Array
Welcome To Portal Komuniti :: Ukhwah.com

  Create An Account Home  ·  Topik  ·  Statistik  ·  Your Account  ·  Hantar Artikel  ·  Top 10 13-04-2024  

  Login
Nickname

Password

>> Mendaftar <<

  Mutiara Kata
If we don't succeed, we run the risk of failure
-- Dan Quayle

  Menu Utama

  Keahlian Ukhwah.com
Terkini: navratan
Hari Ini: 0
Semalam: 0
Jumlah Ahli: 43152

  Sedang Online
Sedang Online:
Tetamu: 48
Ahli: 0
Jumlah: 48




  Yang Masuk Ke Sini
Kang: 6 hari yang lalu
lidah-penghunus: 8 hari yang lalu
muslimin23: 17 hari yang lalu


Copy & Paste
Topik: renungan bersama..


Carian Forum

Moderator: Administrator
Portal Komuniti :: Ukhwah.com Indeks Forum
  »» Copy & Paste
    »» renungan bersama..

Please Mendaftar To Post


Oleh renungan bersama..

shazleen
Warga Rasmi
Menyertai: 07.04.2005
Ahli No: 15635
Posting: 16

Perak  


posticon Posting pada: 19-10-06 15:06


Ni cerita pengalaman seorang hamba Allah di
kampung aku lah. Recently seorang hamba Allah
di kampung aku ni dapat offer masuk KFC/Pizza Hut
management trainee. Lepas buat medical checkup,
etc, maka berangkatlah dia ke KFC training center
kat Kelana Jaya.

Khabarnya dia diberi penginapan kat Sentul.
So tiap-tiap hari kenalah dia berulang ke Kelana Jaya
untuk training session dia. Sepanjang waktu latihan,
beliau diberi subsidi makan dan uniform serta penginapan
percuma. Selepas beberapa bulan, satu hari dia ke kilang para pelanggan KFC. Di kilang inilah dia tengok sesuatu yang meragukan.

Diperhatikannya ayam2 tu disembelih oleh tiga
orang penyembelih dan dua daripadanya ialah perempuan. Perempuan sembelih ayam? Hmmm...macamana tu?.

Kemudian diperhatikannya pula ayam2
(dari kotak tetapi ada seekor dua yang tak bergerak
langsung dan tak nampak aktif. Maka ditanya pada
orang yang menggantung ayam tentang ayam2
tersebut. Pekerja tu memberitahu bahawa adakalanya
ayam2 itu mati dalam perjalanan kerana
kesejukan sewaktu perjalanan waktu malam atau
keadaan sesak di dalam kotak plastik itu sendiri.
Sudah Mati, ianya masih digantung untuk masuk
ke ruang penyembelihan. Ayam yang sudah mati
disembelih? Bangkai? Disembelih? Halal?
Sekali lagi, hmmm....macamana tu?

Akibat daripada timbulnya rasa was2 yang berat,
hamba Allah ini telah mengambil keputusan untuk berhenti menjalani latihan dan sekaligus menamatkan perkhidmatannya dengan KFC. Maka pulanglah hamba Allah kita
dapat tengok anggota yang menjadi ahli dalam
menguruskan soal halalnya makanan yang dijual dan bagaimana badan ini memastikan semua hidangan di KFC
dan Pizza jikalau cerita hamba Allah ni salah.

Kalau betul, maknanya tanda ditanggung halal di premis KFC dan
Pizza Hut boleh dianggap palsu dan hanya untuk menarik pelanggan beragama Islam .Ada seorang ustaz menceritakan bahawa seorang saudaranya dapat kerja
sebagai penyembelih diKFC. Tak sampai seminggu dia
resign kerana tak sanggup menanggung dosa bagi orang makan bangkai. Ayam yang terikat seperti diatas berpusing boleh tahan lajunya ( kerana nak sembelih banyak )
dia hanya sempat sebut " bis " saja untuk setiap
ekor yang disembelih, lepas tu rendam, matilah ayam tu dalam kelemasan.

**Setiap apa yang kita makan akan menjadi darah
daging, sepotong hadis nabi menyebut, mafhumnya,
" setiap daging dari sumber yang haram akan
menjadi makanan api neraka " .

MAKA BERHATI - HATILAH dengan APA yang KITA MAKAN
SEMOGA KITA TERSELAMAT DARI API NERAKA yang MAHA DAHSYAT.

Wassalam.
"Janganlah engkau menjadi lemah daripada seekor
ayam jantan, ia telah berkokok pada waktu pagi hari,
sedangkan engkau pada ketika itu masih terbaring di atas katilmu..

p/s: kisah ni di forward dari email ana...
[ Telah diedit oleh: Administrator pada 19-10-06 17:49 ]


Bookmark and Share

    


  Member Information For shazleenProfil   Hantar PM kepada shazleen   Quote dan BalasQuote

nurhaziqah
WARGA SETIA
Menyertai: 09.04.2005
Ahli No: 15680
Posting: 565
Dari: uiam-ipgm kpm

Perak   avatar


posticon Posting pada: 19-10-06 15:43


syukran for the good info.
p/s:
tapi, setahu ana, wanita boleh menyembelih.
di sekolah dulu, kami pernah menjalani kursus penyembelihan.
pelajar lelaki dan pelajar perempuan.
kawan ana sendiri (perempuan) yang menyembelih ayam.
1 form terlibat (form 5).

Bookmark and Share

    


  Member Information For nurhaziqahProfil   Hantar PM kepada nurhaziqah   Quote dan BalasQuote

DinnaFatiha
Warga 3 Bintang
Menyertai: 15.12.2003
Ahli No: 5711
Posting: 106
Dari: kedah/selangor

Kedah   avatar


posticon Posting pada: 19-10-06 16:43


hmmm tapi kenapa jakim boleh sahkn halal pula kalau macam tu keadaannya...


