Array
Welcome To Portal Komuniti :: Ukhwah.com

  Create An Account Home  ·  Topik  ·  Statistik  ·  Your Account  ·  Hantar Artikel  ·  Top 10 26-06-2022  

  Login
Nickname

Password

>> Mendaftar <<

  Mutiara Kata
Manusia akan mati sekali sahaja, tetapi orang yang berhutang akan mati berkali-kali
-- Peribahasa India

  Menu Utama

  Keahlian Ukhwah.com
Terkini: navratan
Hari Ini: 0
Semalam: 0
Jumlah Ahli: 43152

  Sedang Online
Sedang Online:
Tetamu: 50
Ahli: 0
Jumlah: 50




  Yang Masuk Ke Sini
muslimin23: 13 hari yang lalu
Daeng_Jati: 33 hari yang lalu
Kang: 37 hari yang lalu


Bincang Agama
Topik: Kontroversi tudung labuh


Carian Forum

Moderator: ibnu_musa, Administrator, ABg_IMaM
Portal Komuniti :: Ukhwah.com Indeks Forum
  »» Bincang Agama
    »» Kontroversi tudung labuh

Please Mendaftar To Post


Oleh Kontroversi tudung labuh

mujahidah_muslimah
WARGA SETIA
Menyertai: 21.05.2003
Ahli No: 693
Posting: 678
Dari: Bumi Allah

pakistan   avatar


posticon Posting pada: 04-09-03 16:11


Assalammualaikum..ana nak story kat sahabat semua dan nak minta pandangan sahabat semue..
ana nie sekolah biase bukan sekolah agame tapi kat sekolah ana pakai tudung labuh ngan sarung lengan..itu memang kira uniform wajib bagi ana ke mane je ana pergi..
pagi tadi lepas perhimpunan..guru disiplin panggil ana ngan sorang kawan ana yang juge pakai tudung labuh..cikgu ana nie rupenye nak tegur ana..cikgu kate ade ramai guru complain pasal kitorang berdua pakai tudung labuh..cikgu disiplin tue suruh ana ngan kawan ana potong tudung labuh tue..tudung ana melepasi paras punggung so die nak ana potong sampai atas sikit dari pinggang..katenye dah banyak guru complain pasal tudung labuh ana dan cikgu nie disuruh menegur ana agar ana potong tudung ana..anan tak tahan sedih sangat..so ana pun termenangis depan cikgu tue ngan kawan ana..pasal cikgu yang complain tue bukan guru non muslim tapi guru muslim..sekarang ana tak tau nak buat camne..sama ade nak potong ikut cakap cikgu tue atau tak...boleh sahabat semue tolong ana tak??


Sungguh..Mujahadah itu PAHIT..
kerana JANNAH itu MANIS..

-----------------
I'm glad to be me..
Jaga diri, jaga iman, Jaga hati. Tebarkan salam
[email protected]

Bookmark and Share

    


  Member Information For mujahidah_muslimahProfil   Hantar PM kepada mujahidah_muslimah   Quote dan BalasQuote

Engku_Salina

Menyertai: 13.05.2003
Ahli No: 5
Posting: 462
Dari: Terengganu - KL

Terengganu   avatar


posticon Posting pada: 04-09-03 16:27


Astaghfirullahal'azim...

kenapalah golongan bertudung labuh pula yg ditindas... sedihnya...

napa lak nak potong tudung tu??? kalau lebihan kain tu nak sedekah kat org yg dedah aurat, saya setuju sgt... potong tudung tu sket, sedekah kat yg dedah aurat tu...

tanya kat cikgu tu, atas arahan siapakah bhw tudung labuh takleh dipakai... dibwh peraturan manakah termaktubnya larangan memakai tudung labuh??? pakaian adalah hak individu...

boleh akak tahu sekolah manakah tu??? sekolah kebangsaan ke???

nasihat akak, tetapkan pendirian adik... ckp kat cikgu tu tak perlu nak potong tudung tu... membazir aje... lagipon adik tak ganggu sesiapa... mungkin adik juga boleh tanya pendpt ibubapa adik... suruh ibubapa adik jumpa cikgu tu...



-----------------
Hai org-org yang beriman, jika datang kpdmu org fasik membawa suatu berita maka periksalah dengan teliti agar kamu tidak menimpakan suatu musibah kepada suatu kaum tanpa mengetahui kdaannya yang menyebabkan kamu menyesal atas perbuatanmu itu. (Al-Hujurat

Bookmark and Share

    


  Member Information For Engku_SalinaProfil   Hantar PM kepada Engku_Salina   Pergi ke Engku_Salina's Website   Quote dan BalasQuote

mujahidah_muslimah
WARGA SETIA
Menyertai: 21.05.2003
Ahli No: 693
Posting: 678
Dari: Bumi Allah

pakistan   avatar


posticon Posting pada: 04-09-03 16:35


Kak Engku..
adik nie sekolah kebangsaan biase..
kat area Batu Caves Selangor..


-----------------
I'm glad to be me..
Jaga diri, jaga iman, Jaga hati. Tebarkan salam
[email protected]

Bookmark and Share

    


  Member Information For mujahidah_muslimahProfil   Hantar PM kepada mujahidah_muslimah   Quote dan BalasQuote

khaulah_alazwar
:WARGA AWAL BERJASA:
Menyertai: 03.06.2003
Ahli No: 927
Posting: 638
Dari: ::The Garden of Knowledge and Virtue::

Kedah   avatar


posticon Posting pada: 04-09-03 17:13


Astaghfirullahal'azim.....ada juga insan macam ni...

Ana setuju dengan kak Sal..tetapkan pendirian...jangan ubah..Ini adalah satu ujian dan cabaran yang perlu kita hadapi..sabar la dik...Kalau kita nak buat benda baik ni memang banyak halangan dan cabaran yang perlu kita hadapi..

kita nak redha Allah atau redha manusia???mestilah redha Allahkan..Redha Allah tukan lebih utama...

Insya Allah adik..sabar dan tabahkan hati....allah akan bantu hamba-hambanya...

-----------------
"Tidak ada apa yang lebih manis dalam kehidupan ini melainkan apabila kita berjaya memperolehi kemanisan IMAN dan CINTA ILAHI"

Bookmark and Share

    


  Member Information For khaulah_alazwarProfil   Hantar PM kepada khaulah_alazwar   Quote dan BalasQuote

nur_islami
:WARGA AWAL BERJASA:
Menyertai: 28.05.2003
Ahli No: 858
Posting: 991
Dari: serambi mekah

Kelantan   avatar


posticon Posting pada: 04-09-03 17:54


assalamualaikum...

betul tu....tetapkan pendirian adik.....adik kena sabar dlm menghadapi setiap ujian drpNYa..itu baru skit ajer.......

bagaimana adik nak hadapi ujian yg lebih besar jika ujian yg sikit ni adik xdpt nak hadapi...?
byk2kan bersabar..mintak petunjuk drpNya....




-----------------
hadiah yang paling berharga dalam ertikata sahabat yang sebenarnya ialah memberi yang terbaik dalam diri anda sendiri..

Bookmark and Share

    


  Member Information For nur_islamiProfil   Hantar PM kepada nur_islami   Pergi ke nur_islami's Website   Quote dan BalasQuote

Maryam
WARGA SETIA
Menyertai: 19.05.2003
Ahli No: 520
Posting: 552
Dari: KENMS, IIUG

usa  


posticon Posting pada: 04-09-03 18:25


cuba berhujjah ngan cikgu, adakah termaktub dalam etika pakaian perlu bertudung singkat? sebagai negara yang dah diisytiharkan sebagai negara islam, rakyat malaysia yang beragama islam, tak kira tua atau muda bebas mengamalkan mengamalkan agama. adik buka balik buku peraturan sekolah, baca betul2...kalau ada syaratnya mengatakan tak boleh berrtudung labuh, adik kena ikut. tapi kalau tak ada, adik tetaplah dengan penampilan adik tu. cikgu tegur lagi, adik katakan pada dia secara lembut (dengan kasar karang, dikatakan kurang ajar pulak...)...tak ada dalam peraturan sekolah tak boleh pakai tudung labuh...tengok reaksi cikgu...takkan la kementerian pendidikan nak buat mcm singapura pulak...

-----------------


Bookmark and Share

    


  Member Information For MaryamProfil   Hantar PM kepada Maryam   Pergi ke Maryam's Website   Quote dan BalasQuote

idea_31
Warga 4 Bintang
Menyertai: 31.08.2003
Ahli No: 3206
Posting: 182
Dari: kuantan,pahang

Pahang  


posticon Posting pada: 04-09-03 20:50


tutuplah aurat anda

-----------------
nur kasih
"it will take a minute to like someone,only an hour to have a crush on someone,and only a day to love someone,but IT WILL TAKE A LIFE TIME TO FORGET SOMEONE"

kasih sayang ku hanyalah kerana ALLAH....amin

Bookmark and Share

    


  Member Information For idea_31Profil   Hantar PM kepada idea_31   Quote dan BalasQuote

insan_kalam
Warga 3 Bintang
Menyertai: 05.08.2003
Ahli No: 2802
Posting: 104
Dari: batu pahat

Johor   avatar


posticon Posting pada: 04-09-03 21:05


assalammualaikum...

pada ana la pulak...pakai tudung labuh tu adalah satu kerja yg baik....jadi kenapa nak takut gan benda yg baik....ALLAH sentiasa ada bersama org2 yg benar...memang tak salah klu tak pakai tudung labuh...tapi..ingat...dunia ni serba fitnah...rasul kt tak perrnah mara klu isteri sahabat tak pakai purdah..tapi...semua isteri nabi berpurdah...ingatla ..kejayaan hnya didalam agama..dngan mengikut sunnah nabinya...selain dr itu dianggap gagall....
fikir la yg maner baik..dan yg maner buruk...klu la semua nak ikut kater guru tu...maknernya...suatu ari nanti akan pupus la..islamik dan makin bnyak la kemungkaran akan berlaku..ana minta saudari bnyakkan bersabar...mungkin ALLAH sedang uji anti...bnyakkan bngun malam hari...dan minta pegampunan dari ALLAH...semoga ALLAH memberi petunjuk dan hidayah...amin...amin...amin...
klu ana ada salah kater ...maafkan ana..ana ni pun insan biasa...tiada yg teristemewa..dan bnyak kekurangann...
jumpa lagi...
ilalliqa

Bookmark and Share

    


  Member Information For insan_kalamProfil   Hantar PM kepada insan_kalam   Quote dan BalasQuote

zunah
Warga 4 Bintang
Menyertai: 30.08.2003
Ahli No: 3189
Posting: 207
Dari: malaysia

Perak   avatar


posticon Posting pada: 04-09-03 21:38


fikirlah apa yang terbaik buat diri anda..... asalkan tidak melanggar batas syariat...... bagi ana.. ana sependapat ngan insan_kalam yang mengatakan ini adalah ujian dr ALLAH... dan ana rasa yang terbaik adalah minta petunjuk dr ALLAH dan mohon diberi kekuatan iman....... dan ingatlah ALLAH tidak akan memberi ujian itu seandainyer hamba itu tidak mampu... jadi ana percaya anti mampu mengahrungi ujian ini.... ingatlah bahawasanyer ader org yg lebih hebat ujian yg ALLAH berikan kepada mereka.... kesimpulannyer disini ana tegaskan anti buatlah aper yg terbaik utk diri anti... bg ana kekalkan bertudung labuh... dan cuba beri alasan yg baik kepada guru itu utk anti mengekalkan bertudung labuh...... wallahualam.


