Array
Welcome To Portal Komuniti :: Ukhwah.com

  Create An Account Home  ·  Topik  ·  Statistik  ·  Your Account  ·  Hantar Artikel  ·  Top 10 29-06-2022  

  Login
Nickname

Password

>> Mendaftar <<

  Mutiara Kata
Allah SWT memberikan kita dua telinga, dua mata, satu mulut dan otak di tengah antaranya, mesti bersebab. Dengar dan lihat kanan kiri, timbang dengan otak.
-- Kang

  Menu Utama

  Keahlian Ukhwah.com
Terkini: navratan
Hari Ini: 0
Semalam: 0
Jumlah Ahli: 43152

  Sedang Online
Sedang Online:
Tetamu: 26
Ahli: 0
Jumlah: 26




  Yang Masuk Ke Sini
muslimin23: 16 hari yang lalu
Daeng_Jati: 36 hari yang lalu
Kang: 40 hari yang lalu


Awas!
Topik: Masjid-Betul ! Mosque-Salah !


Carian Forum

Moderator: Administrator, izdham
Portal Komuniti :: Ukhwah.com Indeks Forum
  »» Awas!
    »» Masjid-Betul ! Mosque-Salah !

Please Mendaftar To Post


Oleh Masjid-Betul ! Mosque-Salah !

rimbabara
-WARGA AMAT SETIA-
Menyertai: 03.03.2006
Ahli No: 23151
Posting: 3640
Dari: Ipoh

malaysia   avatar


posticon Posting pada: 08-11-06 12:37


TOpik: MASJID
Mesej: DIMOHON AGAR MENYEBUT DENGAN TEPAT,
TEMPAT IBADAT KITA DENGAN "MASJID"!
Bukan "MOSQUE"!!!

Sila baca tulisan ini dan sebarkan ke
beberapa muslim sebanyak yang anda bisa.
Ini adalah informasi yang sangat amat penting.

Muslim seharusnya tidak lagi menggunakan
kata "Mosque".

Suatu hari, saya membaca buku berjudul
"THE COMPLETE IDIOT'S GUIDE TO
UNDERSTANDING ISLAM"
("PETUNJUK KEPADA IDIOT (SI JAHIL)
YANG LENGKAP UNTUK MENGERTI ISLAM)



Dan buku itu berisi fakta-fakta yang lucu.Salah
satunya adalah mengenai kata "Mosque."


Banyak dari kita yang berfikir bahawa ini adalah
terjemahan bahasa Inggris untuk Masjid.
Saya yakin tak ada seorang pun dari kita yang
Mengetahui dengan tepat bagaimana kata ini ada
dan kemudian mempunyai kemiripan bunyi dengan
'Masjid'.
Kita masih sangat muda ketika kita berfikir bahawa ini
hanyalah sebuah kata dalam Bahasa Inggeris.
Saat itu kita belum berfikir kritis dan analitis,
jadi tak ada keberanian untuk menanyakan sesungguhnya
asal usul perkataan itu kepada guru, benar kan ?


Bagaimanapun, buku ini menunjukkan
kata 'Mosque' diperoleh dari kata dalam
bahasa Spanyol, iaitu "Mosquito" ("Nyamuk").


Dinamakan seperti itu kerana saat Perang Salib terjadi,
Raja Ferdinand berkata bahawa mereka akan berangkat
dan membasmi Muslim "like mosquitoes"( "seperti nyamuk
-nyamuk").
Dia merujuk kepada kata-kata itu kerana di mana lagi
Mereka dapat temukan muslim dalam jumlah yang cukup
besar untuk dibasmi jika bukan di Masjid?. Muslim itu
umpama nyamuk dan menemukan mereka di sarangnya.
Lalu tanpa rasa ragu mereka menyebut "Masjid"
sebagai "Mosque".
Jadi saudara-saudaraku seiman, hindarilah penggunaan
kata yang dengan jelas menunjukkan tamparan ke muka
ke wajah umat Islam. Beritahukanlah saudara-saudara
kita yang lain tentang sejarah dan etimologi (ilmu asal
kata) tentang kata yang nista ini.
Dan marilah kita ganti kata itu dengan kata
yang memiliki makna yang seharusnya :

Masjid = Tempat untuk Bersujud!!
Bukan Mosque = Tempat Pembasmian!

Jika ada diantara saudara-saudara yang
masih ragu tentang hal ini,silahkan mencari
buku tersebut dan kemudian membacanya.
Saudara-saudara juga boleh bertanya kepada
ustaz-ustaz kita.

wasallam...

