Welcome To Portal Komuniti :: Ukhwah.com

  Create An Account Home  ·  Topik  ·  Statistik  ·  Your Account  ·  Hantar Artikel  ·  Top 10 23-09-2021  

  Login
Nickname

Password

>> Mendaftar <<

  Mutiara Kata
Manusia akan mati sekali sahaja, tetapi orang yang berhutang akan mati berkali-kali
-- Peribahasa India

  Menu Utama

  Keahlian Ukhwah.com
Terkini: navratan
Hari Ini: 0
Semalam: 0
Jumlah Ahli: 43152

  Sedang Online
Sedang Online:
Tetamu: 72
Ahli: 0
Jumlah: 72




  Yang Masuk Ke Sini
HIKAL: 2 hari yang lalu


Al-Quran dan Hadis
Topik: macamana nak lancar baca al-quran..?


Carian Forum

Moderator: Administrator, ABg_IMaM, ibnu_musa
Portal Komuniti :: Ukhwah.com Indeks Forum
  »» Al-Quran dan Hadis
    »» macamana nak lancar baca al-quran..?

Please Mendaftar To Post


Oleh macamana nak lancar baca al-quran..?

khatulistiwa
Warga 2 Bintang
Menyertai: 29.06.2006
Ahli No: 25016
Posting: 54

malaysia   avatar


posticon Posting pada: 29-09-06 18:35


bulan ramadhan adalah bulan al-quran. maka menjelangnya bulan ini ramai orang yang membaca al-quran atau bertadarus sama ada di rumah atau di masjid-masjid dan sebagainya.

saya dah belajar hukum-hukum tajwid dan kekadang ada baca juga tetapi masih tak dapat baca dengan lancar lagi. kekadang dalam satu masa kita dapat baca dengan lancar tapi pada satu masa kekadang tersekat-sekat terutama lagi bila jumpa ayat-ayat yang sukar dibaca.kekadang rasa frust dan segan juga bila bertadarus bersama orang tua, dewasa dan budak-budak...

jadi di sini saya cuma nak dapatkan petua atau tunjuk ajar pada sesiapa macamana nak baca dengan lancar seperti orang-orang yang mahir membaca seperti menbaca tulisan rumi saja.

Bookmark and Share

    


  Member Information For khatulistiwaProfil   Hantar PM kepada khatulistiwa   Quote dan BalasQuote

miss_farhana
Warga 4 Bintang
Menyertai: 29.06.2006
Ahli No: 25002
Posting: 325
Dari: berpijak pada bumi Tuhan,berbumbungkan langit Tuhan

Terengganu  


posticon Posting pada: 29-09-06 18:49


masa baca tu kena fokus betul-betul...

Bookmark and Share

    


  Member Information For miss_farhanaProfil   Hantar PM kepada miss_farhana   Quote dan BalasQuote

mohdnurhakimin
WARGA SETIA
Menyertai: 28.03.2005
Ahli No: 15370
Posting: 984
Dari: toulouse

france  


posticon Posting pada: 29-09-06 19:00


Belajar dan praktik.

Bookmark and Share

    


  Member Information For mohdnurhakiminProfil   Hantar PM kepada mohdnurhakimin   Quote dan BalasQuote

trouver_99
WARGA SETIA
Menyertai: 01.02.2004
Ahli No: 6933
Posting: 1603
Dari: Penang

PulauPinang   avatar


posticon Posting pada: 29-09-06 20:39


link

boleh download kat situ....bagus dan berguna software tu...nak hafal Al-Quran pun boleh...

step by step


-----------------

= think Islam , think Globally , think Reality =


Bookmark and Share

    


  Member Information For trouver_99Profil   Hantar PM kepada trouver_99   Quote dan BalasQuote

ibnu_musa

Menyertai: 11.05.2005
Ahli No: 16451
Posting: 5335
Dari: Putrajaya

KualaLumpur   avatar


posticon Posting pada: 29-09-06 21:51


1- kena selalu baca, kalau jrg baca memang tak lancar.

2- mestilah bersungguh2 dan baca secara tartil (bertajwid).

3- baca ikut kaset, atau selalu dengar bacaan Al-Quran dalam kaset atau komputer. saya cadangkan dengar bacaan Syeikh Sa`ad ibn Sa`id al-Ghamidi sebab bacaan dia betul-betul ikut tajwid, sedap & mudah diikut.


