Welcome To Portal Komuniti :: Ukhwah.com

  Create An Account Home  ·  Topik  ·  Statistik  ·  Your Account  ·  Hantar Artikel  ·  Top 10 21-09-2021  

  Login
Nickname

Password

>> Mendaftar <<

  Mutiara Kata
Yang dihina semakin mulia. Yang menghina semakin terhina. Selalunya begitu.

-- Kang

  Menu Utama

  Keahlian Ukhwah.com
Terkini: navratan
Hari Ini: 0
Semalam: 0
Jumlah Ahli: 43152

  Sedang Online
Sedang Online:
Tetamu: 69
Ahli: 0
Jumlah: 69




  Yang Masuk Ke Sini
HIKAL: 22 jam, 27 minit yang lalu


Jejak Remaja
Topik: pakai tudung buat maksiat...


Carian Forum

Moderator: Administrator, mohamad
Portal Komuniti :: Ukhwah.com Indeks Forum
  »» Jejak Remaja
    »» pakai tudung buat maksiat...

Please Mendaftar To Post


Oleh pakai tudung buat maksiat...

knight
Warga Rasmi
Menyertai: 02.09.2003
Ahli No: 3241
Posting: 3
Dari: uiam

Pahang  


posticon Posting pada: 05-09-03 10:34


assalamualaikum...

dah baca tajuk topik tentu dah tahu nak cerite pasal apa kan???

kenapa la ade org mcm nie???tak takut kena laknat ke???

Bookmark and Share

    


  Member Information For knightProfil   Hantar PM kepada knight   Quote dan BalasQuote

aina_nasuha
Warga 3 Bintang
Menyertai: 17.06.2003
Ahli No: 1488
Posting: 144
Dari: kuantan

Pahang   avatar


posticon Posting pada: 05-09-03 10:51


Bukan saja yg pakai tudung..yg pakai kopiah pun kekadang tu sama jer..

Hal nie dukan baru lg..Dalam hal nie ana rasa seseorang tu tak tau nilai tudung tu sendiri.harga didunia memanglah jelas..$10,$15 dll...tp nilai diakhiratnya...?????

Bookmark and Share

    


  Member Information For aina_nasuhaProfil   Hantar PM kepada aina_nasuha   Quote dan BalasQuote

JoshuaIsfahan
WARGA SETIA
Menyertai: 21.05.2003
Ahli No: 701
Posting: 1577
Dari: Damansara

KualaLumpur  


posticon Posting pada: 05-09-03 17:39


cakap pasal kopiah..baru teringat paper today..kat satu tempat tu.....seorang ustaz pakai kopiah masuk paper sebab rogol...apa nak jadi?pakai kopiah pun takleh pakai..ni yg pakai tudung....ingat mama saya kata,pakai tudung nampak baik..bila bukak...mcm mcm jenis cop kat leher...tulah org kata..don't judge a book by the cover...

Bookmark and Share

    


  Member Information For JoshuaIsfahanProfil   Hantar PM kepada JoshuaIsfahan   Quote dan BalasQuote

kHaLiFaH_aLaM_MaYa
Warga 3 Bintang
Menyertai: 23.05.2003
Ahli No: 802
Posting: 106
Dari: Capri Island

Kelantan  


posticon Posting pada: 06-09-03 20:15


Assalamualaikum....peh!..,org yg tak tahu nilai tudung...buat maksiat!..hanya menimbulkan fitnah bagi wanita bertudung yang lain,sungguh menyedihkan!

-----------------
http://www.cash-banker.com/promo.php?from=khalifah03 -Money Machine

Jika Hati Disinari HidaYah,Membujur Lalu

Bookmark and Share

    


  Member Information For kHaLiFaH_aLaM_MaYaProfil   Hantar PM kepada kHaLiFaH_aLaM_MaYa   Quote dan BalasQuote

-gurl-
Warga Rasmi
Menyertai: 01.09.2003
Ahli No: 3227
Posting: 19
Dari: selangor

Selangor  


posticon Posting pada: 06-09-03 20:25


erm..memang memalukan...dia org nie memang tak malu....

Bookmark and Share

    


  Member Information For -gurl-Profil   Hantar PM kepada -gurl-   Quote dan BalasQuote

zunah
Warga 4 Bintang
Menyertai: 30.08.2003
Ahli No: 3189
Posting: 207
Dari: malaysia

Perak   avatar


posticon Posting pada: 06-09-03 20:53


"sebab nila setitik rosak susu sebelanga"

-----------------
Beramal tanpa ilmu seperti berjalan tanpa mengikut jalan.
Beramal tanpa tujuan lebih banyak rosak dari baiknya.

Bookmark and Share

    


  Member Information For zunahProfil   Hantar PM kepada zunah   Quote dan BalasQuote

jc11
Warga 3 Bintang
Menyertai: 05.06.2003
Ahli No: 1052
Posting: 121
Dari: tErEnGGaNu

Terengganu  


posticon Posting pada: 06-09-03 23:24


tak malu kat tudung ke ??

Bookmark and Share

    


  Member Information For jc11Profil   Hantar PM kepada jc11   Quote dan BalasQuote

Al-FaQiHaH
Warga 4 Bintang
Menyertai: 31.08.2003
Ahli No: 3191
Posting: 157
Dari: UK

uk  


posticon Posting pada: 07-09-03 00:47


Semoga kita sama2 dijauhkan daripada fitnah seperti tu..dan selalulah berdoa agar kita takkan tergolong dalam kalangan org2 seperti itu..na'uzubillah...

-----------------
KaSiH iTu iBaRaT MuTiaRa..HaDiaH DaRi ALLaH YaNg EsA..GiLaPLaH iA DeNgaN iMaN DaN TaQWa.. SiNaRNyA KaN BeRCaHaYa..

Bookmark and Share

    


  Member Information For Al-FaQiHaHProfil   Hantar PM kepada Al-FaQiHaH   Quote dan BalasQuote

MuSaFiR_SaYYaFF
:WARGA AWAL BERJASA:
Menyertai: 03.06.2003
Ahli No: 905
Posting: 572
Dari: Daerah Perjuangan

Pahang   avatar


posticon Posting pada: 07-09-03 01:00


Assalamualaikum..

Quote:
Posting: 2003-09-05 17:39
--------------------------------------------------------------------------------
cakap pasal kopiah..baru teringat paper today..kat satu tempat tu.....seorang ustaz pakai kopiah masuk paper sebab rogol...apa nak jadi?pakai kopiah pun takleh pakai..ni yg pakai tudung....ingat mama saya kata,pakai tudung nampak baik..bila bukak...mcm mcm jenis cop kat leher...tulah org kata..don't judge a book by the cover...



Sekadar memberi pendapat secara peribadi. Terkadang, golongan yang berkopiah ( yang dikatakan melakukan perkara2 terkutuk ) itu memakai kopiah adalah dengan bertujuan kotor terkadangnya.

Mengikut pada apa yang ana tahu, ada dua tujuan iaitu untuk menagih simpati @ mengaburi mata orang ataupun dengan tujuan politik kotor. Kopiah yang dipakai hanyalah gimik2 semata2. Pada hakikatnya, ada diantara mereka yang selama ini tidak berpakai kopiah, bila dah terjerat, baru sarung di kepala. Mengapa? Kiranya, buat2 faham sahajalah.

Mengaburi mata orang untuk melabel seseorang yang berimej begitu begini adalah dari kalangan begini dan begitu. Jangan ingat, yang berkopiah masuk dalam paper tu sememangnya memang berkopiah kerana mengikut sunnah tutup kepala. Kalau mereka betul2 mengikut sunnah, tak mungkin cerita mereka buruk mereka tersebar luas. Banyak politik2 kotor dalam negara kita sebenarnya.

Sekarang ini, yang berkopiah dan tidak berkopiah, susah untuk dilabel dah. Tapi InsyaAllah, dikalangan kita tidak terdiri dari golongan begitu. Cuma, apa yang ana nak sampaikan, paper kita tidak boleh dipercayai sangat, walaupun bukan semua. Sekadar berhati2 sebelum ambil kira apa yang dikatakan sesetengah media massa kita.


Sungguhpun begitu, memang ada juga yang dah lama berkopiah tapi terjerat dengan situasi sebegini. Tak mengapa lah, berdoa agar situasi begini tidak akan membutakan mata sesetengah pihak. Sekadar pandangan. Ana bukanlah bercakap dengan mencipta ilusi, tapi ini adalah realiti yang benar2 terjadi hari ini.