Bookmark and Share

    


  Member Information For rimbabaraProfil   Hantar PM kepada rimbabara   Quote dan BalasQuote

faried
Warga 3 Bintang
Menyertai: 04.09.2006
Ahli No: 26185
Posting: 150
Dari: kedah

saudiarabia   avatar


posticon Posting pada: 08-11-06 12:47


thanks....

Bookmark and Share

    


  Member Information For fariedProfil   Hantar PM kepada faried   Quote dan BalasQuote

budakhostel08
Warga 3 Bintang
Menyertai: 18.08.2005
Ahli No: 18237
Posting: 81
Dari: ~dArUL iMaN wAL-IsLAm~

pakistan  


posticon Posting pada: 03-12-06 23:51


...syukran kathiran...

so..kalau cikgu tanya apa masjid dalam english..kita perlu jawab..MASJID..biaqla kena denda nyapu sampah 1 kawasan sekolah pun.. :-D
macam durian..in english durian jugak.. ;-)


-----------------
~~sEtiAp kALi jAm bErdETik...kita SemAkIN hAmPiR dEnGaN 'KEMATIAN'~~


Bookmark and Share

    


  Member Information For budakhostel08Profil   Hantar PM kepada budakhostel08   Quote dan BalasQuote

nur_ashikin
Warga 4 Bintang
Menyertai: 16.11.2006
Ahli No: 27359
Posting: 256
Dari: shah alam

malaysia  


posticon Posting pada: 04-12-06 08:55


baru ana tahu..syukran

Bookmark and Share

    


  Member Information For nur_ashikinProfil   Hantar PM kepada nur_ashikin   Quote dan BalasQuote

Nil
WARGA SETIA
Menyertai: 28.10.2005
Ahli No: 20136
Posting: 435
Dari: Temerloh

Pahang  


posticon Posting pada: 05-12-06 16:46


Gunalah bahasa ibunda...sebutlah masjid

Bookmark and Share

    


  Member Information For NilProfil   Hantar PM kepada Nil   Quote dan BalasQuote

adam_muslimin
WARGA SETIA
Menyertai: 20.10.2006
Ahli No: 27068
Posting: 714
Dari: [email protected]

Sabah   avatar


posticon Posting pada: 05-12-06 16:57


syukran2....

Bookmark and Share

    


  Member Information For adam_musliminProfil   Hantar PM kepada adam_muslimin   Quote dan BalasQuote

qudwah
WARGA SETIA
Menyertai: 12.09.2005
Ahli No: 18903
Posting: 1899
Dari: TERENGGANU

Terengganu   avatar


posticon Posting pada: 05-12-06 21:19


syukran....

Bookmark and Share

    


  Member Information For qudwahProfil   Hantar PM kepada qudwah   Quote dan BalasQuote

tanpanama
Warga 4 Bintang
Menyertai: 07.09.2005
Ahli No: 18761
Posting: 310
Dari: Bintang Timur

botswana  


posticon Posting pada: 05-12-06 23:00


SATU ARTIKEL YANG MENGARUT

Bookmark and Share

    


  Member Information For tanpanamaProfil   Hantar PM kepada tanpanama   Pergi ke tanpanama's Website   Quote dan BalasQuote

faina
Warga 4 Bintang
Menyertai: 20.05.2003
Ahli No: 607
Posting: 151
Dari: Seremban

NegeriSembilan   avatar


posticon Posting pada: 06-12-06 09:41


boleh tau dr mana dapat sumber ni...
nak tau juga rujukan dr mana kan...

Bookmark and Share

    


  Member Information For fainaProfil   Hantar PM kepada faina   Quote dan BalasQuote

musafirceria
Warga Rasmi
Menyertai: 06.12.2006
Ahli No: 27632
Posting: 3
Dari: selangor

cyprus   avatar


posticon Posting pada: 06-12-06 12:08


betul ke ni??? kalau kita pergi luar negara, nak cari masjid kena cakap apa ye??? kalau 'mosque' tak boleh di gunakan.

Bookmark and Share

    


  Member Information For musafirceriaProfil   Hantar PM kepada musafirceria   Quote dan BalasQuote

tanpanama
Warga 4 Bintang
Menyertai: 07.09.2005
Ahli No: 18761
Posting: 310
Dari: Bintang Timur

botswana  


posticon Posting pada: 06-12-06 13:43


sebab itu dikatakan kekarutan...orang ni cuba memandai dalam bidang yang dia tak pandai, dan inilah salah satu kelemahan umat Islam.