-----------------
|============================|
| ()"*"()
| ( 'o', )
|(,,)=(,,)=======================|


Bookmark and Share

    


  Member Information For ibnu_musaProfil   Hantar PM kepada ibnu_musa   Quote dan BalasQuote

broshahir
-WARGA AMAT SETIA-
Menyertai: 16.02.2006
Ahli No: 22775
Posting: 3376
Dari: Nibong Tebal

PulauPinang   avatar


posticon Posting pada: 29-09-06 22:29


jazakallah...

Bookmark and Share

    


  Member Information For broshahirProfil   Hantar PM kepada broshahir   Quote dan BalasQuote

zaitihamdan
Warga 4 Bintang
Menyertai: 21.08.2006
Ahli No: 25957
Posting: 242
Dari: Bintulu, Sarawak

Sarawak   avatar


posticon Posting pada: 29-09-06 22:43


3- baca ikut kaset, atau selalu dengar bacaan Al-Quran dalam kaset atau komputer. saya cadangkan dengar bacaan Syeikh Sa`ad ibn Sa`id al-Ghamidi sebab bacaan dia betul-betul ikut tajwid, sedap & mudah diikut.



ana setuju dengan pendapat ni..ana pun dulu selalu tersangkut2 baca quran tapi alhamdulillah selalu dengar bacaan sa'id al-ghamidi, sekarang dah lancar :)


-----------------
~Don't ever leave the one you love for the one you like,because the one you like will leave you for the one they love~


Bookmark and Share

    


  Member Information For zaitihamdanProfil   Hantar PM kepada zaitihamdan   Pergi ke zaitihamdan's Website   Quote dan BalasQuote

yanokage
Warga 4 Bintang
Menyertai: 06.12.2005
Ahli No: 20839
Posting: 275
Dari: SMK (A) Al-Irshad

PulauPinang  


posticon Posting pada: 30-09-06 06:06


wah .. menarik tu ...

Bookmark and Share

    


  Member Information For yanokageProfil   Hantar PM kepada yanokage   Pergi ke yanokage's Website   Quote dan BalasQuote

putra_adi
Warga 3 Bintang
Menyertai: 30.10.2005
Ahli No: 20183
Posting: 79
Dari: johor

Johor  


posticon Posting pada: 30-09-06 07:22


Assalamualaikum....
maaf mencelah, bagi saya untuk lancar membaca perlu selalu membaca al-quran,dan jangan risau jika merangkak-rangkak pasti ada ganjaran pada anda selagi mana anda ingin berusa dan mengikhlaskan niat untuk memahami Al-quran dan mentaati perintah Allah,sila beri tunjuk ajar.Wasalam.

Bookmark and Share

    


  Member Information For putra_adiProfil   Hantar PM kepada putra_adi   Quote dan BalasQuote

houri
WARGA SETIA
Menyertai: 18.09.2004
Ahli No: 11224
Posting: 594
Dari: bumi Allah

Kelantan   avatar


posticon Posting pada: 30-09-06 18:34


Pada 29-09-06 19:00 , mohdnurhakimin posting:

!!! QUOTE !!!

Belajar dan praktik.


practice make perfect!

yang paling utama, usaha kita untuk belajar membeca Al-Quran dengan betul.
kalau tinggal di asrama , minta tolong bantuan dari sahabat2 yang fasih dengan hukum-hukum tajwid, belajar dan sentiasalahbertanya jika ada kemusykilan.
dengan niat dan usaha yang berterusan, insya-Allah Allah akan permudahkan.
dan syukran kepada sahabat2 semua atas perkongsian cadangan dan langkah untuk melancarkan bacaan Al-Quran.


-----------------
Jangan pandang remeh terhadap benda-benda yang remeh.


Bookmark and Share

    


  Member Information For houriProfil   Hantar PM kepada houri   Quote dan BalasQuote

Pemuda_Islam
Warga 1 Bintang
Menyertai: 26.07.2006
Ahli No: 25413
Posting: 24
Dari: Kedah

Kedah   avatar


posticon Posting pada: 01-10-06 01:02


Pada 29-09-06 21:51 , ibnu_musa posting:

!!! QUOTE !!!

1- kena selalu baca, kalau jrg baca memang tak lancar.

2- mestilah bersungguh2 dan baca secara tartil (bertajwid).

3- baca ikut kaset, atau selalu dengar bacaan Al-Quran dalam kaset atau komputer. saya cadangkan dengar bacaan Syeikh Sa`ad ibn Sa`id al-Ghamidi sebab bacaan dia betul-betul ikut tajwid, sedap & mudah diikut.