Kiranya, salah kata atau salah pendapat. Tegurlah dengan PM. Sama2 ambil ibrah. Wassalam..

p/s: Jangan sampai ada yang salah faham dengan apa yang ana perkatakan ya. Wassalam.. Sorry again..



-----------------
Genggam bara api, biar sampai jadi abu!

Bookmark and Share

    


  Member Information For MuSaFiR_SaYYaFFProfil   Hantar PM kepada MuSaFiR_SaYYaFF   Pergi ke MuSaFiR_SaYYaFF's Website   Quote dan BalasQuote

faiszul
Warga 3 Bintang
Menyertai: 16.05.2003
Ahli No: 306
Posting: 84
Dari: perak darul ridzuan

Perak   avatar


posticon Posting pada: 07-09-03 04:42


pakai tudung tapi buat maksiat,baik tak payah pakai tudung.buat malu jadi orang islam je.

-----------------
Dalam kerendahan diri,ada ketinggian budi.
Dalam kemiskinan harta,ada kekayaan jiwa.
Dalam kesempitan hidup,ada keluasan ilmu.
Insyaallah hidup ini akan indah jika segalanya kerana Allah..

Bookmark and Share

    


  Member Information For faiszulProfil   Hantar PM kepada faiszul   Quote dan BalasQuote

insan_kalam
Warga 3 Bintang
Menyertai: 05.08.2003
Ahli No: 2802
Posting: 104
Dari: batu pahat

Johor   avatar


posticon Posting pada: 07-09-03 11:08


assalammualaikum...
ala..biasa la mcm ni...tapi yg penting...berkopiah...gan beertudung hnya sedikit buat salah.

kat dunia ni..maner ader manusia hidup takder buat salah...mungkin yg bertudung gan berkopiah tu...hanya lakukan kesalahan skali...dah diheboh2 kan..

klu nak kira la...yg tak pakai tudung tu la...lagi hari2 buat maksiat tau...

sangka baik la gan setiap manusia...nescaya ALLAH akan malu untuk mengira kesalahan kamu diakhirat kelak..

doakan ana supaya bersangka baik tau..

Bookmark and Share

    


  Member Information For insan_kalamProfil   Hantar PM kepada insan_kalam   Quote dan BalasQuote

irda82
:WARGA AWAL BERJASA:
Menyertai: 19.05.2003
Ahli No: 565
Posting: 462
Dari: Sg Petani,Kedah

Kedah   avatar


posticon Posting pada: 07-09-03 12:04


Quote:

On 2003-09-07 04:42, faiszul wrote:
pakai tudung tapi buat maksiat,baik tak payah pakai tudung.buat malu jadi orang islam je.

-----------------




hmm? tak payah pakai tudung?
akhi...itu juga maksiat .janganlah cakap sesedap hati saja .

Wassalam

[ Posting ini telah di edit oleh: irda82 pada 2003-09-11 19:20 ]

Bookmark and Share

    


  Member Information For irda82Profil   Hantar PM kepada irda82   Pergi ke irda82's Website   Quote dan BalasQuote

aniisa_tasnim
:WARGA AWAL BERJASA:
Menyertai: 14.05.2003
Ahli No: 11
Posting: 441
Dari: bumi mutiara

PulauPinang   avatar


posticon Posting pada: 07-09-03 12:20


assalammualaikum...

ana rasa bukan apa... pabila nafsu menguasai diri... ahli ibadah pon terpedaya ngan syaitan... sejarah dah banyak menceritakan...
Quote:
pakai tudung tapi buat maksiat,baik tak payah pakai tudung.buat malu jadi orang islam je.



memang malu apabila org pakai tudung pun buat maksiat... tapi bagi ana at least dia ikut juga suruhan allah... tak kisah la sebab nak berfesyen ke... atau nak menjaga aurat... kita serahkan kat allah... siapa kita nak menilai... semoga allah melimpahkan taufik dan hidayah kpd kita semua...
jgn keran nila setitik rosak susu sebelanga....

Bookmark and Share

    


  Member Information For aniisa_tasnimProfil   Hantar PM kepada aniisa_tasnim   Quote dan BalasQuote

ghaznawi
Warga 4 Bintang
Menyertai: 06.08.2003
Ahli No: 2833
Posting: 158
Dari: taiping

Perak   avatar


posticon Posting pada: 07-09-03 12:31


Itu la akan terjadi bila memakai tudung hanya di anggap sebagai hiasan diri.....

Bookmark and Share

    


  Member Information For ghaznawiProfil   Hantar PM kepada ghaznawi   Quote dan BalasQuote

mujahidah_muslimah
WARGA SETIA
Menyertai: 21.05.2003
Ahli No: 693
Posting: 678
Dari: Bumi Allah

pakistan   avatar


posticon Posting pada: 07-09-03 13:32


Assalammulaikum..
sekadar pandangan..insan yang berkelakuan begini kerana mereka menudungkan kepala mereka hanya sebagai suatu fesyen bukan atas keikhlasan hati untuk ALLAH semata-mata..kadang-kadang kita sering terlupa dan terlepas pandnag..kita sibuk tutup kepala tapi kita lupa nak tutup hati kita dari dosa dan maksiat..itu lah salah satu puncanya..
perasaan MALU kepada ALLAh telah tiada..so apatah lagi untuk MALU melakukan maksiat dihadapan MANUSIA..

Perasaaan MALU DAN IMAN adalah segandingan selamanya..apabila telah diangkat salah satunya..
maka terangkatlah semuanya...


-----------------
I'm glad to be me..
Jaga diri, jaga iman, Jaga hati. Tebarkan salam
[email protected]

Bookmark and Share

    


  Member Information For mujahidah_muslimahProfil   Hantar PM kepada mujahidah_muslimah   Quote dan BalasQuote

shah_sobriyanie
WARGA SETIA
Menyertai: 01.09.2003
Ahli No: 3221
Posting: 1509
Dari: Kuala Lumpur

Perak  


posticon Posting pada: 07-09-03 21:20


assalamualaikum........
segala pujian bagi allah, sebagai manusia kita mempunyai nafsu dan terserahlah kepada diri masing2 untuk mengikut nafsunya atau menetang nafsunya itu.
kita tidak boleh menunding jari kepada yang memakai tudung sahaja tetapi kita juga patut menunding jari kearah oarang lelaki kerana wanita adalah golongnan yang sentiasa inginkan perhatian dari golongan lelaki, tapi apa yang golongan ini lakukan ialah mengambil kesempatan malah ada yang mengutuk golongan wanita ini. sebolehnya kita berperangsaka baik terhadap golongan ini dan berdoa semoga allah memberi hidayah kepadanya dan mungkin allah akan menempatkan mereka di syurga kerana untuk mendapat syurga allah bukan kerana amalan kita tetapi kerana rahmat dari allah.
insya-allah, semoga allah memberi hidayah kepada kita semua, insya-allha.
wassalam......


-----------------
cinta itu hanya kerana allah,
sayangilah orang yang menyayangi kita kerana orang yang disayangi belum tentu menyayangi kita.....

Bookmark and Share

    


  Member Information For shah_sobriyanieProfil   Hantar PM kepada shah_sobriyanie   Quote dan BalasQuote

nalurinurani
Warga Rasmi
Menyertai: 08.09.2003
Ahli No: 3394
Posting: 8
Dari: kelantan

Kelantan  


posticon Posting pada: 10-09-03 16:04


erm!!!!!memanglah yang pakai tudung pun ramai sangat yg buat dosa ....jangan ingat yang tak pakai tudung tu jahat .... ada juga yag baik tak semestinya yang pakai tudung tu baik. berlambak kat tepi taman tu sedang buat maksiat disebalik tudung tu. ala !!!!! di sebalik tudung tu pun berlambat tanda - tanda yang tak dirasmi.
................. saya paling benci orang yg pakai tudung suka berlagak macamlah dia tu alim sangat .....tak semualah yang cam tu pada sesetengah ler.....no all ok.
wassalam........... .

