Array
Welcome To Portal Komuniti :: Ukhwah.com

  Create An Account Home  ·  Topik  ·  Statistik  ·  Your Account  ·  Hantar Artikel  ·  Top 10 18-08-2022  

  Login
Nickname

Password

>> Mendaftar <<

  Mutiara Kata
Jika anda berhasrat untuk berjaya, jangan hanya memandang ke tangga tetapi belajarlah untuk menaiki tangga tersebut.
-- ummimq (Kaunselor)

  Menu Utama

  Keahlian Ukhwah.com
Terkini: navratan
Hari Ini: 0
Semalam: 0
Jumlah Ahli: 43152

  Sedang Online
Sedang Online:
Tetamu: 53
Ahli: 0
Jumlah: 53




  Yang Masuk Ke Sini
wakjaman: 18 hari yang lalu
muslimiman: 23 hari yang lalu
tornado: 42 hari yang lalu


Pengetahuan Am
Topik: SOLAT ATAU SEMBAHYANG ????


Carian Forum

Moderator: Administrator, syemarly
Portal Komuniti :: Ukhwah.com Indeks Forum
  »» Pengetahuan Am
    »» SOLAT ATAU SEMBAHYANG ????

Please Mendaftar To Post


Oleh SOLAT ATAU SEMBAHYANG ????

fiza_fizi
Warga 3 Bintang
Menyertai: 17.03.2005
Ahli No: 15184
Posting: 126
Dari: ~~negeri tercinta

Kelantan  


posticon Posting pada: 16-11-06 15:21


Tercatat di dalam kitab PEDOMAN SHALAT oleh Prof. Dr. T.M. Hasbi Ash-Shiddieqy, mukasurat 69, di bawah tajuk: 23. SEBAB DINAMAI SHALAT, ada menyatakan seperti berikut:-
     Hikmah dan sebab dinamai ‘ibadat yang penting terkenal ini dengan nama shalat, adalah kerana mengingat bahwa di dalam shalat itu terdapat “tawajjuh” (usaha berhadap diri pada Allah) dan “do’a” (seruan memohonkan hajat dan ampunan kepada Allah s.w.t.)
     Mengingat hal ini amat utamalah kita memakai kata shalat, jangan memakai terjemahannya = sembahyang. Apalagi apabila diingat bahwa kata sembahyang itu berasal dari bahasa Sankrit, yang bererti menyembah dewa.
Dalam cerita-cerita Hindu kita mungkin pernah mendengar perkataan ‘Yang’ / ‘Iyang’, seperti “berIyang-Iyang” atau “Sang Yang”. Jadi, berkemungkinan besar ‘Yang’ / ‘Iyang’ itu adalah nama dewa yang mereka sembah. Dalam sejarah orang Melayu sebelum Islam datang adalah berugama Hindu. Mereka kemungkinan menggunakan perkatan sembah Iyang atau sembah Yang yang bererti sembah dewa yang bernama Yang / Iyang.
Atau mungkin ‘Yang’ / ‘Iyang’ itu bererti ‘tuhan’ yang dimaksudkan “yang pencipta dan yang patut disembah”. Ini memberi erti bahawa pengenut ugama Hindu menganggap dewa itu adalah Iyang / Tuhan mereka. Dan bagi kita orang Islam Tuhan / Iyang (jika Iyang bererti tuhan) sebenarnya adalah dan hanyalah Allah s.w.t.
Jika begitu sembahyang (asalnya sembah Yang / Iyang) itu boleh bererti sembah tuhan. Jadi ini pun bagi saya masih belum tepat digunakan. Coba, mithalnya, ‘Yang’ itu ditukar kepada perkataan ‘tuhan’ dalam kalimat “sembahyang Fardhu Dzohor”, maka ia akan berbunyi “sembah tuhan Fardhu Dzohor”. Ini boleh menyerongkan dan merosakkan ‘aqidah bila disebutkan untuk shalat-shalat lain yang terdapat bermacam-macam dalam seharian kita, kerana seolah-olah pengertiannya bahawa banyak tuhan yang hendak disembah dalam seharian….. na’uuzubillaa-hi min zaalik……..
Dari itu nasihat saya untuk diri saya dan untuk saudara seagama yang dikasihi sekelian adalah lebih baiknya, bagi menolak kemungkinan-kemungkinan tersebut, kita membiasakan menggunakan perkataan ‘sholat’ dari mengunakan perkataan ‘sembahyang’, tambahan lagi tidak susah rasanya untuk kita menyebutkan dan mempergunakan perkataan ‘sholat’ itu.
Sekian, harap dapat dibetulkan jika terdapat sebarang kesalahan atau ketergelinciran pendapat, kerana jika ianya benar maka itu adalah hidayah dari Allah, dan jika salah itu adalah kelemahan saya yang coba dengan ikhlas untuk menyebarkan dan menyampaikan sekadarnya ilmu yang ada.
Wallaa-hu a’lam………