-----------------
Beramal tanpa ilmu seperti berjalan tanpa mengikut jalan.
Beramal tanpa tujuan lebih banyak rosak dari baiknya.

Bookmark and Share

    


  Member Information For zunahProfil   Hantar PM kepada zunah   Quote dan BalasQuote

UsTaZaH_CuTe
Warga 5 Bintang
Menyertai: 04.06.2003
Ahli No: 962
Posting: 389
Dari: siNtOk

Kedah   avatar


posticon Posting pada: 04-09-03 22:04


ana setuju jugak dgn pendapat sufiboy dgn pendapat zunah pun setuju jugak...

macam ni laa mujahidah_muslimah sabar dalam menghadapi sesuatu dugaan itu...kalau adik buntu, buatlaa solat istiqarah...mintak petunjuk dari ALLAH yg MAHA ESA....insyaallah...

Islam bukanlaa sesuatu yg membebankan....

wallahuallam...

-----------------
"NaFsU MeNgAtAkAn wAnItA cAnTiK aTaS dAsAr rUpAnYa...AkaL MenGatAkaN WaNiTa CaNtIk aTaS DaSaR ILmUnYa...dAn HaTi MeNgAtAkAn wAnItA cAnTiK aTaS dAsAr AKHLAKNYA..

Bookmark and Share

    


  Member Information For UsTaZaH_CuTeProfil   Hantar PM kepada UsTaZaH_CuTe   Pergi ke UsTaZaH_CuTe's Website   Quote dan BalasQuote

hanzaalah
Warga 3 Bintang
Menyertai: 26.07.2003
Ahli No: 2622
Posting: 85
Dari: Darr Al-Aman

Kedah   avatar


posticon Posting pada: 04-09-03 23:02


Lagi.......sekatan bertudung labuh !!! ana pun sudah pening....apa nak jadi negara kita nih !!! mmg sekular betui la .

-----------------
" Islam Is The Way Of Life "

Bookmark and Share

    


  Member Information For hanzaalahProfil   Hantar PM kepada hanzaalah   Pergi ke hanzaalah's Website   Quote dan BalasQuote

sunan-faqih
Warga 5 Bintang
Menyertai: 15.07.2003
Ahli No: 2338
Posting: 366
Dari: ::Hulu Klang, Selangor::

Perak   avatar


posticon Posting pada: 04-09-03 23:13


Nampaknya pengaruh sekular semakin merebak dari hari ke hari...ana bersetuju dengan semua pendapat di atas....biarpun ada yang berkhilaf antara satu sama lain.

Ana menyokong pandangan UsTaZaH_CuTe yang menyarankan agar adik bersolat istikharah..minta petunjuk dan pertolongan drp ALLAH. Adik tidak bersalah kerana membuat perkara yang dituntut....yakinlah ALLAH bersama adik. Pohonlah pada-Nya....nescaya dia mendengar dan akan menolong....Insya ALLAH.

Tabahkan hati...jadikan semua pandangan di atas sebagai sokongan moral untuk adik. Ana amat kesal sekali dengan peristiwa ini....Masya Allah..

Ma'assalamah...Wa Ilalliqa'

Bookmark and Share

    


  Member Information For sunan-faqihProfil   Hantar PM kepada sunan-faqih   Pergi ke sunan-faqih's Website   Quote dan BalasQuote

perantau
Warga 4 Bintang
Menyertai: 12.08.2003
Ahli No: 2938
Posting: 164

blank  


posticon Posting pada: 04-09-03 23:25


assalamualaikum.

the best thing to do is semak semula peraturan sekolah. peraturan yang terperinci akan menyatakan ukuran-ukuran pakaian yang sepatutnya dipakai oleh pelajar. biasanya tidak dinyatakan ukuran tudung.kalau tiada maka adik tidak menyalahi peraturan sekolah. kalau ada patuhilah peraturan yang ada.

Bookmark and Share

    


  Member Information For perantauProfil   Hantar PM kepada perantau   Quote dan BalasQuote

SufiBoy
Warga 1 Bintang
Menyertai: 16.06.2003
Ahli No: 1436
Posting: 38
Dari: EXTRO

Kelantan   avatar


posticon Posting pada: 05-09-03 00:20


Mungkin ikhwah adik2 semua agak pelik sbb pandangan abg sufi agak berbeza... sebenarnya tidak perlulah kita rasa pelik. Kembalilah kepada Syariah Islam yang sebenarnya.

Tidak ada nas di dalam al-Qur'an mahu pun Sunnah yang mewajibkan atau mensunatkan pemakaian tudung melebihi paras punggung atau pinggang. Sekiranya ada nas, sila jelaskan.

Namun didalam al-Qur'an, terdapatn nas dalam surah al-Nur menjelaskan pakaian hendaklah dilabuhkan pada paras JAYB... majoriti para ulama' mentafsirkan [i]jayb[/b] sebagai kedudukan paras dada. Ada juga yang mentafsirkan ia dibawah paras punggung, namun pendapat ini tidak kuat.

Oleh kerana tidak ada nas begitu, untuk apa kita mempertahankannya kalau ia tidak sesuai dengan satu lagu sumber perundangan Islam ia itu dinamakan al-`urf atau suasana setempat. Dalam Syariah, sekiranya suasana tempat itu tidak menyalahi Syariah, maka undang-undang yang ditetapkan oleh al-urf, (walau tidak digazetkan secara bertulis) perlu dihormati.

Oleh itu, jika adik mengikut nasihat guru tadi, adik telah dikira mengamalkan Syariah, bahkan mengikuti Sunnah Rasulullah. Niatkan perubahan itu kerana menghormati URF sekolah. Insya-allah besar ganjarannya.

Rujukan:
1. Dr Yusuf al-Qaradawi, Fiqh al-Awlawiyyat.
2. _____________, al-Sahwah al-Islamiyyah Bayna al-Juhud wa al-Tatarruf.
3. _____________, Fatawa al-Muasarah.
4. _____________, Fatawa al-Mar'ah al-Mu`asarah.
5. Ibn Kathir, Tafsir al-Qur'an al-Azim.
6. Dr. Wahbah al-Zuhayli, Usul al-Fiqh al-Islami.

Bookmark and Share

    


  Member Information For SufiBoyProfil   Hantar PM kepada SufiBoy   Pergi ke SufiBoy's Website   Quote dan BalasQuote

irda82
:WARGA AWAL BERJASA:
Menyertai: 19.05.2003
Ahli No: 565
Posting: 462
Dari: Sg Petani,Kedah

Kedah   avatar


posticon Posting pada: 05-09-03 12:03


Assalaamualaikum

ya Allah ...sedihnya !!! .nak kena potong pulak...rugilah . Tetapkanlah pendirianmu adikku...

apa salahnya pakai tudung labuh?kenapa tak tutup aurat tu tak dipertikaikan,kerana mereka dengan jelas melanggar hukum Allah ?

Ya Allah ...bantulah kami...tetapkan pendirian kami ...berilah hidayah kepada mereka
Matikanlah kami dalam agamamu .A~min .


Bookmark and Share

    


  Member Information For irda82Profil   Hantar PM kepada irda82   Pergi ke irda82's Website   Quote dan BalasQuote

zunah
Warga 4 Bintang
Menyertai: 30.08.2003
Ahli No: 3189
Posting: 207
Dari: malaysia

Perak   avatar


posticon Posting pada: 05-09-03 21:27


A'kum... ana kurang berpuas hatilah ngan jawapan SufiBoy.... ana sbg seorang wanita lebih memahami perasaan wanita lain.... contohnya mcm ni.... cuba anta fikir perkara ni adalah soal wanita itu benar2 menjaga auratnya..... kenapa seorang wanita itu memakai tudung labuh? sbb utama adalah kerana mereka tidak mahu menampakkan bentuk badan mereka.... jika mereka hanya memakai tudung melebihi paras dada tapi tidak labuh kira oklahkan tetapi ianya belum sempurna masih menampakkan bentuk badan..... ana fikir perkara ini perlu dititik beratkan..... jika wanita itu memakai tudung labuh tiba2 di suruh memotong tudungnyer adakah ianya satu kejanggalan...... jika ianya perkara yang baik tidak mengapa tetapi ini seolah2 satu penghijrahan yang ana rasa tidak berapa elok.. dari tudung labuh tiba2 bertukar jadi tudung biasa...... lainlah jika dari tudung biasa bertukar menjadi tudung labuh.. ianya satu penghijrahan yang cukup baik... kerana mahu menjaga auratnyer dgn lebih sempurna......... ingatlah wanita itu sendiri adalah aurat......!!! walauapapun disini.. ana tetap menegakkan bahawa bertudung labuh itu adalah lebih baik...... jangan anggap ianya suatu perkara yang remeh temeh kerana ianya adalah satu tuntutan agama..... wallahualam

-----------------
Beramal tanpa ilmu seperti berjalan tanpa mengikut jalan.
Beramal tanpa tujuan lebih banyak rosak dari baiknya.

Bookmark and Share

    


  Member Information For zunahProfil   Hantar PM kepada zunah   Quote dan BalasQuote

Qudwah_hasanah
Warga 4 Bintang
Menyertai: 15.05.2003
Ahli No: 121
Posting: 211

Sarawak  


posticon Posting pada: 05-09-03 21:34


alhamdulillah..mujur iman mujahidah_muslimah teguh...moga terus kekal macam tu...pasal tudung labuh nie..memang dah selalu sangat diperkatakan...tempat ana studi..muslimah bertudung labuh..memang dipandang serong..anti kerajaan la..bawak bende tak elok la...sampaikan salah seorang lecturer sendiri pernah kata...dan ayat tu ana akan ingat sampai bila-bila..dia kata..orang bertudung labuh tak semestinya baik dan yang bertudung pendek tak semestinya jahat..
sakit sungguh hati ana masa tu...tapi sabar saja la...memang la ada kebenaran dari kata-katanya...ana tak nafikan..tapi ana tetap tak suka dia berkata begitu sebab ayatnya mengambarkan seolah-olah yang bertudung labuh ni semua jahat...
yang lebih sedih...lecturer tu...muslim...patut ke dia cakap macam tu???buka nak bagi galakan tapi nak menyakitkan...sabar saja laa..Rasulullah saw melaksanakan kebaikan pun sering ditentang...inikan pula kita....ana rasa ana dah terkeluar air mata lagi dah bila mengenangkan hal ini...sabar..tu saja yang masih melilit hati ni...ni la dugaan bertudung labuh...


ya allah...tetapkan lah hati ku dalam iman...moga hamba Mu ini terus beristiqamah dengan pakaian ini walaupun dugaan akhir zaman begitu dasyat....

