Array
Welcome To Portal Komuniti :: Ukhwah.com

  Create An Account Home  ·  Topik  ·  Statistik  ·  Your Account  ·  Hantar Artikel  ·  Top 10 05-12-2021  

  Login
Nickname

Password

>> Mendaftar <<

  Mutiara Kata
Bulan tak jatuh ke riba, sebaliknya manusia menjatuhkan diri ke atas bulan
-- Kang Razzi Armansur

  Menu Utama

  Keahlian Ukhwah.com
Terkini: navratan
Hari Ini: 0
Semalam: 0
Jumlah Ahli: 43152

  Sedang Online
Sedang Online:
Tetamu: 61
Ahli: 0
Jumlah: 61




  Yang Masuk Ke Sini
Martyr: 2 hari yang lalu
Muslim1987: 8 hari yang lalu


Jejak Mahasiswa
Topik: adakah penuntut2 IPT cuma perlu fokus pada CGPA sahaja?


Carian Forum

Moderator: Administrator, istisafa
Portal Komuniti :: Ukhwah.com Indeks Forum
  »» Jejak Mahasiswa
    »» adakah penuntut2 IPT cuma perlu fokus pada CGPA sahaja?

Please Mendaftar To Post


Oleh adakah penuntut2 IPT cuma perlu fokus pada CGPA sahaja?

shaharatul_qibtiah
Warga 4 Bintang
Menyertai: 04.10.2003
Ahli No: 4002
Posting: 173

Kelantan  


posticon Posting pada: 21-11-06 19:07


Assalamualaikum wbtkh

di sini saya nak kupas sikit tajuk ni...kebanyakan mahasiswa sekarang cuma fokuskan pada pelajaran semata2. mereka lebih pentingkn pada CGPA sahaja. mereka akan menolak mentah2 jwtan dan tanggunajwb dari kelab2 yang memerlukn tenaga mereka.

alasannya, mereka tak perlu aktif kerana takut akan mengganggu pelajaran mereka.

persoalannyer sekarang, company2 kat malaysia tidak sahaja melihat pada CGPA sahaja, tapi mereka lebih memerlukan students yang ada leadership skills, communicaiton skills and others skills lagi

ramai kawan-kawan saya yang tak sedar akan semua ni, mereka cuma belajar dan belajar.....

apa pendapat kawan-kawan

wassalam


-----------------
yakinlah dengan janji2 Allah
[ Telah diedit oleh: simpLe_sHida pada 21-11-06 23:17 ]


Bookmark and Share

    


  Member Information For shaharatul_qibtiahProfil   Hantar PM kepada shaharatul_qibtiah   Quote dan BalasQuote

qudwah
WARGA SETIA
Menyertai: 12.09.2005
Ahli No: 18903
Posting: 1899
Dari: TERENGGANU

Terengganu   avatar


posticon Posting pada: 21-11-06 21:31


Pada 21-11-06 19:07 , shaharatul_qibtiah posting:

!!! QUOTE !!!

Assalamualaikum wbtkh

di sini saya nak kupas sikit tajuk ni...kebanyakan mahasiswa sekarang cuma fokuskan pada pelajaran semata2. mereka lebih pentingkn pada CGPA sahaja. mereka akan menolak mentah2 jwtan dan tanggunajwb dari kelab2 yang memerlukn tenaga mereka.

alasanya, mereka tak perlu aktif kerana takut akan mengganggu pelajaran mereka.

persoalannyer sekarang, company2 kat malaysia tidak sahaja melihat pada CGPA sahaja, tapi mereka lebih memerlukan students yang ada leadership skills, communicaiton skills and others skills lagi

rmi kawan-kawan saya yang tak sedar akan semua ni, mereka cuma belajar dan belajar.....

apa pendapat kawan-kawan

wassalam


betul tu...tapi kalau tak mampu nak bahagikan masa untuk aktiviti persatuan atau kelab....baik tak payah terima jwtn dari awal2....sebab itu amanah....amanah tak di jalankan buruk akibatnya....