Bookmark and Share

    


  Member Information For fiza_fiziProfil   Hantar PM kepada fiza_fizi   Pergi ke fiza_fizi's Website   Quote dan BalasQuote

jawa_kgbaru
Warga 2 Bintang
Menyertai: 19.11.2006
Ahli No: 27414
Posting: 53
Dari: Kampung Baru

KualaLumpur   avatar


posticon Posting pada: 20-11-06 00:22


betul tu! memang pun "sembahyang tu" dalam bahasa sanskrit.. lagipun "solat" tu dr bahasa arab.. jadi ianya lebih mulia untuk disebut..

Bookmark and Share

    


  Member Information For jawa_kgbaruProfil   Hantar PM kepada jawa_kgbaru   Pergi ke jawa_kgbaru's Website   Quote dan BalasQuote

fauz_siddiq
Warga Rasmi
Menyertai: 20.09.2003
Ahli No: 3660
Posting: 18
Dari: sg petani

Kedah  


posticon Posting pada: 20-11-06 04:41


tak kisah sebut sembahyang atau solat, yang penting kita buat. kita sendiri jugalah yang tahu kepada siapa yang kita sembah sebenarnya.

Bookmark and Share

    


  Member Information For fauz_siddiqProfil   Hantar PM kepada fauz_siddiq   Pergi ke fauz_siddiq's Website   Quote dan BalasQuote

Ustadz
WARGA SETIA
Menyertai: 30.06.2006
Ahli No: 25025
Posting: 774
Dari: Kandang Kambing

Selangor   avatar


posticon Posting pada: 20-11-06 08:59


Pada 20-11-06 04:41 , fauz_siddiq posting:

!!! QUOTE !!!

tak kisah sebut sembahyang atau solat, yang penting kita buat. kita sendiri jugalah yang tahu kepada siapa yang kita sembah sebenarnya.


alhamdulillah..benar kata anta,yang penting niat kita menyembah yang selayaknya iaitu Allahurabbi


-----------------
*** YAQEN ALLAH 100%++ ***


Bookmark and Share

    


  Member Information For UstadzProfil   Hantar PM kepada Ustadz   Pergi ke Ustadz's Website   Quote dan BalasQuote

hazi
Warga 3 Bintang
Menyertai: 30.10.2006
Ahli No: 27127
Posting: 146
Dari: malaysia

bosnia_herzegovina  


posticon Posting pada: 24-11-06 11:05


kalau perkataan 'sembahyang' tu sudah menjadi sebati pada diri kita , memang susah nak di buang...
yang penting perbuatan solat kita tak menyimpang daripada landasan yang sepatutnya...

Bookmark and Share

    


  Member Information For haziProfil   Hantar PM kepada hazi   Quote dan BalasQuote

nurhaida
Warga 4 Bintang
Menyertai: 19.04.2004
Ahli No: 8493
Posting: 173
Dari: Sungai Petani,KEDAH

Kedah   avatar


posticon Posting pada: 24-11-06 11:22


Pada 24-11-06 11:05 , hazi posting:

!!! QUOTE !!!

kalau perkataan 'sembahyang' tu sudah menjadi sebati pada diri kita , memang susah nak di buang...
yang penting perbuatan solat kita tak menyimpang daripada landasan yang sepatutnya...


Betul tu...yang penting niat kita solat,ikhlas kerana Allah.


-----------------
Tidak ada yang bermakna dalam hidup... selain kita berbuat baik sesama insan.(",)


Bookmark and Share

    


  Member Information For nurhaidaProfil   Hantar PM kepada nurhaida   Quote dan BalasQuote

Al-Sembi9an
Warga 4 Bintang
Menyertai: 08.12.2006
Ahli No: 27663
Posting: 176
Dari: Jawa Timur

indonesia  


posticon Posting pada: 08-12-06 17:29


Pada 20-11-06 00:22 , jawa_kgbaru posting:

!!! QUOTE !!!

betul tu! memang pun "sembahyang tu" dalam bahasa sanskrit.. lagipun "solat" tu dr bahasa arab.. jadi ianya lebih mulia untuk disebut..


Kurang setuju.

