Array
Welcome To Portal Komuniti :: Ukhwah.com

  Create An Account Home  ·  Topik  ·  Statistik  ·  Your Account  ·  Hantar Artikel  ·  Top 10 14-04-2024  

  Login
Nickname

Password

>> Mendaftar <<

  Mutiara Kata
Kayu yang bengkok tak dapat hasilkan bayang-bayang lurus
-- Kata Bijaksana

  Menu Utama

  Keahlian Ukhwah.com
Terkini: navratan
Hari Ini: 0
Semalam: 0
Jumlah Ahli: 43152

  Sedang Online
Sedang Online:
Tetamu: 57
Ahli: 0
Jumlah: 57




  Yang Masuk Ke Sini
Kang: 8 hari yang lalu
lidah-penghunus: 10 hari yang lalu
muslimin23: 18 hari yang lalu


Komputer dan IT
Topik: Web: Mambo Jom lah


Carian Forum

Moderator: Administrator, ibnuyahya
Portal Komuniti :: Ukhwah.com Indeks Forum
  »» Komputer dan IT
    »» Web: Mambo Jom lah

Please Mendaftar To Post


Oleh Web: Mambo Jom lah

MuzzamMiL1444
Warga 3 Bintang
Menyertai: 13.10.2006
Ahli No: 26950
Posting: 90
Dari: Selangor

Selangor   avatar


posticon Posting pada: 07-11-06 22:47


Assalamu'alaikum wbk.


Sesiapa yang ada maklumat tentang web free open source yang tengah hangat orang bincang sudi2kan berkongsi di sini terima kasih..

Saya pernah install, tapi pening tengok php.. Kalau htmal dengan xml boleh lah sikit-sikit..

Kalau nak berkongsi maklumat di link sini pun boleh..

>> Kongsi Pendapat


Terima kasih.


-----------------
"Kemenangan abadi adalah kemenangan yang bermaruah"
[ Telah diedit oleh: MuzzamMiL1444 pada 07-11-06 22:49 ]


Bookmark and Share

    


  Member Information For MuzzamMiL1444Profil   Hantar PM kepada MuzzamMiL1444   Pergi ke MuzzamMiL1444's Website   Quote dan BalasQuote

fathurrahman
WARGA SETIA
Menyertai: 28.03.2006
Ahli No: 23783
Posting: 580
Dari: -

jordan   avatar


posticon Posting pada: 08-11-06 00:28


waalaikumsalam

nak info yang macam mana tu?

free hosting for mambo: http://www.themambosite.com/main.php

free hosting for joomla: http://www.freejoomlas.com/main.php

dah siap template (tak payah install lagi)......................... tapi tak boleh install template sendiri


-----------------
"Intellectuals solve problems; geniuses prevent them.." -Einstein


Bookmark and Share

    


  Member Information For fathurrahmanProfil   Hantar PM kepada fathurrahman   Pergi ke fathurrahman's Website   Quote dan BalasQuote

abusuffian
Warga 3 Bintang
Menyertai: 17.05.2003
Ahli No: 403
Posting: 134
Dari: Segamat

Kedah   avatar


posticon Posting pada: 08-11-06 01:09


saya tak pandai coding langsung tapi pernah jugak guna PHPnuke buat portal..
www.fikrahmadani.com

Bookmark and Share

    


  Member Information For abusuffianProfil   Hantar PM kepada abusuffian   Pergi ke abusuffian's Website   Quote dan BalasQuote

ibnuyahya

Menyertai: 15.10.2004
Ahli No: 11874
Posting: 574
Dari: Ampang, Selangor

Johor   avatar


posticon Posting pada: 08-11-06 09:03


Pada 07-11-06 22:47 , MuzzamMiL1444 posting:

!!! QUOTE !!!

Assalamu'alaikum wbk.


Sesiapa yang ada maklumat tentang web free open source yang tengah hangat orang bincang sudi2kan berkongsi di sini terima kasih..

Saya pernah install, tapi pening tengok php.. Kalau htmal dengan xml boleh lah sikit-sikit..

Kalau nak berkongsi maklumat di link sini pun boleh..

>> Kongsi Pendapat


Terima kasih.



Assalamualaikum

apa yang memeningkan tu?.


