Array
Welcome To Portal Komuniti :: Ukhwah.com

  Create An Account Home  ·  Topik  ·  Statistik  ·  Your Account  ·  Hantar Artikel  ·  Top 10 17-06-2024  

  Login
Nickname

Password

>> Mendaftar <<

  Mutiara Kata
Kadangkala kita boleh menang dengan mengurangkan kekalahan kita
-- Dari Drama"Phily"

  Menu Utama

  Keahlian Ukhwah.com
Terkini: navratan
Hari Ini: 0
Semalam: 0
Jumlah Ahli: 43152

  Sedang Online
Sedang Online:
Tetamu: 171
Ahli: 0
Jumlah: 171




  Yang Masuk Ke Sini
hajime_kindaichi: 16 hari yang lalu


Suara Hatiku
Topik: Hina sangatkah perempuan yang tidak bertudung labuh?


Carian Forum

Moderator: Administrator, zulman
Portal Komuniti :: Ukhwah.com Indeks Forum
  »» Suara Hatiku
    »» Hina sangatkah perempuan yang tidak bertudung labuh?

Please Mendaftar To Post


Oleh Hina sangatkah perempuan yang tidak bertudung labuh?

hina
Warga Rasmi
Menyertai: 09.11.2006
Ahli No: 27282
Posting: 2

blank   avatar


posticon Posting pada: 09-11-06 21:05


Assalamualaikum..

Saya tidak faham mengapa terdapat segelintir siswi yang bertudung labuh(kebanyakkan dari sekolah agama) menganggap seolah-olah perempuan yang tidak bertudung labuh seperti tidak layak berkawan dengan mereka.

As if macam hina sangatlah kerana tidak bertudung labuh? Sebelah mata pun tidak dipandangnya. Adakah keimanan dan ketakwaan seseorang itu dapat diukur dengan labuhnya kain tudung yang dipakainya?


kadang-kadang, saya terfikir ada hikmahnya Kenapa saya bukan dilahirkan dalam sebuah keluarga yang menitikberatkan hal2 agama dan bukan juga dari aliran sekolah agama supaya apabila saya mula belajar mengenal tuhan dan agama, saya akan rasa diri ini hina dan tidak berlagak sombong.

Bukankah mereka yang nampaknya lebih tahu hal2 agama ini sepatutnya mendekati mereka yang kurang berpendidikan agama?


wallahualam
[ Telah diedit oleh: hina pada 10-11-06 02:51 ]


Bookmark and Share

    


  Member Information For hinaProfil   Hantar PM kepada hina   Quote dan BalasQuote

insyirah_hr
WARGA SETIA
Menyertai: 08.08.2006
Ahli No: 25700
Posting: 1249
Dari: Kedah

Kedah   avatar


posticon Posting pada: 09-11-06 21:41


Assalamaualaikum.....
sebelum saya nak tanya Kenapa awak guna nickname hina....mula2 saya tengok terkejut juga.....tapi mungkin ada sebab awak dengan nick tu kan...:)
pasal luahan awak mengenai hinakah perempuan yang tidak bertudung labuh....mungkin perasaan awak saja agaknya....saya dulu pun ada perasaan macam tu juga sebab saya pun bukan dari sek agama dan tak bertudung labuh...perasaan rendah diri sentiasa ada dalam diri bila bercampur gaul di kalangan pelajar sek agama....sampai sekarang pun rasa macam tu tapi bila bergaul dengan mereka saya dapat belajar ilmu agama....saya pun sekarang sedang belajar dan dalami ilmu agama sikit demi sedikit.....:)

Bookmark and Share

    


  Member Information For insyirah_hrProfil   Hantar PM kepada insyirah_hr   Pergi ke insyirah_hr's Website   Quote dan BalasQuote

fatinah_huda
Warga 3 Bintang
Menyertai: 09.02.2004
Ahli No: 7131
Posting: 115
Dari: Jepun

Kelantan   avatar


posticon Posting pada: 09-11-06 21:53


Waalaikumussalam,

Tidak semua begitu. Kebanyakkan yang saya jumpa sangat baik hati dan sudi berkawan dengan orang yang biasa-biasa. Mungkin cuma ada segelintir sahaja yang kita sangka menghina kita. Mungkin ada sebab2 tertentu seperti ingin jaga daripada terpengaruh atau sebab yang kita tidak ketahui.

Saya pun pernah jumpa, mula2 itu terasa, tapi Alhamdulillah ada sahabat tudung2 labuh lain yang baik2. jadi kita ambil yang positif dan berbaik sangka. Atau buat tak tahu saja dengan org yang tidak mahu berkawan dengan kita. Carilah yang ikhlas atau yang suka rendah diri.