Adakah Allah hanya menciptakan Bahasa Arab sahaja? Bahkan Allah adalah Pencipta semua bahasa. Yang menjadi tidak betul adalah kerana manusia yang mengamalkannya bukannya sebab bahasa kerana semua bahasa di dunia ini ciptaan Allah belaka.

Sembahyang-B.Melayu
Solat-B.Arab
Pray-B.Inggeris
xxccvv-B.Cina
@@@@-B.Tamil


-----------------
Bhinneka Tunggal Ika
Mari Klik http://preview.tinyurl.com/2ckx3e


Bookmark and Share

    


  Member Information For Al-Sembi9anProfil   Hantar PM kepada Al-Sembi9an   Pergi ke Al-Sembi9an's Website   Quote dan BalasQuote

maqnawie
Warga 4 Bintang
Menyertai: 02.09.2005
Ahli No: 18647
Posting: 222
Dari: Milik ALlah

malaysia   avatar


posticon Posting pada: 08-12-06 18:53


Pada 08-12-06 17:29 , Al-Sembi9an posting:

!!! QUOTE !!!

Pada 20-11-06 00:22 , jawa_kgbaru posting:

!!! QUOTE !!!

betul tu! memang pun "sembahyang tu" dalam bahasa sanskrit.. lagipun "solat" tu dr bahasa arab.. jadi ianya lebih mulia untuk disebut..


Kurang setuju.

Adakah Allah hanya menciptakan Bahasa Arab sahaja? Bahkan Allah adalah Pencipta semua bahasa. Yang menjadi tidak betul adalah kerana manusia yang mengamalkannya bukannya sebab bahasa kerana semua bahasa di dunia ini ciptaan Allah belaka.

Sembahyang-B.Melayu
Solat-B.Arab
Pray-B.Inggeris
xxccvv-B.Cina
@@@@-B.Tamil



basmallah..
alssalamualaikum...

maaf mencelah..

bahasa arab adalah bahasa kemuliaan yang diiktiraf oleh Allah, bahsa syurga..
jangan kita pertikaikan bahsa kemuliaan dan kemurnian yang diiktiraf oleh ALlah dan Rasulullah SAW...

bahasa lain tak salah digunakan, tapi untuk pengiktirafan dan kemuliaan, masih nak guna bahsa lain (dalam segi yang ada nilai ibadah seharian sebgai muslim)??muslim dalam segi ibadah, bahsa dan tingkahlaku juga diiktiraf oleh ALlah...

sebagai contoh,
saya ada 2 biji epal..sebiji epal betul, yang boleh dimakan, yang sebiji lagi adalah yang epal yang tak boleh dimakan, epal plastik..
secara kasarnya tetap epal cuma belainan status. yang satu boleh dimakan, satu lagi tak boleh..
so, bila epal yang plastik tu kita tendang, sepak, baling sana, campak sini, kita rasa, 'ohh, epal plastik saja, tak kisah, org tak marah'..kerna apa?ia epal plastik..tiada kemuliaan, tak diiktiraf..buat apa pun org tak kisah..

cuba kita buat lain mcam sikit kat epal betul, boleh dimakan punya..apa yang org akan kata,"allah!kenapa anda main-main kan buah epal tu??Kalau awak taknak makan, berilah kat saya..!!!kerna apa??kerna org iktiraf epal betul, adalah buah yang dimakan..
so jangan membazir makanan ye..
taknak, boleh berikan saya ke, hewan ke.dll..

maafkan saya dr hujung rambut hingga hujung kaki, jika ada salah dan silap..wassalam..


-----------------
Sesungguhnya Kejayaan Saya dan Tuan-tuan Dalam DEEN. Taat Perintah ALlah Taala, Ikut, Amal & Hidupkan Sunnah Nabi & Rasul ALlah Muhammad Sallallahu�


Bookmark and Share

    


  Member Information For maqnawieProfil   Hantar PM kepada maqnawie   Quote dan BalasQuote

hidayah_grasio
Warga 3 Bintang
Menyertai: 20.03.2006
Ahli No: 23571
Posting: 146
Dari: Pasir Ris

singapore   avatar


posticon Posting pada: 08-12-06 20:46


Assalamualaikum

Saya baru habis membuat tysis mengenai solat.. yang betul nya, dalam islam adalah solat.. sebahyang, bererti membawa maksud kearah lain. "sembah".. Itulah maksud sembahyang. sedangkan solat, membawa erti dalam bahasa, adalah doa. dan mengikut syarak adalah dimulakan dengaN takbiratul ihram dan di akhiri dengan solat..

