Welcome To Portal Komuniti :: Ukhwah.com

  Create An Account Home  ·  Topik  ·  Statistik  ·  Your Account  ·  Hantar Artikel  ·  Top 10 23-09-2021  

  Login
Nickname

Password

>> Mendaftar <<

  Mutiara Kata
Kayu yang bengkok tak dapat hasilkan bayang-bayang lurus
-- Kata Bijaksana

  Menu Utama

  Keahlian Ukhwah.com
Terkini: navratan
Hari Ini: 0
Semalam: 0
Jumlah Ahli: 43152

  Sedang Online
Sedang Online:
Tetamu: 74
Ahli: 0
Jumlah: 74




  Yang Masuk Ke Sini
HIKAL: 2 hari yang lalu


Jejak Kerjaya
Topik: hidup engineer!


Carian Forum

Moderator: Administrator, hafiz_along_83
Portal Komuniti :: Ukhwah.com Indeks Forum
  »» Jejak Kerjaya
    »» hidup engineer!

Please Mendaftar To Post


Oleh hidup engineer!

khairulazmi06
Warga 2 Bintang
Menyertai: 29.07.2006
Ahli No: 25499
Posting: 53
Dari: pahang

blank   avatar


posticon Posting pada: 13-10-06 23:08


Di malaysia sudah ramai yang berkecimpung dalam bidang kejuruteraan....walaupun kerjanya mencabar dan sentiasa berdepan dengan risiko yang tinggi tetapi pulangan yang lumayan berbaloi dengan profession sebagai jurutera yang mana golongan ini bertanggungjawab membangun kan prasarana negara....

Ramai juga jurutera2 dalam dan luar negara yang terlibat secara aktif dalam medan dakwah dan perjuangan islam. sebagai contoh tokoh yang disegani yang mengarang buku 'apa ertinya saya menganut islam' karangan ustaz Fathi yakan. ramai yang tidak mengetahui bahawa ustaz Fathi adalah ilmuan dalam bidang kejuruteraan...

Begitu juga jurutera2 yang lain yang sekarang ini semakin bertambah duduk di saf pimpinan dan memimpin jabatan2 atau persatuan2 yang bertunjangkan islam...

JURUTERA PUN BOLEH JADI USTAZ, HIDUP USTAZ2 JURUTERA!

Bookmark and Share

    


  Member Information For khairulazmi06Profil   Hantar PM kepada khairulazmi06   Quote dan BalasQuote

qudwah
WARGA SETIA
Menyertai: 12.09.2005
Ahli No: 18903
Posting: 1899
Dari: TERENGGANU

Terengganu   avatar


posticon Posting pada: 13-10-06 23:11


Pada 13-10-06 23:08 , khairulazmi06 posting:

!!! QUOTE !!!


JURUTERA PUN BOLEH JADI USTAZ, HIDUP USTAZ2 JURUTERA!


ustaz saja ke???? ustazah pulak bagaimana???? hehe :-di


-----------------
BERTEMU DAN BERPISAH ADALAH KETENTUAN ALLAH


Bookmark and Share

    


  Member Information For qudwahProfil   Hantar PM kepada qudwah   Quote dan BalasQuote

syahidatul
-WARGA AMAT SETIA-
Menyertai: 07.11.2004
Ahli No: 12341
Posting: 3781
Dari: Petaling Jaya

Selangor   avatar


posticon Posting pada: 14-10-06 00:15


insya-Allah boleh juga, qudwah..



p/s: saya tak pernah lagi jumpa engineer wanita ada title Ir. Di UM tak ada...

