Welcome To Portal Komuniti :: Ukhwah.com

  Create An Account Home  ·  Topik  ·  Statistik  ·  Your Account  ·  Hantar Artikel  ·  Top 10 21-09-2021  

  Login
Nickname

Password

>> Mendaftar <<

  Mutiara Kata
"Kalau besar yang dituntut dan mulia yang dicari, nescaya banyaklah kepayahan dan kesusahan melaluinya, panjang jalannya dan banyak rintangannya."
-- Imam Al-Ghazali

  Menu Utama

  Keahlian Ukhwah.com
Terkini: navratan
Hari Ini: 0
Semalam: 0
Jumlah Ahli: 43152

  Sedang Online
Sedang Online:
Tetamu: 63
Ahli: 0
Jumlah: 63




  Yang Masuk Ke Sini
HIKAL: 16 jam, 26 minit yang lalu


Isu dan Ehwal Semasa
Topik: Cinta Cyber


Carian Forum

Moderator: Administrator, hafeezzul
Portal Komuniti :: Ukhwah.com Indeks Forum
  »» Isu dan Ehwal Semasa
    »» Cinta Cyber

Please Mendaftar To Post


Oleh Cinta Cyber

muslim_84
Warga 3 Bintang
Menyertai: 04.06.2003
Ahli No: 997
Posting: 128
Dari: Tanah Merah, Kelantan Darul Serambi Mekah

Kelantan  


posticon Posting pada: 06-09-03 14:55


Assalamualaikum....

Bagaimana pendapat semua Ahli Komuniti Ukhwah.com Pasal Cinta Cyber.. Apakah Cinta Cyber Baik @ Sebaliknya.. Diharapkan Semua Ahli Komuniti Ukwah.com dapat memberi respon terhadap tajuk ini..

"Cintai Manusia Hanya Sementara, Cintai Allah Kekal Buat Selamanya"

-----------------
(Semulia-mulia manusia, adalah manusia yang merendah diri di kala dia berkedudukan tinggi, dan bersikap adil ketika berkuasa)

Bookmark and Share

    


  Member Information For muslim_84Profil   Hantar PM kepada muslim_84   Pergi ke muslim_84's Website   Quote dan BalasQuote

ust_zal
Warga 2 Bintang
Menyertai: 24.06.2003
Ahli No: 1627
Posting: 41
Dari: Negeri Sembilan

NegeriSembilan   avatar


posticon Posting pada: 06-09-03 15:02


Assalamualaikum.....

Cinta itu indah dan tak salah.Tetapi biarlah atas landasan yang betul.Cinta cyber ni bagus kalau ianya dalam situasi ingin membina rumahtangga.Tetapi perlu diingat dalam internet semuanya boleh terjadi.Tipu apatah lagi.Cinta cyber memungkin kita tidak dpt mengenali org tersebut sepenuhnya.Tapi kalau dah jodoh nak buat camne.Betul tak?

-----------------
PERJUANGKAN TUHAN

Bookmark and Share

    


  Member Information For ust_zalProfil   Hantar PM kepada ust_zal   Quote dan BalasQuote

Maryam
WARGA SETIA
Menyertai: 19.05.2003
Ahli No: 520
Posting: 552
Dari: KENMS, IIUG

usa  


posticon Posting pada: 06-09-03 15:10


cinta? lepas nikah shj yang halal dan terbaik..selain dari tu, tak ada..jelas dan nyata...tolak tepi cinta lain...takkiralah cinta siber atau cinta lain yang sewaktu dengannya. Cintakan Allah itu lah yang sebenarnya..