-----------------
BERTEMU DAN BERPISAH ADALAH KETENTUAN ALLAH


Bookmark and Share

    


  Member Information For qudwahProfil   Hantar PM kepada qudwah   Quote dan BalasQuote

amira_aqilah
WARGA SETIA
Menyertai: 28.11.2005
Ahli No: 20523
Posting: 900
Dari: planet bumi

Selangor   avatar


posticon Posting pada: 21-11-06 22:07


actually, cgpa tu digunakan as a measurement tools to measure student's achievement only..

tapi rasanya student tak perlu hanya fokus pada subject..aktiviti2 luar seperti usrah, formal dakwah & etc pun perlu terlibat juga..dapat memantapkan diri & improve leadership & other skills...

bukan senang nak mengasah leaders talent ini..sebab leader is person influence others..sepanjang sejarah, hanya nabi Muhammad s.a.w saja yang betul-betul dapat menonjolkan leadership style yang mantap..subhanallah..
[ Telah diedit oleh: amira_aqilah pada 21-11-06 22:33 ]


Bookmark and Share

    


  Member Information For amira_aqilahProfil   Hantar PM kepada amira_aqilah   Quote dan BalasQuote

simpLe_sHida

Menyertai: 13.10.2003
Ahli No: 4313
Posting: 2504
Dari: greenland....

egypt   avatar


posticon Posting pada: 21-11-06 23:24


!!! QUOTE !!!

di sini saya nak kupas sikit tajuk ni...kebanyakan mahasiswa sekarang cuma fokuskan pada pelajaran semata2. mereka lebih pentingkn pada CGPA sahaja. mereka akan menolak mentah2 jwtan dan tanggunajwb dari kelab2 yang memerlukn tenaga mereka.

alasannya, mereka tak perlu aktif kerana takut akan mengganggu pelajaran mereka.

persoalannyer sekarang, company2 kat malaysia tidak sahaja melihat pada CGPA sahaja, tapi mereka lebih memerlukan students yang ada leadership skills, communicaiton skills and others skills lagi

ramai kawan-kawan saya yang tak sedar akan semua ni, mereka cuma belajar dan belajar.....

apa pendapat kawan-kawan

wassalam




CGPA atau pointer penting juga..
mostly.. mahasiswa yang dapat CGPA 3.00 ke atas..
lebih mudah dapat kerja berbanding bwg pada angka tersebut..
namun.. kalau dapat 1st class degree sekalipun..
kalau tak ada pengalaman...dalam aktiviti di kampus..
agak kesusahan juga nak dapat kerja..

zaman ni, majikan lebih mengutamakan CGPA & pengalaman kerja atau yang agak aktif di kampus.. so di situ letaknya kelebihan mahasiswa yang bergiat aktif..

so.. nasihat ana sebagai senior..hihi..
belajar tetap belajar..
aktif di kampus.. aktif juga..
make sure.. manage your time efficiently.. :lol: :-D

rezeki masing-masing.. kekadang kita tak tahu bila..
anyway.. munajat padaNYA sokmo... :-D :-D :-D

wallahua'lam..


-----------------

::prAy hArd+wOrk sMarT::
bAraKalLahu Lakum..


Bookmark and Share

    


  Member Information For simpLe_sHidaProfil   Hantar PM kepada simpLe_sHida   Pergi ke simpLe_sHida's Website   Quote dan BalasQuote

Yam
Warga 3 Bintang
Menyertai: 28.06.2006
Ahli No: 24996
Posting: 80
Dari: Seremban-UKM

malaysia   avatar


posticon Posting pada: 22-11-06 01:07


kalau boleh seimbangkanla kedua-duanya tu


-----------------
Dont Simply Trust your Frenz....



