Welcome To Portal Komuniti :: Ukhwah.com

  Create An Account Home  ·  Topik  ·  Statistik  ·  Your Account  ·  Hantar Artikel  ·  Top 10 23-09-2021  

  Login
Nickname

Password

>> Mendaftar <<

  Mutiara Kata
Bangkai akan menarik pemakan bangkai, tong sampah akan menarik sampah. Kebaikan akan menarik kebaikan; keburukan akan menarik keburukan
-- Kang

  Menu Utama

  Keahlian Ukhwah.com
Terkini: navratan
Hari Ini: 0
Semalam: 0
Jumlah Ahli: 43152

  Sedang Online
Sedang Online:
Tetamu: 71
Ahli: 0
Jumlah: 71




  Yang Masuk Ke Sini
HIKAL: 2 hari yang lalu


Klinik Ukhwah
Topik: Apakah punca nyanyuk di kalangan warga tua ?


Carian Forum

Moderator: Administrator, Meow, dramian219
Portal Komuniti :: Ukhwah.com Indeks Forum
  »» Klinik Ukhwah
    »» Apakah punca nyanyuk di kalangan warga tua ?

Please Mendaftar To Post


Oleh Apakah punca nyanyuk di kalangan warga tua ?

awan_biru85
WARGA SETIA
Menyertai: 03.12.2006
Ahli No: 27594
Posting: 772
Dari: sabak terbenam

KualaLumpur   avatar


posticon Posting pada: 08-12-06 21:23


Setiap orang pasti melalui zaman tuanya, namun bukan semua warga tua mengalami masalah ini. Nyanyuk bukan saja menyebabkan mereka menjadi seorang yang pelupa tetapi tidak dapat menguruskan diri sendiri. Ada yang berpendapat nyanyuk di kalangan warga tua boleh di kurangkan sekiranya sepanjang usia, mereka habiskan dengan mendalami ilmu-ilmu agama, ilmu semasa dan kuat membaca. Jadi mugkin sebab itu agaknya kerajaan mengalakkan rakyat melaysia membaca...emmm ada pandangan lain?


-----------------
Photobucket

MaSyAraKat HRmONi KeLuARga bahagia


Bookmark and Share

    


  Member Information For awan_biru85Profil   Hantar PM kepada awan_biru85   Pergi ke awan_biru85's Website   Quote dan BalasQuote

vanadium_oksida
Warga 4 Bintang
Menyertai: 28.01.2005
Ahli No: 13944
Posting: 279
Dari: manjung ,perak

Perak  


posticon Posting pada: 08-12-06 23:25


mungkin agaknya......tapi kebanyakan warga tua mendapat penyakit tua...apa-apa pun kita berserah pasa Allah s.w.t...wassalam

Bookmark and Share

    


  Member Information For vanadium_oksidaProfil   Hantar PM kepada vanadium_oksida   Quote dan BalasQuote

nurhikari
Warga 2 Bintang
Menyertai: 16.07.2006
Ahli No: 25260
Posting: 53
Dari: Earth

Johor   avatar


posticon Posting pada: 09-12-06 01:41


bila dah tua mereka ini selalu nya tak menggunakn otak sangat..so bila otak tak banyak bekerja ia akan menjadi rosak..cuba tengok nenek2 yang berpendidikan,,walaupun dah berumur tapi masih segar bugar sebab rajin berfikir...

Bookmark and Share

    


  Member Information For nurhikariProfil   Hantar PM kepada nurhikari   Quote dan BalasQuote

farah_hanan
WARGA SETIA
Menyertai: 17.02.2006
Ahli No: 22791
Posting: 987
Dari: terengganu

malaysia  


posticon Posting pada: 09-12-06 12:04


makan makanan yang telah dihurung semut...
kajian telah membuktikan bahawa semut akan mengeluarkan sejenis enzim yang mampu melemahkan daya ingatan seseorang dan berisiko penyakit nyanyuk....

