Array
Welcome To Portal Komuniti :: Ukhwah.com

  Create An Account Home  ·  Topik  ·  Statistik  ·  Your Account  ·  Hantar Artikel  ·  Top 10 01-12-2021  

  Login
Nickname

Password

>> Mendaftar <<

  Mutiara Kata
"Kebahagiaan yang sebenar lagi utama terletak pada kemenangan dalam memerangi hawa nafsu dan menahan kehendak-kehendak yang berlebih-lebihan."
-- Imam Al-Ghazali

  Menu Utama

  Keahlian Ukhwah.com
Terkini: navratan
Hari Ini: 0
Semalam: 0
Jumlah Ahli: 43152

  Sedang Online
Sedang Online:
Tetamu: 46
Ahli: 0
Jumlah: 46




  Yang Masuk Ke Sini
Muslim1987: 4 hari yang lalu


Jejak Sekolah
Topik: sahabat.......


Carian Forum

Moderator: Administrator, immad
Portal Komuniti :: Ukhwah.com Indeks Forum
  »» Jejak Sekolah
    »» sahabat.......

Please Mendaftar To Post


Oleh sahabat.......

faIq_FikRi
Warga 1 Bintang
Menyertai: 17.05.2003
Ahli No: 380
Posting: 27
Dari: johor

Johor  


posticon Posting pada: 07-09-03 01:19


assalamualaikum.........w.b.k.t

di sisi ana nak kongsi sikit dengan rakan-rakan tentang sebuah kisah yang sesuai untuk kita amalkan terutamanya yang tinggal di asrama.

Dari Ibn Umar R.A :
"Seorang sahabat Rasulullah s.w.t telah menerima hadiah kepala kambing dari sahabatnya tetapi dia telah menolaknya dengan alasan ada lagi sahabat lain lebih berhajat daripadanya,maka kepala kambing itu pun dibawakan kepada sahabat yang dikatakan lebih berhajat itu,tetapi sahabat itu juga telah menolaknya dengan alasan di sana ada orang yang lebih berhajat daripadanya. Seterusnya kepala kambing itupun bertukar tangan dari seseorang kepada seseorang yang lain sehingga berkeliling ke tangan tujuh orang dan akhirnya sampai semula kepada orang yang pertama"

Begitulah betapa kasihnya sahabat dengan sahabat yang lain.Semoga kita juga dapat melakukan yang terbaik untuk sahabat-sahabat kita.undefined

Bookmark and Share

    


  Member Information For faIq_FikRiProfil   Hantar PM kepada faIq_FikRi   Quote dan BalasQuote

shahirah_huda
Warga 4 Bintang
Menyertai: 03.07.2003
Ahli No: 1982
Posting: 335
Dari: AS

japan  


posticon Posting pada: 07-09-03 02:21


Sekiranya kita mempunyai sahabat mcm tu alhamdulillah..tapi susah untuk kita menemuinya pada zaman sekrang nie..

Bookmark and Share

    


  Member Information For shahirah_hudaProfil   Hantar PM kepada shahirah_huda   Quote dan BalasQuote

IrSyA_IsYqI
Warga 3 Bintang
Menyertai: 18.05.2003
Ahli No: 437
Posting: 134
Dari: Batu Pahat & IIUM

Johor   avatar


posticon Posting pada: 07-09-03 03:45


assalamualaikum....
sukar nak cari sahabat seperti yang diceritakan....
cuma, apa yang boleh kita lakukan ialah berdoa kepada Allah semoga dikurniakan sahabat seperti itu....dan berusaha utk menjadi seorang sahabat yang lebih mementingkan kebajikan sahabatnya daripada kepentingan dirinya sendiri....

wallahu'alam....

