Array
Welcome To Portal Komuniti :: Ukhwah.com

  Create An Account Home  ·  Topik  ·  Statistik  ·  Your Account  ·  Hantar Artikel  ·  Top 10 14-04-2024  

  Login
Nickname

Password

>> Mendaftar <<

  Mutiara Kata
More care, less hate
-- Dari Filem Reading Room

  Menu Utama

  Keahlian Ukhwah.com
Terkini: navratan
Hari Ini: 0
Semalam: 0
Jumlah Ahli: 43152

  Sedang Online
Sedang Online:
Tetamu: 46
Ahli: 0
Jumlah: 46




  Yang Masuk Ke Sini
Kang: 8 hari yang lalu
lidah-penghunus: 10 hari yang lalu
muslimin23: 18 hari yang lalu


Jejak Ukhwah
Topik: dari seorang lelaki


Carian Forum

Moderator: Administrator, halesolurun_84
Portal Komuniti :: Ukhwah.com Indeks Forum
  »» Jejak Ukhwah
    »» dari seorang lelaki

Please Mendaftar To Post


Oleh dari seorang lelaki

sahlon
Warga 4 Bintang
Menyertai: 24.03.2005
Ahli No: 15287
Posting: 281
Dari: kelantan

Kelantan   avatar


posticon Posting pada: 10-11-06 10:07


hehehe pass pass kat hubby

teringat pasal satu story...seorang lelaki balik rumah...dia jadi hairan
gila..halaman rumah berselerak.. surat di peti pos tak berambil,anak-
anak
tengah main korek-korek tanah kotor, baju compang camping, penuh dengan
tanah dan kotoran rambut tak bersikat, tak bermandi,;;; masuk ke pintu
rumah,
lagi lelaki tu terkejut...ruang tamu lagi teruk berselerak
lelaki itu melaung nama isterinya... .sepi tiada jawapan
masuk ke dapur..sinki penuh dengan pinggan mangkuk tidak berbasuh,periuk
tidak bercuci.
mencari apa yang boleh dimakan tetapi tiada makanan yang dimasak
masuk ke bilik air, baju masih belum berbasuh,apatah lagi berendam

lelaki itu cemas mencari isterinya..dia bergegas ke tingkat atas, melihat
isterinya terbaring di atas katil sedang membaca buku.."awak sakit
ke?"..tanya lelaki itu.. "tak lah", jawab isterinya ringkas
"Kenapa teruk sangat rumah kita hari ni", tanya si suami lagi sambil
meletakkan tangan di dahi isterinya, agaknya-agaknya isterinya demam... balas
isterinya "wahai suamiku, semalam semasa kita bertengkar, abang
mengatakan yang saya ini hanyalah seorang suri rumah, duduk di rumah
tidak
sepenat diri abang yang duduk di pejabat, dan abang sering menanyakan apa
kerja
yang saya lakukan di rumah yang menyebabkan saya merungut kepenatan
kadang-kadang. ....NAH, HARI INI SAYA TIDAK MELAKUKAN KERJA-KERJA YANG
BIASA
SAYA LAKUKAN SETIAP HARI.......

"Wanita adalah insan istimewa, biarkan mereka terus membebel,merengek
atau
mengilai seperti pontianak. Seburuk-buruk perangai wanita, ia akan terus
melekat di hati kita selagi hayat di kandung badan...

Best baca sampai habis!!!. It's true.
To share..Dari Ilham seorang lelaki..

As for me is different, if my wife is not at home, rumah boleh jadi
porak
peranda. Memang true, jika isteri ada dirumah, kepala selalu
pening.Pantang
kalau isteri ada kat rumah and i'm off duty, sure at times boleh membuat
kepala berserabut. Kalau madame tak ada kat rumah, alangkah tenteramnya
hidup
ini. Boleh buat apa yang kita suka. Boleh belengkar kat depan TV tanpa
sebarang gangguan mental dah fizikal. Pendek kata,FreeeDoMmmmm lah!!

