Array
Welcome To Portal Komuniti :: Ukhwah.com

  Create An Account Home  ·  Topik  ·  Statistik  ·  Your Account  ·  Hantar Artikel  ·  Top 10 05-12-2021  

  Login
Nickname

Password

>> Mendaftar <<

  Mutiara Kata
Air yang mengapungkan kapal, air juga yang menenggelamkan kapal
-- Kata Bijaksana

  Menu Utama

  Keahlian Ukhwah.com
Terkini: navratan
Hari Ini: 0
Semalam: 0
Jumlah Ahli: 43152

  Sedang Online
Sedang Online:
Tetamu: 68
Ahli: 0
Jumlah: 68




  Yang Masuk Ke Sini
Martyr: 2 hari yang lalu
Muslim1987: 8 hari yang lalu


Kaki Jiwang Karat!!
Topik: tunang saja dulu...


Carian Forum

Moderator: Administrator, syemarly
Portal Komuniti :: Ukhwah.com Indeks Forum
  »» Kaki Jiwang Karat!!
    »» tunang saja dulu...

Please Mendaftar To Post


Oleh tunang saja dulu...

sahibul
Warga 4 Bintang
Menyertai: 25.09.2006
Ahli No: 26564
Posting: 257
Dari: Bumi ALLAH

malaysia  


posticon Posting pada: 30-10-06 22:16


apa pendapat anta semua..kalau masa study ni...kita tunang saja dulu?kalau tak ada ikatan melepas pula nanti ;-)

Bookmark and Share

    


  Member Information For sahibulProfil   Hantar PM kepada sahibul   Quote dan BalasQuote

solskjaer
WARGA SETIA
Menyertai: 25.08.2004
Ahli No: 10725
Posting: 2644
Dari: manchester united

saudiarabia  


posticon Posting pada: 30-10-06 22:25


mm,tak ada masalah..:-) saudara nak bertunang ke?

Bookmark and Share

    


  Member Information For solskjaerProfil   Hantar PM kepada solskjaer   Pergi ke solskjaer's Website   Quote dan BalasQuote

sahibul
Warga 4 Bintang
Menyertai: 25.09.2006
Ahli No: 26564
Posting: 257
Dari: Bumi ALLAH

malaysia  


posticon Posting pada: 30-10-06 22:31


hehehe..bukan tak nak tunang...duit saja tak ada lagi :-)
[ Telah diedit oleh: Administrator pada 30-10-06 23:56 ]


Bookmark and Share

    


  Member Information For sahibulProfil   Hantar PM kepada sahibul   Quote dan BalasQuote

najeeh
Warga 2 Bintang
Menyertai: 04.09.2005
Ahli No: 18693
Posting: 46
Dari: Banting,Selangor

Selangor   avatar


posticon Posting pada: 30-10-06 22:56


hmm..itu terpulang pada diri masing-masing..
tpklau dah jodoh..tak kemne..
betul tak..

Bookmark and Share

    


  Member Information For najeehProfil   Hantar PM kepada najeeh   Quote dan BalasQuote

espiranza
Warga 4 Bintang
Menyertai: 03.06.2003
Ahli No: 935
Posting: 192
Dari: negara akhirat kekal abadi

zambia   avatar


posticon Posting pada: 31-10-06 00:31


takkan nak tunang bertahun2 lamanya..sakit jiwa,sengsara hati..ke bahagia even if tunang?