Bookmark and Share

    


  Member Information For IrSyA_IsYqIProfil   Hantar PM kepada IrSyA_IsYqI   Quote dan BalasQuote

islamic_princess
WARGA SETIA
Menyertai: 14.05.2003
Ahli No: 45
Posting: 736
Dari: johor bahru ke UPSI

Johor   avatar


posticon Posting pada: 07-09-03 15:36


assalamualaikum.
memang benar sukar utk dicari sahabat seperti itu,satu dlm seribu sahabat cam tu
hanya yg membezakan kawan dengan sahabat ialah kawan tidak tahu begitu detail tentang diri kita tapi sahabat adalah insan yg paling banyak mengetahui tentang kita,dan beza antara sahabat dengan sahabat sejati ialah seperti mana cerita di atas,,itulah dikatakan sahabat sejati
wassalam

-----------------
HaRaPanKu MoGa DikuRniAkaN
MaNiSnyA IMAN BerPanJanGaN
MoGa LauTaN HiLanG GeLoRa UnTuK BeLaYaR..

Bookmark and Share

    


  Member Information For islamic_princessProfil   Hantar PM kepada islamic_princess   Pergi ke islamic_princess's Website   Quote dan BalasQuote

dinulhuda1422h
:WARGA AWAL BERJASA:
Menyertai: 19.07.2003
Ahli No: 2447
Posting: 793
Dari: Serambi Mekah

Kelantan   avatar


posticon Posting pada: 17-09-03 03:31


sahabat yang baik adalah sahabat yang kenal kita pada masa susah dan kenal kita juga pada masa senang....so hargailah sahabat sebegini...

Bookmark and Share

    


  Member Information For dinulhuda1422hProfil   Hantar PM kepada dinulhuda1422h   Quote dan BalasQuote

aimanwan
Warga 4 Bintang
Menyertai: 16.05.2003
Ahli No: 307
Posting: 151
Dari: Mansurah_Mesir

PulauPinang  


posticon Posting pada: 18-09-03 01:20


memang benar....

payah nak cari sahabat yang sejati
kalau nak dapat kawan makan kawan..

memang ramai
anytime jer..
ana pernah kena...
memang memeritkan.....

jadi pandailah dalam memilih sahabat
kerana sahabatlah teman kita yang dapat
membantu kita dalam kesusahan
dan menegur kita dalam kesilapan.....


Bookmark and Share

    


  Member Information For aimanwanProfil   Hantar PM kepada aimanwan   Pergi ke aimanwan's Website   Quote dan BalasQuote

kamal_82
:WARGA AWAL BERJASA:
Menyertai: 31.08.2003
Ahli No: 3201
Posting: 462
Dari: KUALA LUMPUR

Selangor   avatar


posticon Posting pada: 18-09-03 07:39


sahabat umpaama cermin diri kita sendiri
oleh itu carilah sahabat sejati yang dapat membimbing kita
ok sahabat sejati membawa ke syurga
ok

Bookmark and Share

    


  Member Information For kamal_82Profil   Hantar PM kepada kamal_82   Pergi ke kamal_82's Website   Quote dan BalasQuote

nur_arrisy
Warga 2 Bintang
Menyertai: 28.06.2003
Ahli No: 1776
Posting: 41
Dari: Bumi Allah

Kelantan  


posticon Posting pada: 25-09-03 18:06



EMM...BETUL KATA KAMAL_82.....ANA SETUJU

-----------------
Nafsu meengatakan wanita cantik atas dasar rupanya,akal mengatakan wanita cantik atas dasar ilmunya dan hati mengatakan wanita cantik atas dasar akhlaknya.

Bookmark and Share

    


  Member Information For nur_arrisyProfil   Hantar PM kepada nur_arrisy   Pergi ke nur_arrisy's Website   Quote dan BalasQuote

nurana
Warga 3 Bintang
Menyertai: 23.07.2003
Ahli No: 2561
Posting: 139
Dari: bangi

Johor   avatar


posticon Posting pada: 25-09-03 18:17


suka duka bersama sahabat tak semua orang boleh berkongsi pada masa kini contohya kalau kawan sakit..kawan2 yang lain belum tentu akan membantu,kawan ketawa ramai,kawan menangis amat payah hendak ditemui..

