Array
Welcome To Portal Komuniti :: Ukhwah.com

  Create An Account Home  ·  Topik  ·  Statistik  ·  Your Account  ·  Hantar Artikel  ·  Top 10 19-05-2024  

  Login
Nickname

Password

>> Mendaftar <<

  Mutiara Kata
Setiap awal tahun Allah SWT menghadiahkan 8760 hadiah amat berharga untuk setahun. Bagaimana anda menggunakan 8760 jam itulah yang menentukan kemajuan atau kemunduran hidup
-- Kang

  Menu Utama

  Keahlian Ukhwah.com
Terkini: navratan
Hari Ini: 0
Semalam: 0
Jumlah Ahli: 43152

  Sedang Online
Sedang Online:
Tetamu: 142
Ahli: 0
Jumlah: 142




  Yang Masuk Ke Sini
nasiruddin: 24 hari yang lalu
Kang: 43 hari yang lalu
lidah-penghunus: 45 hari yang lalu
muslimin23: 53 hari yang lalu


Pengetahuan Am
Topik: NAMA-NAMA yang DILARANG dalam ISLAM


Carian Forum

Moderator: Administrator, syemarly
Portal Komuniti :: Ukhwah.com Indeks Forum
  »» Pengetahuan Am
    »» NAMA-NAMA yang DILARANG dalam ISLAM

Please Mendaftar To Post


Oleh NAMA-NAMA yang DILARANG dalam ISLAM

ad-din
WARGA SETIA
Menyertai: 19.09.2005
Ahli No: 19148
Posting: 648
Dari: terengganu-

Johor   avatar


posticon Posting pada: 08-10-06 17:34


Nama-nama Dilarang dalam Islam

Abkam = Tidak celik, buta
Abiqah = Hamba yang lari dari tuannya
Afinah = Yang bodoh
Asyar = Paling jahat
Asyirah = Yang tidak bersyukur atas nikmat
Amah = Hamba suruhan perempuan
Baghiah = Yang zalim, jahat
Bahimah = Binatang
Balidah = Yang bodoh, bebal
Bakiah = Yang menangis, merengek
Baqarah = Lembu Betina
Batilah = Yang batil, tidak benar
Dabbah = Binatang
Dahriyah = Yang mempercayai alam wujud dengan sendirinya
Dahisyah = Goncang, stress
Darakah = Kedudukan yang rendah
Daniyah = Yang lemah dan hina
Dami'ah = Yang mengalir air matanya
Fasidah = Yang rosak, yang binasa
Fasiqah = Yang jahat, si fasik
Fasyilah = Gagal, kalah
Fajirah = Yang jahat, yang berdosa
Faji'ah = Kecelakaan
Ghafilah = Yang lalai, yang leka
Ghailah = Kecelakaan, bencana
Ghaibah = Hilang
Ghasibah = Perampas, perompak
Ghamitah = Yang tidak mensyukuri nikmat
Ghawiah = Yang sesat, yang mengikut hawa nafsu
Haqidah = Yang dengki
Hasidah = Yang hasad
Hazinah = Yang sedih
Huzn = Kesedihan
Khabithah = Yang jahat, yang keji
Khali'ah = Yang tidak segan silu, mengikut hawa nafsu
Khati'ah = Yang bersalah, yang berdosa
Khasirah = Yang rugi
Khamrah = Arak
Jariah = Hamba suruhan perempuan
Jafiah = Yang tidak suka berkawan
Kaibah = Yang sedih
Kafirah = Yang kafir, yang ingkar
Kamidah = Yang hiba, yang sangat berduka
Kazibah = Pendusta, pembohong
Lahab = Bara api
Laghiah = sia-sia, tidak berfaedah
lah'imah = Yang tercela
Lainah = Yang terkutuk
Lahifah = Yang sedih, menyesal dan dizalimi
Maridah = Yang menderhaka
Majinah = Yang bergurau senda tanpa perasaan malu
Majusiah = Agama menyembah api atau matahari
munafikah = Yang munafik
Musibah = Celaka, bencana, kemalangan
Nariah = Api
Nasyizah = Yang menderhaka dan melawan suami
Najisah = Yang najis dan kotor
Qabihah = Yang buruk, hodoh
Qatilah = Pembunuh
Qasitah = Yang melampaui batasan dan menyeleweng dari kebenaran
Qazurah = Kejahatan, perzinaan
Rajimah = Yang direjam, yang dilaknat
Razi'ah = Kecelakaan, musibah
Razilah = Yang keji dan hina
Sakitah = Yang jatuh, yang hina, yang jahat
Safilah = Yang rendah dan hina
Sahiah = Yang pelupa
Sakirah = Pemabuk
Syafihah = Yang bodoh
Syaridah = Yang diusir
Syaqiyah = Yang menderita
Syarrul Bariyyah = Sejahat-jahat manusia
Syani'ah = Yang buruk
Syarisah = Yang buruk akhlak
Syatimah = Maki hamun
Syariqah = Pencuri
Talifah = Yang rosak, yang binasa
Tarbiyah = Yang papa kedana
Tarikah = Anak dara tua
Tafihah = Karut
Talihah = Yang tidak baik
Yaisah = Yang berputus asa
Yabisah = Yang kering, yang sedikit kebaikannya
Wahinah = Penakut
Waqihah = Yang kurang sopan dan malu
Wasikhah = Yang kotor
Wasyiah = Yang mengumpat, yang mengadu dombakan orang
Wahimah = Yang lemah
Wahiah = Yang lemah, yang jatuh, yang buruk
Wajilah = Penakut
Wailah = Bencana, keburukan
Waqi'ah = Pertempuran dalam peperangan, umpatan
Zalijah = Kebinasaan
Zalilah = Yang hina
Zalimah = Yang zalim
Zaniyah = Penzina, pelacur
Zufafah = Racun pembunuh



