Welcome To Portal Komuniti :: Ukhwah.com

  Create An Account Home  ·  Topik  ·  Statistik  ·  Your Account  ·  Hantar Artikel  ·  Top 10 23-09-2021  

  Login
Nickname

Password

>> Mendaftar <<

  Mutiara Kata
Never explain yourself to anyone, the one who likes you don't need it, the one who hates you won't believe it
-- -- Snickers (warga Ukhwah.com)

  Menu Utama

  Keahlian Ukhwah.com
Terkini: navratan
Hari Ini: 0
Semalam: 0
Jumlah Ahli: 43152

  Sedang Online
Sedang Online:
Tetamu: 88
Ahli: 0
Jumlah: 88




  Yang Masuk Ke Sini
HIKAL: 3 hari yang lalu


Pengetahuan Am
Topik: Abuya Ashaari..Manusia Paling Ajaib di zamannya


Carian Forum

Moderator: Administrator, syemarly
Portal Komuniti :: Ukhwah.com Indeks Forum
  »» Pengetahuan Am
    »» Abuya Ashaari..Manusia Paling Ajaib di zamannya

Please Mendaftar To Post


Oleh Abuya Ashaari..Manusia Paling Ajaib di zamannya

al-fateh
Warga 3 Bintang
Menyertai: 19.02.2006
Ahli No: 22816
Posting: 80

blank   avatar


posticon Posting pada: 17-10-06 09:52


Abuya Ashaari Muhammad, baru-baru ini telah mengeluarkan buku buah fikiran beliau, Buah Fikiran Ustaz Ashaari Muhammad siri 1 dan Siri 2. Nantikan pula kemunculan sebuah buku yang ditulis oleh isteri beliau, Khadijah Aam, tentang siapa sebenar Abuya Ashaari: Abuya Ashaari Muhammad - Pemimpin paling ajaib di zamannya.

Bookmark and Share

    


  Member Information For al-fatehProfil   Hantar PM kepada al-fateh   Quote dan BalasQuote

samudra
WARGA SETIA
Menyertai: 06.12.2005
Ahli No: 20847
Posting: 721
Dari: Tanah Melayu

stkitts_nevis   avatar


posticon Posting pada: 17-10-06 10:27


Pada 17-10-06 09:52 , al-fateh posting:

!!! QUOTE !!!

Abuya Ashaari Muhammad, baru-baru ini telah mengeluarkan buku buah fikiran beliau, Buah Fikiran Ustaz Ashaari Muhammad siri 1 dan Siri 2. Nantikan pula kemunculan sebuah buku yang ditulis oleh isteri beliau, Khadijah Aam, tentang siapa sebenar Abuya Ashaari: Abuya Ashaari Muhammad - Pemimpin paling ajaib di zamannya.



dia ada lampu Aladdin ke ? atau tikar zam zam allakazam..nak pinjam ,,,,



Bookmark and Share

    


  Member Information For samudraProfil   Hantar PM kepada samudra   Quote dan BalasQuote

aye
WARGA SETIA
Menyertai: 03.04.2006
Ahli No: 23921
Posting: 2913
Dari: semerak

Kelantan   avatar


posticon Posting pada: 17-10-06 10:40


Bukanlah dia adalah orang tengah anta tuhan dan manusia...
standing dengan nabi2 dan rasul2..

Bookmark and Share

    


  Member Information For ayeProfil   Hantar PM kepada aye   Pergi ke aye's Website   Quote dan BalasQuote

zico
Warga 2 Bintang
Menyertai: 12.02.2006
Ahli No: 22639
Posting: 48
Dari: Bangsar

lebanon  


posticon Posting pada: 17-10-06 10:53


al fateh sila jelaskan mengapa anta jelas abuya ashaari manusia ajaib pada zamannya
kurang jelas???? bukankah difatwakan sesat

Bookmark and Share

    


  Member Information For zicoProfil   Hantar PM kepada zico   Quote dan BalasQuote

guelderose
Warga 4 Bintang
Menyertai: 30.05.2006
Ahli No: 24616
Posting: 336
Dari: Ayer Keroh

Kelantan  


posticon Posting pada: 17-10-06 14:06


erm...beliau tu siapa sebenarnya?

Bookmark and Share

    


  Member Information For guelderoseProfil   Hantar PM kepada guelderose   Quote dan BalasQuote

sunan-faqih
Warga 5 Bintang
Menyertai: 15.07.2003
Ahli No: 2338
Posting: 366
Dari: ::Hulu Klang, Selangor::

Perak   avatar


posticon Posting pada: 17-10-06 14:10


Pada 17-10-06 10:53 , zico posting:

!!! QUOTE !!!

al fateh sila jelaskan mengapa anta jelas abuya ashaari manusia ajaib pada zamannya
kurang jelas???? bukankah difatwakan sesat


Itu bermakna pendokong2 dan penyokong2 beliau masih bertebaran kat serata alam Malaysia ni...


-----------------
SEKRETARIAT K-FIQH
Layari www.k-fiqh.com
Like our page www.facebook.com/kfiqh


Bookmark and Share

    


  Member Information For sunan-faqihProfil   Hantar PM kepada sunan-faqih   Pergi ke sunan-faqih's Website   Quote dan BalasQuote

mohdnurhakimin
WARGA SETIA
Menyertai: 28.03.2005
Ahli No: 15370
Posting: 984
Dari: toulouse

france  


posticon Posting pada: 17-10-06 14:16


Memang ajaib, walau dah difatwakan sesat dan dikenakan hukuman buang daerah, masih ada pengikut yang fanatik.

Cuma tidak seajaib ayah pin yang sudah lama tiada khabar berita (mungkin membawa diri ke langit kerana tekonya sudah tiada!)

Bookmark and Share

    


  Member Information For mohdnurhakiminProfil   Hantar PM kepada mohdnurhakimin   Quote dan BalasQuote

tanpanama
Warga 4 Bintang
Menyertai: 07.09.2005
Ahli No: 18761
Posting: 310
Dari: Bintang Timur

botswana  


posticon Posting pada: 17-10-06 14:41


sepatutnya mode yang menjaga forum ni perlu lebih peka dengan
dakyah palsu yang dibuat oleh al-arqam ni....
sebab ni dah kira menyeleweng...
lagi pun portal ukhwah ni kebanyakannya orang awam.

Bookmark and Share

    


  Member Information For tanpanamaProfil   Hantar PM kepada tanpanama   Pergi ke tanpanama's Website   Quote dan BalasQuote

Amrizal
WARGA SETIA
Menyertai: 20.04.2004
Ahli No: 8529
Posting: 854
Dari: Bumi Allah nan Indah

NegeriSembilan   avatar


posticon Posting pada: 17-10-06 14:44


Sapa kita nak kata abuya tu ajaib setanding Rasul dan Nabi :o ?

Di terang-terang difatwakan sesat oleh JAKIM, kena berhati-hati lah dengan abuya ini.

Bookmark and Share

    


  Member Information For AmrizalProfil   Hantar PM kepada Amrizal   Pergi ke Amrizal's Website   Quote dan BalasQuote

sunan-faqih
Warga 5 Bintang
Menyertai: 15.07.2003
Ahli No: 2338
Posting: 366
Dari: ::Hulu Klang, Selangor::

Perak   avatar


posticon Posting pada: 17-10-06 15:10


!!! QUOTE !!!


sepatutnya mode yang menjaga forum ni perlu lebih peka dengan
dakyah palsu yang dibuat oleh al-arqam ni....
sebab ni dah kira menyeleweng...
lagi pun portal ukhwah ni kebanyakannya orang awam.



berapa ramai sangatlah mode yang ada pun, kalau nak diperhatikan semua Admin yang pegang..xhairanlah segala macam aliran boleh masuk..tak ada kawalan..bak kata seseorang.."laman web antah-berantah..."(??)

p/s:Admin minta ambil perhatian ya..

Bookmark and Share

    


  Member Information For sunan-faqihProfil   Hantar PM kepada sunan-faqih   Pergi ke sunan-faqih's Website   Quote dan BalasQuote

aye
WARGA SETIA
Menyertai: 03.04.2006
Ahli No: 23921
Posting: 2913
Dari: semerak

Kelantan   avatar


posticon Posting pada: 17-10-06 15:21


Pada 17-10-06 15:10 , sunan-faqih posting:

!!! QUOTE !!!

!!! QUOTE !!!


sepatutnya mode yang menjaga forum ni perlu lebih peka dengan
dakyah palsu yang dibuat oleh al-arqam ni....
sebab ni dah kira menyeleweng...
lagi pun portal ukhwah ni kebanyakannya orang awam.



berapa ramai sangatlah mode yang ada pun, kalau nak diperhatikan semua Admin yang pegang..xhairanlah segala macam aliran boleh masuk..tak ada kawalan..bak kata seseorang.."laman web antah-berantah..."(??)

p/s:Admin minta ambil perhatian ya..



Masya'Allah........
sahabat ana sunan_faqih , Amrizal dan yang lain Kenapa buat tuduh melulu ni kat al-fateh ?????
antum tak kenal pun al-fateh...last angap dia pro-arqam...
antum ingat nak semua yang kat dalam portal ni kena skepala dengan antum... pro ahkam ???
sempit sungguh pemikiran...

Ana sungguh malu dengan cara anta sunan-faqih... suka sangat mngkritik... shingga admin portal pun dkritik... nampak sanggat mula tak malu...tak sedar diri... renungkan wahai kalian yang berakal.....


-----------------
"Cerahkan Mata Anda" http://buku2008.wordpress.com


Bookmark and Share

    


  Member Information For ayeProfil   Hantar PM kepada aye   Pergi ke aye's Website   Quote dan BalasQuote

tanpanama
Warga 4 Bintang
Menyertai: 07.09.2005
Ahli No: 18761
Posting: 310
Dari: Bintang Timur

botswana  


posticon Posting pada: 17-10-06 15:25


aye ni umur berapa agaknya??
ayatnye kebudak-budakan...
begitu juga hujjah beliau dalam posting yang lain...

Bookmark and Share

    


  Member Information For tanpanamaProfil   Hantar PM kepada tanpanama   Pergi ke tanpanama's Website   Quote dan BalasQuote

sunan-faqih
Warga 5 Bintang
Menyertai: 15.07.2003
Ahli No: 2338
Posting: 366
Dari: ::Hulu Klang, Selangor::

Perak   avatar


posticon Posting pada: 17-10-06 15:48


tanpanama,
betullah tu...sahabat saya yang selalu menjengah ke sini bahkan lebih mengetahuinya dan telah mengkhabarkan kepada saya tentang perihal beliau..kita bersikap matang sikitla syeikh

aye,
saya tak ada masalah dengan sdr, Kenapa melenting tak tentu pasal...salahkah pro-arqam? ayat tu dari posting sdr sendiri saya sebut secara umum saja..saya dengan Ukhwah bukan orang lain, sdr yang baru masuk tahun ini dan datang 2,3 kali prog Ukhwah jangan nak mendabik dada..kritik saya adalah untuk kebaikan Ukhwah juga kerana saya bukan musuh Ukhwah!.. supaya orang2 dari semua aliran tak sewenang2nya nak menyebarkan fahaman mereka di sini.

Bookmark and Share

    


  Member Information For sunan-faqihProfil   Hantar PM kepada sunan-faqih   Pergi ke sunan-faqih's Website   Quote dan BalasQuote

aye
WARGA SETIA
Menyertai: 03.04.2006
Ahli No: 23921
Posting: 2913
Dari: semerak

Kelantan   avatar


posticon Posting pada: 17-10-06 17:05


Insya'Allah...
Ana ingatkan sekali lagi.. jangan jadi macam ketam ajar anak bjalan dengan betul... sdangkan diri sdiri lebih teruk.... just ingatan untuk ana sama....

Bookmark and Share

    


  Member Information For ayeProfil   Hantar PM kepada aye   Pergi ke aye's Website   Quote dan BalasQuote

aye
WARGA SETIA
Menyertai: 03.04.2006
Ahli No: 23921
Posting: 2913
Dari: semerak

Kelantan   avatar


posticon Posting pada: 17-10-06 17:18


ni website dia... hati-hati terlalu banyak pnyelewengan... tapi haran ye Kenapa kerajaan tak btindak.....mungkin sebab rufaqa sokong islam hadhari agaknya... so pak lah sukalah....

http://www.rufaqadaily.com/

Bookmark and Share

    


  Member Information For ayeProfil   Hantar PM kepada aye   Pergi ke aye's Website   Quote dan BalasQuote

al-fateh
Warga 3 Bintang
Menyertai: 19.02.2006
Ahli No: 22816
Posting: 80

blank   avatar


posticon Posting pada: 17-10-06 17:45


Antara faktor keajaiban Abuya Ashaari:

1. Selaku sebuah jemaah Islam yang berpusat di Malaysia dan mempunyai cawangan di banyak negara di Asia dan di dunia, Rufaqa tentunya mempunyai pemimpin yang bukan calang-calang orang. Pemimpin ini telah berjuang selama 40 tahun dan telah membuktikan kemampuannya yang luar biasa kepada dunia.