Bookmark and Share

    


  Member Information For YamProfil   Hantar PM kepada Yam   Quote dan BalasQuote

masya_brywest
Warga 3 Bintang
Menyertai: 14.07.2003
Ahli No: 2317
Posting: 107
Dari: TeLuK InTaN

Perak   avatar


posticon Posting pada: 22-11-06 01:54


hmm berdasarkan pengalaman orang lah kan...cgpa tu mereka pentingkan masa nak buat senarai calon yang layak untuk di panggil interview...(tak tau lah, tapi org da terkena)...tapi dah panggil interview tu...dia tak sebut dah pasal cgpa cuma bergantung pada communication skill yang kita ada lah...tapi tak dinafikan ada juga tempat kerja yang tidak memandang sangat pada cgpa...

lagi satu...cgpa 3.** penting juga kalau nak sambung belajar or dapatkan scholarship...

tapi seboleh bolehnye seimbangkan kedua-duanya...sama penting tu...nanti dah nak masuk alam pekerjaan baru kita realize betapa penting untuk menyertai aktiviti di universiti...at least boleh masuk dalam resume masa nak minta kerja dan boleh impress panel-panel yang bakal interview kita...

Bookmark and Share

    


  Member Information For masya_brywestProfil   Hantar PM kepada masya_brywest   Quote dan BalasQuote

sabak_kayu
Warga 2 Bintang
Menyertai: 10.02.2005
Ahli No: 14266
Posting: 48
Dari: Hulu

Selangor  


posticon Posting pada: 22-11-06 08:09


Salam,

Em dean fakulti saya pun kata penting aktiviti 'koko' ni...

Dia kata menyesal dulu tak terlibat apa-apa masa kat universiti, skempus (skema + kampus)...

Aktiviti 'koko' ni selain mengasah 'soft skill' kita ia juga adalah seperti 'rencah ajinomoto' hidup sebagai mahasiswa di universiti...

Apapun bagi saya prioriti harus diberikan pada pelajaran.

Bookmark and Share

    


  Member Information For sabak_kayuProfil   Hantar PM kepada sabak_kayu   Pergi ke sabak_kayu's Website   Quote dan BalasQuote

guelderose
Warga 4 Bintang
Menyertai: 30.05.2006
Ahli No: 24616
Posting: 336
Dari: Ayer Keroh

Kelantan  


posticon Posting pada: 22-11-06 08:30


ye,saya sokong semua pendapat kat atas tu...kedua-duanya penting..tapi kalau bergiat dalam "koko", pelajaran jangan diabaikan..sambil bergiat dalam "koko" tu,kita kena ingat tujuan asal kita melangkah kaki ke universiti..iaitu..belajar dan ingat kita bawak harapan mak ayah kita bersama..jadi seimbangkan lah...huhu

Bookmark and Share

    


  Member Information For guelderoseProfil   Hantar PM kepada guelderose   Quote dan BalasQuote

ketenteramanku
Warga 4 Bintang
Menyertai: 29.11.2004
Ahli No: 12678
Posting: 310
Dari: UTM Skudai

Terengganu   avatar


posticon Posting pada: 22-11-06 08:33


sebagai mahasiswa pengurusan penting. semua org memiliki 24 jam. terpulang pada diri macam mana pengurusan masa. CGPA dan menyertai mana-mana persatuan itu perlu. memetik kata-kata seorang lectrer, kejayaan seseorang tidak dipandang dr akademik semata2. tapi kejayaan seseorang diukur dari akademik dan softskill yang dimiliki. dengan menyertai mana-mana persatuan kita akan kenal lebih ramai org dan secara tak langsung wujud network di situ. di samping kita akan dapat communication skill (most important).