Bookmark and Share

    


  Member Information For nalurinuraniProfil   Hantar PM kepada nalurinurani   Quote dan BalasQuote

JoshuaIsfahan
WARGA SETIA
Menyertai: 21.05.2003
Ahli No: 701
Posting: 1577
Dari: Damansara

KualaLumpur  


posticon Posting pada: 10-09-03 18:57


betul tu..bukan nak anti yg bertudung dan berkopiah....ada yg bertudung memang teruk perangainya..yg berkopiah boleh pulak tengok filem terpilih,saya rasa ni sifat individu...kerana mereka2 ini,pandangan masyarakat terhadap insan yg bertudung dan berkopiah serong kepada 45 darjah.....takde siapapun nak menyuruh mereka2 ini buat hal...begitulah,kalau iman di dada tidak cukup...akhirnya Nama Baik org Islam tercemar......Insan yg memalukan agama ni seharusnya dibuang negeri,tak patut hidup dengan memalukan agama sendiri.


p/s cintaku bukan di atas kertas
Tapi atas nama hati dan perasaan......
(ni siapa yg buat lirik macam ni)

Bookmark and Share

    


  Member Information For JoshuaIsfahanProfil   Hantar PM kepada JoshuaIsfahan   Quote dan BalasQuote

nur_ulfah
Warga 2 Bintang
Menyertai: 15.07.2003
Ahli No: 2352
Posting: 57
Dari: Bumi Allah

saudiarabia  


posticon Posting pada: 11-09-03 11:39


itu lah yg dikatakan mulia nya seseorang terletak pd ketaqwaan nya..bukan pd pakaian...dan sebagainya..



-----------------
Nothing less than no. 1.
-Yang terbaik di antara kamu adalah orang yang sering tergoda tapi sering bertaubat dengan perasaan menyesal atas dosa yang diperbuatnya dengan jalan memperbanyak membaca istighfar.-Hadith-

Bookmark and Share

    


  Member Information For nur_ulfahProfil   Hantar PM kepada nur_ulfah   Pergi ke nur_ulfah's Website   Quote dan BalasQuote

faiszul
Warga 3 Bintang
Menyertai: 16.05.2003
Ahli No: 306
Posting: 84
Dari: perak darul ridzuan

Perak   avatar


posticon Posting pada: 14-09-03 13:41


maaf sekiranya posting ana buat ramai sakit hati.memang malu ana nak cerita tapi memang dah terjadi pada ana.mungkin ramai dikomuniti ni student so tak tau dunia luar.ana tak salahkan semua cuma harap dijadikan iktibar.bila ditegur disalahkan kita pula.nak marah pun tak guna.dunia luar lebih dahsyat dugaannya.malah rata-rata ana perhatikan org pakai tudung hanya sekadar fesyen.contohnya dipejabat,pakai tudung,baju kurung tapi kain terbelah sana,terbelah sini.malah ada juga yang berani mengajak kita jalan-jalan makan angin berdua kononnya nak social bersama teman sekerja.rasa nak penampor pun ada.pakai tudung pun serupa tak pakai tudung,aurat masih terbuka.ada yang pakai proper pun tapi still buat maksiat.sahabat ana yang tak pakai tudung lebih baik dari mereka.walaupun tak tutp aurat,bila ditegur ada jugalah nak berubah.sometimes perubahan luaran lebih mudah dibuat dari perubahan dalaman.walaupun sahabat ana tu masih mentah tapi dalamannya tetap kental.perlukan masa untuk berubah.takde la nak goda orang sana-sini.bila ditegur tak diendahnya malah jadi makin mengada.nak marah pun tak guna.inikah ciri-ciri sebagai seorang islam.sama-samalah kita fikirkan.

-----------------
Dalam kerendahan diri,ada ketinggian budi.
Dalam kemiskinan harta,ada kekayaan jiwa.
Dalam kesempitan hidup,ada keluasan ilmu.
Insyaallah hidup ini akan indah jika segalanya kerana Allah..

Bookmark and Share

    


  Member Information For faiszulProfil   Hantar PM kepada faiszul   Quote dan BalasQuote

faiszul
Warga 3 Bintang
Menyertai: 16.05.2003
Ahli No: 306
Posting: 84
Dari: perak darul ridzuan

Perak   avatar


posticon Posting pada: 14-09-03 14:05


Quote:



dimanakah kita.adakah mahu menjadi hipokrit bertopengkan islam.pakai tudung tutup aurat tapi masih buat maksiat.itu munafik namanya

-----------------
Dalam kerendahan diri,ada ketinggian budi.
Dalam kemiskinan harta,ada kekayaan jiwa.
Dalam kesempitan hidup,ada keluasan ilmu.
Insyaallah hidup ini akan indah jika segalanya kerana Allah..

Bookmark and Share

    


  Member Information For faiszulProfil   Hantar PM kepada faiszul   Quote dan BalasQuote

insan_kalam
Warga 3 Bintang
Menyertai: 05.08.2003
Ahli No: 2802
Posting: 104
Dari: batu pahat

Johor   avatar


posticon Posting pada: 14-09-03 17:41


a'kum...

kita memang tak bole nak salahkan maner2 pihak... yang penting kat sini org yg pakai tudung tu tetap pakai tudung...dr org yg tak pakai tudung tu...satu helai rambut.. bersamaan gan _ _ _ _ tahun kat dalam neraka... nak ker macm ni?

yang pakai kopiah pulak... sekurang2nya dia tidak fasik...fasik tau tak fasik tu... ala yg berpura2 mcm islam laa...

biasa laa.. yg berkopian gan bertudung kerana nila setitik susu sebelanga rosak...

Bookmark and Share

    


  Member Information For insan_kalamProfil   Hantar PM kepada insan_kalam   Quote dan BalasQuote

aimanwan
Warga 4 Bintang
Menyertai: 16.05.2003
Ahli No: 307
Posting: 151
Dari: Mansurah_Mesir

PulauPinang  


posticon Posting pada: 15-09-03 00:23


Quote:

......malah rata-rata ana perhatikan org pakai tudung hanya sekadar fesyen.contohnya dipejabat,pakai tudung,baju kurung tapi kain terbelah sana,terbelah sini.malah ada juga yang berani mengajak kita jalan-jalan makan angin berdua kononnya nak social bersama teman sekerja.......



sememangnya banyak tribulasi dan pancaroba yang perlu ditempuhi oleh muslimat yg memakai tudung.
tudung pakai gak...maksiat buat gak...
kopiah pakai gak...maksiat pon...buat gak...

nila setitik habis susu sebelanga.



Bookmark and Share

    


  Member Information For aimanwanProfil   Hantar PM kepada aimanwan   Pergi ke aimanwan's Website   Quote dan BalasQuote

istiqamah
Warga Rasmi
Menyertai: 09.09.2003
Ahli No: 3439
Posting: 15
Dari: Terengganu

Terengganu  


posticon Posting pada: 15-09-03 08:28


itulah namanya dugaan...

Bookmark and Share

    


  Member Information For istiqamahProfil   Hantar PM kepada istiqamah   Quote dan BalasQuote

dinulhuda1422h
:WARGA AWAL BERJASA:
Menyertai: 19.07.2003
Ahli No: 2447
Posting: 793
Dari: Serambi Mekah

Kelantan   avatar


posticon Posting pada: 16-09-03 20:16


entahlaa...jauh beza dengan zaman mak-mak atau bapa -bapa kita dulu...kalau pakai tudung tu..pakai betul2 tak der laa kata nak tunjuk fashion..apa-apa hal pun bergantung pada niat seseorang individu itu sendiri...

Bookmark and Share

    


  Member Information For dinulhuda1422hProfil   Hantar PM kepada dinulhuda1422h   Quote dan BalasQuote

dinulhuda1422h
:WARGA AWAL BERJASA:
Menyertai: 19.07.2003
Ahli No: 2447
Posting: 793
Dari: Serambi Mekah

Kelantan   avatar


posticon Posting pada: 21-09-03 00:24


entahlaaa....zaman sekarang ni...tudung tu sebagai ibadah ke....atau sebagai hiasan mata saja....kalau tengok citer2 kat media...student2 ipt yang buat perkara tak elok tu...rasanya majoritinya pakai tudung...so apa citer sebenarnya ni.....dah nak kiamat ke? geram betull.....

Bookmark and Share

    


  Member Information For dinulhuda1422hProfil   Hantar PM kepada dinulhuda1422h   Quote dan BalasQuote

sebiru-laut
Warga 2 Bintang
Menyertai: 26.08.2003
Ahli No: 3107
Posting: 61
Dari: sabah

Sabah  


posticon Posting pada: 01-10-03 15:25



ye betul tuh....

saya sokong sangat.denagn pendapat u all semua...

