Welcome To Portal Komuniti :: Ukhwah.com

  Create An Account Home  ·  Topik  ·  Statistik  ·  Your Account  ·  Hantar Artikel  ·  Top 10 19-09-2021  

  Login
Nickname

Password

>> Mendaftar <<

  Mutiara Kata
Dua perkara yang tidak boleh dielak dalam hidup kita ialah "inflasi" dan "mati"
-- Seminar "Creating Wealth"

  Menu Utama

  Keahlian Ukhwah.com
Terkini: navratan
Hari Ini: 0
Semalam: 0
Jumlah Ahli: 43152

  Sedang Online
Sedang Online:
Tetamu: 78
Ahli: 0
Jumlah: 78




  Yang Masuk Ke Sini
izad: 60 hari yang lalu
the_brOtherz: 87 hari yang lalu


Suara Hatiku
Topik: saja nak luah


Carian Forum

Moderator: Administrator, zulman
Portal Komuniti :: Ukhwah.com Indeks Forum
  »» Suara Hatiku
    »» saja nak luah

Please Mendaftar To Post


Oleh saja nak luah

nanalah
Warga 3 Bintang
Menyertai: 22.10.2003
Ahli No: 4591
Posting: 93
Dari: sungai besar

Selangor  


posticon Posting pada: 05-11-06 12:29


bosan nak nasihatkan dah....tak tahu macam mana nak buat, nak kata tak balaja agama, belajar dr kecik lagi..selalu bangga ayah imam.
nak kata tak tahu hukum...bila tanya pandai pula jawab, payah! payah!
tak tahu lah nak jadi apa kawan aku seorang lagi ni.
malam sanggup xtido tengok tv, tak boleh tidur kata kan.....bila ajak solat..nanti lah
bila paksa ' bila nak solat?...' ada ke dia jawab..sibuk lah
lantak anda lah....bila nak berubah tak tahu lah...housemate seorang lagi pun pelik..Kenapa kawan aku seorang lagi nia tak pernah solat?. telekung ada, tapi buat gantung saja......xatu lah.....

Bookmark and Share

    


  Member Information For nanalahProfil   Hantar PM kepada nanalah   Quote dan BalasQuote

simple_NAH
Warga 3 Bintang
Menyertai: 23.08.2006
Ahli No: 26007
Posting: 77
Dari: shah alam

Sabah   avatar


posticon Posting pada: 05-11-06 13:08


sabar saja lah....nanalah

teruskan usaha anda nasihat mereka2 tu...
suatu hari nanti mesti mereka sedar

inyaallh...amin

Bookmark and Share

    


  Member Information For simple_NAHProfil   Hantar PM kepada simple_NAH   Quote dan BalasQuote

guelderose
Warga 4 Bintang
Menyertai: 30.05.2006
Ahli No: 24616
Posting: 336
Dari: Ayer Keroh

Kelantan  


posticon Posting pada: 05-11-06 15:24


sabar saja lah nanalah..kalau dah tak boleh nak tegur secara mulut...doakan saja semoga mereka berubah dan mendapat hidayah daripadaNYA...insyaAllah...

Bookmark and Share

    


  Member Information For guelderoseProfil   Hantar PM kepada guelderose   Quote dan BalasQuote

miss_farhana
Warga 4 Bintang
Menyertai: 29.06.2006
Ahli No: 25002
Posting: 325
Dari: berpijak pada bumi Tuhan,berbumbungkan langit Tuhan

Terengganu  


posticon Posting pada: 05-11-06 15:45


hm..cuba tunjukkan contoh2 yang baik...

kalau ada masalah apa-apa,cuba kaitkan dengan ibadat2 tu...

ada pepatah kata...
"siapa rakan anda hari ini adalah siapa anda pada hari esok"

try lah...

Bookmark and Share

    


  Member Information For miss_farhanaProfil   Hantar PM kepada miss_farhana   Quote dan BalasQuote

syahidatul
-WARGA AMAT SETIA-
Menyertai: 07.11.2004
Ahli No: 12341
Posting: 3781
Dari: Petaling Jaya

Selangor   avatar


posticon Posting pada: 05-11-06 15:45


tunjukkan saja akhlak yang baik pada mereka....

Bookmark and Share

    


  Member Information For syahidatulProfil   Hantar PM kepada syahidatul   Pergi ke syahidatul's Website   Quote dan BalasQuote

hazi
Warga 3 Bintang
Menyertai: 30.10.2006
Ahli No: 27127
Posting: 146
Dari: malaysia

bosnia_herzegovina  


posticon Posting pada: 05-11-06 22:19


dalam berdakwah memang perlu kan kesabaran..
jangan sekali2 mudah berputus asa..
kita kena doa banyak-banyak spy mereka di beri hidayah oleh Allah..
tapi jangan sekali2 menjauhi mereka..
tunjukkan akhlak yang baik kepada mereka..