Bookmark and Share

    


  Member Information For nuranaProfil   Hantar PM kepada nurana   Pergi ke nurana's Website   Quote dan BalasQuote

Nuha
Warga 2 Bintang
Menyertai: 23.05.2003
Ahli No: 844
Posting: 43
Dari: Johor

Johor   avatar


posticon Posting pada: 25-09-03 20:31


kawan yang baik ialah kawan yang dapat berkongsi suka duka dengan kita,dan faham akan keadaan kita.Hargailah sahabat kita sebaik mungkin.

Bookmark and Share

    


  Member Information For NuhaProfil   Hantar PM kepada Nuha   Quote dan BalasQuote

hani_fatiha
Warga 2 Bintang
Menyertai: 06.06.2003
Ahli No: 1111
Posting: 41
Dari: Johor

Johor  


posticon Posting pada: 26-09-03 01:50


Sahabat yang setia adalah sahabat yang sentiasa bersama kita tidak kira sama ada ketika susah atau senang..

Bookmark and Share

    


  Member Information For hani_fatihaProfil   Hantar PM kepada hani_fatiha   Quote dan BalasQuote

aza
WARGA SETIA
Menyertai: 14.05.2003
Ahli No: 27
Posting: 834
Dari: kuala lumpur

KualaLumpur   avatar


posticon Posting pada: 28-09-03 13:05


alangkah bertuahnya kita jika dapat sahabat macam tu...malangnya bukan senang nak dapat sahabat macam tu sekarang ni...kalau sekarang..orang bukan nak fikir tentang kawan2 yang lain...ingat kat diri sendiri je..

Bookmark and Share

    


  Member Information For azaProfil   Hantar PM kepada aza   Quote dan BalasQuote

al-umari
:WARGA AWAL BERJASA:
Menyertai: 11.10.2003
Ahli No: 4229
Posting: 381
Dari: ...:::JELAPANG PADI + PULAU MUTIARA:::
Kedah   avatar


posticon Posting pada: 16-10-03 02:08


assalamualaikum...

antara sahabat, teman, rakan dan kekasih... yang mana satu pilihan anda?

Bookmark and Share

    


  Member Information For al-umariProfil   Hantar PM kepada al-umari   Quote dan BalasQuote

Member Messages

Forum Search & Navigation

 

Log in to check your private messages

Silakan Login atau Mendaftar





  


 

[ Carian Advance ]

Jum ke Forum 




Datacenter Solution oleh Fivio.com Backbone oleh JARING Bukan Status MSCMyPHPNuke Portal System

Disclaimer: Posting dan komen di dalam Portal Komuniti Ukhwah.com ini adalah menjadi hak milik ahli
yang menghantar. Ia tidak menggambarkan keseluruhan Portal Komuniti Ukhwah.com.
Pihak pengurusan tidak bertanggung jawab atas segala perkara berbangkit
dari sebarang posting, interaksi dan komunikasi dari Portal Komuniti Ukhwah.com.


Disclaimer: Portal Komuniti Ukhwah.com tidak menyebelahi atau mewakili mana-mana parti politik
atau sebarang pertubuhan lain. Posting berkaitan politik dan sebarang pertubuhan di dalam laman web ini adalah menjadi
hak milik individu yang menghantar posting. Ia sama-sekali tidak ada
kena-mengena, pembabitan dan gambaran sebenar pihak pengurusan Portal Komuniti Ukhwah.com

Portal Ukhwah
Hakcipta 2003 oleh Ukhwah.com
Tarikh Mula: 14 Mei 2003, 12 Rabi'ul Awal 1424H (Maulidur Rasul)
Made in: Pencala Height, Bandar Sunway dan Damansara Height
Dibina oleh Team Walasri




Loading: 0.091933 saat. Lajunya....