Array
Welcome To Portal Komuniti :: Ukhwah.com

  Create An Account Home  ·  Topik  ·  Statistik  ·  Your Account  ·  Hantar Artikel  ·  Top 10 28-11-2021  

  Login
Nickname

Password

>> Mendaftar <<

  Mutiara Kata
Allah SWT memberikan kita dua telinga, dua mata, satu mulut dan otak di tengah antaranya, mesti bersebab. Dengar dan lihat kanan kiri, timbang dengan otak.
-- Kang

  Menu Utama

  Keahlian Ukhwah.com
Terkini: navratan
Hari Ini: 0
Semalam: 0
Jumlah Ahli: 43152

  Sedang Online
Sedang Online:
Tetamu: 50
Ahli: 0
Jumlah: 50




  Yang Masuk Ke Sini
Muslim1987: 1 hari, 11 jam, 17 minit yang lalu


Sajak
Topik: SURAT DARI IBU YANG TERKOYAK HATINYA


Carian Forum

Moderator: Administrator, kasih_kekasih
Portal Komuniti :: Ukhwah.com Indeks Forum
  »» Sajak
    »» SURAT DARI IBU YANG TERKOYAK HATINYA

Please Mendaftar To Post


Oleh SURAT DARI IBU YANG TERKOYAK HATINYA

aye
WARGA SETIA
Menyertai: 03.04.2006
Ahli No: 23921
Posting: 2913
Dari: semerak

Kelantan   avatar


posticon Posting pada: 18-12-06 14:48


SURAT DARI IBU YANG TERKOYAK HATINYA

Anaku….
Ini surat dari ibu yang tersayat hatinya. Linangan air
mata bertetesan deras menyertai tersusunnya tulisan
ini. Aku lihat engkau lelaki yang gagah lagi matang.
Bacalah surat ini. Dan kau boleh merobek-robeknya
setelah itu, seperti saat engkau meremukkan kalbuku
sebelumnya.

Sejak dokter mengabari tentang kehamilan. Aku
berbahagia. Ibu-ibu sangat memahami makna ini dengan
baik. Awal kegembiraan dan sekaligus perubahan psikis
dan fisik. Sembilan bulan aku mengandungmu. Seluruh
aktivitas aku jalani dengan susah payah karena
kandunganku. Meski begitu, tidak mengurangi
kebahagiaanku. Kesengsaraan yang tiada hentinya,
bahkan kematian kulihat didepan mataku saat aku
melahirkanmu. Jeritan tangismu meneteskan air mata
kegembiraan kami.

Berikutnya. Aku layaknya pelayan yang tidak pernah
istirahat. Kepenatanku demi kesehatanmu. Kegelisahanku
demi kebaikanmu. Harapanku hanya ingin melihat senyum
sehatmu dan permintaanmu kepada Ibu untuk membuatkan
sesuatu.

Masa remaja pun engkau masuki. Kejantananmu semakin
terlihat. Aku pun berikhtiar untuk mencarikan gadis
yang akan mendampingi hidupmu. Kemudian tibalah saat
engkau menikah. Hatiku sedih atas kepergianmu, namun
aku tetap bahagia lantaran engkau menempuh hidup baru.

Seiring perjalanan waktu. Aku merasa engkau bukan
anakku yang dulu. Hak diriku telah terlupakan. Sudah
sekian lama aku tidak bersua, meski melalui telepon.
Ibu tidak menuntut macam-macam. Sebulan sekali,
jadikanlah ibumu ini sebagai persinggahan, meski hanya
beberapa menit saja untuk melihat anakku.

Ibu sekarang sudah sangat lemah. Punggung sudah
membungkuk, gemetar sering melecut tubuh dan berbagai
penyakit tak bosan-bosan singgah kepadaku. Ibu semakin
susah melakukan gerakan.