Bookmark and Share

    


  Member Information For farah_hananProfil   Hantar PM kepada farah_hanan   Quote dan BalasQuote

awan_biru85
WARGA SETIA
Menyertai: 03.12.2006
Ahli No: 27594
Posting: 772
Dari: sabak terbenam

KualaLumpur   avatar


posticon Posting pada: 09-12-06 14:50


Pada 09-12-06 12:04 , farah_hanan posting:

!!! QUOTE !!!

makan makanan yang telah dihurung semut...
kajian telah membuktikan bahawa semut akan mengeluarkan sejenis enzim yang mampu melemahkan daya ingatan seseorang dan berisiko penyakit nyanyuk....


saya juga pernah dengar...emmm rasanya yang muda belia pun tak terkecuali kan...jika selalu makan makanan yang dihurung semut....habis semua pakat-pakat nyanyuk... :lol:


-----------------
Photobucket

MaSyAraKat HRmONi KeLuARga bahagia


Bookmark and Share

    


  Member Information For awan_biru85Profil   Hantar PM kepada awan_biru85   Pergi ke awan_biru85's Website   Quote dan BalasQuote

erwina
WARGA SETIA
Menyertai: 11.05.2004
Ahli No: 8917
Posting: 503
Dari: terengganu

Terengganu  


posticon Posting pada: 09-12-06 14:54


kadang-kadang tabiat masa mude mempengaruhi jugak.kalau masa mude suka sangat cakap benda karut marut nanti bila itu makin parah...

Bookmark and Share

    


  Member Information For erwinaProfil   Hantar PM kepada erwina   Pergi ke erwina's Website   Quote dan BalasQuote

atie82
WARGA SETIA
Menyertai: 15.12.2004
Ahli No: 13074
Posting: 1080
Dari: Papar,[email protected]

Sabah  


posticon Posting pada: 09-12-06 18:46


Assalamualaikum wwt...

Actually..kajian demi kajian dijalankan bagi mengenal pasti penyebab kepada penyakit nyanyuk dan bagaimana mengubatinya tetapi tidak banyak hasil diperoleh.

Penyakit nyanyuk ini berlaku disebabkan penurunan fungsi saraf otak yang kompleks, progresif dan daya ingatan seseorang itu akan merosot dengan teruknya sehingga penghidapnya tidak mampu mengurus diri sendiri.


-----------------
The Light of ALLAH surround Me, The Love of ALLAH Enfolds Me, The presence of ALLAH watches over Me, Whatever I am...ALLAH iS..


Bookmark and Share

    


  Member Information For atie82Profil   Hantar PM kepada atie82   Pergi ke atie82's Website   Quote dan BalasQuote

ryan_86
Warga 1 Bintang
Menyertai: 04.12.2006
Ahli No: 27615
Posting: 31
Dari: syria

syria   avatar


posticon Posting pada: 09-12-06 21:36


tips elak nyanyuk:


nyanyuk merupkn satu sindrom yang biasa melanda orang-orang tua. tapi setiap penyakit tu kan ada ubatnya, jadi untuk elak nyanyuk ni antara ubatnya....

1) dalamilah ilmu agama dengan niat yang tulus
2) rajinkan diri membaca Al Quran
3) buat usaha agama (dakwah)
4) amalkan membaca doa pagi dan ptg

insya Allah, org yang melibatkan diri dalam usaha begni pada usia muda akan dipelihara Allah di usia tua.

dari Nya kita datang dan kepada Nya kita kembali....

                                                                 (ballighu anni walau haza..)