Bookmark and Share

    


  Member Information For ad-dinProfil   Hantar PM kepada ad-din   Quote dan BalasQuote

qudwah
WARGA SETIA
Menyertai: 12.09.2005
Ahli No: 18903
Posting: 1899
Dari: TERENGGANU

Terengganu   avatar


posticon Posting pada: 08-10-06 21:00


syukran

Bookmark and Share

    


  Member Information For qudwahProfil   Hantar PM kepada qudwah   Quote dan BalasQuote

mohdnurhakimin
WARGA SETIA
Menyertai: 28.03.2005
Ahli No: 15370
Posting: 984
Dari: toulouse

france  


posticon Posting pada: 08-10-06 22:26


Ana pernah dengar satu cerita dari seorang ustaz yang pernah bertugas di pedalaman suatu ketika dulu:
Ada seorang guru quran menamakan anaknya Khinzir; kerana khinzir disebut dalam alQuran...

Bookmark and Share

    


  Member Information For mohdnurhakiminProfil   Hantar PM kepada mohdnurhakimin   Quote dan BalasQuote

ad-din
WARGA SETIA
Menyertai: 19.09.2005
Ahli No: 19148
Posting: 648
Dari: terengganu-

Johor   avatar


posticon Posting pada: 08-10-06 22:55


ish2.. ada pula macam tu ek..

Bookmark and Share

    


  Member Information For ad-dinProfil   Hantar PM kepada ad-din   Quote dan BalasQuote

aL-azyM
WARGA SETIA
Menyertai: 01.10.2006
Ahli No: 26685
Posting: 675
Dari: DuLu:GeRiK,PeRaK + SeKarNG:nEgERi 9

Perak   avatar


posticon Posting pada: 09-10-06 00:28


masyaallah... khinzir pun boleh ke...

Bookmark and Share

    


  Member Information For aL-azyMProfil   Hantar PM kepada aL-azyM   Pergi ke aL-azyM's Website   Quote dan BalasQuote

zahratul_wardah
:WARGA AWAL BERJASA:
Menyertai: 14.06.2004
Ahli No: 9470
Posting: 283
Dari: kelantan

Kelantan  


posticon Posting pada: 09-10-06 09:13


ooo..macam tu..thanks atas makluman..

Bookmark and Share

    


  Member Information For zahratul_wardahProfil   Hantar PM kepada zahratul_wardah   Quote dan BalasQuote

nurhaida
Warga 4 Bintang
Menyertai: 19.04.2004
Ahli No: 8493
Posting: 173
Dari: Sungai Petani,KEDAH

Kedah   avatar


posticon Posting pada: 09-10-06 09:15


Terima kasih ad-din.... :-)


-----------------
Tidak ada yang bermakna dalam hidup... selain kita berbuat baik sesama insan.(",)


Bookmark and Share

    


  Member Information For nurhaidaProfil   Hantar PM kepada nurhaida   Quote dan BalasQuote

kembara_girl
WARGA SETIA
Menyertai: 09.08.2006
Ahli No: 25715
Posting: 408
Dari: jengka,Pahang

malaysia  


posticon Posting pada: 09-10-06 09:25


Pada 08-10-06 22:26 , mohdnurhakimin posting:

!!! QUOTE !!!