Inilah cara terbaik untuk melancarkan bacaan Al-Quran......


-----------------
Jika tidak berputus asa di saat akhir,kekecewaan akan menjadi harapan.Oleh itu,teruskanlah berusaha.


Bookmark and Share

    


  Member Information For Pemuda_IslamProfil   Hantar PM kepada Pemuda_Islam   Quote dan BalasQuote

khatulistiwa
Warga 2 Bintang
Menyertai: 29.06.2006
Ahli No: 25016
Posting: 54

malaysia   avatar


posticon Posting pada: 02-10-06 10:09


terima kasih kepada semua ahli-ahli ukhwah yang memberikan info yang berguna. mudah-mudahan mendapat ganjaran daripada allah. selamat berbuka...

Bookmark and Share

    


  Member Information For khatulistiwaProfil   Hantar PM kepada khatulistiwa   Quote dan BalasQuote

m_husna
Warga 3 Bintang
Menyertai: 10.02.2006
Ahli No: 22606
Posting: 85
Dari: kepong

KualaLumpur  


posticon Posting pada: 07-10-06 17:24


dalam bulan ramadhan ni ada baik kita buat tadarus alQuran.
ada guru yang boleh check kan bacaan.

Bookmark and Share

    


  Member Information For m_husnaProfil   Hantar PM kepada m_husna   Quote dan BalasQuote

fathiha
Warga 4 Bintang
Menyertai: 11.11.2005
Ahli No: 20306
Posting: 178
Dari: penang+perak+melaka+n9

Perak  


posticon Posting pada: 25-10-06 17:38


alhamdulillah..ada juga hamba Allah yang tanya ek..ini ana share pengalaman ana sendiri menyertai pertandingan tahfiz sehingga peringkat kebangsaan..ana belajar dengan mak ana dr kecik..memang mak ana selalu suruh join memana competition lepas itu ana join..alhamdulillah..dr situ ana belajar tajwid dengan betul dan segala qiraat dr pelbagai perawi melalui ustaz2 yang ajar ana sebelum ana pergi lawan masa kebangsaan.

kalau antum or antunna nak baca dengan lancar,firstly niat kena betul.sesungguhnya setiap amalan itu bergantung dengan niat memasing.adakah kita belajar tu disebabkan nak tunjuk kat org or kita nak improve diri kita.lepas itu blajalah daripada orang-orang yang mahir seperti ustaz dan ustazah dan sesiapa yang banyak ilmu agamanya.erm..kalau nak improve lagi..buat team tadarus..boleh tego menego..yelah..antara sahabat2 ke..cubalah..practise make perfect..kalau boleh, fahamkan sekali maksud dia..nanti senang nak rujuk untuk panduan diri.

Selain itu, boleh juga dengar dr kaset2 bacaan Al-Quran dr Syeikh Saad Said Al-Ghamidi..memang sedap suara dia tapi yang penting perlu ada usaha kita sendiri..di mana ada kemahuan..disitu ada caranya dan bacalah dengan niat yang ikhlas..insyaAllah Allah akan tolong hambaNya yang sering mencari keredhaanNya.


-----------------
Prepaid4U.Net Your Mobile Lifestyle


Bookmark and Share

    


  Member Information For fathihaProfil   Hantar PM kepada fathiha   Pergi ke fathiha's Website   Quote dan BalasQuote

ummimq

Menyertai: 17.09.2003
Ahli No: 3613
Posting: 3616
Dari: Johor

Johor   avatar


posticon Posting pada: 26-10-06 08:55


Wassalamu'alaikum wrt wbt
Assalamu'alaikum wrt wbt

Alhamdulillah Islam adalah agama Ilmu maka carilah ilmu termasuk ilmu tajwid tetapi usah tunggu sampai perfect untuk teruskan mengaji pula. InsyaAllah teruskanlah mengaji walau masih merangkak dan tidak lancar tajwid. Kita lihat saja di tv dimana Islam di Cina dan juga negara lain seperti Indonesia mereka sebut tidak begitu lancar dan tajwid juga sama. Namun mereka teruskan mengaji.

InsyaAllah penting kita mengaji dengan bertajwid tetapi usahlah sampai tajwid dah perfect baru nak mengaji ya.

Wallahuta'ala a'lam bissawab
Wassalamu'alaikum wrt wbt
ummimq
ps - pernah bertemu mereka yang buta huruf cuba mengaji dengan menunjuk dalam Al Quran namun bacaan mereka betul kerana mereka sering baca dan menghafalnya.

