safizaProfil   Hantar PM kepada ismi_safiza   Pergi ke ismi_safiza's Website   Quote dan BalasQuote

qudwah
WARGA SETIA
Menyertai: 12.09.2005
Ahli No: 18903
Posting: 1899
Dari: TERENGGANU

Terengganu   avatar


posticon Posting pada: 19-12-06 21:58


suka dengar loghat kedah...

Bookmark and Share

    


  Member Information For qudwahProfil   Hantar PM kepada qudwah   Quote dan BalasQuote

fizal86_anakpadi
Warga 4 Bintang
Menyertai: 26.07.2006
Ahli No: 25417
Posting: 179
Dari: sg petani

Kedah   avatar


posticon Posting pada: 21-12-06 09:55


Pada 19-12-06 11:33 , fizal86_anakpadi posting:

!!! QUOTE !!!

ASSALAMUALAIKUM WBR....
ADA BANYAK BAHASA/LOQHAT DALAM MALAYSIANI...
tapi,ALHAMDULILLAH KITA MASIH BERSATU SEBAGAI SAUDARA SEISLAM. ITU YANG TAKKAN pernah MEMECAHKAN KITA.

BUKAN APA,
kadang-kadang KALAU P MANA-MANA pun DOK TERBAWAK2 LOQHAT SENDIRI...
APA PENDAPAT SEMUA PASAI LOQHAT KEDAH NI?
SOPAN KA?
KASAQKA?
PAYAH NAK PAHAM?
ATAUPON........
SEPOI-SEPOI BAHASA?(^_^)




Saya nak kongsi satu cerita....
ada seorang sahabat baik saya dari kg ni,
dia mai sini,datang KL.
Pegilah si sahabat sayani pusing2 pasar malam...
sampai kat gerai jual air...
dia pun cakap kat abang gerai tu,

"Bang,ayaq ori'en satu"

dia guna loqhat dia jugak,tak tukar...
maka si abang yang jual airtu pun berkata dengan selambanya.,...

"AYAM GORENG TAK JUAL ADIK,
AYAM GORENG GERAI SEBELAH"
kuang,kuang,kuang!

nasibla.kadang2kena pandai2la.
*ni cerita betulni.

Bookmark and Share

    


  Member Information For fizal86_anakpadiProfil   Hantar PM kepada fizal86_anakpadi   Quote dan BalasQuote

Farveen
Warga 4 Bintang
Menyertai: 06.12.2006
Ahli No: 27631
Posting: 256
Dari: Bangi

PulauPinang   avatar


posticon Posting pada: 21-12-06 11:12


hehe..memang betul..kadang-kadang, dengar a bit confusing..tmbah Kalau org kedah cakap cepat..lain org tu cakap, lain kita dengar..

saya ada sahabat karib..org kedah lah..
masa tu bulan puasa, nak dekat raya dah..
rumah dia semua langsir pun tak ada..mak dia tanggal..

saya pun konon terel lah..
cakap "makcik, mana pergi langsiaq semua?"

mak dia jawab "hang mengarut lah..bulan puasa, mana ada langsiaq"

saya jawab " semalam saya mai, ada saja.."

mak dia jawab "awat kawan hang ni..." (cakap dengan besfren saya)
yang besfren saya tu tengah ketawa bedekah2..
saya pun pelik lah..

saya tanya "kenapa?"
dia cakap "baik hang cakap macam biasa saja"
saya tanya balik "cakap biasa bagaimana?"
dia cakap "baik toksah nak tunjuk terel cakap bahasa kedah"

saya lagi pelik, saya tanya "apa saja?"
dia jawab "hang tau budak, langsiaq tu hantu lah..hang nak cakap langsir, kan?"

ho...barulah saya tau, langsiaq tu langsuir..saya ingat org kedah panggil langsir tu langsiaq..rupanya tudung tingkap..kuikui..

sampai sekarang Kalau pergi rumah dia, mesti kena perli dengan family dia..hehe..saya ingat, dah betul dah saya cakap..sebab org kedah kan yang perkataan yang dihujungnya "r", jadi "q"..