Ada dua ciri kelayakan yang ada padanya, yang membuatkan dia jadi berbeza dengan pemimpin-pemimpin dunia yang ada.

i. Perjuangannya dapat menzahirkan sistem hidup yang boleh dikatakan sistem penyelamat. Yang mampu menjadi model dan alternatif kepada sistem-sistem di dunia hari ini yang sedang berhadapan dengan keruntuhan serta membahayakan kehidupan manusia.
ii. Seribu satu halangan dan rintangan yang sudah dicubakan kepadanya oleh penentang-penentangnya dengan tujuan menyekat kegiatannya, namun semuanya dapat dilepasi dan kini perjuangannya kekal teguh dan berwibawa.
Menyaksikan ini, kami beranilah menyatakan bahawa untuk zaman ini, dialah orangnya yang disabdakan Nabi:

Mafhumnya:
“Akan datang di awal setiap seratus tahun seorang mujaddid yang membaharui agama.”

2. Pemimpin Rufaqa ini, yang dulu nama jemaahnya Darul Arqam tampil dengan suara lantang dan jelas sekali memberitahu dunia, khususnya Malaysia, perihal akan datangnya seorang pemimpin besar dunia iaitu Imam Mahdi. Keadaannya bagaikan tidak takut apa pun risiko dari sikapnya itu. Dia amat serius dan menyiapkan jemaahnya sebagai tapak untuk sistem kekhalifahan demi menyambut ketibaan Imam Mahdi yang menjadi penyelamat untuk dunia itu. Lojiknya tentu dia akan kandas bersama visinya yang sangat kontroversi itu. Namun sungguhlah menakjubkan sekali bilamana hasilnya dia dapat mempengaruhi Malaysia dan dunia tentang akan datangnya Imam Mahdi itu tidak lama lagi. Keupayaan yang dapat dibuktikannya ini, mengingatkan kita apa yang disabdakan oleh baginda Rasul :

Mafhumnya:
Dari Thauban r.a dia berkata telah bersabda Rasulullah saw, “Akan datang panji-panji hitam (kekuasaan) dari sebelah Timur seolah-olah hati mereka (pendukung) umpama kepingan-kepingan besi (jiwa berani). Barangsiapa mendengar tentang mereka hendaklah datang kepada mereka dan berbai’ahlah kepada mereka sekalipun merangkak di atas salji.”

3. Pemimpin Rufaqa ini juga telah membuktikan kepada negaranya ini, keupayaan mendidik segolongan orang Melayu iaitu ahli jemaahnya, menjadi satu etnik baru dengan ciri-cirinya seperti apa yang disabdakan baginda :

Mafhumnya:
“Aku merindui satu thoifah umatku yang datang sesudah ketiadaan aku di akhir zaman. Mereka ialah ikhwanku. Mereka tidak berjumpa aku tapi sangat menyintaiku lebih dari anak dan orang tua mereka. Mereka membaca Al Quran dan beriman dengan semua isinya. Mereka berakhlak dengan akhlak nabi-nabi, mengikut jalan hidup para siddiqin dan mereka ganjil di kalangan orang mukmin yang umum.”

4. Pemimpin Rufaqa ini telah bercakap pada dunia tentang masa depan politik dunia dan khususnya Malaysia, yang ramai orang dapat rasakan bahawa apa yang dicakapkan itu benar dan banyak yang telah terjadi. Dia bagaikan tahu tentang nasib dunia dan bangsa-bangsa. Tembusnya pandangan hati dan fikirannya ini mengalahkan inteligen. Ciri-ciri inilah membuatkan pengikutnya yakin beliau ialah Sohibuz Zaman (Tuan punya zaman).

5. Keupayaannya membuatkan ISA sebagai sebab untuk membesarkan perjuangannya, sedangkan ISA itu kemampuannya membunuh semua perjuangan yang dihantarkan kepadanya adalah lagi satu bukti bahawa pemimpin Rufaqa ini mempunyai (power) karomah yang sangat besar yang Allah berikan kepadanya. Pengikutnya yakin power itu adalah pada Aurad Muhammadiah yang merupakan zikir agung yang menjadi amalannya sejak remaja.

6. Ada pada pemimpin Rufaqa ini, ciri-ciri pemimpin kebenaran yang Allah lantik untuk setiap zaman. Menjadikan mereka yang mengenalinya yakin beliau ialah pemimpin kebenaran (dari Tuhan) untuk zaman ini. Kalau bukan pemimpin dari Tuhan nescaya tidak ada ciri-ciri ini. Ciri-ciri tersebut ialah:

i. Ilmunya merupakan ilham dari Allah.
ii.Rezekinya ditanggung oleh Allah.
iii.Tidak dilantik oleh jari atau undi, yakni dia dilantik oleh Allah.
iv.Dapat melepasi ujian-ujian seperti orang yang dapat hidup semula selepas mati.
v. Yang sayang terlalu sayang, yang benci terlalu benci.
vi.Pengaruhnya berlaku di kalangan semua negara dan bangsa.
vii. Pengikutnya tidak ramai tapi pengaruhnya besar.

7. Di waktu kebanyakan manusia di dunia sedang mengalami krisis rumah tangga dengan isteri yang seorang, pemimpin Rufaqa ini sedang berkasih sayang dan berbahagia dengan isteri-isteri yang dipoligamikan. Anak-anaknya dan pengikut-pengikutnya ikut mengamalkan poligami yang aman tenteram ini.

Bookmark and Share

    


  Member Information For al-fatehProfil   Hantar PM kepada al-fateh   Quote dan BalasQuote

fauzy_fx86
Warga 4 Bintang
Menyertai: 23.07.2006
Ahli No: 25359
Posting: 327
Dari: Di pinggiran Batu Caves

malaysia  


posticon Posting pada: 17-10-06 17:50


ana keliru.

Bookmark and Share

    


  Member Information For fauzy_fx86Profil   Hantar PM kepada fauzy_fx86   Pergi ke fauzy_fx86's Website   Quote dan BalasQuote

aye
WARGA SETIA
Menyertai: 03.04.2006
Ahli No: 23921
Posting: 2913
Dari: semerak

Kelantan   avatar


posticon Posting pada: 17-10-06 17:57


Dahlah al-fateh... ajaran rufaqa dah tenyata sesat dan menyimpang dari ajaran islam yang sebenar...
btaubatlah sebelum telambat...semoga kalian diberi hidayat..

Bookmark and Share

    


  Member Information For ayeProfil   Hantar PM kepada aye   Pergi ke aye's Website   Quote dan BalasQuote

fathurrahman
WARGA SETIA
Menyertai: 28.03.2006
Ahli No: 23783
Posting: 580
Dari: -

jordan   avatar


posticon Posting pada: 17-10-06 18:40


Pada 17-10-06 15:21 , aye posting:

!!! QUOTE !!!


Masya'Allah........
sahabat ana sunan_faqih , Amrizal dan yang lain Kenapa buat tuduh melulu ni kat al-fateh ?????
antum tak kenal pun al-fateh...last angap dia pro-arqam...
antum ingat nak semua yang kat dalam portal ni kena skepala dengan antum... pro ahkam ???
sempit sungguh pemikiran...

apalah masalah kamu ni..... jika kamu baca posting alfateh yang terdahulu, kamu akan tahu Kenapa sunan_faqih & Amrizal kata demikian

pendedahan penyelewengan rufaqa': http://rufaqa-sesat.blogspot.com/

bukti penyelewengan rufaqa': http://rufaqa.multiply.com/video


-----------------
"Intellectuals solve problems; geniuses prevent them.." -Einstein


Bookmark and Share

    


  Member Information For fathurrahmanProfil   Hantar PM kepada fathurrahman   Pergi ke fathurrahman's Website   Quote dan BalasQuote

nurhaziqah
WARGA SETIA
Menyertai: 09.04.2005
Ahli No: 15680
Posting: 565
Dari: uiam-ipgm kpm

Perak   avatar


posticon Posting pada: 17-10-06 18:40


al arqam?
kan ajaran ni dah difatwakan sesat.
dah sesat lagi menyesatkan.
apa lagi yang nak diperbesarkan tentang al arqam?
sudahlah, jangan kelirukan pemikiran umat islam dengan cerita2 begini.

ana dapat tahu ada sebahagian kecil pengikut ashaari yang cuba untuk mengidupkan kembali ajaran al arqam.
ana risau. ini isu aqidah.

moga golongan terbabit diberi hidayah oleh Allah untuk kembali ke pangkal jalan.

Bookmark and Share

    


  Member Information For nurhaziqahProfil   Hantar PM kepada nurhaziqah   Quote dan BalasQuote

ibnu_musa

Menyertai: 11.05.2005
Ahli No: 16451
Posting: 5335
Dari: Putrajaya

KualaLumpur   avatar


posticon Posting pada: 17-10-06 22:27


tak sangka ada juga rufaqa' kat sini.

wah, bagusni, ada kepelbagaian kefahaman dalam ukhwah, ada jemaah tabligh, hizbut-tahrir (HT), pas, umno, salafi, wahhabi, asya`irah & maturidiyyah, dan yang terbaru rufaqa' (al-arqam). syiah saja tak jumpa lagi. macam konsep masyarakat majmuk pulak :-di

ajaran al-arqam dan abuya dah difatwakan sesat, jadi sesiapa yang rasa nak sebarkan fahaman tu di sini baiklah tak payah teruskan.

wassalam.


-----------------
|============================|
| ()"*"()
| ( 'o', )
|(,,)=(,,)=======================|


Bookmark and Share

    


  Member Information For ibnu_musaProfil   Hantar PM kepada ibnu_musa   Quote dan BalasQuote

aduka_irwana
Warga 3 Bintang
Menyertai: 08.02.2005
Ahli No: 14231
Posting: 141
Dari: dari mana nak ke mana??

mozambique  


posticon Posting pada: 18-10-06 03:38


Pada 17-10-06 10:40 , aye posting:

!!! QUOTE !!!

Bukanlah dia adalah orang tengah anta tuhan dan manusia...
standing dengan nabi2 dan rasul2..


orang tengah antara tuhan dan manusia?? setanding dengan nabi-nabi dan rasul-rasul??


-----------------





Bookmark and Share

    


  Member Information For aduka_irwanaProfil   Hantar PM kepada aduka_irwana   Pergi ke aduka_irwana's Website   Quote dan BalasQuote

guelderose
Warga 4 Bintang
Menyertai: 30.05.2006
Ahli No: 24616
Posting: 336
Dari: Ayer Keroh

Kelantan  


posticon Posting pada: 18-10-06 09:12


setiap org ada fahaman sendiri..i think better stop to confuse everyone who did not know too much about this old matter..erm..just an opinion..

Bookmark and Share

    


  Member Information For guelderoseProfil   Hantar PM kepada guelderose   Quote dan BalasQuote

virtualmovement
Warga 3 Bintang
Menyertai: 12.02.2004
Ahli No: 7206
Posting: 141
Dari: Terengganu

Terengganu   avatar


posticon Posting pada: 18-10-06 14:10


"mereka hendak memadamkan cahaya Allah dengan mulut2 mereka,tetapi Allah tetap menyempurnakan cahayanya walaupun dibenci oleh orang2 kafir"(surah assoff)
-dakwalah apapun,katalah apapun,tulisla apa pun,tapi jaminan Allah untuk terus menjaga agamanYa tetap pasti!"-
p/s:al-fateh,hanya Muhammad SAW ikutan kami......

Bookmark and Share

    


  Member Information For virtualmovementProfil   Hantar PM kepada virtualmovement   Pergi ke virtualmovement's Website   Quote dan BalasQuote

are_peace82
WARGA SETIA
Menyertai: 06.10.2006
Ahli No: 26802
Posting: 412
Dari: Kelantan & Kajang

Kelantan  


posticon Posting pada: 18-10-06 14:51


BAHAYAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAA!!!!!! ini!!!!!!!!!!

Bookmark and Share

    


  Member Information For are_peace82Profil   Hantar PM kepada are_peace82   Quote dan BalasQuote

Amrizal
WARGA SETIA
Menyertai: 20.04.2004
Ahli No: 8529
Posting: 854
Dari: Bumi Allah nan Indah

NegeriSembilan   avatar


posticon Posting pada: 18-10-06 14:55


Firman Allah s.w.t.:
"Andaikata kamu berlaku syirik maka hancurlah segala amalanmu"
Surah Az-Zumar ayat 65.