-----------------
Indahnya perkenalan jika bersulamkan keikhlasan..moleknya persahabatan andai setia yang dipertaruhkan & untungnya berkawan jika berkekalan untuk selamanya......


Bookmark and Share

    


  Member Information For DinnaFatihaProfil   Hantar PM kepada DinnaFatiha   Quote dan BalasQuote

abusuffian
Warga 3 Bintang
Menyertai: 17.05.2003
Ahli No: 403
Posting: 134
Dari: Segamat

Kedah   avatar


posticon Posting pada: 19-10-06 17:03


!!! QUOTE !!!

hmmm tapi Kenapa jakim boleh sahkn halal pula kalau macam tu keadaannya...


sebab cerita ni tak betul....
tu saja...
cuba tengok posting ni betul-betul...
benda ni di forward2 saja..
dalam cerita ni pun tiada siapa pun yang nak bertanggungjawab...
makdus saya cerita-cerita ni lebih kepada "ni cerita kawan saya" , "ada ustaz tu yang sampaikan" , "kawan kepada ustaz ni yang bagitau"

last2 tak ada siapa yf wujud dalam cerita ni... :-P :-P



Bookmark and Share

    


  Member Information For abusuffianProfil   Hantar PM kepada abusuffian   Pergi ke abusuffian's Website   Quote dan BalasQuote

Abu_Ruqayyah
WARGA SETIA
Menyertai: 15.03.2006
Ahli No: 23449
Posting: 590
Dari: Manchester

Selangor  


posticon Posting pada: 19-10-06 17:42


mana ada nas yang mengharamkan perempuan menyembelih ternakan.

Bookmark and Share

    


  Member Information For Abu_RuqayyahProfil   Hantar PM kepada Abu_Ruqayyah   Pergi ke Abu_Ruqayyah's Website   Quote dan BalasQuote

sailormoon
WARGA SETIA
Menyertai: 20.07.2005
Ahli No: 17423
Posting: 2621
Dari: Application Layer^__^

iraq   avatar


posticon Posting pada: 19-10-06 17:53


Salam

Mungkin ada benarnya cerita ni..Dalam kelas hari tu, ustaz saya ada bangkitkan isu ni..Ustaz saya kata bila time rehat mesin masih berjalan tapi tukang sembelih tak ada...Dan di sebabkan benda ni lah dah 2 tahun tabung haji tolak tawaran kfc untuk sponsor makanan jemaah haji...

wallahua'lam

Bookmark and Share

    


  Member Information For sailormoonProfil   Hantar PM kepada sailormoon   Quote dan BalasQuote

fatinah_huda
Warga 3 Bintang
Menyertai: 09.02.2004
Ahli No: 7131
Posting: 115
Dari: Jepun

Kelantan   avatar


posticon Posting pada: 19-10-06 18:28


... kesahihan cerita ini bagaimana ek?

perempuan sembelih ayam tak ada masalah kan... saya selalu tengok sedara mara yang perempuan kat kampung sembelih ayam.

Bookmark and Share

    


  Member Information For fatinah_hudaProfil   Hantar PM kepada fatinah_huda   Quote dan BalasQuote

miss_farhana
Warga 4 Bintang
Menyertai: 29.06.2006
Ahli No: 25002
Posting: 325
Dari: berpijak pada bumi Tuhan,berbumbungkan langit Tuhan

Terengganu  


posticon Posting pada: 19-10-06 18:55


setakat ni tak ada pulak rasanya belajar syarat2 penyembelih tu mesti lelaki saja....

Bookmark and Share

    


  Member Information For miss_farhanaProfil   Hantar PM kepada miss_farhana   Quote dan BalasQuote

qudwah
WARGA SETIA
Menyertai: 12.09.2005
Ahli No: 18903
Posting: 1899
Dari: TERENGGANU

Terengganu   avatar


posticon Posting pada: 19-10-06 22:22


erm...

Bookmark and Share

    


  Member Information For qudwahProfil   Hantar PM kepada qudwah   Quote dan BalasQuote

Member Messages

Forum Search & Navigation

 

Log in to check your private messages

Silakan Login atau Mendaftar





  


 

[ Carian Advance ]

Jum ke Forum 




Datacenter Solution oleh Fivio.com Backbone oleh JARING Bukan Status MSCMyPHPNuke Portal System

Disclaimer: Posting dan komen di dalam Portal Komuniti Ukhwah.com ini adalah menjadi hak milik ahli
yang menghantar. Ia tidak menggambarkan keseluruhan Portal Komuniti Ukhwah.com.
Pihak pengurusan tidak bertanggung jawab atas segala perkara berbangkit
dari sebarang posting, interaksi dan komunikasi dari Portal Komuniti Ukhwah.com.


Disclaimer: Portal Komuniti Ukhwah.com tidak menyebelahi atau mewakili mana-mana parti politik
atau sebarang pertubuhan lain. Posting berkaitan politik dan sebarang pertubuhan di dalam laman web ini adalah menjadi
hak milik individu yang menghantar posting. Ia sama-sekali tidak ada
kena-mengena, pembabitan dan gambaran sebenar pihak pengurusan Portal Komuniti Ukhwah.com

Portal Ukhwah
Hakcipta 2003 oleh Ukhwah.com
Tarikh Mula: 14 Mei 2003, 12 Rabi'ul Awal 1424H (Maulidur Rasul)
Made in: Pencala Height, Bandar Sunway dan Damansara Height
Dibina oleh Team Walasri




Loading: 0.106282 saat. Lajunya....