Anakku…
Seandainya ada yang berbuat baik kepadamu, niscaya ibu
akan berterima kasih kepadanya. Sementara Ibu telah
sekian lama berbuat baik kepada dirimu. Manakah
balasan dan terima kasihmu pada Ibu ? Apakah engkau
sudah kehabisan rasa kasihmu pada Ibu ? Ibu
bertanya-tanya, dosa apa yang menyebabkan dirimu
enggan melihat dan mengunjungi Ibu ? Baiklah, anggap
Ibu sebagai pembantu, mana upah Ibu selama ini ?

Anakku..
Ibu hanya ingin melihatmu saja. Lain tidak. Kapan
hatimu memelas dan luluh untuk wanita tua yang sudah
lemah ini dan dirundung kerinduan, sekaligus duka dan
kesedihan ? Ibu tidak tega untuk mengadukan kondisi
ini kepada Dzat yang di atas sana. Ibu juga tidak akan
menularkan kepedihan ini kepada orang lain. Sebab, ini
akan menyeretmu kepada kedurhakaan. Musibah dan
hukuman pun akan menimpamu di dunia ini sebelum di
akhirat. Ibu tidak akan sampai hati melakukannya,

Anakku…
Walaupun bagaimanapun engkau masih buah hatiku, bunga
kehidupan dan cahaya diriku…

Anakku…
Perjalanan tahun akan menumbuhkan uban di kepalamu.
Dan balasan berasal dari jenis amalan yang dikerjakan.
Nantinya, engkau akan menulis surat kepada keturunanmu
dengan linangan air mata seperti yang Ibu alami. Di
sisi Allah, kelak akan berhimpun sekian banyak
orang-orang yang menggugat.

Anakku..
Takutlah engkau kepada Allah karena kedurhakaanmu
kepada Ibu. Sekalah air mataku, ringankanlah beban
kesedihanku. Terserahlah kepadamu jika engkau ingin
merobek-robek surat ini. Ketahuilah, “Barangsiapa
beramal shalih maka itu buat dirinya sendiri. Dan
orang yang berbuat jelek, maka itu (juga) menjadi
tanggungannya sendiri”.

Anakku…
Ingatlah saat engkau berada di perut ibu. Ingat pula
saat persalinan yang sangat menegangkan. Ibu merasa
dalam kondisi hidup atau mati. Darah persalinan,
itulah nyawa Ibu. Ingatlah saat engkau menyusui.
Ingatlah belaian sayag dan kelelahan Ibu saat engkau
sakit. Ingatlah ….. Ingatlah…. Karena itu, Allah
menegaskan dengan wasiat : “Wahai, Rabbku, sayangilah
mereka berdua seperti mereka menyayangiku waktu aku
kecil”.

Anakku…
Allah berfirman: “Dan dalam kisah-kisah mereka
terdapat pelajaran bagi orang-orang berakal”

Pandanglah masa teladan dalam Islam, masa Rasulullah
Shallallahu ‘alaihi wa sallam masih hidup, supaya
engkau memperoleh potret bakti anak kepada orang tua.

KISAH TELADAN KEPADA ORANG TUA
Sahabat Abu Hurairah sempat gelisah karena ibunya
masih dalam jeratan kekufuran. Dalam shahih Muslim
disebutkan, dari Abu Hurairah, ia bercerita.

Aku mendakwahi ibuku agar masuk Islam. Suatu hari aku
mengajaknya untuk masuk Islam, tetapi dia malah
mengeluarkan pernyataan tentang Nabi yang aku benci.
Aku (pun) menemui Rasulullah dalam keadaan menangis.
Aku mengadu.