"Maka apakah orang yang dijadikan (syaitan) menganggap baik pekerjaannya yang buruk dia meyakini pekerjaannya itu baik, (sama dengan orang yang tidak ditipu oleh syaitan?"

-Surah Faathir ayat 8.

"Dan andaikata engkau mentaati kebanyakan manusia di muka bumi, mereka akan menyesatkan kamu dari jalan Allah."

-Surah al-An'am ayat 116.

Kata nabi s.a.w. di dalam hadis baginda :

"Demi Yang Memegang jiwa Muhammad di tangan-Nya, akan berpuak-puak umatku sebanyak 73 puak, satu puak akan masuk syurga dan 72 puak lainnya akan masuk neraka. Para sahabat bertanya : Siapakah mereka ya Rasulullah? Nabi menjawab : Al-Jamaah."

-Riwayat Imam al-Thabrani.

Di dalam riwayat yang lain :

Sahabat bertanya : Siapakah mereka (puak yang selamat itu) ya Rasulullah? Baginda menjawab : Yang satu itu ialah mereka yang berpegang dengan peganganku dan pegangan sahabat-sahabatku."

-Riwayat Imam Tirmizi.


"Maka sampaikanlah berita gembira kepada hamba-hambaKu yang mendengar semua pendapat, kemudian mengikuti yang terbaik (dari kalangan pendapat tersebut). Mereka itulah orang-orang yang telah diberi Allah petunjuk dan mereka itulah orang-orang yang berakal."

-Surah Az-Zumar ayat 17 dan 18

Bookmark and Share

    


  Member Information For AmrizalProfil   Hantar PM kepada Amrizal   Pergi ke Amrizal's Website   Quote dan BalasQuote

nurhaziqah
WARGA SETIA
Menyertai: 09.04.2005
Ahli No: 15680
Posting: 565
Dari: uiam-ipgm kpm

Perak   avatar


posticon Posting pada: 18-10-06 15:36


Pada 18-10-06 03:38 , aduka_irwana posting:

!!! QUOTE !!!

Pada 17-10-06 10:40 , aye posting:

!!! QUOTE !!!

Bukanlah dia adalah orang tengah anta tuhan dan manusia...
standing dengan nabi2 dan rasul2..


orang tengah antara tuhan dan manusia?? setanding dengan nabi-nabi dan rasul-rasul??



pemimpin ajaib di zamannya? org tengah antara tuhan and manusia? setanding dengan para nabi dan rasul?
no way!
siapa dia kalau nak dibandingkan dengan nabi2 dan rasul2.
nak dibandingkan dengan ulama' dan para mufti pun tak layak, inikan pula para nabi2 dan rasul2.
sedangkan Rasulullah pun merendahkan diri, walhal baginda kekasih Allah.
hentikanlah cubaan nak hidupkan @ kumpulkan kembali al Arqam.
better you stop now.


:-| :-| :-| :-| :-| :-| :-| :-| :-| :-|
[ Telah diedit oleh: nurhaziqah pada 18-10-06 15:38 ]


Bookmark and Share

    


  Member Information For nurhaziqahProfil   Hantar PM kepada nurhaziqah   Quote dan BalasQuote

lubaina
WARGA SETIA
Menyertai: 15.02.2005
Ahli No: 14387
Posting: 1007
Dari: AntARa LanGit DaN bUMi...entahlah....

Selangor   avatar


posticon Posting pada: 18-10-06 18:55


apa yang cuba diputarbelitkan di sini....

Bookmark and Share

    


  Member Information For lubainaProfil   Hantar PM kepada lubaina   Quote dan BalasQuote

al-fateh
Warga 3 Bintang
Menyertai: 19.02.2006
Ahli No: 22816
Posting: 80

blank   avatar


posticon Posting pada: 18-10-06 21:41


Kepada anda yang pandai berkata-kata tapi sekadar berkata..apakah yang anda tahu tentang Abuya Ashaari atau anda sekadar mendengar sahaja? Sudahkah anda benar-benar meneliti? Sudahkah anda benar-benar mengkaji? Bicara biarlah atas dasar ilmu. Apapun mesti didasari ilmu. berapa kitab anda sudah baca nak menyesatkan orang? Tak jumpakah anda akan hadis, tentang mengkafirkan orang jika orang itu tidak kafir maka kafir itu berbalik kepada anda? Hadis itu umum tentang kafir tapi boleh dikiaskan pada hal sesat juga. Berhati-hatilah, jangan mudah-mudah menyesatkan orang, tanpa usul periksa. Kelak anda sendiri menempah bahaya.

Bookmark and Share

    


  Member Information For al-fatehProfil   Hantar PM kepada al-fateh   Quote dan BalasQuote

tanpanama
Warga 4 Bintang
Menyertai: 07.09.2005
Ahli No: 18761
Posting: 310
Dari: Bintang Timur

botswana  


posticon Posting pada: 18-10-06 23:56


Pada 18-10-06 21:41 , al-fateh posting:

!!! QUOTE !!!

Kepada anda yang pandai berkata-kata tapi sekadar berkata..apakah yang anda tahu tentang Abuya Ashaari atau anda sekadar mendengar sahaja? Sudahkah anda benar-benar meneliti? Sudahkah anda benar-benar mengkaji? Bicara biarlah atas dasar ilmu. Apapun mesti didasari ilmu. berapa kitab anda sudah baca nak menyesatkan orang? Tak jumpakah anda akan hadis, tentang mengkafirkan orang jika orang itu tidak kafir maka kafir itu berbalik kepada anda? Hadis itu umum tentang kafir tapi boleh dikiaskan pada hal sesat juga. Berhati-hatilah, jangan mudah-mudah menyesatkan orang, tanpa usul periksa. Kelak anda sendiri menempah bahaya.

jeng...jeng....
pengikut dia yang taksubi dah start mendakyah...........
tiada apa yang perlu di banggakan denga abuya itu....
mungkin kemunculan abuya tu , nak bagi JAKIM kerja keras sikit....hohohoho......



Bookmark and Share

    


  Member Information For tanpanamaProfil   Hantar PM kepada tanpanama   Pergi ke tanpanama's Website   Quote dan BalasQuote

mawa
WARGA SETIA
Menyertai: 29.08.2004
Ahli No: 10790
Posting: 872
Dari: Atas Angin

Kedah   avatar


posticon Posting pada: 19-10-06 00:24


Errrr... antara Abuya Ashaari & Maulana Asri.... mana yang lebih ajaib? :-)

Bookmark and Share

    


  Member Information For mawaProfil   Hantar PM kepada mawa   Quote dan BalasQuote

mohdnurhakimin
WARGA SETIA
Menyertai: 28.03.2005
Ahli No: 15370
Posting: 984
Dari: toulouse

france  


posticon Posting pada: 19-10-06 02:10


Kalau Abuaya boss arqam pemimpin ajaib, apa pula adjektif untuk ayah pin?
Ayah pin ada kerajaan langit, sampai sekarang tiada siapa tahu di mana ayah pin sekarang.
Abuaya kena juga ISA!
Ayah pin kena International Sky Autority!

Bookmark and Share

    


  Member Information For mohdnurhakiminProfil   Hantar PM kepada mohdnurhakimin   Quote dan BalasQuote

Abu_Ruqayyah
WARGA SETIA
Menyertai: 15.03.2006
Ahli No: 23449
Posting: 590
Dari: Manchester

Selangor  


posticon Posting pada: 19-10-06 06:09


Pada 19-10-06 00:24 , mawa posting:

!!! QUOTE !!!

Errrr... antara Abuya Ashaari & Maulana Asri.... mana yang lebih ajaib? :-)

Apa relevannya menyebut nama maulana Asri dalam topik ini?
[ Telah diedit oleh: Abu_Ruqayyah pada 19-10-06 06:10 ]


Bookmark and Share

    


  Member Information For Abu_RuqayyahProfil   Hantar PM kepada Abu_Ruqayyah   Pergi ke Abu_Ruqayyah's Website   Quote dan BalasQuote

samudra
WARGA SETIA
Menyertai: 06.12.2005
Ahli No: 20847
Posting: 721
Dari: Tanah Melayu

stkitts_nevis   avatar


posticon Posting pada: 19-10-06 08:10


walaupun jakim kata arqam sesat..tapiiiii kicap dia sedap

Bookmark and Share

    


  Member Information For samudraProfil   Hantar PM kepada samudra   Quote dan BalasQuote

nurhaziqah
WARGA SETIA
Menyertai: 09.04.2005
Ahli No: 15680
Posting: 565
Dari: uiam-ipgm kpm

Perak   avatar


posticon Posting pada: 19-10-06 08:23


stop lah dari mengkaburi mata ahli ukhwah.
jangan cuba2 lagi.

Bookmark and Share

    


  Member Information For nurhaziqahProfil   Hantar PM kepada nurhaziqah   Quote dan BalasQuote

Amrizal
WARGA SETIA
Menyertai: 20.04.2004
Ahli No: 8529
Posting: 854
Dari: Bumi Allah nan Indah

NegeriSembilan   avatar


posticon Posting pada: 19-10-06 10:37


patutlah..dia dah anggap abuya tu setaraf dengan nabi tu.. boleh pula ada orang setaraf dengan nabi dan rasul.. Sebab tu suruh kaji..

Nampak serangan pemikiran abuya dah masuk dalam pemikiran sahabat kita ni.. Bawak2 istighfar sahabat.. Kembalilah kepada Quran dan Sunnah kalau nak selamat dunia akhirat..

Bookmark and Share

    


  Member Information For AmrizalProfil   Hantar PM kepada Amrizal   Pergi ke Amrizal's Website   Quote dan BalasQuote

al-fateh
Warga 3 Bintang
Menyertai: 19.02.2006
Ahli No: 22816
Posting: 80

blank   avatar


posticon Posting pada: 19-10-06 15:02


Tidak mungkin seseorang tu sama taraf dengan nabi dan rasul. Itu mutlak dan hakikat malah satu kenyataan yang tidak ada daya upaya orang-orang terkemudian dari nabi dan rasul untuk menyanggahnya. Nabi dan Rasul terlalu istimewa di sisi Tuhan dan mereka mendapat mukjizat. Selain nabi dan rasul tidak mendapat mukjizat tetapi mereka mendapat kemuliaan atau disebut karamah. Nabi dan rasul mendapat wahyu tetapi selain nabi dan rasul atau disebut wali Allah mereka mendapat ilham. Wali Allah yang terkemudian daripada Nabi dan Rasul mereka itu disebut Rasulullah sebagai pewaris nabi. Pewaris itu mewarisi watak nabi dan rasul dari segi ibadah, akhlak dan akidahnya. Mana mungkin sama taraf wali Allah dan nabi?? Anda yang memperkatakan itu eloklah bertaubat daripada membuat tuduhan.

Bookmark and Share

    


  Member Information For al-fatehProfil   Hantar PM kepada al-fateh   Quote dan BalasQuote

nurhaziqah
WARGA SETIA
Menyertai: 09.04.2005
Ahli No: 15680
Posting: 565
Dari: uiam-ipgm kpm

Perak   avatar


posticon Posting pada: 19-10-06 15:29


apa-apa pun, ikutlah jalan yang lurus.
jangan ikut jalan yang bengkang bengkok.
ikut jalan bengkang bengkok, kita tak tahu mana arah tujuan.
bila tak tahu mana arah tujuan, astaghfirullah...
dah terang nyata ajaran al arqam ni dah difatwakan menyimpang dari ajaran islam sebenar.
apa lagi?
jauhilah!

Bookmark and Share

    


  Member Information For nurhaziqahProfil   Hantar PM kepada nurhaziqah   Quote dan BalasQuote

ibnu_musa

Menyertai: 11.05.2005
Ahli No: 16451
Posting: 5335
Dari: Putrajaya

KualaLumpur   avatar


posticon Posting pada: 19-10-06 15:49


saudara al-fateh, dahlah tu, tak payah nak tegakkan benang yang basah. sila rujuk fatwa ni:


Kategori : Akidah    
Tajuk :

Fatwa Mengenai Al-Arqam
Isu :
Fatwa yang ini berkaitan :

(i) Buku yang bertajuk “Aurad Muhammadiah Pegangan Darul Arqam Sekaligus Menjawab Tuduhan” yang ditulis oleh Ustaz HAJI ASHAARI MUHAMMAD dan isi kandungannya; dan
(ii) “Manaqib (Riwayat Hidup) Sheikh Muhammad bin Abdullah As Suhaimi” yang ditulis oleh Mohamad Taha As Suhaimi dan juga yang ditulis oleh pihak-pihak lain dalam semua bahasa dan isi kandungannya,
B. Kumpulan Darul Arqam @ Al-Arqam yang berpegang kepada ajaran-ajaran dan fahaman-fahaman yang terkandung di dalam buku bertajuk “Aurad Muhammadiah Pegangan Darul Arqam Sekaligus Menjawab Tuduhan” dan “Menaqib (Riwayat Hidup) Sheikh Muhammad bin Abdullah As Suhaimi.”