Wallahu a'lam bissawab

Bookmark and Share

    


  Member Information For hidayah_grasioProfil   Hantar PM kepada hidayah_grasio   Quote dan BalasQuote

ibnu_musa

Menyertai: 11.05.2005
Ahli No: 16451
Posting: 5335
Dari: Putrajaya

KualaLumpur   avatar


posticon Posting pada: 08-12-06 21:36


menurut kamus dewan:

solat sembahyang (dalam agama Islam).


sembahyang 1. perbuatan menyembah Allah, solat; ~ lima waktu (fardu, wajib) sembahyang yang wajib dikerjakan dalam sehari semalam (iaitu subuh, zuhur, asar, maghrib, dan isyak); air ~ air untuk bersuci sebelum sembahyang, wuduk; ada

air ~
berada dalam keadaan yang membolehkan seseorang mengerjakan ibadat seperti sembahyang, membaca al-Quran, dan sebagainya; 2. (bagi orang bukan Islam) permohonan kepada Tuhan, doa;

~ berjemaah sembahyang beramai-ramai (dengan berimam); ~ fardu sembahyang yang diwajibkan (bagi orang Islam yang sudah baligh) mengerjakannya; ~ hajat sembahyang istimewa untuk memohon (kepada Allah) sesuatu; ~ Jumaat sembahyang berjemaah pada hari Jumaat (waktu zohor); ~ mayat (orang mati) sembahyang untuk orang mati; ~ (hari) raya sembahyang sunat pada hari raya; ~ sunat sembahyang yang tidak diwajibkan mengerjakannya (sembahyang tahajud dll); ~ tahajud sembahyang sunat pada waktu tengah malam (hendaklah tidur dahulu sebelumnya); ~ tarawih sembahyang sunat yang dilakukan pada malam hari dalam bulan Ramadan; ~ mencari akal, rukuk mencari kira-kira prb orang yang rupanya soleh tetapi hatinya cabul dan suka mengerjakan perkara yang terlarang;

bersembahyang 1. melakukan sembahyang (solat): pada suatu hari raya, Rasul Allah berjalan-jalan di Madinah selepas ~ raya; 2. (Kristian) berdoa pada petang hari (agama Kristian), bermohon kepada Tuhan; ~ pujian upacara berdoa pada petang hari (agama Kristian); 3. (di kalangan orang Cina) upacara untuk menghormati nenek moyang;

menyembahyangkan mengerjakan sembahyang untuk (ditujukan kepada): seorang akan merobekkan kafan dan seorang menjadi imam ketika ~ dia.

!!! QUOTE !!!

"sembah".. Itulah maksud sembahyang. sedangkan solat, membawa erti dalam bahasa, adalah doa. dan mengikut syarak adalah dimulakan dengaN takbiratul ihram dan di akhiri dengan solat..

kalau berdasarkan hujah di atas, puasa juga mestilah disebut "saum" iaitu dalam bahasa Arabnya, baru menepati maksud sebenar, kalau puasa saja orang bukan Islam pun puasa juga.

pendapat saya sendiri, kita bebas menggunakan perkataan dari mana-mana bahasa sama ada bahasa ibunda atau bahasa Arab selagi mana maksudnya tercapai, dan lebih2 lagi kalau ia dianggap baik oleh adat setempat.

kalau nak dinilai yang mana lebih utama, bagi saya memang lebih afdhal kalau sebut dalam bahasa Arab, tapi dalam masa yang sama tak salah kalau kita sebut dalam bahasa Melayu.

sekadar pandangan, wassalam.


-----------------
|============================|
| ()"*"()
| ( 'o', )
|(,,)=(,,)=======================|
[ Telah diedit oleh: ibnu_musa pada 08-12-06 21:45 ]


Bookmark and Share

    


  Member Information For ibnu_musaProfil   Hantar PM kepada ibnu_musa   Quote dan BalasQuote

vanadium_oksida
Warga 4 Bintang
Menyertai: 28.01.2005
Ahli No: 13944
Posting: 279
Dari: manjung ,perak

Perak  


posticon Posting pada: 08-12-06 22:37


bagi saya tak kira solat or sembahyang...tapi ianya tetap tuntuan yang wajib bagi kita umat islam....wassalam

Bookmark and Share

    


  Member Information For vanadium_oksidaProfil   Hantar PM kepada vanadium_oksida   Quote dan BalasQuote

Al-Sembi9an
Warga 4 Bintang
Menyertai: 08.12.2006
Ahli No: 27663
Posting: 176
Dari: Jawa Timur

indonesia  


posticon Posting pada: 14-12-06 14:29


Dalam B.Arab disebut Muhammad itu Rasulullah, tidak bolehkah kita bangsa Melayu menyebut Muhammad itu Utusan Tuhan. Atau orang Inggeris sebut Muhammad is Messenger of God?