“Wahai Rasulullah. Aku telah membujuk ibuku untuk
masuk Islam, namun dia menolakku. Hari ini, dia
berkomentar tentang dirimu yang aku benci. Mohonlah
kepada Allah supaya memberi hidayah ibu Abu Hurairah”.
Rasulullah bersabda : “Ya, Allah. Tunjukilah ibu Abu
Hurairah”. Aku keluar dengan hati riang karena do’a
Nabi. Ketika aku pulang dan mendekati pintu, maka
ternyata pintu terbuka. Ibuku mendengar kakiku dan
berkata : “Tetap di situ Abu Hurairah”. Aku mendengar
kucuran air. Ibu-ku sedang mandi dan kemudian
mengenakan pakaiannya serta menutup wajahnya, dan
kemudian membuka pintu. Dan ia berkata : “Wahai, Abu
Hurairah ! Asyhadu an lah Ilaaha Illa Allah wa Asyhadu
Anna Muhammadan Abduhu wa Rasuluhu”. Aku kembali ke
tempat Rasulullah dengan menangis gembira. Aku
berkata, “Wahai, Rasulullah, Bergembiralah. Allah
telah mengabulkan do’amu dan menunjuki ibuku”. Maka
beliau memuji Allah dan menyanjungNya serta
berkomentar baik”

Ibnu Umar pernah melihat lelaki menggendong ibunya
dalam thawaf. Ia bertanya : “Apakah ini sudah melunasi
jasanya (padaku) wahai Ibnu Umar?” Beliau menjawab :
“Tidak, meski hanya satu jeritan kesakitan (saat
persalinan)”.

Zainal Abidin, adalah seorang yang terkenal baktinya
kepada ibu. Orang-orang keheranan kepadanya (dan
berkata) : “Engkau adalah orang yang paling berbakti
kepada ibu. Mengapa kami tidak pernah melihatmu makan
berdua dengannya dalam satu talam”? Ia menjawab,”Aku
khawatir tanganku mengambil sesuatu yang dilirik
matanya, sehingga aku durhaka kepadanya”.

Sebelumnya, kisah yang lebih mengharukan terjadi pada
diri Uwais Al-Qarni, orang yang sudah beriman pada
masa Nabi, sudah berangan-angan untuk berhijrah ke
Madinah untuk bertemu dengan Nabi. Namun perhatiannya
kepada ibunya telah menunda tekadnya berhijrah. Ia
ingin bisa meraih surga dan berteman dengan Nabi
dengan baktinya kepada ibu, kendatipun harus
kehilangan kemuliaan menjadi sahabat Beliau di dunia.

Dalam shahih Muslim, dari Usair bin Jabir, ia berkata
: Bila rombongan dari Yaman datang, Umar bin Khaththab
bertanya kepada mereka : “Apakah Uwais bin Amir
bersama kalian ?” sampai akhirnya menemui Uwais. Umar
bertanya, “Engkau Uwais bin Amir?” Ia menjawa,”Benar” .
Umar bertanya, “Engkau dari Murad kemudian beralih ke
Qarn?” Ia menjawab, “Benar”. Umar bertanya, “Engkau
punya ibu?”. Ia menjawab, “Benar”. Umar (pun) mulai
bercerita, “Aku mendengar Rasulullah Shallallahu
‘alaihi wa sallam bersabda.

“Akan datang pada kalian Uwais bin Amir bersama
rombongan penduduk Yaman yang berasal dari Murad dan
kemudian dari Qarn. Ia pernah tertimpa lepra dan
sembuh total, kecuali kulit yang sebesar logam dirham.
Ia mempunyai ibu yang sangat dihormatinya. Seandainya
ia bersumpah atas nama Allah, niscaya aku hormati
sumpahnya. Mintalah ia beristighfar untukmu jika
bertemu”.

(Umar berkata), “Tolong mintakan ampun (kepada Allah)
untukku”. Maka ia memohonkan ampunan untukku. Umar
bertanya, “Kemana engkau akan pergi?”. Ia menjawab,
“Kufah”. Umar berkata, “Maukah engkau jika aku menulis
(rekomendasi) untukmu ke gubernurnya (Kufah)?” Ia
menjawab, “Aku lebih suka bersama orang yang tidak
dikenal”.

Kisah lainnya tentang bakti kepada ibu, yaitu Abdullah
bin Aun pernah memanggil ibunya dengan suara keras,
maka ia memerdekakan dua budak sebagai tanda
penyesalannya.