But hairan bin ajaib, when dia betul-betul pergi meaning "She's Gone",aku
pulak terasa separuh mati. Sehari dua memanglah shiookkkk, no once
shouting
from the kitchen for help, no one to komen this and that, no one
to criticise. Everything will be smooth... Tapi, masuk hari ketiga, I
felt
something is missing. Lebih-lebih lagi bila tuala mandi dah berbau
'assshheemmmm' , tak tahu mana nak carik yang baru. Colgate gigi dah
habis,
tak tahu kat mana dia stock up. Air suam dah habis, malas nak boil...Masuk
hari ke-4, rindu mula terasa. Eventhough kat office, ramai yang cun
melecun,
wajahnya yang dah ditatap sejak tarikh bernikah itu juga yang mengetuk
pintu
hati. Memang lah dia tak se-cun SITI NURHALIZA but the smile yang ikhlas,
forever melekat kat hati and sukar ada pengganti.
Apabila rindu mencengkam, semuanya jadi tak tentu arah. Tengok TV cerita
best
pun jadi tak best.
Nasik bungkus faberite jadi tak faberite. Makan kat 5 star hotel jadi
rasa
macam makan kat kedai AA. Lebih-lebih lagi bila laundry basket dah makin
bertimbun dengan baju kotor, fresh sluar dalam pun dah habis utkdipakai.
Toilet
dah mula licin berdaki...lantai dah berbelak, tak dimop...Every nite,
very
the lonely, baring atas katil nengok ceiling
blindly... bila lonely gini, baru lah rasa benar kesepian. Jangan kata
sebulan atau setahun....belum seminggu isteri tak ada kat rumah. Aku dah
terasa separuh pengsan.
Bila bersendirian begini,dan terasa malam begitu dingin, barulah kita
sedar
betapa pentingnya seorang wanita bernama isteri...begitulah isteri kita
rasa
bila kita tinggalkan dia sendiri malam2 agaknya ya..
>
So guys out there... jangan buli isteri kita. Kalau boleh, tolong dia buat
kerja rumah. Bukan dok depan TV every weekend baca paper. Apa ingat
mereka
ni semua kuli ke?! Maid ke?!! Kan dia tu bini kita, best friend kita,
sweetheart kita... Ingat duit hantaran yang kita beri dia masa nikah
dulu
cukup ke nak bayar gaji dia seumur hidup??!!

And furthermore, kan sama-sama kerja carik rezeki, sama jugak lah buat kerja
rumah. kadang-kadang bila poket kita sesak, tak ingat ke dialah orang yang
paling terdekat kita nak kenyeng-kenyeng duit. Tak kasihan ke nengok bini
kita? Dah lah satu hari kerja kat office, balik kena buat kerja rumah
lagi...
penat tau!! Kalau aku lah diberi peluang jadi seorang wanita...tak
rela!!!
So to all mums and wives out there... life will be meaningless without
you

Bagaimana rasanya sehari tanpa ibu? I dunno lah anak-anak sekarang,tetapi
when i was small, sekiranya emak tiada, semua jadi serba tidak
kena!Usahkan
seminggu, dua hari sahaja dia tiada dirumah, hidup bagaikan dah tak
bermakna. Memanglah, mula-mulanya emak keluar rumah, hati melonjak
HAPPINESS!!!
Kalau mak tak ada, telinga boleh lega sebab if she's around, for sure 24
hours tak habis-habis berleter.... pottttt peeettt pooott peettttt,boleh
pecah eardrums. And if mak menjerit, boleh bergegar isi perut. Silap
gaya, tingkap pun boleh tercabut...
And if mak tak ada, BangZaiiiiii! !! MerdeKa!!! FreeDoMmmmmm! !! Can do
whatever!!! Boleh main bleyblade sampai senja, boleh tidur rumah
kawan,boleh
chatting sampai nak terkeluar biji bola mata, boleh bergayut kat
talipon dengan "dear" sampai subuh and paling shiookkk, boleh ponteng
solat!!