Bookmark and Share

    


  Member Information For fatinah_hudaProfil   Hantar PM kepada fatinah_huda   Quote dan BalasQuote

Ismah
Warga 1 Bintang
Menyertai: 19.02.2005
Ahli No: 14527
Posting: 39
Dari: Tanah Merah

Kelantan  


posticon Posting pada: 09-11-06 22:23


Assalamualaikum...
Bagi pendapat saya pun tak semestinya perempuan yang bertudung labuh itu akan memandang serong kepada perempuan yang bertudung biasa. Saya sendiri pun mempunyai kawan-kawan yang bertudung singkat dan tidak bertudung.. tapi,kita jangan memandang hina pada mereka..Sebaiknya kita ajak mereka perlahan-lahan..Jangan terlalu memaksa sebab islam sendiri tidak menggalakkan paksaan.. Bukan semua orang yang bertuah mendapat hidayah dari Allah...

Kalau bertudung labuh sekalipun, tapi kalau mulut asyik mengata atau mata asyik menjeling tanpa sebarang nasihat atau teguran baik tak payah berpakaian terus..Keimanan dan ketaqwaan tu takkan diukur dari segi pakaian kita tapi,dari akhlak yang dibawa..

Apa sekali pun janganlah saudari merasa rendah diri..mungkin terselit sesuatu yang istimewa yang dijanjikan oleh Allah kepada saudari tanpa disedari.. Islam itu terlalu indah...
Wassalam...

Bookmark and Share

    


  Member Information For IsmahProfil   Hantar PM kepada Ismah   Quote dan BalasQuote

nailah_miz
Warga 4 Bintang
Menyertai: 09.04.2004
Ahli No: 8296
Posting: 335
Dari: Universiti Utara Malaysia

NegeriSembilan  


posticon Posting pada: 09-11-06 22:59


Pada 09-11-06 21:29 , NoZaBiZz posting:

!!! QUOTE !!!

:-):-):-) hanya mereka yang mengalami saja yang mengerti...
saya berkawan dengan member2 yang tak pakai tudung dan kalau yang pakai tudung pun selalu pakai ketat2...
mereka selalu tanya, Kenapa org pakai tudung labuh tu selalu pandang semacam saja kat mereka...
maybe tu perasaan mereka saja...
saya pun tak tahu r nak jawab apa sebab saya pun pakai tudung besar dan baju kurung...


Setuju tu...

Bookmark and Share

    


  Member Information For nailah_mizProfil   Hantar PM kepada nailah_miz   Quote dan BalasQuote

hina
Warga Rasmi
Menyertai: 09.11.2006
Ahli No: 27282
Posting: 2

blank   avatar


posticon Posting pada: 10-11-06 02:48


NoZaBiZz-walaupun saya tak pakai tudung labuh, tapi saya still pakai socks, pakai baju yang tak ketat, jarang, or tudung singkat2.

insyirah_hr-masa di matrix dulu, ramai saja sahabat2 saya bertudung labuh, menerima seadanya. malah mereka yang banyak memberi tunjuk ajar pada saya, cuma di tempat baru, keadaanny berbeza.

fatinah_huda-saya tetap akan menrima mereka sebagai kawan cuma terkilan. rasa pelik pulak kalau buat-buat tak tahu kat org yang kita kenal. thank you.

Ismah- ya, pasti ada hikmah sumeny berlaku.

setelah baca posting sahabat2 semua, saya dah rasa ok dan sedar sebenar keredhaanNya yang dicari dalam hidup ini. pedulikan tindakan2 mereka yang jumud itu. masih ramai lagi di dunia ini yang berfikiran terbuka.
thank you eveyone..
[ Telah diedit oleh: hina pada 10-11-06 02:49 ]


Bookmark and Share

    


  Member Information For hinaProfil   Hantar PM kepada hina   Quote dan BalasQuote

sahlon
Warga 4 Bintang
Menyertai: 24.03.2005
Ahli No: 15287
Posting: 281
Dari: kelantan

Kelantan   avatar


posticon Posting pada: 10-11-06 09:41


salam....

semangat macam ni lah yang saya nak.

bagus untuk rasa hina tapi hanya di depan Tuhan

Kalau depan manusia, cukupla kita rasa rendah diri

pada sya, satu saja, manusia hanya menghukum yang zahir, tapi didalam hanya Allah yang tahu

jangan hiraukan pandangan manusia, pandangan Allah lebih utama.