KISAH KEDURHAKAAN KEPADA ORANG TUA
Diceritakan ada lelaki yang sangat durhaka kepada sang
ayah sampai tega menyeret ayahnya ke pintu depan untuk
mengusirnya dari rumah. Sang ayah ini dikarunia anak
yang lebih durhaka darinya. Anak itu menyeret bapaknya
sampai kejalanan untuk mengusirnya dari rumahnya. Maka
sang bapak berkata : “Cukup… Dulu aku hanya menyeret
ayahku sampai pintu depan”. Sang anak menimpali :
“Itulah balasanmu. Adapun tembahan ini sebagai sedekh
dariku!”.

Kisah pedih lainnya, seorang Ibu yang mengisahkan
kesedihannya : “Suatu hari istri anakku meminta
suaminya (anakku) agar menempatkanku di ruangan yang
terpisah, berada di luar rumah. Tanpa ragu-ragu,
anakku menyetujuinya. Saat musim dingin yang sangat
menusuk. Aku berusaha masuk ke dalam rumah, tapi
pintu-pintu terkunci rapat. rasa dingin pun menusuk
tubuhku. Kondisiku semakin buruk. Anakku ingin
membawaku kesuatu tempat. Perkiraanku ke rumah sakit,
tetapi ternyata ia mencampakkanku ke panti jompo. Dan
setelah itu tidak pernah lagu menemuiku”

Sebagai penutup, kita harus memahami bahwa bakti
kepada orang tua merupakan jalan lempang dan mulia
yang mengantarkan seorang anak menuju surga Allah.
Sebaliknya, kedurhakaan kepada mereka, bisa menyeret
sang anak menuju lembah kehinaan, neraka.

Hati-hatilah, durhaka kepada orang tua, dosanya besar
dan balasannya menyakitkan. Nabi Shallallahu ‘alaihi
wa sallam bersabda.

“Artinya : Akan terhina, akan terhina dan akan
terhina!” Para sahabat bertanya, “Wahai Rasulullahj,
siapakah gerangan ?” Beliau bersabda, “Orang yang
mendapati orang tuanya, atau salah satunya pada hari
tuanya, namun ia (tetap) masuk neraka”


-----------------
"Cerahkan Mata Anda" http://buku2008.wordpress.com


Bookmark and Share

    


  Member Information For ayeProfil   Hantar PM kepada aye   Pergi ke aye's Website   Quote dan BalasQuote

nurwahida
Warga 4 Bintang
Menyertai: 24.12.2003
Ahli No: 5946
Posting: 338
Dari: USM

PulauPinang   avatar


posticon Posting pada: 18-12-06 14:53


salam..
Allah....nauzubillah...
moga-moga Allah pelihara...
Ibu adalah buah hati paling berharga...dan kasih sayang yang tiada nilainye....
huhuhu...tak sangup kehilangan.....
oh..ibuu......

Bookmark and Share

    


  Member Information For nurwahidaProfil   Hantar PM kepada nurwahida   Pergi ke nurwahida's Website   Quote dan BalasQuote

jiha
Warga 4 Bintang
Menyertai: 03.02.2004
Ahli No: 6966
Posting: 238
Dari: PeRaK

Perak   avatar


posticon Posting pada: 18-12-06 15:26


Ibu...
bgenang airmataku...
terbayang wajah mu yang lembut sayu...
kudusnya kasih yang engkau dambakan...
bagaikan laut yang tak bertepian...
(ae-man....)

oh ibu...
kau disiram bayu pagi
kehilagan teras pilu
dan kesepian...
dan aku...
bagai purnama merindu...
diibarat lautan luas
tiada tempat ku layarkan
kasih ku ini...
(mamat)

* my fvroute song...kalau dah lama tak balik kampung. anggau ingat kat family. tak sabar bk tunggu raya haji dan new year...cuti 4 hari

huhuhu....