Bookmark and Share

    


  Member Information For sebiru-lautProfil   Hantar PM kepada sebiru-laut   Pergi ke sebiru-laut's Website   Quote dan BalasQuote

nawra_albahira
Warga 3 Bintang
Menyertai: 19.08.2003
Ahli No: 3005
Posting: 141
Dari: taman tun dr ismail

KualaLumpur  


posticon Posting pada: 05-12-03 16:31




tak tahu la saya....
jaga la diri sendiri...
dah pakai tudung, jaga akhlak kita
itu yang penting..

-----------------
jadikan pengalaman itu sebuah kenderaan yg memandu dlm kehidupan agar kita menjadi lebih berhati-hati

Bookmark and Share

    


  Member Information For nawra_albahiraProfil   Hantar PM kepada nawra_albahira   Pergi ke nawra_albahira's Website   Quote dan BalasQuote

nawra_albahira
Warga 3 Bintang
Menyertai: 19.08.2003
Ahli No: 3005
Posting: 141
Dari: taman tun dr ismail

KualaLumpur  


posticon Posting pada: 05-12-03 16:33


bg kaum adam..
pimpinlah adek kakak kita..awasi mereka...

-----------------
jadikan pengalaman itu sebuah kenderaan yg memandu dlm kehidupan agar kita menjadi lebih berhati-hati

Bookmark and Share

    


  Member Information For nawra_albahiraProfil   Hantar PM kepada nawra_albahira   Pergi ke nawra_albahira's Website   Quote dan BalasQuote

seribudinar
Warga Rasmi
Menyertai: 30.11.2003
Ahli No: 5407
Posting: 7

malaysia  


posticon Posting pada: 14-12-03 00:05


pakai tudung buat maksiat?
ada apa pada tudung?ramai guna tudung sekadar fesyen..
senangnya terserah pada niat individu.siapalah kita nak menilai seseorang melalui luarannya..Tuhan je yang tahu malah diri kita pon kita lom tau sepenuhnya.ramai wanita yang pakai tudung tp akhlaknya mengalahkan yang tak pakai..malah kdg2 yang tak pakai tu lebih baik lg.
sebaiknya hitung2 la diri kita..dimanakah tahap kita??..sambil tu sama2 la ingat mengingatkan saudara yang lain..hidup ni singkat oleh tu dorongkanlah diri pada kebaikan..jd kalau ada org yg ajak buat baik sedar tak sebenarnya dia ajak masuk syurga.. ..wallahua'lam

Bookmark and Share

    


  Member Information For seribudinarProfil   Hantar PM kepada seribudinar   Quote dan BalasQuote

ila_wati_21
Warga Rasmi
Menyertai: 27.01.2004
Ahli No: 6784
Posting: 7

Kedah  


posticon Posting pada: 27-01-04 10:42


tiada manusia yang terlepas dari dosa , hanya Nabi , Rasul dan MAlaikat je yang MA"SUM ( terpelihara dari dosa besar mahupun kecil

Bertudung itu syiar islam, Allah suka orang yang menyinarkan syiar agamanya

klau die buat ma'siat tu ...mungkin tiada undang - undang keras dijalankan.

Mengapa tak kembali pada Al Qur'an Sunnah?

Siapa yang tidak berpegang dengan tali Allah, sesungguh sebelumnya dia dipinggiran neraka

Bookmark and Share

    


  Member Information For ila_wati_21Profil   Hantar PM kepada ila_wati_21   Pergi ke ila_wati_21's Website   Quote dan BalasQuote

Abdullah
Warga 4 Bintang
Menyertai: 16.05.2003
Ahli No: 261
Posting: 248
Dari: Malaysia

blank  


posticon Posting pada: 27-01-04 12:00


[quote]
On 2003-12-14 00:05, seribudinar wrote:
pakai tudung buat maksiat?
ada apa pada tudung?

,
Alhamdulillah, solatan 'ala Muhammad.
Tak sesuai berhujah begini, ada hukum Allah yang telah termaktub pada nilai sehelai tudung.
Begitu juga dgn hujah-hujah "kalau pakai tudung buat maksiat baik tak payah pakai" tidak sesuai hujah begini, bertudung untuk menutup aurat melibatkan hukum Allah, jangan diremehkan dalam memberi pandangan berkaitan hukum Allah. Tudung menutup leher, labuh menutupi dada hukumnya WAJIB. Usahlah dipersoalkan... bagi yg memakai tudung tapi ada terlibat dgn maksiat, teruskan memakai tudung, tapi insaflah, hindari diri dari maksiat, abaikan cemuhan sesetengah pihak yg berpendapat 'kononnya baik tak payah pakai tudung'-salah tu. Abdullah yakin kalian mampu berubah, insya Allah, jom doakan mereka. Begitu juga bagi yang 'baik' dan tidak melakukan maksiat tapi tidak memakai tudung untuk menutup aurat, alangkah baiknya jika kalian memakai tudung untuk menutup aurat, ini akan melengkapkan pakej 'kebaikan' kalian yang diperkatakan itu, insya Allah. Teruskan usaha perbaiki diri, gigih ke arah perubahan, moga dilimpahkan hidayah, insya Allah. Sama-samalah kita menyampaikan pandangan dengan berhikmah, penuh kasih sayang, elakkan nada menghukum, moga yang ditegur tersentuh dan tergerak untuk berhijrah, insya Allah.
Wallahua'lam, berhati-hatilah dalam memberi pandangan, terutamanya bila melibatkan HUKUM ALLAH.. "Alam ya'lam biannallaha yara?"
Walhamdulillah, salaman 'ala Rasulillah,
Wassalam

Bookmark and Share

    


  Member Information For AbdullahProfil   Hantar PM kepada Abdullah   Quote dan BalasQuote

Helmisuhaimi
Warga 3 Bintang
Menyertai: 29.09.2003
Ahli No: 3855
Posting: 111
Dari: Kuala Lumpur

Johor   avatar


posticon Posting pada: 27-01-04 12:27


ish.. bahaya tue...

Bookmark and Share

    


  Member Information For HelmisuhaimiProfil   Hantar PM kepada Helmisuhaimi   Pergi ke Helmisuhaimi's Website   Quote dan BalasQuote

ila_wati_21
Warga Rasmi
Menyertai: 27.01.2004
Ahli No: 6784
Posting: 7

Kedah  


posticon Posting pada: 29-01-04 06:57


MAaf Akhe Abdullah , manusia tidak terlepas dari silap dan salah.

Kita sama - sama berdoa untuk kebaikan Ummat.

Bookmark and Share

    


  Member Information For ila_wati_21Profil   Hantar PM kepada ila_wati_21   Pergi ke ila_wati_21's Website   Quote dan BalasQuote

dinulhuda1422h
:WARGA AWAL BERJASA:
Menyertai: 19.07.2003
Ahli No: 2447
Posting: 793
Dari: Serambi Mekah

Kelantan   avatar


posticon Posting pada: 29-01-04 07:50


..

Bagi ana pakaian seseorang itu tidak mencerminkan Iman seseorang. Ada yang tak pakai kopiah tapi ilmu agamanya tinggi. Tapi kalau pakaitu alhamdulillah.

Bila iman dikuasai oleh nafsu maka Kes-kes cenggini terlalu mudah untuk berlaku.

Wassalam.

-----------------
Keikhlasan teramat penting dalam mengatur kehidupan yang menyakinkan.