Sememangnya kemuliaan B.Arab itu tetap ada, tapi bukankah B.Melayu itu juga ciptaan Allah swt? Mengapa tidak kita sanjung bahasa kita yang juga diciptakan Allah?

Umpama kita sanjung Tanah Arab lebih mulia dari Tanah Melayu, walhal kedua-duanya diciptakan Allah, atau kita banding kejadian orang Arab dengan kejadian orang Melayu, walhal keduanya sama tiada beza di sisi Allah, hanyasanya yang membezakan mereka adalah ilmu/iman serta ketaqwaan.

Sembahyang atau solat itu cuma perkataan, yang penting pengertian individu itu terhadap apa yang digambar oleh perkataan tersebut. Di situlah terdapat perbezaan ILMU.

Bookmark and Share

    


  Member Information For Al-Sembi9anProfil   Hantar PM kepada Al-Sembi9an   Pergi ke Al-Sembi9an's Website   Quote dan BalasQuote

nurwahida
Warga 4 Bintang
Menyertai: 24.12.2003
Ahli No: 5946
Posting: 338
Dari: USM

PulauPinang   avatar


posticon Posting pada: 14-12-06 14:33


Pada 20-11-06 04:41 , fauz_siddiq posting:

!!! QUOTE !!!

tak kisah sebut sembahyang atau solat, yang penting kita buat. kita sendiri jugalah yang tahu kepada siapa yang kita sembah sebenarnya.


salam..
betul itu...niat kita....ibadah kita...
janji kita tunaikan kewajipan kita kepada Allah semata2....
kenap perlu ada persoalan antara sembahyang dan solat...


-----------------
kembara mencariNYA


Bookmark and Share

    


  Member Information For nurwahidaProfil   Hantar PM kepada nurwahida   Pergi ke nurwahida's Website   Quote dan BalasQuote

maruz
Warga 4 Bintang
Menyertai: 17.05.2005
Ahli No: 16590
Posting: 282
Dari: Selangor Darul Ehsan

lebanon   avatar


posticon Posting pada: 14-12-06 14:43


sembahyang dan solat...

kedua-duanya menjurus kepada makna yang sama

maka tak salah nak guna yang mana satu...

yang penting ia mesti dilakukan dan jangan ditinggalkan...

Semua ciptaan ALLAH mesti dihargai...

maka tidak salahnya menghargai bahasa MELAYu yang diciptakan oleh ALLAH jua....

Bookmark and Share

    


  Member Information For maruzProfil   Hantar PM kepada maruz   Quote dan BalasQuote

aye
WARGA SETIA
Menyertai: 03.04.2006
Ahli No: 23921
Posting: 2913
Dari: semerak

Kelantan   avatar


posticon Posting pada: 14-12-06 16:19


Pada 16-11-06 15:21 , fiza_fizi posting:

!!! QUOTE !!!