Bookmark and Share

    


  Member Information For jihaProfil   Hantar PM kepada jiha   Quote dan BalasQuote

saifuddin_92
Warga 4 Bintang
Menyertai: 03.08.2006
Ahli No: 25600
Posting: 271
Dari: batu pahat

turkey  


posticon Posting pada: 18-12-06 16:33


salam

Terharunye. :-( :-( :-(

thank you AYE
;-) ;-)


-----------------
www.mujahidin07.blogspot.com


Bookmark and Share

    


  Member Information For saifuddin_92Profil   Hantar PM kepada saifuddin_92   Pergi ke saifuddin_92's Website   Quote dan BalasQuote

aye
WARGA SETIA
Menyertai: 03.04.2006
Ahli No: 23921
Posting: 2913
Dari: semerak

Kelantan   avatar


posticon Posting pada: 19-12-06 08:38


Mak ana dah tua.... ana tak tau bila boleh bawa dia pergi mekkah..... huhuuuu...

Bookmark and Share

    


  Member Information For ayeProfil   Hantar PM kepada aye   Pergi ke aye's Website   Quote dan BalasQuote

alifmimyanun
WARGA SETIA
Menyertai: 19.06.2003
Ahli No: 1540
Posting: 2292
Dari: langit kujunjung bumi kupijak

Johor  


posticon Posting pada: 19-12-06 10:11


indon punya ni.

Bookmark and Share

    


  Member Information For alifmimyanunProfil   Hantar PM kepada alifmimyanun   Pergi ke alifmimyanun's Website   Quote dan BalasQuote

ana_muslimah89
Warga 2 Bintang
Menyertai: 07.09.2006
Ahli No: 26242
Posting: 49
Dari: depan pc

Terengganu   avatar


posticon Posting pada: 28-12-06 10:39


sayang mak

Bookmark and Share

    


  Member Information For ana_muslimah89Profil   Hantar PM kepada ana_muslimah89   Quote dan BalasQuote

insyirah_hr
WARGA SETIA
Menyertai: 08.08.2006
Ahli No: 25700
Posting: 1249
Dari: Kedah

Kedah   avatar


posticon Posting pada: 12-01-07 22:55


sedihnya....
lepas habis belajar nak berbakti untuk mak ayah dan senangkan hidup mereka....terutamanya hantar pergi mekah....moga ibubapaku dipanjangkan umur dan murah rezeki serta dirahmati Allah swt...amin.....

Bookmark and Share

    


  Member Information For insyirah_hrProfil   Hantar PM kepada insyirah_hr   Pergi ke insyirah_hr's Website   Quote dan BalasQuote

Lubnaa
Warga 3 Bintang
Menyertai: 15.07.2006
Ahli No: 25241
Posting: 133
Dari: Kajang

Selangor   avatar


posticon Posting pada: 12-01-07 23:12


kasihanilah ibubapa kita seperti mana mereka mengasihani kita sejak kecil....sayang mama dan abah

Bookmark and Share

    


  Member Information For LubnaaProfil   Hantar PM kepada Lubnaa   Quote dan BalasQuote

syabab_mujahid
Warga 4 Bintang
Menyertai: 08.12.2006
Ahli No: 27656
Posting: 291
Dari: Egypt

Kedah   avatar


posticon Posting pada: 13-01-07 06:51


berbuat baik lah pada ibu bapa,,,
saya sayang mak,,,Ya Allah,kasihanilah ibu bapaku seperti mana mereka mengasihiku waktu kecil ku...

Bookmark and Share

    


  Member Information For syabab_mujahidProfil   Hantar PM kepada syabab_mujahid   Pergi ke syabab_mujahid's Website   Quote dan BalasQuote

nur_namia
Warga 4 Bintang
Menyertai: 16.12.2005
Ahli No: 21203
Posting: 193
Dari: n9

NegeriSembilan   avatar


posticon Posting pada: 13-01-07 13:12


sayangilah mereka semasa mereka ada....dan janganlah lupakan mereka satelah mereka tiada...sts doakan kesejahteraan hidup mereka dunia dan ukhrawi...tanpa mereka kita tidak akan wujud didunia yang hanya persinggahan ini...wallahualam...