Bookmark and Share

    


  Member Information For FarveenProfil   Hantar PM kepada Farveen   Pergi ke Farveen's Website   Quote dan BalasQuote

zahratunnur
Warga 3 Bintang
Menyertai: 31.12.2006
Ahli No: 27966
Posting: 85
Dari: perak

Perak  


posticon Posting pada: 05-01-07 16:24


hehe..lawak lah cerita farveen ni..
saya org perak utara.. ada juga cakap macam loghat org kedah juga
tapi tak ada teror pun
org kedah selalu ulang pekataan 2 kali
contoh: dah makan dah
     nak nak baju 2
p/s;Sorry kalau salah ye org kedah

Bookmark and Share

    


  Member Information For zahratunnurProfil   Hantar PM kepada zahratunnur   Quote dan BalasQuote

Daeng_Jati
-WARGA AMAT SETIA-
Menyertai: 17.02.2004
Ahli No: 7336
Posting: 9704
Dari: UKM, Bangi

brunei   avatar


posticon Posting pada: 05-01-07 16:49


uih kome....mana ada kaso...elok beno saja teman dengo...tak apa cacat celenye...eih kome ni...

Bookmark and Share

    


  Member Information For Daeng_JatiProfil   Hantar PM kepada Daeng_Jati   Quote dan BalasQuote

darkeye_mania
Warga 4 Bintang
Menyertai: 31.12.2006
Ahli No: 27963
Posting: 157

blank   avatar


posticon Posting pada: 05-01-07 17:13


loghat kedah lah paling sedap didengar dan dicakap kalau nak dibandingkan dengan loghat lain.....

Bookmark and Share

    


  Member Information For darkeye_maniaProfil   Hantar PM kepada darkeye_mania   Quote dan BalasQuote

arsyie
Warga 4 Bintang
Menyertai: 18.11.2003
Ahli No: 5226
Posting: 230
Dari: mauritus

mauritius   avatar


posticon Posting pada: 05-01-07 17:15


mana ada kasaq loghat kedah ni...depends pada org jugak...belajaq2la cakap kedah..tak rugi..best tau...filem2 pun bnyak yang guna loghat utara ni..ada nilai tu....he he..sorry 4 everything..

Bookmark and Share

    


  Member Information For arsyieProfil   Hantar PM kepada arsyie   Quote dan BalasQuote

bintubahariyah
Warga 4 Bintang
Menyertai: 19.08.2006
Ahli No: 25924
Posting: 242
Dari: usm

malaysia   avatar


posticon Posting pada: 05-01-07 17:44


heh, lawak jugak topik ni. saya org jati kedah even mak org kelantan. tapi tak pandai pun kecek kelate.
alhamdulillah, saya masih bawa loghat kedah sampai lani (umur 21). dan ramai sahabat yang suka tighu cagha saya cakap. tak jadi pun takpala...asaikan depa try...maknanya depa minatla tu...
pada saya loghat kedah ni memang dgqnya agak kasaq. tapi sebab kasaq tu lah ghamai yang suka ikut sebab unik.
sampai lani saya kughang gheti cakap yang ada 'e' kat belakang. sampai masa present dalam tutorial pun cakap kedah pekat. heheh...mujoq dok usm...dalam penang...semua org paham.
tapi saya nak jadi cikgu, so pensyarah teguq jugak..jangan pekat sangat..nanti kalau kena posting jauh..susah nak ubah...huhu...insyaAllah, saya try...pelan-pelanla no..

ni saya nak teguq sikit ni..org kedah jarang guna perkataan 'cek' tu sebab ia special untuk bermanja saja..selalunya anak2 cakap 'cek' kat mak ayah...kat mak ayah sedagha..kat adik beradik saja..bukan dengan org yang tidak ada pertalian. ada tu mungkin ada, tapi jarang...contohnya, "mak, cek lapaqla...."=)

heheh. kalau ada sapa nak belajaq cakap kedah, jumpak saya dalam PM ni na...saya boleh ajaq insyaAllah...

Bookmark and Share

    


  Member Information For bintubahariyahProfil   Hantar PM kepada bintubahariyah   Pergi ke bintubahariyah's Website   Quote dan BalasQuote

DinnaFatiha
Warga 3 Bintang
Menyertai: 15.12.2003
Ahli No: 5711
Posting: 106
Dari: kedah/selangor

Kedah   avatar


posticon Posting pada: 05-01-07 17:49


akak memang org Kedah jati..sekarang walau p mana pun bila buka mulut saja org dah tau mesti org Kedah..memang tak boleh hlg loghat Kedah...bila balik Kedah memang syok saja dengar org lain yang lagi pekat loghat dia cakap....

but tiap negri ada keistimewaan dia...lain negri lain budaya


-----------------
Indahnya perkenalan jika bersulamkan keikhlasan..moleknya persahabatan andai setia yang dipertaruhkan & untungnya berkawan jika berkekalan untuk selamanya......
[ Telah diedit oleh: DinnaFatiha pada 05-01-07 17:50 ]


Bookmark and Share

    


  Member Information For DinnaFatihaProfil   Hantar PM kepada DinnaFatiha   Quote dan BalasQuote

ridwan_daie
WARGA SETIA
Menyertai: 26.06.2004
Ahli No: 9665
Posting: 1409
Dari: Kuantan

Pahang   avatar


posticon Posting pada: 05-01-07 18:29


bukan kasar tapi tulah seni

Bookmark and Share

    


  Member Information For ridwan_daieProfil   Hantar PM kepada ridwan_daie   Pergi ke ridwan_daie's Website   Quote dan BalasQuote

murnirah
Warga Rasmi
Menyertai: 17.04.2004
Ahli No: 8450
Posting: 20
Dari: bumi ALLAH yang indah

Kedah   avatar


posticon Posting pada: 08-01-07 18:05


Hidup KEDAH!

