Array
Welcome To Portal Komuniti :: Ukhwah.com

  Create An Account Home  ·  Topik  ·  Statistik  ·  Your Account  ·  Hantar Artikel  ·  Top 10 16-06-2024  

  Login
Nickname

Password

>> Mendaftar <<

  Mutiara Kata
Layang-layang naik ke udara kerana menentang angin bukan kerana mengikut arah angin

-- Kang

  Menu Utama

  Keahlian Ukhwah.com
Terkini: navratan
Hari Ini: 0
Semalam: 0
Jumlah Ahli: 43152

  Sedang Online
Sedang Online:
Tetamu: 208
Ahli: 0
Jumlah: 208




  Yang Masuk Ke Sini
hajime_kindaichi: 15 hari yang lalu


Cerpen
Topik: “Cerpen Kemuliaan Sebuah Persahabatan”


Carian Forum

Moderator: Administrator, NaZa_FirmaN
Portal Komuniti :: Ukhwah.com Indeks Forum
  »» Cerpen
    »» “Cerpen Kemuliaan Sebuah Persahabatan”

Please Mendaftar To Post


Oleh “Cerpen Kemuliaan Sebuah Persahabatan”

muslimahsejati
WARGA SETIA
Menyertai: 06.06.2003
Ahli No: 1091
Posting: 1009
Dari: kota tinggi,johor

Johor  


posticon Posting pada: 01-09-03 18:33


Cuaca hari ini sungguh terik bahangnya , peluh rasanya mula membasahi seluruh tubuhku,hampir 3 jam aku menunggu tapi satu bayang pun tak kelihatan.Aku cuba sabar menanti kedatangan nurul tapi rasanya tahap kesabaran tak dapat di bendung,aku pun mengambil keputusan untuk beredar dari situ , tapi tiba-tiba satu suara memanggil aku ‘,eja ,eja’ aku sangkakan nurul tapi yana .Yana pun menghampiriku , dan muka nya di linangi air mata.Ku cuba menenangkan , akhirnya ku berjaya ,
Apabila yana mula reda , dia mula menceritakan apa yang terjadi.Tiba-tiba airmataku mengalir aku rasa hatiku mula bimbang apa yang telah terjadi pada nurul.Nurul yang sudah hampir setahun berkawan dengan ku sudah pandai merahsiakan hal peribadinya , tak sangka dia menghidap penyakit kanser otak , ‘ya allah kenapa ia terjadi ke atas sahabatku, orang yang paling ku sayang,’ hatiku mula berdoa kepada Allah.
Suasana hospital yang sibuk dengan bunyi ambulans , tangisan keluarga pesakit manangisi pemergian orang yang tersayang membuatkan aku terharu.Aku pun sampai ke wad untuk pesakit kanser , iaitu bilik nurul tinggal.Aku lihat nurul di kelilingi oleh keluarganya, aku mula menghampiri.Ku lihat bibir nurul mengukirkan senyuman kepadaku , aku pun membalas senyuman sambil airmataku menitis satu-persatu.Aku berpelukan dengan nurul lama pelukanku dengannya.Rasanya aku tidak mahu lepaskan pelukan itu.Nurul kenapa kau buat aku begini sanggup kau merahsiakan segalanya dariku.
Aku pulang kerumah dan menceritakan segala-galanya kepada keluargaku , Ayahku bersimpati di atas apa yang terjadi. Ayah ku memberitahu dia akan menanggung kos pembedahan nurul , aku berasa terharu dan bersyukur mendapat ayah seperti ayahku .
Aku menemui nurul di hospital , dan dia kelihatan makin sihat maklumlah baru lepas di bedah , tiba-tiba tangannya memegang erat tanganku sambil ia berkata ‘ eja terima kasih di atas segalanya , tak tahu macam mana aku nak membalasnya’ tapi aku berkata ‘dah memang adat berkawan dan hidup kat dunia ini , siapa yang akan membantu selain kawan sendiri’ kami berdua melemparkan senyuman.
Hari ini hari yang paling bahagia aku rasakan kerana kawan yang kusangka akan meninggalkan aku mula kembali bersama-sama menunggu bas untuk ke kolej, makan bersama di kafe , berdua ke perpustakaan mentelaah buku dan bersama – sama di padang.Syukur kepada tuhan kerana dialah sahabat yang paling aku sayang dapat menyedut udara yang nyaman setiap hari.Sesungguhnya Allah menentukan segala-galanya.Nilai persahabatan lebih penting dari wang ringgit.