-----------------
TIDAK AKAN KAMU MERASA GUNDAH WALAUPUN SEKALI JIKA KAMU TAHU APA YANG DICARI...

Bookmark and Share

    


  Member Information For Qudwah_hasanahProfil   Hantar PM kepada Qudwah_hasanah   Quote dan BalasQuote

insan_kalam
Warga 3 Bintang
Menyertai: 05.08.2003
Ahli No: 2802
Posting: 104
Dari: batu pahat

Johor   avatar


posticon Posting pada: 05-09-03 23:19


assalammualaikum...

pada pendapat ana laa pulak...dunia akhir zaman memang mcm ni...kt tak bole nak halang...dah memang ALLAH berfirman kat dlm Al-quran..dunia akhir zaman penuh gan fitnah...yg mungkar akan berlaku pada setiap ari...
jadi pada ana la mcm ner kt nak selesaikan bnda ni...kt tak yah la nak salahkan maner2 pihak...tapi kt salahkan diri kt sendiri....mungkin ia berlaku kerana kt bnyak kejar nikmat dunia...sedikit sahaja kt kejar nikmat akhirat tu...
kt tak pernah nak buat kerja yg sebenar...kerja sebenar kt bukan la menjadi seorg doktor,bukan menjadi seorg loyer,bukan menjadi seorg ahli politik...tapi kerja sebenar kt adalah...mengajak atau menyeru manusia kejalan yg hak...tu la kerja yg sebenar kt....dunia ini ibarat bayang2...dan akhirat itu ibarat matahari...klu kt kejar dunia pasti kt takkan dapat...dan akhirat akan semakin jauh...tapi klu kt kejar akhirat...kt akan hampir gan akhirat..dan secara automatik...dunia akan mengikut kt...
yakin la gan janji2 ALLAH...
bnyak org katerkan soal pakaian jubah..tudung laboh..dan sebagainya...tapi org tak pikir....aper salah kt hinga dunia jadi mcm ni...aper yg sepatutnya kt buat...dan bagaimaner kt nak buat..adakah gan cara marah2..dengki mendengki..maki hamun..dan sebagainya...
sebagai org islam...kt sebenarnya dah ada jln ..jln yg telah ditunjukkan oleh rasul kt...itu jer la jln yg berjaya disisi ALLAH...dah takder jln lain...
mcm ner kt nak tegakkan negara..islam klula hati kt masih tak yakin gan ALLAH....sy bagi satu contohlah mcm ner ati kt ni...satu berhala mas yg disembah oleh org kafir....dan tujuan org kafir sembah adalah kerana inginkan kebahagiaan..inginkan makanan..inginkan perlindungan..dan sebagainya ..pada asalnya memang la kt tak yakin gan berhala tu...tapi bila ia..dicairkan mnjadi wang syiling mas!!!!kt dah mula yakin....dngan duit ni la kt dapat perlindungan...dapat makanan...dapat kebahgiaan...cuber kt tanyer diri kt sendiri...adakah dngan mcm ni kt nak bina negara islam?hati kt sendiri tak betul...
klu la kt buat kerja yg sebenar...nescaya ALLAH akan bantu kt...klu tak bantu kat dunia pun...tapi ALLAH akan bantu kat akhirat....percayala...
ingatla....islam bangkit bukan gan...kesenangan...bukan dngan kemewahan..dan sebagainya...tapi islam bangkit pengorbanan...mcm ner pergorbanan...sahabat...rasul...dan sebagainya...
hari ni kt semakin luper aper yg rasul kt buat...klu ingatpun...kt hanya pandai...berkater2 jer...
sy nak bagi satu pesanan la....sebenarnya....klu kt inginkan kejayaan...bukan kt kena pandang kehadapan...tapi klu kt inginkan kejayaan...kt kena la pandang belakang....kenapa kena pandang belakang lak?sebap kat situ bnyak kejayaan...kegagalan...kesedihan...kegembiraan dan sebagainya yg perlu ditauladani...klu kena pandang hadapan...buat aper nak pandang hadapan..bukan ader aper2 pun...
org yg bijaksana adalah org yg bnyak fikir disana...aper yg dimaksudkan gan fikir disana?disana tu adalah akhirat...

yakin la gan janji2 ALLAH...
kuatkan iman..gan bngun malam..
bnyakkan bercakap...tntang iman...
selalu amalkan...sunnah rasul.
sangka baik...
bnyakkan pergorbanan..

haa...lagi satu sy nak katerkan...kenapa ALLAH bagi bnyak...kelebihan kat ummat akhir zaman ni...?klu nak tau..salah satunya adalah kerana ummat akhir zaman ni...paling susah ujiannya dibandingkan gan ummat terdahulu...tu la...

ingatla didunia ini takder aper2....

dan ana nak kater lagi la...ana tak bersetuju gan yg dikaterkan...dunia gan akhirat kena la 50-50... tu adalah tangapan org yahudi..yg nak melemahkan usaha kt untuk beraman keakhirat...
didalam Al-quran...ambil la akhirat..dan kamu jngan lupa bahagian kamu didunia...
ayat ni kt kena faham..dan hayati...gan teliti...
kenapa ia sebut akhirat dahulu...sebap kt kena kejar akhirat dulu...klu dah dapat...baru kejar dunia..tapi sekarang ni kt tak yakin dapat...jadi..aper kena buat..kejarla akhirat dulu...baru kejar dunia...

okyla sy dah lambat ni...

klu ader saper2 nak komen ker...nak beri cadangan ker atau sebagainya....balas balik la ..

w'kum salam...



Bookmark and Share

    


  Member Information For insan_kalamProfil   Hantar PM kepada insan_kalam   Quote dan BalasQuote

nur_indah
:WARGA AWAL BERJASA:
Menyertai: 14.05.2003
Ahli No: 7
Posting: 393
Dari: N9

NegeriSembilan   avatar


posticon Posting pada: 05-09-03 23:36


Assalamu'alaikum...

first of all, akak simpati kat adik mujahidah_muslimah... sabarlah byk2 dik... moga Allah sentiasa merahmati dan memberi kekuatan...

kenapalah org yg pakai tudung labuh, ditegur suruh potong pendek tudung tu, tapi yg pakai tudung serupa cam tak pakai tudung tu x pulak ditegurnye?? inilah dunia sekarang.. orang yg cuba beramal kebaikan ditegah, ditegur... orang yg terang2 buat pekara yg x elok, dibiarkan aje. macam ni ke???????????? eiii, geram nye....
isk, kalo bukan sebab akak ni cuma cikgu sandaran je, dah lama dah anak2 murid yg pompuan kat skolah akak ngajo tu akak 'basuh', 'sental' habis2an.. sakit betul mata tengok.. pakai tudung macam x pakai je... siap terkeluar rambut yg berkaler2... isk, na'uzubillah... ringan je tangan ngan mulut ni rasanya... tapi kena la bawak2 sabo.... nak tegur kena la berhikmah... bior orang boleh terima... so, kalo situasi macam anak2 murid akak tu kat sekolah adik, takde lah pulak yang ditegur dek guru disiplin skolah adik ek?? yang tudung labuh disuruh pendekkan, yang pendek x pulak disuruh labuhkan ek??? dunia..dunia....

dan utk ustaz sufi, saya tau mmg takde nas yg nyatakan wajib bertudung labuh sampai pinggang ke, bawah paras pinggang ke... tapi bukan lah jugak uruf namanya kalau dikatakan pakai tudung yg x menutup paras dada... di Malaysia ni, especially kat sekolah, takde rasanya undang2 yang termaktub menghalang pelajar muslimah pakai tudung labuh... sekalipon skolah tamil or cina.. dan sememangnya pemakaian tudung labuh, hatta niqab/purdah sekalipon sudah boleh diterima oleh masyarakat kita... tapi dalam satu aspek, mmg tak salah kalau kita tak pakai tudung labuh, cukup dengan apa yg telah disyariatkan oleh agama... menutup aurat seluruh tubuh badan kecuali muka dan tapak tangan bg muslimah dgn labuh tudung menutupi paras dada... selain tu, pastikan pakaian bukan yg ketat, sendat jarang, tembus pandang and so on...

lastly, akak harap adik mujahidah_muslmah dapat bertemu muka dan luahkan terus terang dengan guru disiplin tu, kenapa adik pakai tudung labuh. mungkin dia kurang arif dalam soal agama, tapi dia pasti boleh hormati pendirian adik...jelaskan dengan hikmah, jgn pulak sampai dianggap melawan dsb. ok.. akak doakn moga Allah permudahkan urusan adik....

[ Posting ini telah di edit oleh: nur_indah pada 2003-09-05 23:38 ]

[ Posting ini telah di edit oleh: nur_indah pada 2003-09-06 00:16 ]

Bookmark and Share

    


  Member Information For nur_indahProfil   Hantar PM kepada nur_indah   Quote dan BalasQuote

UsTaZaH_CuTe
Warga 5 Bintang
Menyertai: 04.06.2003
Ahli No: 962
Posting: 389
Dari: siNtOk

Kedah   avatar


posticon Posting pada: 06-09-03 01:36


nampaknyer...bukan kat sekolah adik mujahidah_muslimah saja yang ada kontroversi...nampaknya, kat dalam forum ni pun ada kontroversi jugak...ana tak tau nak bagi pandangan macam mana sebab ana ni masih jahil dan terkial2 dalam mencari keindahan Islam ni...masih merangkak2 mencari sinar Islam...

sesungguhnya Islam tidak membebankan umatnya...

wallahuallam....

-----------------
"NaFsU MeNgAtAkAn wAnItA cAnTiK aTaS dAsAr rUpAnYa...AkaL MenGatAkaN WaNiTa CaNtIk aTaS DaSaR ILmUnYa...dAn HaTi MeNgAtAkAn wAnItA cAnTiK aTaS dAsAr AKHLAKNYA..

Bookmark and Share

    


  Member Information For UsTaZaH_CuTeProfil   Hantar PM kepada UsTaZaH_CuTe   Pergi ke UsTaZaH_CuTe's Website   Quote dan BalasQuote

littlemuslimah
:WARGA AWAL BERJASA:
Menyertai: 15.05.2003
Ahli No: 100
Posting: 777
Dari: ::uia @ penang::

PulauPinang   avatar


posticon Posting pada: 06-09-03 11:26


astghfirullah al'azim.....

tak sangka masih ada yang tak dapat menerima lagi pemakaian tudung labuh kat Malaysia ni.

buat adik mujahidah_muslimah...
sekalung TAHNIAH buat adik kerana menghadapi situasi ini dengan jalan tabah.

teruskan dengan apa yang adik lakukan sekarang. jika perlu sangat, macam ada sahabat sahabiah cadangkan kat atas tu, adik ajaklah parents adik berbincang dengan pihak pentadbir sekolah ttg hal ini. terangkan secara terperinci kenapa adik pilih untuk pakai tudung labuh. dan tanya juga adakah pakaian yang adik kenakan tu membawa apa -apa mudharat buat sekolah? adakah mengganggu sesiapa?

ini adalah satu ujian bagi adik.
mungkin telah direncanakan untuk adik bakal menghadapi satu ujian yang lebih besar dalam jalan jihad ini. mungkin juga adik akan bergelar mujahidah besar satu hari nanti. jadi Allah timpakan ujian yang kecil dahulu sebelum ujian yang besar. Allah telah memilih adik untuk merasai semua ini. pastinya ganjaran Allah yang amat besar menanti adik di sana. ujian untuk menguji ketahanan iman dan hati adik ini hadapilah dengan jalan kesabaran.

yang benar bersama kita...dik...

jangan potong tudung adik tu.

ikhlas dari akak
littlemuslimah


Bookmark and Share

    


  Member Information For littlemuslimahProfil   Hantar PM kepada littlemuslimah   Quote dan BalasQuote

SufiBoy
Warga 1 Bintang
Menyertai: 16.06.2003
Ahli No: 1436
Posting: 38
Dari: EXTRO

Kelantan   avatar


posticon Posting pada: 06-09-03 12:42


Assalamualaykum;

Tak sangka pandangan yang abg sufi berikan bagi menyelamatkan keadaan adik kita menjadikan beberapa orang tidak puas hati. Bukan niat abg sufi untuk menyinggung mana-mana pihak, abg sufi cuma menyatakan tentang hukum tudung labuh yang disyariatkan.