Bookmark and Share

    


  Member Information For nur_namiaProfil   Hantar PM kepada nur_namia   Quote dan BalasQuote

Nurizmi
WARGA SETIA
Menyertai: 28.10.2005
Ahli No: 20156
Posting: 539
Dari: utara...

Terengganu   avatar


posticon Posting pada: 13-01-07 13:23


ya Allah...
kurniakan lah kerahmatan untuk ibuku...
tabahkan lah hatinya menempuh dugaan dari Mu...
dan berilah sinar jalan yang menerangi untuk ibu bertemu kekasihnya disana...

Bookmark and Share

    


  Member Information For NurizmiProfil   Hantar PM kepada Nurizmi   Pergi ke Nurizmi's Website   Quote dan BalasQuote

alexander
WARGA SETIA
Menyertai: 24.12.2004
Ahli No: 13282
Posting: 747
Dari: Bumi ALLAH

Terengganu   avatar


posticon Posting pada: 21-01-07 22:16


:-) Assalamualaikum....


Jagalah hati dan perasaan kedua ibu bapa kita...terutama buat ibu....kasih mereka tiada ternilai dan tiada ganti....


-----------------
Mengharap Cinta Sejati,Mendamba Kasih ILAHI......


Bookmark and Share

    


  Member Information For alexanderProfil   Hantar PM kepada alexander   Pergi ke alexander's Website   Quote dan BalasQuote

zahrah_asrar
Warga 5 Bintang
Menyertai: 07.02.2006
Ahli No: 22514
Posting: 363
Dari: port dickson

NegeriSembilan  


posticon Posting pada: 22-01-07 03:30


ayah dan ibu
ayah dan ibu
itu lah permulaan kami
dapat melihat blan dan matahari

ayah dan ibulah
mesti dihormati

Bookmark and Share

    


  Member Information For zahrah_asrarProfil   Hantar PM kepada zahrah_asrar   Quote dan BalasQuote

mohamad

Menyertai: 04.09.2006
Ahli No: 26180
Posting: 3282
Dari: Pasir Gudang Johor

yemen   avatar


posticon Posting pada: 22-01-07 06:12


itulah dia insan yang Bergelar "IBU"'
hargailah dan sayangilah mereka....
:-)
:-)
:-)

Bookmark and Share

    


  Member Information For mohamadProfil   Hantar PM kepada mohamad   Pergi ke mohamad's Website   Quote dan BalasQuote

nurfieza
WARGA SETIA
Menyertai: 19.01.2006
Ahli No: 22039
Posting: 416
Dari: utara...

Selangor  


posticon Posting pada: 22-01-07 10:35


huhu..

Bookmark and Share

    


  Member Information For nurfiezaProfil   Hantar PM kepada nurfieza   Quote dan BalasQuote

samudra
WARGA SETIA
Menyertai: 06.12.2005
Ahli No: 20847
Posting: 721
Dari: Tanah Melayu

stkitts_nevis   avatar


posticon Posting pada: 22-01-07 13:16


ya Allah panjangkanlah umur bondaku seribu tahun lagi

Bookmark and Share

    


  Member Information For samudraProfil   Hantar PM kepada samudra   Quote dan BalasQuote

islamic_87
Warga 3 Bintang
Menyertai: 03.11.2006
Ahli No: 27188
Posting: 98
Dari: sandakan

Sabah   avatar


posticon Posting pada: 03-02-07 16:35


cintakan lah ibu anda...

Bookmark and Share

    


  Member Information For islamic_87Profil   Hantar PM kepada islamic_87   Quote dan BalasQuote

alifmimyanun
WARGA SETIA
Menyertai: 19.06.2003
Ahli No: 1540
Posting: 2292
Dari: langit kujunjung bumi kupijak

Johor  


posticon Posting pada: 05-02-07 22:36


cerpen indon ni. mana awak kutip.

