Array
Welcome To Portal Komuniti :: Ukhwah.com

  Create An Account Home  ·  Topik  ·  Statistik  ·  Your Account  ·  Hantar Artikel  ·  Top 10 30-11-2021  

  Login
Nickname

Password

>> Mendaftar <<

  Mutiara Kata
Activity gets you busy. But productivity gets you results. Activity consumes time. Productivity frees it.

-- ummimq

  Menu Utama

  Keahlian Ukhwah.com
Terkini: navratan
Hari Ini: 0
Semalam: 0
Jumlah Ahli: 43152

  Sedang Online
Sedang Online:
Tetamu: 49
Ahli: 0
Jumlah: 49




  Yang Masuk Ke Sini
Muslim1987: 3 hari yang lalu


Jejak Mahasiswa
Topik: Apa kelebihan IPT anda?


Carian Forum

Moderator: Administrator, istisafa
Portal Komuniti :: Ukhwah.com Indeks Forum
  »» Jejak Mahasiswa
    »» Apa kelebihan IPT anda?

Please Mendaftar To Post


Oleh Apa kelebihan IPT anda?

RenTokiL_IniTiaL
Warga 3 Bintang
Menyertai: 20.03.2006
Ahli No: 23578
Posting: 102
Dari: atas Bumi

malaysia  


posticon Posting pada: 04-10-06 18:41


Assalamu'alaikum........

Apa nama IPT anda dan apa kelebihannya? :-) ;-) :-di
[ Telah diedit oleh: RenTokiL_IniTiaL pada 04-10-06 18:43 ]


Bookmark and Share

    


  Member Information For RenTokiL_IniTiaLProfil   Hantar PM kepada RenTokiL_IniTiaL   Quote dan BalasQuote

putera81
Warga 4 Bintang
Menyertai: 19.05.2003
Ahli No: 549
Posting: 153
Dari: SaBAh

Sabah   avatar


posticon Posting pada: 04-10-06 20:50


assalamualaikum,
UMS, sumanya cantik2 and baru-baru belake,hehe.

Bookmark and Share

    


  Member Information For putera81Profil   Hantar PM kepada putera81   Pergi ke putera81's Website   Quote dan BalasQuote

simpLe_sHida

Menyertai: 13.10.2003
Ahli No: 4313
Posting: 2504
Dari: greenland....

egypt   avatar


posticon Posting pada: 04-10-06 21:16


setiap IPT ada kelebihan tersendiri..
ada budaya yang tersendiri..

ana siswazah UUm..
U yang paling jauh di ceruk bumi sintok..
acapkali dilabel sebagai U yang...bla.bla..
malas nak cakap..

tapi.. mana-mana IPT sekalipun anda masuk..
anda belajar.. yang berbeza cuma diri sendiri.

sejauh mana anda mengadaptasi budaya belajar..
budaya pemakaian..budaya pergaulan..dll..
tu yang membezakan ciri CEMerlangnya seorang siswa itu..

jangan melabeLkan nama IPT anda.. sebagai IPT yang
THE BEST hinggakan meminggirkan IPT lain..
yang pada dasarnya tidak seperti disangkakan..

so.. anda sebagai insan yang terpiLih menjejakkan kaki
ke manara gading..atau IPts sekalipun...

selagi mampu..dan terdaya..
buat yang terbaik untuk diri sendiri..
untuk mak ayah.. untuk keluarga..
untuk guru-guru sek anda.. untuk lect...untuk kawan-kawan..
dan untuk agama.. bangsa dan negara..

kutiplaa seberapa ilmu di ipt..
kumpulkan segala kenangan.. pengalaman..
titiplaa pelbagai ilmu di ipt..
kerna zaman ni.. memang paling bEST

tak percaya.. alamilah.. nikmatnye..
hhehe...

syukran jazilan..
arigato gozaimazz..
buat semua lect di bumi sintok..
semua sahabat seperjuangan...
terima kasih segalanya..
atas sokongan.. doa dan nasihat antunna..
moga sahabatku yang masih dalam perjuangan..
teruskan tabah..cekal dan sabaq..
hadapi segala kerenah HEp..kerenah kwns..
kerenah pihk kolej..dll..hehe..

caiyok.....mahasiswa UUM




-----------------

::prAy hArd+wOrk sMarT::
bAraKalLahu Lakum..