Tudung labuh adalah tudung yang paling afdal dipakai. Firman Allah di dalam al-Qur'an:
'Hendaklah kamu melabuhkan selendang mereka sehingga ke paras juyub" [/b][al-Nur: 31]

Perkataan [i]juyub
adalah kata jamak kepada perkataan jayb. Para ulama' mentafsirkannya sebagai paras leher dan dada. [Ibn Hazm, al-Muhalla, juzuk 3, muka 279; al-Qaradawi, Fatawa al-Muasarah, juzuk 2, muka 319; Ibn Kathir, Tafsir al-Qur'an al-Azim, surah al-Nur, ayat 31]

Justeru, tudung labuh yang disyariatkan ialah tudung yang melepasi paras dada tidak semestinya melepasi paras punggung seperti yang dipakai oleh adik kita mujahidah_muslimah.

Jika begitulah hukum asalnya, adakah salah sekiranya guru itu meminta supaya tudung dipotong sehingga atas paras pinggang dan masih di bawah paras dada seperti yang diberitahu?

Tudung itu masih Syar'i, dan masih afdal, seperti yang disebut oleh para ulama' fiqh.

Abg sufi bukan mengabaikan perasaan muslimah. Siapa tak sedih kalau biasa pakai gitu, lantas diarahkan suapaya buat sesuatu diluar kebiasaan. tapi cuba kira renung seketika, adakah kita perlu mengutamakan perasaan daripada hukum Islam?

Selain daripada hukum yang menetapkan tudung bawah paras dada, arahan guru tersebut membuktikan ramai orang tidak suka kita berpakaian sedemikian. Dalam hal ini, Islam menyeru agar umatnya menghormati URUF atau kita namakan sebagai realiti tempatan

Buat, adikku, kuatkanlah semangatn untuk mempertahankan hukum. Abg sufi boleh bagi satu cerita;

Suatu ketika, Imam al-Syafi'i telah pergi ke Baghdad, lantas beliau menunaikan sembahyang Subuh di masjid yang dulunya menjadi tempat pengajaran Imam Mazhab Hanafi, iaitu Abu Hanifah, yang merupakan guru imam syafi'i juga.
Selepas sembahnyang, seorang telah bertanya imam Syafi'i: "Wahai Imam, mengapa engkau meninggalkan bacaan Qunut, sedangkan bagi mazhabmu Qunut ialah sunat besar di dalam sembahyang subuh?"
Lalu Imam syafi'i rahimahullah menjawab: "Bukankah aku sedang bersembahyang di masjid Abu Hanifah yang tidak menjadikan sunut itu sunat? Aku sengaja tinggalkannya kerana menghormati beliau dan tempat ini."

Begitulah kisah Imam Syafi'i yang meninggalkan bacaan qunut, kerana dia berada di kawasan orang2 bermazhab Hanafi. Mazhab Hanafi juga tidak mensyaratkan wanita menutup kaki, sperti mazhab syafi'i. Bahkan seorang Ulama' dalam mazhab Syaf'i sendiri, al-Muzani juga tidak mensyaratkan kaki sebagai aurat.

Tetapi seandainya pengikut hanafi datang ke Malaysia yang bermazhab Syafi'i wajarlah mereka mengikut URUF tempatan di sini, dengan menjadikan kaki sebagai aurat.

Dalam buku al-Muwafaqat, Imam al-Syatibi menjelaskan tentang peri pentingnya URUF atau realiti tempatan. Bahkan hampir semua sarjana bersetuju supaya, uruf itu dihormati.

Di sini, adalah tidak menjadi kesalahan, bahkan wajar adik mengikut nasihat guru tersebut dan jangan terlalu mengikut perasaan. Potong cantik-cantik tudung itu, dan pakai kemas-kemas. Jangan pula pakai selekeh-selekeh.

Rasulullah pernah bersabda dalam perihal pakaian: "Sesungguhnya Allah itu Maha Indah, dan amat sukakan keindahan"

Sebarang kekeliruan boleh e-mailkan: [email protected][addsig]

Bookmark and Share

    


  Member Information For SufiBoyProfil   Hantar PM kepada SufiBoy   Pergi ke SufiBoy's Website   Quote dan BalasQuote

Al-FaQiHaH
Warga 4 Bintang
Menyertai: 31.08.2003
Ahli No: 3191
Posting: 157
Dari: UK

uk  


posticon Posting pada: 06-09-03 12:48


Assalamualaikum..
Ana rasa...spt yg dikatakan oleh saudari Maryam and ikhwah lain..firstly rujuk pada peraturan sekolah.kalau ade tulis takleh pakai tudung labuh,sebaiknya ikutla.sbb kita masih lagi tak melanggar syarak selagi kita pakai tudung yg tak jarang dan labug dripada paras dada.kalau takde peraturan tudung kene pendek,teruskanlaa dengan identiti adik bertudung labuh.dan beritahu hujah2 adik kenapa pakai tudung labuh.ana pun seorg muslimah..juga bertudung labuh seperti adik.ana faham pastinya kita berasa lebih selesa dan selamat jika kita tutup lebih drpd yang telah disyariatkan..ana pun kadang2 terpaksa 'mengurangkan kelabuhan tudung ana' ketika sukan atau aktiviti2 yang dah ditentukan etika dan cara berpakaian oleh pihak kolej.
apepun ana bersyukur,walaupun kolej ana pengetuanya seorg non-muslim,soal aurat ttp dititikberatkan ke atas pelajar muslim&muslimah dan setakat ini takde lagi sekatan ke atas muslimah untuk memakai tudung labuh kecuali aktiviti2 tertentu kena pakai tshirt labuh dan tidak ketat,seluar track bottom.malahan time kuliah,kitorg dwajibkan memakai baju kurung.
"membangun bersama Islam"

-----------------
KaSiH iTu iBaRaT MuTiaRa..HaDiaH DaRi ALLaH YaNg EsA..GiLaPLaH iA DeNgaN iMaN DaN TaQWa.. SiNaRNyA KaN BeRCaHaYa..

Bookmark and Share

    


  Member Information For Al-FaQiHaHProfil   Hantar PM kepada Al-FaQiHaH   Quote dan BalasQuote

Hanan

Menyertai: 13.05.2003
Ahli No: 4
Posting: 3991

Selangor   avatar


posticon Posting pada: 06-09-03 14:19


Quote:

On 2003-09-06 12:42, SufiBoy wrote:

Abg sufi bukan mengabaikan perasaan muslimah. Siapa tak sedih kalau biasa pakai gitu, lantas diarahkan suapaya buat sesuatu diluar kebiasaan. tapi cuba kira renung seketika, adakah kita perlu mengutamakan perasaan daripada hukum Islam?





Assalamualaikum

soalnya adakah memakai tudung melebihi punggung bertentangan dengan hukum Islam.. ????
tambahan pula kebanyakan wanita di malaysia memakai baju kurung yang tidak terlalu besar dibandingkan dengan jubah di Arab sana.. jadi dengan memakai tudng melebihi paras punggung adalah lebih menutup dan menyelesakan..

dan soalnya mengapa tudung labuh yang dijadikan isu.. yang pakai tudung nampak tali baju dalam tu selesa sahaja bergerak ke sana sini..

jadi di mana masalah sebenarnya.. dan di manakah kemudaratan yang harus dicegah itu sebenarnya....

wassalam

-----------------



Hargai semasa ada....

Bookmark and Share

    


  Member Information For HananProfil   Hantar PM kepada Hanan   Pergi ke Hanan's Website   Quote dan BalasQuote

insan_kalam
Warga 3 Bintang
Menyertai: 05.08.2003
Ahli No: 2802
Posting: 104
Dari: batu pahat

Johor   avatar


posticon Posting pada: 06-09-03 14:21


assalammualaikum...

pada pendapat ana la pulak...tak payah la nak potong tudung yg sedia ada...
...memang betul ..yg dikaterkan oleh..SufiBoy
tapi...ana nak kater la pulak...
yg dikaterkan oleh SufiBoy mengenai Mazhab2 tu..adalah tetap..ana pernah terbaca..gan kisah tu...tapi...benda ni tak sesuai gan tajuk yg dibincangkan ...sebap...aper yg dikaterkan cerita itu mengenai mazhab?semua mazhab adalah cara tuntutan rasul....tak kira la mazhab hanafi..mazhab syafi`i dan sebagainya...ia masih satu ikutan rasul..atau suruhan rasul...

labuhkan pakaianmu...sehinga tidak mendatangkan nafsu untuk dilihat adalah satu tuntutan rasul...tak payah la kt nak berbincang panjang lagi...wanita ni adalah sumber fitnah bagi kaum adam..klu kt tak jaga aurat wanita gan baik...satu ari nanti ...akan rosakla dunia ini...

pakai tudung labuh tu...bukan hanya sesuai di tempat padang pasir jer...tapi sesuai untuk semua kawasan...cara rasul sesuai untuk semua tempat..sepanjang zaman..dan sebagainya...

klu kt ikut cara lain...maknernya kt ni dah tak ikut cara rasul la...ana syorkan la...agar anti teruskan pakai tudung yg sedemikian...kerana ia adalah ...cara pakai pakaian yg terbaik...tak yah la nak gunting...klu nak gunting pun...gunting lidah org yg berkater suruh gunting sikit tudung laboh tu...

okylaa...ana kena gi dulu...sebap ada kerja kena buat ni...

klu ada lagi pandangan beri la...


Bookmark and Share

    


  Member Information For insan_kalamProfil   Hantar PM kepada insan_kalam   Quote dan BalasQuote

SufiBoy
Warga 1 Bintang
Menyertai: 16.06.2003
Ahli No: 1436
Posting: 38
Dari: EXTRO

Kelantan   avatar


posticon Posting pada: 06-09-03 15:40


Quote:

On 2003-09-06 14:19, Hanan wrote:
adakah memakai tudung melebihi punggung bertentangan dengan hukum Islam.. ????
tambahan pula kebanyakan wanita di malaysia memakai baju kurung yang tidak terlalu besar dibandingkan dengan jubah di Arab sana.. jadi dengan memakai tudng melebihi paras punggung adalah lebih menutup dan menyelesakan..

dan soalnya mengapa tudung labuh yang dijadikan isu.. yang pakai tudung nampak tali baju dalam tu selesa sahaja bergerak ke sana sini..