Bookmark and Share

    


  Member Information For alifmimyanunProfil   Hantar PM kepada alifmimyanun   Pergi ke alifmimyanun's Website   Quote dan BalasQuote

LinCikedot
WARGA SETIA
Menyertai: 03.09.2006
Ahli No: 26163
Posting: 811
Dari: Atap Rumbia

Kelantan   avatar


posticon Posting pada: 05-02-07 23:18


sayang bonda dunia akhirat.

Bookmark and Share

    


  Member Information For LinCikedotProfil   Hantar PM kepada LinCikedot   Quote dan BalasQuote

dzulfakar
Warga Rasmi
Menyertai: 09.02.2007
Ahli No: 28654
Posting: 4

blank   avatar


posticon Posting pada: 09-02-07 21:45


SELALU,
AKU MEMINTA IBU
DOAKAN KEJAYAANKU
TANPA JEMU
IBU MENDOAKANKU,
TAPI TANPA SEDAR
AKU JARANG MENDOAKANMU
MAAFKANLAH AKU IBU.......

kasih ibu membawa ke syurga....

Bookmark and Share

    


  Member Information For dzulfakarProfil   Hantar PM kepada dzulfakar   Quote dan BalasQuote

sof_wan88
Warga 3 Bintang
Menyertai: 21.01.2007
Ahli No: 28277
Posting: 127
Dari: Melaka

Melaka   avatar


posticon Posting pada: 09-02-07 23:56


Ini adalah mengenai Nilai kasih Ibu


Seorang anak mendapatkan ibunya yang sedang sibuk menyediakan makan malam di dapur lalu menghulurkan sekeping kertas yang bertulis sesuatu. Si ibu segera mengesatkan tangan di apron menyambut kertas yang dihulurkan oleh si anak lalu membacanya.


kos upah membantu ibu:

Tolong pergi kedai RM4.00

Tolong jaga adik RM4.00

Tolong buang sampah RM1.00

Tolong kemas bilik RM2.00

Tolong siram bunga RM3.00

Tolong sapu sampah RM3.00

Jumlah : RM17.00

Selesai membaca, si ibu tersenyum memandang si anak sambil sesuatu berlegar-legar si mindanya. Si ibu mencapai sebatang pen dan menulis sesuatu di belakang kertas yang sama.

kos mengandungkanmu selama 9 bulan - PERCUMA

kos berjaga malam kerana menjagamu - PERCUMA

kos air mata yang menitis keranamu - PERCUMA

kos kerunsingan kerana bimbangkanmu - PERCUMA

kos menyediakan makan minum, pakaian, dan keperluanmu - PERCUMA

Jumlah Keseluruhan Nilai Kasihku - PERCUMA

Air mata si anak berlinang setelah membaca apa yang dituliskan oleh si ibu. Si anak menatap wajah ibu, memeluknya dan berkata, "Saya Sayangkan Ibu". Kemudian si anak mengambil pen dan menulis'Telah Dibayar malah terhutang ' pada mukasurat yang ditulisnya.

Diriwayatkan seorang telah bertemu Rasulullah SAW dan bertanya, "Wahai Rasulullah, siapakah yang paling berhak mendapat layanan baik dariku?" Rasulullah menjawab, "Ibumu(dan diulang sebanyak tiga kali), kemudian ayahmu, kemudian saudara-saudara terdekatmu."

Jika kamu menyayangi ibumu, "forward"kanlah Email ini kepada sahabat-sahabat anda.

1 orang-Kamu tidak sayangkan ibumuIbu kamu kecil hati!!(Dosa besar)

2-4 orang-Kamu sayang ibumu

5-9 orang-Bagus! Sayang jugak kamu kepada Ibumu

10 atau lebih-Syabas!Kamu akan disayangi Ibumu dan juga semua orang!Semoga kamu berjaya dalam apa pun kerja (yang baik) kamu lakukan dan murah rezeki.Amin Amin Ya Robbal A'lamin.