Bookmark and Share

    


  Member Information For sahlonProfil   Hantar PM kepada sahlon   Quote dan BalasQuote

kembara_girl
WARGA SETIA
Menyertai: 09.08.2006
Ahli No: 25715
Posting: 408
Dari: jengka,Pahang

malaysia  


posticon Posting pada: 10-11-06 10:04


jangan layan mereka yang berfikiran macam 2..
janjji awak buat benda yang tol....
memang ada sesetangah yang berperangai begitu tapi tak semua..

Bookmark and Share

    


  Member Information For kembara_girlProfil   Hantar PM kepada kembara_girl   Quote dan BalasQuote

MARIAH_SMILE
Warga 3 Bintang
Menyertai: 09.12.2004
Ahli No: 12955
Posting: 71
Dari: banting, selangor

Selangor   avatar


posticon Posting pada: 10-11-06 11:13


em, setuju dengan ukht. sahlon.. rasa hina di depan tuhan

siapa suruh rasa hina pada manusia,bila dah anggap negatif,jadilah negatif.ce fikir positif!compom POSITTIf nya...

sybrgaul dengan semua org..da tudg labuh, pendek, tak pakai tudg pun da... tapi semua ok saja... perasaan awak j 2..
k,wasalam

Bookmark and Share

    


  Member Information For MARIAH_SMILEProfil   Hantar PM kepada MARIAH_SMILE   Quote dan BalasQuote

raisul_muhaddissin
Warga 3 Bintang
Menyertai: 29.08.2006
Ahli No: 26103
Posting: 129
Dari: Shah Alam

Pahang  


posticon Posting pada: 10-11-06 11:23


perasan rasa terhina anda itu adalah tanda Allah S.W.T sayangkan anda..fikir2 kan lah..

Bookmark and Share

    


  Member Information For raisul_muhaddissinProfil   Hantar PM kepada raisul_muhaddissin   Pergi ke raisul_muhaddissin's Website   Quote dan BalasQuote

eme86
WARGA SETIA
Menyertai: 13.07.2005
Ahli No: 17258
Posting: 2026
Dari: Temerloh, Pahang.

Kelantan   avatar


posticon Posting pada: 10-11-06 11:59


:roll: tak semua begitu........jangan lah kerana nila setitik rosak susu sebelanga......

:-o tapi ada classmate saya yang pakai tudung labuh....dia suka fitnah org,mengadu domba,berperasaan dengki...memang teruk....apa-apa pun saya berdoa agar Allah mengampunkan dosa nya serta memberikan nya hidayah.....


-----------------
Sungguh sukar perjalanan menuju MU, jadikanlah aku orang-orang yang bersyukur dan hampir dengan MU...


Bookmark and Share

    


  Member Information For eme86Profil   Hantar PM kepada eme86   Quote dan BalasQuote

qudwah
WARGA SETIA
Menyertai: 12.09.2005
Ahli No: 18903
Posting: 1899
Dari: TERENGGANU

Terengganu   avatar


posticon Posting pada: 10-11-06 12:11


saya berkawan dengan semua orang....tak kiralah yang pakai tudung atau tak....terpulang pada diri masing-masing...tepuk dada tanya iman...

Bookmark and Share

    


  Member Information For qudwahProfil   Hantar PM kepada qudwah   Quote dan BalasQuote

ibnu_musa

Menyertai: 11.05.2005
Ahli No: 16451
Posting: 5335
Dari: Putrajaya

KualaLumpur   avatar


posticon Posting pada: 10-11-06 12:28


!!! QUOTE !!!

Saya tidak faham mengapa terdapat segelintir siswi yang bertudung labuh(kebanyakkan dari sekolah agama) menganggap seolah-olah perempuan yang tidak bertudung labuh seperti tidak layak berkawan dengan mereka.

1- tak semua macam tu, hanya segelintir.

2- kalau mereka taknak berkawan dengan anda, biarkanlah, ramai lagi orang lain.

3- kalau kita tak hina, tak payah nak rasa terhina pula.

wassalam.

p/s: jangan hanya kerana setitis nila, dirosakkannya susu sebelanga.