Bookmark and Share

    


  Member Information For murnirahProfil   Hantar PM kepada murnirah   Quote dan BalasQuote

syabab_mujahid
Warga 4 Bintang
Menyertai: 08.12.2006
Ahli No: 27656
Posting: 291
Dari: Egypt

Kedah   avatar


posticon Posting pada: 08-01-07 19:54


tak kasaq mana pun bahasa kedah ni,,kalau depa nak kata kasaq tu bagi depa,,melaka rasa kasaq juga..tapi semua loghat bahasa ni ada keistimewaannya ..wallahua'lam

Bookmark and Share

    


  Member Information For syabab_mujahidProfil   Hantar PM kepada syabab_mujahid   Pergi ke syabab_mujahid's Website   Quote dan BalasQuote

hudahasnan
WARGA SETIA
Menyertai: 10.01.2005
Ahli No: 13639
Posting: 1202
Dari: darul iman

Terengganu  


posticon Posting pada: 20-01-07 06:40


:-D

macam best saja topic ni... :-D

best juga denga sahabat-sahabat cakap sesama mereka..ada yang saya faham...ada sampai ternganga.."apelah mereka cakap ni..."

hehehe...begitu jgklah situasi kalau saya cakap terengganu...kasar tak kasar, depends pada individu...

ada seorang sahabat kedah saya kata saya ni antara org yang paling tak faham kalau dia cakap...ha...bagaimana tu? :roll: :-P

Bookmark and Share

    


  Member Information For hudahasnanProfil   Hantar PM kepada hudahasnan   Quote dan BalasQuote

broshahir
-WARGA AMAT SETIA-
Menyertai: 16.02.2006
Ahli No: 22775
Posting: 3376
Dari: Nibong Tebal

PulauPinang   avatar


posticon Posting pada: 20-01-07 10:18


mungkin cakap org utara nampak macam kasar...
sebab cakap kuat2..
kekadang nampak macam tengah bergaduh walhal hanya bergurau senda...
tapi tak semua..ada yang lemah lembut bila bercakap...
tapi itulah yang unik malaysia ni, macam-macam loghat
masing-masing ada kelebihan dan kelemahan..

Bookmark and Share

    


  Member Information For broshahirProfil   Hantar PM kepada broshahir   Quote dan BalasQuote

houri
WARGA SETIA
Menyertai: 18.09.2004
Ahli No: 11224
Posting: 594
Dari: bumi Allah

Kelantan   avatar


posticon Posting pada: 20-01-07 11:44


untuk isu seperti ini, kita mesti berfikiran terbuka.
dialek, loghat adalah satu trend dan pengaruh 'culture' kat sesebuah tempat.
masing-masing ada loghatnya, kelantan, terengganu, pahang, perlis, penang, kedah, melaka etc.
bagi ana, loghat itu tidak kasar, tapi mungkin cara penyampaian penutur yang membuatkan ianya berbunyi kasar.

'people are not angry with what they said,
but people are angry with HOW THEY SPEAK'


-----------------
Jangan pandang remeh terhadap benda-benda yang remeh.
[ Telah diedit oleh: houri pada 20-01-07 11:46 ]


Bookmark and Share

    


  Member Information For houriProfil   Hantar PM kepada houri   Quote dan BalasQuote

Meow

Menyertai: 09.12.2004
Ahli No: 12964
Posting: 2700
Dari: Serambi Madinah : Negeri Matahari Terbenam

Kedah   avatar


posticon Posting pada: 20-01-07 12:37


Pada 08-01-07 18:05 , murnirah posting:

!!! QUOTE !!!

Hidup KEDAH!