Bookmark and Share

    


  Member Information For haziProfil   Hantar PM kepada hazi   Quote dan BalasQuote

aieyda
WARGA SETIA
Menyertai: 02.04.2004
Ahli No: 8177
Posting: 1241
Dari: jurassic park naungan puteri cik siti wan kembang

australia   avatar


posticon Posting pada: 05-11-06 22:34


kalau nak tegur dalam hal yang baik terutama solat memang payah...kelakarnya,ada yang kata 'mak saya selalu ingatkan solat kat rumah,tapi kat sini tak ada orang nak ingatkan saya untuk solat,so kadang kadang terlupa..' tak tengok ke kawan kawan tengah bersolat?alasan yang tak masuk akal!!!
dah besar panjang sendiri tau lah bila masuk waktu solat..tak perlu nak heboh satu rumah atau dorm...'wahai penghuni rumah no.xxx,lorong xxx, taman xxx.sudah tiba waktu untuk menunaikan solat!!!!' kalau buat macam ni nanti ada yang kata gila lah,nak tunjuk alim lah..apa ingat hang seorang yang pandai solat,kami pun pandai solat lah..tunggula dulu..ye tunggu dulu..nak tunggu sampai nak habis waktu baru nak solat?
macam macam alasan orang tak nak solat..kalau dating dari pagi sampai ke malam boleh lah pula..


-----------------
-biar orang mengatakan kebaikan kita bukan mengutuk kejahatan yang kita lakukan -
[ Telah diedit oleh: aieyda pada 05-11-06 22:35 ]


Bookmark and Share

    


  Member Information For aieydaProfil   Hantar PM kepada aieyda   Pergi ke aieyda's Website   Quote dan BalasQuote

affenry
Warga 3 Bintang
Menyertai: 04.08.2006
Ahli No: 25617
Posting: 130
Dari: johor

Johor   avatar


posticon Posting pada: 06-11-06 00:57


salam...............
plahan2 lah....
bila kita buat baik ni..
kita kena banyak bersabar...
sebab kebaikan tu susah nak menang...
tapi bila dah menang..
rasalah nikmat nya...
sabar ye.....

Bookmark and Share

    


  Member Information For affenryProfil   Hantar PM kepada affenry   Quote dan BalasQuote

kembara_girl
WARGA SETIA
Menyertai: 09.08.2006
Ahli No: 25715
Posting: 408
Dari: jengka,Pahang

malaysia  


posticon Posting pada: 06-11-06 10:12


bukan senang nak berubah..
perlukan masa...
sabar lah dalam membantu kawan-kawan awak 2...

Bookmark and Share

    


  Member Information For kembara_girlProfil   Hantar PM kepada kembara_girl   Quote dan BalasQuote

jiha
Warga 4 Bintang
Menyertai: 03.02.2004
Ahli No: 6966
Posting: 238
Dari: PeRaK

Perak   avatar


posticon Posting pada: 06-11-06 13:36


bukan mudah nak ubah tabiat seseorang dalam tmpoh sebulan atau +++...
sedagkan tabiat nya dr kcil lagi. mungkin dah 20thn atau +++....

Renug sejenak...

Bookmark and Share

    


  Member Information For jihaProfil   Hantar PM kepada jiha   Quote dan BalasQuote

imannoraina
Warga 4 Bintang
Menyertai: 27.08.2004
Ahli No: 10752
Posting: 226
Dari: Bumi ALLAH

Kedah  


posticon Posting pada: 06-11-06 13:46


hai aieyda...jangan bengang sangat.heeheee..bravola hang..
emm nak tegur ni memang payah..perlukan ketbahan dan kesabaran yang tinggi..silap hari bulan kita yang disemburny balik..tegur cara berhikmah k..yang penting nana jangan fade up k


-----------------
Tiada yang lebih bahagia dan bernilai selain mendapat keberkatan dan keredhaan ALLAH S.W.T


Bookmark and Share

    


  Member Information For imannorainaProfil   Hantar PM kepada imannoraina   Quote dan BalasQuote

sayatetapsaya
-WARGA AMAT SETIA-
Menyertai: 12.05.2004
Ahli No: 8934
Posting: 5682

italy  


posticon Posting pada: 06-11-06 15:27


Assalamualaikum...
Mana boleh bosan dalam menasihatkan seseorang ke arah kebaikan...Sedangkan nabi Nuh yang berdakwah selama lebih kurang 950 tahun tu pun hanya mendapat 83 pengikut yang beriman saja...Apatah lagi kita ni...Jangan putus asa dan teruskan usaha. Sesungguhnya ujian yang menimpa saudari itu amatlah kecil jika dibandingkan dengan Rasulullah dan para sahabat... ;-)