Bookmark and Share

    


  Member Information For simpLe_sHidaProfil   Hantar PM kepada simpLe_sHida   Pergi ke simpLe_sHida's Website   Quote dan BalasQuote

nurcinta
Warga 3 Bintang
Menyertai: 15.08.2006
Ahli No: 25829
Posting: 84
Dari: australia

Johor   avatar


posticon Posting pada: 04-10-06 21:19


Queensland University of Technology (QUT)

kelebihannya ek? lebih bertechnology...

saya suka system pengajaran dan pembelajaran disini semua lecture notes dan reading diupload online ...tak perlu susah payah untuk berebut pinjam buku di library...internet system and facilities and high quality and quantity

banyak resources seperti database (Blackwell synergy, IEEEXplore &etc) untuk pelbagai subjects boleh diakses secara full text (tak payah bayar) khas untuk students QUT...slalunya nak acsess databases ni mahal

supportive and friendly lecturers and staffs

dan banyak lagi

kesimpulannya...saya sayang QUT hehe

wasalam

Bookmark and Share

    


  Member Information For nurcintaProfil   Hantar PM kepada nurcinta   Quote dan BalasQuote

simpLe_sHida

Menyertai: 13.10.2003
Ahli No: 4313
Posting: 2504
Dari: greenland....

egypt   avatar


posticon Posting pada: 05-10-06 00:41


!!! QUOTE !!!

Queensland University of Technology (QUT)

wah..bestt nya p queensland..hihi.

em.. nak cerita lagi.. bila sahabat nurcinta sebut sistem..
nak juga sebut cara belajar di uum..

uum gunekan.. e-learning.. kalau sebelum ni.. e-web
kebanyakan nota lect akan attach dalam e-web.
so.. student cuma perlu download..

kemudian.. ada juga sistem SMS bila nak tahu keputusan exam..

next.. di PERpustakaan sultanah bahiyah.
antara yang terawal guna web opac..
nak cari bahan rujukan..cuma online..
nak cari past year exam.. jurnal.. tesis dll..
online saja..hii..

okla.. sahabat lain.. jom kongsi kelebihan IPt anda..



iLmu..buDi..bAkti..
:lol: :lol: :-di


-----------------

::prAy hArd+wOrk sMarT::
bAraKalLahu Lakum..


Bookmark and Share

    


  Member Information For simpLe_sHidaProfil   Hantar PM kepada simpLe_sHida   Pergi ke simpLe_sHida's Website   Quote dan BalasQuote

RenTokiL_IniTiaL
Warga 3 Bintang
Menyertai: 20.03.2006
Ahli No: 23578
Posting: 102
Dari: atas Bumi

malaysia  


posticon Posting pada: 05-10-06 01:17


Saya di Universiti Malaya..
Suasana pembelajaran di dan suasana keliling UM rasanya biasa saja macam IPTA yang lain...
Kalau di Departmant saya belajar, kelebihannya 90% pensyarahnya dah ada PhD...
[ Telah diedit oleh: RenTokiL_IniTiaL pada 05-10-06 05:55 ]


Bookmark and Share

    


  Member Information For RenTokiL_IniTiaLProfil   Hantar PM kepada RenTokiL_IniTiaL   Quote dan BalasQuote

zaitihamdan
Warga 4 Bintang
Menyertai: 21.08.2006
Ahli No: 25957
Posting: 242
Dari: Bintulu, Sarawak

Sarawak   avatar


posticon Posting pada: 05-10-06 08:37


ana bekas pelajar UPM Serdang..graduate '03 dari FSKTM..boleh ke join ni...hehe..macam adik2 saja yang dok cerita pasal IPT ni..apapun mana-mana univ pun sama saja...yang best pasal UPM ye..kalau musim durian p makan durian kat dusun UPM...heheh..tu saja agaknya :P


-----------------
~Don't ever leave the one you love for the one you like,because the one you like will leave you for the one they love~
[ Telah diedit oleh: zaitihamdan pada 05-10-06 08:42 ]


Bookmark and Share

    


  Member Information For zaitihamdanProfil   Hantar PM kepada zaitihamdan   Pergi ke zaitihamdan's Website   Quote dan BalasQuote

ummul
Warga 2 Bintang
Menyertai: 15.03.2005
Ahli No: 15144
Posting: 55
Dari: kuantan/penang

Pahang   avatar


posticon Posting pada: 06-10-06 23:53


saya sekarang belajar di Universiti Sains Malaysia (USM),Penang..
USM dikenali dengan universiti dalam taman...
USM tak lah besar sangat..
yang best kat USM boleh tengok bunga api kat langit pada musim perayaan..hehe
cuma satu saja tak best..selalu jerebu lah kat sini..