But, the happiness does not long last. Masuk hari ke-2 dah terasa
kehilangan. Sepi betul rasanya bila tak mendengar leteran mak. Rumah
jadi
sesepi-sepinya macam "haunted village". Pada ketika itulah baru kita sedar
bahawa leteran mak yang seperti murai, sebenarnya penyeri rumah.Tanpa
leteran itu, semunya seperti MATI... Without mum, hidup ni tak ada
cabaran,
not challenging, no suspense. Balik pukul berapa pun, tak ada orang nak
membebel, tak ada orang nak pulas telinga.
Our life graph becomes very the monotenous, then we realised, jari jemari
mak yang suka cubit dah memiat telinga rupanya menjadikan hidup lebih
bermakna. Pendek kata, biarlah mak membebel sepanjang hari. Biarlah dia
menjentik telinga. Tanpanya, hidup tidak berseri dan tak bererti.
Demikianlah besarnya erti seorang EMAK, IBU, UMMI, MUMMY, MAMA in our
life!!
Sekian terima kasih.
Nama sebenar: Tai Khai Eong.
nama di internet: Ultraman Blind.

copy dan paste

Bookmark and Share

    


  Member Information For sahlonProfil   Hantar PM kepada sahlon   Quote dan BalasQuote

MARIAH_SMILE
Warga 3 Bintang
Menyertai: 09.12.2004
Ahli No: 12955
Posting: 71
Dari: banting, selangor

Selangor   avatar


posticon Posting pada: 10-11-06 11:21


best lah cerita ni..bagi pengjaran pada semua..betapa pentingnya insan bernama perempuan....

laki dan perempuan saling memerlukan dan saling melengkapi hantar 1 sama len sebenarnya... itukan fitrah

k, wasalam

Bookmark and Share

    


  Member Information For MARIAH_SMILEProfil   Hantar PM kepada MARIAH_SMILE   Quote dan BalasQuote

lamyanunalif_mursyidah
WARGA SETIA
Menyertai: 02.02.2006
Ahli No: 22391
Posting: 1128
Dari: selangor

KualaLumpur   avatar


posticon Posting pada: 10-11-06 11:28


salam~
kata org tanpa perempuan lelaki lemah dan tanpa perempuan lelaki kalah...betul ke???
eheh..hargailah insan yang bernama perempuan dan yang seangkatan dengannye..
wassalam~

Bookmark and Share

    


  Member Information For lamyanunalif_mursyidahProfil   Hantar PM kepada lamyanunalif_mursyidah   Pergi ke lamyanunalif_mursyidah's Website   Quote dan BalasQuote

kembara_girl
WARGA SETIA
Menyertai: 09.08.2006
Ahli No: 25715
Posting: 408
Dari: jengka,Pahang

malaysia  


posticon Posting pada: 10-11-06 12:21


best tol cerita ini..
hehehehe
baru tau perempuan 2 penting ke tak....
hehehehe

Bookmark and Share

    


  Member Information For kembara_girlProfil   Hantar PM kepada kembara_girl   Quote dan BalasQuote

Annursyam
Warga 4 Bintang
Menyertai: 30.08.2004
Ahli No: 10824
Posting: 317
Dari: Jelapang padi

Kedah  


posticon Posting pada: 10-11-06 13:55


syok betul jadi perempuan..:-P

Bookmark and Share

    


  Member Information For AnnursyamProfil   Hantar PM kepada Annursyam   Pergi ke Annursyam's Website   Quote dan BalasQuote

ibnutuki
Warga 4 Bintang
Menyertai: 21.11.2005
Ahli No: 20410
Posting: 330
Dari: batu pahat

Johor  


posticon Posting pada: 10-11-06 16:03


alhamdulillah aku seorang lelaki :-di

Bookmark and Share

    


  Member Information For ibnutukiProfil   Hantar PM kepada ibnutuki   Quote dan BalasQuote

taisir
Warga 4 Bintang
Menyertai: 01.05.2005
Ahli No: 16233
Posting: 264
Dari: planet bumi...

egypt   avatar


posticon Posting pada: 10-11-06 18:47


salam..
nice story..betullah dibelakang seorang lelaki gagah pasti kan ada seorang serikandi atau perempuan yang meniupkan semangat juang...

"tangan yang menghayun buaian mampu mennganggu gugat seluruh isi dunia.."inilah keajaiban kejadian Allah..

wa Allah hu a'lam..