Hasil Nukilan
Muslimahsejati


Bookmark and Share

    


  Member Information For muslimahsejatiProfil   Hantar PM kepada muslimahsejati   Quote dan BalasQuote

islamic_princess
WARGA SETIA
Menyertai: 14.05.2003
Ahli No: 45
Posting: 736
Dari: johor bahru ke UPSI

Johor   avatar


posticon Posting pada: 07-09-03 22:54


assalamualaikum
best juga cerita ni...
inilah yg dikatakan sahabat sejati sanggup berkorban demi sahabatnya....
sahabat seperti ini yg kita cari2 namun tidak semudah itu hanya satu dalam seribu
wassalam

-----------------
HaRaPanKu MoGa DikuRniAkaN
MaNiSnyA IMAN BerPanJanGaN
MoGa LauTaN HiLanG GeLoRa UnTuK BeLaYaR..

Bookmark and Share

    


  Member Information For islamic_princessProfil   Hantar PM kepada islamic_princess   Pergi ke islamic_princess's Website   Quote dan BalasQuote

shahirah_huda
Warga 4 Bintang
Menyertai: 03.07.2003
Ahli No: 1982
Posting: 335
Dari: AS

japan  


posticon Posting pada: 08-09-03 00:07


emm kalau dapat kwn mcm nie alhamdulillah..baguslah..tapi susah nak carik kwn mcm nie skrang...

Bookmark and Share

    


  Member Information For shahirah_hudaProfil   Hantar PM kepada shahirah_huda   Quote dan BalasQuote

Al-FaQiHaH
Warga 4 Bintang
Menyertai: 31.08.2003
Ahli No: 3191
Posting: 157
Dari: UK

uk  


posticon Posting pada: 08-09-03 02:10


A Friend in Need Is A Friend in Deed

Sahabat yg setia umpama permata di dalam timbunan serpihan kaca..betapa susah untuk mencari insan sepertinya...

-----------------
KaSiH iTu iBaRaT MuTiaRa..HaDiaH DaRi ALLaH YaNg EsA..GiLaPLaH iA DeNgaN iMaN DaN TaQWa.. SiNaRNyA KaN BeRCaHaYa..

Bookmark and Share

    


  Member Information For Al-FaQiHaHProfil   Hantar PM kepada Al-FaQiHaH   Quote dan BalasQuote

hajidah_aiman
:WARGA AWAL BERJASA:
Menyertai: 17.05.2003
Ahli No: 358
Posting: 542
Dari: Perlis Indera Kayangan

Perlis  


posticon Posting pada: 08-09-03 17:15


Assalamu'alaikum..
hargailah nilai persahabatan....bukan mudah mendapat sahabat sejati....

Bookmark and Share

    


  Member Information For hajidah_aimanProfil   Hantar PM kepada hajidah_aiman   Pergi ke hajidah_aiman's Website   Quote dan BalasQuote

fauzy_fx86
Warga 4 Bintang
Menyertai: 23.07.2006
Ahli No: 25359
Posting: 327
Dari: Di pinggiran Batu Caves

malaysia  


posticon Posting pada: 15-10-06 23:58


sahabat itu adalah pembantu kita didalam kesusahan

Bookmark and Share

    


  Member Information For fauzy_fx86Profil   Hantar PM kepada fauzy_fx86   Pergi ke fauzy_fx86's Website   Quote dan BalasQuote

insyirah_hr
WARGA SETIA
Menyertai: 08.08.2006
Ahli No: 25700
Posting: 1249
Dari: Kedah

Kedah   avatar


posticon Posting pada: 16-10-06 01:07


inilah sahabat yang sebenar...sanggup bersusah dan berkorban demi kebahagiaan dan kesejahteraan sahabat...kadang tak kisah diri sendiri terabai.....