Bookmark and Share

    


  Member Information For syahidatulProfil   Hantar PM kepada syahidatul   Pergi ke syahidatul's Website   Quote dan BalasQuote

NoZaBiZz
Warga 4 Bintang
Menyertai: 24.10.2006
Ahli No: 27091
Posting: 268
Dari: UTM Skudai

Johor  


posticon Posting pada: 30-10-06 10:38


hmmm... di utm ada ir wanita... pandangan antum semua terhadap engineer wanita bagaimana? cara berpakaian and cara hidup... ana dulu masa sek men, sekolah kat sek agama teknik. ambil teknologi kejuruteraan. pakai tudung labuuh, sampai termasuk2 tudung dalam mesin... lepas itu terbakar2 tudung kena pateri... belum sampai bab2 bancuh simen lagi... hehe

Bookmark and Share

    


  Member Information For NoZaBiZzProfil   Hantar PM kepada NoZaBiZz   Pergi ke NoZaBiZz's Website   Quote dan BalasQuote

houri
WARGA SETIA
Menyertai: 18.09.2004
Ahli No: 11224
Posting: 594
Dari: bumi Allah

Kelantan   avatar


posticon Posting pada: 30-10-06 12:46


Pada 13-10-06 23:08 , khairulazmi06 posting:

!!! QUOTE !!!

...

JURUTERA PUN BOLEH JADI USTAZ, HIDUP USTAZ2 JURUTERA!


PROTAZ.
professional ustaz/ustazah


-----------------
Jangan pandang remeh terhadap benda-benda yang remeh.


Bookmark and Share

    


  Member Information For houriProfil   Hantar PM kepada houri   Quote dan BalasQuote

jiha
Warga 4 Bintang
Menyertai: 03.02.2004
Ahli No: 6966
Posting: 238
Dari: PeRaK

Perak   avatar


posticon Posting pada: 30-10-06 13:45


Dah syat nya NoZaBiZz buat kerja...Ksian tudung jadi mgsa.....hehehe.
ana ambk kos kjuruteraan juga kat dalam lab guna baju lab. so, tak ada lah tudung jadi mgsa...

Bookmark and Share

    


  Member Information For jihaProfil   Hantar PM kepada jiha   Quote dan BalasQuote

NoZaBiZz
Warga 4 Bintang
Menyertai: 24.10.2006
Ahli No: 27091
Posting: 268
Dari: UTM Skudai

Johor  


posticon Posting pada: 30-10-06 17:18


hehe... biasalah... masa kat sekolah guna apron saja...

Bookmark and Share

    


  Member Information For NoZaBiZzProfil   Hantar PM kepada NoZaBiZz   Pergi ke NoZaBiZz's Website   Quote dan BalasQuote

MuzzamMiL1444
Warga 3 Bintang
Menyertai: 13.10.2006
Ahli No: 26950
Posting: 90
Dari: Selangor

Selangor   avatar


posticon Posting pada: 30-10-06 21:01


Quote/]Ramai juga jurutera2 dalam dan luar negara yang terlibat secara aktif dalam medan dakwah dan perjuangan islam. sebagai contoh tokoh yang disegani yang mengarang buku 'apa ertinya saya menganut islam' karangan ustaz Fathi yakan. ramai yang tidak mengetahui bahawa ustaz Fathi adalah ilmuan dalam bidang kejuruteraan...



Moga semua berjaya jadi engineer yang humble and mingle, ameen!

Bookmark and Share

    


  Member Information For MuzzamMiL1444Profil   Hantar PM kepada MuzzamMiL1444   Pergi ke MuzzamMiL1444's Website   Quote dan BalasQuote

sutera_kasih85
WARGA SETIA
Menyertai: 16.05.2003
Ahli No: 232
Posting: 2020
Dari: ~~SoMewHerE~~

Terengganu   avatar


posticon Posting pada: 30-10-06 21:08


Pada 30-10-06 12:46 , houri posting:

!!! QUOTE !!!

Pada 13-10-06 23:08 , khairulazmi06 posting:

!!! QUOTE !!!

...

JURUTERA PUN BOLEH JADI USTAZ, HIDUP USTAZ2 JURUTERA!