Suatu perbincangan menarik.

Memakai tudung labuh sehingga bawah paras punggung tidak bercanggah dengan hukum Islam, tapi jelas daripada penjelasan adik tadi ia tidak sesuai dengan URUF sekolahnya. Islam mengajar umatnya meraikan URUF, dan bukankan URF adalah satu daripada sumber perundangan Islam?

Kalau nak pakai di luar sekolah, boleh saja, kalau nak labuhkan sampai ke bawah paras lutut pun, 'lebih afdal kot..?'

Isu sekarang ialah isu tudung terlalu labuh itu ditegur oleh pihak sekolah. So, kalau boleh setiap orang jawab mengikut isu yang disebut oleh adik muslimah mujahidah tadi.

Isu-isu seperti mengapa tudung singkat tidak dilarang, tak pakai tudung dibiarkan.. adalah isu lain yang ramai antara kita sendiri sudah maklum hukumnya.

Insan Kalam pula mengatakan persoalan tentang mazhab tidak releven. Apa yang ditulis ialah bagaimana seorang ulama' yang berpegang kepada prinsip telah menukar prinsipnya kerana menghormati suasana setempat. Imam tinggalkan qunut kerana tempat itu tidak baca qunut.

Justeru, kalau nak singkatkan tudung bawah paras dada, itu tidak menjadi masalah kerana kita bukan meninggalkan yang sunat sbgmana imam Syafi'i. Bahkan meninggalkan yang afdal, kepada lebih afdal, kerana meraikan urf.

Manakalah apa yang dihujahkan oleh Insan Kalam itu memang langsung tidak releven. Kita bukan anti pemakaian tudung labuh, dan pemakaian tudung labuh adalah baik jika kena caranya. Cuma apa yang kita jelaskan ialah tudung labuh yang Syar'i tidaklah sampai ke bawah paras punggung.

Salam kasih sayang....


[ Posting ini telah di edit oleh: SufiBoy pada 2003-09-06 15:48 ]

Bookmark and Share

    


  Member Information For SufiBoyProfil   Hantar PM kepada SufiBoy   Pergi ke SufiBoy's Website   Quote dan BalasQuote

UsTaZaH_CuTe
Warga 5 Bintang
Menyertai: 04.06.2003
Ahli No: 962
Posting: 389
Dari: siNtOk

Kedah   avatar


posticon Posting pada: 06-09-03 16:34


wah...nampaknya forum tentang isu adik mujahidah_muslimah ni semakin menarik...masing2 cuba pertahankan pendapat...

sesungguhnya, Islam itu cantik

wallahuallam...

-----------------
"NaFsU MeNgAtAkAn wAnItA cAnTiK aTaS dAsAr rUpAnYa...AkaL MenGatAkaN WaNiTa CaNtIk aTaS DaSaR ILmUnYa...dAn HaTi MeNgAtAkAn wAnItA cAnTiK aTaS dAsAr AKHLAKNYA..

Bookmark and Share

    


  Member Information For UsTaZaH_CuTeProfil   Hantar PM kepada UsTaZaH_CuTe   Pergi ke UsTaZaH_CuTe's Website   Quote dan BalasQuote

insan_kalam
Warga 3 Bintang
Menyertai: 05.08.2003
Ahli No: 2802
Posting: 104
Dari: batu pahat

Johor   avatar


posticon Posting pada: 06-09-03 18:17


assalammualaikum....

bagus la pendapat anta tentang uruf tu...semua katerkan tentang hukum....

ana nak ckap la....kita nak lakukan bnda itu bukan kerana ia sunat keer..jawab ker...mahruh ker..uruf kerr...atau sebaliknya...

tapi kt lakukan satu peerkara adalah kerana ia satu tuntutan...yg bole menjadikan kt diredhai oleh ALLAH...

ingatla...dunia ini bnyak serba fitnahnya....jangan kamu memandai2 buat hukum sendiri...tampa mengikut sunnah rasul...

klu la tudung laboh tu di potong la....ia akan sampai atas punggung...bila pulak dah sampai atas punggung...nanti akan ditegurnya lagi....suruh potong sampai dada...bila dah sampai dada lak...suruh dipotong sampai jngan pakai tudung...macm ni la akan berlaku...kalau sekrg ni kt tidak bertindak...
semakin hari...banyak yg harus dibuang sunnah nabi...kerana ia tak sesuai gan peredaran zaman...lame kelamaan...sunnah nabi hanya satu bnda yg lapok....

bukan kah...aurat wanita merangkumi semua sekali...termasuk pada wajah...kalau ana la...bukan sekadar labuhkan tudung...klu bole ana nak labohkan wajah gan kain...skali....

kerana hanya yg terbaik untuk yg terbaik...ingatla sufiboy...

klu kt ikut gak cikgu tu...mcm maner satu hari nanti..dah takder org nak buat yg terbaik gan agama ni...

renungkan la ..kenapa islam makin rosak..makin ditindas..makin dihina..dan sebagainya..

renungkan la kenapa kota empaya islam musnah ketika dulu...

renungkanla kenapa....islam dipangil penjenayah...

islam takkan maju kalau selalu..kita mengambil islam hanya ala kadar...hanya ikut kesesuaian ...

perbanyakkan bertasbih...dan sebagainya...

a'kum salam



Bookmark and Share

    


  Member Information For insan_kalamProfil   Hantar PM kepada insan_kalam   Quote dan BalasQuote

Kang

Menyertai: 09.05.2003
Ahli No: 2
Posting: 1920

usa   avatar


posticon Posting pada: 06-09-03 18:38


Dulu kini dan selamanya sama. Ada yang belajar pengajian Islam tinggi-tinggi tapi macam tak faham apa yang dipelajari. Atau membicarakan ikut sedap dan fahaman sendiri.

Pelik sepelik-peliknya. Belajar tinggi tapi entah apa-apa yang difahami. Tahu tetapi terpaksa "buat-buat tak tahu" kerana kepentingan. Inilah susahnya kalau belajar agama tetapi translate apa yang dipelajari itu ikut fahaman sendiri kerana kepentingan. Rosak dan merosakkan. Bahkan kalau kita perhati, mereka ini nak sebut nama "Allah" cukup alergik; lebih rela sebut "Tuhan" dari "Allah".

Ego dipamerkan dengan menayangkan kitab-kitab besar yang pernah dibaca. Konon dia seorang sajalah yang serba tahu. Konon pendapat dia sajalah yang betul. Konon dia seorang sajalah yang tak mengamalkan kitab kuning. Pendapat orang lain lapuk dan reput.

Awas.... orang begini ada di mana-mana dan pada setiap zaman ada wakilnya.

Isu tudung ini lebih kurang macam isu derma organ. Dibelit-belit sampai kata derma organ tu "boleh". Sesedapnya kata, "Tidak ada nas dalam Quran yang melarang derma organ." Sempit! Memanglah tak ada tetapi ada tak nas dalam Quran dan hadis yang menyuruh derma organ?

Sama dengan lebih kurang dengan isu muzik dalam Islam. Bila Allah SWT menidurkan Rasulullah ketika hendak menuju ke tempat orang main seruling, sesedapnya dibelit, "Tapi Rasullullah tak melarang muzik." Takkan tak boleh fikir sebab mengapa Allah SWT menidurkan Rasulullah?

Pakai saja tudung labuh tu. Tak ada satu baris huruf pun dalam perlembagaan sekolah yang melarang dan menyuruh bertudung labuh.

Ingat tak dulu -- murid pakai serban ke sekolah menang kes tersebut sebab tak ada perlembagaan sekolah yang melarang atau menyuruh murid Islam memakai serban.

Yang peliknya... dedah, tak bertudung tak bising pulak.

Sesungguhnya, yang merosakkan Islam adalah orang Islam sendiri, bukan puak Kristian atau Yahudi atau kafir.

-----------------


Bookmark and Share

    


  Member Information For KangProfil   Hantar PM kepada Kang   Pergi ke Kang's Website   Quote dan BalasQuote

insan_kalam
Warga 3 Bintang
Menyertai: 05.08.2003
Ahli No: 2802
Posting: 104
Dari: batu pahat

Johor   avatar


posticon Posting pada: 06-09-03 19:16


ingatla bahawa wanita itu adalah...aurat...

kenapa didalam solat kt kena ....melabohkan pakaian...tapi bila diluar solat kt tak nak pakai la pulak?...kan solat tu merangkumi...akhlak..cara hidup dan sebagainya...

klu la tak ditutup pungung wanita...takut nanti semua mata yg liar nampak...dan wanita seharusnya menjaga..tingkah laku yg bole menbuatkan ianya dijadikan bahan fitnah...

kan sekarang ni...manusia berpakaian tapi macam tak pakai aper2 sebap menutup aurat tapi masih menampakkan tubuh....elok la...dilabohkan pakaian tu...kerana susuk tubuh susah untuk dilihat...

w'kum salam
berani kerana benar...

Bookmark and Share

    


  Member Information For insan_kalamProfil   Hantar PM kepada insan_kalam   Quote dan BalasQuote

zunah
Warga 4 Bintang
Menyertai: 30.08.2003
Ahli No: 3189
Posting: 207
Dari: malaysia

Perak   avatar


posticon Posting pada: 06-09-03 19:31


ingatla bahawa wanita itu adalah...aurat...

kenapa didalam solat kt kena ....melabohkan pakaian...tapi bila diluar solat kt tak nak pakai la pulak?...kan solat tu merangkumi...akhlak..cara hidup dan sebagainya...

klu la tak ditutup pungung wanita...takut nanti semua mata yg liar nampak...dan wanita seharusnya menjaga..tingkah laku yg bole menbuatkan ianya dijadikan bahan fitnah...

kan sekarang ni...manusia berpakaian tapi macam tak pakai aper2 sebap menutup aurat tapi masih menampakkan tubuh....elok la...dilabohkan pakaian tu...kerana susuk tubuh susah untuk dilihat...

---------------------------------------------------------

Ana sokong apa yang insan_kalam perkatakan...
bertudung labuh itu adalah lebih sempurna untuk kita benar2 menjaga aurat kita...... perkara ini tak perlulah di pertikaikan lagi kerana kita mahukan yang terbaik dlm kehidupan didunia ini untuk bekalan menuju keakhirat........ kekalkan bertudung labuh dan ingatlah jangan menganggapnya satu perkara yang remeh temeh.... Selagi kita berada dipihak yang benar janganlah kita berasa gentar dengan apa yang kita lakukan.. sesungguhnya ALLAH akan menolong hambanya dalam menegakkan kebenaran dan lebih2 lagi jika kebenaran itu adalah untuk mempertahankan hukum ALLAH.... wallahualam


-----------------
Beramal tanpa ilmu seperti berjalan tanpa mengikut jalan.
Beramal tanpa tujuan lebih banyak rosak dari baiknya.