Bookmark and Share

    


  Member Information For ryan_86Profil   Hantar PM kepada ryan_86   Quote dan BalasQuote

awan_biru85
WARGA SETIA
Menyertai: 03.12.2006
Ahli No: 27594
Posting: 772
Dari: sabak terbenam

KualaLumpur   avatar


posticon Posting pada: 26-12-06 10:22


Majalah i (Disember 2006)
Punca-punca nyanyuk

1.    Proses penuaan – Setiap individu yang memasuki usia 20 tahun mula mengalami proses kematian sel-sel dalam otak menyebabkan otak mula mengecut.
2.    Penyakit strok, angina ahmar, alzheimer dan parkinson yang kerap berulang boleh menyebabkan seseorang terdedah kepada penyakit ini.
3.    Penyakit seperti ketumbuhan otak di Lobus Frontal dan jangkitan otak yang menyebabkan ensefalitis (sawan).
4.    Kekurangan vitamin B12, kekurangan hormon toksin/tiroid yang menyebabkan hipotirodism.
5.    Keturunan.
6.    Penyakit Creutzfeldt Jakob Disease (CJD) yang dialami oleh golonhan tua yang berusia 60 tahun ke atas. Tanda-tandanya ialah otot menjadi kejang dan pesakit tersentap, jalan tidak seimbang serta pergerakkan kaku. Ia boleh berjangkit melalui otak, mata dan saraf tunjang.

Majoriti pesakit mati akibat jangkitan seperti penyakit pneumonia. Ini kerana pesakit yang mengalami nyanyuk yang teruk hanya mampu berbaring sahaja dan tidak batuk bagi mengeluarkan kahak. Kadangkala pesakit boleh mengalami kamatian akibat penyakit lain dati nyanyuk. Oleh itu, pesakit perlu di beri penjagaan dan kawalan untuk keselesaan mereka.

Perbezaan lupa dan nyanyuk
Lupa dan nyanyuk adalah dua istilah yang sangat berbeza. Lupa adalah satu fenomena biasa bagi kebanyakkan individu seperti lupa sekejap. Namun terdapat juga jenis lupa yang berpunca dari penyakit seperti epilepsi yang boleh membuat seseorang individu itu ‘terleka’ seketika tentang apa yang di lakukan atau di dengarnya.
Keadaan terlupa berlaku kepada sesiapa sahaja sama kanak-kanak, dewasa, atau orang tua. Salah satu punca paling kerap mengapa seseorang mengapa seseorang individu menjadi lupa ialah kerana terlalu banyak masalah atau perkara yang sedang di fikirkan, sibuk atau akibat tekanan.
Dalam istilah perubatan dan psikologi, lupa juga di kenali sebagai amnesia dan terbahagi kepada beberapa jenis. Lupa paling kerap dialami individu ialah :
•    Lupa secara spontan – Lupa secara spontan berpunca daripada sikap yang gemar mengabaikan sesuatu perkara dan cuai.
•    Sindrom otak pasca traumatik – Biasanya ia berlaku akibat gegaran ke atas otak sehingga menimbulkan kecederaan ke atasnya.
•    Sindrom otak organik – Ia di sebabkan oleh penyalahgunaan dadah, pengambilan alkohol secara berlebihan dan pengambilan ubat tanpa kawalan. Ini boleh menyebabkan perubahan ke atas fungsi otak.


-----------------
Photobucket

MaSyAraKat HRmONi KeLuARga bahagia


Bookmark and Share

    


  Member Information For awan_biru85Profil   Hantar PM kepada awan_biru85   Pergi ke awan_biru85's Website   Quote dan BalasQuote

alifmimyanun
WARGA SETIA
Menyertai: 19.06.2003
Ahli No: 1540
Posting: 2292
Dari: langit kujunjung bumi kupijak

Johor  


posticon Posting pada: 11-01-07 11:09


bila sudah tua, badan sudah haus, macam hausnye tayar.