Bookmark and Share

    


  Member Information For dinulhuda1422hProfil   Hantar PM kepada dinulhuda1422h   Quote dan BalasQuote

Syahmushroom
:WARGA AWAL BERJASA:
Menyertai: 15.11.2003
Ahli No: 5132
Posting: 478
Dari: earth

japan  


posticon Posting pada: 29-01-04 10:17


erm tudung... tudung....
apabila mempersoalkan tudung ini kita jangan tengok dengan pandangan sempit... bila pakai tudung aja kita ingat dia ni telah mengikut islam sepenuh nya..
tapi kita mesti ingat orang yang bukan islam pon pakai tudung terutama nya golangan nasarani dan yahudi..

apabila begini kita tidak mengagak sejauh mana keIslaman seseorang itu.. kita harus faham apa itu islam.. baik kita ambil daripada pendapat ulama' yang mengatakan bahawa maksud islam itu ialah membuat apa yang disuruh oleh Allah swt dan meninggalkan apa yang dilarang.. maka dengan itu barulah kita faham itu lah islam.. tidak semesti nya anda dah bertudung anda ini Islam dan selamat daripada api neraka.. akan tetapi kita mesti merujuk akan maksud itu...

kita ambil contoh sembahyang... adakah dengan sembahyang sahaja kita dapat selamat dari neraka Allah.. tidak.. kalau hukum hakam lain kita tidak ikut... bukan lah disini mempersoalkan tudung akan tetapi mesti di tengok kepada siapa yang pakai nya... ada yang pakai nya sengaja nak ikut org.. sbb nya dia suka ikut org.. org pakai tudung dia pon pakai... oleh itu kita yang ada akal yang boleh berfungsi dengan baik ini kita mesti kaji kenapa kita buat sesuatu.. mesti ada nas nas nya.. untuk membukti kan bahawa kita buat ni kerana Allah SWT tidak kerana benda lain..
ini yang membuatkan umat Islam sekarang keliru dan bercelaru....

oleh itu kita jangan sempitkan pandangan kita terhadap tudung ini akan tetapi kita tengok siapa yang pakai tudung adakah orang ini faham akan keIslaman nya atau pon tak ni tak bila bertudung je mesti menganggap dia ni ada pegangan agama..sebenarnya tidak.. kerana tudung kita sudah terkeliru kerana tudung umat islam gundah.. kerana tudung umat Islam jadi tercela kerana mempersoalkan perkara yang banyak cabang nya..

hanya sekadar pandangan apa yang salah harap diperbetulkan..

" Ke Arah Kesatuan Umat Dalam Menjana Kemenangan"




Bookmark and Share

    


  Member Information For SyahmushroomProfil   Hantar PM kepada Syahmushroom   Pergi ke Syahmushroom's Website   Quote dan BalasQuote

JoshuaIsfahan
WARGA SETIA
Menyertai: 21.05.2003
Ahli No: 701
Posting: 1577
Dari: Damansara

KualaLumpur  


posticon Posting pada: 29-01-04 11:51


Kita tak boleh judge org tu imannya dan ilmunya tinggi dari apa yg dia pakai,contohnya kalau dia pakai serban,kalau ekornya panjang sampai pinggang,maknanya dia dia lebih beriman,itu silap.
Begitu juga tudung.Orang yg pakai tudung baik,ia bermakna dia mengikut apa yang dikehendaki dan diwajibkan di dalam Islam.
TAPI....
yang menjadikan "status mulia otang bertudung ni jatuh"adalah kerana ADA org yg memakainya menjadi laknat di dalam agama.Pakai tudung tapi boleh baik tayang filem depan orang ramai.Maka dengan itu kita tidak boleh mengukur orang itu dari apa yg dia pakai
Tapi kenali dirinya dan kelak kita tahu"spesis macam mana dia datang".
Bagi mereka yang begitu,jelas hanya merancakkan persepsi buruk sangka kepada mereka yang baik,dan orang sebegini harus didedahkan,biar dia tahu beza malu dengan manusia dan malu dengan Azzawajala.
Bagi meraka bertudung yang ikhlas dan jati dirinya kukuh kerana Islam,teruskan begitu.Endahkan pandangan org lain.Biar kita dilihat sinis oleh sesiapa yg begitu,tapi jangan kita dilihat hamba yg laknat oleh Allah swt.



Bookmark and Share

    


  Member Information For JoshuaIsfahanProfil   Hantar PM kepada JoshuaIsfahan   Quote dan BalasQuote

bidadari89
Warga Rasmi
Menyertai: 25.09.2005
Ahli No: 19297
Posting: 1
Dari: Negeri sembilan

NegeriSembilan   avatar


posticon Posting pada: 01-01-06 23:42


assalamualaikum..Memang kedudukan seorang wanita yang bertudung tidak lagi dipandang tinggi oleh masyarakat..Saya sebagai seorang perempuan yang bertudung,amat malu dengan perkara ini..mana tidaknya,saya juga dicop serupa dengan perempuan yang bertudung tapi melakukan maksiat..Itulah kata orang kerana "nila setitik rosak susu sebelangankan?"..Saya cakap sedih..ditambah pula dengan dedahan pihak media..(mastika)..isy..tak tahu nak cakap..Nauzubillah..minta sangat dijauhkan..

Bookmark and Share

    


  Member Information For bidadari89Profil   Hantar PM kepada bidadari89   Pergi ke bidadari89's Website   Quote dan BalasQuote

nabilpoyo
WARGA SETIA
Menyertai: 13.12.2005
Ahli No: 21141
Posting: 730
Dari: Kuantan + penang + KL + jakarta

blank   avatar


posticon Posting pada: 02-01-06 04:58


ada hadith dan dan dalil....
"pakaian di luar mencermin kan di dalam"

jangan lah sgka buruk...renungkan

Bookmark and Share

    


  Member Information For nabilpoyoProfil   Hantar PM kepada nabilpoyo   Quote dan BalasQuote

amira_aqilah
WARGA SETIA
Menyertai: 28.11.2005
Ahli No: 20523
Posting: 900
Dari: planet bumi

Selangor   avatar


posticon Posting pada: 02-01-06 08:08


muslimah ukhwah yang pakai tudung..semuanya baik2 apa..betul tak kawan-kawan. memang ada segelintir yang macam tu, maybe itu ujian untuk mereka..nasihat & doakan mereka diberi hidayah. pedulila apa yang orang cakap, mulut orang tak boleh ditutup.... :-di

Bookmark and Share

    


  Member Information For amira_aqilahProfil   Hantar PM kepada amira_aqilah   Quote dan BalasQuote

Qayyum
WARGA SETIA
Menyertai: 25.02.2005
Ahli No: 14725
Posting: 871
Dari: ~Serambi Makkah~

Kelantan   avatar


posticon Posting pada: 02-01-06 09:43


Pada 02-01-06 08:08 , amira_aqilah posting:

!!! QUOTE !!!

muslimah ukhwah yang pakai tudung..semuanya baik2 apa..betul tak kawan-kawan. memang ada segelintir yang macam tu, maybe itu ujian untuk mereka..nasihat & doakan mereka diberi hidayah. pedulila apa yang orang cakap, mulut orang tak boleh ditutup.... :-di


erm betul tu, ana tengok pun ramai muslimah macam tu walaupun ana muslimin...ana perhati semua orang ehheheh!

xxx

Bookmark and Share

    


  Member Information For QayyumProfil   Hantar PM kepada Qayyum   Pergi ke Qayyum's Website   Quote dan BalasQuote

qutb
Warga 3 Bintang
Menyertai: 26.11.2004
Ahli No: 12610
Posting: 133
Dari: kuala lumpur

malaysia   avatar


posticon Posting pada: 02-01-06 10:25


hrp2nya muslimah dapat jaga dari sendiri..kadang-kadang kita cba elak daripada mlakukan maksiat tapi ada yang terpedaya dengan godaan syaitan dan xthn dengan nafsu sendiri...renung2kanla..bersihkan hati dan takutkan ALLAH...inni akhafullah...


-----------------
~Tiada cinta yang abadi melainkan cinta kepadaNya...~


Bookmark and Share

    


  Member Information For qutbProfil   Hantar PM kepada qutb   Quote dan BalasQuote

hafeezzul

Menyertai: 07.03.2004
Ahli No: 7815
Posting: 2189
Dari: PERAK DARUL RIDZUAN

Perak  


posticon Posting pada: 02-01-06 11:36


Sokong dengan Abdullah...dah jadi trend tudung sekarang ini...maybe mereka tak faham apa makna aurat agaknya...makbapak mereka xajar la tu...makbapak jangan main suruh anak pakai tudung saja..ini makbapak suruh pakai tudung,tutup aurat,..anak dia tu tau ke aurat tu apa???so pada yang berhujah disini jadikan ia sebagai pengajaran di masa hadapan..bagitahu la makna aurat itu apa..cerita la pada anak-anak Kenapa Islam suruh tutup aurat..bagitahu advantages tutup aurat...bila dah tanam benda2 ini semua baru la dia tau Kenapa tudung itu perlu dipakaikan...dan Kenapa perlu dilabuhkan sehingga paras dada...tak ada la tudung macam-macam trend sekarang ini...lagi satu bila tengok orang lain tanya la diri sendiri..semua orang nak jadi baik..semu orang nak masuk syurga...kita mungkin baik sikit saja hari ini..tapi adakah kita akan baik pada esok atau lusa??so tetapkan la iman sebab itu kurniaan Allah yang terbesar pada kita and banyakkan bersyukur sebab dijauhkan dari termasuk golongan begitu...pada masa yang sama doakan sahabat2 kita diluar sana agar berubah selagi pintu taubat masih terbuka...wallahualam

Bookmark and Share

    


  Member Information For hafeezzulProfil   Hantar PM kepada hafeezzul   Quote dan BalasQuote

Abdullah
Warga 4 Bintang
Menyertai: 16.05.2003
Ahli No: 261
Posting: 248
Dari: Malaysia

blank  


posticon Posting pada: 02-01-06 11:40


Assalamualaikum,

Alhamdulillah,

Rasanya dalam konteks tajuk ini membandingkan pemakaian kopiah pada muslimin dengan pemakaian tudung kepala pada muslimah adalah kurang tepat kerana melibatkan dua hukum yang berbeza; Wajib dengan Sunat, Wallahua'lam.