Bookmark and Share

    


  Member Information For zunahProfil   Hantar PM kepada zunah   Quote dan BalasQuote

SufiBoy
Warga 1 Bintang
Menyertai: 16.06.2003
Ahli No: 1436
Posting: 38
Dari: EXTRO

Kelantan   avatar


posticon Posting pada: 06-09-03 21:12


Oleh kerana ustaz dan ustazah kat sini semua terer2 dalam bidang perundangan Islam, maka abg sufi mengalah kerana abg sufi masih belajar lagi, cuma berlagak alim dengan tayang kitab2 ulama' muktabar saja. Syabaslah para faqih dan faqihah, ustaz dan ustazah!

Kepada mujahidah muslimah, pujuklah cikgu dengan baik, agar dapat terima bahawa itu kebiasaan pakaian kita.

Lagipun pakaian gitu tidak melanggar akta hak asasi berpakaian. Mungkin undang2 sekolah overruled kalau cuba atas perlembagaan persekutuan.

Akhir kalam renunglah Sabda Rasulullah s.a.w.: "Sesiapa yang berbicara tentang hukum al-Qur'an dengan pandangannya tanpa ilmu yang pasti, lantas benarlah bicaranya, maka dia tetap berdosa" [Riwayat Ahmad]

Berhati-hati berbicara soal hukum.


[ Posting ini telah di edit oleh: SufiBoy pada 2003-09-06 22:58 ]

Bookmark and Share

    


  Member Information For SufiBoyProfil   Hantar PM kepada SufiBoy   Pergi ke SufiBoy's Website   Quote dan BalasQuote

nailofar87
Warga 2 Bintang
Menyertai: 06.09.2003
Ahli No: 3340
Posting: 47
Dari: Selangor

Selangor   avatar


posticon Posting pada: 07-09-03 10:49


syurga merupakan penjara di dunia..neraka pulak merupakan syurga di dunia..mujahadah tue memang pahit..tepuk dada tanya selera..anyway,ana sendiri rasa sedih..

Bookmark and Share

    


  Member Information For nailofar87Profil   Hantar PM kepada nailofar87   Quote dan BalasQuote

mujahidah_muslimah
WARGA SETIA
Menyertai: 21.05.2003
Ahli No: 693
Posting: 678
Dari: Bumi Allah

pakistan   avatar


posticon Posting pada: 07-09-03 13:52


Assalammulaikum..
first of all..adik ucapkan syukran jazilan atas
kesudian sahabat, kakak dan abang semue..
adik dah rujuk dah buku peraturan dan memang takde peraturan mengatakan tak leh pakai tudung labuh..isu nie telah adik rujukkan ke HEP dan guru HEP kata teruskan dulu if ade something lain baruu isu nie di buke semula..
adik saje je labuhkan tudung tue pasal memang adik x nak nampak kan punggung atau lenggok jalan..adik fikir..kalau adik potong tudnug tue ikut cakap cikgu..maknrnye adik macam tak ikhlas..adik buat untuk cari..tarik perhatian ALLAH bukan perhatian MANUSIA..so kalau adik potong seolah-olah adik x ingat tue..so adik tetap[ ngan pendirian x nak potong..lantaklah ape orang nak kate..kita tak leh tutup mulut orang dari p[uji atau kutuk kiter..so lantaklah..ini isu kedua yang timbul antare adik ngan cikgu sebelum nie pasal sarungg tangan...insya Allah adik teguh ngan pendirian atas sokongna kebanyakan anda semue..
syukran jazilan..
Wassalam


-----------------
I'm glad to be me..
Jaga diri, jaga iman, Jaga hati. Tebarkan salam
[email protected]

Bookmark and Share

    


  Member Information For mujahidah_muslimahProfil   Hantar PM kepada mujahidah_muslimah   Quote dan BalasQuote

zunah
Warga 4 Bintang
Menyertai: 30.08.2003
Ahli No: 3189
Posting: 207
Dari: malaysia

Perak   avatar


posticon Posting pada: 07-09-03 13:57


Alhamdulillah.... adik tetap bertudng labuh...teguhkan pendirianmu wahai adikku..

-----------------
Beramal tanpa ilmu seperti berjalan tanpa mengikut jalan.
Beramal tanpa tujuan lebih banyak rosak dari baiknya.

Bookmark and Share

    


  Member Information For zunahProfil   Hantar PM kepada zunah   Quote dan BalasQuote

norhidayah
Warga Rasmi
Menyertai: 09.09.2003
Ahli No: 3431
Posting: 7
Dari: p.mutiara

PulauPinang  


posticon Posting pada: 09-09-03 23:42


assalamualaikum salam kenal ....
em.akak tertarik dgn isu adik ni...
dah ramai sgt yg beri pendapat yg bernas2 utk adik....dan akak sokong la semua yg sahabat2 lain ckp tu...pendapat yg paling cun skali..ya! teguhkan pendirian.dan jk adik berjaya teguhkan pendirian tu.apatah lagi...berjaya laksanakan juga tanpa hiraukan halangan2nya..em..memang umph!
sebab.apa yg adik nak buat tu.benda baik...kite ni kalau nak buat perkara baik memang mcm2 dugaannya a llah beri..sebab nak tgk sejauh mana kesungguhan dan keberanian kita..jadi.tepuk dada tanya lah iman kay!
good luck adik.
nanti..lepas berjaya tonjolkan imej bertudung labuh tu...berhati2lah dgn tingkah laku ye...jaga sebaik mungkin akhlak..agar peribadi yg adik tonjolkan tu..terserlah akan kebaikkannya...dan semoga pula akan menjadi contoh pd yg lain. semoga kita semua diberi hidayah allah.

ma'an najah bu a t adik

Bookmark and Share

    


  Member Information For norhidayahProfil   Hantar PM kepada norhidayah   Quote dan BalasQuote

Hanan

Menyertai: 13.05.2003
Ahli No: 4
Posting: 3991

Selangor   avatar


posticon Posting pada: 10-09-03 00:43


Alhamdulillah..

teruskan istiqamah dengan apa jua yang kita lakukan.. kalau bukan kita yang membela agama kita, siapa lagi.. kalau sekali ia diremehkan, berjuta kali akan terus diperlekehkan..

wassalam

-----------------



Hargai semasa ada....

Bookmark and Share

    


  Member Information For HananProfil   Hantar PM kepada Hanan   Pergi ke Hanan's Website   Quote dan BalasQuote

khaulah_alazwar
:WARGA AWAL BERJASA:
Menyertai: 03.06.2003
Ahli No: 927
Posting: 638
Dari: ::The Garden of Knowledge and Virtue::

Kedah   avatar


posticon Posting pada: 10-09-03 15:10


Assalamualaikum warahmatullah...

Adik mujahidah_muslimah,syabas atas keputusan adik..akak sokong..

Terus Istiqamah dengan tindakan adik...

Indahnya Islam..ad-diin yang satu...

-----------------
"Tidak ada apa yang lebih manis dalam kehidupan ini melainkan apabila kita berjaya memperolehi kemanisan IMAN dan CINTA ILAHI"

Bookmark and Share

    


  Member Information For khaulah_alazwarProfil   Hantar PM kepada khaulah_alazwar   Quote dan BalasQuote

muslimahsejati
WARGA SETIA
Menyertai: 06.06.2003
Ahli No: 1091
Posting: 1009
Dari: kota tinggi,johor

Johor  


posticon Posting pada: 10-09-03 17:53


Tak sangka dalam dunia yang manusia bebas memilih apa yang mereka pakai pun ada lagi yang halang....kalau halang benda tak baik tu tak kisahlah tapi ini benda yang ada kaitan dengan ajaran islam.

Bookmark and Share

    


  Member Information For muslimahsejatiProfil   Hantar PM kepada muslimahsejati   Quote dan BalasQuote

azzahrawi
:WARGA AWAL BERJASA:
Menyertai: 14.05.2003
Ahli No: 33
Posting: 307
Dari: pulau mutiara

PulauPinang  


posticon Posting pada: 10-09-03 21:31


assalamualaikum semua...

mabruk ila ukhti... kerana berjaya mempertahankan apa yang sepatutnya....

ukhti... sebenarnya dalam hidup ini terlalu byk persimpangnya.. mungkin apa yg ukhti lalui ini baru satu drpdnya.. byk lagi yg berada di hadapan sana..

walau apa pun di hadapan mu ukhti.... perteguhkanlah apa yg kamu rasakan benar... sebenarnya, perkara ini adalah asas yg kita ketahui sejak kecil lagi... dan, tiada persoalan lagi kerana sudah jelas segalanya.. cumanya.. terletak pada diri kita yang mana satu pilihan kita... pilihlah yg mana yg terbaik dlm agama... pilihlah yg mana kamu yakin ukhti.....

letakkan syariat islam pada tuggaknya, paksinya... jadi, dgn ini, baru mudah kamu membuat keputusannya....

tahniah sekali lagi!

p/s: saya beri secara umum untuk topik yg dibicarakan ni.. maaf ya!

-----------------
believe, persist and archive

Bookmark and Share

    


  Member Information For azzahrawiProfil   Hantar PM kepada azzahrawi   Quote dan BalasQuote

putera_idola
Warga Rasmi
Menyertai: 19.05.2003
Ahli No: 529
Posting: 5
Dari: Syariah u2 um

Johor  


posticon Posting pada: 10-09-03 21:52


Assalamualaikum...
Ana ni pun bukanlah ferfect sgt dlm hal ni.Tapi pada pendapat ana..saudari perlulah banyak bersabar dalam menempuh dugaan Allah ni yang nak lihat sejauh mana kekuatan dan keteguhan pendirian saudari.Banyak2lah minta doa supaya dikuatkan hati..agar tidak muda tergoda dgn tipu muslihat syaitan yg direjam.Pilihlah mana yg baik..jauhkn yg buruk.Moga Allah memberkatimu...

-----------------
ceria-ceria selalu

Bookmark and Share

    


  Member Information For putera_idolaProfil   Hantar PM kepada putera_idola   Pergi ke putera_idola's Website   Quote dan BalasQuote

mujahidah_muslimah
WARGA SETIA
Menyertai: 21.05.2003
Ahli No: 693
Posting: 678
Dari: Bumi Allah

pakistan   avatar


posticon Posting pada: 11-09-03 10:36


Assalammualaikum..
Syukran jazilan atas nasihat dan sokongan antum dan antuma semua..
Insya Allah dengan kata-kata semangat dari sahabat sahabiah semua ana bertambah kuat..
sungguh..hidup tanpa ujian Aallah ini sebenarnya bukanlah hidup tetapi mati yang tiada nilainya lagi..
sungguh mujahadah itu pahit kerana jannah itu manis..
senyumlah kalian semanis senyumanku
syukran jazilan...