-----------------


Bookmark and Share

    


  Member Information For MaryamProfil   Hantar PM kepada Maryam   Pergi ke Maryam's Website   Quote dan BalasQuote

shahirah_huda
Warga 4 Bintang
Menyertai: 03.07.2003
Ahli No: 1982
Posting: 335
Dari: AS

japan  


posticon Posting pada: 06-09-03 18:46


Em cinta..sebenarnya cinta nie mmg tak salah tapi kita shj yg tersalah memilih cinta..cinta adalah fitrah semulajadi yg telah diciptakan Allah kpd hambanya..jadi bercintalah asalkan ianya tidak melanggari hukum Allah Taala...

Bookmark and Share

    


  Member Information For shahirah_hudaProfil   Hantar PM kepada shahirah_huda   Quote dan BalasQuote

al-biruni03
Warga 4 Bintang
Menyertai: 21.06.2003
Ahli No: 1583
Posting: 237
Dari: bukit kapar,klang

Selangor   avatar


posticon Posting pada: 06-09-03 19:31


assalamualaikum


  • ..mm mengenai cinta cyber...saya rasa tak berapa sesuai kerana bila kita bercinta dalam internet kita tak mengenali orang itu dengan lebih mendalam....kita tak boleh percaya sangat pada orang tersebut...mungkin ada niat lain di sebaliknya..tu jer


  • wassalam


    BERSAMA TEGAKKAN KEADILAN~!

    Bookmark and Share

        


      Member Information For al-biruni03Profil   Hantar PM kepada al-biruni03   Pergi ke al-biruni03's Website   Quote dan BalasQuote

    sakinah
    Warga Rasmi
    Menyertai: 08.07.2003
    Ahli No: 2172
    Posting: 7
    Dari: uiam

    Perlis  


    posticon Posting pada: 06-09-03 20:52


    Di sini saya ingin memaparkan persoalan yang senantiasa ditanyai oleh kawan-kawansaya semoga ia boleh menjadi iktibar bersama dan menjadi pengajaran bersama kerana ia boleh melalaikan kita sendiri selaku peng'chat'.

    Masalah percaya atau tidak percaya,bukan pokok.Dantidak salah jika seseorang lelaki itu atas dasarnya ingin mencari calon isteri.Tetapi pokok persoalannya sejauh manakah patut hadir rasa cinta dan cara perlaksanaannya. Masalahnya sejauh manakah dia antara kita dapat mengawal perasaan sendiri????? Malah apa yang saya lihat,ramai sekali mudah jatuh hati pada seseorang tanpa mempertimbangkan unsur-unsur agama ialah 'sekufu'.Dalam erti mudah,kesesuaian di antara jiwa,hati baik dari segi rohani, sifat diri, akhlak, background agama, kekeluargaan, harta dan lain-lain perlu diambil kira.Saya telah lihat ramai jatuh hati kerana sandaran nama yang cantik yang dibayangi rupa yang cantik,susunan kata-kata manja yang menarik perhatian,penerusan ungkapan manja yang sekaligus melalaikan kita walaupun baru 4/5 kali chat dan kemudian diekori dengan tarikan suara lunak dalam telefon yang berterusan.

    Malah diri rasa rindu yang tak terkawal kerana'asyik' tanpa dapat mengimbangi akal yang baik.Memang benar kata orang 'cinta itu buta'.Ia akan buta di mata orang yang tidak dapat menilainya dan memikirkan secara rasional.Kawal lah emosi anda dan sabarlah untuk 'masa itu'.Dalam masalah chat ini,saya lihat lelaki dan perempuan tidak segan silu menyebut perkataan 'sayang' dan bahasa yang menggoda.Sesungguhnya,bermula dari usik mengusik begitu akan membuahkan rasa 'zina hati'. Jika benar-benar anda inginkan perempuan itu untuk dijadikan isteri;bersifatlah gentleman,bercakaplah berterus terang setelah anda benar-benar yakin.