Bookmark and Share

    


  Member Information For espiranzaProfil   Hantar PM kepada espiranza   Quote dan BalasQuote

kdinx
Warga 2 Bintang
Menyertai: 10.01.2006
Ahli No: 21823
Posting: 69
Dari: Moscow

Terengganu  


posticon Posting pada: 31-10-06 02:47


salam

saya dah bertunang hampir 2bulan.kami diikat dengan tempoh minimum hampir 3tahun.saya dan tunang saya pun tengah study(grad 3tahun nanti).Tetapi kami dipisahkan oleh sebuah benua......

bagi saya bertunang masa belajar tiada masalah.cuma saya kurang setuju kalau anda hendak bertunang bertahun2 lamanya tapi belajar satu kuliah ke,sekelas ke,se-U ke,sebab macam-macam boleh berlaku...faham2 sajalah.kalau belajar dekat2,bertunang jangan lama2

kalau tiada duit...usahakanlah.meminjam ke.

kepada espiranza...sudah tentu bahagia kalau bertunang...tapi separuh daripada zaman bujang anda dah habis...

Bookmark and Share

    


  Member Information For kdinxProfil   Hantar PM kepada kdinx   Quote dan BalasQuote

nurwahida
Warga 4 Bintang
Menyertai: 24.12.2003
Ahli No: 5946
Posting: 338
Dari: USM

PulauPinang   avatar


posticon Posting pada: 31-10-06 10:34


tunag semasa belajar...?melepas..?
andai ada jodoh takkan kemana...Allah kan Maha Mengetahui...
sebagai hambaNya kita sendirikan kena Bersabar...kita sendiri pun tak tahu hari yang mendatang....Bagi saya, saya lebih fikirkan yang utama, yang lebih penting...
Terpulang pada pandangan masing-masing...keputusan terlatak di tagn sendiri...kalau yang baik dan yang buruk kita sendiri yang buat pilihan...lebih baik fikir lebih mendalam....Apa pun, Lakukan satu itu atas kerana ALLAH.insyaallah...

Bookmark and Share

    


  Member Information For nurwahidaProfil   Hantar PM kepada nurwahida   Pergi ke nurwahida's Website   Quote dan BalasQuote

aye
WARGA SETIA
Menyertai: 03.04.2006
Ahli No: 23921
Posting: 2913
Dari: semerak

Kelantan   avatar


posticon Posting pada: 31-10-06 12:06


tak rocklah btunang awal2... nanti kalau tjumpa yang lebih sesuai....baru kalut..tak tau nak pilih yang mana......kalau bagi llaki ok lah lagi... tapi bagi perempuan bmasalah tau.... ingat dari segi hukum haram kita bernikah dengan tunang atau isteri orang.... so tak ada macam lah,,perempuan ni nak dingorakkan oleh llaki lain, malah dia wajib menjaga adab ptunangan,... hehe ... just pandangan nakal ana....so fikir panjang2 dulu...

Bookmark and Share

    


  Member Information For ayeProfil   Hantar PM kepada aye   Pergi ke aye's Website   Quote dan BalasQuote

Al-Aniesah
Warga 4 Bintang
Menyertai: 07.04.2006
Ahli No: 24052
Posting: 264
Dari: Bumi Allah

ukraine   avatar


posticon Posting pada: 31-10-06 12:10


.....
tunang saja dulu.....
kalau tak ada duit...bawak cincin saja, dah lah.....
cincin murah pun boleh saja...cincin belah rotan saja....
hehe..... :-di pandai saja....



Bookmark and Share

    


  Member Information For Al-AniesahProfil   Hantar PM kepada Al-Aniesah   Quote dan BalasQuote

mawardah23
Warga 4 Bintang
Menyertai: 26.08.2006
Ahli No: 26067
Posting: 312
Dari: Johor Bahru

Johor   avatar


posticon Posting pada: 31-10-06 12:47


Pada 31-10-06 12:10 , Al-Aniesah posting:

!!! QUOTE !!!

.....
tunang saja dulu.....
kalau tak ada duit...bawak cincin saja, dah lah.....
cincin murah pun boleh saja...cincin belah rotan saja....
hehe..... :-di pandai saja....



heheheh, ada2 saja.......