PROTAZ.
professional ustaz/ustazah




PROTAZ...awat semcm saja bunyiknye?? :-di :-di

Bookmark and Share

    


  Member Information For sutera_kasih85Profil   Hantar PM kepada sutera_kasih85   Pergi ke sutera_kasih85's Website   Quote dan BalasQuote

azrina_zainal
Warga 4 Bintang
Menyertai: 18.10.2006
Ahli No: 27023
Posting: 189
Dari: malaysia

malaysia   avatar


posticon Posting pada: 01-11-06 11:34


engineer atau apa-apa pun pekerjaan, janji halal, betul tak?

Bookmark and Share

    


  Member Information For azrina_zainalProfil   Hantar PM kepada azrina_zainal   Quote dan BalasQuote

trouver_99
WARGA SETIA
Menyertai: 01.02.2004
Ahli No: 6933
Posting: 1603
Dari: Penang

PulauPinang   avatar


posticon Posting pada: 01-11-06 13:02


engineering adalah satu bidang yang mencabar.....huhu...

Bookmark and Share

    


  Member Information For trouver_99Profil   Hantar PM kepada trouver_99   Quote dan BalasQuote

syahidatul
-WARGA AMAT SETIA-
Menyertai: 07.11.2004
Ahli No: 12341
Posting: 3781
Dari: Petaling Jaya

Selangor   avatar


posticon Posting pada: 04-11-06 16:04


lah... sampai termasuk2 tudung dalam machine? lain kali pakai lah lab coat. atau tudung tu biarlah yang sesuai dan kemas dan tak mengganggu kita ketika handle machine. atau kasi pin tudung tu....

Bookmark and Share

    


  Member Information For syahidatulProfil   Hantar PM kepada syahidatul   Pergi ke syahidatul's Website   Quote dan BalasQuote

transmissionline
WARGA SETIA
Menyertai: 05.08.2005
Ahli No: 17849
Posting: 916
Dari: mana hendak ke mana

centralafricanrep   avatar


posticon Posting pada: 16-11-06 15:41


Kerjaya jurutera tak semestinya melibatkan kerja lapangan (field work) ... ada juga yang kerja di pejabat seperti consultant dan juga jurutera kerajaan (JKR, JPS atau TNB) yang kerjanya mesyuarat, buat laporan dan tandatangan dokumen ... jadi tu tak mendatangkan masalah untuk kaum hawa ... satu lagi bidang kerjaya kejuruteraan ialah sebagai sales engineer ... kerjanya lebih kurang macam salesman, promosi produk syarikat tapi kena ada asas pengetahuan yang kukuh berkaitan dengan produk yang dijual dan aplikasinya ..

p/s : pernah disapa seorang awek ketika belajar dulu ... rupanya dia tu seorang sales engineer ...
[ Telah diedit oleh: transmissionline pada 16-11-06 15:43 ]


Bookmark and Share

    


  Member Information For transmissionlineProfil   Hantar PM kepada transmissionline   Quote dan BalasQuote

MuzzamMiL1444
Warga 3 Bintang
Menyertai: 13.10.2006
Ahli No: 26950
Posting: 90
Dari: Selangor

Selangor   avatar


posticon Posting pada: 03-12-06 21:48


!!! QUOTE !!!

Kerjaya jurutera tak semestinya melibatkan kerja lapangan (field work) ... ada juga yang kerja di pejabat seperti consultant dan juga jurutera kerajaan (JKR, JPS atau TNB) yang kerjanya mesyuarat, buat laporan dan tandatangan dokumen ... jadi tu tak mendatangkan masalah untuk kaum hawa ... satu lagi bidang kerjaya kejuruteraan ialah sebagai sales engineer ... kerjanya lebih kurang macam salesman, promosi produk syarikat tapi kena ada asas pengetahuan yang kukuh berkaitan dengan produk yang dijual dan aplikasinya ..

p/s : pernah disapa seorang awek ketika belajar dulu ... rupanya dia tu seorang sales engineer ...


Hmm.. transmission & transaxle.. Sinonim.. :-D
Transmissionline kerja di mana? rawang? shah alam? melaka? Atau JB??