Bookmark and Share

    


  Member Information For ummulProfil   Hantar PM kepada ummul   Quote dan BalasQuote

ZuUl
Warga Rasmi
Menyertai: 28.09.2006
Ahli No: 26612
Posting: 4

blank   avatar


posticon Posting pada: 07-10-06 01:51


saya belajar kat mmu melaka... sni apa yang simple _shida cakap 2 semua ada kat mmu juga.. lctre note attach kat online..tapi yang len dr u len, lctrer sne kebanyakan foreigner.. so boleh dia cakap kat lctre dan tutor langsung tak faham.. tau2 lah org dr pure india dan bangla ckap bi bagaimana... 2 kena biasekan2..kat sne siapa xpandai it habislah even dia ambil business pun..

Bookmark and Share

    


  Member Information For ZuUlProfil   Hantar PM kepada ZuUl   Quote dan BalasQuote

jonah
Warga Rasmi
Menyertai: 25.01.2006
Ahli No: 22224
Posting: 2

blank  


posticon Posting pada: 07-10-06 10:07


kalau nak cerita tenentang kelebihan.memang banayk kelebihan univ.but untuk apa kita cerita tentang kelebihan saja.jika cerita tentang kekurangan sekurang kurangnya boleh perbaiki kekurangan tersebut.but ni at leaast nak cerita tentang kebaikan sedikit.so takderlah nampak teruk sangat
UIAM kuantan-
kebaikan
-kebaikan lecturer memang baik dan supportive.
-tak ada kes2 sosial yang berlaku berbading uia gombak.at least benda ni menghindarkan diri kita terjebak.kalau tinggal bilik tak berkunci tak mengapa,Alhamdullialah.setakat ni students masih berpegang pada pendirian bahawa mencuri itu berdosa.
-suasana sesuai untuk pembelajaran.

kekurangan
-masalah pengurusan yang agak kritikal.seringkali aduan tidak di layan.contoh.di uia kuantan terdapat hanya 1 cafe saja untuk kegunaan semua pelajar.aduan telah dibuat kerana pengurusan cafe tidak mesra pelajar.mengenakan caj yang tnggi yang tidak berasas.ramai pelajar membuat aduan kepada pihak aduan dekat pihak pengurusan dekat uia .tapi tiada tindakan.alasan diberi itu adalah yang terbaik yang boleh dibuat.harga mahal.tapi kualiti tak ada.selain itu yang jadi misteri adalah bagaimana tender tersebut masih kekal.walaupun pelbagai aduan di buat.adakah terdapat unsur kronisme.-masalah aduan tenang kerosakan juga mengambil sehingga 3 minggu untuk di urus.kalau dekat mtric uia pj.2 hari sahaja.padahal populasi pelajar di uia pj adalah jauh lebih ramai.weird.atau adakah terdapat pihak yang hanya goyang kaki

Bookmark and Share

    


  Member Information For jonahProfil   Hantar PM kepada jonah   Quote dan BalasQuote

farina_haikal
Warga 4 Bintang
Menyertai: 08.10.2004
Ahli No: 11708
Posting: 245
Dari: seoul,korea

north_korea  


posticon Posting pada: 07-10-06 11:42


seoul national university...

yang menariknya, wireless for whole campus dengan tempat tinggal pelajar..cuti summer yang best...lecturer yang kaya dengan budi bahasa...pemimpin pelajar yang juga kebajikn foreinger student...kemudahan pengangkutan yang baik...semua note,memo announcement boleh check dr bilik saja...suasana blj yang real(macam betul-betul kijer)...rumah malaysia paling lawa..hiiii

Bookmark and Share

    


  Member Information For farina_haikalProfil   Hantar PM kepada farina_haikal   Quote dan BalasQuote

Meow

Menyertai: 09.12.2004
Ahli No: 12964
Posting: 2700
Dari: Serambi Madinah : Negeri Matahari Terbenam

Kedah   avatar


posticon Posting pada: 07-10-06 12:01


Nama IPT saya adalah Universiti Malaysia Sarawak... singkatanya Unimas... ada tiga kampus sekarang ini.. 1. Kampus Barat (Kampus Tetap yang baru lagi canggun...) 2. Kampus Timur (Kampus lama yang antik gila... huhu) 3. Kampus Perubatan (Letaknya di Bandaraya Kuching berselahan dengan Hospital Umum Sarawak)..