Ana pernah dengar satu cerita dari seorang ustaz yang pernah bertugas di pedalaman suatu ketika dulu:
Ada seorang guru quran menamakan anaknya Khinzir; kerana khinzir disebut dalam alQuran...

ye ke ni???????
takkan dia guru agama tapi dia tau baca quran saja?????? :-?
walaupon tak tau banyak maksud mesti sekurang2 nya tau sikit-sikit...
sian nya ar anak dia...
sampi sekarang tak tuko lagi ke nama 2????? :roll:
[ Telah diedit oleh: kembara_girl pada 09-10-06 09:27 ]


Bookmark and Share

    


  Member Information For kembara_girlProfil   Hantar PM kepada kembara_girl   Quote dan BalasQuote

Ustadz
WARGA SETIA
Menyertai: 30.06.2006
Ahli No: 25025
Posting: 774
Dari: Kandang Kambing

Selangor   avatar


posticon Posting pada: 09-10-06 10:06


SYUKRAN....

Bookmark and Share

    


  Member Information For UstadzProfil   Hantar PM kepada Ustadz   Pergi ke Ustadz's Website   Quote dan BalasQuote

Kakngah
Warga 5 Bintang
Menyertai: 06.01.2005
Ahli No: 13574
Posting: 394
Dari: Rawang

Selangor   avatar


posticon Posting pada: 09-10-06 10:25


namanya memang sedap tapi maknanya tak sedap langsung..
hati-hati pilih name nanti..

Bookmark and Share

    


  Member Information For KakngahProfil   Hantar PM kepada Kakngah   Quote dan BalasQuote

eme86
WARGA SETIA
Menyertai: 13.07.2005
Ahli No: 17258
Posting: 2026
Dari: Temerloh, Pahang.

Kelantan   avatar


posticon Posting pada: 09-10-06 10:37


Itulah dinasihat kan agar para ibu bapa betul-betul meneliti dulu sebelum memilih nama untuk anak2 mereka..... :-di


-----------------
Sungguh sukar perjalanan menuju MU, jadikanlah aku orang-orang yang bersyukur dan hampir dengan MU...


Bookmark and Share

    


  Member Information For eme86Profil   Hantar PM kepada eme86   Quote dan BalasQuote

umminajihah
Warga 2 Bintang
Menyertai: 04.09.2005
Ahli No: 18690
Posting: 70

Terengganu   avatar


posticon Posting pada: 09-10-06 11:30


terima kasih...

Bookmark and Share

    


  Member Information For umminajihahProfil   Hantar PM kepada umminajihah   Quote dan BalasQuote

mukmin0904
Warga 4 Bintang
Menyertai: 13.12.2005
Ahli No: 21142
Posting: 298
Dari: petaling jaya

Johor   avatar


posticon Posting pada: 09-10-06 11:43


nama ana rahmat...rasanya orang melayu semua boleh paham..hehehe

Bookmark and Share

    


  Member Information For mukmin0904Profil   Hantar PM kepada mukmin0904   Quote dan BalasQuote

faried
Warga 3 Bintang
Menyertai: 04.09.2006
Ahli No: 26185
Posting: 150
Dari: kedah

saudiarabia   avatar


posticon Posting pada: 09-10-06 12:43


syukran...

Bookmark and Share

    


  Member Information For fariedProfil   Hantar PM kepada faried   Quote dan BalasQuote

ad-din
WARGA SETIA
Menyertai: 19.09.2005
Ahli No: 19148
Posting: 648
Dari: terengganu-

Johor   avatar


posticon Posting pada: 09-10-06 14:30


jadi hati-hati lah bagi nama kat anak2 antum nanti.. kadang-kadang bunyi sedap.. tapi makna yang bukan2.. kalau tak silap saya ustaz ismail kamus pernah cakap junainah tu maknanya anak jin perempuan..

Bookmark and Share

    


  Member Information For ad-dinProfil   Hantar PM kepada ad-din   Quote dan BalasQuote

ad-din
WARGA SETIA
Menyertai: 19.09.2005
Ahli No: 19148
Posting: 648
Dari: terengganu-

Johor   avatar


posticon Posting pada: 09-10-06 14:31


jadi hati-hati lah bagi nama kat anak2 antum nanti.. kadang-kadang bunyi sedap.. tapi makna yang bukan2.. kalau tak silap saya ustaz ismail kamus pernah cakap junainah tu maknanya anak jin perempuan..