Bookmark and Share

    


  Member Information For ummimqProfil   Hantar PM kepada ummimq   Pergi ke ummimq's Website   Quote dan BalasQuote

sailormoon
WARGA SETIA
Menyertai: 20.07.2005
Ahli No: 17423
Posting: 2621
Dari: Application Layer^__^

iraq   avatar


posticon Posting pada: 03-11-06 16:20


Salam

Pesanan penaja kejap..hihihi :-di :-di :-di


SURAH AD-DUKHAN

         Surah ad-Dukhan (beerti asap) adalah surah yang ke-44 di dalam al-Quran, mengandungi 59 ayat. Ia dinamakan ad-Dukhan kerana mengandungi amaran Allah SWT terhadap kaum kafir musyrik yang menentang nabi Muhammad SAW, bahawa Mereka akan ditimpakan azab sengsara semasa langit membawa asap kemarau yang menyebabkan kebuluran yang dahsyat.
         Di antara fadhilat dan hikmat surah ini, disebutkan di dalam hadis-hadis berikut yang bermaksud:

1.Diriwayatkan oleh at-Tirmizi dari Abu Hurairah bahawa
sesiapa yang membaca surah ad-Dukhan setiap malam,
maka keesokan harinya tujuh puluh (70) ribu malaikat
memohon keampunan baginya.

2.Diriwayatkan oleh at-Tabrani dari Umamah bahawa
sesiapa yang membaca surah ad-Dukhan pada malam
atau hari Jumaat, maka Allah akan membinakan untuknya
    sebuah rumah di dalam syurga.

3.Diriwayatkan oleh al-Baihaqi dari Khalil bahawa di dalam
al-Quran terdapat tujuh surah yang dimulai dengan “Haa
Mim” sedangkan pintu neraka jahanam juga tujuh;
masing-masing surah yang dimulai dengan “Haa Mim”
akan datang di hadapannya setiap pintu neraka jahanam
dan memohon kepada Allah: Ya Allah, janganlah Engkau
masukkan orang yang percaya kepadaku dan
membacaku.

Bookmark and Share

    


  Member Information For sailormoonProfil   Hantar PM kepada sailormoon   Quote dan BalasQuote

mas2ra
WARGA SETIA
Menyertai: 21.10.2004
Ahli No: 12017
Posting: 668
Dari: bumi ALLAH Jalla Jalaluh

saudiarabia   avatar


posticon Posting pada: 09-11-06 15:14


untuk hafalan Al-Quran pula...

1. Teknik 'chunking' atau 'pemisahan'.
contoh:
pisahkan j u z kepada beberapa bahagian mengikut surah,
hizib, rubu', cerita dan sebagainya.

2. Teknik mengulang.
contoh:
selepas menghafal satu muka surat,
diulang beberapa kali sebelum diteruskan
ke muka surat seterusnya.

3. Teknik tumpu dan ingat.
contoh:
- menumpukan penglihatan kepada ayat, muka surat dan lebaran.
- pejamkan mata dan cuba melihatnya dengan minda.
- sekiranya masih lagi kabur, buka mata dan tumpukan kembali kepada mashaf.
- ulanglah sehingga dapat melihat ayat atau muka surat tersebut dengan mata tertutup.

4. Teknik menghafal dengan teman.
contoh:
- pilih seorang teman yang sama minat.
- org yang pertama membaca dengan disemak dengan org yang kedua.
- org yang kedua membaca dengan disemak dengan org yang pertama.
- saling menebuk ayat antara satu sama lain.

5. Teknik mendengar kaset.
contoh:
- pilih seorang qari yang baik bagi seluruh Al-Quran atau beberapa qari
bagi surah2 tertentu.
- sebelum mula menghafal, dengar bacaan ayat2 yang ingin dihafal beberapa kali.
- amati cara, lagu dan tempat berhenti bacaan qari tersebut
sehingga terpahat difikiran.
- mula menghafal ayat2 itu, dengan cara dan gaya qari tersebut.
- sentiasa mendgr kaset bacaan Al-Quran dan kurangkan
atau tinggalkan pendgran lagu kerna ia akan mengganggu penghafalan.

sumber : muis (bh 29syaaban 1421h)

ALLAHualam bisawab. :-)


-----------------
wahai orang-orang yang berIMAN, ucapkanlah...
[ Telah diedit oleh: mas2ra pada 10-11-06 18:19 ]


Bookmark and Share

    


  Member Information For mas2raProfil   Hantar PM kepada mas2ra   Pergi ke mas2ra's Website   Quote dan BalasQuote

ridwan_daie
WARGA SETIA
Menyertai: 26.06.2004
Ahli No: 9665
Posting: 1409
Dari: Kuantan

Pahang   avatar


posticon Posting pada: 09-11-06 18:08


Pada 29-09-06 21:51 , ibnu_musa posting:

!!! QUOTE !!!