Fatwa :
Pada menjalankan kuasa yang diberikan oleh seksyen 41 (3) Undang-Undang Pentadbiran Ugama Islam 1965, Majlis Ugama Islam dan ‘Adat Melayu Perak Darul Ridzuan membuat dan mengisytiharkan fatwa yang telah diputuskan oleh Majlis tersebut dalam Mesyuarat Majlis Ugama Islam dan ‘Adat Melayu Perak Darul Ridzuan pada 1 Rabiulawal 1415 bersamaan 10 Ogos 1994 seperti berikut:

C. Bahawa pengharaman ini meliputi –
(i) apa-apa variasi, versi, bentuk atau cabang mana-mana ajaran tersebut di (A) di atas, dan termasuklah apa-apa pegangan ideologi, falsafah, atau apa-apa kumpulan atau sistem amalan dan penunaian yang merangkumi bahawa tujuannya atau salah satu daripada tujuan-tujuannya ialah pencapaian pengajaran kebatinan, perlindungan kebatinan atau kewujudan kebatinan iaitu suatu pegangan, ideologi, falsafah atau kumpulan atau sistem amalan atau penunaian yang tidak diakui dan bertentangan dengan syariat Islam dan pegangan oleh Ahli Sunnah Waljamaah;
(ii) apa-apa bahan publisiti Kumpulan Darul Arqam @ Al-Arqam termasuk mana-mana terbitan, ertinya apa-apa bahan, termasuklah suatu gambar, gambarfoto, poster, rajah, surat edaran, glansar filem, iklan di akhbar dan apa-apa bentuk iklan lain, yang bertujuan untuk memberi publisiti kepada terbitan tersebut yang berkaitan dengan ajaran-ajaran atau pegangan-pegangan di (A) di atas;
(iii) apa-apa terbitan, ertinya apa-apa buku, majalah, pamplet, risalah atau apa-apa bahan bacaan lain, sama ada dicetak, ditaip, ditulis tangan, atau dikeluarkan dengan apa-apa cara lain dan apa-apa bentuk keluaran ulangannya, dan termasuklah apa-apa filem iaitu sebuah wayang gambar, sebuah pita rakam, atau sebuah rekod walau bagaimanapun ianya dibuat; dari suatu imej berdasarkan penglihatan, yang mana adalah sebuah rekod yang mampu digunakan sebagai suatu alat menayangkan rangkaian itu sebagai suatu gambar bergerak; rakaman audio iaitu apa-apa bahan termasuk piring-piring hitam, fotografi, pita-pita rakaman, cakera laser dan cakera padat, yang mana dirakamkan rakaman suara manusia, untuk dibaca, dilihat atau didengar yang berkaitan dengan ajaran-ajaran atau pegangan-pegangan di (A) di atas;

Oleh itu, orang Islam adalah dilarang mengamalkan ajaran, pegangan dan fahaman Kumpulan Darul Arqam @ Al-Arqam, menjadi ahli, mengetuai, memimpin, memberi ceramah, mengadakan kelas pendidikan dan pembelajaran, mengadakan aktiviti-aktiviti ekonomi, sosial, program persembahan kesenian dan kebudayaan dan lain-lain aktiviti-aktiviti yang bertujuan untuk menghidup dan mengembangkan kumpulan ini.
Orang-orang Islam adalah juga dilarang memiliki, menyimpan, mencetak, menjual, termasuk mengedarkan filem, rakaman audio, pamplet, buku-buku, majalah, atau apa-apa terbitan, risalah dan apa-apa dokumen; menggunakan sebarang bentuk lambang, rajah atau tanda-tanda yang boleh mengaitkan Kumpulan Darul Arqam @ Al-Arqam kepada mana-mana harta alih atau tak alih, dan semua pihak dilarang daripada memberi apa jua kemudahan dan bantuan.”

Rujukan Pewartaan : 10 Jil:47 Bil :17

Tarikh Pewartaan :
18 Ogos 1994

http://www.e-fatwa.gov.my/mufti/fatwa_search_result.asp?keyID=296


p/s: dah lama dah...


-----------------
|============================|
| ()"*"()
| ( 'o', )
|(,,)=(,,)=======================|
[ Telah diedit oleh: ibnu_musa pada 19-10-06 15:51 ]


Bookmark and Share

    


  Member Information For ibnu_musaProfil   Hantar PM kepada ibnu_musa   Quote dan BalasQuote

al-fateh
Warga 3 Bintang
Menyertai: 19.02.2006
Ahli No: 22816
Posting: 80

blank   avatar


posticon Posting pada: 27-10-06 11:41


Apa yang diperkatakan ini tiada kaitan dengan arqam

Bookmark and Share

    


  Member Information For al-fatehProfil   Hantar PM kepada al-fateh   Quote dan BalasQuote

tanpanama
Warga 4 Bintang
Menyertai: 07.09.2005
Ahli No: 18761
Posting: 310
Dari: Bintang Timur

botswana  


posticon Posting pada: 27-10-06 19:58


ketaksuban kepada manusia yang tidak maksum akan merosakkan
otak

Bookmark and Share

    


  Member Information For tanpanamaProfil   Hantar PM kepada tanpanama   Pergi ke tanpanama's Website   Quote dan BalasQuote

farah_hanan
WARGA SETIA
Menyertai: 17.02.2006
Ahli No: 22791
Posting: 987
Dari: terengganu

malaysia  


posticon Posting pada: 27-10-06 22:20


sekarang ana sedang mengkaji akan perihal kebenaran perjuangan tokoh ni...moga-moga teka teki yang bermain di benak terjawab dengan bukti2 khusus lagi sahih penuh meyakinkan....

bukan mengambil risiko untuk dikelirukan, tetapi tidak mahu wujudkan percambahan idealogi akan sesuatu perkara yang melibatkan akidah berdasarkan buah mulut orang tanpa bukti yang sah.....ketengahkan bukti yang sahih dari beberapa sumber yang asli bagi mendapatkan kebenaran yang pasti....bukan khabar angin dari sesetengah pihak yang telah menggembar gemburkan isu sehingga menjadi fitnah yang hebat....

kaji dahulu sebelum bersuara....dapatkan maklumat2 dari sumber primer dan bukannya berita2 yang telah ditokok tambahkan....

sekarang ana sedang menjari buku2 asli yang dikarang sendiri oleh beliau

1. The Power Behind the Curtain and Aurad Muhammadiyyah
2. Mengenal Diri Melalui rasa Hati.

Bookmark and Share

    


  Member Information For farah_hananProfil   Hantar PM kepada farah_hanan   Quote dan BalasQuote

fathurrahman
WARGA SETIA
Menyertai: 28.03.2006
Ahli No: 23783
Posting: 580
Dari: -

jordan   avatar


posticon Posting pada: 28-10-06 00:23


Pada 27-10-06 22:20 , farah_hanan posting:

!!! QUOTE !!!

kaji dahulu sebelum bersuara....dapatkan maklumat2 dari sumber primer dan bukannya berita2 yang telah ditokok tambahkan....


apa maksud kamu ini? adakah kamu menuduh:

1) Majlis Fatwa Kebangsaan, Majlis Fatwa Negeri-negeri, mufti2, JAKIM, panel aqidah JAKIM serta ustaz2 di Malaysia semuanya memfitnah ashaari?

2) mereka tidak mengkaji dengan teliti, hanya mendengar cakap-cakap org sebelum menjatuhkan hukuman sesat terhadap ajaran ashaari?

3) mereka menipu masyarakat Malaysia dengan membesar2kan isu?


!!! QUOTE !!!

Kategori : Akidah
Tajuk : FATWA AURAD MUHAMMADIAH PEGANGAN DARUL ARQAM

Fatwa :

Di antara Kekeliruan dan Penyelewengan Aurad Muhammadiah Pegangan Darul Arqam.

i) Mendakwa bahawa ‘As-Sheikh Muhammad As-Suhaimi’ iaitu Guru Tarikat Muhammadiah ada memasuki Kaabah dan menerima Aurad Muhammadiah daripada Rasulullah S.A.W. di dalam keadaan sedar dan jaga iaitu setelah ia bermimpi bertemu Rasulullah S.A.W. dan Baginda memerintahnya supaya berbuat demikian.

(ii) Menokok tambah ungkapan Syahadah yang memang jelas bercanggah dengan ajaran Islam dan boleh mengelirukan akidah Islamiah bagi orang awam seperti berikut:

(iii) Dikatakan Bahawa kepercayaan dengan kelahiran Al-Mahadi itu bukan dari akidah.

(iv) Disebutkan kepercayaan Al-Arqam tentang kematian As-SyeikhMuhammad As Suhaimi yang kononnya matinya itu pada zahir sahaja. Jasadnya yang dikebumikan di perkuburan Klang pada 21 Rejab, 1343 (1925 Masehi) ialah pada pandangan orang awam sahaja bukan jasadnya yang sebenar sebaliknya ia telah ghaib pada ketika itu dan akan lahir pada suatu masa nanti sebagai Imam Mahadi.

(v) Kepercayaan bahawa apabila diseru nama tertentu seperti yang tersebut di dalam buku “Aurad Muhammadiah Pegangan Darul Arqam Sekaligus Menjawab Tuduhan” akan mendapat pertolongan.

Fakta-fakta yang telah disebut dan lain-lain lagi fakta yang terdapat dalam buku “Aurad Muhammadiah Pegangan Darul Arqam” yang tidak disebut di sini adalah berlawanan dengan Al-Quran dan hadis dan mengelirukan akidah Islam yang sebenar, maka Jawatankuasa Undang-undang Agama mengambil keputusan mengharamkan buku “Aurad Muhammadiah Pegangan Darul Arqam” oleh Ustaz Hj. Ashaari Muhammad dari dibaca, dipelajari, disimpan, dijual dan disebarkan.


- Fatwa Negeri Selangor DE

p/s: kaji juga fatwa2 yang diwartakan oleh Majlis Fatwa Kebangsaan, majlis fatwa negeri2 serta ulama' muktabar tentang ajaran ashaari & aurad muhammadiyah bawaan ashaari


-----------------
"Intellectuals solve problems; geniuses prevent them.." -Einstein
[ Telah diedit oleh: fathurrahman pada 28-10-06 00:25 ]


Bookmark and Share

    


  Member Information For fathurrahmanProfil   Hantar PM kepada fathurrahman   Pergi ke fathurrahman's Website   Quote dan BalasQuote

Abu_Ruqayyah
WARGA SETIA
Menyertai: 15.03.2006
Ahli No: 23449
Posting: 590
Dari: Manchester

Selangor  


posticon Posting pada: 28-10-06 00:54


Syahadah Aurad Muhammadiah: Satu Penilaian

Terdapat perbezaan antara syahadah yang diamalkan oleh rufaqa dengan syahadah yang disyariatkan dan diamalkan oleh masyarakat Islam. Syahadah dalam Aurad Muhammadiah menambah beberapa perkataan lain selain daripada syahadah yang sedia ada dalam Islam.

Syahadah mereka menambah perkataan berikut:

…Abu Bakr al-Shiddiq, Umar al-Farouq, Uthman birru al-rahim, Ali ‘adhudu al-din, Muhammad al-Mahdi (Muhammad bin Abdullah al-Suhaimi) Khulafa’ Rasulillah.

Maksudnya:

“Abu Bakar itu benar, Umar yang memisahkan kebenaran dan kesesatan, Uthman yang berbakti lagi pengasih, Ali penguat agama, Muhammad al-mahdi (Muhammad bin Abdullah al-Suhaimi) semuanya adalah khalifah kepada Rasulullah s.a.w."

Asaari dalam bukunya ‘Aurad Muhammadiah…’ mendakwa bahawa percantuman perkataan syahadah dengan perkataan lain bertujuan untuk menegaskan akidah Ahli Sunnah wal Jamaah. Dia berpendapat bahawa nama sahabat yang diletakkan selepas syahadah bukan untuk memanjangkan syahadah tetapi sekadar menyatakan keyakinan ahli Sunnah wal Jamaah.

Asaari mendakwa kononnya dia masih Ahli Sunnah Wal Jamaah, tetapi dirinya tidak sedar yang dia telah terkeluar dari ahli Sunnah wal Jamaah kerana ajarannya.