-----------------
"Kemenangan abadi adalah kemenangan yang bermaruah"
[ Telah diedit oleh: MuzzamMiL1444 pada 03-12-06 21:49 ]


Bookmark and Share

    


  Member Information For MuzzamMiL1444Profil   Hantar PM kepada MuzzamMiL1444   Pergi ke MuzzamMiL1444's Website   Quote dan BalasQuote

fitriey
Warga 2 Bintang
Menyertai: 15.11.2006
Ahli No: 27349
Posting: 49
Dari: kb+Pahang+perlis+penang+jepun

Kelantan  


posticon Posting pada: 04-12-06 16:35


saya seorang wanita dan bakal menjadi engineer..INSYAALLAH..rasanya tak ada masalah.lelaki ke perempuan sama saja yang penting tau menjaga kehormatan diri.yang sampai tudung masuk machine tu kena lah hati-hati sikit...yelah..org kata berhati-hati dijalan raya...he..he..

Bookmark and Share

    


  Member Information For fitrieyProfil   Hantar PM kepada fitriey   Quote dan BalasQuote

mohd
Warga 4 Bintang
Menyertai: 17.05.2003
Ahli No: 401
Posting: 283
Dari: kl

ireland  


posticon Posting pada: 04-12-06 16:56


assalamualaikum...ana student mechi...uitm shah alam ...deg..2nd year...tahniah ninazz...semua tuu pengorbanan...but is a real eng..they involve..real high risk...abang ana eng...banyak konsi cerita dengan dia..actually perempuan is better jadi analyssis eng...dok lab..more to material science..lect ana prmp...eng...tak payah pegagang mesin...so guy hands out...kita lah yang kena kerja kuat....yang penting ikhlas...iman kena kuat..biasalah client ramai org asing...so akhlaq isla kena jga..ok

LONG LIVE ENGINE.....

Bookmark and Share

    


  Member Information For mohdProfil   Hantar PM kepada mohd   Quote dan BalasQuote

salmanfarees
Warga 3 Bintang
Menyertai: 02.10.2006
Ahli No: 26728
Posting: 79
Dari: New Zealand

newzealand   avatar


posticon Posting pada: 15-12-06 10:07


Engineers di jab kerajaan biasanya taklah terlalu memerlukan kerja-kerja high risk atau kerja-kerja lasak. Biasanya kerja di tapak (civil) dilaksana oleh kontraktor dan engineer cuma merancang, membuat dokumen tawaran, memantau, meeting dan sebagainya. Engineer wanita pun rasanya mampu melakukannya. Tapi di sektor swasta mungkin berbeza.

Bookmark and Share

    


  Member Information For salmanfareesProfil   Hantar PM kepada salmanfarees   Quote dan BalasQuote

Daeng_Jati
-WARGA AMAT SETIA-
Menyertai: 17.02.2004
Ahli No: 7336
Posting: 9704
Dari: UKM, Bangi

brunei   avatar


posticon Posting pada: 15-12-06 10:14


Saya Health, Safety and Environment Engineer dalam bidang minyak dan gas...memang high risk dan tekanan. kat sini dah ada kemalangan maut.

Bookmark and Share

    


  Member Information For Daeng_JatiProfil   Hantar PM kepada Daeng_Jati   Quote dan BalasQuote

fizal86_anakpadi
Warga 4 Bintang
Menyertai: 26.07.2006
Ahli No: 25417
Posting: 179
Dari: sg petani

Kedah   avatar


posticon Posting pada: 15-12-06 10:34


sama-samala kita ikhlas jadi jurutera islam...
besar pahala tu...
(^_^)
insyaAllah,ana baru tahun satu uia

Bookmark and Share

    


  Member Information For fizal86_anakpadiProfil   Hantar PM kepada fizal86_anakpadi   Quote dan BalasQuote

jiha
Warga 4 Bintang
Menyertai: 03.02.2004
Ahli No: 6966
Posting: 238
Dari: PeRaK

Perak   avatar


posticon Posting pada: 15-12-06 12:51


senang nak belajar....cause yang tak banyak mhafal dan tak perlu ayat power...kira-kira terus dapat jwapan....

ana paling suka sub sistem digit...