Wassalam

Bookmark and Share

    


  Member Information For AbdullahProfil   Hantar PM kepada Abdullah   Quote dan BalasQuote

samudra
WARGA SETIA
Menyertai: 06.12.2005
Ahli No: 20847
Posting: 721
Dari: Tanah Melayu

stkitts_nevis   avatar


posticon Posting pada: 02-01-06 12:12


nasib baik dia pakai tudung ...

Bookmark and Share

    


  Member Information For samudraProfil   Hantar PM kepada samudra   Quote dan BalasQuote

SITIHAMIZAH
Warga 4 Bintang
Menyertai: 16.12.2004
Ahli No: 13091
Posting: 192
Dari: the garden of knowledge and virtue

Johor  


posticon Posting pada: 02-01-06 14:03


ISlam ikutan,sekadar turun-temurun...ni lah jadinya...

Bookmark and Share

    


  Member Information For SITIHAMIZAHProfil   Hantar PM kepada SITIHAMIZAH   Quote dan BalasQuote

adelia
Warga 3 Bintang
Menyertai: 24.11.2005
Ahli No: 20462
Posting: 105
Dari: pahang

Pahang  


posticon Posting pada: 02-01-06 14:22


emm..ramai saja orang begini yang saya jumpa..
tak dinafikan,kawan-kawan saya pun begini jugak..
asal dah nama pakwe makwe tu lepas itu tak pandai nak jaga diri...hm...habis la...tak tau nak cakap bagaimana...
dalam apa-apa pun sebenarnya kena pandai jaga diri seniri...

Bookmark and Share

    


  Member Information For adeliaProfil   Hantar PM kepada adelia   Quote dan BalasQuote

Qayyum
WARGA SETIA
Menyertai: 25.02.2005
Ahli No: 14725
Posting: 871
Dari: ~Serambi Makkah~

Kelantan   avatar


posticon Posting pada: 02-01-06 14:23


mcmana nak elak kalau makwe ajak keluar sedangkan kita menjaga maruah diri! haa! boleh jawab?

Bookmark and Share

    


  Member Information For QayyumProfil   Hantar PM kepada Qayyum   Pergi ke Qayyum's Website   Quote dan BalasQuote

zulman

Menyertai: 22.12.2004
Ahli No: 13229
Posting: 2786
Dari: dunia ini hanya sementara

Perak   avatar


posticon Posting pada: 02-01-06 14:55


Pada 02-01-06 14:23 , Qayyum posting:

!!! QUOTE !!!

mcmana nak elak kalau makwe ajak keluar sedangkan kita menjaga maruah diri! haa! boleh jawab?



Bagi tau terus terang.....kena berani.....memang mudah bercakap...tapi kekuatan kena ada.......jangan berdalih....InsyaAllah pandangan anda akan di hormati...

Bookmark and Share

    


  Member Information For zulmanProfil   Hantar PM kepada zulman   Quote dan BalasQuote

Qayyum
WARGA SETIA
Menyertai: 25.02.2005
Ahli No: 14725
Posting: 871
Dari: ~Serambi Makkah~

Kelantan   avatar


posticon Posting pada: 02-01-06 14:57


thanz zulman! nanti ana cuba sebab ada kawan ana (perempuan, tapi bukan makwe), kadang-kadang dia ajak keluar, tapi bukan berdua2an dalam 3 @ 4 orang!

Bookmark and Share

    


  Member Information For QayyumProfil   Hantar PM kepada Qayyum   Pergi ke Qayyum's Website   Quote dan BalasQuote

zulman

Menyertai: 22.12.2004
Ahli No: 13229
Posting: 2786
Dari: dunia ini hanya sementara

Perak   avatar


posticon Posting pada: 02-01-06 15:02


Pada 02-01-06 14:57 , Qayyum posting:

!!! QUOTE !!!

thanz zulman! nanti ana cuba sebab ada kawan ana (perempuan, tapi bukan makwe), kadang-kadang dia ajak keluar, tapi bukan berdua2an dalam 3 @ 4 orang!


tapi jangan sampai orang kecil hati.....cakap dengan baik dan jangan pula nampakkan kita ni 'macam bagus'....tolak dengan senyuman....

Bookmark and Share

    


  Member Information For zulmanProfil   Hantar PM kepada zulman   Quote dan BalasQuote

Qayyum
WARGA SETIA
Menyertai: 25.02.2005
Ahli No: 14725
Posting: 871
Dari: ~Serambi Makkah~

Kelantan   avatar


posticon Posting pada: 02-01-06 15:05


thanz again! ana tak pernah keluar berdua2an tapi ana pernah keluar ramai2 macam tu! ana nak elak sikit-sikit benda ni, rasa tak best pun ada walaupun dia nak belanja ana sekalipun!
[ Telah diedit oleh: Qayyum pada 02-01-06 15:05 ]


Bookmark and Share

    


  Member Information For QayyumProfil   Hantar PM kepada Qayyum   Pergi ke Qayyum's Website   Quote dan BalasQuote

mihar123
WARGA SETIA
Menyertai: 20.11.2005
Ahli No: 20396
Posting: 551
Dari: ::. Negeri Che Siti Wan Kembang .::

Kelantan   avatar


posticon Posting pada: 02-01-06 15:48


Jenislah ramainya....
Cuba dengar berita semalam tentang penangkapan sekumpulan remaja termasuk yang bertudung membuat pesta black metal bercampur gaul antara lelaki dan perempuan....
memang ramai Islam hari ini Islam keturunan sahaja...

!!! QUOTE !!!

Oh Islam yang kucintai


Bookmark and Share

    


  Member Information For mihar123Profil   Hantar PM kepada mihar123   Quote dan BalasQuote

Qayyum
WARGA SETIA
Menyertai: 25.02.2005
Ahli No: 14725
Posting: 871
Dari: ~Serambi Makkah~

Kelantan   avatar


posticon Posting pada: 02-01-06 15:52


islam tak tahu pangkalnya dan tak mengerti yang tersirat!

Bookmark and Share

    


  Member Information For QayyumProfil   Hantar PM kepada Qayyum   Pergi ke Qayyum's Website   Quote dan BalasQuote

taisir
Warga 4 Bintang
Menyertai: 01.05.2005
Ahli No: 16233
Posting: 264
Dari: planet bumi...

egypt   avatar


posticon Posting pada: 02-01-06 21:33


assalammualaikum...

bukanlah tudung atau kopiah yang menjadi tampuk sebenar iman didada.kerana orang beriman itu akan diuji oleh Allah,sebagaimana firmannya didalam al quran yang mafhumnya...
"dan kami datangkan sedikit ketakutan,kelaparan,dan ujian lain pada mereka yang mengaku beriman..."jadi mungkin ini ujian Allah kepada mereka...
apapun kita yang lain jadikan ikhtibarlah...mana tahu satu hari nanti Allah uji kita pulak...
apapun kembalillah pada Allah itu sebaik tempat buat kita hambanya...
wassalam

Bookmark and Share

    


  Member Information For taisirProfil   Hantar PM kepada taisir   Pergi ke taisir's Website   Quote dan BalasQuote

qudwah
WARGA SETIA
Menyertai: 12.09.2005
Ahli No: 18903
Posting: 1899
Dari: TERENGGANU

Terengganu   avatar


posticon Posting pada: 02-01-06 21:53


pakai tudung tu alhamdulillah, tapi kalau iman dah goyah beginilah jdnya

Bookmark and Share

    


  Member Information For qudwahProfil   Hantar PM kepada qudwah   Quote dan BalasQuote

mihar123
WARGA SETIA
Menyertai: 20.11.2005
Ahli No: 20396
Posting: 551
Dari: ::. Negeri Che Siti Wan Kembang .::

Kelantan   avatar


posticon Posting pada: 02-01-06 21:58


Ada yang pakai tudung fesyen semata2...
Sedangkan aurat bahagian lain tidak ditutup...
Kebelakangan ini ramai remaja yang pakai pakaian body size walaupun memakai tudung...
Jadi apa gunanya pakai tudung...