Bookmark and Share

    


  Member Information For ad-dinProfil   Hantar PM kepada ad-din   Quote dan BalasQuote

ad-din
WARGA SETIA
Menyertai: 19.09.2005
Ahli No: 19148
Posting: 648
Dari: terengganu-

Johor   avatar


posticon Posting pada: 09-10-06 14:32


jadi hati-hati lah bagi nama kat anak2 antum nanti.. kadang-kadang bunyi sedap.. tapi makna yang bukan2.. kalau tak silap saya ustaz ismail kamus pernah cakap junainah tu maknanya anak jin perempuan..

Bookmark and Share

    


  Member Information For ad-dinProfil   Hantar PM kepada ad-din   Quote dan BalasQuote

ad-din
WARGA SETIA
Menyertai: 19.09.2005
Ahli No: 19148
Posting: 648
Dari: terengganu-

Johor   avatar


posticon Posting pada: 09-10-06 14:32


jadi hati-hati lah bagi nama kat anak2 antum nanti.. kadang-kadang bunyi sedap.. tapi makna yang bukan2.. kalau tak silap saya ustaz ismail kamus pernah cakap junainah tu maknanya anak jin perempuan..

Bookmark and Share

    


  Member Information For ad-dinProfil   Hantar PM kepada ad-din   Quote dan BalasQuote

anis_najihah
WARGA SETIA
Menyertai: 12.05.2005
Ahli No: 16459
Posting: 439
Dari: kelate

Kelantan  


posticon Posting pada: 09-10-06 15:08


kepada para 'ibu dan ayah' serta 'bakal ibu dan ayah',sila berhati-hati dalam memilih nama anak2...

anyway..syukran ad-din..

Bookmark and Share

    


  Member Information For anis_najihahProfil   Hantar PM kepada anis_najihah   Quote dan BalasQuote

balqish_qistina
Warga Rasmi
Menyertai: 02.10.2006
Ahli No: 26727
Posting: 7
Dari: Batu Pahat

blank   avatar


posticon Posting pada: 09-10-06 15:17


hmm...
macam mana pula anak2 yang dapat nama2 yang tak elok 2 erk?
ksian mereka kan?huhu

Bookmark and Share

    


  Member Information For balqish_qistinaProfil   Hantar PM kepada balqish_qistina   Quote dan BalasQuote

ad-din
WARGA SETIA
Menyertai: 19.09.2005
Ahli No: 19148
Posting: 648
Dari: terengganu-

Johor   avatar


posticon Posting pada: 09-10-06 23:05


kalau ada anak2 yang dapat name yang tak elok maknanya baik pergi jabatan pendaftaran angkat sumpah tukar name yang baik..

Bookmark and Share

    


  Member Information For ad-dinProfil   Hantar PM kepada ad-din   Quote dan BalasQuote

shah-fitq
Warga Rasmi
Menyertai: 27.09.2006
Ahli No: 26596
Posting: 17
Dari: temerloh

Pahang  


posticon Posting pada: 10-10-06 02:29


erm...............nak tanya sikit...
kalau nama tu digabungkan dengan nama yang lain tu membawa maksud yang sama ke?
ana mula keliru lah......
sebab apa yang ana pernah dengar,apabila suatu nama itu mengandungi atau digabungkan dengan nama lain pula membawa maksud yang berbeza...................ana betul-betul keliru sekarang........ :-?


-----------------
dibawah lembayung wahyu-MU


Bookmark and Share

    


  Member Information For shah-fitqProfil   Hantar PM kepada shah-fitq   Quote dan BalasQuote

ad-din
WARGA SETIA
Menyertai: 19.09.2005
Ahli No: 19148
Posting: 648
Dari: terengganu-

Johor   avatar


posticon Posting pada: 10-10-06 07:22


kena tengok juga name tu macam mana.. apa name yang digabungkan tu.. kan name kita dalam bahasa arab.. jadi kena tengok lah namenya macam mana dan baru boleh tau maknanya apa..

Bookmark and Share

    


  Member Information For ad-dinProfil   Hantar PM kepada ad-din   Quote dan BalasQuote

nur_namia
Warga 4 Bintang
Menyertai: 16.12.2005
Ahli No: 21203
Posting: 193
Dari: n9

NegeriSembilan   avatar


posticon Posting pada: 10-10-06 07:24


terima kasih...