Bookmark and Share

    


  Member Information For jihaProfil   Hantar PM kepada jiha   Quote dan BalasQuote

jundu_may
Warga Rasmi
Menyertai: 01.12.2005
Ahli No: 20617
Posting: 2
Dari: kelantan

Kelantan   avatar


posticon Posting pada: 15-12-06 16:03


assalamualaikum..salam ukhwah fillah kat semua..ana pun student engineering juga..sekarang sedang menuntut ilmu di seoul,korea..buat sahabat2,dunia islam sekarang memerlukan jihad akademik untuk mengubah pradigma kehidupan dari kejahilan ke arah sinar islam...so,teruskan usaha dakwah... ingat,belajar nombor satu,tapi dakwah bukan nombor 2 :-) semoga ukhwah ini berkekalan..jemputlah ke laman ana untuk jalinkan lagi kemesraan ----> NUR ISLAM DI BUMI KOREA

wassalam :-)
[ Telah diedit oleh: jundu_may pada 15-12-06 16:05 ]


Bookmark and Share

    


  Member Information For jundu_mayProfil   Hantar PM kepada jundu_may   Quote dan BalasQuote

faizbukharyy
Warga 4 Bintang
Menyertai: 14.05.2003
Ahli No: 15
Posting: 179
Dari: kuantan

Pahang   avatar


posticon Posting pada: 15-12-06 16:26


assalamualaikum...

Insya Allah ..Islam is the way of life ... working, also part of it .... ibadah umum ...jadi lah islamic enggineer...amin.....

Bookmark and Share

    


  Member Information For faizbukharyyProfil   Hantar PM kepada faizbukharyy   Quote dan BalasQuote

hafeezzul

Menyertai: 07.03.2004
Ahli No: 7815
Posting: 2189
Dari: PERAK DARUL RIDZUAN

Perak  


posticon Posting pada: 15-12-06 18:38


Ana engineer kapal...syarkat MISC

Bookmark and Share

    


  Member Information For hafeezzulProfil   Hantar PM kepada hafeezzul   Quote dan BalasQuote

dmz
WARGA SETIA
Menyertai: 28.09.2006
Ahli No: 26613
Posting: 442
Dari: selangor

malaysia  


posticon Posting pada: 15-12-06 19:20


ASSALAMMUALAIKUM........
Hmmm...seperti fikirkan peribadi sendiri saja...hmmmm...cubalah fikirkan macam mana nak menambahkan jumlah golongan profesional melayu yang masih ditakuk lama jika dibandingkan dengan kaum lain....hmmmmmmmmmm..


-----------------
http://studiouniversiti.blogspot.com/


Bookmark and Share

    


  Member Information For dmzProfil   Hantar PM kepada dmz   Pergi ke dmz's Website   Quote dan BalasQuote

qhal
Warga 5 Bintang
Menyertai: 23.09.2004
Ahli No: 11344
Posting: 385
Dari: (((Selangor)))

Selangor   avatar


posticon Posting pada: 15-12-06 21:53


jangan pandang mudah pada engin!!!

Bookmark and Share

    


  Member Information For qhalProfil   Hantar PM kepada qhal   Quote dan BalasQuote

qhal
Warga 5 Bintang
Menyertai: 23.09.2004
Ahli No: 11344
Posting: 385
Dari: (((Selangor)))

Selangor   avatar


posticon Posting pada: 15-12-06 21:53


jangan pandang mudah pada engin!!!