Bookmark and Share

    


  Member Information For taisirProfil   Hantar PM kepada taisir   Pergi ke taisir's Website   Quote dan BalasQuote

nailah_miz
Warga 4 Bintang
Menyertai: 09.04.2004
Ahli No: 8296
Posting: 335
Dari: Universiti Utara Malaysia

NegeriSembilan  


posticon Posting pada: 10-11-06 22:03


hehe... jadi perempuan pun hebat...

Bookmark and Share

    


  Member Information For nailah_mizProfil   Hantar PM kepada nailah_miz   Quote dan BalasQuote

aieyda
WARGA SETIA
Menyertai: 02.04.2004
Ahli No: 8177
Posting: 1241
Dari: jurassic park naungan puteri cik siti wan kembang

australia   avatar


posticon Posting pada: 10-11-06 23:28


hmmm...usah kata mak tak ada kat rumah 2-3 hari,dia keluar meeting balik sampai petang pun rasa dah gelabah biawak..sunyi sepi rumah ni,ganti tugas dia buat kerja rumah,masak dan paling penat 'berperang' dengan budak kecik kat rumah ni..baru rasa penat tahap gaban..

tapi memang tak dapat dinafikan,ibu saya adalah segalanya,dialah ibu,dialah sahabat...


-----------------
-biar orang mengatakan kebaikan kita bukan mengutuk kejahatan yang kita lakukan -


Bookmark and Share

    


  Member Information For aieydaProfil   Hantar PM kepada aieyda   Pergi ke aieyda's Website   Quote dan BalasQuote

sabrina_elZehra
Warga 3 Bintang
Menyertai: 05.05.2004
Ahli No: 8793
Posting: 105
Dari: t.malim,perak

Kelantan   avatar


posticon Posting pada: 11-11-06 01:29


salam...
kalau mak tak ada kat rmh walau sehari pun dah rasa serba tak kena.
makan pun jadi tak terurus.
hebat ye penangan seorang ibu...hehe~
TAPi, bukanlah bermakna kita mempergunakan kehadiran mak.
namun, hakikatnya air tangan ibu itu terasa lain lah.
terasa terikat di hati ini...
itu tanda ikhlasnya ibu pada kita.
apa yang kita lakukan untuk ibu yang tersayang?

Bookmark and Share

    


  Member Information For sabrina_elZehraProfil   Hantar PM kepada sabrina_elZehra   Pergi ke sabrina_elZehra's Website   Quote dan BalasQuote

sailormoon
WARGA SETIA
Menyertai: 20.07.2005
Ahli No: 17423
Posting: 2621
Dari: Application Layer^__^

iraq   avatar


posticon Posting pada: 11-11-06 02:07


Pada 10-11-06 18:47 , taisir posting:

!!! QUOTE !!!



"tangan yang menghayun buaian mampu mennganggu gugat seluruh isi dunia.."inilah keajaiban kejadian Allah..

wa Allah hu a'lam..


Betul tu..Tapi jangan sampai "tangan yang menghayun buaian itu mengugat iman lelaki" ;-) ;-) ;-)

Bookmark and Share

    


  Member Information For sailormoonProfil   Hantar PM kepada sailormoon   Quote dan BalasQuote

Al-Mustaqqim
WARGA SETIA
Menyertai: 22.07.2005
Ahli No: 17480
Posting: 486
Dari: malaysia

Pahang   avatar


posticon Posting pada: 12-11-06 18:47


saya pun tak setabah ibu...
semoga Allah swt sentiasa memberikan ibu umur yang panjang...
insyaAllah...

Bookmark and Share

    


  Member Information For Al-MustaqqimProfil   Hantar PM kepada Al-Mustaqqim   Quote dan BalasQuote

mechelmine
WARGA SETIA
Menyertai: 02.10.2006
Ahli No: 26702
Posting: 897
Dari: KeLaNtAn Ke KeDaH

Kelantan  


posticon Posting pada: 12-11-06 20:19


Hijjaz:

Belaian Ibu


Tertanam naluri keibuan amat mendalam
Di jiwa insan yang mendambakan kebahagiaan
Oh… ibu

Di bahumu tergalas beban
Perjalananmu penuh rintangan
Kau titipkan kasih sayang
Sejujur pengorbanan
Tak ku nafikan