    Wahai semua sahabat yang ku kasihi,Sesungguhnya rasasayang terhadap sesama sahabat tak dapat kita bendung.Adakala kita tersalahtafsir akan perasaan dirisendiri dan ada juga teman tersalah tafsir akan kata-kata kita....Untuk itu,bagi memudahkan pemahaman yang jelas...nyatakan perasaan anda secara jujur.Ada juga oleh kerana ruang masa ber'chat' untuk mengisi kekosongan hati mereka yang menyebab kan mereka terlalai.Bergurau biarlah sekadar asas gurauan yang baik dan ber'chat' biarlah asas kata-kata yang baik dan berhikmah. Sesungguhnya ia akan melatih dan mengikis sifat sifat mazmumah (sifat sifat keji) pada diri sendiri..Janganlah kamu jatuh cinta ke dalam perangkap samar seorang wanita yang kelihatan seperti rupawan.Janganlah guna ayat pujuk rayu sehingga menggoda perasaan orang.

    Dan akhir sekali,ada satu cerita mengenai betapa perempuan dan lelaki wajib menjaga hawa nafsu masing2.
    WAALLAHUALAM.....




    Bookmark and Share

        


      Member Information For sakinahProfil   Hantar PM kepada sakinah   Quote dan BalasQuote

    faiszul
    Warga 3 Bintang
    Menyertai: 16.05.2003
    Ahli No: 306
    Posting: 84
    Dari: perak darul ridzuan

    Perak   avatar


    posticon Posting pada: 07-09-03 01:34


    assalamualaikum
    ana sokong sangat apa yang diperkatakan Maryam dan sakinah.bercinta lepas kawin lebih baik.kita ni bukan milik sape2,kita milik Allah sepenuhnya maka mengapa kita melupakannNYA.tentang jodoh memang dah ditetapkan Allah.so why should we complain

    -----------------
    Dalam kerendahan diri,ada ketinggian budi.
    Dalam kemiskinan harta,ada kekayaan jiwa.
    Dalam kesempitan hidup,ada keluasan ilmu.
    Insyaallah hidup ini akan indah jika segalanya kerana Allah..

    Bookmark and Share

        


      Member Information For faiszulProfil   Hantar PM kepada faiszul   Quote dan BalasQuote

    Al-FaQiHaH
    Warga 4 Bintang
    Menyertai: 31.08.2003
    Ahli No: 3191
    Posting: 157
    Dari: UK

    uk  


    posticon Posting pada: 07-09-03 01:55


    Assalamualaikum..
    bagi saya..bercinta kat mana2 pun sama..tak kira alam realiti ataupun alam cyber ni..dua2 ada baik dan buruknya..pandai2laa kita menilai keduanya..
    mempunyai perasaan cinta tak salah kerana ia adalah fitrah semulajadi manusia..biasalah.
    tapi bercinta..mungkin tak salah juga selagi tak melanggar batas2 syarak.
    sebaiknya,spt kata sahabat lain,bila dah tersuka tu,teruskanlah dengan ikatan yg lebih terjamin dan sah..pastu bercintalah puas2.....

    -----------------
    KaSiH iTu iBaRaT MuTiaRa..HaDiaH DaRi ALLaH YaNg EsA..GiLaPLaH iA DeNgaN iMaN DaN TaQWa.. SiNaRNyA KaN BeRCaHaYa..

    Bookmark and Share

        


      Member Information For Al-FaQiHaHProfil   Hantar PM kepada Al-FaQiHaH   Quote dan BalasQuote

    mujahidah2311
    Warga 4 Bintang
    Menyertai: 19.06.2003
    Ahli No: 1530
    Posting: 293

    Johor   avatar


    posticon Posting pada: 07-09-03 15:54



    cinta cyber tak salah.....apa yang penting,betulkan niat kita samada adakah kita nih mmg nak bercinta cyber ataupun kita saje jer nak main-mainkan perasaan org lain........