-----------------
iman itu bukan hanya harapan, ia adalah apa yang terpancar di dalam hati dan di buktikan dengan amalan


Bookmark and Share

    


  Member Information For mawardah23Profil   Hantar PM kepada mawardah23   Quote dan BalasQuote

insyirah_hr
WARGA SETIA
Menyertai: 08.08.2006
Ahli No: 25700
Posting: 1249
Dari: Kedah

Kedah   avatar


posticon Posting pada: 31-10-06 14:23


boleh kalau nak tunang awal tapi tak elok lama2....sebab banyak risikonya....ldalam islam pun tak bagi kita tunang lama2.....kalau ikutkan hati saya pun nak tunang masa belajar ni dan tangguh dalam 3 tahun tapi saya fikir banyak risiko...macam-macam boleh terjadi dalam tempoh pertunangan....kalau jodoh tak ke mana....

Bookmark and Share

    


  Member Information For insyirah_hrProfil   Hantar PM kepada insyirah_hr   Pergi ke insyirah_hr's Website   Quote dan BalasQuote

onelove
Warga 1 Bintang
Menyertai: 23.11.2003
Ahli No: 5349
Posting: 38
Dari: kl

KualaLumpur   avatar


posticon Posting pada: 31-10-06 14:29


tunang dulu lah....kalau nak lagi best...pagi tunang...tengah hari nikah...petang bersanding...jimat kos...hehehehehe

Bookmark and Share

    


  Member Information For oneloveProfil   Hantar PM kepada onelove   Quote dan BalasQuote

anis_zulaikha

Menyertai: 13.07.2004
Ahli No: 10004
Posting: 1736
Dari: malaya

NegeriSembilan   avatar


posticon Posting pada: 31-10-06 14:39


bagi anis, buat yang merancang nak bertunang tu, kalau belum tol2 redy jangan lah dulu, abgi anis, Kalau dah ada at least 50 peratus persediaan dari segi ekonomi dan kematangan boleh lah tunang, agaknya ikut darah muda masa bercinta ni bimbang bertunang terlalu awal pas tu putus ditengah jalan.. salah siapa??
alhamdulillah anis bertunang dulu 2 bulan saja. tu pun lepas habis belajar dah... start posting terus nikah... tak payah lama-lama

Bookmark and Share

    


  Member Information For anis_zulaikhaProfil   Hantar PM kepada anis_zulaikha   Quote dan BalasQuote

ibnusina
Warga 3 Bintang
Menyertai: 30.07.2004
Ahli No: 10405
Posting: 146
Dari: bumi ciptaan-NYA

Perak   avatar


posticon Posting pada: 31-10-06 14:57


Buatlah keputusan sebaik mungkin..mesti tahu jugak,orang yang bertunang ni berdarah manis...kalau nak tunang jangan lama2...
dan saya setuju apa yang dikatakan oleh saudari anis_zulaikha


--------------
Cinta diiktiraf sebagai keperluan hidup dan juga jalan untuk mengenali dan membesarkan Allah,sebagaimana yang dinyatakan didalam Quran ayat 49 sural al Zariyat, “Dan segala sesuatu Kami ciptakan berpasang pasangan supaya kamu mengingati kebesaran Allah”

Bookmark and Share

    


  Member Information For ibnusinaProfil   Hantar PM kepada ibnusina   Quote dan BalasQuote

triptofana
WARGA SETIA
Menyertai: 22.02.2005
Ahli No: 14611
Posting: 639
Dari: sElaNgoR

Kelantan   avatar


posticon Posting pada: 31-10-06 16:25


pendapat ana, kalau tak tetap lagi tarikh kahwin jangan bertunang dulu....nanti kalau apa-apa jadi nanti maluuuu...