Di saat kita berjauhan
rasa ingin ku berlari
Mendakapimu penuh girang
Bak si kecil kehilangan

Kau insan penyayang
Betapa ku merindu
Lembutnya belaian ibu
Membuatku terlena

Di wajah terlukis tenang
Debar di dada kau rahsiakan
Ku pastikan dikau aman
Dikurnia sejahtera
Tak ku lupakan

Di saat kita berjauhan
rasa ingin ku berlari
Mendakapimu penuh girang
Bak si kecil kehilangan

Tiada aku tanpa ibu
Hanya (kau) satu didunia
Bertakhta dikau dijiwaku
Kau lah ibu yang tercinta

Kau insan pengasih
Betapa aku mengharap
Hadirnya restumu ibu
Membawaku ke syurga

Bersemi belaian kasih sayang nan berpanjangan
Darimu insan yang mendoakan kebahagiaan anak-anakmu
Oh… Ibu

Bookmark and Share

    


  Member Information For mechelmineProfil   Hantar PM kepada mechelmine   Pergi ke mechelmine's Website   Quote dan BalasQuote

mechelmine
WARGA SETIA
Menyertai: 02.10.2006
Ahli No: 26702
Posting: 897
Dari: KeLaNtAn Ke KeDaH

Kelantan  


posticon Posting pada: 12-11-06 20:26


Betul tu..Tapi jangan sampai "tangan yang menghayun buaian itu menghayun pingan mangkuk" ;-) ;-) ;-)

Bookmark and Share

    


  Member Information For mechelmineProfil   Hantar PM kepada mechelmine   Pergi ke mechelmine's Website   Quote dan BalasQuote

sailormoon
WARGA SETIA
Menyertai: 20.07.2005
Ahli No: 17423
Posting: 2621
Dari: Application Layer^__^

iraq   avatar


posticon Posting pada: 12-11-06 22:11


Pada 12-11-06 20:26 , mechelmine posting:

!!! QUOTE !!!

Betul tu..Tapi jangan sampai "tangan yang menghayun buaian itu menghayun pingan mangkuk" ;-) ;-) ;-)



Lain macam saja bunyinya... :-D


-----------------
DUNIA INI INDAHNYA SEBELUM DI TANGAN...


Bookmark and Share

    


  Member Information For sailormoonProfil   Hantar PM kepada sailormoon   Quote dan BalasQuote

mechelmine
WARGA SETIA
Menyertai: 02.10.2006
Ahli No: 26702
Posting: 897
Dari: KeLaNtAn Ke KeDaH

Kelantan  


posticon Posting pada: 13-11-06 18:27


Kita kenalah sama-sama 'Hulurkan Tangan, Ringankan Beban...'

Bukannya "Hulurkan Tangan, minta Duit Raya.."
Hehehee..

Bookmark and Share

    


  Member Information For mechelmineProfil   Hantar PM kepada mechelmine   Pergi ke mechelmine's Website   Quote dan BalasQuote

mas2ra
WARGA SETIA
Menyertai: 21.10.2004
Ahli No: 12017
Posting: 668
Dari: bumi ALLAH Jalla Jalaluh

saudiarabia   avatar


posticon Posting pada: 13-11-06 18:39


!!! QUOTE !!!

semoga Allah swt sentiasa memberikan ibu umur yang panjang...
insyaAllah...
AMIN... :-)


-----------------
wahai orang-orang yang berIMAN, ucapkanlah...


Bookmark and Share

    


  Member Information For mas2raProfil   Hantar PM kepada mas2ra   Pergi ke mas2ra's Website   Quote dan BalasQuote

mas2ra
WARGA SETIA
Menyertai: 21.10.2004
Ahli No: 12017
Posting: 668
Dari: bumi ALLAH Jalla Jalaluh