:D Hidup Orang Kedah!!! :D :P


-----------------
~Yang Bodoh Akan Berdiam Diri, Tetapi Yang Paling Bodoh Akan Bercakap Sesuatu Yang Dia Sebenarnya Bodoh~


Bookmark and Share

    


  Member Information For MeowProfil   Hantar PM kepada Meow   Pergi ke Meow's Website   Quote dan BalasQuote

solehah86
Warga 3 Bintang
Menyertai: 30.12.2006
Ahli No: 27962
Posting: 90
Dari: egypt

Johor   avatar


posticon Posting pada: 20-01-07 13:35


erm...
tapi best apa berbual dengan org kedah ni..
banyak mulut...mmcm boleh cita..
tapi,cita yang bbaik saja lah...

Bookmark and Share

    


  Member Information For solehah86Profil   Hantar PM kepada solehah86   Quote dan BalasQuote

fizal86_anakpadi
Warga 4 Bintang
Menyertai: 26.07.2006
Ahli No: 25417
Posting: 179
Dari: sg petani

Kedah   avatar


posticon Posting pada: 20-01-07 14:07


p mana pun kita....orang mana pun kita,
bawalah jati diri,dan jaga adab islam

Bookmark and Share

    


  Member Information For fizal86_anakpadiProfil   Hantar PM kepada fizal86_anakpadi   Quote dan BalasQuote

kasturi_83
Warga 1 Bintang
Menyertai: 09.12.2006
Ahli No: 27681
Posting: 27
Dari: Di mana bumi dipijak...

Kedah  


posticon Posting pada: 20-01-07 15:33


Pada 05-01-07 18:29 , ridwan_daie posting:

!!! QUOTE !!!

bukan kasar tapi tulah seni


ooo..seni ye.:-)
loghat Kedah memang agak kasaq jugk..sebab banyak guna Q kan..
apapun..kalau tak kenal,maka tak cinta kan..

Bookmark and Share

    


  Member Information For kasturi_83Profil   Hantar PM kepada kasturi_83   Quote dan BalasQuote

lukmanulhakim
Warga 2 Bintang
Menyertai: 17.12.2005
Ahli No: 21214
Posting: 62
Dari: kedah

Kedah   avatar


posticon Posting pada: 20-01-07 18:23


loghat kedah lah best!!!

Bookmark and Share

    


  Member Information For lukmanulhakimProfil   Hantar PM kepada lukmanulhakim   Quote dan BalasQuote

Meow

Menyertai: 09.12.2004
Ahli No: 12964
Posting: 2700
Dari: Serambi Madinah : Negeri Matahari Terbenam

Kedah   avatar


posticon Posting pada: 20-01-07 18:31


Pada 20-01-07 18:23 , lukmanulhakim posting:

!!! QUOTE !!!

loghat kedah lah best!!!


setuju! hehe.. best woo cakap Kedah... sedap didengar... sedap dicakap.. segalanya sedap lah.. hehe.. no offense.. :D


-----------------
~Yang Bodoh Akan Berdiam Diri, Tetapi Yang Paling Bodoh Akan Bercakap Sesuatu Yang Dia Sebenarnya Bodoh~


Bookmark and Share

    


  Member Information For MeowProfil   Hantar PM kepada Meow   Pergi ke Meow's Website   Quote dan BalasQuote

zinniratunnajua
Warga 4 Bintang
Menyertai: 06.12.2004
Ahli No: 12834
Posting: 271
Dari: bumi Allah

Pahang   avatar


posticon Posting pada: 20-01-07 18:38


walaupun org pantai timur tapi jujurnye ana mmmg suka loghat utara...really!^_^

Bookmark and Share

    


  Member Information For zinniratunnajuaProfil   Hantar PM kepada zinniratunnajua   Pergi ke zinniratunnajua's Website   Quote dan BalasQuote

nrelisa
Warga 1 Bintang
Menyertai: 13.10.2006
Ahli No: 26937
Posting: 33
Dari: tempat beradanya makhluk Allah

haiti  


posticon Posting pada: 20-01-07 18:48


Pada 19-12-06 11:44 , nisaulfadhilah posting:

!!! QUOTE !!!

semua loghat bagi setiap negeri 2 ada keistimewaannye sendiri..




bahasa itu indah...:)

Bookmark and Share

    


  Member Information For nrelisaProfil   Hantar PM kepada nrelisa   Quote dan BalasQuote

mohamad

Menyertai: 04.09.2006
Ahli No: 26180
Posting: 3282
Dari: Pasir Gudang Johor

yemen   avatar


posticon Posting pada: 20-01-07 21:49


Pada 20-01-07 18:31 , Meow posting:

!!! QUOTE !!!