Bookmark and Share

    


  Member Information For alifmimyanunProfil   Hantar PM kepada alifmimyanun   Pergi ke alifmimyanun's Website   Quote dan BalasQuote

syabab_mujahid
Warga 4 Bintang
Menyertai: 08.12.2006
Ahli No: 27656
Posting: 291
Dari: Egypt

Kedah   avatar


posticon Posting pada: 13-01-07 17:22


wahai manusia,sekiranya kamu menaruh syak(ragu-ragu) tentang kebangkitan makhluk (kebangkitan semula pada hari qiamat),maka perhatikanlah pada tingkatan kejadian manusia kerana sebenarnya kami telah menciptakan kamu dari tanah,kemudian dari setitik air benih,kemudian dari sebuku darah beku,kemudian dari seketul daging yang disempurnakan kejadiannya dan yang tidak disempurnakan,(kami jadikan secara yang demikian) kerana kami hendak menerangkan kepada kamu (tanda kekuasaan kami);dan kami pula menetapkan dalam kandungan rahim(ibu yang mengandung itu)apa yang kami rancangkanhingga suatu masa yang ditentukan lahirnya,kemudian kami keluarkan kamu sebagai bayi(kanak-kanak)kemudian (kamu dipelihara) hingga sampai peringkat umur dewasa dan (dalam pada itu) ada di antara kamu yang dimatikan (semasa kecil atau semasa dewasa) dan ada pula yang di lanjutkan umurnya ke peringkat tua nyanyuk hingga ia tidak mengetahuil lagi akan apa yang dikethuinya dahulu. dan (ingatlah satu bukti lagi) engkau melihat bumi itu kering,kemudian apabila kami turunkan hujan menimpanya,bergeraklah tanahnya((dengan tumbuh-tumbuhan yang meruncup tumbuh),dan gembur membusutlah ia,serta ia menumbuhkan berjenis-jenis tanaman yang indah permai,,.

( Al-Ahzab ; 5 )

Bookmark and Share

    


  Member Information For syabab_mujahidProfil   Hantar PM kepada syabab_mujahid   Pergi ke syabab_mujahid's Website   Quote dan BalasQuote

pharmaton
Warga 3 Bintang
Menyertai: 28.12.2005
Ahli No: 21480
Posting: 118
Dari: Kuantan

Pahang  


posticon Posting pada: 13-01-07 18:37


aging process

Bookmark and Share

    


  Member Information For pharmatonProfil   Hantar PM kepada pharmaton   Quote dan BalasQuote

fathurrahman
WARGA SETIA
Menyertai: 28.03.2006
Ahli No: 23783
Posting: 580
Dari: -

jordan   avatar


posticon Posting pada: 13-01-07 18:54


Pada 09-12-06 01:41 , nurhikari posting:

!!! QUOTE !!!

bila dah tua mereka ini selalu nya tak menggunakn otak sangat..so bila otak tak banyak bekerja ia akan menjadi rosak..cuba tengok nenek2 yang berpendidikan,,walaupun dah berumur tapi masih segar bugar sebab rajin berfikir...

contoh terbaik adalah Prof. Diraja Ungku Aziz & Tun Dr. Mahathir, kedua2 nya dah berusia lebih 80 tahun......

"Reading, after a certain age, diverts the mind too much from its creative pursuits. Any man who reads too much and uses his own brain too little falls into lazy habits of thinking" (Einstein)


-----------------
"Intellectuals solve problems; geniuses prevent them.." -Einstein


Bookmark and Share

    


  Member Information For fathurrahmanProfil   Hantar PM kepada fathurrahman   Pergi ke fathurrahman's Website   Quote dan BalasQuote

wafa_mawaddah
WARGA SETIA
Menyertai: 10.10.2003
Ahli No: 4175
Posting: 845
Dari: mardhatillah

Johor   avatar


posticon Posting pada: 13-01-07 22:22


banyakkan berzikir dan baca quran untuk elakkan nyanyuk di masa tua...
it is very practical sebab my parents tak nyanyuk sebab of these two ways...
memang ianya proses penuaan tapi ia boleh dielakkan...
kebanyakkan educated person juga tidak nyanyuk...
so,pelihara diri anda daripada nyanyuk di masa tua kelak...