Bookmark and Share

    


  Member Information For nur_namiaProfil   Hantar PM kepada nur_namia   Quote dan BalasQuote

ad-din
WARGA SETIA
Menyertai: 19.09.2005
Ahli No: 19148
Posting: 648
Dari: terengganu-

Johor   avatar


posticon Posting pada: 10-10-06 07:43


kadang-kadang org kita ni suka-suka saja main gabung2 name .. janji sedap didengar.. tapi tak pernah fikir tentang makna name tu..biasanya name2 ni menggambarkan orangnya.. sebab name panggilan tu juga satu doa.. kalau org selalu panggil kita dengan name2 yang bukan2 jadi lama-lama kita pun jadi yang bukan2 jugak.. buatnya bagi name anak "al-baqarah".. memang ada dalam al-quran.. tapi kan maknya sapi betina.. tak ke teruk name tu..

Bookmark and Share

    


  Member Information For ad-dinProfil   Hantar PM kepada ad-din   Quote dan BalasQuote

yanokage
Warga 4 Bintang
Menyertai: 06.12.2005
Ahli No: 20839
Posting: 275
Dari: SMK (A) Al-Irshad

PulauPinang  


posticon Posting pada: 10-10-06 10:05


suka-suka saja nak buh name anak .. makna pun tak tahu

Bookmark and Share

    


  Member Information For yanokageProfil   Hantar PM kepada yanokage   Pergi ke yanokage's Website   Quote dan BalasQuote

sahihnor
Warga 4 Bintang
Menyertai: 23.07.2005
Ahli No: 17515
Posting: 182
Dari: Ranau,Sabah

Sabah  


posticon Posting pada: 10-10-06 10:31


syukran...kalau nak bagi nama tu elok lah letak nama yang baik-baik insyaAllah peribadi anak tu akan jadi baik

Bookmark and Share

    


  Member Information For sahihnorProfil   Hantar PM kepada sahihnor   Quote dan BalasQuote

balqish_qistina
Warga Rasmi
Menyertai: 02.10.2006
Ahli No: 26727
Posting: 7
Dari: Batu Pahat

blank   avatar


posticon Posting pada: 16-10-06 14:31


takkan sampai nak tukar nama?
huhu kalau biarkan saja...
entahlahh..konpius2 huhu

Bookmark and Share

    


  Member Information For balqish_qistinaProfil   Hantar PM kepada balqish_qistina   Quote dan BalasQuote

NIKIZZUDDIN
Warga Rasmi
Menyertai: 13.09.2006
Ahli No: 26330
Posting: 3
Dari: MACHANG KELANTAN

Kelantan  


posticon Posting pada: 08-11-06 13:15


terima kasih

Bookmark and Share

    


  Member Information For NIKIZZUDDINProfil   Hantar PM kepada NIKIZZUDDIN   Quote dan BalasQuote

rimbabara
-WARGA AMAT SETIA-
Menyertai: 03.03.2006
Ahli No: 23151
Posting: 3640
Dari: Ipoh

malaysia   avatar


posticon Posting pada: 08-11-06 13:21


apa beza syahrul + sejahat-jahat dengan syahrul= bulan
ada siapa pandai arab tak...
kan kadang 2 kita sebut syahrul ramadhan...yakni bulan Ramadhan...

Bookmark and Share

    


  Member Information For rimbabaraProfil   Hantar PM kepada rimbabara   Quote dan BalasQuote

sahibul
Warga 4 Bintang
Menyertai: 25.09.2006
Ahli No: 26564
Posting: 257
Dari: Bumi ALLAH

malaysia  


posticon Posting pada: 08-11-06 17:56


syukran

Bookmark and Share

    


  Member Information For sahibulProfil   Hantar PM kepada sahibul   Quote dan BalasQuote

nurzatul
WARGA SETIA
Menyertai: 03.09.2006
Ahli No: 26160
Posting: 733
Dari: yogyakarta...

Perak   avatar


posticon Posting pada: 08-11-06 20:58


syukran..info yang berguna buat semua..

Bookmark and Share

    


  Member Information For nurzatulProfil   Hantar PM kepada nurzatul   Pergi ke nurzatul's Website   Quote dan BalasQuote

alifmimyanun
WARGA SETIA
Menyertai: 19.06.2003
Ahli No: 1540
Posting: 2292
Dari: langit kujunjung bumi kupijak

Johor  


posticon Posting pada: 08-11-06 21:14


dulu ada kawan saya name dia zaniyah. lepas itu tukar halimah.