Pada 20-01-07 18:23 , lukmanulhakim posting:

!!! QUOTE !!!

loghat kedah lah best!!!


setuju! hehe.. best woo cakap Kedah... sedap didengar... sedap dicakap.. segalanya sedap lah.. hehe.. no offense.. :D


salam....
sedap?..
macam mana tu..
makanan?, kampungnye?, bahasa nya(boleh tahan sedap)
cuma, ana tak pandai loghat kedah ... :-)
kalau pemandangan sawah padi memang sedap dipandang...
(^_^)


-----------------
Janganlah berlalu satu haripun tanpa kita memikirkan tentang masalah umat islam....


Bookmark and Share

    


  Member Information For mohamadProfil   Hantar PM kepada mohamad   Pergi ke mohamad's Website   Quote dan BalasQuote

yusof88
Warga 4 Bintang
Menyertai: 19.01.2007
Ahli No: 28247
Posting: 249
Dari: pahang

Pahang   avatar


posticon Posting pada: 20-01-07 23:26


salam........

loghat kedah ni memang best..

rasanya loghat kedah ni tak ada lah kasar mana pun.......

sebenarnya,kampung saya pun kat kedah juga.

so,tak berani lah saya nak komen lebih lebih tentang perkara ni.

Bookmark and Share

    


  Member Information For yusof88Profil   Hantar PM kepada yusof88   Quote dan BalasQuote

Firdaus15
WARGA SETIA
Menyertai: 26.12.2003
Ahli No: 5978
Posting: 805
Dari: Kota Bharu

Kelantan   avatar


posticon Posting pada: 21-01-07 01:38


dulu mula-mula dengar memang kasar... kalah bahasa terengganu... tapi dah banyak tahun bgaul dengan orang kedah... dah lali...

Bookmark and Share

    


  Member Information For Firdaus15Profil   Hantar PM kepada Firdaus15   Pergi ke Firdaus15's Website   Quote dan BalasQuote

zahrah_asrar
Warga 5 Bintang
Menyertai: 07.02.2006
Ahli No: 22514
Posting: 363
Dari: port dickson

NegeriSembilan  


posticon Posting pada: 21-01-07 02:14


kasaq??? biasa saja...bagi saya loghat kedah lah yang paling senang saya nak ajuk sebab senang nak ikut...kalau jumpa kawan-kawan dari utara memang automatik saya pun speaking utara...paling suka sebut...tampaq kang :-D

Bookmark and Share

    


  Member Information For zahrah_asrarProfil   Hantar PM kepada zahrah_asrar   Quote dan BalasQuote

cahaya_hidayahku
Warga Rasmi
Menyertai: 15.01.2007
Ahli No: 28175
Posting: 13

blank   avatar


posticon Posting pada: 21-01-07 14:47


Pada 20-01-07 14:07 , fizal86_anakpadi posting:

!!! QUOTE !!!

p mana pun kita....orang mana pun kita,
bawalah jati diri,dan jaga adab islam


betoi2..saya skog sangat-sangat dengan statement ni..bukan bahasa yang jadi ukuran,tapi adab kita sebagai umat islam yang palig pntig bila ssorg 2 mrantau p mana-mana.bila jati diri pun turut dbawa bersama, itu sudah bonus mark untuk dirinya. . . :-)

Bookmark and Share

    


  Member Information For cahaya_hidayahkuProfil   Hantar PM kepada cahaya_hidayahku   Quote dan BalasQuote

hanisahani
Warga 4 Bintang
Menyertai: 23.02.2006
Ahli No: 22928
Posting: 203
Dari: negeri aman damai

malaysia   avatar


posticon Posting pada: 21-01-07 16:44


salam,,,iye ke loghat kedah kasar,,tak ada lah,loghat kedah ni kan penambah perisa masa bersembang dengan kawan-kawan negeri lain tau,,special,,spa2 yang dengar ceria sokmo,,huhu

Bookmark and Share

    


  Member Information For hanisahaniProfil   Hantar PM kepada hanisahani   Quote dan BalasQuote

hudahasnan
WARGA SETIA
Menyertai: 10.01.2005
Ahli No: 13639
Posting: 1202
Dari: darul iman

Terengganu  


posticon Posting pada: 21-01-07 21:39


Pada 20-01-07 18:31 , Meow posting:

!!! QUOTE !!!

Pada 20-01-07 18:23 , lukmanulhakim posting:

!!! QUOTE !!!

loghat kedah lah best!!!


setuju! hehe.. best woo cakap Kedah... sedap didengar... sedap dicakap.. segalanya sedap lah.. hehe.. no offense.. :D



mr. doc meow...

biasanya,
kalau org terengganu mesti cakap loghat terengganu best,
kalau org sarawak mesti cakap loghat mereka best...

org klantan?begitulah juga...tak lupa loghat negeri lain.
dok begitu? :roll: :-)

Bookmark and Share

    


  Member Information For hudahasnanProfil   Hantar PM kepada hudahasnan   Quote dan BalasQuote

akwa
WARGA SETIA
Menyertai: 23.11.2005
Ahli No: 20434
Posting: 729
Dari: tganu

Terengganu   avatar


posticon Posting pada: 22-01-07 06:56


bahasa kedah ni memang best betul Kalau didengar...tak adalah kasar..intonasinya cukup menarik,sebab setiap negeri ada bahasa pasar masing-masing..bagi saya bestla bahasa kedah ni...