Bookmark and Share

    


  Member Information For wafa_mawaddahProfil   Hantar PM kepada wafa_mawaddah   Pergi ke wafa_mawaddah's Website   Quote dan BalasQuote

broshahir
-WARGA AMAT SETIA-
Menyertai: 16.02.2006
Ahli No: 22775
Posting: 3376
Dari: Nibong Tebal

PulauPinang   avatar


posticon Posting pada: 13-01-07 22:24


teringat iklan petronas...

dunia umpama roda...
yang muda akan tua jua..

Bookmark and Share

    


  Member Information For broshahirProfil   Hantar PM kepada broshahir   Quote dan BalasQuote

insyirah_hr
WARGA SETIA
Menyertai: 08.08.2006
Ahli No: 25700
Posting: 1249
Dari: Kedah

Kedah   avatar


posticon Posting pada: 13-01-07 22:38


saya pernah dengar dengar tidur siang terlampau banyak pun boleh menyebabkan nyanyuk...tak tau lah betul ke tak betul....

Bookmark and Share

    


  Member Information For insyirah_hrProfil   Hantar PM kepada insyirah_hr   Pergi ke insyirah_hr's Website   Quote dan BalasQuote

syabab_mujahid
Warga 4 Bintang
Menyertai: 08.12.2006
Ahli No: 27656
Posting: 291
Dari: Egypt

Kedah   avatar


posticon Posting pada: 14-01-07 21:26


dan ada pula yang di lanjutkan umurnya ke peringkat tua nyanyuk hingga ia tidak mengetahuil lagi akan apa yang dikethuinya dahulu. dan (ingatlah satu bukti lagi) engkau melihat bumi itu kering,kemudian apabila kami turunkan hujan menimpanya,bergeraklah tanahnya((dengan tumbuh-tumbuhan yang meruncup tumbuh),dan gembur membusutlah ia,serta ia menumbuhkan berjenis-jenis tanaman yang indah permai,,.

( Al-Ahzab ; 5 )

Bookmark and Share

    


  Member Information For syabab_mujahidProfil   Hantar PM kepada syabab_mujahid   Pergi ke syabab_mujahid's Website   Quote dan BalasQuote

great_teacher
WARGA SETIA
Menyertai: 03.01.2004
Ahli No: 6195
Posting: 739
Dari: ...:::BANDAR DI RAJA MENUJU KE SERAMBI MAKKAH:::...

Pahang   avatar


posticon Posting pada: 14-01-07 21:31


kurang hafal quran agaknya...

Bookmark and Share

    


  Member Information For great_teacherProfil   Hantar PM kepada great_teacher   Pergi ke great_teacher's Website   Quote dan BalasQuote

Member Messages

Forum Search & Navigation

 

Log in to check your private messages

Silakan Login atau Mendaftar





  


 

[ Carian Advance ]

Jum ke Forum 




Datacenter Solution oleh Fivio.com Backbone oleh JARING Bukan Status MSCMyPHPNuke Portal System

Disclaimer: Posting dan komen di dalam Portal Komuniti Ukhwah.com ini adalah menjadi hak milik ahli
yang menghantar. Ia tidak menggambarkan keseluruhan Portal Komuniti Ukhwah.com.
Pihak pengurusan tidak bertanggung jawab atas segala perkara berbangkit
dari sebarang posting, interaksi dan komunikasi dari Portal Komuniti Ukhwah.com.


Disclaimer: Portal Komuniti Ukhwah.com tidak menyebelahi atau mewakili mana-mana parti politik
atau sebarang pertubuhan lain. Posting berkaitan politik dan sebarang pertubuhan di dalam laman web ini adalah menjadi
hak milik individu yang menghantar posting. Ia sama-sekali tidak ada
kena-mengena, pembabitan dan gambaran sebenar pihak pengurusan Portal Komuniti Ukhwah.com

Portal Ukhwah
Hakcipta 2003 oleh Ukhwah.com
Tarikh Mula: 14 Mei 2003, 12 Rabi'ul Awal 1424H (Maulidur Rasul)
Made in: Pencala Height, Bandar Sunway dan Damansara Height
Dibina oleh Team Walasri




Loading: 0.10016 saat. Lajunya....