"rahsiakan pertunangan, iklankan perkahwinan"

Bookmark and Share

    


  Member Information For triptofanaProfil   Hantar PM kepada triptofana   Quote dan BalasQuote

zahratul_wardah
:WARGA AWAL BERJASA:
Menyertai: 14.06.2004
Ahli No: 9470
Posting: 283
Dari: kelantan

Kelantan  


posticon Posting pada: 31-10-06 16:29


assalamualaikum...

ana pun dah bertunang...dan kami di beri tempoh satu tahun untuk persedian menta dan fizikal...mental dr sudut persediaan tatacara dan melatih diri macam mana keadaan berumah tangga..bentuk fizikal iaitu meterial nak kumpul duit sendiri tanpa membuat pinjaman bank..kami anggap ini ujian daripada Allah buat kami...dan kami tak pernah bertemu..melain kan di atas perkara2 mustahak dan di temani adik..kalau boleh kami tak nak bertunang lama-lama...tapi kami akur dan redha. :-)


-----------------
ilmu itu penyuluh hidup
[ Telah diedit oleh: zahratul_wardah pada 31-10-06 16:31 ]


Bookmark and Share

    


  Member Information For zahratul_wardahProfil   Hantar PM kepada zahratul_wardah   Quote dan BalasQuote

selangor
Warga Rasmi
Menyertai: 24.08.2006
Ahli No: 26039
Posting: 17
Dari: selangor

Selangor   avatar


posticon Posting pada: 31-10-06 17:50


kalau bertunang awal.separuh hidup bujang kita akan habis.tidak rugi ke kita nanti.masa bersama2 dengan kawan pun tak pernah.nak luangkan masa dengan keluarga pun jarang.... fikirlah sedalm2 nya.

kalau tak nak bertunang lagi.buat lah cara ikatan sesama sendiri dahulu.kenal hati budi masing-masing.barulah pergi masuk meminang.meminang adalah sebelum perkahwinan.perkahwinan pula bukan perkara main-main.kita dengan pasangan kita bukan akan hidup bersama selama 2,3 hari.tapi sehingga ke akhir hayat kita.

"rahsiakan pertunangan, iklankan perkahwinan"

wallahua`alam


-----------------
MEMBANGUN BERSAMA ISLAM


Bookmark and Share

    


  Member Information For selangorProfil   Hantar PM kepada selangor   Quote dan BalasQuote

Al-Aniesah
Warga 4 Bintang
Menyertai: 07.04.2006
Ahli No: 24052
Posting: 264
Dari: Bumi Allah

ukraine   avatar


posticon Posting pada: 02-11-06 12:29


Pada 31-10-06 14:29 , onelove posting:

!!! QUOTE !!!

tunang dulu lah....kalau nak lagi best...pagi tunang...tengah hari nikah...petang bersanding...jimat kos...hehehehehe


setuju!!!
tapi...macam kawin koboi saja... :lol:
entah kat mana dapat istilah "kawin koboi" ni.... :-di



Bookmark and Share

    


  Member Information For Al-AniesahProfil   Hantar PM kepada Al-Aniesah   Quote dan BalasQuote

ummie_atie87
Warga 1 Bintang
Menyertai: 17.04.2006
Ahli No: 24227
Posting: 21
Dari: seremban

NegeriSembilan   avatar


posticon Posting pada: 02-11-06 14:26


Bertunang masa study?....memang bagus kalau masing-masing study jauh.Disamping dapat mengeratkan hubungan, pasangan tu ada jaminan yang masing-masing tak akan cari lain.Semua ini berdasarkan pada kesetiaan dan kepercayaan antara satu sama lain...

Bookmark and Share

    


  Member Information For ummie_atie87Profil   Hantar PM kepada ummie_atie87   Quote dan BalasQuote

hazi
Warga 3 Bintang
Menyertai: 30.10.2006
Ahli No: 27127
Posting: 146
Dari: malaysia

bosnia_herzegovina  


posticon Posting pada: 03-11-06 19:21


setiap org ada pendapatnya tersendiri, tapi bagi ana tak perlu bertunang lama2, sebab ramai org silap tafsir, bila dah bertunang, dah boleh bawa keluar or pergi dating, kadang-kadang buat macam bini pula, sebenarnya tak ada agi pun ikatan yang sah..sekadar adat..
bila semua dah ready, barulah bertunang...paling lama pun 6 bulan dah lah..xpayahlah sampe 2-3 tahun..
kalau kawin tanpa tunang pun, org akan salah sangka..takut dah ada baby pula..