Bookmark and Share

    


  Member Information For akwaProfil   Hantar PM kepada akwa   Pergi ke akwa's Website   Quote dan BalasQuote

budak_melaka
WARGA SETIA
Menyertai: 21.02.2005
Ahli No: 14578
Posting: 450
Dari: melaka

Melaka  


posticon Posting pada: 22-01-07 08:36


apa yang boleh saya katakan....orang kedah ni kurang 'perasa'.....hehehehe

Bookmark and Share

    


  Member Information For budak_melakaProfil   Hantar PM kepada budak_melaka   Quote dan BalasQuote

aiezzat
Warga 3 Bintang
Menyertai: 09.12.2005
Ahli No: 20989
Posting: 76
Dari: kajang

Kelantan  


posticon Posting pada: 22-01-07 10:18


saya pun kekandang terkecek kedah juga even saya oghe klate.dah mmber pun boleh tahan ramai juga orang utara.so,bantai lah jugak.setiap bahasa kalau boleh nak dimahirkan.tak ada lah susah sangat nak bercomunication dengan mmber2 yang berlainan negeri nanti:)

Bookmark and Share

    


  Member Information For aiezzatProfil   Hantar PM kepada aiezzat   Quote dan BalasQuote

Nurizmi
WARGA SETIA
Menyertai: 28.10.2005
Ahli No: 20156
Posting: 539
Dari: utara...

Terengganu   avatar


posticon Posting pada: 22-01-07 10:25


emm..ye ke..
mula-mula berhijrah ke kedah ni..trasa juga..sebab kawan-kawan semua guna 'hang'..ganti diri 'awak'..tapi lama2 dah terbiasa dah..best pulak bila bersembang guna loghat kedah..
hehe..balik kampung nanti boleh lah test loghat kedah..biar pun tungang-terbalik..hehe..

Bookmark and Share

    


  Member Information For NurizmiProfil   Hantar PM kepada Nurizmi   Pergi ke Nurizmi's Website   Quote dan BalasQuote

nmz
Warga 4 Bintang
Menyertai: 22.11.2003
Ahli No: 5323
Posting: 226
Dari: shah alam

Kedah   avatar


posticon Posting pada: 22-01-07 11:45


:-) loghat kedah yang best!

Bookmark and Share

    


  Member Information For nmzProfil   Hantar PM kepada nmz   Quote dan BalasQuote

anmahar
WARGA SETIA
Menyertai: 22.02.2005
Ahli No: 14615
Posting: 703
Dari: Kedah Darul Aman

Kedah  


posticon Posting pada: 22-01-07 11:51


hehehehe :-) senyum bila baca forum ni.... hmmmm ana pun salah seorang manusia yang di atas muka bumi Allah ni yang bercakap dengan loghat kedah... hehehehehe :-) ok saja.... :-) org cakap lembut saja.... hehehehehe tak tahu lah... :-)

Bookmark and Share

    


  Member Information For anmaharProfil   Hantar PM kepada anmahar   Quote dan BalasQuote

eme86
WARGA SETIA
Menyertai: 13.07.2005
Ahli No: 17258
Posting: 2026
Dari: Temerloh, Pahang.

Kelantan   avatar


posticon Posting pada: 22-01-07 12:55


:roll: Hhhmmm....tak tahulah kasar ke tak,tapi ada seorang ustaz saya,dia org kedah,dia cakap yang loghat kedah ini kalau nak dikira kasar sikit......


-----------------
Sungguh sukar perjalanan menuju MU, jadikanlah aku orang-orang yang bersyukur dan hampir dengan MU...