Asaari menyandarkan hujahnya dengan mengemukakan satu ‘hadith’ daripada Syaidina Ali, Rasulullah s.a.w. bersabda:

Pada malam aku (Rasulullah) diisrakkan. Aku melihat ke atas Arasy tertulis ‘lah ilaha illa Allah’, Abu Bakar al-Shiddiq, Umar al-faruq, Uthman Nurain.

Sahihkah hadith di atas untuk dijadikan hujah? Pentakhrijan hadith di atas mendapati ia bukanlah hadith. Al-Khatib al-Baghdadi mengatakan di dalam rawinya ada Abdul Rahman bin Affan. Dia adalah seorang pendusta. Sumber: Kitab Tarikh Bagdad, hlm. 10/263. Ini bermakna hadith itu palsu dan tidak boleh dijadikan hujah. Dalil Asaari itu tertolak.

Kalaulah ia ‘hadith’ (andaian: ia bukan hadith sebenarnya), tidak bererti umat Islam dibolehkan menambah lafaz syahadah. Ia sekadar menunjukkan kedudukan Abu Bakar, Umar dan uthman sebagai sahabat Rasulullah yang mendapat keredhaan Allah.

‘Hadith’ kedua yang menjadi pegangan Asaari dipetik dari buku Nur al-Absar yang berbunyi:

Apabila hari kiamat, datanglah syurga dan bersuara dengan fasihnya, wahai Tuhan, Engkau telah menjanjikan aku untuk mengukuhkan tiangku. Berfirman Allah: Sesungguhnya Aku telah menguatkan tiang-tiangmu dengan Abu bakar, Umar, Uthman dan Ali dan Aku menghiaskan engkau dengan Syaidina hasan dan Husin.

Benarkah ia hadith? Apakah tarafnya? Setelah ditakhrij. Ia tidak diketahui tarafnya kerana tidak ada rekod dalam mana-mana kitab hadith yang muktabar. Hukumnya: lah asla lahu. Tidak ada asalnya. Maka tidak boleh dijadikan hujah.

http://rufaqa-sesat.blogspot.com/
[ Telah diedit oleh: Abu_Ruqayyah pada 28-10-06 00:56 ]


Bookmark and Share

    


  Member Information For Abu_RuqayyahProfil   Hantar PM kepada Abu_Ruqayyah   Pergi ke Abu_Ruqayyah's Website   Quote dan BalasQuote

al-fateh
Warga 3 Bintang
Menyertai: 19.02.2006
Ahli No: 22816
Posting: 80

blank   avatar


posticon Posting pada: 29-10-06 09:58


FArah, Anda tepat, elok mengkaji daripada terburu-buru mengikut orang yang kurang ilmunya.

Rujuk Al-Quran:
"maka selidikilah (untuk menentukan) kebenarannya, supaya kamu tidak menimpakan sesuatu kaum dengan perkara yang tidak diingini dengan sebab kejahilan kamu (mengenainya) sehingga menjadikan kamu menyesali apa yang kamu telah lakukan." (Al-Hujurat:6)

Bookmark and Share

    


  Member Information For al-fatehProfil   Hantar PM kepada al-fateh   Quote dan BalasQuote

Amrizal
WARGA SETIA
Menyertai: 20.04.2004
Ahli No: 8529
Posting: 854
Dari: Bumi Allah nan Indah

NegeriSembilan   avatar


posticon Posting pada: 31-10-06 10:14


apa HEBATNYE ASYARI SAMPAI KAMU MENGANGUNGKANNYA?

adakah ASYARI MAKSUM BEBAS DARI DOSA?

DIA ANTARA ORANG yang TELAH MEMBUAT AJARAN SESAT, adakah ASYARI TELAH BERTAUBAT DARI KESESATANNYA?

TAKSUB BOLEH, TAPI TAKSUBLAH KEPADA RASULULLAH S.A.W

WALLAHU A'LAM..

Bookmark and Share

    


  Member Information For AmrizalProfil   Hantar PM kepada Amrizal   Pergi ke Amrizal's Website   Quote dan BalasQuote

aduka_irwana
Warga 3 Bintang
Menyertai: 08.02.2005
Ahli No: 14231
Posting: 141
Dari: dari mana nak ke mana??

mozambique  


posticon Posting pada: 31-10-06 11:05


hmm...asyik duduk bincang fahaman yang dibawa Ashaari tu sesat ke tak...kalau ajaran tu tak sesat sekalipun, janganlah taksub sangat dengan pemimpin tu...ana bercakap bukan dengar dari sumber lain, tapi, ni pemerhatian ana sejak dari kecik2 dulu, sampai lah dah boleh nak jadi bapak budak dah ni....orang yang ana perhatikan ni bukan orang jauh2 atau ana tak kenal, tapi saudara terdekat ana sendiri....malah memang ana sayangkan sangat kat dia ni...apa yang ana nampak, bila dia ni ikut fahaman Ashaaari ni, semua alim ulama lain dia tolak...padahal, awl2 dulu, alim ulama ni jugak dia menuntut ilmu....bila ikut saja Al-arqam ni, yang lain semua dah tak betul dah...hanya Ashaari saja yang betul...tu lah dikatakan taksub!!...ni nak minta komen sikit dari yang bijak pandai, yang serba tau pasal Ashaari...apa pendapat antum semua tentang harta benda yang dibelanjakan kat al-Arqam ni (sekarang ni rufaqaa'), hmm...apa yang ana perhatikan, mereka tak kisah sangat duit dilaburkan kat rufaqaa' ni...eh, ni bukan cakap-cakap kosong tau...saudara ana tu bukan tak berduit, gaji pun Boleh mencecah 5 angka tau...tapi, gaya hidup memang macam org tak ada duit....tak perasan ke pengikut2 ajaran ini ramai dari golongan professional?? hmm...komen sikit sesiapa yang duduk agung2kn sangat Ashaari tu!!


-----------------





Bookmark and Share

    


  Member Information For aduka_irwanaProfil   Hantar PM kepada aduka_irwana   Pergi ke aduka_irwana's Website   Quote dan BalasQuote

aye
WARGA SETIA
Menyertai: 03.04.2006
Ahli No: 23921
Posting: 2913
Dari: semerak

Kelantan   avatar


posticon Posting pada: 31-10-06 11:10


Pada 28-10-06 00:54 , Abu_Ruqayyah posting:

!!! QUOTE !!!

Syahadah Aurad Muhammadiah: Satu Penilaian

Terdapat perbezaan antara syahadah yang diamalkan oleh rufaqa dengan syahadah yang disyariatkan dan diamalkan oleh masyarakat Islam. Syahadah dalam Aurad Muhammadiah menambah beberapa perkataan lain selain daripada syahadah yang sedia ada dalam Islam.

Syahadah mereka menambah perkataan berikut:

…Abu Bakr al-Shiddiq, Umar al-Farouq, Uthman birru al-rahim, Ali ‘adhudu al-din, Muhammad al-Mahdi (Muhammad bin Abdullah al-Suhaimi) Khulafa’ Rasulillah.

Maksudnya:

“Abu Bakar itu benar, Umar yang memisahkan kebenaran dan kesesatan, Uthman yang berbakti lagi pengasih, Ali penguat agama, Muhammad al-mahdi (Muhammad bin Abdullah al-Suhaimi) semuanya adalah khalifah kepada Rasulullah s.a.w."

Asaari dalam bukunya ‘Aurad Muhammadiah…’ mendakwa bahawa percantuman perkataan syahadah dengan perkataan lain bertujuan untuk menegaskan akidah Ahli Sunnah wal Jamaah. Dia berpendapat bahawa nama sahabat yang diletakkan selepas syahadah bukan untuk memanjangkan syahadah tetapi sekadar menyatakan keyakinan ahli Sunnah wal Jamaah.

Asaari mendakwa kononnya dia masih Ahli Sunnah Wal Jamaah, tetapi dirinya tidak sedar yang dia telah terkeluar dari ahli Sunnah wal Jamaah kerana ajarannya.

Asaari menyandarkan hujahnya dengan mengemukakan satu ‘hadith’ daripada Syaidina Ali, Rasulullah s.a.w. bersabda:

Pada malam aku (Rasulullah) diisrakkan. Aku melihat ke atas Arasy tertulis ‘lah ilaha illa Allah’, Abu Bakar al-Shiddiq, Umar al-faruq, Uthman Nurain.

Sahihkah hadith di atas untuk dijadikan hujah? Pentakhrijan hadith di atas mendapati ia bukanlah hadith. Al-Khatib al-Baghdadi mengatakan di dalam rawinya ada Abdul Rahman bin Affan. Dia adalah seorang pendusta. Sumber: Kitab Tarikh Bagdad, hlm. 10/263. Ini bermakna hadith itu palsu dan tidak boleh dijadikan hujah. Dalil Asaari itu tertolak.

Kalaulah ia ‘hadith’ (andaian: ia bukan hadith sebenarnya), tidak bererti umat Islam dibolehkan menambah lafaz syahadah. Ia sekadar menunjukkan kedudukan Abu Bakar, Umar dan uthman sebagai sahabat Rasulullah yang mendapat keredhaan Allah.

‘Hadith’ kedua yang menjadi pegangan Asaari dipetik dari buku Nur al-Absar yang berbunyi:

Apabila hari kiamat, datanglah syurga dan bersuara dengan fasihnya, wahai Tuhan, Engkau telah menjanjikan aku untuk mengukuhkan tiangku. Berfirman Allah: Sesungguhnya Aku telah menguatkan tiang-tiangmu dengan Abu bakar, Umar, Uthman dan Ali dan Aku menghiaskan engkau dengan Syaidina hasan dan Husin.

Benarkah ia hadith? Apakah tarafnya? Setelah ditakhrij. Ia tidak diketahui tarafnya kerana tidak ada rekod dalam mana-mana kitab hadith yang muktabar. Hukumnya: lah asla lahu. Tidak ada asalnya. Maka tidak boleh dijadikan hujah.

http://rufaqa-sesat.blogspot.com/


Thanks artikel yang bmanfaat.....
Ana rasa kita patut usulkan kepada kerajaan agar ambil tindakan yang drastik thadap ajaran ini..... pada masa yang sama pula, JAKIM sharusnya renew balik fatwa dia, sebab setahu ana fatwah itu ditujukan kepada ajaran al-arqam.....
sebab ana ada borak2 dengan kumpulan mawardah dpameran buku,,,, dia kata abuya dah ok slepas kena tahanan ISA....dan sekarang banyak buku2nya mbincangkan Islam Hadhari yang dbawa oleh Pak Lah... ana fikir mugkin mereka ingin mbawa agenda sama agaknya....yelah.. abuya dengan krajaan Islam Rufaqa (http://www.rufaqa.com/) kemudian Pak Lah dengan krajaan Islam Hadhari (http://www.islamhadhari.net/v4/index.php) yang ni wallahualam....
ana tak pasti....sebab ana tak beli buku keluarannya tentang islam hadhari dan dalam kerajaan rufaqa.. sebab tak cukup duit.... cuma ana dapat beli sebiji saja buku yang btajuk "Taqwa".... tapi ana takut nak baca sebab... bila ana baca jadi pening....syair2 dia pelik sangat.... kemudian ana bagi kat member ana....
myesal pula sebab beli... ni sebab kumpulan mawaddah lah...pandai sangat mneka...cair ana...masya'Allah...


-----------------
"Cerahkan Mata Anda" http://buku2008.wordpress.com


Bookmark and Share

    


  Member Information For ayeProfil   Hantar PM kepada aye   Pergi ke aye's Website   Quote dan BalasQuote

are_peace82
WARGA SETIA
Menyertai: 06.10.2006
Ahli No: 26802
Posting: 412
Dari: Kelantan & Kajang

Kelantan  


posticon Posting pada: 31-10-06 11:40


senang-senang tutup saja posting ini. Sangat berbahaya diperdebatkan secara bertulis. Kesalahfahaman akan timbul nanti. Nak berdebat isu ini elok secara face to face (ilmiah)

Bookmark and Share

    


  Member Information For are_peace82Profil   Hantar PM kepada are_peace82   Quote dan BalasQuote

izad
:WARGA AWAL BERJASA:
Menyertai: 14.05.2003
Ahli No: 66
Posting: 427
Dari: Wakaf Bharu

Kelantan   avatar


posticon Posting pada: 02-11-06 01:10


secara peribadi, saya mengagumi keupayaan ustaz ashari dalam berdakwah. method yang digunakannya boleh menyentuh hati...

tapi disebabkan kekeliruan(kesesatan?) yang dibawanya tidak memungkinkan ana untuk menyokongnya.....