Wassalam.

Bookmark and Share

    


  Member Information For tanpanamaProfil   Hantar PM kepada tanpanama   Pergi ke tanpanama's Website   Quote dan BalasQuote

miss_farhana
Warga 4 Bintang
Menyertai: 29.06.2006
Ahli No: 25002
Posting: 325
Dari: berpijak pada bumi Tuhan,berbumbungkan langit Tuhan

Terengganu  


posticon Posting pada: 08-12-06 16:16


0o..baru tahu...syukran jazilan

Bookmark and Share

    


  Member Information For miss_farhanaProfil   Hantar PM kepada miss_farhana   Quote dan BalasQuote

alifmimyanun
WARGA SETIA
Menyertai: 19.06.2003
Ahli No: 1540
Posting: 2292
Dari: langit kujunjung bumi kupijak

Johor  


posticon Posting pada: 11-01-07 12:24


o ye kee ??

Bookmark and Share

    


  Member Information For alifmimyanunProfil   Hantar PM kepada alifmimyanun   Pergi ke alifmimyanun's Website   Quote dan BalasQuote

tengku_anis
Warga 4 Bintang
Menyertai: 06.11.2005
Ahli No: 20231
Posting: 204
Dari: ..:Bumi BaitulMaqdis :..

india   avatar


posticon Posting pada: 11-01-07 13:14


Pada 06-12-06 13:43 , tanpanama posting:

!!! QUOTE !!!

sebab itu dikatakan kekarutan...orang ni cuba memandai dalam bidang yang dia tak pandai, dan inilah salah satu kelemahan umat Islam.


Wassalam.


tak semua info tu mengarut...
kan dia dah bagi tahu sumber rujukan..
Tapi, kalau tak yakin apa salahnya buat research sendiri..

Bookmark and Share

    


  Member Information For tengku_anisProfil   Hantar PM kepada tengku_anis   Pergi ke tengku_anis's Website   Quote dan BalasQuote

Howling_wolf
Warga 4 Bintang
Menyertai: 17.12.2003
Ahli No: 5759
Posting: 294
Dari: Irbid, Jordan

NegeriSembilan   avatar


posticon Posting pada: 22-05-07 18:30



    


  Member Information For Howling_wolfProfil   Hantar PM kepada Howling_wolf   Pergi ke Howling_wolf's Website   Quote dan BalasQuote

mujahidah_muslimah
WARGA SETIA
Menyertai: 21.05.2003
Ahli No: 693
Posting: 678
Dari: Bumi Allah

pakistan   avatar


posticon Posting pada: 10-06-07 10:09


dah pernah baca infi ni masa 2004 ;-)


-----------------
I'm glad to be me..
Jaga diri, jaga iman, Jaga hati. Tebarkan salam
[email protected]


Bookmark and Share

    


  Member Information For mujahidah_muslimahProfil   Hantar PM kepada mujahidah_muslimah   Quote dan BalasQuote

Member Messages

Forum Search & Navigation

 

Log in to check your private messages

Silakan Login atau Mendaftar





  


 

[ Carian Advance ]

Jum ke Forum 




Datacenter Solution oleh Fivio.com Backbone oleh JARING Bukan Status MSCMyPHPNuke Portal System

Disclaimer: Posting dan komen di dalam Portal Komuniti Ukhwah.com ini adalah menjadi hak milik ahli
yang menghantar. Ia tidak menggambarkan keseluruhan Portal Komuniti Ukhwah.com.
Pihak pengurusan tidak bertanggung jawab atas segala perkara berbangkit
dari sebarang posting, interaksi dan komunikasi dari Portal Komuniti Ukhwah.com.


Disclaimer: Portal Komuniti Ukhwah.com tidak menyebelahi atau mewakili mana-mana parti politik
atau sebarang pertubuhan lain. Posting berkaitan politik dan sebarang pertubuhan di dalam laman web ini adalah menjadi
hak milik individu yang menghantar posting. Ia sama-sekali tidak ada
kena-mengena, pembabitan dan gambaran sebenar pihak pengurusan Portal Komuniti Ukhwah.com

Portal Ukhwah
Hakcipta 2003 oleh Ukhwah.com
Tarikh Mula: 14 Mei 2003, 12 Rabi'ul Awal 1424H (Maulidur Rasul)
Made in: Pencala Height, Bandar Sunway dan Damansara Height
Dibina oleh Team Walasri




Loading: 0.106192 saat. Lajunya....