Bookmark and Share

    


  Member Information For eme86Profil   Hantar PM kepada eme86   Quote dan BalasQuote

izzul_islam
WARGA SETIA
Menyertai: 08.07.2003
Ahli No: 2185
Posting: 1163
Dari: Besut

Terengganu  


posticon Posting pada: 24-04-07 08:05


First time bertembung dengan orang kerabat2 berloghat kedah ni time matrikulasi. Serba sedikit mengubah interpretasi terhadap orang kedah. Chek pun trikut nak cakap kedah juga.. :-)

Bookmark and Share

    


  Member Information For izzul_islamProfil   Hantar PM kepada izzul_islam   Quote dan BalasQuote

azzahrah
WARGA SETIA
Menyertai: 12.02.2004
Ahli No: 7217
Posting: 844
Dari: Kota Bharu

Kelantan  


posticon Posting pada: 24-04-07 09:27


one of my best frens orang baling :-D
dah terbiasa loghat kedah
tak tau pulak kat mana yang kasarnya :-D



Bookmark and Share

    


  Member Information For azzahrahProfil   Hantar PM kepada azzahrah   Pergi ke azzahrah's Website   Quote dan BalasQuote

kapten06
WARGA SETIA
Menyertai: 04.01.2007
Ahli No: 28008
Posting: 1266
Dari: KEDAH

Kedah   avatar


posticon Posting pada: 24-04-07 09:34


kasar sangat ke? tak tahu lah...nak kata mungkin kasaq agaknya.....habis bahasa apea yang lembut ye......ada ke?

Bookmark and Share

    


  Member Information For kapten06Profil   Hantar PM kepada kapten06   Pergi ke kapten06's Website   Quote dan BalasQuote

eyla05
WARGA SETIA
Menyertai: 17.10.2005
Ahli No: 19884
Posting: 546
Dari: perak

Perak   avatar


posticon Posting pada: 24-04-07 09:38


bagi ana ok saja.....

Bookmark and Share

    


  Member Information For eyla05Profil   Hantar PM kepada eyla05   Quote dan BalasQuote

saidatul_hawa
Warga 2 Bintang
Menyertai: 28.05.2003
Ahli No: 875
Posting: 55
Dari: kedah

Kedah   avatar


posticon Posting pada: 24-04-07 09:41


biasa saja ,ala Kalau tengok yang dok berlakon tu terutamanya yang bukan org kedah melebih2 pula,ditekan2 suara 2 ,sedangkan Kalau org kedah biasa saja,uniq tau,ala semua loghat ada kelebihannya

Bookmark and Share

    


  Member Information For saidatul_hawaProfil   Hantar PM kepada saidatul_hawa   Quote dan BalasQuote

kapten06
WARGA SETIA
Menyertai: 04.01.2007
Ahli No: 28008
Posting: 1266
Dari: KEDAH

Kedah   avatar


posticon Posting pada: 24-04-07 10:00


saya setju itu saidatul hawa......betul cakap awak...

Bookmark and Share

    


  Member Information For kapten06Profil   Hantar PM kepada kapten06   Pergi ke kapten06's Website   Quote dan BalasQuote

shamosha
Warga 3 Bintang
Menyertai: 15.09.2003
Ahli No: 3576
Posting: 99
Dari: cheras

KualaLumpur  


posticon Posting pada: 24-04-07 13:52


assalamualaikum...
bagi sha loqhat kedah ni ok...
mula-mula belajar kat utara pun sha tak berapa faham sangat
tapi lama-lama boleh faham...
nak kata kasar pun tak jugak..
tengok pada gaya seseorang tu bercakap...
:-) :-) :-)

Bookmark and Share

    


  Member Information For shamoshaProfil   Hantar PM kepada shamosha   Quote dan BalasQuote

nurshuhada
Warga 3 Bintang
Menyertai: 21.01.2007
Ahli No: 28282
Posting: 77
Dari: ipoh

Perak  


posticon Posting pada: 24-04-07 15:27


pada ana biasa saja..
setiap negeri ada identiti tersendiri..
that makes every place so special..

macam ana, org perak..
ada loghat tsndiri..

apa pendapat antunna semua??
loghat perak ok saja kan..

Bookmark and Share

    


  Member Information For nurshuhadaProfil   Hantar PM kepada nurshuhada   Quote dan BalasQuote

qibtiyah
WARGA SETIA
Menyertai: 10.07.2005
Ahli No: 17187
Posting: 721
Dari: qaryah_qish

seychelles   avatar


posticon Posting pada: 24-04-07 15:39


nak buat bagaimana...
lagipun cakap saja kasaq...
tapi hati maaanyaaak baaaiiikkk......

tak percaya?
hhehheehee....
belum coba belum tau...

go kedah go!!!
takbir!! ALLAHU AKBAR!

Bookmark and Share

    


  Member Information For qibtiyahProfil   Hantar PM kepada qibtiyah   Quote dan BalasQuote

mujahidah_Dungun
Warga 3 Bintang
Menyertai: 14.02.2007
Ahli No: 28732
Posting: 137
Dari: uum

Terengganu  


posticon Posting pada: 24-04-07 15:51


assalamualaikum..erm bagi saya ok saja..orgnya pun peramah:) lain tempat, lain sikit agaknya dia punya bahasa tuturannya..