-----------------
Nilai seorang wanita terletak pada sifat & peribadinya. Nilai seorang lelaki terletak pada sifat kesabarannya
[ Telah diedit oleh: ketenteramanku pada 22-11-06 08:43 ]


Bookmark and Share

    


  Member Information For ketenteramankuProfil   Hantar PM kepada ketenteramanku   Pergi ke ketenteramanku's Website   Quote dan BalasQuote

zaitihamdan
Warga 4 Bintang
Menyertai: 21.08.2006
Ahli No: 25957
Posting: 242
Dari: Bintulu, Sarawak

Sarawak   avatar


posticon Posting pada: 22-11-06 08:50


akak nak share sikit kat anda ni...

kompeni kat bintulu ni lah kan..(seperti MLNG, ABF, SHELL, SMDS, etc) yang besar2 tu lah..mereka takkan ambik student yang cgpa tinggi sebab mereka kata kebanyakan yang pointer tinggi ni tak pandai buat kerja..depa suka ambik hak pointer sederhana dan aktif dalam persatuan saja...so pandai2 lah anda balance antara study dan berpersatuan ni..

(info ni akak dapat sebab pakcik akak bahagian hari untuk MLNG dan akak banyak kawan yang bekerja di kompeni2 tersebut :))

Bookmark and Share

    


  Member Information For zaitihamdanProfil   Hantar PM kepada zaitihamdan   Pergi ke zaitihamdan's Website   Quote dan BalasQuote

hanif
Warga 4 Bintang
Menyertai: 09.10.2003
Ahli No: 4144
Posting: 300
Dari: muar

Johor  


posticon Posting pada: 22-11-06 09:14


nak satu lagi mahu bagitahu, ada saya jumpa orang yang asyik sivuk persatuan sahaja, pasal belajar tak amibil pusing sangat!!! Dia ini tak tahu mana yang lebih penting persatuan ataupun stady??? ada yang kena tegur juga time ujian, dah lah pensyarah bagi ujian khas untuk dia ni, tapi bila ada persatuan yang nak buat program telepon masa ambil ujian ini, selamba saja dia andkat telepon... kurang ajar betul!!!!

Persoalannya dimana letaknya nilai2 yang telah diikuti semasa berpersatuan ini??? salah siapa??? persatuan??? stady???? atau diri mereka sendiri.. kita sendiri yang boleh menilainya... fikir-fikirkan laaa...

1. untuk apa kita adakah persatuan??
2. Stady kita macam mana?
3.Mana yang lebih penting???
4. untuk apa kita memasuki persatuan itu??

Bookmark and Share

    


  Member Information For hanifProfil   Hantar PM kepada hanif   Quote dan BalasQuote

ketenteramanku
Warga 4 Bintang
Menyertai: 29.11.2004
Ahli No: 12678
Posting: 310
Dari: UTM Skudai

Terengganu   avatar


posticon Posting pada: 22-11-06 09:24


apa sekalipun tanya dr sendiri. di mana kita meletakkan aulawiyat (keutamaan). persatuan ptg dan pelajaran ptg. plh penting pengurusan.

Bookmark and Share

    


  Member Information For ketenteramankuProfil   Hantar PM kepada ketenteramanku   Pergi ke ketenteramanku's Website   Quote dan BalasQuote

fifi_183
Warga 2 Bintang
Menyertai: 18.04.2006
Ahli No: 24264
Posting: 56
Dari: KL

KualaLumpur  


posticon Posting pada: 25-11-06 21:22


Bukan senang nak balancekan study dan persatuan..kalau dah join aktiviti tu, memang penat lah nak kejar study lagi, pergi meeting lagi, nak rehat lagi..tension. jadi, senang-senang tumpu pada pelajaran saja dulu, biar betul-betul boleh skor..dalam presentation pun kita boleh bina self-confidence dan cara untuk communicate dengan audience.

Bookmark and Share

    


  Member Information For fifi_183Profil   Hantar PM kepada fifi_183   Quote dan BalasQuote

Ustadz
WARGA SETIA
Menyertai: 30.06.2006
Ahli No: 25025
Posting: 774
Dari: Kandang Kambing

Selangor   avatar


posticon Posting pada: 26-11-06 03:20


salam..
memang betul,sekali sekala perlu libatkan diri walaupun ianya mungkin kita anggap tak guna namun kita boleh belajar dan membiasakan diri masa dah kerja nanti...berdasrkan pengalaman ana employer tak berapa pandang sangat berapa banyak sijil yang kita ada..yang penting adalah macam mana cara kita berkomunikasi dan kekuatan 'interpersonal dan intrapersonal skill' terutamanya masa menjawab soalan2 dari interviewer..ana galakkan untuk join mana persatuan dan pegang jawatan untuk melatih diri kita..

