Mee Hailam Bahan-Bahan 600 gram mee kuning
100 gram daging - hiris nipis
100 gram isi ayam - hiris nipis
100 gram udang – dibuang kulit
250 gram sawi hijau - potong kecil
100 gram bunga kubis
100 gram kobis - hiris
2 biji telur ayam
1 biji cili merah - mayang
1 sudu besar lada hitam
3 sudu besar kicap pekat
3 sudu besar sos tomato
3 sudu besar minyak
1 cawan air
4 ulas bawang putih - diketuk
daun sup dan daun bawang untuk hiasan
Cara Cara Panaskan minyak dan tumiskan bawang putih sehingga wangi.
Masukkan daging dan air. Biarkan sehingga lembut.
Bila daging dah lembut masukkan ayam dan udang. Kacau rata.
Masukkan kicap, sos tomato, lada hitam dan mee kuning . Kacau rata.
Masukkan bahan sayuran lain dan telur.
Biarkan telur keras dan kacau perlahan-lahan.
Angkat dan masukkan dalam pinggan dan taburkan daun sup & daun bawang.
****************************************
Bihun HailamBahan-Bahan1 packet bihun - direndam hingga lembut dan kembang, toskan
6 ulas bawang putih - diketuk
6 ulas bawang merah kecil - ditumbuk
sedikit halia - ditumbuk
2 cawan sawi - dipotong dalam seinci
½ cawan udang basah - dibuang kulit
½ cawan isi ayam - dipotong nipis
½ cawan bebola ikan/udang/sotong - dibelah dua
2- 3 sudu makan lada hitam/lada sulah - ditumbuk
2 sudu makan sos tiram
1 cawan stok ayam
Gula dan garam secukup rasa.
Minyak
Kicap Cili: (Digaul rata)
10-15 biji cili padi - dihiris
1 biji limau nipis - ambil jusnya
3-4 sudu kicap manis.
Cara CaraPanaskan minyak.
Tumiskan bawang putih, bawang merah dan halia, hingga naik bau.
Masukkan udang dan ayam dan goreng hingga putih.
Masukkan bebola ikan, sos tiram, gula dan garam, gaul rata.
Masukkan stok ayam dam bihun, gaul rata.
Akhir sekali masukkan sawi dan gaul hingga sawi layu.
Sedia untuk dihidangkan dengan kicap cili.
Selamat mencuba!
-----------------