Kampus baru canggih gila dan besar gila... sampai ada antara kami yang sesat dalam tu tak dapat cari jalan nak keluar time mula-mula masuk kampus baru tu... huhu kelakar pula bila dikenangkan...

Kampus perubatan menempatkan hanya satu fakulti saja... Fakulti Perubatan dan Sains Kesihatan... hehe fakultiku yang tersayang... :-P

Kampus perubatan juga menempatkan Kolej Perubatan... kolej kediamanku tersayang jugak.. :-P kat kampus Perubatan ini saja yang ada sistem wireless LAN... kat kampus timur dan barat tak ada lagi rasanya... kalau ada pun tak full coverag macam kat kampus perubatan lah...

Kampus barat adalah kampus universiti terbesar di Asia Tenggara... dengar kata TNC dulu lah... hehe... dan kampus perubatan adalah kampus universiti terkecil di Asia agaknya.. huhu... pasa ada dua bangunan saja... bangunan akademik dan kolej kediaman.. hhehehe...

Paling istimewa kat kampus perubatan adalah lecturer Myanmar yang begitu ramai kat sini... hehehe... agaknya unimas kena tukar nama kepada Universiti Myanmar-Sarawak atau Universiti Antarabangsa Malaysia Myanmar... hehehe...


-----------------
~Yang Bodoh Akan Berdiam Diri, Tetapi Yang Paling Bodoh Akan Bercakap Sesuatu Yang Dia Sebenarnya Bodoh~


Bookmark and Share

    


  Member Information For MeowProfil   Hantar PM kepada Meow   Pergi ke Meow's Website   Quote dan BalasQuote

Atif_Haziq
Warga 4 Bintang
Menyertai: 22.12.2004
Ahli No: 13220
Posting: 203
Dari: اللذي بركنا حوله

Terengganu  


posticon Posting pada: 07-10-06 13:09


Assalamualaikum..
saya pula...salah sebuah universiti di jordan...
dr segi infrastruktur memang jauh ketinggalan jika nak dibandingkan dengan tempat lain...tapi alhamdulilah walaupun kekurangan semua tu namun pensyarah yang mengajar semuanya alim...yang mursyid...yang betul-betul memberi teladan yang baik...di situ agaknya keberkatan yang kami dapat...

semoga diberikan keberkatan yang berpanjangan...

Bookmark and Share

    


  Member Information For Atif_HaziqProfil   Hantar PM kepada Atif_Haziq   Quote dan BalasQuote

Yam
Warga 3 Bintang
Menyertai: 28.06.2006
Ahli No: 24996
Posting: 80
Dari: Seremban-UKM

malaysia   avatar


posticon Posting pada: 07-10-06 15:19


LATEST NEWS OF THE WORLD UNIVERSITY RANKING
Message:
Message: UM Accepts World University Ranking
Results


KUALA LUMPUR, Oct 6 (Bernama) -- Universiti
Malaya (UM) which slipped to 192nd spot in the
World University Ranking 2006 by the Times
Higher Education Supplement (THES), said it
accepted the fact that it was no longer the nation's
premier university.

Its Vice Chancellor Datuk Rafiah Salim, who was
saddened by the turn of events, said that it also
acknowledged that the top spot had been taken by
Universiti Kebangsaan Malaysia (UKM).

"We came out with our new mission which was
launched yesterday and in our new mission
statement we have actually dropped the
adjective 'premier'.

"We are very realistic people really. Also we don't
want to keep on believing and living in past glories,
we would like to build from where we are now
towards the future," she told a press conference
here Friday.

Also present were Universiti Kebangsaan Malaysia
(UKM) Vice Chancellor Prof Datuk Sharifah
Habsah Syed Hassan Shahabuddin, Universiti
Putra Malaysia (UPM) Vice Chancellor Prof Dr Nik
Mustapha Raja Abdullah and Universiti Sains
Malaysia Deputy Vice Chancellor Prof Datuk
Rosihan M.Ali.

Rafiah pointed out that in the past few months, UM
had taken several action plans to improve its
ranking in the future.

"It's probably a way of getting the UM family to
really together bring up Universiti Malaya again,"
she said.

She however admitted that the result was one of
the saddest days in her career.

The nation's oldest university, which was ranked
among the world's top 100 universities two years
ago, was ranked 192nd spot by THES, down from
169th spot last year. In 2004, it was the only
Malaysian university which made the THES' top-
200 list.

UKM was ranked 185th by THES in its 2006
rankings published yesterday, a vast improvement
from the 289th spot last year.