saudiarabia   avatar


posticon Posting pada: 13-11-06 18:41


. . . . . . . . . . . . . . . . . .*
. . . . . . . . . . .*. . . . . . . ** *
. . . . .. . . . . .*** . . * . . *****
. . . . . . . . . . .** . . **. . . . .*
. . . . . . . . . . ***.*. . *. . . . .*
. . . . . . . . . .****. . . .** . . . ******
. . . . . . . . . ***** . . . .**.*. . . . . **
. . . . . . . . .*****. . . . . **. . . . . . *.**
. . . . . . . .*****. . . . . .*. . . . . . *
. . . . . . . .******. . . . .*. . . . . *
. . . . . . . .******* . . .*. . . . .*
. . . . . . . . .*********. . . . . *
. . . . . . . . . .******* . ***
*******. . . . . . . . .**
.*******. . . . . . . . *
. ******. . . . . . . . * *
. .***. . *. . . . . . .**
. . . . . . .*. . . . . *
. . . . .****.*. . . .*
. . . *******. .*. .*
. . .*******. . . *.
. . .*****. . . . *
. . .**. . . . . .*
. . .*. . . . . . **.*
. . . . . . . . . **
. . . . . . . . .*
. . . . . . . . .*
. . . . . . . . .*
. . . . . . . . *
. . . . . . . . *
. . . . . . . . *
. . . . . . . . *
. . . . . . . . *


- some people are grateful for the roses;
others grumble at the thorns...

- some people are always grumbling because roses have thorns;
I am thankful that thorns have roses....

thus, lets compromise, respect and appreciate one another whilst age last... insyaALLAH.
verily Almighty ALLAH knows best... :-)


-----------------
wahai orang-orang yang berIMAN, ucapkanlah...
[ Telah diedit oleh: mas2ra pada 13-11-06 18:41 ]


Bookmark and Share

    


  Member Information For mas2raProfil   Hantar PM kepada mas2ra   Pergi ke mas2ra's Website   Quote dan BalasQuote

broshahir
-WARGA AMAT SETIA-
Menyertai: 16.02.2006
Ahli No: 22775
Posting: 3376
Dari: Nibong Tebal

PulauPinang   avatar


posticon Posting pada: 13-11-06 20:58


teringat kata-kata ni...

"anak-anak mungkin pernah terfikir, satu hari nanti dia akan kehilangan ibunya..... tetapi seorang ibu...tak pernah pun terdetik di hatinya dia akan kehilangan anaknya satu hari nanti"

Bookmark and Share

    


  Member Information For broshahirProfil   Hantar PM kepada broshahir   Quote dan BalasQuote

laili
Warga 4 Bintang
Menyertai: 07.09.2003
Ahli No: 3366
Posting: 154
Dari: kota bahru

Kelantan  


posticon Posting pada: 13-11-06 23:48


indahnya ciptaan ALLAH....pada Hambanya..

Bookmark and Share

    


  Member Information For lailiProfil   Hantar PM kepada laili   Pergi ke laili's Website   Quote dan BalasQuote

Member Messages

Forum Search & Navigation

 

Log in to check your private messages

Silakan Login atau Mendaftar





  


 

[ Carian Advance ]

Jum ke Forum 




Datacenter Solution oleh Fivio.com Backbone oleh JARING Bukan Status MSCMyPHPNuke Portal System

Disclaimer: Posting dan komen di dalam Portal Komuniti Ukhwah.com ini adalah menjadi hak milik ahli
yang menghantar. Ia tidak menggambarkan keseluruhan Portal Komuniti Ukhwah.com.
Pihak pengurusan tidak bertanggung jawab atas segala perkara berbangkit
dari sebarang posting, interaksi dan komunikasi dari Portal Komuniti Ukhwah.com.


Disclaimer: Portal Komuniti Ukhwah.com tidak menyebelahi atau mewakili mana-mana parti politik
atau sebarang pertubuhan lain. Posting berkaitan politik dan sebarang pertubuhan di dalam laman web ini adalah menjadi
hak milik individu yang menghantar posting. Ia sama-sekali tidak ada
kena-mengena, pembabitan dan gambaran sebenar pihak pengurusan Portal Komuniti Ukhwah.com

Portal Ukhwah
© Hakcipta 2003 oleh Ukhwah.com
Tarikh Mula: 14 Mei 2003, 12 Rabi'ul Awal 1424H (Maulidur Rasul)
Made in: Pencala Height, Bandar Sunway dan Damansara Height
Dibina oleh Team Walasri




Loading: 0.117986 saat. Lajunya....