Tercatat di dalam kitab PEDOMAN SHALAT oleh Prof. Dr. T.M. Hasbi Ash-Shiddieqy, mukasurat 69, di bawah tajuk: 23. SEBAB DINAMAI SHALAT, ada menyatakan seperti berikut:-
     Hikmah dan sebab dinamai ‘ibadat yang penting terkenal ini dengan nama shalat, adalah kerana mengingat bahwa di dalam shalat itu terdapat “tawajjuh” (usaha berhadap diri pada Allah) dan “do’a” (seruan memohonkan hajat dan ampunan kepada Allah s.w.t.)
     Mengingat hal ini amat utamalah kita memakai kata shalat, jangan memakai terjemahannya = sembahyang. Apalagi apabila diingat bahwa kata sembahyang itu berasal dari bahasa Sankrit, yang bererti menyembah dewa.
Dalam cerita-cerita Hindu kita mungkin pernah mendengar perkataan ‘Yang’ / ‘Iyang’, seperti “berIyang-Iyang” atau “Sang Yang”. Jadi, berkemungkinan besar ‘Yang’ / ‘Iyang’ itu adalah nama dewa yang mereka sembah. Dalam sejarah orang Melayu sebelum Islam datang adalah berugama Hindu. Mereka kemungkinan menggunakan perkatan sembah Iyang atau sembah Yang yang bererti sembah dewa yang bernama Yang / Iyang.
Atau mungkin ‘Yang’ / ‘Iyang’ itu bererti ‘tuhan’ yang dimaksudkan “yang pencipta dan yang patut disembah”. Ini memberi erti bahawa pengenut ugama Hindu menganggap dewa itu adalah Iyang / Tuhan mereka. Dan bagi kita orang Islam Tuhan / Iyang (jika Iyang bererti tuhan) sebenarnya adalah dan hanyalah Allah s.w.t.
Jika begitu sembahyang (asalnya sembah Yang / Iyang) itu boleh bererti sembah tuhan. Jadi ini pun bagi saya masih belum tepat digunakan. Coba, mithalnya, ‘Yang’ itu ditukar kepada perkataan ‘tuhan’ dalam kalimat “sembahyang Fardhu Dzohor”, maka ia akan berbunyi “sembah tuhan Fardhu Dzohor”. Ini boleh menyerongkan dan merosakkan ‘aqidah bila disebutkan untuk shalat-shalat lain yang terdapat bermacam-macam dalam seharian kita, kerana seolah-olah pengertiannya bahawa banyak tuhan yang hendak disembah dalam seharian….. na’uuzubillaa-hi min zaalik……..
Dari itu nasihat saya untuk diri saya dan untuk saudara seagama yang dikasihi sekelian adalah lebih baiknya, bagi menolak kemungkinan-kemungkinan tersebut, kita membiasakan menggunakan perkataan ‘sholat’ dari mengunakan perkataan ‘sembahyang’, tambahan lagi tidak susah rasanya untuk kita menyebutkan dan mempergunakan perkataan ‘sholat’ itu.
Sekian, harap dapat dibetulkan jika terdapat sebarang kesalahan atau ketergelinciran pendapat, kerana jika ianya benar maka itu adalah hidayah dari Allah, dan jika salah itu adalah kelemahan saya yang coba dengan ikhlas untuk menyebarkan dan menyampaikan sekadarnya ilmu yang ada.
Wallaa-hu a’lam………



hEHE... BETUL JUGAK KATA AKHI......

Tapi jagan lah sampai mghalang org dari mgunakan perkataan sembahyang....
tiada solat vs sembahyang...... ikut pmahaman, minat, ksukaan etc masing-masing.....

Cuma cantik kalau kita pbanyakkan pggunaan bahasa arab sebab kita orang ajam..... bahasa arab kan bahasa syurga.....

so....up 2 u


-----------------
"Cerahkan Mata Anda" http://buku2008.wordpress.com


Bookmark and Share

    


  Member Information For ayeProfil   Hantar PM kepada aye   Pergi ke aye's Website   Quote dan BalasQuote

saifuddin_92
Warga 4 Bintang
Menyertai: 03.08.2006
Ahli No: 25600
Posting: 271
Dari: batu pahat

turkey  


posticon Posting pada: 14-12-06 16:26


hEHE... BETUL JUGAK KATA AKHI......

Tapi jagan lah sampai mghalang org dari mgunakan perkataan sembahyang....
tiada solat vs sembahyang...... ikut pmahaman, minat, ksukaan etc masing-masing.....

Cuma cantik kalau kita pbanyakkan pggunaan bahasa arab sebab kita orang ajam..... bahasa arab kan bahasa syurga.....

so....up 2 u



betul betul :lol: :lol: :lol:

Bookmark and Share

    


  Member Information For saifuddin_92Profil   Hantar PM kepada saifuddin_92   Pergi ke saifuddin_92's Website   Quote dan BalasQuote

Farveen
Warga 4 Bintang
Menyertai: 06.12.2006
Ahli No: 27631
Posting: 256
Dari: Bangi

PulauPinang   avatar


posticon Posting pada: 15-12-06 15:40


rasanya, org malaysia memang dah biasa agaknya, Kalau muslim cakap 'nak pergi sembahyang', even nonmuslim pun tau kita nak pergi solat..

dari kecik pun memang guna pekataan sembahyang..
until dajah berapa tah, mak dan abah pun ajak betukar ke 'solat'..so..alhamdulillah, my daughter pun cakap "mama nak lat?" (mama nak solat?)

walaupun my mom kadang-kadang tesasul cakap "hang dah smyang ka?", tapi saya jawb "dah solat dah.."yelah, dari kecik mak dah tebiasa cakap sembahyang..

tapi apa salahnye kita berubah dari 'sembahyang' ke 'solat..'kan? even Kalau chatting or discussing dengan muslimah dari america ke..dari spain ke..we use the term 'solah' instead of 'prayer'...

walla hu alam..