-- BERNAMA

Top 10:

1. Harvard
2: Cambridge
3: Oxford
4: Massachusetts Institute of Technology
5: Yale
6: Stanford
7: California Institute of Technology
8: University of California, Berkeley
9: Imperial College London
10: Princeton
185: UKM
192: UM

:-)


-----------------
Dont Simply Trust your Frenz....



Bookmark and Share

    


  Member Information For YamProfil   Hantar PM kepada Yam   Quote dan BalasQuote

lamka
Warga 2 Bintang
Menyertai: 28.10.2006
Ahli No: 27100
Posting: 43
Dari: kelate

australia   avatar


posticon Posting pada: 28-10-06 01:00


Saya pula dari Australian National Uni (ANU). kalau cek dalam ranking THES tu, uni saya duduk no 16.

Apa yang best pasal uni ni??

Ranking bagus tapi bukannya ada kena mengena dengan saya pun. Apa beza kalau keluar dari uni ranking 1 @ 16 @ 192 @ 500? keluar dapat ijazah sama juga. Sapa setuju, angkat tangan!

Bookmark and Share

    


  Member Information For lamkaProfil   Hantar PM kepada lamka   Quote dan BalasQuote

Abu_Ruqayyah
WARGA SETIA
Menyertai: 15.03.2006
Ahli No: 23449
Posting: 590
Dari: Manchester

Selangor  


posticon Posting pada: 28-10-06 01:09


Pada 07-10-06 13:09 , Atif_Haziq posting:

!!! QUOTE !!!

Assalamualaikum..
saya pula...salah sebuah universiti di jordan...
dr segi infrastruktur memang jauh ketinggalan jika nak dibandingkan dengan tempat lain...tapi alhamdulilah walaupun kekurangan semua tu namun pensyarah yang mengajar semuanya alim...yang mursyid...yang betul-betul memberi teladan yang baik...di situ agaknya keberkatan yang kami dapat...

semoga diberikan keberkatan yang berpanjangan...

Yarmouk? Mu'tah? Mafraq? Urduniyyah? Zarqa'? etc.?
boleh tau yang mana satu, Atif?

Bookmark and Share

    


  Member Information For Abu_RuqayyahProfil   Hantar PM kepada Abu_Ruqayyah   Pergi ke Abu_Ruqayyah's Website   Quote dan BalasQuote

mohd
Warga 4 Bintang
Menyertai: 17.05.2003
Ahli No: 401
Posting: 283
Dari: kl

ireland  


posticon Posting pada: 28-10-06 01:13


uitm shah alam????

Bookmark and Share

    


  Member Information For mohdProfil   Hantar PM kepada mohd   Quote dan BalasQuote

indraputra_trg
Warga 4 Bintang
Menyertai: 11.09.2005
Ahli No: 18889
Posting: 185
Dari: Universiti Malaya

Terengganu  


posticon Posting pada: 30-10-06 19:24


hehehe...UM saja... ada bangunan baru, ada yang lama. suka tengok bangunan API, kolej 12, dengan APM. fakulti ana (FOEdu) pun ok jugak, cuma ada bangunan yang dah berkulat... tapi apa ada pada bangunan. kolej 9 ana pun cantik... hehehe... semoga cantik luar dan dalam... moga sahsiah anak bangsa di sini pun cantik (ana serius ni...)


-----------------
ukhwah pengikat kasih sesama kita...biarlah segalanya kerana ALLAH jua...


Bookmark and Share

    


  Member Information For indraputra_trgProfil   Hantar PM kepada indraputra_trg   Quote dan BalasQuote

khai_dinz
Warga 1 Bintang
Menyertai: 22.11.2006
Ahli No: 27446
Posting: 24
Dari: Atas Bumi Tuhan

indonesia   avatar


posticon Posting pada: 22-11-06 16:06


saya pernah belajar di ukm..
biasalah duduk di perbukitan bangi dalam rimbunan kehijauan, selari dengan aliran anak sungai. begitu damai sekali.
tapi satu yang uniknya ukm ialah bangunannya, 90% bangunan fakultinya tidak di cat, nampak batu batanya. batu batanya tidak di rapikan dengan alas simen.

then ada satu kolej di ukm, boleh masak2 macam kat rumah. setiap unit rumah ada dapur so u all boleh lah masak2 buat jamuan raya. hehehe


-----------------
" satu idea membawa seribu penyelesaian "


Bookmark and Share

    


  Member Information For khai_dinzProfil   Hantar PM kepada khai_dinz   Quote dan BalasQuote

aye
WARGA SETIA
Menyertai: 03.04.2006
Ahli No: 23921
Posting: 2913
Dari: semerak

Kelantan   avatar


posticon Posting pada: 22-11-06 16:10


Ana betul-betul malu sebab kampus ana ada gereja, dan dikelilingi oleh 5 tokong hindu..... masjid ada 2 saja...