Bookmark and Share

    


  Member Information For haziProfil   Hantar PM kepada hazi   Quote dan BalasQuote

naini
Warga 3 Bintang
Menyertai: 13.02.2004
Ahli No: 7235
Posting: 74
Dari: kelantan

Kelantan   avatar


posticon Posting pada: 04-11-06 23:32


fikirkan mana yang terbaik

Bookmark and Share

    


  Member Information For nainiProfil   Hantar PM kepada naini   Quote dan BalasQuote

hangkas
Warga 3 Bintang
Menyertai: 25.08.2006
Ahli No: 26058
Posting: 103
Dari: dalam perjalanan ke arah hari akhirat

Melaka   avatar


posticon Posting pada: 07-11-06 08:52


terpulang pada diri masing-masing.
kalau bertunang, jika tiada jodoh pun boleh berpisah.
apapun percaya pada Allah, setiap mhkluknya ada pasangannya.
jadi tumpukanlah pada mencari ilmu dan membina kehidupan yang stabil dahulu.

Bookmark and Share

    


  Member Information For hangkasProfil   Hantar PM kepada hangkas   Quote dan BalasQuote

cipoi
Warga 4 Bintang
Menyertai: 23.05.2006
Ahli No: 24504
Posting: 242
Dari: seremban

NegeriSembilan   avatar


posticon Posting pada: 07-11-06 09:54


Pada 31-10-06 14:29 , onelove posting:

!!! QUOTE !!!

tunang dulu lah....kalau nak lagi best...pagi tunang...tengah hari nikah...petang bersanding...jimat kos...hehehehehe


hang memang best. hang banyak duit kan? bagi aku sikit ar. Aku nak ikut cadangan bernas hang tu.

Bookmark and Share

    


  Member Information For cipoiProfil   Hantar PM kepada cipoi   Pergi ke cipoi's Website   Quote dan BalasQuote

qardhawi_jr
Warga 5 Bintang
Menyertai: 23.07.2005
Ahli No: 17517
Posting: 365

Selangor   avatar


posticon Posting pada: 07-11-06 10:04


rahsiakan pertunangan,,,?susah juga tu...nanti berlaku 'kekecohan'..si A minat kat si B..padahal si B sudah bertunang dengan si C...si A tak tahu....susah juga...

sebelum brtunang pastikan itu pilihan terbaik kita...brtunang itu tanda mnghampiri prkahwinan..prkahwinan kita nak berkekalan hingga akhir hayat....kita nak hidup lama lagi dengan si dia..salah buat keputusan,nahas!!!

bila dah brtunang,kena jaga adab2 nya..belum sah lagi prhubungan kita dengan si dia,kan...?

entahlah,tanya lah org yang lebih brpengalaman dalam hal ni..saya tak ada pngalaman lagi..ini pendapat untuk dikongsi bersama....

Bookmark and Share

    


  Member Information For qardhawi_jrProfil   Hantar PM kepada qardhawi_jr   Quote dan BalasQuote

Akhi_Arab
Warga 4 Bintang
Menyertai: 27.07.2005
Ahli No: 17612
Posting: 342
Dari: KL

malaysia  


posticon Posting pada: 07-11-06 10:56


Tunang dulu.....Hmmmmmmmm, ok lah jugak...semuanya terletak kat hati masing-masing...Kalau tunang lama2, tapi tak jadi nanti, baru nyesal..Tak payah lelama tunang tu....