1- kena selalu baca, kalau jrg baca memang tak lancar.

2- mestilah bersungguh2 dan baca secara tartil (bertajwid).

3- baca ikut kaset, atau selalu dengar bacaan Al-Quran dalam kaset atau komputer. saya cadangkan dengar bacaan Syeikh Sa`ad ibn Sa`id al-Ghamidi sebab bacaan dia betul-betul ikut tajwid, sedap & mudah diikut.



betul tu....hari2 kena tilawah quran walaupun satu ayat. paling baik, cuba istiqamah baca quran selepas setiap kali solah walaupun 2~3 ayat. dapat 1 muka lagi baik. Ustaz yang ajar saya tahsinul quran wal qiraat saya bagitahu, bacaan yang terbaik ialah Syeikh Mahmud Khalil al Khusairi....tapi kena sabar lah dengar sb bacaan dia scara tartil, memang lambat dan mendayu2, sedap mata nak tidur, hehe

satu lagi, nak lancar baca quran, cuba amalkan memakai wangian atau miyak atar sebelum baca quran sb akan tajamkan ingatan, juga kurangkanlah dengar lagu2....ape2la, termasuklah nasyid. bukan tak boleh, tapi kurangkan....cuba tune dr duduk selalu dengar nasyid, cuba dengar bacaan al quran olah imam2 dr timur tengah sana...

jangan suka meludah dalam tndas esspecially mangkuk tandas, jangan tengok aurat org lain...

nasihat dan cadangan ni terutama untuk saya ;-) :-di


-----------------
Hamba Allah yang masih belajar mengenali hakikat kehidupan (",)


Bookmark and Share

    


  Member Information For ridwan_daieProfil   Hantar PM kepada ridwan_daie   Pergi ke ridwan_daie's Website   Quote dan BalasQuote

ridwan_daie
WARGA SETIA
Menyertai: 26.06.2004
Ahli No: 9665
Posting: 1409
Dari: Kuantan

Pahang   avatar


posticon Posting pada: 09-11-06 18:08


Pada 29-09-06 21:51 , ibnu_musa posting:

!!! QUOTE !!!

1- kena selalu baca, kalau jrg baca memang tak lancar.

2- mestilah bersungguh2 dan baca secara tartil (bertajwid).

3- baca ikut kaset, atau selalu dengar bacaan Al-Quran dalam kaset atau komputer. saya cadangkan dengar bacaan Syeikh Sa`ad ibn Sa`id al-Ghamidi sebab bacaan dia betul-betul ikut tajwid, sedap & mudah diikut.



betul tu....hari2 kena tilawah quran walaupun satu ayat. paling baik, cuba istiqamah baca quran selepas setiap kali solah walaupun 2~3 ayat. dapat 1 muka lagi baik. Ustaz yang ajar saya tahsinul quran wal qiraat saya bagitahu, bacaan yang terbaik ialah Syeikh Mahmud Khalil al Khusairi....tapi kena sabar lah dengar sb bacaan dia scara tartil, memang lambat dan mendayu2, sedap mata nak tidur, hehe

satu lagi, nak lancar baca quran, cuba amalkan memakai wangian atau miyak atar sebelum baca quran sb akan tajamkan ingatan, juga kurangkanlah dengar lagu2....ape2la, termasuklah nasyid. bukan tak boleh, tapi kurangkan....cuba tune dr duduk selalu dengar nasyid, cuba dengar bacaan al quran olah imam2 dr timur tengah sana...

jangan suka meludah dalam tndas esspecially mangkuk tandas, jangan tengok aurat org lain...

nasihat dan cadangan ni terutama untuk saya ;-) :-di


-----------------
Hamba Allah yang masih belajar mengenali hakikat kehidupan (",)


Bookmark and Share

    


  Member Information For ridwan_daieProfil   Hantar PM kepada ridwan_daie   Pergi ke ridwan_daie's Website   Quote dan BalasQuote

ridwan_daie
WARGA SETIA
Menyertai: 26.06.2004
Ahli No: 9665
Posting: 1409
Dari: Kuantan

Pahang   avatar


posticon Posting pada: 09-11-06 18:08


Pada 29-09-06 21:51 , ibnu_musa posting:

!!! QUOTE !!!