-----------------
I'm glad to be me..
Jaga diri, jaga iman, Jaga hati. Tebarkan salam
[email protected]

Bookmark and Share

    


  Member Information For mujahidah_muslimahProfil   Hantar PM kepada mujahidah_muslimah   Quote dan BalasQuote

UsTaZaH_CuTe
Warga 5 Bintang
Menyertai: 04.06.2003
Ahli No: 962
Posting: 389
Dari: siNtOk

Kedah   avatar


posticon Posting pada: 11-09-03 21:22


alhamdulillah...

semoga adik lebih tabah mengharungi ujian di dunia ini...

wallahuallam...

-----------------
"NaFsU MeNgAtAkAn wAnItA cAnTiK aTaS dAsAr rUpAnYa...AkaL MenGatAkaN WaNiTa CaNtIk aTaS DaSaR ILmUnYa...dAn HaTi MeNgAtAkAn wAnItA cAnTiK aTaS dAsAr AKHLAKNYA..

Bookmark and Share

    


  Member Information For UsTaZaH_CuTeProfil   Hantar PM kepada UsTaZaH_CuTe   Pergi ke UsTaZaH_CuTe's Website   Quote dan BalasQuote

Maryam
WARGA SETIA
Menyertai: 19.05.2003
Ahli No: 520
Posting: 552
Dari: KENMS, IIUG

usa  


posticon Posting pada: 11-09-03 22:35


macam tu lah...rujuk sumber2 yang ada dulu...tambahan pula, bukan semua orang boleh terima tudung labuh (dikatakan extreme~!!)...

semoga adik diberi kekuatan untuk meneruskan perjuangan ini...wallahu ta'ala a'lam wa a'lam bis showab...

SELAMAT BERJUANG!!!

Al-Jihadu saabiiluna...

~Save our community!!! Feel free to give RM1...~



[ Posting ini telah di edit oleh: Maryam pada 2003-09-11 22:36 ]

Bookmark and Share

    


  Member Information For MaryamProfil   Hantar PM kepada Maryam   Pergi ke Maryam's Website   Quote dan BalasQuote

mohd_rusdi
Warga Rasmi
Menyertai: 02.08.2003
Ahli No: 2746
Posting: 14
Dari: selangor

Selangor   avatar


posticon Posting pada: 12-09-03 14:55


mengapa jadi begini!!...tudung merupakan pelengkap bagi seorang wanita muslim dan merupakan tembok penghalang bagi mengelakkan seseorang itu melakukan perkara yang berada luar dari batasan islam... saya merasakan bahawa guru tersebut perlu diberi penerangan yang lebih mengenai makna tudung itu sendiri...orang bukan islam juga ada yang bertudung..namun ia berada di atas dasar untuk bergaya..jauh berbeza dari tujuan kita umat islam iaitu untuk membela maruah kita serta memartabatkan lagi ajaran ugama kita supaya ia di pandang tinggi dan disegani oleh agama lain...oleh itu saya berharap agar mujahidah_muslimah dan rakan agar bersabar..ini hanya pendapat saya, terpulang bagi anda semua untuk menilainya...saya meminta maaf andai terdapat kesalahan dalam coretan saya ini..wassalam

Bookmark and Share

    


  Member Information For mohd_rusdiProfil   Hantar PM kepada mohd_rusdi   Quote dan BalasQuote

littlemuslimah
:WARGA AWAL BERJASA:
Menyertai: 15.05.2003
Ahli No: 100
Posting: 777
Dari: ::uia @ penang::

PulauPinang   avatar


posticon Posting pada: 12-09-03 16:42


tahniah buat adik mujahidah_muslimah atas keputusan yang telah adik ambil.
kak bangga dengan adik

istiqamah






-----------------
Ya Allah. Permudahkanlah bagi kami segala urusan kami (lebih-lebih lagi urusan perjalanan rohaniah menuju Allah) berserta kerehatan bagi

[ Posting ini telah di edit oleh: littlemuslimah pada 2003-09-12 16:44 ]

Bookmark and Share

    


  Member Information For littlemuslimahProfil   Hantar PM kepada littlemuslimah   Quote dan BalasQuote

mohm3
Warga 4 Bintang
Menyertai: 22.05.2003
Ahli No: 784
Posting: 216
Dari: malaysia

NegeriSembilan  


posticon Posting pada: 12-09-03 20:45


assalamualaikum

saya ingin mengulas pendapat sufiboy yang mengatakan hanya sekadar menutup dada sahaja bagi pemakaian tudung.

memang tiada ditetapkan di dalam islam memakai tudung labuh. tetapi ada nas yang qatie dalam quran surah al; ahzab yang berbunyi :yudnina 'alaihinna min jalabi bihinna... hendaklah perempuan merdeka islam itu melabuhkan pakaian mereka ... illahnya supaya bentuk tubuh badan mereka tidak dinampak oleh org bukan muhrim terutama lelaki. di sini menunjukkan kewajipan muslimat melabuh pakaian juga tidak salah melabuhkan tudung untuk menutupi bahagian tertentu.

kita bayangkan muslimat pakai baju kurung, tetapi tudung singkat masih kelihatan bentuk badan. so, baik kita pakai tudung labuh.wallah a'lam


-----------------
akal yang hidup itu sentiasa berfikir, hati yang hidup sentiasa berzikir, nafsu yang hidup sentiasa merangsang ke arah kebaikan dan badan yang hi

Bookmark and Share

    


  Member Information For mohm3Profil   Hantar PM kepada mohm3   Pergi ke mohm3's Website   Quote dan BalasQuote

syanazrina
Warga 1 Bintang
Menyertai: 12.08.2003
Ahli No: 2927
Posting: 22
Dari: qlate

Kelantan  


posticon Posting pada: 14-09-03 11:23


teguhkan pendirianmu
ssghnya Allah bersama
org2 yg sabar


Bookmark and Share

    


  Member Information For syanazrinaProfil   Hantar PM kepada syanazrina   Pergi ke syanazrina's Website   Quote dan BalasQuote

okiee78
Warga Rasmi
Menyertai: 14.09.2003
Ahli No: 3559
Posting: 15
Dari: Lumut..

Perak  


posticon Posting pada: 14-09-03 14:57


Assalamualaikum... maafkan ana terlebih dahulu... tudung labuh... tudung labuh... kalau tak dilarang memakai tudung labuh.. ada pulak cerita lain pasal tudung labuh... alaaa kalau setakat nak menunjuk baik tak payah... dan ada pulak yg kata.. org yg pakai tudung labuh nie bukannya baik sangat, sama saja.... itulah antara komen tentang tudung labuh.... cuma pesanan ana yg jahil nie...
usah gentar atau berganjak... yakinlah pada Allah dgn apa yg dilakukan selagi mana ianya selari dgn syariat Islam.. dan mohonlah kekuatan pada Allah... dan apa yg mampu dilakukan kita.. lakukanlah.. gunakanlah hikmah.. dan tonjolkanlah yang orang seperti ukhti boleh melakukan yg terbaik.. dalam kehidupan dunia nie.... study bebaik... moga success in u life and akhirah... Selamat Berjuang... !!! coz perjuangan kita belum selesaii..... Good Luck..!!! may Allah bless us.,,

Bookmark and Share

    


  Member Information For okiee78Profil   Hantar PM kepada okiee78   Quote dan BalasQuote

teman
Warga Rasmi
Menyertai: 26.09.2003
Ahli No: 3777
Posting: 1
Dari: kedah

Kedah   avatar


posticon Posting pada: 30-09-03 22:55


ASSALAMUALAIKUM
SAYA TERUS POIN.MENGENAI KONTROVERSI TUDUNG LABUH ,MASALAH INI TELAH BANYAK BERLAKU BUKAN SAHAJA PADA SAUDARI TERSEBUT BAHKAN ORANG LAIN.
DAN KITA DAPAT NILAI TUDUNG LABUH DAN TUDUNG SINGKAP.BAGAIMANA KEADAAN INI.KITA HARAP ISU INI DIPERTENGAHKAN DIDALAM MESYUARAT DISEKOLAH -SEKOLAH.KEWAJIPAN WANITA ISLAM MENUTUP AURAT.DARI SURAH ANNUR AYAT31. "Dan katakanlah kepada perempuan-perempuan yang beriman supaya menyekat pandangan mereka (daripada memandang yang haram), dan memelihara kehormatan (kemaluan) mereka, dan janganlah mereka memperlihatkan perhiasan tubuh mereka kecuali yang zahir daripadanya, dan hendaklah mereka menutup belahan leher baju mereka dengan tudung kepala mereka, dan janganlah mereka memperlihatkan perhiasan tubuh mereka melainkan kepada suami mereka…...” sehingga akhir terjemahan ayat ini.
KENA BAGI FAHAM..APA MAKSUD AYAT TERSEBUT .BAGAIMANA CARI PENUTUPAN ITU?
KALAU PAKAI TUDUNG PENDEK ,,,CUBA ANGKAT TANGAN EMMM APA YANG NAMPAK?
NAMPAK BENTUK .
JADI SAYA CADANGAN AGAR SEMUA PIHAK AMBIL SERIUS DALAM HAL INI .KERANA MASALAH SOSIAL TERUS MENJALAR DAN BANYAK WANITA JADI BAHAN TAYANGAN.
FIKIRLAH SEBAIK MUNGKIN.KERANA ISLAM ITU PENYELAMAT.WASSALAM


Bookmark and Share

    


  Member Information For temanProfil   Hantar PM kepada teman   Quote dan BalasQuote

jilul_QURAN
Warga 4 Bintang
Menyertai: 15.05.2003
Ahli No: 112
Posting: 213
Dari: Kuala Terengganu

Terengganu   avatar


posticon Posting pada: 04-10-03 13:43


"Yakinlah!Kita berada di landasan yang BENAR"

Bookmark and Share

    


  Member Information For jilul_QURANProfil   Hantar PM kepada jilul_QURAN   Quote dan BalasQuote

mohd
Warga 4 Bintang
Menyertai: 17.05.2003
Ahli No: 401
Posting: 283
Dari: kl

ireland  


posticon Posting pada: 04-10-03 15:39


assalamualaikum ... saudara ku sekalian.... ini semua ujian Allah , sejauh mana kita mampu amal sunnah, dan taat perintah Allah , di akhir zaman ini makin kuat ujian yg Allah bg krn Allah sayangkan umat MUhammad saw. kerana kita diutuskan untuk buat kerja mulia kerja Nabi saw... Sabarlah wahai teman selalu lah mengadu dgn Allah dan minta agar semua umat islam kembali kdd Nya termasuk lah saya yg hina ini

Bookmark and Share

    


  Member Information For mohdProfil   Hantar PM kepada mohd   Quote dan BalasQuote

ukay_gurl_14
Warga 3 Bintang
Menyertai: 23.05.2003
Ahli No: 801
Posting: 71
Dari: Somewhere i belong..from Allah

uk  


posticon Posting pada: 10-10-03 01:13


assalamualaikum sumer....saudara,saudari,abg2 n adik2...Oh,maknenye...wajib ke bg seorang wanita memakai tdg labuh?Sbb saye musykil lah,lebih2 lagi di UK ini,di mana..mmg sedikit golongan maknusia yang pakai tdg labuh coz tgklah imvironment kan.. .So,how?Husna pon nak gak pakai...but,masalahnya...x de laa tdg labuh..ehehe(itu jok je).Husna nak pakai tdg labuh koz pk2..husna walopon 14,but dah besa tuh . ape yek hukumnye??Pakaian pon...kat sini.susahnye nak carik jubah...but i try..