Bookmark and Share

    


  Member Information For izadProfil   Hantar PM kepada izad   Pergi ke izad's Website   Quote dan BalasQuote

izad
:WARGA AWAL BERJASA:
Menyertai: 14.05.2003
Ahli No: 66
Posting: 427
Dari: Wakaf Bharu

Kelantan   avatar


posticon Posting pada: 02-11-06 01:19


tuan moderator, tutup saja topik ini.... RUFAQA itu sesat..... fullstop.....

Bookmark and Share

    


  Member Information For izadProfil   Hantar PM kepada izad   Pergi ke izad's Website   Quote dan BalasQuote

trouver_99
WARGA SETIA
Menyertai: 01.02.2004
Ahli No: 6933
Posting: 1603
Dari: Penang

PulauPinang   avatar


posticon Posting pada: 02-11-06 07:33


jom kita buat 'rufaqa' versi tak sesat......
yang sesat kita tinggal tapi ambil bagaimana kekuatan ekonomi mereka...
tak terfikir ke?
:roll:


-----------------

= think Islam , think Globally , think Reality =


Bookmark and Share

    


  Member Information For trouver_99Profil   Hantar PM kepada trouver_99   Quote dan BalasQuote

fathurrahman
WARGA SETIA
Menyertai: 28.03.2006
Ahli No: 23783
Posting: 580
Dari: -

jordan   avatar


posticon Posting pada: 02-11-06 09:10


Pada 31-10-06 11:10 , aye posting:

!!! QUOTE !!!

Thanks artikel yang bmanfaat.....
Ana rasa kita patut usulkan kepada kerajaan agar ambil tindakan yang drastik thadap ajaran ini..... pada masa yang sama pula, JAKIM sharusnya renew balik fatwa dia, sebab setahu ana fatwah itu ditujukan kepada ajaran al-arqam.....

cuba tanya pada org gila, dia nak mengaku dia gila tak? ;-)

macam tu lah juga kalau tanya pada org yang sesat & menyeleweng, mana dia nak mengaku

fatwa pengharaman dulu bukan setakat kumpulan. al-arqam, tapi juga aurad muhammadiyah yang jadi pegangan ashaari & murid2nya

aurad muhammadiyah tu jugalah yang masih jadi pegangan group rufaqa' sekarang. maknanya mereka masih pegang pada aqidah yang salah, pada sesuatu yang telah difatwakan sesat oleh majlis fatwa kebangsaan

tapi ana setuju sangat saranan sdra aye agar majlis fatwa buat kajian semula & keluarkan fatwa yang baru. buatlah tindakan secepat mungkin sebelum lebih ramai yang rosak aqidahnya. dah lah kes ayah pin dulu punyalah slow, sampai ayah pin boleh terlepas macam tu saja

buku islam hadhari karangan rufaqa' tu dah diharamkan oleh pihak JAKIM, walaupun awal2 dulu diluluskan (sebab ada kepentingan politik Pak Lah)

silapnya org melayu suka percaya pada perkara2 pelik. pelik sikit saja, mulalah masuk bab karut marut. wali lah, org tuhan lah..........

& kesilapan yang lain, mendalami Islam daripada pintu yang salah. mereka hanya lihat topeng luaran ashari & co. nampak imej ala2 Islamik, terus saja terpikat. walhal nak dalami Islam perkara pertama yang perlu diberi perhatian adalah aqidah

walau alim, wara', banyak karamah & kuat ibadah sebyk mana sekalipun, tapi kalau aqidah sesat langsung tak boleh jamin apa-apa. macam hadith Nabi SAW tentang golongan khawarij, digambarkan hebat ibadah mereka tapi Nabi suruh bunuh kalau jumpa dengan golongan ni. sebab apa? sebab aqidah mereka

so sahabat2 di portal ukhwah ni, jangan masuk daripada pintu yang salah. apa-apa pun belajar teguhkan aqidah dulu ;-)


-----------------
"Intellectuals solve problems; geniuses prevent them.." -Einstein
[ Telah diedit oleh: fathurrahman pada 02-11-06 09:13 ]


Bookmark and Share

    


  Member Information For fathurrahmanProfil   Hantar PM kepada fathurrahman   Pergi ke fathurrahman's Website   Quote dan BalasQuote

Martyr
:WARGA AWAL BERJASA:
Menyertai: 31.10.2003
Ahli No: 4810
Posting: 1097
Dari: Hujung Sana

yemen  


posticon Posting pada: 02-11-06 11:05


Pada 02-11-06 09:10 , fathurrahman posting:

!!! QUOTE !!!


silapnya org melayu suka percaya pada perkara2 pelik. pelik sikit saja, mulalah masuk bab karut marut. wali lah, org tuhan lah..........

Assalamua'laykum... nak tanya sikit ni, bab wali ni bab karut jugak ke?


Bookmark and Share

    


  Member Information For MartyrProfil   Hantar PM kepada Martyr   Pergi ke Martyr's Website   Quote dan BalasQuote

fathurrahman
WARGA SETIA
Menyertai: 28.03.2006
Ahli No: 23783
Posting: 580
Dari: -

jordan   avatar


posticon Posting pada: 02-11-06 11:56


Pada 02-11-06 11:05 , Martyr posting:

!!! QUOTE !!!

Pada 02-11-06 09:10 , fathurrahman posting:

!!! QUOTE !!!


silapnya org melayu suka percaya pada perkara2 pelik. pelik sikit saja, mulalah masuk bab karut marut. wali lah, org tuhan lah..........

Assalamua'laykum... nak tanya sikit ni, bab wali ni bab karut jugak ke?

wa'aalikumussalam

pengikut rufaqa' dakwa ashaari tu wali, tak mengarut ke?


-----------------
"Intellectuals solve problems; geniuses prevent them.." -Einstein


Bookmark and Share

    


  Member Information For fathurrahmanProfil   Hantar PM kepada fathurrahman   Pergi ke fathurrahman's Website   Quote dan BalasQuote

Martyr
:WARGA AWAL BERJASA:
Menyertai: 31.10.2003
Ahli No: 4810
Posting: 1097
Dari: Hujung Sana

yemen  


posticon Posting pada: 02-11-06 12:02


oooo ingatkan perihal wali tu karut marut, sebab wali pun ada dua... betul tak? kalau bab rufaqa and the geng tu kes terpencil. biasalah benda yang jatuh mesti ada yang kutip.

ps/ cara enta posting dan jawab thread ingatkan ana pada seseorang hehehe... tak tau org yang sama atau mungkin org lain atau mungkin kebetulan sahaja. Just nak try and error. Baru balik dr Jordan? Kalau bukan mungkin kebetulan.

Bookmark and Share

    


  Member Information For MartyrProfil   Hantar PM kepada Martyr   Pergi ke Martyr's Website   Quote dan BalasQuote

al_farisi
WARGA SETIA
Menyertai: 18.01.2004
Ahli No: 6556
Posting: 608
Dari: Tiada kepada ada & ada kepada tiada

iran   avatar


posticon Posting pada: 02-11-06 12:04


Pada 02-11-06 11:05 , Martyr posting:

!!! QUOTE !!!

Pada 02-11-06 09:10 , fathurrahman posting:

!!! QUOTE !!!


silapnya org melayu suka percaya pada perkara2 pelik. pelik sikit saja, mulalah masuk bab karut marut. wali lah, org tuhan lah..........

Assalamua'laykum... nak tanya sikit ni, bab wali ni bab karut jugak ke?


Susahla Kalau bab wali pun tak percaya. macam mana nak percaya tentang Imam Mahdi. Susah lah. Tapi kalau percaya membabi buta macam juak-juak Al-Arqam tu lf payah.

Bookmark and Share

    


  Member Information For al_farisiProfil   Hantar PM kepada al_farisi   Quote dan BalasQuote

Martyr
:WARGA AWAL BERJASA:
Menyertai: 31.10.2003
Ahli No: 4810
Posting: 1097
Dari: Hujung Sana

yemen  


posticon Posting pada: 02-11-06 12:05


nak tau tentang aurad muhammadiyyah kena jumpa sesorang di perak. tak ingat siapa nama beliau. beliau org yang berkelayakan untuk jawab tentang aurad muhammadiyyah. tapi menurut dr sahabat ana, beliau sendiri mempertikaikan aurad muhammadiyyah yang di bawa org rufaqa.

Bookmark and Share

    


  Member Information For MartyrProfil   Hantar PM kepada Martyr   Pergi ke Martyr's Website   Quote dan BalasQuote

fathurrahman
WARGA SETIA
Menyertai: 28.03.2006
Ahli No: 23783
Posting: 580
Dari: -

jordan   avatar


posticon Posting pada: 02-11-06 12:24


ana tak menolak kewujudan wali, tapi ana menolak pendapat yang kata ashaari tu wali, sohibuzzaman, PBT, org tuhan, manusia paling ajaib di zamannya & semua dakwaan2 karut rufaqa'

setahu ana aurad muhammadiyah bawaan ashaari tak sama dengan aurad yang asal. yang diharamkan tu aurad muhammadiyah versi ashaari


-----------------
"Intellectuals solve problems; geniuses prevent them.." -Einstein


Bookmark and Share

    


  Member Information For fathurrahmanProfil   Hantar PM kepada fathurrahman   Pergi ke fathurrahman's Website   Quote dan BalasQuote

Martyr
:WARGA AWAL BERJASA:
Menyertai: 31.10.2003
Ahli No: 4810
Posting: 1097
Dari: Hujung Sana

yemen  


posticon Posting pada: 02-11-06 12:38


Pada 02-11-06 12:24 , fathurrahman posting:

!!! QUOTE !!!



setahu ana aurad muhammadiyah bawaan ashaari tak sama dengan aurad yang asal. yang diharamkan tu aurad muhammadiyah versi ashaari



benar...

Bookmark and Share

    


  Member Information For MartyrProfil   Hantar PM kepada Martyr   Pergi ke Martyr's Website   Quote dan BalasQuote

daLL
Warga 3 Bintang
Menyertai: 06.04.2005
Ahli No: 15609
Posting: 148
Dari: negeri beradat

NegeriSembilan   avatar


posticon Posting pada: 03-11-06 14:30


?????????????

Bookmark and Share

    


  Member Information For daLLProfil   Hantar PM kepada daLL   Quote dan BalasQuote

farah_hanan
WARGA SETIA
Menyertai: 17.02.2006
Ahli No: 22791
Posting: 987
Dari: terengganu

malaysia  


posticon Posting pada: 03-11-06 15:23


kontroversi lagi...

Bookmark and Share

    


  Member Information For farah_hananProfil   Hantar PM kepada farah_hanan   Quote dan BalasQuote

mouslimin
Warga 3 Bintang
Menyertai: 02.11.2006
Ahli No: 27179
Posting: 127
Dari: Papar, sabah

Sabah   avatar


posticon Posting pada: 03-11-06 22:05


alamak..

Bookmark and Share

    


  Member Information For mousliminProfil   Hantar PM kepada mouslimin   Quote dan BalasQuote

al-fateh
Warga 3 Bintang
Menyertai: 19.02.2006
Ahli No: 22816
Posting: 80

blank   avatar


posticon Posting pada: 05-11-06 18:42


Anda tidak mengkaji kebenaran, maka anda tak nampak kebenaran. Walhal kalau anda perhatikan web Rufaqa dan seangkatan dengannya, anda pasti tidak dapat menolak kebenaran itu. Bagi orang berilmu, dia mengkaji. Tidak melulu dalam membuat keputusan. Seperti saya katakan, ambil kaedah fikah, lebih baik tidak berhukum daripada tersalah hukum.

http://mindaglobal.forumsplace.com

Bookmark and Share

    


  Member Information For al-fatehProfil   Hantar PM kepada al-fateh   Quote dan BalasQuote

fathurrahman
WARGA SETIA
Menyertai: 28.03.2006
Ahli No: 23783
Posting: 580
Dari: -

jordan   avatar


posticon Posting pada: 05-11-06 19:19


disebabkan dah mengkajilah kami katakan ajaran ashaari tu ajaran sesat & menyeleweng daripada ASWJ

dah banyak web rufaqa' & al-arqam yang ana masuk: rufaqadaily, hyperboard bani tamim, mindaglobal, forum cari dll...... termasuklah blog2 & yahoogroups yang orang-orang kamu dirikan di internet

ketaksuban kamu pada ashaari membutakan matahati kamu untuk melihat apa itu kebenaran. ashaari buat syirik pun kamu masih ikut. ashaari bawa kesesatan pun rufaqa & co. masih memujanya

siapa lagi pemimpin yang syok sendiri & perasan wali yang minta org bertawassul kepadanya, kalau bukan ashaari?

p/s: dalam forum lain ahli rufaqa' berdebat dengan pengikut2 syiah, berebutkan Imam Mahdi. rufaqa' kata syiah penipu & sesat, syiah kata ashaari penipu & sesat (padahal 2x5 saja) :lol: :lol: :lol:


-----------------
"Intellectuals solve problems; geniuses prevent them.." -Einstein
[ Telah diedit oleh: fathurrahman pada 05-11-06 19:43 ]


Bookmark and Share

    


  Member Information For fathurrahmanProfil   Hantar PM kepada fathurrahman   Pergi ke fathurrahman's Website   Quote dan BalasQuote

fathurrahman
WARGA SETIA
Menyertai: 28.03.2006
Ahli No: 23783
Posting: 580
Dari: -

jordan   avatar


posticon Posting pada: 05-11-06 19:42


siapa2 yang kata rufaqa' ni bagus, kamu perlu masuk laman ni (atau cari buku yang dimaksudkan)

lihat sendiri keburukan akhlak ashaari & pengikut2nya, menabur fitnah sesuka hati terhadap bekas2 pengikut ashaari yang kini menentang kesesatan aqidahnya

http://www.mata-angin.com/

p/s: inikah pemimpin yang baik akhlaknya?