-----------------
pengalaman itu ibarat guru
yang mengajar di sekolah hidupmu


Bookmark and Share

    


  Member Information For alifmimyanunProfil   Hantar PM kepada alifmimyanun   Pergi ke alifmimyanun's Website   Quote dan BalasQuote

Putri_Cahaya
Warga 4 Bintang
Menyertai: 15.06.2006
Ahli No: 24825
Posting: 335

malaysia  


posticon Posting pada: 15-12-06 13:08


kalau nama nuharzatul natrah pulak apa maksudnya?... ada sahabat2 boleh tolong bagi tau tak?

Bookmark and Share

    


  Member Information For Putri_CahayaProfil   Hantar PM kepada Putri_Cahaya   Quote dan BalasQuote

sujana
Warga 1 Bintang
Menyertai: 11.12.2006
Ahli No: 27710
Posting: 32
Dari: bumi darul iman

Terengganu  


posticon Posting pada: 15-12-06 14:34


Pada 08-11-06 13:21 , rimbabara posting:

!!! QUOTE !!!

apa beza syahrul + sejahat-jahat dengan syahrul= bulan
ada siapa pandai arab tak...
kan kadang 2 kita sebut syahrul ramadhan...yakni bulan Ramadhan...


salam 'alaik...

yang m'bawa maksud sjht2 manusia ialah SHARRUL bariyyah. bukan syahrul bariyyah. sharrun tu, mksudny jahat. lwnnya, khairun. so, khairul bariyyah means sbaik2 manusia.

mnkl syahrul pulak memang mksudny BULAN dalam b. arab.
so, syahrul ramadhan means bulan ramadhan.

means that, maybe anta/anti terslp pndng dengan kalimah syahrul dengan sharrul.

harap dapat m'bantu.

Bookmark and Share

    


  Member Information For sujanaProfil   Hantar PM kepada sujana   Quote dan BalasQuote

ibnujarir
Warga 2 Bintang
Menyertai: 09.12.2006
Ahli No: 27674
Posting: 56
Dari: ardullah

Selangor  


posticon Posting pada: 15-12-06 14:34


ana pun ada cerita dulu ada sepasang suami isteri si ayah nama firdaus ibu pula nama ainun so bila dah kawin mereka dikurniakan cahaya mata..maka si ayah pun pkir lah nak bagi nama anak ni pkir nya pkir nak dkatakan sehati sejiwa nge isteri amk nama suami sikit ambil nm isteri sikit ambil pula FIR & AUN maka d gabungkan jadi firaun tengok dalam al-quar pun ada d bagi lah nm anak tu FIRAUN gabungan nm si ayah dan ibu...

Bookmark and Share

    


  Member Information For ibnujarirProfil   Hantar PM kepada ibnujarir   Quote dan BalasQuote

Farveen
Warga 4 Bintang
Menyertai: 06.12.2006
Ahli No: 27631
Posting: 256
Dari: Bangi

PulauPinang   avatar


posticon Posting pada: 15-12-06 14:47


Pada 08-10-06 17:34 , ad-din posting:

!!! QUOTE !!!