Bookmark and Share

    


  Member Information For mujahidah_DungunProfil   Hantar PM kepada mujahidah_Dungun   Quote dan BalasQuote

nuzra_awatif
Warga 3 Bintang
Menyertai: 24.02.2005
Ahli No: 14676
Posting: 99
Dari: Bumi Allah

Perak  


posticon Posting pada: 24-04-07 16:07


erm.. kasar ke?


-----------------
hanya DIA yang mengetahui diriku lebih dr diriku sendiri..
[ Telah diedit oleh: nuzra_awatif pada 24-04-07 16:10 ]


Bookmark and Share

    


  Member Information For nuzra_awatifProfil   Hantar PM kepada nuzra_awatif   Quote dan BalasQuote

nuzra_awatif
Warga 3 Bintang
Menyertai: 24.02.2005
Ahli No: 14676
Posting: 99
Dari: Bumi Allah

Perak  


posticon Posting pada: 24-04-07 16:07


tak ada lah kasar
saya suka loghat kedah,unik
ada sstgh loghat negri lain lagi kasar

Bookmark and Share

    


  Member Information For nuzra_awatifProfil   Hantar PM kepada nuzra_awatif   Quote dan BalasQuote

aishgurlz
Warga 3 Bintang
Menyertai: 10.02.2007
Ahli No: 28659
Posting: 99
Dari: skudai

Perak   avatar


posticon Posting pada: 24-04-07 16:25


bagi sya loght kedah ok saja..
walaupun saya orang perak,kadang-kadang bila bercakap dengan kawan-kawan saya lebih suka buna logaht kedah..hehe..

Bookmark and Share

    


  Member Information For aishgurlzProfil   Hantar PM kepada aishgurlz   Quote dan BalasQuote

kapten06
WARGA SETIA
Menyertai: 04.01.2007
Ahli No: 28008
Posting: 1266
Dari: KEDAH

Kedah   avatar


posticon Posting pada: 27-04-07 13:11


Pada 24-04-07 16:25 , aishgurlz posting:

!!! QUOTE !!!

bagi sya loght kedah ok saja..
walaupun saya orang perak,kadang-kadang bila bercakap dengan kawan-kawan saya lebih suka buna logaht kedah..hehe..



teman pun boleh juga cakap perak walaupun org kedah... :-D :-D :-D


-----------------



Bookmark and Share

    


  Member Information For kapten06Profil   Hantar PM kepada kapten06   Pergi ke kapten06's Website   Quote dan BalasQuote

redgirl
WARGA SETIA
Menyertai: 31.01.2007
Ahli No: 28476
Posting: 871
Dari: bumi tuhan

KualaLumpur  


posticon Posting pada: 27-04-07 13:16


Pada 24-04-07 16:07 , nuzra_awatif posting:

!!! QUOTE !!!

erm.. kasar ke?




-----------------
[email protected]


Bookmark and Share

    


  Member Information For redgirlProfil   Hantar PM kepada redgirl   Quote dan BalasQuote

Member Messages

Forum Search & Navigation

 

Log in to check your private messages

Silakan Login atau Mendaftar





  


 

[ Carian Advance ]

Jum ke Forum 




Datacenter Solution oleh Fivio.com Backbone oleh JARING Bukan Status MSCMyPHPNuke Portal System

Disclaimer: Posting dan komen di dalam Portal Komuniti Ukhwah.com ini adalah menjadi hak milik ahli
yang menghantar. Ia tidak menggambarkan keseluruhan Portal Komuniti Ukhwah.com.
Pihak pengurusan tidak bertanggung jawab atas segala perkara berbangkit
dari sebarang posting, interaksi dan komunikasi dari Portal Komuniti Ukhwah.com.


Disclaimer: Portal Komuniti Ukhwah.com tidak menyebelahi atau mewakili mana-mana parti politik
atau sebarang pertubuhan lain. Posting berkaitan politik dan sebarang pertubuhan di dalam laman web ini adalah menjadi
hak milik individu yang menghantar posting. Ia sama-sekali tidak ada
kena-mengena, pembabitan dan gambaran sebenar pihak pengurusan Portal Komuniti Ukhwah.com

Portal Ukhwah
Hakcipta 2003 oleh Ukhwah.com
Tarikh Mula: 14 Mei 2003, 12 Rabi'ul Awal 1424H (Maulidur Rasul)
Made in: Pencala Height, Bandar Sunway dan Damansara Height
Dibina oleh Team Walasri




Loading: 0.324295 saat. Lajunya....