-----------------
"Intellectuals solve problems; geniuses prevent them.." -Einstein
[ Telah diedit oleh: fathurrahman pada 05-11-06 19:42 ]


Bookmark and Share

    


  Member Information For fathurrahmanProfil   Hantar PM kepada fathurrahman   Pergi ke fathurrahman's Website   Quote dan BalasQuote

izad
:WARGA AWAL BERJASA:
Menyertai: 14.05.2003
Ahli No: 66
Posting: 427
Dari: Wakaf Bharu

Kelantan   avatar


posticon Posting pada: 07-11-06 00:07


entah lah... pening kepala den.... tolong lah jelaskan apa akidahnya abuya itu....

Bookmark and Share

    


  Member Information For izadProfil   Hantar PM kepada izad   Pergi ke izad's Website   Quote dan BalasQuote

ibnu_musa

Menyertai: 11.05.2005
Ahli No: 16451
Posting: 5335
Dari: Putrajaya

KualaLumpur   avatar


posticon Posting pada: 07-11-06 00:23


Pada 05-11-06 18:42 , al-fateh posting:

!!! QUOTE !!!

Anda tidak mengkaji kebenaran, maka anda tak nampak kebenaran. Walhal kalau anda perhatikan web Rufaqa dan seangkatan dengannya, anda pasti tidak dapat menolak kebenaran itu. Bagi orang berilmu, dia mengkaji. Tidak melulu dalam membuat keputusan. Seperti saya katakan, ambil kaedah fikah, lebih baik tidak berhukum daripada tersalah hukum.

http://mindaglobal.forumsplace.com

asyik laungkan kebenaran tanpa buktikannya, tunjukkanlah kebenaran yang anda nak bawa tu, buktikan bahawa fatwa mufti itu salah dan abuya itu tak sesat.

p/s: satu Malaysia dah tahu, dah lama dah...


-----------------
|============================|
| ()"*"()
| ( 'o', )
|(,,)=(,,)=======================|


Bookmark and Share

    


  Member Information For ibnu_musaProfil   Hantar PM kepada ibnu_musa   Quote dan BalasQuote

al-fateh
Warga 3 Bintang
Menyertai: 19.02.2006
Ahli No: 22816
Posting: 80

blank   avatar


posticon Posting pada: 07-11-06 16:23


Apakah anda ingin menyatakan syeikh-syeikh tariqat timur tengah yang menyokong perjuangan Abuya Ashaari itu salah? Adakah anda ingin mengatakan ulamak Thai itu salah dalam menjadi pengikut Abuya? Apakah anda ingin mengatakan lulusan Agama phD di Indonesia salah? Atau anda yang bersalah kerana mensyirikkan atau menyesatkan orang tanpa usul periksa. Ilmu Islam ini luas, jangan kerana kita tidak bertemu dengan sesatu ilmu kita kata itu salah, ini salah.

Anda tahu apa dosa syirik? Anda kena baca Al-Quran, An-Nisa, ayat 48. Tidak sewenang-wenangnya kita hendak mengambil risiko syirik atau sesat. BAca juga ayat dalam Surah Al-Baqarah: Jangan kamu mencampakkan diri kamu dalam jurang kebinasaan.

Bookmark and Share

    


  Member Information For al-fatehProfil   Hantar PM kepada al-fateh   Quote dan BalasQuote

ibnu_musa

Menyertai: 11.05.2005
Ahli No: 16451
Posting: 5335
Dari: Putrajaya

KualaLumpur   avatar


posticon Posting pada: 07-11-06 16:31


hehe, habis tu Kenapa abuya anda tu ditangkap, Kenapa dia mengaku sesat dan bertaubat dulu, adakah ini juga taqiyyah seperti puak syiah?

kalau tak sesat, Kenapa dia ditangkap dan kumpulan arqam dibubarkan dan diharamkan di Malaysia?

adakah PhD itu menjadikan kita bebas (maksum) dari sesat? jadi pengikut tarikat di timur tengah maka takkan sesat? jadi orang alim di Thai maka takkan sesat? kalau nak sebut pasal phd, orang bukan Islam pun ramai yang ada phd.

apa yang saudara al-fateh nak buktikan di sini? nak buktikan abuya, arqam dan rufaqa' tak sesat? silakan...

p/s: aminah wadud pun ada phd juga, sebab tu "hebat" boleh jadi imam solat jumaat :-o


-----------------
|============================|
| ()"*"()
| ( 'o', )
|(,,)=(,,)=======================|
[ Telah diedit oleh: ibnu_musa pada 07-11-06 16:47 ]


Bookmark and Share

    


  Member Information For ibnu_musaProfil   Hantar PM kepada ibnu_musa   Quote dan BalasQuote

izad
:WARGA AWAL BERJASA:
Menyertai: 14.05.2003
Ahli No: 66
Posting: 427
Dari: Wakaf Bharu

Kelantan   avatar


posticon Posting pada: 07-11-06 18:58


SOKONG IBNU_MUSA......


-----------------
AL-FIRQATU AN NAAJIAH
[ Telah diedit oleh: izad pada 08-11-06 18:43 ]


Bookmark and Share

    


  Member Information For izadProfil   Hantar PM kepada izad   Pergi ke izad's Website   Quote dan BalasQuote

mawa
WARGA SETIA
Menyertai: 29.08.2004
Ahli No: 10790
Posting: 872
Dari: Atas Angin

Kedah   avatar


posticon Posting pada: 08-11-06 00:31


dah, elok sangat... seorang penyamun, seorang penyangak!!!

Bookmark and Share

    


  Member Information For mawaProfil   Hantar PM kepada mawa   Quote dan BalasQuote

ibnu_musa

Menyertai: 11.05.2005
Ahli No: 16451
Posting: 5335
Dari: Putrajaya

KualaLumpur   avatar


posticon Posting pada: 13-11-06 18:55


Pada 08-11-06 00:31 , mawa posting:

!!! QUOTE !!!

dah, elok sangat... seorang penyamun, seorang penyangak!!!

seorang lagi, tukang karut :lol:


-----------------
|============================|
| ()"*"()
| ( 'o', )
|(,,)=(,,)=======================|


Bookmark and Share

    


  Member Information For ibnu_musaProfil   Hantar PM kepada ibnu_musa   Quote dan BalasQuote

fayyzah
Warga 1 Bintang
Menyertai: 08.12.2005
Ahli No: 20937
Posting: 27
Dari: Johor

japan   avatar


posticon Posting pada: 13-11-06 20:56


aduh... PENINGNYE!!!

apa ni... siapa rufaqa'???

AL-aRQAM???

maybe masa ana lahir benda ni dah tak wujud...

tapi cuba terangkan sikit apa

semua-semua ni..

al-fateh membebel2 tu betul ke???

ke saja nak menyesatkan org lain...

yang ana tahu ayah ana ada cakap

ABUYA ADALAH MANUSIA YANG JAHAT,

eventhough ana tak tahu siapa sebenarnya itu...

ni ada org saja nak permainkan aqidah muslimin muslimat lain ke...

TOLONGlah TERANGKAN!!!~

* huu.. ana tak paham apa-apa... info yang tunggang terbalik dalam topik ni...

Bookmark and Share

    


  Member Information For fayyzahProfil   Hantar PM kepada fayyzah   Pergi ke fayyzah's Website   Quote dan BalasQuote

fathurrahman
WARGA SETIA
Menyertai: 28.03.2006
Ahli No: 23783
Posting: 580
Dari: -

jordan   avatar


posticon Posting pada: 13-11-06 22:26


ustaz ustazah yang balik mengaji dr al-azhar pun boleh ikut ayah pin. adakah itu membuktikan ajaran ayah pin juga benar?

kebenaran bukan diukur daripada siapa yang mengikut, tapi dinilai melalui neraca syara'

Syeikh Nuruddin al-Banjari, tokoh thariqat kat Malaysia pun kata ajaran ashaari tu sesat, kamu nak kata macam mana lagi?

Tanda-tanda Akhir Zaman (Syeikh Nuruddin al-Banjari)


-----------------
"Intellectuals solve problems; geniuses prevent them.." -Einstein


Bookmark and Share

    


  Member Information For fathurrahmanProfil   Hantar PM kepada fathurrahman   Pergi ke fathurrahman's Website   Quote dan BalasQuote

Abu_Ruqayyah
WARGA SETIA
Menyertai: 15.03.2006
Ahli No: 23449
Posting: 590
Dari: Manchester

Selangor  


posticon Posting pada: 14-11-06 00:41


Pada 13-11-06 20:56 , fayyzah posting:

!!! QUOTE !!!

aduh... PENINGNYE!!!

apa ni... siapa rufaqa'???

AL-aRQAM???

Orang tak suruh kamu pening kepala pun.Kalau nak tahu baca sendiri web ni tau siapa itu rufaqa':

http://rufaqa-sesat.blogspot.com/

Bookmark and Share

    


  Member Information For Abu_RuqayyahProfil   Hantar PM kepada Abu_Ruqayyah   Pergi ke Abu_Ruqayyah's Website   Quote dan BalasQuote

fauzy_fx86
Warga 4 Bintang
Menyertai: 23.07.2006
Ahli No: 25359
Posting: 327
Dari: Di pinggiran Batu Caves

malaysia  


posticon Posting pada: 14-11-06 05:01


rufaqa tu al-arqam lah.
pergi lah website rufaqa.
nanti tau lah.

Bookmark and Share

    


  Member Information For fauzy_fx86Profil   Hantar PM kepada fauzy_fx86   Pergi ke fauzy_fx86's Website   Quote dan BalasQuote

samudra
WARGA SETIA
Menyertai: 06.12.2005
Ahli No: 20847
Posting: 721
Dari: Tanah Melayu

stkitts_nevis   avatar


posticon Posting pada: 14-11-06 09:21


abuyaaaaaaaa.....tolonggggggggg

turunkan ilmu kat hamba , macamana nak kahwin 4 supaya bini-bini hamba nanti tak jadi dogfight

Bookmark and Share

    


  Member Information For samudraProfil   Hantar PM kepada samudra   Quote dan BalasQuote

qibtiyah
WARGA SETIA
Menyertai: 10.07.2005
Ahli No: 17187
Posting: 721
Dari: qaryah_qish

seychelles   avatar


posticon Posting pada: 14-11-06 10:06


:-D:-D:-D:-D:-D:-D:-D:-D

Bookmark and Share

    


  Member Information For qibtiyahProfil   Hantar PM kepada qibtiyah   Quote dan BalasQuote

ibnu_musa

Menyertai: 11.05.2005
Ahli No: 16451
Posting: 5335
Dari: Putrajaya

KualaLumpur   avatar


posticon Posting pada: 14-11-06 10:09


Abuya Ashaari..Manusia Paling Ajaib di zamannya :-?

kalau begitu ayah pin lagi ajaib, siap ada kerajaan langit lagi, yang paling ajaib sampai sekarang tak jumpa2 entah ke mana dia dah lari, ke langit agaknya :lol:

p/s: apa yang ajaib tu? :-?


-----------------
|============================|
| ()"*"()
| ( 'o', )
|(,,)=(,,)=======================|


Bookmark and Share

    


  Member Information For ibnu_musaProfil   Hantar PM kepada ibnu_musa   Quote dan BalasQuote

Qaisar
Warga 4 Bintang
Menyertai: 29.11.2006
Ahli No: 27543
Posting: 266
Dari: Darul Aman

Kedah   avatar


posticon Posting pada: 07-01-07 12:50


hah, ya lah tu arqam tak sesat.. siap kata boleh jumpa Rasulullah S.A.W .. tak sesat lagi?
pemuda bani tamim konon... sudahla... hentikan.. jangan ditegakkan lagi benang yang basah...
anda terlalu fanatik dengan ketua anda...