Bookmark and Share

    


  Member Information For Akhi_ArabProfil   Hantar PM kepada Akhi_Arab   Quote dan BalasQuote

maya_sakura
Warga 4 Bintang
Menyertai: 13.06.2006
Ahli No: 24795
Posting: 214
Dari: gombak

Kelantan  


posticon Posting pada: 07-11-06 11:04


kalau dah jodoh..tak lari gunung dikejar...:)

Bookmark and Share

    


  Member Information For maya_sakuraProfil   Hantar PM kepada maya_sakura   Quote dan BalasQuote

sahlon
Warga 4 Bintang
Menyertai: 24.03.2005
Ahli No: 15287
Posting: 281
Dari: kelantan

Kelantan   avatar


posticon Posting pada: 07-11-06 11:18


salam...

kalau ikutkan tempoh tunang adalah tempoh untuk berkenalan. masa yang dicadangkan cuma minggu atau bulan.

bagi yang dah kenal tu, automatik dia dah bertunang. yang hantar cincin tu just adat. jadi fikir balik lah.

Bookmark and Share

    


  Member Information For sahlonProfil   Hantar PM kepada sahlon   Quote dan BalasQuote

ibnu_musa

Menyertai: 11.05.2005
Ahli No: 16451
Posting: 5335
Dari: Putrajaya

KualaLumpur   avatar


posticon Posting pada: 07-11-06 14:28


Pada 07-11-06 10:04 , qardhawi_jr posting:

!!! QUOTE !!!

rahsiakan pertunangan,,,?susah juga tu...nanti berlaku 'kekecohan'..si A minat kat si B..padahal si B sudah bertunang dengan si C...si A tak tahu....susah juga...

betul ke tak ada pengalaman, cakap macam orang yang berpengalaman saja :lol:

memang betul perkahwinan hendaklah dihebahkan, sebab tu disyariatkan buat walimah, manakala pertunangan hendaklah disenyapkan, supaya yang bertunang tu kalau putus tunangnya peluang untuk dilamar orang masih tinggi.

in case kalau dah bertunang kot2 ada yang berkenan, itu bukan satu masalah, semasa si A datang merisik bgtaulah yang si gadis telah pun bertunang, takkan terus pergi pinang tanpa tanya dulu agaknya.

wassalam.


-----------------
|============================|
| ()"*"()
| ( 'o', )
|(,,)=(,,)=======================|
[ Telah diedit oleh: ibnu_musa pada 07-11-06 14:29 ]


Bookmark and Share

    


  Member Information For ibnu_musaProfil   Hantar PM kepada ibnu_musa   Quote dan BalasQuote

zubaidah
Warga 4 Bintang
Menyertai: 06.10.2003
Ahli No: 4059
Posting: 280
Dari: TerenGGanu

Terengganu   avatar


posticon Posting pada: 11-11-06 09:26


:-) Bismillahirrahmanirrahim...

bagi ana,biarlah setakat bersahabat dulu...takut nanti bila da bertunang, pasangan kita pula terpikat dengan wanita yang lebih baik, soleh/solehah dari kita...kasihan dia kan? tak apa lah... kita mengalah saja lah...

takut nanti,ada masalah time tunang boleh menggugat pelajaran...nanti tunang entah ke mana,pelajaran pun entah ke mana...biarlah masing-masing bina kerjaya dahulu sebelum semua itu berlaku...bimbang juga kalau kita membebankan dan menyusahkan tunang kita pula...takut juga kalau mengguris hati mereka...kan?

wallahua'lam... :-(


-----------------
TUHAN, terimalah aku...semoga Allah selamatkan kita daripada segala kejahatan yang berada di langit dan di bumi...


Bookmark and Share

    


  Member Information For zubaidahProfil   Hantar PM kepada zubaidah   Pergi ke zubaidah's Website   Quote dan BalasQuote

azzahrah
WARGA SETIA
Menyertai: 12.02.2004
Ahli No: 7217
Posting: 844
Dari: Kota Bharu

Kelantan  


posticon Posting pada: 11-11-06 09:36


..dalami hati budi terlebih dahulu..