Nama-nama Dilarang dalam Islam

Abkam = Tidak celik, buta
Abiqah = Hamba yang lari dari tuannya
Afinah = Yang bodoh
Asyar = Paling jahat
Asyirah = Yang tidak bersyukur atas nikmat
Amah = Hamba suruhan perempuan
Baghiah = Yang zalim, jahat
Bahimah = Binatang
Balidah = Yang bodoh, bebal
Bakiah = Yang menangis, merengek
Baqarah = Lembu Betina
Batilah = Yang batil, tidak benar
Dabbah = Binatang
Dahriyah = Yang mempercayai alam wujud dengan sendirinya
Dahisyah = Goncang, stress
Darakah = Kedudukan yang rendah
Daniyah = Yang lemah dan hina
Dami'ah = Yang mengalir air matanya
Fasidah = Yang rosak, yang binasa
Fasiqah = Yang jahat, si fasik
Fasyilah = Gagal, kalah
Fajirah = Yang jahat, yang berdosa
Faji'ah = Kecelakaan
Ghafilah = Yang lalai, yang leka
Ghailah = Kecelakaan, bencana
Ghaibah = Hilang
Ghasibah = Perampas, perompak
Ghamitah = Yang tidak mensyukuri nikmat
Ghawiah = Yang sesat, yang mengikut hawa nafsu
Haqidah = Yang dengki
Hasidah = Yang hasad
Hazinah = Yang sedih
Huzn = Kesedihan
Khabithah = Yang jahat, yang keji
Khali'ah = Yang tidak segan silu, mengikut hawa nafsu
Khati'ah = Yang bersalah, yang berdosa
Khasirah = Yang rugi
Khamrah = Arak
Jariah = Hamba suruhan perempuan
Jafiah = Yang tidak suka berkawan
Kaibah = Yang sedih
Kafirah = Yang kafir, yang ingkar
Kamidah = Yang hiba, yang sangat berduka
Kazibah = Pendusta, pembohong
Lahab = Bara api
Laghiah = sia-sia, tidak berfaedah
lah'imah = Yang tercela
Lainah = Yang terkutuk
Lahifah = Yang sedih, menyesal dan dizalimi
Maridah = Yang menderhaka
Majinah = Yang bergurau senda tanpa perasaan malu
Majusiah = Agama menyembah api atau matahari
munafikah = Yang munafik
Musibah = Celaka, bencana, kemalangan
Nariah = Api
Nasyizah = Yang menderhaka dan melawan suami
Najisah = Yang najis dan kotor
Qabihah = Yang buruk, hodoh
Qatilah = Pembunuh
Qasitah = Yang melampaui batasan dan menyeleweng dari kebenaran
Qazurah = Kejahatan, perzinaan
Rajimah = Yang direjam, yang dilaknat
Razi'ah = Kecelakaan, musibah
Razilah = Yang keji dan hina
Sakitah = Yang jatuh, yang hina, yang jahat
Safilah = Yang rendah dan hina
Sahiah = Yang pelupa
Sakirah = Pemabuk
Syafihah = Yang bodoh
Syaridah = Yang diusir
Syaqiyah = Yang menderita
Syarrul Bariyyah = Sejahat-jahat manusia
Syani'ah = Yang buruk
Syarisah = Yang buruk akhlak
Syatimah = Maki hamun
Syariqah = Pencuri
Talifah = Yang rosak, yang binasa
Tarbiyah = Yang papa kedana
Tarikah = Anak dara tua
Tafihah = Karut
Talihah = Yang tidak baik
Yaisah = Yang berputus asa
Yabisah = Yang kering, yang sedikit kebaikannya
Wahinah = Penakut
Waqihah = Yang kurang sopan dan malu
Wasikhah = Yang kotor
Wasyiah = Yang mengumpat, yang mengadu dombakan orang
Wahimah = Yang lemah
Wahiah = Yang lemah, yang jatuh, yang buruk
Wajilah = Penakut
Wailah = Bencana, keburukan
Waqi'ah = Pertempuran dalam peperangan, umpatan
Zalijah = Kebinasaan
Zalilah = Yang hina
Zalimah = Yang zalim
Zaniyah = Penzina, pelacur
Zufafah = Racun pembunuh



banyak dengar nama Dania..is it as same as daniyah? sebab spelling rumi ni tak boleh nak tepat dengan ejaan arab/jawi,kan? lepas itu sakirah tu sama dengan shakira ke?

hmm..walaupun sedih, apa fasal lah nama aku tak ada makna..tapi atleast, tak bawa maksud yang bukan2 ek..

tulah, my hubby said, kena besyukur..hehe


-----------------
http://360.yahoo.com/farwynafaroque


Bookmark and Share

    


  Member Information For FarveenProfil   Hantar PM kepada Farveen   Pergi ke Farveen's Website   Quote dan BalasQuote

vanadium_oksida
Warga 4 Bintang
Menyertai: 28.01.2005
Ahli No: 13944
Posting: 279
Dari: manjung ,perak

Perak  


posticon Posting pada: 15-12-06 14:47


terima kasih.. ;P

Bookmark and Share

    


  Member Information For vanadium_oksidaProfil   Hantar PM kepada vanadium_oksida   Quote dan BalasQuote

Farveen
Warga 4 Bintang
Menyertai: 06.12.2006
Ahli No: 27631
Posting: 256
Dari: Bangi

PulauPinang   avatar


posticon Posting pada: 15-12-06 14:49


Pada 08-10-06 22:26 , mohdnurhakimin posting:

!!! QUOTE !!!

Ana pernah dengar satu cerita dari seorang ustaz yang pernah bertugas di pedalaman suatu ketika dulu:
Ada seorang guru quran menamakan anaknya Khinzir; kerana khinzir disebut dalam alQuran...


yeah, masa saya sekolah menengah kat kedah dulu, kat kantin sekolah ada info board, kami tengoklah nama2 yang tepilih untuk kegiatan sukan..

tengok nama adik2 form 1, sekali tenampak nama 'mohd. khinzir bin...'..tekejut juga..tapi taktaula..agaknya kerani sekolah salah taip ke..