-----------------
Programming notes esp. PHP
Web Zaujah (muslimah_johor)


Bookmark and Share

    


  Member Information For ibnuyahyaProfil   Hantar PM kepada ibnuyahya   Pergi ke ibnuyahya's Website   Quote dan BalasQuote

MuzzamMiL1444
Warga 3 Bintang
Menyertai: 13.10.2006
Ahli No: 26950
Posting: 90
Dari: Selangor

Selangor   avatar


posticon Posting pada: 09-11-06 18:06


Alhamdulillah..

Terima kasih banyak sahabat2 atas support semua.

Macam ni.. Cuma nak konfemkan apa yang saya faham kalau salah tolong betulkan..

Mambo template ni macam buat forum atau portal kena sentiasa link dengan internet kalau nak update. Kita boleh guna frontpage kalau nak update, ubahsuai atau apa-apa berkaitan. Banyak user boleh join dalam satu web sebab dia ala-ala forum.

Ini apa yang saya faham lah. Maaf lah budak background 'mackee' memang merangkak kalau nak belajar pasai IT.. Harap tolong betulkan.

Masalah sekarang saya tak tau macam mana dari first step nak download, ubahsuai template, dan akhir sekali upload. Software apa sesuai untuk ubahsuai untuk php? Saya biasa guna frontpage dan pakai bahasa jawa.. Sorry html.

Harap terangkan dari basic..

Ada satu web seorang sahabat.. Saya betul-betul tertarik tengok web dia cuma tak tau dia bikin macam mana web ini..

http://my-biodiesel.org/


-----------------
"Kemenangan abadi adalah kemenangan yang bermaruah"


Bookmark and Share

    


  Member Information For MuzzamMiL1444Profil   Hantar PM kepada MuzzamMiL1444   Pergi ke MuzzamMiL1444's Website   Quote dan BalasQuote

fathurrahman
WARGA SETIA
Menyertai: 28.03.2006
Ahli No: 23783
Posting: 580
Dari: -

jordan   avatar


posticon Posting pada: 09-11-06 18:55


ana tak guna frontpage (tak pandai pun), tapi PHP-script boleh juga diedit guna Dreamweaver. mungkin lebih mudah dengan Dreamweaver (?)

p/s: html lah lagi mudah daripada bahasa "jawa" tu, huhu


-----------------
"Intellectuals solve problems; geniuses prevent them.." -Einstein


Bookmark and Share

    


  Member Information For fathurrahmanProfil   Hantar PM kepada fathurrahman   Pergi ke fathurrahman's Website   Quote dan BalasQuote

ibnuyahya

Menyertai: 15.10.2004
Ahli No: 11874
Posting: 574
Dari: Ampang, Selangor

Johor   avatar


posticon Posting pada: 13-11-06 10:12


Pada 09-11-06 18:06 , MuzzamMiL1444 posting:

!!! QUOTE !!!


Mambo template ni macam buat forum atau portal kena sentiasa link dengan internet kalau nak update. Kita boleh guna frontpage kalau nak update, ubahsuai atau apa-apa berkaitan. Banyak user boleh join dalam satu web sebab dia ala-ala forum.


Assalamualaikum

MAMBO/JOOMLA merupakan Portal CMS ( Content Management System ) yang di bangunkan secara OpenSource. Terdapat banyak lagi CMS yang lain sebagaimana di senaraikan dalam http://www.opensourcecms.com/

Mambo bukanlah sebuah forum, tetapi ia mempunyai modul forum untuk dimasukkan kedalamnya Sebagaimana laman ukhwah ( dibangunkan menggunakan MyPHPNUke ).

Memasang Mambo tidaklah sukar, masukkan kesemua fail yang telah di muat-turun ke dalam server. kemudian buka laman tersebut dan ikuti arahan instalasi yang diberikan.

untuk membina template, sedikit kefahaman mengenai css,php dan html sudah memadai.

p/s lebih mudah jika kita mencuba dahulu dan bertanya bila timbul permasalahan. ;)

wallahua'lam.


-----------------
Programming notes esp. PHP
Web Zaujah (muslimah_johor)


Bookmark and Share

    


  Member Information For ibnuyahyaProfil   Hantar PM kepada ibnuyahya   Pergi ke ibnuyahya's Website   Quote dan BalasQuote

nurizzat64
Warga 3 Bintang
Menyertai: 07.09.2006
Ahli No: 26237
Posting: 73
Dari: Kajang

Kelantan   avatar


posticon Posting pada: 25-11-06 21:28


Nak pasang Joomla pun same...tapi untuk membina template bagi Joomla,
ia memang dah sediakan dua template sebagai default...tapi kalau nak yang
lagi cantik, boleh download kat: http://designforjoomla.com/ dan seterusnya
upload dan install.