    -----------------
    "Wahai orang-orang beriman!Peliharalah diri kamu dan keluarga kamu dari api neraka yang bahan-bahan bakarnya adalah manusia dan batu berhala"(At-Tahrim:6)

    Bookmark and Share

        


      Member Information For mujahidah2311Profil   Hantar PM kepada mujahidah2311   Quote dan BalasQuote

    muslimahsejati
    WARGA SETIA
    Menyertai: 06.06.2003
    Ahli No: 1091
    Posting: 1009
    Dari: kota tinggi,johor

    Johor  


    posticon Posting pada: 07-09-03 17:44


    Bagi saya cinta cyber susah nak di percaya.....maklumlah cinta yang tak kenal sifat seseorang tue.........tapi kalau dapat orang yang berniat baik tue alhamdulilah tapi kalau sebaliknya,suah nak cakap...boleh merana diri....

    Bookmark and Share

        


      Member Information For muslimahsejatiProfil   Hantar PM kepada muslimahsejati   Quote dan BalasQuote

    muslim_84
    Warga 3 Bintang
    Menyertai: 04.06.2003
    Ahli No: 997
    Posting: 128
    Dari: Tanah Merah, Kelantan Darul Serambi Mekah

    Kelantan  


    posticon Posting pada: 08-09-03 14:16


    Contoh perkahwinan cinta cyber ialah Pelakon Wardina dengan suaminya.. Cinta Mereka bermula daripada Internet Sehinggalah Ke jinjang Kelamin..

    "Cinta Yang Paling Mulia Ialah Mencintai Allah Dan Juga Rasulullah"

    -----------------
    (Semulia-mulia manusia, adalah manusia yang merendah diri di kala dia berkedudukan tinggi, dan bersikap adil ketika berkuasa)

    Bookmark and Share

        


      Member Information For muslim_84Profil   Hantar PM kepada muslim_84   Pergi ke muslim_84's Website   Quote dan BalasQuote

    islamic_princess
    WARGA SETIA
    Menyertai: 14.05.2003
    Ahli No: 45
    Posting: 736
    Dari: johor bahru ke UPSI

    Johor   avatar


    posticon Posting pada: 10-09-03 15:03


    assalamualaikum
    cinta cyber......tak salah tapi tak berapa sesuai...memang tidak dinafikan ada segelintir masyarakat kita yg menjadi suami isteri setelah bercinta di internet,,,,,,
    tapi zaman ini bukan mudah nak cari org yg benar2 jujur lebih2 lagi dlm internet,kebanyakan hanya manis dari segi tutur kata saja tapi hati..hanya tuhan yang tahu.
    apa-apa pun tepuk dada tanya iman
    carilah cinta dari insan yg sentiasa mencari cinta ilahi
    wassalam

    -----------------
    HaRaPanKu MoGa DikuRniAkaN
    MaNiSnyA IMAN BerPanJanGaN
    MoGa LauTaN HiLanG GeLoRa UnTuK BeLaYaR..

    Bookmark and Share

        


      Member Information For islamic_princessProfil   Hantar PM kepada islamic_princess   Pergi ke islamic_princess's Website   Quote dan BalasQuote

    muslimahsejati
    WARGA SETIA
    Menyertai: 06.06.2003
    Ahli No: 1091
    Posting: 1009
    Dari: kota tinggi,johor

    Johor  


    posticon Posting pada: 17-09-03 20:41


    KALAU ALLAH DAH TAKDIRKAN KITA BERTEMU JODOH DENGAN CARA CINTA CYBER , TAK BOLEHLAH NAK TOLAK..................ITU SEMUA KETENTUAN ALLAH S.W.T

    Bookmark and Share

        


      Member Information For muslimahsejatiProfil   Hantar PM kepada muslimahsejati   Quote dan BalasQuote

    faqierah
    Warga 1 Bintang
    Menyertai: 15.07.2003
    Ahli No: 2350
    Posting: 33
    Dari: Uitm, Johor

    Johor   avatar


    posticon Posting pada: 17-09-03 22:00


    boleh, kena jaga batasan dalam pergaulan, jangan ikutkan perasaan sangat. baik kalo berkawan kat internet sebab, tak terlibat ngan maksiat. jaga sikit pergaulan dan batas2 syarak