Bookmark and Share

    


  Member Information For FarveenProfil   Hantar PM kepada Farveen   Pergi ke Farveen's Website   Quote dan BalasQuote

fatin3
WARGA SETIA
Menyertai: 11.07.2003
Ahli No: 2246
Posting: 476
Dari: bandar saujana putra

Selangor   avatar


posticon Posting pada: 15-12-06 17:35


tak mengapa, sebut sembahyang.. asalkan kita benar-benar sembah Allah.. dengan iktikad yang benar.. Kalau dok solat, tapi tak sembah Allah.. lagi baik tak payah kan? Kalau nak guna bahasa arab, itu lebih baik.. nak guna bahser melayu or apa-apa yang lain pun, silakan.. jangan baca bacaan solat dalam bahasa lain, sudahlah.. :) bacaan dalam solat a.k.a sembahyang, kenela guna bahser arab.. :)

wallahua'lam..
[ Telah diedit oleh: fatin3 pada 15-12-06 17:36 ]


Bookmark and Share

    


  Member Information For fatin3Profil   Hantar PM kepada fatin3   Pergi ke fatin3's Website   Quote dan BalasQuote

telekung
Warga 5 Bintang
Menyertai: 28.07.2003
Ahli No: 2666
Posting: 386
Dari: pusat bandaraya

KualaLumpur   avatar


posticon Posting pada: 19-12-06 11:50


salam...
ana sendiri pun selesa gunakan istilah solat berbanding sembahyang...pada ana istilah solat tu khusus ibadat yang wajib dilakukan oleh orang-orang islam saja...manakala istilah sembahyang ni terlalu general...orang-orang bukan islam mnggunakan istilah sembahyang bagi pemujaan dll...jadi bukan kah lebih elok jika kita mnggunakan istilah solat tu..

Bookmark and Share

    


  Member Information For telekungProfil   Hantar PM kepada telekung   Quote dan BalasQuote

mouslimin
Warga 3 Bintang
Menyertai: 02.11.2006
Ahli No: 27179
Posting: 127
Dari: Papar, sabah

Sabah   avatar


posticon Posting pada: 19-12-06 14:59


yakah???? alamak... ana selalu guna istlah sembahyang... dah terbiasa pula...

Bookmark and Share

    


  Member Information For mousliminProfil   Hantar PM kepada mouslimin   Quote dan BalasQuote

Nil
WARGA SETIA
Menyertai: 28.10.2005
Ahli No: 20136
Posting: 435
Dari: Temerloh

Pahang  


posticon Posting pada: 19-12-06 16:04


Ikut lah apa-apa pun...
Jangan tak solat @ sembahyang sudah...

Bookmark and Share

    


  Member Information For NilProfil   Hantar PM kepada Nil   Quote dan BalasQuote

Al-Sembi9an
Warga 4 Bintang
Menyertai: 08.12.2006
Ahli No: 27663
Posting: 176
Dari: Jawa Timur

indonesia  


posticon Posting pada: 21-12-06 16:55


Ianya hanya istilah/bahasa, sama macam kata ganti nama. Tidak ada lebih/hebatnya seorang yang menggunakan ganti nama ANA dari yang menggunakan kata nama SAYA/AKU.

Atau ANTA/ANTI berbanding AWAK/KAMU/ENGKAU/MIKE/KOME.....

Adakah lebih ISLAMIK menyebut SOLAT? Atau sebenarnya lebih ARABIK, sedangkan kita ini MELAYU, tidak hebatkah bangsa/bahasa kita sendiri? Jika bukan kita menggunakannya, siapa lagi?

Bookmark and Share

    


  Member Information For Al-Sembi9anProfil   Hantar PM kepada Al-Sembi9an   Pergi ke Al-Sembi9an's Website   Quote dan BalasQuote

tengku_anis
Warga 4 Bintang
Menyertai: 06.11.2005
Ahli No: 20231
Posting: 204
Dari: ..:Bumi BaitulMaqdis :..

india   avatar


posticon Posting pada: 21-12-06 17:12


bukankah akan dapat pahala jika mnggunakan bahasa arab walaupun sedikit? Bahasa arab bahasa Al-Quran, bahasa Jannah.

sebetulnya penggunaaan anta-anti lebih baik dari panggilan lain cumanya tidak berdosa dan tidak salah jika kita menggunakan dialek tempatan..

janganlah kita nak berbahas tentang sesuatu yang sudah jelas dan terang.. Jika kita tidak mahu menerimanya, bertenang sahajalah...