-----------------
:~ΜΡĩąňķāĨĦ~:
||Lif3 is An Act Of Art,It works by those who lives in it||

Bookmark and Share

    


  Member Information For ukay_gurl_14Profil   Hantar PM kepada ukay_gurl_14   Pergi ke ukay_gurl_14's Website   Quote dan BalasQuote

BrotherMon
:WARGA AWAL BERJASA:
Menyertai: 31.07.2003
Ahli No: 2708
Posting: 1087
Dari: Kuala Lumpur

congo   avatar


posticon Posting pada: 10-10-03 01:54


assalamualaikum..
"tudung labuh tak perlu dijadikan isu.hormati pendirian muslimah dan individu"
ada jugak cikgu yang macam ni..
ni la namanya JAHIL .....memang jahil..bukan nak mengata...tapi memang dah jelas dan nyata...
kepada adik .....jgn takut dengan cikgu tu..dia manusia..kita pun manusia..
yang beza hanya usia...
teruskan apa yg adik ada skarang...
kita nak buat benda baik..bukan nak buat benda jahat.....banyakkan berdoa..

....kepada cikgu yang terlibat....bawak2 la ubah sikap...pikir sebelum bertindak....kata bodoh nanti marah..... ( marah ni .. )

Bookmark and Share

    


  Member Information For BrotherMonProfil   Hantar PM kepada BrotherMon   Pergi ke BrotherMon's Website   Quote dan BalasQuote

dinulhuda1422h
:WARGA AWAL BERJASA:
Menyertai: 19.07.2003
Ahli No: 2447
Posting: 793
Dari: Serambi Mekah

Kelantan   avatar


posticon Posting pada: 10-10-03 06:56


kalau ikut Perlembagaan Malaysia. Kan agama Rasmi Ialah Agama Islam......dan setiap manusia yang beragama ni bebas nak mengamalkan agamanya sendiri. So, Perlembagaan tu hanya suka-suka saja ke.......geram sungguh.....

Bookmark and Share

    


  Member Information For dinulhuda1422hProfil   Hantar PM kepada dinulhuda1422h   Quote dan BalasQuote

nawra_albahira
Warga 3 Bintang
Menyertai: 19.08.2003
Ahli No: 3005
Posting: 141
Dari: taman tun dr ismail

KualaLumpur  


posticon Posting pada: 10-10-03 08:52


saya amat menyokong sama sekali dgn pendapat SUFIBOY.jelas dan tepat.tak payah bersedih hati..asalkan kita pakai tudung seperti yg dijelaskan dlm Al-Qurann...tp.jgn la pakai sesingkattnye kan..terpulang la pd diri sendiri tuk bertindak.di sini..sy bkn nak mengutuk sesiapa...sy berasa kecik hati sedikit dgn sikap org yg bertudung labuh..sy pernah ditegur secara sindiran krn memakai tudung turki..(harap maaf)tp tak semua yg mcm tu kan???sy harap tidak...itu sahaja..maafkan saya sekali lagi.

Bookmark and Share

    


  Member Information For nawra_albahiraProfil   Hantar PM kepada nawra_albahira   Pergi ke nawra_albahira's Website   Quote dan BalasQuote

sedamai_ukhwah
Warga 2 Bintang
Menyertai: 26.10.2003
Ahli No: 4699
Posting: 47
Dari: Serambi Mekah KELANTAN

Kelantan   avatar


posticon Posting pada: 23-11-03 17:36






alhamdulillah..... ana bangga ngan adik...


Astaghfirullahal'azim.....ada juga insan macam ni...

tetapkan pendirian...jangan ubah..Ini adalah satu ujian dan cabaran yang perlu kita hadapi..sabar la dik...Kalau kita nak buat benda baik ni memang banyak halangan dan cabaran yang perlu kita hadapi.. ana doakan..inilah dikatakan negara islam hanya dimulut tetapi bukan dihati.

kita nak redha Allah atau redha manusia???mestilah redha Allahkan..Redha Allah tu kan lebih utama...

Insya Allah adik..sabar dan tabahkan hati....allah akan bantu hamba-hambanya...
-----------------



Bookmark and Share

    


  Member Information For sedamai_ukhwahProfil   Hantar PM kepada sedamai_ukhwah   Pergi ke sedamai_ukhwah's Website   Quote dan BalasQuote

rahabiah
Warga 3 Bintang
Menyertai: 18.11.2003
Ahli No: 5217
Posting: 76

egypt   avatar


posticon Posting pada: 23-11-03 18:10




Ana sangat2 bersetuju dgn pandangan dan hujah yg telah diberikan oleh Al-Akh SufiBoy, satu pandangan yg bernas dan menpati kehendak syarak serta bertepatan dgn pendapat para fuqaha' dahulu dan skrg.. Yg paling penting di sini, janganlah kita terlalu mengikutkan perasaan dan akal fikiran sendiri sehingga mengenepikan nas2 syara' yg ada dan pendapat mereka yg lebih alim dari kita. Ingatlah agama bukanlah diambil dari akal fikiran kita sendiri ajer..

Buat SufiBoy jgn terasa hati dgn pandangan kawan samaada menyindir mahupun membangkang, anggaplah ianya ujian dalam medan dakwah..

Wallahu A'lam..

-----------------
Ibtigha' Mardhatillah

[img]http://www.polarhome.com:753/~intan/ex-shibiny/images/forum.gif[/img]

Bookmark and Share

    


  Member Information For rahabiahProfil   Hantar PM kepada rahabiah   Quote dan BalasQuote

HarisDaniel
Warga 1 Bintang
Menyertai: 21.11.2003
Ahli No: 5309
Posting: 28
Dari: MINDA

Kelantan  


posticon Posting pada: 23-11-03 23:07




mcm kata rahabiah, pada ana, kalau ikut hujah ilmiah, hujah akhi SufiBoy cukup mantap, logik dan tepat...
kalau ikut hujah emosi, yg lain2 lebih hebat...

Bookmark and Share

    


  Member Information For HarisDanielProfil   Hantar PM kepada HarisDaniel   Pergi ke HarisDaniel's Website   Quote dan BalasQuote

izdham
:WARGA AWAL BERJASA:
Menyertai: 14.05.2003
Ahli No: 14
Posting: 1521
Dari: german

germany  


posticon Posting pada: 23-11-03 23:22


itulah dunia sekarang ni yg buat baik plak yg ditegur yg buat salah tak plak di tegur.. itulah ibarat mengajar ketam berjalan lurus..

Bookmark and Share

    


  Member Information For izdhamProfil   Hantar PM kepada izdham   Quote dan BalasQuote

Rayhana
Warga 3 Bintang
Menyertai: 13.12.2003
Ahli No: 5661
Posting: 109
Dari: KUKTEM,Pahang

Selangor  


posticon Posting pada: 10-01-04 22:42




Ya Allah...ada jugak cikgu yang macam tu...macam kes yang MRSM tu jugak nampak nya..kenapa lah wanita ISLAM sekarang terancam??...

sebab adanya org yg mcm cikgu adik tu lah yg menyebabkan ramai yg terjerumus dlm gejala yg tidak sihat...nauzubillah...wanita skarang pon da terancam...

adik jgn cepat putus harapan...teruskan dgn niat baik adik...seperti kata yg lain cuba ckp elok2 ngn cikgu tu..tanya apa sebab nya tudung adik tu nak kene potong???...

-----------------
Harta yang paling menguntungkan ialah SABAR,
Teman yang paling akrab ialah AMAL,
Pengawal peribadi yang paling waspada ialah DIAM,
Bahasa yang paling manis ialah SENYUM,
Ibadah yang paling indah ialah KHUSYUK....

Bookmark and Share

    


  Member Information For RayhanaProfil   Hantar PM kepada Rayhana   Quote dan BalasQuote

masri
Warga 4 Bintang
Menyertai: 10.01.2004
Ahli No: 6370
Posting: 178
Dari: Tampin

Melaka  


posticon Posting pada: 10-01-04 23:01


assalamualaikum
masya-allah...
aphal lak jadi cam tue...
ana ade pandangan sendiri dlm hal ini. semua tahu batas-batas ayrat kita..ttg tudung yg melebihi punggung ni bukanlah satu tuntutan..walaubagaimanapun saya 100% tidak bersetuju dgn tindakan mengarahkan memotong tudung tersebut krn ia akan menyebabkan pembaziran...sepatutnya yg tak menutup aurat diarah menutup aurat bukannya yg menutup aurat diarah memotongnya.
ini adalah permulaan kpd penghapusan penutupan aurat spt mana yg berlaku di MRSM di mana tudung labuh diharamkan...
kita berdoa spy negara kita tidak menjadi spt Turki yg mengamalkan sistem sekular...
hah sblm ana lupa..mrk yg memakai tudung melebihi punggung bukanlah seorang yg ekstrim krn mereka mungkin mempunyai alasan tersendiri..antaranya ialah utk mengelakkan drpd lelaki dpt melihat pergerakan punggung mrk sewaktu bergerak dimana kita semua tahu jika perkara spt itu berlaku ia ttp dikira masih blum menutup aurat..
sekian shj Min Aina Ila Aina[email protected]

-----------------
DEMI CINTA YANG SUCI
KU RELA KORBANKAN KEPENTINGAN DIRI

Bookmark and Share

    


  Member Information For masriProfil   Hantar PM kepada masri   Pergi ke masri's Website   Quote dan BalasQuote

Member Messages

Forum Search & Navigation

 

Log in to check your private messages

Silakan Login atau Mendaftar





  


 

[ Carian Advance ]

Jum ke Forum 




Datacenter Solution oleh Fivio.com Backbone oleh JARING Bukan Status MSCMyPHPNuke Portal System

Disclaimer: Posting dan komen di dalam Portal Komuniti Ukhwah.com ini adalah menjadi hak milik ahli
yang menghantar. Ia tidak menggambarkan keseluruhan Portal Komuniti Ukhwah.com.
Pihak pengurusan tidak bertanggung jawab atas segala perkara berbangkit
dari sebarang posting, interaksi dan komunikasi dari Portal Komuniti Ukhwah.com.


Disclaimer: Portal Komuniti Ukhwah.com tidak menyebelahi atau mewakili mana-mana parti politik
atau sebarang pertubuhan lain. Posting berkaitan politik dan sebarang pertubuhan di dalam laman web ini adalah menjadi
hak milik individu yang menghantar posting. Ia sama-sekali tidak ada
kena-mengena, pembabitan dan gambaran sebenar pihak pengurusan Portal Komuniti Ukhwah.com

Portal Ukhwah
Hakcipta 2003 oleh Ukhwah.com
Tarikh Mula: 14 Mei 2003, 12 Rabi'ul Awal 1424H (Maulidur Rasul)
Made in: Pencala Height, Bandar Sunway dan Damansara Height
Dibina oleh Team Walasri




Loading: 0.161703 saat. Lajunya....