    Bookmark and Share

        


      Member Information For faqierahProfil   Hantar PM kepada faqierah   Quote dan BalasQuote

    dinulhuda1422h
    :WARGA AWAL BERJASA:
    Menyertai: 19.07.2003
    Ahli No: 2447
    Posting: 793
    Dari: Serambi Mekah

    Kelantan   avatar


    posticon Posting pada: 17-09-03 22:10


    C...I...N....T...A............K....I....T....A
    pada harta....mana nak satu arah kita....
    sebenarnya....lahirnya.....

    lagu XPDC laa....kira rock jugaklaa ana ni....

    Bookmark and Share

        


      Member Information For dinulhuda1422hProfil   Hantar PM kepada dinulhuda1422h   Quote dan BalasQuote

    kemboja
    Warga 2 Bintang
    Menyertai: 16.09.2003
    Ahli No: 3596
    Posting: 65
    Dari: k trg

    Terengganu  


    posticon Posting pada: 18-09-03 15:19


    berhati2 semasa chatting..

    Bookmark and Share

        


      Member Information For kembojaProfil   Hantar PM kepada kemboja   Quote dan BalasQuote

    Firdaus_Azimi
    :WARGA AWAL BERJASA:
    Menyertai: 16.05.2003
    Ahli No: 288
    Posting: 1705
    Dari: menara condong

    Perak   avatar


    posticon Posting pada: 19-09-03 12:06


    hehehhe..
    cinta cyber.....
    okie juga..
    terpulang pada diri masing2 utk mentafsirkannya..
    kerna sesuatu perkara itu pasti ada kebaikan dan keburukannya kecuali syariat-syariat ALLAH swt.

    tapi persoalannya disini yg ingin saya utarakan adalah...

    MENGAPAKAH CINTA CYBER CEPAT RAPUH DAN MUDAH PUTUS?

    p/s..apsal yek..
    kurang persefahaman atau suka2..

    -----------------
    Cintailah ALLAH sepenuh jiwa.
    Sayangilah rasul setulus budi.
    Kasihkanlah ibu bapa seikhlas hati
    rindukan syurga firdaus sejujur rasa

    Bookmark and Share

        


      Member Information For Firdaus_AzimiProfil   Hantar PM kepada Firdaus_Azimi   Quote dan BalasQuote

    nur_tinta
    WARGA SETIA
    Menyertai: 14.05.2003
    Ahli No: 81
    Posting: 409
    Dari: Malaysia

    KualaLumpur   avatar


    posticon Posting pada: 19-09-03 12:15


    assalamualaikum..

    cinta cyber.. wah topik yang semakin hangat diperkatakan kini.... tapi kenapa ya...?

    well bagi pendapat sayalah, cinta nie sebenarnya wujud dalam hati seseorang insan itu dan ia merupakan anugerah Allah kepada umatnya....

    adakalanya org jatuh cinta dgn rupa, dan ada masanya orang jatuh cinta dengan hanya mendengar suara.. dan ada pula dengan hanya chatting... lumrah kehidupn seorang insan... mana mungkin boleh hidup tanpa cinta......

    ttg cinta cyber.., nah ini satu cara baru utk berkenalan, merapatkan silaturahin dan utk menambahkan sahabat... dan ada juga utk mencari cinta...

    paling senang dan paling mudah.... tepuk dada tanya imanmu... adakaha aku boleh menerima cinta cyber ini...?

    -----------------


    Bookmark and Share

        


      Member Information For nur_tintaProfil   Hantar PM kepada nur_tinta   Quote dan BalasQuote

    cahaya_syuhada
    Warga 1 Bintang
    Menyertai: 19.09.2003
    Ahli No: 3643
    Posting: 23
    Dari: egypt

    egypt  


    posticon Posting pada: 19-09-03 14:30


    Indahnya apabila kau tahu..
    Allah tiada akan membiarkanmu
    Meskipun dirimu,tiada menginsafi
    Dikau disayang-NYA,
    Dikau milik-NYA..
    Kalimah-NYA imanmu, hidayah, harapanmu..