Bookmark and Share

    


  Member Information For nurizzat64Profil   Hantar PM kepada nurizzat64   Pergi ke nurizzat64's Website   Quote dan BalasQuote

aremalzz
Warga 4 Bintang
Menyertai: 20.12.2005
Ahli No: 21290
Posting: 181
Dari: GolDeN SanD

Kelantan   avatar


posticon Posting pada: 26-11-06 03:07


haa... saya guna joomla... dulu try kat server free... pahtu bila dah tahu sikit-sikit... try kat hosting berbayar pula..hehe
mari lah try masuk...

http://pasirmas.net

Kalau ada apa..insyaallah saya boleh tulung... tak pom tanya kat admin laman web tu saja...hehe

Bookmark and Share

    


  Member Information For aremalzzProfil   Hantar PM kepada aremalzz   Pergi ke aremalzz's Website   Quote dan BalasQuote

MuzzamMiL1444
Warga 3 Bintang
Menyertai: 13.10.2006
Ahli No: 26950
Posting: 90
Dari: Selangor

Selangor   avatar


posticon Posting pada: 27-11-06 20:18


Assalamualaikum wbk..

aremalzz tulih..

!!! QUOTE !!!

haa... saya guna joomla... dulu try kat server free... pahtu bila dah tahu sikit-sikit... try kat hosting berbayar pula..hehe
mari lah try masuk...

http://pasirmas.net

Kalau ada apa..insyaallah saya boleh tulung... tak pom tanya kat admin laman web tu saja...hehe



haitt. sifoo. Lawa syeh.. Sudi-sudikanlah perturun ilmu tuan hamba..
Ok, pasni berguru secara open source lah.. foc heheh (free of charge).

Hmm, banyak betul nak kena belajar ni.. tak mengapa its ok.. Saya kena konsentret buat blog dulu.. Insya-ALLAH dah siap, baru pulun mambo pula..

Cuma nak tanya.. kalau buat forum ni yahoo, google dan msn boleh search keyword tertentu ke untuk topik dalam forum?
Kalau boleh untung lah guna adsense.. kalau tak sayang lah.


-----------------
"Kemenangan abadi adalah kemenangan yang bermaruah"
[ Telah diedit oleh: MuzzamMiL1444 pada 30-11-06 19:21 ]


Bookmark and Share

    


  Member Information For MuzzamMiL1444Profil   Hantar PM kepada MuzzamMiL1444   Pergi ke MuzzamMiL1444's Website   Quote dan BalasQuote

Member Messages

Forum Search & Navigation

 

Log in to check your private messages

Silakan Login atau Mendaftar





  


 

[ Carian Advance ]

Jum ke Forum 




Datacenter Solution oleh Fivio.com Backbone oleh JARING Bukan Status MSCMyPHPNuke Portal System

Disclaimer: Posting dan komen di dalam Portal Komuniti Ukhwah.com ini adalah menjadi hak milik ahli
yang menghantar. Ia tidak menggambarkan keseluruhan Portal Komuniti Ukhwah.com.
Pihak pengurusan tidak bertanggung jawab atas segala perkara berbangkit
dari sebarang posting, interaksi dan komunikasi dari Portal Komuniti Ukhwah.com.


Disclaimer: Portal Komuniti Ukhwah.com tidak menyebelahi atau mewakili mana-mana parti politik
atau sebarang pertubuhan lain. Posting berkaitan politik dan sebarang pertubuhan di dalam laman web ini adalah menjadi
hak milik individu yang menghantar posting. Ia sama-sekali tidak ada
kena-mengena, pembabitan dan gambaran sebenar pihak pengurusan Portal Komuniti Ukhwah.com

Portal Ukhwah
Hakcipta 2003 oleh Ukhwah.com
Tarikh Mula: 14 Mei 2003, 12 Rabi'ul Awal 1424H (Maulidur Rasul)
Made in: Pencala Height, Bandar Sunway dan Damansara Height
Dibina oleh Team Walasri




Loading: 0.09702 saat. Lajunya....