Bookmark and Share

    


  Member Information For UstadzProfil   Hantar PM kepada Ustadz   Pergi ke Ustadz's Website   Quote dan BalasQuote

Addey
WARGA SETIA
Menyertai: 13.03.2005
Ahli No: 15105
Posting: 948
Dari: kota marudu

Sabah   avatar


posticon Posting pada: 26-11-06 06:42


CGPA, KEPIMPINAN, PENGALAMAN KERJA hanya ASBAB sahaja untuk dapat kerja...hakikatnya rezeki telah ditentukan..sekiranya kita jadikan 3 perkara itu adalah sumber kita dapat rezeki..maknanya i'tiqad kita belum sempurna......perlu yakin dengan Allah..jangan yakin dengan makhluk..

Bookmark and Share

    


  Member Information For AddeyProfil   Hantar PM kepada Addey   Quote dan BalasQuote

dmz
WARGA SETIA
Menyertai: 28.09.2006
Ahli No: 26613
Posting: 442
Dari: selangor

malaysia  


posticon Posting pada: 26-11-06 08:38


ASSALAMMUALAIKUM..........
Betullah kata saudara tu....tapi bukan semuanya boleh diaplikasikan kepada setiap individu...
Macam saya...saya dah grade 4 tahun lalu dengan Secong Class Upper. Dari segi pengalaman, tugas SEKARANG dan ijazah saya adalah seiring dimana saya punyai pengalaman lebih 15 tahun dalam bidang ini. Tapi sampai sekarang masih gagal mendapatkan kerja yang sama dengan tahap degree saya ni...
Hmmmm...pada saya bukan silap siswazah saja tapi....dah sememangnya kerja dah kurang ...terima sajalah hakikatnya.....
MAAF....TULISAN SAYA JUGA MUNGKIN MENGANDUNGI UNSUR2 RIYAK...


-----------------
http://studiouniversiti.blogspot.com/


Bookmark and Share

    


  Member Information For dmzProfil   Hantar PM kepada dmz   Pergi ke dmz's Website   Quote dan BalasQuote

P10TH
Warga 2 Bintang
Menyertai: 24.12.2006
Ahli No: 27866
Posting: 57
Dari: Nilai

NegeriSembilan   avatar


posticon Posting pada: 29-12-06 00:25


erm...softskill perlu dibina juga masa kat ipt ni...bukan pointer saja...

Bookmark and Share

    


  Member Information For P10THProfil   Hantar PM kepada P10TH   Quote dan BalasQuote

Ustadz
WARGA SETIA
Menyertai: 30.06.2006
Ahli No: 25025
Posting: 774
Dari: Kandang Kambing

Selangor   avatar


posticon Posting pada: 29-12-06 01:19


benar tuan yang mulia addey..kita dilarang letakkan yakin pada makhluk,tu sebab kena keluar berdakwah ikut cara nabi S.A.W,tak letakkan dunia sebgai cara..barulah kita boleh faham dan amal..nafi sekeras2nya makhluk boleh bagi manfaat..

Bookmark and Share

    


  Member Information For UstadzProfil   Hantar PM kepada Ustadz   Pergi ke Ustadz's Website   Quote dan BalasQuote

Daeng_Jati
-WARGA AMAT SETIA-
Menyertai: 17.02.2004
Ahli No: 7336
Posting: 9704
Dari: UKM, Bangi

brunei   avatar


posticon Posting pada: 29-12-06 08:39


teman punya pointer sikit saja...tapi alhamdulilah

Bookmark and Share

    


  Member Information For Daeng_JatiProfil   Hantar PM kepada Daeng_Jati   Quote dan BalasQuote

mohamad

Menyertai: 04.09.2006
Ahli No: 26180
Posting: 3282
Dari: Pasir Gudang Johor

yemen   avatar


posticon Posting pada: 29-12-06 09:28


salam....
bagi ana, seimbangkan kedua2 nya....
pointer perlu untuk menunjukkan tahap ilmu yang dipelajari dan difahami manakala jawatan2 ni perlu untuk menunjukkan yang kita ini berkebolehan dalam memimpin dan memikul tanggungjawab di alam pekerjaan nanti... (^_^)....

p/s: "kalau ada kekurangan itu datang dari ana sendiri."