-----------------
http://360.yahoo.com/farwynafaroque


Bookmark and Share

    


  Member Information For FarveenProfil   Hantar PM kepada Farveen   Pergi ke Farveen's Website   Quote dan BalasQuote

alexander
WARGA SETIA
Menyertai: 24.12.2004
Ahli No: 13282
Posting: 747
Dari: Bumi ALLAH

Terengganu   avatar


posticon Posting pada: 18-12-06 19:51


:-) Assalamualaikum.....

    

     Perkataan Arab tak sama macam Melayu,biasanya orang Melayu ni letak nama anak kerana sebutannya sedap atau nampak cantik,tapi bila tengok maknanya masyaALLAH...
    Perkataan Arab ni kalau kita salah eja satu huruf pun,atau dibaca dengan baris yang salah pun membawa makna yang berbeza....contoh..اب (ayah) disebut abun..dan عب (teguk)...kalau dalam bahasa Melayu kedua-duanya seakan2 sama abun dan 'abun,tapi jika dalam bahasa arab lain....jadi bila kita menamakan anak,seelok2nya lihat ejaannya dalam b.arab dan bila dieja dalam b.Melayu kita tidak tersilap..contohnya...KALBUN-maksudnya "Anjing" manakala QALBUN maksudnya "Hati"....

    Bagi bakal ibu atau ayah,atau ibu dan ayah..bila nak bagi nama anak rujuklah mereka2 yang faqeh....


-----------------
Mengharap Cinta Sejati,Mendamba Kasih ILAHI......


Bookmark and Share

    


  Member Information For alexanderProfil   Hantar PM kepada alexander   Pergi ke alexander's Website   Quote dan BalasQuote

origami
Warga 2 Bintang
Menyertai: 02.12.2006
Ahli No: 27585
Posting: 62
Dari: malaysia

malaysia   avatar


posticon Posting pada: 18-12-06 20:20


a.kum...

juga WATI... dalam tulisan 'arab dieja gini...وطى

hue..hue...

Bookmark and Share

    


  Member Information For origamiProfil   Hantar PM kepada origami   Quote dan BalasQuote

nurhikari
Warga 2 Bintang
Menyertai: 16.07.2006
Ahli No: 25260
Posting: 53
Dari: Earth

Johor   avatar


posticon Posting pada: 19-12-06 02:40


bagaimana kalau nama kita dah cukup cantik maksudnya tapi dipanggil oleh parent atau kawan-kawan dengan panggilan lain...contohnyer adik ,along,angah.baby,etc..
nanti masa di padang mashyar nma panggilan itu ke yang akan diguna..

Bookmark and Share

    


  Member Information For nurhikariProfil   Hantar PM kepada nurhikari   Quote dan BalasQuote

Member Messages

Forum Search & Navigation

 

Log in to check your private messages

Silakan Login atau Mendaftar





  


 

[ Carian Advance ]

Jum ke Forum 




Datacenter Solution oleh Fivio.com Backbone oleh JARING Bukan Status MSCMyPHPNuke Portal System

Disclaimer: Posting dan komen di dalam Portal Komuniti Ukhwah.com ini adalah menjadi hak milik ahli
yang menghantar. Ia tidak menggambarkan keseluruhan Portal Komuniti Ukhwah.com.
Pihak pengurusan tidak bertanggung jawab atas segala perkara berbangkit
dari sebarang posting, interaksi dan komunikasi dari Portal Komuniti Ukhwah.com.


Disclaimer: Portal Komuniti Ukhwah.com tidak menyebelahi atau mewakili mana-mana parti politik
atau sebarang pertubuhan lain. Posting berkaitan politik dan sebarang pertubuhan di dalam laman web ini adalah menjadi
hak milik individu yang menghantar posting. Ia sama-sekali tidak ada
kena-mengena, pembabitan dan gambaran sebenar pihak pengurusan Portal Komuniti Ukhwah.com

Portal Ukhwah
Hakcipta 2003 oleh Ukhwah.com
Tarikh Mula: 14 Mei 2003, 12 Rabi'ul Awal 1424H (Maulidur Rasul)
Made in: Pencala Height, Bandar Sunway dan Damansara Height
Dibina oleh Team Walasri




Loading: 0.14633 saat. Lajunya....