Bookmark and Share

    


  Member Information For sof_wan88Profil   Hantar PM kepada sof_wan88   Quote dan BalasQuote

attuffah_humairah
Warga 4 Bintang
Menyertai: 14.04.2006
Ahli No: 24196
Posting: 217
Dari: Johor

Johor   avatar


posticon Posting pada: 10-02-07 00:46


sayang mak selamanya...kasih sayang mak abah tak pernah ada galang gantinya...

Bookmark and Share

    


  Member Information For attuffah_humairahProfil   Hantar PM kepada attuffah_humairah   Quote dan BalasQuote

atie82
WARGA SETIA
Menyertai: 15.12.2004
Ahli No: 13074
Posting: 1080
Dari: Papar,[email protected]

Sabah  


posticon Posting pada: 19-11-07 11:45


Assalamualaikum wwt...

Tersentuh hati ana baca nukilan ini..

"Ya ALLAH, ya Tuhan kami,ampunilah segala dosa kesalahan kami dan dosa-dosa kesalahan ibu bapa kami,
serta kasihanilah ibu bapa kami sebagaimana mereka
berdua mengasihani kami semasa masih kecil"..amin.

Wassalam


-----------------
The Light of ALLAH surround Me, The Love of ALLAH Enfolds Me, The presence of ALLAH watches over Me, Whatever I am...ALLAH iS..
[ Telah diedit oleh: atie82 pada 19-11-07 11:47 ]


Bookmark and Share

    


  Member Information For atie82Profil   Hantar PM kepada atie82   Pergi ke atie82's Website   Quote dan BalasQuote

ainunhub
WARGA SETIA
Menyertai: 06.09.2007
Ahli No: 30954
Posting: 495
Dari: Melaka

Melaka  


posticon Posting pada: 19-11-07 12:11


Pada 19-12-06 08:38 , aye posting:

!!! QUOTE !!!

Mak ana dah tua.... ana tak tau bila boleh bawa dia pergi mekkah..... huhuuuu...


Alhamdulillah.. Insyaallah... sahabatku..saudaraku, semoga Allah swt mengkabulkan niatmu...

Bookmark and Share

    


  Member Information For ainunhubProfil   Hantar PM kepada ainunhub   Quote dan BalasQuote

zaneera
Warga 2 Bintang
Menyertai: 19.11.2007
Ahli No: 31755
Posting: 49

sudan   avatar


posticon Posting pada: 19-11-07 14:11


syurga di bawah tapak kaki ibu :kelip:

Bookmark and Share

    


  Member Information For zaneeraProfil   Hantar PM kepada zaneera   Quote dan BalasQuote

Member Messages

Forum Search & Navigation

 

Log in to check your private messages

Silakan Login atau Mendaftar





  


 

[ Carian Advance ]

Jum ke Forum 




Datacenter Solution oleh Fivio.com Backbone oleh JARING Bukan Status MSCMyPHPNuke Portal System

Disclaimer: Posting dan komen di dalam Portal Komuniti Ukhwah.com ini adalah menjadi hak milik ahli
yang menghantar. Ia tidak menggambarkan keseluruhan Portal Komuniti Ukhwah.com.
Pihak pengurusan tidak bertanggung jawab atas segala perkara berbangkit
dari sebarang posting, interaksi dan komunikasi dari Portal Komuniti Ukhwah.com.


Disclaimer: Portal Komuniti Ukhwah.com tidak menyebelahi atau mewakili mana-mana parti politik
atau sebarang pertubuhan lain. Posting berkaitan politik dan sebarang pertubuhan di dalam laman web ini adalah menjadi
hak milik individu yang menghantar posting. Ia sama-sekali tidak ada
kena-mengena, pembabitan dan gambaran sebenar pihak pengurusan Portal Komuniti Ukhwah.com

Portal Ukhwah
Hakcipta 2003 oleh Ukhwah.com
Tarikh Mula: 14 Mei 2003, 12 Rabi'ul Awal 1424H (Maulidur Rasul)
Made in: Pencala Height, Bandar Sunway dan Damansara Height
Dibina oleh Team Walasri




Loading: 0.114051 saat. Lajunya....