-----------------
|============================|
| ()"*"()
| ( 'o', )
|(,,)=(,,)=======================|


Bookmark and Share

    


  Member Information For ibnu_musaProfil   Hantar PM kepada ibnu_musa   Quote dan BalasQuote

sailormoon
WARGA SETIA
Menyertai: 20.07.2005
Ahli No: 17423
Posting: 2621
Dari: Application Layer^__^

iraq   avatar


posticon Posting pada: 10-11-06 12:30


Lain padang lain belalang,
Lain orang lain ragamnya.. :-)

Bookmark and Share

    


  Member Information For sailormoonProfil   Hantar PM kepada sailormoon   Quote dan BalasQuote

zinniratunnajua
Warga 4 Bintang
Menyertai: 06.12.2004
Ahli No: 12834
Posting: 271
Dari: bumi Allah

Pahang   avatar


posticon Posting pada: 10-11-06 13:20


dont judge a book by its cover..always think +ve as what our Prophet do..

mksudnye ada 2:

1)tak semestinye org tudung labuh semua baik
2)tak semua org yang nampak masam mencuka tandanya tak nak kawan dengan kita

keimanan seseorang dinilai Allah bukan melalui zahir sahaja tetapi lebih kepada rohaninya...baik zahir tak semestinye baik rohani...tapi kalau baik rohani insyAllah baiklah zahirnya...

Bookmark and Share

    


  Member Information For zinniratunnajuaProfil   Hantar PM kepada zinniratunnajua   Pergi ke zinniratunnajua's Website   Quote dan BalasQuote

rasha_aleeya
WARGA SETIA
Menyertai: 27.09.2005
Ahli No: 19366
Posting: 641
Dari: kota bharu

Kelantan  


posticon Posting pada: 10-11-06 13:33


erm...betul.....asalkan kita tahu siapa kita di sisi Allah dan cuba dapatkan keredhaann Allah......

kata org ,memang susah untuk memuaskan hati semua pihak....yang penting kita kita jaga hubungan kita dengan Allah saja...

Bookmark and Share

    


  Member Information For rasha_aleeyaProfil   Hantar PM kepada rasha_aleeya   Quote dan BalasQuote

sahihnor
Warga 4 Bintang
Menyertai: 23.07.2005
Ahli No: 17515
Posting: 182
Dari: Ranau,Sabah

Sabah  


posticon Posting pada: 10-11-06 14:52


Pada 10-11-06 13:33 , rasha_aleeya posting:

!!! QUOTE !!!

erm...betul.....asalkan kita tahu siapa kita di sisi Allah dan cuba dapatkan keredhaann Allah......

kata org ,memang susah untuk memuaskan hati semua pihak....yang penting kita kita jaga hubungan kita dengan Allah saja...


sokong

Bookmark and Share

    


  Member Information For sahihnorProfil   Hantar PM kepada sahihnor   Quote dan BalasQuote

insanseri
Warga Rasmi
Menyertai: 18.03.2005
Ahli No: 15224
Posting: 7
Dari: johor

Johor   avatar


posticon Posting pada: 10-11-06 16:37


hmmm ..betullah kekadang mereka lagi dahsyat daripada org yang tak bertudung lagsung.. tapi...jangan salah faham pula, sebennonye yang brtudung 2, lagi baik.banyak hikmahnya, tapi....disebabkan segelintir daripada mereka yang buat hal, habis rosak seluruh nama org yang bertudung labuh ni.. whatever pun, sediri mahu ingtlh, kalau dah berperwatakan baik tu, perangai pun kena lah baik macan baik nya tudung labuh 2.. kankan....

Bookmark and Share

    


  Member Information For insanseriProfil   Hantar PM kepada insanseri   Pergi ke insanseri's Website   Quote dan BalasQuote

Member Messages

Forum Search & Navigation

 

Log in to check your private messages

Silakan Login atau Mendaftar





  


 

[ Carian Advance ]

Jum ke Forum 




Datacenter Solution oleh Fivio.com Backbone oleh JARING Bukan Status MSCMyPHPNuke Portal System

Disclaimer: Posting dan komen di dalam Portal Komuniti Ukhwah.com ini adalah menjadi hak milik ahli
yang menghantar. Ia tidak menggambarkan keseluruhan Portal Komuniti Ukhwah.com.
Pihak pengurusan tidak bertanggung jawab atas segala perkara berbangkit
dari sebarang posting, interaksi dan komunikasi dari Portal Komuniti Ukhwah.com.


Disclaimer: Portal Komuniti Ukhwah.com tidak menyebelahi atau mewakili mana-mana parti politik
atau sebarang pertubuhan lain. Posting berkaitan politik dan sebarang pertubuhan di dalam laman web ini adalah menjadi
hak milik individu yang menghantar posting. Ia sama-sekali tidak ada
kena-mengena, pembabitan dan gambaran sebenar pihak pengurusan Portal Komuniti Ukhwah.com

Portal Ukhwah
Hakcipta 2003 oleh Ukhwah.com
Tarikh Mula: 14 Mei 2003, 12 Rabi'ul Awal 1424H (Maulidur Rasul)
Made in: Pencala Height, Bandar Sunway dan Damansara Height
Dibina oleh Team Walasri




Loading: 0.114346 saat. Lajunya....