---------------------------------------------------------------------
Lindugi hambaMu ini daripada melakukan maksiat

Bookmark and Share

    


  Member Information For mihar123Profil   Hantar PM kepada mihar123   Quote dan BalasQuote

hazreenrashid
Warga 3 Bintang
Menyertai: 09.04.2005
Ahli No: 15666
Posting: 115
Dari: Moscow

malaysia  


posticon Posting pada: 03-01-06 00:09


kejap, apa beza orang yang tak pakai tudung tapi baik akhlak dengan yang pakai tudung sebab tak nak dikritik oleh manusia? is not true that the latter is not doing her part for the sake of Allah?

Bookmark and Share

    


  Member Information For hazreenrashidProfil   Hantar PM kepada hazreenrashid   Pergi ke hazreenrashid's Website   Quote dan BalasQuote

Qayyum
WARGA SETIA
Menyertai: 25.02.2005
Ahli No: 14725
Posting: 871
Dari: ~Serambi Makkah~

Kelantan   avatar


posticon Posting pada: 03-01-06 09:45


yang pakai tudung sebab tak nak dikritik oleh manusia itu bukan jujur namanya kan? kalau kita tengok wanita pakai tudung berfesyen sampai berbelit2 kat tengkuk dia dan letak keongsang dekat dada sebelah kiri lagi! mcmana tu? nak tutup aurat ataupun nak tunjuk kata dia lawa! fuhh!! ana rasa memang macam tu la...

Bookmark and Share

    


  Member Information For QayyumProfil   Hantar PM kepada Qayyum   Pergi ke Qayyum's Website   Quote dan BalasQuote

bintang_cahaya
Warga 3 Bintang
Menyertai: 20.07.2005
Ahli No: 17417
Posting: 77
Dari: uitm shah alam

KualaLumpur   avatar


posticon Posting pada: 03-01-06 10:05


assalamualaikum..

em..ni semua sebenarnya kerana nila setitik saja..

Bookmark and Share

    


  Member Information For bintang_cahayaProfil   Hantar PM kepada bintang_cahaya   Quote dan BalasQuote

nurainaishah
Warga Rasmi
Menyertai: 26.10.2005
Ahli No: 20104
Posting: 15
Dari: terengganu

Terengganu   avatar


posticon Posting pada: 03-01-06 10:40


tak ada maruahlah tu name nya.....

Bookmark and Share

    


  Member Information For nurainaishahProfil   Hantar PM kepada nurainaishah   Quote dan BalasQuote

Qayyum
WARGA SETIA
Menyertai: 25.02.2005
Ahli No: 14725
Posting: 871
Dari: ~Serambi Makkah~

Kelantan   avatar


posticon Posting pada: 03-01-06 10:48


mereka (perempuan) ni pakai tudung depan mak ayah saja malah selepas tu mereka tanggalkan tudung! apa erti semua ini?
ana memang sensitif kalau ada adik-beradik ana yang leka tutup aurat smpikan ana marah dan ajar dia!

kalau yang betul2 pakai tudung dan menutp aurat, ras2nya dia takut nak bermaksiat malah takut dengan Tuhan! erm seelok2nya, pakai tudung labuh sampai ke dada dah la.

Bookmark and Share

    


  Member Information For QayyumProfil   Hantar PM kepada Qayyum   Pergi ke Qayyum's Website   Quote dan BalasQuote

hafizie
Warga 3 Bintang
Menyertai: 03.12.2004
Ahli No: 12783
Posting: 84
Dari: klang

Selangor   avatar


posticon Posting pada: 03-01-06 11:42


assalamualaikum
bertudung dan melakukan maksiat di khalayak ramai
memang rasanya tak sepatutnya berlaku
namun jika nak dikatakan pada ma sa kini
terlalu banyak fesyen pemakaian tudung yang tak selari dengan tuntutn islam
so kadang-kadang dari segi pemakaian tudung itu sendiri dah melambangkn keperibadian seseorang
jangan kata nak tengok hati saja,bab macam ni luaran juga memainkn aspek penting dalam diri seseorang
bagi ana yang mengaji kat bandar ni
dah tak hairan dengan wanita2 bertudung yang tak jaga tingkah lakunya
ana pun bukan baik sangat but apa-apa hal pun
terniat dihati agar Allah menunjukkn hidayah pada yang berkenaan
nak tegah pakai tangan tiada kuasa
nak tegah melalui lisan segan pun ada
tapi hati tu jangan la meredhainya..

Bookmark and Share

    


  Member Information For hafizieProfil   Hantar PM kepada hafizie   Quote dan BalasQuote

transmissionline
WARGA SETIA
Menyertai: 05.08.2005
Ahli No: 17849
Posting: 916
Dari: mana hendak ke mana

centralafricanrep   avatar


posticon Posting pada: 03-01-06 14:38


Semalam saya tengok berita di TV ... pada malam tahun baru polis menyerbu sebuah konsert yang dikatakan ada unsur-2 black metal .. ramai yang ditahan dari kalangan perempuan bertudung ... ini baru black metal .. belum lagi yang terjerit-2 kat dataran merdeka dan yang terkinja-2 semasa konsert Peter Pan ..

Bookmark and Share

    


  Member Information For transmissionlineProfil   Hantar PM kepada transmissionline   Quote dan BalasQuote

PuteriDesa
Warga 4 Bintang
Menyertai: 15.12.2004
Ahli No: 13061
Posting: 287
Dari: Tanjung Pengelih

Johor   avatar


posticon Posting pada: 03-01-06 17:48


entah ye. Hm... berilmu tanpa beramal. walaupun ada ilmu tapi kita kena faham, hayati dan amal. tapi memang susah bila dah couple nak elak dari buat dosa. nak + dosa dengan banyak lagi senang, cepat dan pnts. sebab 2 siapa yang belum couple jangan jebakkan diri.wallahua'lam.

Bookmark and Share

    


  Member Information For PuteriDesaProfil   Hantar PM kepada PuteriDesa   Quote dan BalasQuote

eme86
WARGA SETIA
Menyertai: 13.07.2005
Ahli No: 17258
Posting: 2026
Dari: Temerloh, Pahang.

Kelantan   avatar


posticon Posting pada: 03-01-06 18:22


:-( :-( waaa....teruknya.....ini la dunia sekarang...


-----------------
Sungguh sukar perjalanan menuju MU, jadikanlah aku orang-orang yang bersyukur dan hampir dengan MU...


Bookmark and Share

    


  Member Information For eme86Profil   Hantar PM kepada eme86   Quote dan BalasQuote

nike_007
Warga 3 Bintang
Menyertai: 07.12.2005
Ahli No: 20933
Posting: 125
Dari: pasir mas

malaysia   avatar


posticon Posting pada: 28-03-06 11:57


"sebab nila setitik rosak susu sebelanga"

kalau macam tu baik tak payah pakai tudung...rosak remaja sekarang salah sapa.....

Bookmark and Share

    


  Member Information For nike_007Profil   Hantar PM kepada nike_007   Pergi ke nike_007's Website   Quote dan BalasQuote

ilham_thahurah
Warga 4 Bintang
Menyertai: 18.05.2005
Ahli No: 16605
Posting: 207
Dari: sumatera-malaysia-London

indonesia  


posticon Posting pada: 28-03-06 12:01


entahlah.....tepuk dada tanyalah iman masing23....zaman sekarang ni macam-macam.... -..-

Bookmark and Share

    


  Member Information For ilham_thahurahProfil   Hantar PM kepada ilham_thahurah   Quote dan BalasQuote

anwarinho87
Warga Rasmi
Menyertai: 21.03.2006
Ahli No: 23591
Posting: 8

Perak  


posticon Posting pada: 28-03-06 12:07


yang pakai tudung pun buat maksiat...yang tak bertudung apatah lagi......renug2kan la....