1- kena selalu baca, kalau jrg baca memang tak lancar.

2- mestilah bersungguh2 dan baca secara tartil (bertajwid).

3- baca ikut kaset, atau selalu dengar bacaan Al-Quran dalam kaset atau komputer. saya cadangkan dengar bacaan Syeikh Sa`ad ibn Sa`id al-Ghamidi sebab bacaan dia betul-betul ikut tajwid, sedap & mudah diikut.



betul tu....hari2 kena tilawah quran walaupun satu ayat. paling baik, cuba istiqamah baca quran selepas setiap kali solah walaupun 2~3 ayat. dapat 1 muka lagi baik. Ustaz yang ajar saya tahsinul quran wal qiraat saya bagitahu, bacaan yang terbaik ialah Syeikh Mahmud Khalil al Khusairi....tapi kena sabar lah dengar sb bacaan dia scara tartil, memang lambat dan mendayu2, sedap mata nak tidur, hehe

satu lagi, nak lancar baca quran, cuba amalkan memakai wangian atau miyak atar sebelum baca quran sb akan tajamkan ingatan, juga kurangkanlah dengar lagu2....ape2la, termasuklah nasyid. bukan tak boleh, tapi kurangkan....cuba tune dr duduk selalu dengar nasyid, cuba dengar bacaan al quran olah imam2 dr timur tengah sana...

jangan suka meludah dalam tndas esspecially mangkuk tandas, jangan tengok aurat org lain...

nasihat dan cadangan ni terutama untuk saya ;-) :-di


-----------------
Hamba Allah yang masih belajar mengenali hakikat kehidupan (",)


Bookmark and Share

    


  Member Information For ridwan_daieProfil   Hantar PM kepada ridwan_daie   Pergi ke ridwan_daie's Website   Quote dan BalasQuote

junaidi
Warga 3 Bintang
Menyertai: 29.04.2005
Ahli No: 16182
Posting: 111
Dari: kedah

Kedah  


posticon Posting pada: 09-11-06 18:50


Assalamualaikum

bagi saya kalau kita nak lancar membaca al-Quran perlulah kita membacanya hari-hari.selain itu mintalah pertolongan daripada mereka yang lebih arif supaya kita dapat menguasai dengan lebih cepat.InsyaALLAH dengan usaha dan niat yang baik dan murni ALLAH akan permudahkan kerja kita.

Wassalam............ ;-)


-----------------
"kelahiran manusia disambut dengan laungan AZAN dan pemergian manusia diiringi dengan SOLAT....cuba renungkan antara AZAN dengan SOLAT, alangkah singkatnya hidu


Bookmark and Share

    


  Member Information For junaidiProfil   Hantar PM kepada junaidi   Quote dan BalasQuote

setanggi_syurga83
WARGA SETIA
Menyertai: 10.03.2006
Ahli No: 23348
Posting: 517
Dari: Negeri Sembilan-bumi Allah

NegeriSembilan  


posticon Posting pada: 09-11-06 18:54


Terus berusaha dan membaca...istiqamah..sebulan dua tkkan nampak hasilnya..tapi sepanjg hayat..


-----------------
-StaIrWays To HeaVen-http://nurfazilah.hadithuna.com/


Bookmark and Share

    


  Member Information For setanggi_syurga83Profil   Hantar PM kepada setanggi_syurga83   Pergi ke setanggi_syurga83's Website   Quote dan BalasQuote

islamic_87
Warga 3 Bintang
Menyertai: 03.11.2006
Ahli No: 27188
Posting: 98
Dari: sandakan

Sabah   avatar


posticon Posting pada: 12-11-06 00:11


Jaga pandangan kita dari melihat aurat perempuan...

Bookmark and Share

    


  Member Information For islamic_87Profil   Hantar PM kepada islamic_87   Quote dan BalasQuote

alexander
WARGA SETIA
Menyertai: 24.12.2004
Ahli No: 13282
Posting: 747
Dari: Bumi ALLAH

Terengganu   avatar


posticon Posting pada: 13-12-06 13:52


:-) Assalamualaikum....


     Berdasarkan dari pengalaman peribadi,kalau nak lancar baca Al-QUran ni kita kena selalu baca..kalau dalam sehari bacasatu juzuk lagi bagus...kalau busy..baca sekurang2nya satu mukasurat selepas waktu solat....
     Lepas maghrib tu,bila kita baca Quran baca depan kawan,nanti kalau salah kawan boleh perbetulkan..