Bookmark and Share

    


  Member Information For tengku_anisProfil   Hantar PM kepada tengku_anis   Pergi ke tengku_anis's Website   Quote dan BalasQuote

tengku_anis
Warga 4 Bintang
Menyertai: 06.11.2005
Ahli No: 20231
Posting: 204
Dari: ..:Bumi BaitulMaqdis :..

india   avatar


posticon Posting pada: 21-12-06 17:13


Di mata saya sendiri, Bahasa Melayu adalah terhebat selepas bahasa Arab kerna saya sendiri 'PEJUANG BAHASA KEBANGSAAN'..

Islam mesti terletak teratas kemudian barulah bangsa dan negara..

Bookmark and Share

    


  Member Information For tengku_anisProfil   Hantar PM kepada tengku_anis   Pergi ke tengku_anis's Website   Quote dan BalasQuote

islamic_gil
WARGA SETIA
Menyertai: 24.02.2005
Ahli No: 14692
Posting: 427
Dari: SATU KAWASAN DI SATU MASA

Selangor  


posticon Posting pada: 23-10-07 13:24


:-D

betul2222. solat jangan tak solat


-----------------
don't forget to say THANK YOU ALLAH


Bookmark and Share

    


  Member Information For islamic_gilProfil   Hantar PM kepada islamic_gil   Quote dan BalasQuote

rdwira
WARGA SETIA
Menyertai: 22.09.2007
Ahli No: 31169
Posting: 999
Dari: KL

uganda   avatar


posticon Posting pada: 23-10-07 13:39


itu hanyalah istilah.... maksud nak disampaikan adalah sama menggunakan bahsa yang berlainan..... memang bahsa arab tu mulia.. bahsa syurga... tapi tak salahkan kalau kita guna word sembahyang tu.. aaslkan niat dihati kita memaksudkan ianya adalah solat...

Bookmark and Share

    


  Member Information For rdwiraProfil   Hantar PM kepada rdwira   Quote dan BalasQuote

adamarz
Warga Rasmi
Menyertai: 22.10.2007
Ahli No: 31466
Posting: 1

Selangor  


posticon Posting pada: 23-10-07 13:54


kenapa dok gadoh2, semua ni hanya pasal bahasa saja. Kalau tanya orang German, dia orang sendiri pun tak tau apatu sembahyang, kalau solat agaknya dia tau sebab ada iras2 bahasa arab. Jadi tak payah dok panjang2 cerita tukar topik lain lah yang lebih manfaat. Dalam solat/sembahyang, yang penting niat dan 12 rukun lagi (dalam bahasa apa pun asalkan kita faham.. Allah tahu), dan yang paling2 penting tunaikannya dan hayati kefarduan tersebut. Jangan cakap saja, solat/sembahyang nya tidak....

Bookmark and Share

    


  Member Information For adamarzProfil   Hantar PM kepada adamarz   Quote dan BalasQuote

Member Messages

Forum Search & Navigation

 

Log in to check your private messages

Silakan Login atau Mendaftar





  


 

[ Carian Advance ]

Jum ke Forum 




Datacenter Solution oleh Fivio.com Backbone oleh JARING Bukan Status MSCMyPHPNuke Portal System

Disclaimer: Posting dan komen di dalam Portal Komuniti Ukhwah.com ini adalah menjadi hak milik ahli
yang menghantar. Ia tidak menggambarkan keseluruhan Portal Komuniti Ukhwah.com.
Pihak pengurusan tidak bertanggung jawab atas segala perkara berbangkit
dari sebarang posting, interaksi dan komunikasi dari Portal Komuniti Ukhwah.com.


Disclaimer: Portal Komuniti Ukhwah.com tidak menyebelahi atau mewakili mana-mana parti politik
atau sebarang pertubuhan lain. Posting berkaitan politik dan sebarang pertubuhan di dalam laman web ini adalah menjadi
hak milik individu yang menghantar posting. Ia sama-sekali tidak ada
kena-mengena, pembabitan dan gambaran sebenar pihak pengurusan Portal Komuniti Ukhwah.com

Portal Ukhwah
Hakcipta 2003 oleh Ukhwah.com
Tarikh Mula: 14 Mei 2003, 12 Rabi'ul Awal 1424H (Maulidur Rasul)
Made in: Pencala Height, Bandar Sunway dan Damansara Height
Dibina oleh Team Walasri




Loading: 0.122991 saat. Lajunya....