Bookmark and Share

    


  Member Information For ayeProfil   Hantar PM kepada aye   Pergi ke aye's Website   Quote dan BalasQuote

fansurina
Warga 4 Bintang
Menyertai: 16.11.2006
Ahli No: 27352
Posting: 205
Dari: pulau pinang

PulauPinang   avatar


posticon Posting pada: 23-11-06 13:17


Assalamualaikum...erm,apa yang best kat uitm shah alam..infrastukturnya yang semakin membangun...twin tower..library yang selesa..pejabat chanselori yang tersergam indah di atas bukit..yang paling penting..masjidnya yang bertingkat2..damai bila berada di sana..semuanya berubah menjadi lebih baik untuk pelajar2nya..

tapi..yang sedihnya..ada segelintir pelajar2nya yang masih tidak berubah..wallahua'lam..

Bookmark and Share

    


  Member Information For fansurinaProfil   Hantar PM kepada fansurina   Quote dan BalasQuote

masya_brywest
Warga 3 Bintang
Menyertai: 14.07.2003
Ahli No: 2317
Posting: 107
Dari: TeLuK InTaN

Perak   avatar


posticon Posting pada: 23-11-06 14:32


hehe orang pun same dengan meow...tapi dah bergelar ex student...istimewa nya unimas ni sekarang da pindah campus tetap...semuanya baru...kolej pun best semua pakai apartment...

macam meow cakap...kat klinik unimas pun ada dr dr myanmar...tapi dah masuk islam...

sistem pembelajaran dia...note boleh didownload dr website...lectureres sangat baik terutamanya yang program hanya mempunyai sedikit student...lecturer rapat gila dengan student...
kat kampus baru ini, ada banyak kabel2 yang membolehkan connect internet...so hanya bawak laptop ke CAIS (library) or lab dan plug in...da boleh connect internet...so tak payah berebut2 kat comp lab...wireless LAN ada jugak cuma belum sepenuhnya lagi...kat beberapa kolej saja yang ada...

tapi siapa yang tak besa kat unimas...memang akan tension sebab sistem pengurusan dia agak kurang sikit...hehe so dok kat unimas kena banyak bersabar...anggap saja ni ujian dari Allah...

pembinaan kampus tetap menggunakan tenaga kerja dari jepun...maksudnya dari segi architecture...so kalau dari helikopter kita boleh nampak terdapat blok2 perkataan dari atas...

cuma...hmmm ni yang tak puas hati...takut juga nak suarakan ...tapi...yang tak setuju or sangat tak setuju ialah...terdapat blok perkataan ALLAH diletak di lantai...mula2 memang tak perasan...tapi setelah dibelek baru perasan...sebab student selalu lepak dan duduk kat blok tulisan Allah tu...huhu sangat sedih...sekarang tak tau dah dialihkan ke belum...

lagi satu...kat kampus tetap belum dibina masjid...kasihan juga nengok muslimin pada hari jumaat terpaksa berhimpit2 solat jumaat kat masjid di kampus sementara yang comel tu...sapa lambat, kalau masjid da penuh, terpaksa lah p cari masjid luar unimas...

unimas still baru lagi....rasanya kalau kampus tetap telah siap sepenuhnya, mungkin akan jadi ok agaknya...

walau apapun...orang tetap berbangga belajar di unimas...dan berbangga jadi graduan unimas...
yeah unimas gemilang
[ Telah diedit oleh: masya_brywest pada 23-11-06 15:06 ]


Bookmark and Share

    


  Member Information For masya_brywestProfil   Hantar PM kepada masya_brywest   Quote dan BalasQuote

hilmine01
Warga Rasmi
Menyertai: 25.11.2006
Ahli No: 27479
Posting: 3
Dari: Shah Alam

KualaLumpur  


posticon Posting pada: 25-11-06 12:59


Hello Semua!
Saya dari Universiti Teknologi Petronas (UTP), Tronoh Perak.
hurmm apa yang best kat situ??well even kitorang duduk terperosok jauh dari civilization, tapi itu yang menyebabkan kitroang dapat study dengan tenang sebab tak ada anasir2 luar nak ganggu...
hehe..
oh ya...di UTP hanya terdapat Engineering Courses dan IT saja...
tak ramai...
tapi tempat cunn..
nak mai aaa datang tengok :P


-----------------
http://moneyblender.blogspot.com
]]
ShaRe YoUr ExPeRieEnce!~


Bookmark and Share

    


  Member Information For hilmine01Profil   Hantar PM kepada hilmine01   Pergi ke hilmine01's Website   Quote dan BalasQuote

nurzatul
WARGA SETIA
Menyertai: 03.09.2006
Ahli No: 26160
Posting: 733
Dari: yogyakarta...