Bookmark and Share

    


  Member Information For anwarinho87Profil   Hantar PM kepada anwarinho87   Quote dan BalasQuote

Addey
WARGA SETIA
Menyertai: 13.03.2005
Ahli No: 15105
Posting: 948
Dari: kota marudu

Sabah   avatar


posticon Posting pada: 02-04-06 10:27


Kira ok la dah pakai tudung...tutup juga aurat. selamat juga dari azab dedah aurat...hehe..positifnya di situ... tapi yang masalahnya sekarang....Kenapa pakaian tudung itu dijadikan topeng untuk lesen maksiat? maksiat zina, dll..... saya pernah tengok tau dengan mata kepala sendiri...kat KLIA... pakai tudung labuh.. saya tak nak kacau pada mulanya tapi pelik juga tengok apa yang di buat....bila tengok dari dekat...MasyaAllah...saya kenal sungguh wanita itu...maaf ye...Wallahi...budak UM ambil pendidikan Pengajian Islam lagi...Fuh!!! dahsyat
[ Telah diedit oleh: Addey pada 02-04-06 10:32 ]


Bookmark and Share

    


  Member Information For AddeyProfil   Hantar PM kepada Addey   Quote dan BalasQuote

sis_athera
Warga Rasmi
Menyertai: 21.06.2006
Ahli No: 24919
Posting: 18

blank   avatar


posticon Posting pada: 22-06-06 15:21


topik ini memang hangat...kalau dimana2 pun mesti akan dibincangkan...erm...maksiat ini ada banyak perkara...bergantung la dia buat apa...tapi alhamdulillah....derang still pakai tudung...cuma kita berdoa la agar derang dijauhkan dengan perkara2 tak elok tu... :roll:


wallahualam...

Bookmark and Share

    


  Member Information For sis_atheraProfil   Hantar PM kepada sis_athera   Quote dan BalasQuote

snawan
Warga 4 Bintang
Menyertai: 28.05.2006
Ahli No: 24573
Posting: 152
Dari: kiri ke kanan

Terengganu   avatar


posticon Posting pada: 22-06-06 16:32


Pada 02-04-06 10:27 , Addey posting:

!!! QUOTE !!!

Kira ok la dah pakai tudung...tutup juga aurat. selamat juga dari azab dedah aurat...hehe..positifnya di situ... tapi yang masalahnya sekarang....Kenapa pakaian tudung itu dijadikan topeng untuk lesen maksiat? maksiat zina, dll..... saya pernah tengok tau dengan mata kepala sendiri...kat KLIA... pakai tudung labuh.. saya tak nak kacau pada mulanya tapi pelik juga tengok apa yang di buat....bila tengok dari dekat...MasyaAllah...saya kenal sungguh wanita itu...maaf ye...Wallahi...budak UM ambil pendidikan Pengajian Islam lagi...Fuh!!! dahsyat


HAAA???? :-o

Bookmark and Share

    


  Member Information For snawanProfil   Hantar PM kepada snawan   Quote dan BalasQuote

Martyr
:WARGA AWAL BERJASA:
Menyertai: 31.10.2003
Ahli No: 4810
Posting: 1097
Dari: Hujung Sana

yemen  


posticon Posting pada: 22-06-06 16:35


Pada 02-04-06 10:27 , Addey posting:

!!! QUOTE !!!

Kira ok la dah pakai tudung...tutup juga aurat. selamat juga dari azab dedah aurat...hehe..positifnya di situ... tapi yang masalahnya sekarang....Kenapa pakaian tudung itu dijadikan topeng untuk lesen maksiat? maksiat zina, dll..... saya pernah tengok tau dengan mata kepala sendiri...kat KLIA... pakai tudung labuh.. saya tak nak kacau pada mulanya tapi pelik juga tengok apa yang di buat....bila tengok dari dekat...MasyaAllah...saya kenal sungguh wanita itu...maaf ye...Wallahi...budak UM ambil pendidikan Pengajian Islam lagi...Fuh!!! dahsyat

entah entah dah kawin.... :-di

Bookmark and Share

    


  Member Information For MartyrProfil   Hantar PM kepada Martyr   Pergi ke Martyr's Website   Quote dan BalasQuote

kumpulansenyum
Warga 4 Bintang
Menyertai: 17.05.2006
Ahli No: 24414
Posting: 305
Dari: UKM

Selangor   avatar


posticon Posting pada: 22-06-06 16:37


kalau dah kawin pun, jangan la buat kat tempat awam....
kat rumah tak boleh ke???

Bookmark and Share

    


  Member Information For kumpulansenyumProfil   Hantar PM kepada kumpulansenyum   Quote dan BalasQuote

nurhaida
Warga 4 Bintang
Menyertai: 19.04.2004
Ahli No: 8493
Posting: 173
Dari: Sungai Petani,KEDAH

Kedah   avatar


posticon Posting pada: 22-06-06 16:41


Pada 28-03-06 11:57 , nike_007 posting:

!!! QUOTE !!!

"sebab nila setitik rosak susu sebelanga"

kalau macam tu baik tak payah pakai tudung...rosak remaja sekarang salah sapa.....



Emm,betul tu... sekarang ni masyarakat dah melabel tak semua perempuan yang bertudung tu boleh dipercayai dan punya sikap yang baik yang boleh dibanggakan. Ini memberi sedikit tanggapan yang kurang sedap di dengar. Rasanya...dalam hal2 seperti ini,kita tidak boleh menyalahkan sesiapa melainkan diri sendiri. Jagalah iman kita kerana Imanlah senjata kekuatan dalam diri... InsyaAllah. :-)


-----------------
Tidak ada yang bermakna dalam hidup... selain kita berbuat baik sesama insan.(",)


Bookmark and Share

    


  Member Information For nurhaidaProfil   Hantar PM kepada nurhaida   Quote dan BalasQuote

kumpulansenyum
Warga 4 Bintang
Menyertai: 17.05.2006
Ahli No: 24414
Posting: 305
Dari: UKM

Selangor   avatar


posticon Posting pada: 22-06-06 16:43


kalau dah kawin pun, jangan la buat kat tempat awam....
kat rumah tak boleh ke???

Bookmark and Share

    


  Member Information For kumpulansenyumProfil   Hantar PM kepada kumpulansenyum   Quote dan BalasQuote

maqnawie
Warga 4 Bintang
Menyertai: 02.09.2005
Ahli No: 18647
Posting: 222
Dari: Milik ALlah

malaysia   avatar


posticon Posting pada: 22-06-06 19:10


bismillah...

alssalamualaikum....

kita kena doa hidayah ke atas seluruh ummat..lelaki dan perempuan....tua dan muda..kecil dan besar...

kita kena buat dakwah iman amal...

mengajak yang maaruf...mencegah yang mungkar....


adios....

Bookmark and Share

    


  Member Information For maqnawieProfil   Hantar PM kepada maqnawie   Quote dan BalasQuote

Member Messages

Forum Search & Navigation

 

Log in to check your private messages

Silakan Login atau Mendaftar





  


 

[ Carian Advance ]

Jum ke Forum 




Datacenter Solution oleh Fivio.com Backbone oleh JARING Bukan Status MSCMyPHPNuke Portal System

Disclaimer: Posting dan komen di dalam Portal Komuniti Ukhwah.com ini adalah menjadi hak milik ahli
yang menghantar. Ia tidak menggambarkan keseluruhan Portal Komuniti Ukhwah.com.
Pihak pengurusan tidak bertanggung jawab atas segala perkara berbangkit
dari sebarang posting, interaksi dan komunikasi dari Portal Komuniti Ukhwah.com.


Disclaimer: Portal Komuniti Ukhwah.com tidak menyebelahi atau mewakili mana-mana parti politik
atau sebarang pertubuhan lain. Posting berkaitan politik dan sebarang pertubuhan di dalam laman web ini adalah menjadi
hak milik individu yang menghantar posting. Ia sama-sekali tidak ada
kena-mengena, pembabitan dan gambaran sebenar pihak pengurusan Portal Komuniti Ukhwah.com

Portal Ukhwah
Hakcipta 2003 oleh Ukhwah.com
Tarikh Mula: 14 Mei 2003, 12 Rabi'ul Awal 1424H (Maulidur Rasul)
Made in: Pencala Height, Bandar Sunway dan Damansara Height
Dibina oleh Team Walasri




Loading: 0.166453 saat. Lajunya....