Bookmark and Share

    


  Member Information For qhalProfil   Hantar PM kepada qhal   Quote dan BalasQuote

teratai_putih
Warga 3 Bintang
Menyertai: 09.12.2006
Ahli No: 27690
Posting: 77
Dari: J0hor

Johor   avatar


posticon Posting pada: 17-12-06 09:09


saya bukan seorang engineer
tapi saja nak menyibuk(huhu..)
abang saya bekas engineer
sekarang sudah tukar profession kepada guru..
alhamdulillah..alasannya kerana
terlalu sibuk berkerja(weekend pun selalu kerja jugak tau)
hectic life..dan adalah masalah keberkatan yang dipertikaikan

haha..
apa-apa pun
apa jua kerja
asalkan halal dan berkat
insyallah..
para2 engineer dan students engineer kan??kan??

Bookmark and Share

    


  Member Information For teratai_putihProfil   Hantar PM kepada teratai_putih   Quote dan BalasQuote

jundu_may
Warga Rasmi
Menyertai: 01.12.2005
Ahli No: 20617
Posting: 2
Dari: kelantan

Kelantan   avatar


posticon Posting pada: 18-12-06 04:17


betul lah tu semua kawan..apapun,yang penting masing-masing mainkan peranan..jangan pandai bercakap saja..tak kirala kita engineer ke,penyapu sampah ke..Allah tak pandang sikit pun tu..allah hanya pandang ketakwaan kita.so,pandai2la bajai hati dengan nur iman.. NUR IMAN DI BUMI KOREA

Bookmark and Share

    


  Member Information For jundu_mayProfil   Hantar PM kepada jundu_may   Quote dan BalasQuote

mohamad

Menyertai: 04.09.2006
Ahli No: 26180
Posting: 3282
Dari: Pasir Gudang Johor

yemen   avatar


posticon Posting pada: 18-12-06 13:26


Pada 13-10-06 23:08 , khairulazmi06 posting:

!!! QUOTE !!!


JURUTERA PUN BOLEH JADI USTAZ, HIDUP USTAZ2 JURUTERA!

salam....
hidup ustaz engineer.....
jangan pandang rendah.....:)


-----------------
Janganlah berlalu satu haripun tanpa kita memikirkan tentang masalah umat islam....


Bookmark and Share

    


  Member Information For mohamadProfil   Hantar PM kepada mohamad   Pergi ke mohamad's Website   Quote dan BalasQuote

azrina_zainal
Warga 4 Bintang
Menyertai: 18.10.2006
Ahli No: 27023
Posting: 189
Dari: malaysia

malaysia   avatar


posticon Posting pada: 20-12-06 01:08


ada ke org pndag rendah pada kerjaya ni?

Bookmark and Share

    


  Member Information For azrina_zainalProfil   Hantar PM kepada azrina_zainal   Quote dan BalasQuote

Member Messages

Forum Search & Navigation

 

Log in to check your private messages

Silakan Login atau Mendaftar





  


 

[ Carian Advance ]

Jum ke Forum 




Datacenter Solution oleh Fivio.com Backbone oleh JARING Bukan Status MSCMyPHPNuke Portal System

Disclaimer: Posting dan komen di dalam Portal Komuniti Ukhwah.com ini adalah menjadi hak milik ahli
yang menghantar. Ia tidak menggambarkan keseluruhan Portal Komuniti Ukhwah.com.
Pihak pengurusan tidak bertanggung jawab atas segala perkara berbangkit
dari sebarang posting, interaksi dan komunikasi dari Portal Komuniti Ukhwah.com.


Disclaimer: Portal Komuniti Ukhwah.com tidak menyebelahi atau mewakili mana-mana parti politik
atau sebarang pertubuhan lain. Posting berkaitan politik dan sebarang pertubuhan di dalam laman web ini adalah menjadi
hak milik individu yang menghantar posting. Ia sama-sekali tidak ada
kena-mengena, pembabitan dan gambaran sebenar pihak pengurusan Portal Komuniti Ukhwah.com

Portal Ukhwah
Hakcipta 2003 oleh Ukhwah.com
Tarikh Mula: 14 Mei 2003, 12 Rabi'ul Awal 1424H (Maulidur Rasul)
Made in: Pencala Height, Bandar Sunway dan Damansara Height
Dibina oleh Team Walasri




Loading: 0.11008 saat. Lajunya....