Bookmark and Share

    


  Member Information For azzahrahProfil   Hantar PM kepada azzahrah   Pergi ke azzahrah's Website   Quote dan BalasQuote

sufti_ilham
WARGA SETIA
Menyertai: 12.09.2003
Ahli No: 3515
Posting: 1490
Dari: KL

malaysia  


posticon Posting pada: 11-11-06 12:02


bismillahhirrahmanirrahim..

bagi ana,tunang itu tempoh untuk lebih mengenali hati budi masing-masing..mana tahu kalau bertunang kerana pilihan keluarga tanpa rasa sayang tau kenal,tapi dalam tempoh bertunang itu akan terbit rasa sayang pada seorang lelaki yang bakal bergelar suami.. apa pun,macam kata hangkas,kalau bertunang pun,jika tiada jodoh pun boleh berpisah...serahkan segalanya pada Yang Maha Berkuasa..Dia Yang Maha Mengetahui..


-----------------
"Sesungguhnya Allah telah mengadakan ketentuan bagi tiap-tiap sesuatu" : At-Thalaq : 3 -( PUAN SUFTI )-
[ Telah diedit oleh: sufti_ilham pada 11-11-06 12:05 ]


Bookmark and Share

    


  Member Information For sufti_ilhamProfil   Hantar PM kepada sufti_ilham   Quote dan BalasQuote

dinulhuda1422h
:WARGA AWAL BERJASA:
Menyertai: 19.07.2003
Ahli No: 2447
Posting: 793
Dari: Serambi Mekah

Kelantan   avatar


posticon Posting pada: 11-11-06 12:09


Assalamualaikum...

bertunang bagi ana tempoh untuk sediakan duit yang cukup...betul tak?

Bookmark and Share

    


  Member Information For dinulhuda1422hProfil   Hantar PM kepada dinulhuda1422h   Quote dan BalasQuote

dinulhuda1422h
:WARGA AWAL BERJASA:
Menyertai: 19.07.2003
Ahli No: 2447
Posting: 793
Dari: Serambi Mekah

Kelantan   avatar


posticon Posting pada: 11-11-06 12:13


Assalamualaikum...

bertunang bagi ana tempoh untuk sediakan duit yang cukup...betul tak?

Bookmark and Share

    


  Member Information For dinulhuda1422hProfil   Hantar PM kepada dinulhuda1422h   Quote dan BalasQuote

aye
WARGA SETIA
Menyertai: 03.04.2006
Ahli No: 23921
Posting: 2913
Dari: semerak

Kelantan   avatar


posticon Posting pada: 16-11-06 08:46


bertunang bagi ana sebagai inspirasi atau motivasi untuk mpercepatkan perkahwinan.... atau sebagai booking untuk bkahwin....
so sangat moleklah kalau kita mbuat tmpahan bahan2 dan tapak untuk mbina masjid...........
hehe...

Bookmark and Share

    


  Member Information For ayeProfil   Hantar PM kepada aye   Pergi ke aye's Website   Quote dan BalasQuote

kasih_kekasih

Menyertai: 17.05.2003
Ahli No: 415
Posting: 1813
Dari: ....PeRMaTaNg PaUH.......

PulauPinang   avatar


posticon Posting pada: 16-11-06 10:41


~Kalau bertunang masa tengah study ni rasanya ada pro dan kontra nya. Sebab seeloknya bertunang tu biarlah bukan dalam jangka masa yang lama. Kalau bertunang masa study pasti akan memakan masa yang agak lama sebelum melalui alam perkahwinan tu kan.. :) lebih baik focus pada study dulu dan jangan fikirkan soal bertunang ni lagi..