Bookmark and Share

    


  Member Information For insyirah_hrProfil   Hantar PM kepada insyirah_hr   Pergi ke insyirah_hr's Website   Quote dan BalasQuote

azzahrawi
:WARGA AWAL BERJASA:
Menyertai: 14.05.2003
Ahli No: 33
Posting: 307
Dari: pulau mutiara

PulauPinang  


posticon Posting pada: 17-10-06 04:08


cerita yang really straight foward

Bookmark and Share

    


  Member Information For azzahrawiProfil   Hantar PM kepada azzahrawi   Quote dan BalasQuote

sayatetapsaya
-WARGA AMAT SETIA-
Menyertai: 12.05.2004
Ahli No: 8934
Posting: 5682

italy  


posticon Posting pada: 20-10-06 17:13


Assalamualaikum...
Sahabat ketawa senang dicari, sahabat sedih sukar sekali...

Bookmark and Share

    


  Member Information For sayatetapsayaProfil   Hantar PM kepada sayatetapsaya   Quote dan BalasQuote

qudwah
WARGA SETIA
Menyertai: 12.09.2005
Ahli No: 18903
Posting: 1899
Dari: TERENGGANU

Terengganu   avatar


posticon Posting pada: 27-10-06 20:59


:)

Bookmark and Share

    


  Member Information For qudwahProfil   Hantar PM kepada qudwah   Quote dan BalasQuote

mas2ra
WARGA SETIA
Menyertai: 21.10.2004
Ahli No: 12017
Posting: 668
Dari: bumi ALLAH Jalla Jalaluh

saudiarabia   avatar


posticon Posting pada: 28-10-06 11:49


masyaALLAH Tabaraka wa Ta'ala... :-)

-------------------------------------------------------------

Sahabat...
Jika hari ini daku terlalu gembira,
Sedarkanlah daku dengan amaran-amaran ALLAH...

Jika daku bersedih tanpa kata,
Pujuklah daku dengan tarbiyah Pencipta...

Jika daku lemah tak berdaya,
Ingatkanlah daku dengan kehebatan syurga...

Jika antara kita ada tembok yang memisahkan,
Ajaklah daku untuk meruntuhkannya segera...

Jika pernah hati mu terluka,
Luahkanlah agar daku berubah...

Dan jika esok daku terlena tanpa terjaga,
Iringilah daku dengan kalungan doa...


-------------------------------------------------------------

p/s: true Friendship is seen through the heart not through the eyes... :-)

ALLAHualam bisawab.


-----------------
wahai orang-orang yang berIMAN, ucapkanlah...


Bookmark and Share

    


  Member Information For mas2raProfil   Hantar PM kepada mas2ra   Pergi ke mas2ra's Website   Quote dan BalasQuote

Member Messages

Forum Search & Navigation

 

Log in to check your private messages

Silakan Login atau Mendaftar





  


 

[ Carian Advance ]

Jum ke Forum 




Datacenter Solution oleh Fivio.com Backbone oleh JARING Bukan Status MSCMyPHPNuke Portal System

Disclaimer: Posting dan komen di dalam Portal Komuniti Ukhwah.com ini adalah menjadi hak milik ahli
yang menghantar. Ia tidak menggambarkan keseluruhan Portal Komuniti Ukhwah.com.
Pihak pengurusan tidak bertanggung jawab atas segala perkara berbangkit
dari sebarang posting, interaksi dan komunikasi dari Portal Komuniti Ukhwah.com.


Disclaimer: Portal Komuniti Ukhwah.com tidak menyebelahi atau mewakili mana-mana parti politik
atau sebarang pertubuhan lain. Posting berkaitan politik dan sebarang pertubuhan di dalam laman web ini adalah menjadi
hak milik individu yang menghantar posting. Ia sama-sekali tidak ada
kena-mengena, pembabitan dan gambaran sebenar pihak pengurusan Portal Komuniti Ukhwah.com

Portal Ukhwah
Hakcipta 2003 oleh Ukhwah.com
Tarikh Mula: 14 Mei 2003, 12 Rabi'ul Awal 1424H (Maulidur Rasul)
Made in: Pencala Height, Bandar Sunway dan Damansara Height
Dibina oleh Team Walasri




Loading: 0.097872 saat. Lajunya....