Bookmark and Share

    


  Member Information For mohamadProfil   Hantar PM kepada mohamad   Pergi ke mohamad's Website   Quote dan BalasQuote

futurama
Warga 4 Bintang
Menyertai: 15.07.2003
Ahli No: 2334
Posting: 324
Dari: muar, johor

Johor   avatar


posticon Posting pada: 29-12-06 11:25


ana setuju dengan semua pendapat
basically,semua org setuju student kena 'balance'kan aktiviti yang mudahnya dipanggil 'koko' dan juga study.
Kalau rasa tak mampu nak join or ikut mana-mana pogram, tak payah lah aktif sangat..
tanya diri sendiri as u yourself know your own capability

Bookmark and Share

    


  Member Information For futuramaProfil   Hantar PM kepada futurama   Quote dan BalasQuote

JuStIsLaM
Warga 3 Bintang
Menyertai: 03.02.2005
Ahli No: 14069
Posting: 102
Dari: kL

KualaLumpur   avatar


posticon Posting pada: 29-12-06 12:26


salam,

yup, sokong dengan semua yang mention kat atas, kita kena lah pandai seimbangkan kedua-duanya.

tapi my personal opinion? masa hidup di kampus lah banyak peluang untuk experience new things, open your mind. through persatuan, kita go out, meet people, deal with situations, belajar bagaimana nak organize events... dan banyak lagi. masa zaman student, tak payah nak segan2 nak try benda-benda baru. bila dah tua... dah mula segan, and tak semestinya kita ada time nanti. apatah lagi bilerr kita dah mula working and ada family... banyak tanggungjawab lain.

so while we're still students, and di institusi yang offer banyak programs, ambik lah peluang. nanti dah grad, jangan menyesal pula. :D

Bookmark and Share

    


  Member Information For JuStIsLaMProfil   Hantar PM kepada JuStIsLaM   Quote dan BalasQuote

Member Messages

Forum Search & Navigation

 

Log in to check your private messages

Silakan Login atau Mendaftar





  


 

[ Carian Advance ]

Jum ke Forum 




Datacenter Solution oleh Fivio.com Backbone oleh JARING Bukan Status MSCMyPHPNuke Portal System

Disclaimer: Posting dan komen di dalam Portal Komuniti Ukhwah.com ini adalah menjadi hak milik ahli
yang menghantar. Ia tidak menggambarkan keseluruhan Portal Komuniti Ukhwah.com.
Pihak pengurusan tidak bertanggung jawab atas segala perkara berbangkit
dari sebarang posting, interaksi dan komunikasi dari Portal Komuniti Ukhwah.com.


Disclaimer: Portal Komuniti Ukhwah.com tidak menyebelahi atau mewakili mana-mana parti politik
atau sebarang pertubuhan lain. Posting berkaitan politik dan sebarang pertubuhan di dalam laman web ini adalah menjadi
hak milik individu yang menghantar posting. Ia sama-sekali tidak ada
kena-mengena, pembabitan dan gambaran sebenar pihak pengurusan Portal Komuniti Ukhwah.com

Portal Ukhwah
Hakcipta 2003 oleh Ukhwah.com
Tarikh Mula: 14 Mei 2003, 12 Rabi'ul Awal 1424H (Maulidur Rasul)
Made in: Pencala Height, Bandar Sunway dan Damansara Height
Dibina oleh Team Walasri




Loading: 0.106842 saat. Lajunya....