    Cinta ALLAH cinta yang HAKIKI..

    Bookmark and Share

        


      Member Information For cahaya_syuhadaProfil   Hantar PM kepada cahaya_syuhada   Pergi ke cahaya_syuhada's Website   Quote dan BalasQuote

    malique
    Warga 1 Bintang
    Menyertai: 01.09.2003
    Ahli No: 3212
    Posting: 36
    Dari: putrajaya

    KualaLumpur  


    posticon Posting pada: 19-09-03 14:34


    well, maybe ade baik dan buruknya..anyway, pandai-pandailah membawa diri..

    Bookmark and Share

        


      Member Information For maliqueProfil   Hantar PM kepada malique   Pergi ke malique's Website   Quote dan BalasQuote

    Benevolent_girl
    Warga 1 Bintang
    Menyertai: 07.09.2003
    Ahli No: 3370
    Posting: 22
    Dari: alostaq

    Kedah   avatar


    posticon Posting pada: 24-09-03 17:01


    assalamualaikum.....

    cinta cyber?
    tak salah sebenarnya....
    ada juga yg ada jodoh...
    ada yg sebaliknya...
    so,kita kena berhati-hatilah,
    sebab ia mmg berisiko...

    wassalam.....

    Bookmark and Share

        


      Member Information For Benevolent_girlProfil   Hantar PM kepada Benevolent_girl   Quote dan BalasQuote

    sunshine_87
    Warga Rasmi
    Menyertai: 13.09.2003
    Ahli No: 3531
    Posting: 7
    Dari: kedah

    Kedah  


    posticon Posting pada: 24-09-03 17:44


    assalamualaikum....

    ermm...bagi saya cinta cyber nie tak salah
    mmg la berisiko sikit..
    tapi kalau pandai pilih ...rasanya tak der masalah
    oleh itu,kita perlulah berwaspada dan berhati2 dlm membuat pemilihan teman...
    that's all...

    wassalam

    -----------------
    say no to drugs!

    Bookmark and Share

        


      Member Information For sunshine_87Profil   Hantar PM kepada sunshine_87   Pergi ke sunshine_87's Website   Quote dan BalasQuote

    aisyah_sofiyyah
    Warga 1 Bintang
    Menyertai: 21.09.2003
    Ahli No: 3690
    Posting: 34
    Dari: Alor Setar

    Kedah  


    posticon Posting pada: 26-09-03 12:50


    Assalamualaikum....

    Cinta cyber?? abang kwn ana kawin dgn member cyber dia... mgkn dh jodoh kut kan?? kita tak leh la nak kata apa kan?? dh jodoh dia.... tu kebaikan dia.. keburukannya emm sahabat ana dah rasa dah... dia ckp pedih jg... mana taknya br setahun 'bercinta' ngan 'dia' dh putus... konon kata tak sefahaman... selidik punya selidik rupa2nya 'dia' ada org lain.... hmm.... tu la bahananya bercinta dlm alam maya ni.... tapi mungkin gak tu bkn jodoh dia... n mgkn gak Allah nak tunjukkan sifat 'dia' sbnarnya pd sahabat ana ni.... 'dia' jmpa org yg lbh lawa dr sahabat ana.. so kat sini dpt la ana konklusikan bhw cinta cyber ni byk risikonya.... so pada sahabat2 yg lain berhati-hati lah...... bercinta mmg indah tapi byk risikonya... Cinta Illahi jugak yg kekal abadi..... wallahu a'lam

    -----------------
    Manfaat masa yang ada dengan ilmu berguna, amalkan setiap ilmu yang kita perolehi moga kita mendapat keredhaan Ilahi... Mantapkan pemikiran seiring de

    Bookmark and Share

        


      Member Information For aisyah_sofiyyahProfil   Hantar PM kepada aisyah_sofiyyah   Quote dan BalasQuote

    arini
    Warga 1 Bintang
    Menyertai: 22.02.2004
    Ahli No: 7472
    Posting: 37

    Johor  


    posticon Posting pada: 21-04-04 15:00


    CINTA OH CINTA! saya setuju dengan ustaz_zal. nak buat macamana kan?!?!!