Bookmark and Share

    


  Member Information For QaisarProfil   Hantar PM kepada Qaisar   Quote dan BalasQuote

hafiz_along_83

Menyertai: 28.08.2003
Ahli No: 3139
Posting: 772
Dari: cheras

Selangor   avatar


posticon Posting pada: 07-01-07 12:51


:-) :-) :-) :-) :-) :-) :-) :-) :-) :-) :-) :-) :-) :-) :-) :-) :-) :-) :-) :-) :-) :-) :-) :-) :-) :-) :-) :-) :-) :-) :-) :-) :-) :-) :-) :-) :-) :-) :-) :-) :-) :-)

Bookmark and Share

    


  Member Information For hafiz_along_83Profil   Hantar PM kepada hafiz_along_83   Quote dan BalasQuote

rimbabara
-WARGA AMAT SETIA-
Menyertai: 03.03.2006
Ahli No: 23151
Posting: 3640
Dari: Ipoh

malaysia   avatar


posticon Posting pada: 11-01-07 13:26


Pada 14-11-06 10:09 , ibnu_musa posting:

!!! QUOTE !!!

Abuya Ashaari..Manusia Paling Ajaib di zamannya :-?

kalau begitu ayah pin lagi ajaib, siap ada kerajaan langit lagi, yang paling ajaib sampai sekarang tak jumpa2 entah ke mana dia dah lari, ke langit agaknya :lol:

p/s: apa yang ajaib tu? :-?



DIA ADA kat BATU CAVES agaknya...HEHEHEHEHE :-P

Bookmark and Share

    


  Member Information For rimbabaraProfil   Hantar PM kepada rimbabara   Quote dan BalasQuote

rimbabara
-WARGA AMAT SETIA-
Menyertai: 03.03.2006
Ahli No: 23151
Posting: 3640
Dari: Ipoh

malaysia   avatar


posticon Posting pada: 11-01-07 13:28


Pada 14-11-06 09:21 , samudra posting:

!!! QUOTE !!!

abuyaaaaaaaa.....tolonggggggggg

turunkan ilmu kat hamba , macamana nak kahwin 4 supaya bini-bini hamba nanti tak jadi dogfight


ikut lirik lagu P.Ramlee "madu 3"

...mesti pandai pembohong...mesti pandai temberang....
tetapi..jangan sampai...hai..pecah tembelang.....
hehehe...gurau saja....

;-)

Bookmark and Share

    


  Member Information For rimbabaraProfil   Hantar PM kepada rimbabara   Quote dan BalasQuote

al-fateh
Warga 3 Bintang
Menyertai: 19.02.2006
Ahli No: 22816
Posting: 80

blank   avatar


posticon Posting pada: 29-03-07 10:29


PENGURUS BESAR NAHDLATUL ULAMA
jalan Kramat Raya No. 164 Jakarta 10430 Telp. (021) 323033-3908424Fax.3908425
=============================================================================


KEPUTUSAN PENGURUS BESAR SYURIYAH NAHDLATUL ULAMA
TENTANG AQIDAH DARUL ARQAM

Bismillahirrahmanirrahim.


Pengurus Besar Syuriyah Nahdlatul ulama dalam pertemuan
tanggal 6 Rabiul Awwal 1415 H atau bertepatan dengan tanggal 12
Agustus 1994, yang diikuti Rois Syuriyah PBNU dan Rois Syuriyah
PBNU se-Jawa , untuk membahas tentang aqidah Darul Arqam, setelah:


memperhatikan:


1. Seruan Bapak Presiden yang menyatakan agar masyarakat
mengembangkan kesejukan dalam beragama dan bersikap arif dalam menghadapi dan menangani masalah agama.

2. Keputusan Silaturahmi Nasional Majelis Ulama Indonesia tanggal 16 Juli 1994 di Pekanbaru , Riau.

3. Penjelasan dari pimpinan Darul Arqam dalam pertemuan dengan
Pengurus Besar Syuriyah Nahdlatul Ulama, tanggal 12 Agustus 1994.

4. Pandangan peserta rapat PB Syuriyah Nahdlatul Ulama.

berpendapat sebagai berikut:

1. Bahwa aqidah yang dianut Darul Arqam adalah ISLAM yang berhaluan Ahlussunnah wal Jamaah, dalam tauhidnya mengikuti Imam Asy'hari (bukan Abuya, red.) dan Maturidi, dalam fiqh mengikuti mazhab Syafi'i dan dalam tasawuf mengikuti Imam Ghazali. Paham tersebut merupakan paham yang dianut oleh sebagian besar umat Islam di Indonesia.

2. Kepercayaan Darul Arqam bahwa Syekh Suhaimi bertemu dengan Rasulullah dalam keadaan jaga tidak dapat dikatakan sesat karena sebagian ulama membenarkan kemungkinan para auliya bisa bertemu dengan para nabi yang sudah wafat. Hal ini, antara lain terdapat dalam kitab Al Hawi karangan Imam Jalaluddin As-Suyuti. Dan kepercayaan tersebut juga dianut oleh sebagian umat Islam di Indonesia.

3. Kepercayaan Darul Arqam bahwa Syekh Suhaimi menerima Aurad Muhammadiyah dari Rasulullah juga tidak dianggap sesat karena Aurad Muhammadiyah tersebut tidak mengandung muatan dan ketentuan hukum sehingga tidak dapat dikatakan bertentangan dengan ayat Al-Quran: Alyauma akmaltu lakum dinakum waatmamtu alaikum ni'mati warodlitulakumul Islama dina (al Maidah:3).

Ajaran tersebut juga dianut oleh imam Ghazali dan beberapa ulama
lain, seperti disunatkannya membaca sepuluh bacaan yang dibaca tujuh
kali(al-Asyratul Musabba'ah) yang dibaca sesudah shalat subuh
sebelum terbit matahari. Aurad tersebut berasal dari Syekh Ibrahim at-Taimi, dan beliau memperoleh dari Nabi Khidir dan Nabi Khidir sendiri memperoleh dari Rasulullah.
Hal ini terdapat dalam kitab Ikhya' Uluimiddin dan Nihayatuz Zain dan semua kitab tasawuf.

4. Syahadat Darul Arqam tidak bertentangan dengan aqidah Islam
sebab syahadat Darul Arqam sama dengan syahadat yang diucapkan umat Islam yang lain. Hanya di dalam wirid Muhammadiyah, sesudah membaca dua kalimah syahadat Darul Arqam menyebut Khulafa'your Rasyidin dan Al Mahdi dalam rangka zikrussalihin.

5. Mengenai tawasul, istighasah dan barzanji yang diamalkan
Darul Arqam hal itu merupakan amalan yang biasa dilakukan oleh
sebagian besar umat Islam di Indonesia.

Berdasarkan pendapat tersebut di atas, maka Pengurus Besar
Syuriyah Nahdlatul Ulama sepakat mengambil keputusan sebagai berikut:

1. Sampai saat ini Pengurus Besar Nahdlatul Ulama tidak melihat
adanya hal hal yang dianggap sesat dari aqidah Darul Arqam
sebagaimana yang diputuskan oleh Majelis Ulama Indonesia Pusat
dalam pertemuan silaturrhahmi Nasional di Pekanbaru, Riau,
tanggal 16 Juli 1994.

2. Meminta kepada pemerintah agar tidak melakukan pelarangan
terhadap Darul Arqam dengan alasan dan pertimbangan aqidah.

3. Menghimbau kepada semua pihak agar mengembangkan sikap terbuka memperkuat ukhwah Islamiyah, toleran dan berpikiran jernih serta berlaku arif dalam menghadapi dan menangani setiap masalah keagamaan.


Demikian keputusan Pengurus Besar Syuriyah Nahdlatul Ulama berkenaan dengan aqidah Darul Arqam.

Jakarta, 6 Rabiul Awal 1415 H
12 Agustus 1994

KH.M. Ilyas Rumiat KH.Ma'ruf Amin
Pelaksana Rois Aam Katib

Bookmark and Share

    


  Member Information For al-fatehProfil   Hantar PM kepada al-fateh   Quote dan BalasQuote

itsme
Warga 2 Bintang
Menyertai: 05.10.2004
Ahli No: 11624
Posting: 69
Dari: bumi tuhan

iraq  


posticon Posting pada: 29-03-07 11:20


ASSALAMUALAIKUM WBT..
SAUDARA AL FATEH,
DARI AWAL PERBINCANGAN TOPIK INI HINGGA KE HUJUNGNYA, ANA DAPATI ANTA SUDAH TERSEPIT, TERSEPIT UNTUK TERUS MENEGAKKAN BENANG YANG BASAH. ANA BUKANLAH ORANG YANG LAYAK UNTUK BERKATA TAPI ANA HARAP ANTA HENTIKANLAH DAKYAH INI. WALHAL ANTA SENDIRI TAHU 'PERANG MULUT' NI MEMANG TIDAK AKAN SELESAI SAMPAI KE AKHIR USIA PORTAL INI SEKALIPUN. ANA rasa MASIH BANYAK PERKARA BERMANFAAT YANG BOLAH ANTA BUAT SELAIN TERUS-MENERUS MEMENINGKAN ORANG LAIN. JIKA ANTA rasa ANTA BENAR DENGAN APA YANG ANTA IKUT, KITA LIHAT KEBENARANNYA DI HADAPAN ALLAH NANTI. INSYAALLAH ANA, ANTA, DAN SEMUA ORANG INGINKAN YANG TERBAIK UNTUK AGAMANYA, UNTUK MENCAPAI TARAF YANG PALING TINGGI DI SISI ALLAH. DARI ITULAH WUJUDNYA PELBAGAI ALIRAN YANG MEMPUNYAI CARA YANG TERSENDIRI UNTUK MENUJU KE ARAH ITU. DAN ALLAH MAHA BIJAKSANA MENGATUR HAMBANYA. SEGALANYA BERBALIK KEPADA ALLAH, DIALAH YANG LEBIH MENGETAHUI SEGALA KEBENARAN.

Bookmark and Share

    


  Member Information For itsmeProfil   Hantar PM kepada itsme   Quote dan BalasQuote

aye
WARGA SETIA
Menyertai: 03.04.2006
Ahli No: 23921
Posting: 2913
Dari: semerak

Kelantan   avatar


posticon Posting pada: 29-03-07 16:47


udah......

Bookmark and Share

    


  Member Information For ayeProfil   Hantar PM kepada aye   Pergi ke aye's Website   Quote dan BalasQuote

alSubhi
Warga 3 Bintang
Menyertai: 27.01.2007
Ahli No: 28403
Posting: 137
Dari: KL, melbourne, australia

malaysia   avatar


posticon Posting pada: 29-03-07 18:54


bila NAK habis TOPIK NI.... DAH BOSAN NI... ASYIK GADUH saja...
:-|


-----------------
Usaha, Doa dan Tawakal...
Bersusah-susah dahulu, bersenang-senang kemudian.. [email protected]
[ Telah diedit oleh: alSubhi pada 29-03-07 19:19 ]


Bookmark and Share

    


  Member Information For alSubhiProfil   Hantar PM kepada alSubhi   Quote dan BalasQuote

Member Messages

Forum Search & Navigation

 

Log in to check your private messages

Silakan Login atau Mendaftar





  


 

[ Carian Advance ]

Jum ke Forum 




Datacenter Solution oleh Fivio.com Backbone oleh JARING Bukan Status MSCMyPHPNuke Portal System

Disclaimer: Posting dan komen di dalam Portal Komuniti Ukhwah.com ini adalah menjadi hak milik ahli
yang menghantar. Ia tidak menggambarkan keseluruhan Portal Komuniti Ukhwah.com.
Pihak pengurusan tidak bertanggung jawab atas segala perkara berbangkit
dari sebarang posting, interaksi dan komunikasi dari Portal Komuniti Ukhwah.com.


Disclaimer: Portal Komuniti Ukhwah.com tidak menyebelahi atau mewakili mana-mana parti politik
atau sebarang pertubuhan lain. Posting berkaitan politik dan sebarang pertubuhan di dalam laman web ini adalah menjadi
hak milik individu yang menghantar posting. Ia sama-sekali tidak ada
kena-mengena, pembabitan dan gambaran sebenar pihak pengurusan Portal Komuniti Ukhwah.com

Portal Ukhwah
Hakcipta 2003 oleh Ukhwah.com
Tarikh Mula: 14 Mei 2003, 12 Rabi'ul Awal 1424H (Maulidur Rasul)
Made in: Pencala Height, Bandar Sunway dan Damansara Height
Dibina oleh Team Walasri




Loading: 0.206134 saat. Lajunya....