Perak   avatar


posticon Posting pada: 25-11-06 13:08


Ana pula kat UiTM cawangan Pulau Pinang..
Walaupun tak lah banyak kemudahan sangat tapi alhamdulillah tempatnya selamat & selesa untuk belajar..
Persekitaran kampus tak besar sangat memudahkan pelajar jalan kaki saja ke kelas..
lagi 1, kalau nak cepat 'tan' maila sini..cnfirm..hehehe... :lol:

Bookmark and Share

    


  Member Information For nurzatulProfil   Hantar PM kepada nurzatul   Pergi ke nurzatul's Website   Quote dan BalasQuote

Yam
Warga 3 Bintang
Menyertai: 28.06.2006
Ahli No: 24996
Posting: 80
Dari: Seremban-UKM

malaysia   avatar


posticon Posting pada: 25-11-06 14:33


kelebihan dia ...erm nak balik rumah dekat..ehehe
lepas itu tenang saja


-----------------
Dont Simply Trust your Frenz....



Bookmark and Share

    


  Member Information For YamProfil   Hantar PM kepada Yam   Quote dan BalasQuote

sutera_puteh
Warga 2 Bintang
Menyertai: 05.04.2006
Ahli No: 23993
Posting: 61
Dari: melaka

Melaka  


posticon Posting pada: 25-11-06 15:03


erm kalau kolej saya kelebihan nya...
landscape nya menarik..

Bookmark and Share

    


  Member Information For sutera_putehProfil   Hantar PM kepada sutera_puteh   Quote dan BalasQuote

syaza_azzahra
Warga 2 Bintang
Menyertai: 16.08.2007
Ahli No: 30686
Posting: 43
Dari: perak

Perak   avatar


posticon Posting pada: 26-10-07 16:08


Ana pula kat UiTM cawangan Pulau Pinang..
Walaupun tak lah banyak kemudahan sangat tapi alhamdulillah tempatnya selamat & selesa untuk belajar..
Persekitaran kampus tak besar sangat memudahkan pelajar jalan kaki saja ke kelas..

salam...betul kita nurzatul. uitm penang selesa. kalau tnggal kat klej, pergi kls jalan kaki saja...lagi 1, dekat saja kalau nak balik rumah. tu yang penting. hehe..
p/s: boleh tau nurzatul ambk kos apa, part brpa? agak-agak pernah jumpa agaknya.

Bookmark and Share

    


  Member Information For syaza_azzahraProfil   Hantar PM kepada syaza_azzahra   Pergi ke syaza_azzahra's Website   Quote dan BalasQuote

ctnurbebo
WARGA SETIA
Menyertai: 12.03.2007
Ahli No: 29142
Posting: 880
Dari: seremban

NegeriSembilan   avatar


posticon Posting pada: 26-10-07 20:40


Pada 06-10-06 23:53 , ummul posting:

!!! QUOTE !!!

saya sekarang belajar di Universiti Sains Malaysia (USM),Penang..
USM dikenali dengan universiti dalam taman...
USM tak lah besar sangat..
yang best kat USM boleh tengok bunga api kat langit pada musim perayaan..hehe
cuma satu saja tak best..selalu jerebu lah kat sini..


samalah..bks pelajar usm penang...boleh dikatakan semua kemudahan yang ada disemua universiti ada kat usm ini...yang berbeza dikenali sebagai universiti dalam taman sebab banyak sangat pokok2 menghijau..kalau tiba musim bunga,uh,indah xterkira lebih-lebih lagi kalau lalu kat 1 kaw yang bunganya warna oren..lepas itu luruh...rasa macam kat luar negarala pulak..dalam usm ini ada 2 tasik..banyak sangat ikan..biawak pun banyak juga..hehehe..yang beshnyer usm ini ialah banyak sangat pintu masuk...hehehe(itu kira kelebihan ke?)apa2pon,usm tetap dihati...... :welcome:


-----------------
Keindahan sebenar ialah keindahan budi pekerti. Kebaikan sebenar ialah kebaikan budi bahasa dan kecerdikan sebenar ialah kecerdikan akal.