Bookmark and Share

    


  Member Information For sayatetapsayaProfil   Hantar PM kepada sayatetapsaya   Quote dan BalasQuote

shinobi
WARGA SETIA
Menyertai: 13.07.2005
Ahli No: 17265
Posting: 425
Dari: bangi,gombak...

blank  


posticon Posting pada: 06-11-06 15:51


berdakwah kena care berhikmah..kalau care lembut dia tak terima..cuba care keras pula..

sekadar cadangan

Bookmark and Share

    


  Member Information For shinobiProfil   Hantar PM kepada shinobi   Pergi ke shinobi's Website   Quote dan BalasQuote

hurun_ein
:WARGA AWAL BERJASA:
Menyertai: 18.10.2003
Ahli No: 4470
Posting: 317
Dari: utm, skudai

saudiarabia   avatar


posticon Posting pada: 06-11-06 15:55


:-di dakwah...

bukanlah sesuatu yang mudah, tapi amat senang...

dakwah kan banyak caranya, billisan, bilhal...kalau dah tegur dengan kata-kata, dengan perbuatan lah pula...tapi yang paling penting berdoa banyak-banyak bia Allah buka pintu hati dia...insyaAllah hati dia lembut...

one more, always think positive...bukanlah nak membenarkan maksiat depan mata, tapi from think flow into act (kata-kata sendiri..hehe) apa yang kita fikir, tu yang kita buat...maksud ana, cakaplah bebaik...jangan fikir yang tak elok saja dengan sahabat kita, nanti kita akan buat benda-benda yang tak elok...baik2 nak dakwah dia ke arah kebaikan, alih2 dia pula rasa ajaran Islam ni mengongkong... :-P

so, senangkan hatimu dalam mengajak sahabat ke jalan Allah...jangan putus asa, kerana rahmat Allah itu maha luas... :roll:

Bookmark and Share

    


  Member Information For hurun_einProfil   Hantar PM kepada hurun_ein   Pergi ke hurun_ein's Website   Quote dan BalasQuote

ummimq

Menyertai: 17.09.2003
Ahli No: 3613
Posting: 3616
Dari: Johor

Johor   avatar


posticon Posting pada: 06-11-06 15:59


Berdakwah melalui tauladan. Kita perbetulkan diri kita insyaAllah akan menjadi tauladan kepada yang memerhati dengan jiwa yang ingin berubah ke arah kebaikan dalam Islam.

Bookmark and Share

    


  Member Information For ummimqProfil   Hantar PM kepada ummimq   Pergi ke ummimq's Website   Quote dan BalasQuote

setanggisyurga22
Warga 5 Bintang
Menyertai: 25.01.2006
Ahli No: 22216
Posting: 360
Dari: ~Kajang~

malaysia   avatar


posticon Posting pada: 06-11-06 16:01


Ana setuju dengan pendapat Ummimq...:-)

Bookmark and Share

    


  Member Information For setanggisyurga22Profil   Hantar PM kepada setanggisyurga22   Pergi ke setanggisyurga22's Website   Quote dan BalasQuote

ika2410
WARGA SETIA
Menyertai: 26.02.2004
Ahli No: 7572
Posting: 970
Dari: Perak

Perak   avatar


posticon Posting pada: 06-11-06 16:55


assalamualaikum..

ana harap enti kena banyak bersabar dalam mengajak kawan ke arah kebaikan..tak semudah yang kita jangkakan..kalau dah enti tegur secara lisan tak boleh juga seeloknyer tegurlah di dalam hati..itulah sebaik2 cara..disertai dengan doa moga diberi hidayah kepada mereka untuk amal makruf nahi mungkar..insyaAllah

Bookmark and Share

    


  Member Information For ika2410Profil   Hantar PM kepada ika2410   Pergi ke ika2410's Website   Quote dan BalasQuote

hangkas
Warga 3 Bintang
Menyertai: 25.08.2006
Ahli No: 26058
Posting: 103
Dari: dalam perjalanan ke arah hari akhirat

Melaka   avatar


posticon Posting pada: 07-11-06 09:04


tegurlah kerana Allah. ini kerana jika kita tidak menegur dan mengingatkan dia, kita turut mendapat dosa.
doakan kepada Ilahi moga-moga terbuka hatinya untuk mendekati ALLAH.
ketenangan hidup wujud ketika kita sujud dan pasrah padaNya.