    Selalu bukak kaset Al-Quran,bila sheikh dalam kaset baca Quran tu kita tengok tajwid dan cara bacaan dia berpandukan Al-Quran....INsyaALLAH.... :-)


-----------------
Mengharap Cinta Sejati,Mendamba Kasih ILAHI......


Bookmark and Share

    


  Member Information For alexanderProfil   Hantar PM kepada alexander   Pergi ke alexander's Website   Quote dan BalasQuote

mouslimin
Warga 3 Bintang
Menyertai: 02.11.2006
Ahli No: 27179
Posting: 127
Dari: Papar, sabah

Sabah   avatar


posticon Posting pada: 13-12-06 14:59


Berdasarkan kata-kata orang pakar, kalau nak lancar baca Quran kena tinggalkan pandangan² yang tak baik...

Bookmark and Share

    


  Member Information For mousliminProfil   Hantar PM kepada mouslimin   Quote dan BalasQuote

nurwahida
Warga 4 Bintang
Menyertai: 24.12.2003
Ahli No: 5946
Posting: 338
Dari: USM

PulauPinang   avatar


posticon Posting pada: 13-12-06 15:06


Pada 13-12-06 13:52 , alexander posting:

!!! QUOTE !!!

:-) Assalamualaikum....


     Berdasarkan dari pengalaman peribadi,kalau nak lancar baca Al-QUran ni kita kena selalu baca..kalau dalam sehari bacasatu juzuk lagi bagus...kalau busy..baca sekurang2nya satu mukasurat selepas waktu solat....
     Lepas maghrib tu,bila kita baca Quran baca depan kawan,nanti kalau salah kawan boleh perbetulkan..

    Selalu bukak kaset Al-Quran,bila sheikh dalam kaset baca Quran tu kita tengok tajwid dan cara bacaan dia berpandukan Al-Quran....INsyaALLAH.... :-)


salam...Betul kata alexander itu...
Insya Allah kalau ada kemahuan yang tinggi dalam usaha untuk melancarkan bacaan...apa pun boleh...


-----------------
kembara mencariNYA


Bookmark and Share

    


  Member Information For nurwahidaProfil   Hantar PM kepada nurwahida   Pergi ke nurwahida's Website   Quote dan BalasQuote

amilyn
WARGA SETIA
Menyertai: 02.10.2003
Ahli No: 3947
Posting: 822
Dari: johor

Johor  


posticon Posting pada: 14-12-06 14:12


salam.
Rasanya baik saudara berguru dengan ustaz ataupun org yang pakar dalam bab mengaji,jangan malu dan segan,yang penting kita dapat ilmu yang ingin disampaikan.saya pun berguru dengan ustaz untuk fasih mengaji.mereka ini pakar so,mereka tahu silap bacaan kita kat mana.

Bookmark and Share

    


  Member Information For amilynProfil   Hantar PM kepada amilyn   Quote dan BalasQuote

maqnawie
Warga 4 Bintang
Menyertai: 02.09.2005
Ahli No: 18647
Posting: 222
Dari: Milik ALlah

malaysia   avatar


posticon Posting pada: 14-12-06 18:25


Pada 13-12-06 15:06 , nurwahida posting:

!!! QUOTE !!!

Pada 13-12-06 13:52 , alexander posting:

!!! QUOTE !!!

:-) Assalamualaikum....


     Berdasarkan dari pengalaman peribadi,kalau nak lancar baca Al-QUran ni kita kena selalu baca..kalau dalam sehari bacasatu juzuk lagi bagus...kalau busy..baca sekurang2nya satu mukasurat selepas waktu solat....
     Lepas maghrib tu,bila kita baca Quran baca depan kawan,nanti kalau salah kawan boleh perbetulkan..

    Selalu bukak kaset Al-Quran,bila sheikh dalam kaset baca Quran tu kita tengok tajwid dan cara bacaan dia berpandukan Al-Quran....INsyaALLAH.... :-)


salam...Betul kata alexander itu...
Insya Allah kalau ada kemahuan yang tinggi dalam usaha untuk melancarkan bacaan...apa pun boleh...




basmallah..
salam...

betul tu...jangan lupa untuk talaqqi dengan ustaz, ustazh qurra..merka lebih arif..rujuk kat merka ye...masalamah...