Bookmark and Share

    


  Member Information For ctnurbeboProfil   Hantar PM kepada ctnurbebo   Quote dan BalasQuote

cipoi
Warga 4 Bintang
Menyertai: 23.05.2006
Ahli No: 24504
Posting: 242
Dari: seremban

NegeriSembilan   avatar


posticon Posting pada: 26-10-07 20:50


UKM? menarik sangat...
apa yang menarik? tarik tali lah... huhu

tak ada lah..
ni menarik...
barisan kepimpinan universiti dan wakil mahasiswa yang menjadi pak turut..

Bookmark and Share

    


  Member Information For cipoiProfil   Hantar PM kepada cipoi   Pergi ke cipoi's Website   Quote dan BalasQuote

PerMataHiJau
Warga 4 Bintang
Menyertai: 22.10.2007
Ahli No: 31471
Posting: 295
Dari: MELAKA

Pahang  


posticon Posting pada: 27-10-07 16:41


Pada 05-10-06 00:41 , simpLe_sHida posting:

!!! QUOTE !!!

!!! QUOTE !!!

Queensland University of Technology (QUT)

wah..bestt nya p queensland..hihi.

em.. nak cerita lagi.. bila sahabat nurcinta sebut sistem..
nak juga sebut cara belajar di uum..

uum gunekan.. e-learning.. kalau sebelum ni.. e-web
kebanyakan nota lect akan attach dalam e-web.
so.. student cuma perlu download..

kemudian.. ada juga sistem SMS bila nak tahu keputusan exam..

next.. di PERpustakaan sultanah bahiyah.
antara yang terawal guna web opac..
nak cari bahan rujukan..cuma online..
nak cari past year exam.. jurnal.. tesis dll..
online saja..hii..

okla.. sahabat lain.. jom kongsi kelebihan IPt anda..



iLmu..buDi..bAkti..
:lol: :lol: :-di


SALAM :-) saya setuju dengan simpLe_sHida;mana-mana universiti pun ada kelebihan yang tersendiri.Apapun saya bersyukur walaupun lambat skt masuk u bbanding rakan-rakan yang lain tapi Alhamdulillah saya seronok belajar di sini.Kemudahan pembelajaran ada banyak malasla nak taip hihi...tapi antaranya lebih kurang sama macam yang kat uum.sini banyak lab agaknya...lebih banyak praktikal tapi seimbangla dengan kuliah. :-) Apapun bagi saya semua universiti bagus dan keseronokan melayari alam mahasiswa ni memang susah nak cerita.Jadi terpulang pada kita;moga ia tak dicemari dengan perkara yang xsepatutnya. :-)
SALAM UKHWAH PERJUANGAN MAHASISWA! :welcome:

Bookmark and Share

    


  Member Information For PerMataHiJauProfil   Hantar PM kepada PerMataHiJau   Quote dan BalasQuote

Member Messages

Forum Search & Navigation

 

Log in to check your private messages

Silakan Login atau Mendaftar





  


 

[ Carian Advance ]

Jum ke Forum 




Datacenter Solution oleh Fivio.com Backbone oleh JARING Bukan Status MSCMyPHPNuke Portal System

Disclaimer: Posting dan komen di dalam Portal Komuniti Ukhwah.com ini adalah menjadi hak milik ahli
yang menghantar. Ia tidak menggambarkan keseluruhan Portal Komuniti Ukhwah.com.
Pihak pengurusan tidak bertanggung jawab atas segala perkara berbangkit
dari sebarang posting, interaksi dan komunikasi dari Portal Komuniti Ukhwah.com.


Disclaimer: Portal Komuniti Ukhwah.com tidak menyebelahi atau mewakili mana-mana parti politik
atau sebarang pertubuhan lain. Posting berkaitan politik dan sebarang pertubuhan di dalam laman web ini adalah menjadi
hak milik individu yang menghantar posting. Ia sama-sekali tidak ada
kena-mengena, pembabitan dan gambaran sebenar pihak pengurusan Portal Komuniti Ukhwah.com

Portal Ukhwah
Hakcipta 2003 oleh Ukhwah.com
Tarikh Mula: 14 Mei 2003, 12 Rabi'ul Awal 1424H (Maulidur Rasul)
Made in: Pencala Height, Bandar Sunway dan Damansara Height
Dibina oleh Team Walasri




Loading: 0.111904 saat. Lajunya....