Bookmark and Share

    


  Member Information For hangkasProfil   Hantar PM kepada hangkas   Quote dan BalasQuote

taisir
Warga 4 Bintang
Menyertai: 01.05.2005
Ahli No: 16233
Posting: 264
Dari: planet bumi...

egypt   avatar


posticon Posting pada: 07-11-06 15:13


Pada 06-11-06 15:27 , sayatetapsaya posting:

!!! QUOTE !!!

Assalamualaikum...
Mana boleh bosan dalam menasihatkan seseorang ke arah kebaikan...Sedangkan nabi Nuh yang berdakwah selama lebih kurang 950 tahun tu pun hanya mendapat 83 pengikut yang beriman saja...Apatah lagi kita ni...Jangan putus asa dan teruskan usaha. Sesungguhnya ujian yang menimpa saudari itu amatlah kecil jika dibandingkan dengan Rasulullah dan para sahabat... ;-)


assalammualaikum..
buat nanalah..jalan untuk berdakwah tu likunya memang kecewa namun ganjaran disisi Allah itu terlalu besar..so don't give up..cuba nana telusuri sejarah nabi..Kenapa pada awal kedatangan Islam nabi sampaikan dakwah secara rahsia...kemudian barulah secara terang-terangan..ini semua psikologi if kita benar-benar menghayati Islam..

saya setuju dengan saudara sayatetapsaya..ujian ini baru sedikit tapi kita dah rasa tak sabar..macam mana nak hadapi ujian yang lebih besar?esok2 kalau dah berumah tangga nak didik anak2 lagilah payah..apapun if nanalah mampu menghadapi mehnah ini sekarang ini satu bonus untuk nanalah menghadapi hari2 akan datang...

lah tahzan innaAllah ha maaki...

"PERJUANGAN ITU PAHIT KERANA SYURGA ITU MANIS..!!!!"
wa Allah hu a'lam...


-----------------
hidup ini jihad menuju ilahi


Bookmark and Share

    


  Member Information For taisirProfil   Hantar PM kepada taisir   Pergi ke taisir's Website   Quote dan BalasQuote

nurzatul
WARGA SETIA
Menyertai: 03.09.2006
Ahli No: 26160
Posting: 733
Dari: yogyakarta...

Perak   avatar


posticon Posting pada: 07-11-06 16:23


ana harap nanalah dapat sabar dengan rakan-rakan macam ini.ana pun pernah alami situasi ente..tapi apa-apa pun kuatkn keazaman dalam hati,perbanyakkan amalan & yang paling penting sekali ialah selalu doa mudah2an mereka akan berubah..method ana untuk dakwah roomate ana ialah ana buat semua amalan2 sunat,mengaji kuat2 dalam bilik(mdh2an bukan riak dan ujub..nauzubillah)..kalau time subuh mereka tak bgn,ana akan kuatkn bcaan Al-Mathurat untuk kjtkn mereka slt..tapi kadang-kadang tak berkesan..tapi kita tak dikira berdosa kerana kita dah try mengajak mereka ke jalan Allah..

"jalan ke syurga memang payah & pernah ranjau bagi namun jalan ke neraka terbuka luas bagi yang mungkar.."

:-)

Bookmark and Share

    


  Member Information For nurzatulProfil   Hantar PM kepada nurzatul   Pergi ke nurzatul's Website   Quote dan BalasQuote

Member Messages

Forum Search & Navigation

 

Log in to check your private messages

Silakan Login atau Mendaftar





  


 

[ Carian Advance ]

Jum ke Forum 




Datacenter Solution oleh Fivio.com Backbone oleh JARING Bukan Status MSCMyPHPNuke Portal System

Disclaimer: Posting dan komen di dalam Portal Komuniti Ukhwah.com ini adalah menjadi hak milik ahli
yang menghantar. Ia tidak menggambarkan keseluruhan Portal Komuniti Ukhwah.com.
Pihak pengurusan tidak bertanggung jawab atas segala perkara berbangkit
dari sebarang posting, interaksi dan komunikasi dari Portal Komuniti Ukhwah.com.


Disclaimer: Portal Komuniti Ukhwah.com tidak menyebelahi atau mewakili mana-mana parti politik
atau sebarang pertubuhan lain. Posting berkaitan politik dan sebarang pertubuhan di dalam laman web ini adalah menjadi
hak milik individu yang menghantar posting. Ia sama-sekali tidak ada
kena-mengena, pembabitan dan gambaran sebenar pihak pengurusan Portal Komuniti Ukhwah.com

Portal Ukhwah
Hakcipta 2003 oleh Ukhwah.com
Tarikh Mula: 14 Mei 2003, 12 Rabi'ul Awal 1424H (Maulidur Rasul)
Made in: Pencala Height, Bandar Sunway dan Damansara Height
Dibina oleh Team Walasri




Loading: 0.131116 saat. Lajunya....