-----------------
Sesungguhnya Kejayaan Saya dan Tuan-tuan Dalam DEEN. Taat Perintah ALlah Taala, Ikut, Amal & Hidupkan Sunnah Nabi & Rasul ALlah Muhammad Sallallahu�


Bookmark and Share

    


  Member Information For maqnawieProfil   Hantar PM kepada maqnawie   Quote dan BalasQuote

sss_89
Warga 3 Bintang
Menyertai: 11.12.2006
Ahli No: 27711
Posting: 82
Dari: mana-mana saja

Kelantan  


posticon Posting pada: 18-12-06 20:30


lancar tu boleh tapi perlulah betulkan tajwid..... kalau kita nak tadarus jangan segan sebab banyak yang kita pelajari daripada kesalahan


-----------------
~sAlAm UkHwAh~
[email protected]


Bookmark and Share

    


  Member Information For sss_89Profil   Hantar PM kepada sss_89   Quote dan BalasQuote

nurhaziqah
WARGA SETIA
Menyertai: 09.04.2005
Ahli No: 15680
Posting: 565
Dari: uiam-ipgm kpm

Perak   avatar


posticon Posting pada: 19-12-06 09:50


syukran. info yang sangat-sangat berguna

Bookmark and Share

    


  Member Information For nurhaziqahProfil   Hantar PM kepada nurhaziqah   Quote dan BalasQuote

anis_najihah
WARGA SETIA
Menyertai: 12.05.2005
Ahli No: 16459
Posting: 439
Dari: kelate

Kelantan  


posticon Posting pada: 19-12-06 11:17


syukran untuk info2 dan teknik2 tersebut...


-----------------
'love for all_hatred for none'
..SUBHANALLAH,ALHAMDULILLAH,ALLAHUAKBAR..


Bookmark and Share

    


  Member Information For anis_najihahProfil   Hantar PM kepada anis_najihah   Quote dan BalasQuote

Nadiahsolehah
Warga 4 Bintang
Menyertai: 05.05.2005
Ahli No: 16314
Posting: 283
Dari: terengganu

Terengganu   avatar


posticon Posting pada: 19-12-06 11:46


Pada 29-09-06 21:51 , ibnu_musa posting:

!!! QUOTE !!!

1- kena selalu baca, kalau jrg baca memang tak lancar.

2- mestilah bersungguh2 dan baca secara tartil (bertajwid).

3- baca ikut kaset, atau selalu dengar bacaan Al-Quran dalam kaset atau komputer. saya cadangkan dengar bacaan Syeikh Sa`ad ibn Sa`id al-Ghamidi sebab bacaan dia betul-betul ikut tajwid, sedap & mudah diikut.




4.seelok-eloknya..gunakan tafsir Al-Quran kerana menghafaz ayat2 Al-Quran dsamping mengetahui maksudnya adalah lebih baik..

anyway..thaks for the info..
[ Telah diedit oleh: Nadiahsolehah pada 19-12-06 11:52 ]


Bookmark and Share

    


  Member Information For NadiahsolehahProfil   Hantar PM kepada Nadiahsolehah   Quote dan BalasQuote

Member Messages

Forum Search & Navigation

 

Log in to check your private messages

Silakan Login atau Mendaftar





  


 

[ Carian Advance ]

Jum ke Forum 




Datacenter Solution oleh Fivio.com Backbone oleh JARING Bukan Status MSCMyPHPNuke Portal System

Disclaimer: Posting dan komen di dalam Portal Komuniti Ukhwah.com ini adalah menjadi hak milik ahli
yang menghantar. Ia tidak menggambarkan keseluruhan Portal Komuniti Ukhwah.com.
Pihak pengurusan tidak bertanggung jawab atas segala perkara berbangkit
dari sebarang posting, interaksi dan komunikasi dari Portal Komuniti Ukhwah.com.


Disclaimer: Portal Komuniti Ukhwah.com tidak menyebelahi atau mewakili mana-mana parti politik
atau sebarang pertubuhan lain. Posting berkaitan politik dan sebarang pertubuhan di dalam laman web ini adalah menjadi
hak milik individu yang menghantar posting. Ia sama-sekali tidak ada
kena-mengena, pembabitan dan gambaran sebenar pihak pengurusan Portal Komuniti Ukhwah.com

Portal Ukhwah
© Hakcipta 2003 oleh Ukhwah.com
Tarikh Mula: 14 Mei 2003, 12 Rabi'ul Awal 1424H (Maulidur Rasul)
Made in: Pencala Height, Bandar Sunway dan Damansara Height
Dibina oleh Team Walasri




Loading: 0.123698 saat. Lajunya....