~Dan buat yang tengah melalui alam pertunangan..
Jangan lah lepaskan peluang untuk merasai tiap minit alam pertunangan anda kerana setiap minit adalah saat yang indah....:-P


-----------------



Bookmark and Share

    


  Member Information For kasih_kekasihProfil   Hantar PM kepada kasih_kekasih   Pergi ke kasih_kekasih's Website   Quote dan BalasQuote

sya_ryn
WARGA SETIA
Menyertai: 25.09.2004
Ahli No: 11387
Posting: 3187
Dari: Tanjung Malim Perak

Sabah   avatar


posticon Posting pada: 16-11-06 11:21


kalau betul-betul cinta takkan melepas punya.....janji baik hubungan...

Bookmark and Share

    


  Member Information For sya_rynProfil   Hantar PM kepada sya_ryn   Quote dan BalasQuote

mirzatul
Warga Rasmi
Menyertai: 26.03.2006
Ahli No: 23727
Posting: 7
Dari: ghanu

Terengganu   avatar


posticon Posting pada: 16-11-06 14:04


assalamualaikum..

pasal bertunang masa study ini..bagi sesetengah org tu ok ejer..tapi bagi saya..biarlah hold dulu perkara tu..selesaikan dulu study tu..biar masing-masing berjanji dapat keputusan yang terbaik..maybe boleh bertanding siapa yang dapat pointer yang tertinggi..
lepas habis study cari kerja, dan boleh dah stabil..baru tunang..tak pun terus kawin...lagi jimat kos..ini pendapat saya saja.. :)
masa saya dulu..habis belajar bertunang..5 bulan tunang..kawin..
so alhamdulillah..dah 2 1/2 tahun kawin..dan dah ada 2 orang cahayamata..sepasang..

Bookmark and Share

    


  Member Information For mirzatulProfil   Hantar PM kepada mirzatul   Quote dan BalasQuote

mechelmine
WARGA SETIA
Menyertai: 02.10.2006
Ahli No: 26702
Posting: 897
Dari: KeLaNtAn Ke KeDaH

Kelantan  


posticon Posting pada: 17-11-06 02:33


... tak berapa bagus...sebab tunang lama2 ni banyak dugaannya... lepas itu terutama si lelaki jadi kuat cemburu...
Kalau takut melepas kahwin lah cepat-cepat...lepas itu rancang lah...

Bookmark and Share

    


  Member Information For mechelmineProfil   Hantar PM kepada mechelmine   Pergi ke mechelmine's Website   Quote dan BalasQuote

Member Messages

Forum Search & Navigation

 

Log in to check your private messages

Silakan Login atau Mendaftar





  


 

[ Carian Advance ]

Jum ke Forum 




Datacenter Solution oleh Fivio.com Backbone oleh JARING Bukan Status MSCMyPHPNuke Portal System

Disclaimer: Posting dan komen di dalam Portal Komuniti Ukhwah.com ini adalah menjadi hak milik ahli
yang menghantar. Ia tidak menggambarkan keseluruhan Portal Komuniti Ukhwah.com.
Pihak pengurusan tidak bertanggung jawab atas segala perkara berbangkit
dari sebarang posting, interaksi dan komunikasi dari Portal Komuniti Ukhwah.com.


Disclaimer: Portal Komuniti Ukhwah.com tidak menyebelahi atau mewakili mana-mana parti politik
atau sebarang pertubuhan lain. Posting berkaitan politik dan sebarang pertubuhan di dalam laman web ini adalah menjadi
hak milik individu yang menghantar posting. Ia sama-sekali tidak ada
kena-mengena, pembabitan dan gambaran sebenar pihak pengurusan Portal Komuniti Ukhwah.com

Portal Ukhwah
Hakcipta 2003 oleh Ukhwah.com
Tarikh Mula: 14 Mei 2003, 12 Rabi'ul Awal 1424H (Maulidur Rasul)
Made in: Pencala Height, Bandar Sunway dan Damansara Height
Dibina oleh Team Walasri




Loading: 0.116081 saat. Lajunya....