    Bookmark and Share

        


      Member Information For ariniProfil   Hantar PM kepada arini   Quote dan BalasQuote

    muslimin23
    WARGA SETIA
    Menyertai: 21.05.2003
    Ahli No: 678
    Posting: 3083
    Dari: ~senawang ~ dublin ~ kl~

    iran   avatar


    posticon Posting pada: 22-04-04 13:09


    emmmm.........

    cinta cyber.....rase-rasenye banyak keburukan...kalau tak percaya cubalah..hehehehe

    Bookmark and Share

        


      Member Information For muslimin23Profil   Hantar PM kepada muslimin23   Pergi ke muslimin23's Website   Quote dan BalasQuote

    fairuzah
    WARGA SETIA
    Menyertai: 15.02.2004
    Ahli No: 7304
    Posting: 440
    Dari: negeri sembilan

    syria   avatar


    posticon Posting pada: 22-04-04 13:23


    wbt

    Cinta cyber....ada kebaikan, ada juga keburukan....yg penting sendiri tau menilainya & tau mengawal diri...

    why me?

    Bookmark and Share

        


      Member Information For fairuzahProfil   Hantar PM kepada fairuzah   Quote dan BalasQuote

    pLatipus
    WARGA SETIA
    Menyertai: 23.12.2003
    Ahli No: 5915
    Posting: 863
    Dari:

    Bumi Allah Yg Suci

    saudiarabia  


    posticon Posting pada: 22-04-04 13:58



    bagi ana NO KOMEN....
    yg penting cinta kepada siapa yg Mencintai Allah lagi baguih kot....

    Bookmark and Share

        


      Member Information For pLatipusProfil   Hantar PM kepada pLatipus   Pergi ke pLatipus's Website   Quote dan BalasQuote

    Member Messages

    Forum Search & Navigation

     

    Log in to check your private messages

    Silakan Login atau Mendaftar





      


     

    [ Carian Advance ]

    Jum ke Forum 




    Datacenter Solution oleh Fivio.com Backbone oleh JARING Bukan Status MSCMyPHPNuke Portal System

    Disclaimer: Posting dan komen di dalam Portal Komuniti Ukhwah.com ini adalah menjadi hak milik ahli
    yang menghantar. Ia tidak menggambarkan keseluruhan Portal Komuniti Ukhwah.com.
    Pihak pengurusan tidak bertanggung jawab atas segala perkara berbangkit
    dari sebarang posting, interaksi dan komunikasi dari Portal Komuniti Ukhwah.com.


    Disclaimer: Portal Komuniti Ukhwah.com tidak menyebelahi atau mewakili mana-mana parti politik
    atau sebarang pertubuhan lain. Posting berkaitan politik dan sebarang pertubuhan di dalam laman web ini adalah menjadi
    hak milik individu yang menghantar posting. Ia sama-sekali tidak ada
    kena-mengena, pembabitan dan gambaran sebenar pihak pengurusan Portal Komuniti Ukhwah.com

    Portal Ukhwah
    Hakcipta 2003 oleh Ukhwah.com
    Tarikh Mula: 14 Mei 2003, 12 Rabi'ul Awal 1424H (Maulidur Rasul)
    Made in: Pencala Height, Bandar Sunway dan Damansara Height
    Dibina oleh Team Walasri




    Loading: 0.131337 saat. Lajunya....